geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1408. Mezőkövesdi séta (GCMese)

A Nagytemplom

A Nagytemplom

A Matyó Múzeumban.

A Matyó Múzeumban.

Nehéz élet volt, mint a kőtömb.

Nehéz élet volt, mint a kőtömb.

Hadas kapu

Hadas kapu

A leghíresebb előrajzoló asszony háza.

A leghíresebb előrajzoló asszony háza.

Meg is mutatják, hogy működött.

Meg is mutatják, hogy működött.

Hadas

Hadas

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Az utolsó pont.

Az utolsó pont.

Esti kép

Esti kép
Szélesség N 47° 48,674'
Hosszúság E 20° 34,349'
Magasság: 126 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.30 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.07.03 05:53
Utolsó lényeges változás: 2017.07.16 18:40
Utolsó változás: 2018.07.26 12:47
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Ádám & Citycache, Anna & Timi
Felhasználó: Toth417
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 739 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


[Wap:
1., Matyó Múzeum (N 47° 48,674 E 20° 34,349 114m)
Az épület előtti mellszobor vésett(!) feliratának második sorában található ötödik betű.+a bejárat feletti felirat második szavának utolsó két betűje.
2., Kisjankó Bori Emlékház (N 47° 48,482' E 20° 34,276 115m)
Az épületen lévő fatábla utolsó szavának második és utolsó előtti betűje.
3., Kavicsos tó. (N 47° 48,200 E 20° 33,925 119m)
A tó előtti létesítmény nevének kezdőbetűje.
Jelszó: a megadott betűk által alkotott szó, ékezet nélkül leírva.]


Matyóföld mesébe illő színpompás, különleges világába vezet ez a séta ezernyi hímzett rét és vendégszerető emberek között.
A terület a Bükk hegység déli lábánál, két nagy tájegység, az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál terül el.
A feltehetően a tatárok által elpusztított falu neve 1275-ben is még "Terra Kuesd" azaz Köves föld formában, és nem lakott településként fordul elő egy oklevélben.
A Hunyadiakhoz töb emlék is köti: 1456-ban Hunyadi János itt kötött békét a huszitákkal, 1464-ben Mátyás király mezővárosi (oppidum) rangot és számos kiváltságot kapott, címer és pecséthasználattal. 1877-ben azonban a mezővárosból nagyközség lett, s városi rangját csak 1973-ban kapta vissza.

Mezőkövesd lakóit a szomszédos Szentistván és Tard népével nevezik "matyók"-nak. Színes népviseletükkel, híres népművészetükkel, hagyományokba zárt életükkel különleges néprajzi egységet alkotnak még ma is a környező falvak között. A Matyó nevet a szájhagyomány Mátyás király nevének becézett formájából eredezteti. A közeli protestáns falvak népe megkülönböztetésül nevezte a katolikus vallású lakosokat matyóknak.
Országos hírnevét színes népviseletével, szabadrajzú hímzéseivel szerezte. A színes matyóhímzés virágkora az 1860-as 70-es évektől kezdődik. Ebben a korban lesz általános a falusi házaknban a parádészoba, díszes berendezéssel, festett bútorokkal, falra aggatott mázas tányérokkal, magasra vetett díszággyal.

A legenda szerint egyszer egy matyó legényt elvitt az ördög. A menyasszonya könyörgött, adja neki vissza egyetlen kincsét. Az ördög feltételül szabta, hogy hozza tele a leány a kötényét virággal - télvíz idején! A leány telehímezte a kötényét rózsával, és visszakapta szerelmét. Azóta Matyóföldön nemcsak a leányok, hanem a legények is cifra kötényt hordanak az ördög ellen.


A Szent László vagy "Nagytemplom" előtt egyenlőre ingyenesen lehet parkolni. Érdemes itt kezdeni a sétát.  N 47° 48,717' E 20° 34,441' 123 m [GCMese+church] Bár nem a jelszó része, a Szent László tiszteletére szentelt templom megér egy rövid betekintést. Érdekessége, hogy egyik kápolnája a bordás boltozatú XV. századi templom fennmaradt szentélye. A templombelső secciói a matyók világát jelenítik meg. A templom melleti Plébánialak is a XVII. században épült. Fő nevezetessége a koronaszoba, ahol 1806. március 19-én a Napóleon elől menekített Szent Korona egy éjszakát pihent. Valamint, hogy 1881 őszén egy hétig e Plébániaházban lakott I. Ferenc József.
A templommal átellenben található a Városi galéria.  N 47° 48,669' E 20° 34,419' 117 m [GCMese+museum] Egyik kiállítóterem a világhírű matyó hímzés önálló életét mutatja be. Két fő típusa: a régi, lényegében piros "ómatyó" formájú, valamint a századforduló óta kedves színpompás tarkaságú.
Itt kaptak helyet két helyi művész, Takács István (1901-1985) és Dala József (1901-1985) alkotásai, és a XX. század eleji taneszközöket bemutató iskolatörténeti kiállítás.
Nyitvatartás: IV.15-X.15. hétfő kivételével 10-16 között.
A multi első pontja a Matyó Múzeum.  N 47° 48,674' E 20° 34,349' 126 m [GCMese-1] Mindenképpen ajánlom a kiállítás megtekintését. Nem túl nagy ahhoz, hogy órákat raboljon el a "vadászoktól", viszont itt egy fedél alatt megismerhetjük a matyóság lényegét s így nem ér ismeretlenül a hadassal való találkozás.

A Múzeum a matyó múlt színes emlékein keresztül megismertet a matyóság életmódjával, életének, munkájának hétköznapjaival és ünnepeivel. A termekben korhűen berendezett matyó otthon tárul elénk. A múzeum különlegességei a teljes viseletrekonstrukciók, valamint a nászmenet és a menyasszony hozományával megrakott lakodalmas szekér.
Megismerhetjük a summásmunka emlékeit és a summások életmódját.
Nyitvatartás: III.30-X.31:hétfő kivételével minden nap 9-16 között. XII.1-III.29.:k-p:10-14.
Először az épület előtti mellszobrot vedd szemügyre: Vésett(!) feliratának második sorában található ötödik betűt jegyezd fel. Majd a bejárat feletti felirat második szavának utolsó két betűjét írd utána.
Hadas felé haladva találkozhatunk egy ránézésre is súlyos tömegű kőtömbbe faragott relieffel,  N 47° 48,619' E 20° 34,322' 120 m [GCMese+Scenic Area] mely a környék lakosságának nehéz múltjára emlékeztet: a falu paraszti lakosságának közel 75%-a nem rendelkezett a megélhetéshez szükséges földterülettel. A falu határában pedig nem volt olyan nagybirtok, amely mezőgazdasági munkásokat állandóan tudott volna foglalkoztatni, így alakult ki főleg fiatalokból a summások több ezres tömege, akik kora tavasztól késő őszig, alföldi gazdaságokban keresték kenyerüket. Az ő keserű életüknek állít emléket a Summás szobor.

Második pont Hadas, Matyó főváros "rezervátuma.  N 47° 48,482' E 20° 34,276' 121 m [GCMese-2] A terület szívében a Táncpajta áll, ahol előadásokat, táncházakat tartanak, körülötte kanyargós utcácskákon tájházak, védett népi épületek láthatók.
A hadas családszervezet tuladonképpen atyafiságot jelent: az egymással rokon családoknak volt had a neve. Egy udvaron, közös konyhán maradt együtt több felnövő nemzedék. A településrész szerkezete és egyes épületei másfél, két évszázad távlatából hitelesen őrzik a matyóság múltját, építő tevékenységét. Sorra látogathatjuk az "ősmag"-ban még meglapuló "falukép jelentőségű" lakóházakat, amelyek házigazdái tárt kapukkal, színes idegenvezetéssel várják a turistákat. Működő fazekas-, szövő-, csipkeverő műhely, kézi festésű konyha- és szoba bútorok hímző alkotások tekinthetők meg.
Az egyik leghíresebb előrajzoló Gáspár Mártonné Molnár Borbála volt, akit nagyapja ragadványneve után hívtak Kisjankó Borinak. A népművészet Mesterévé lett rajzolóasszony tevékenysége a matyó népművészet valamennyi nagy korszakát felölelte. Munkája révén a matyó hímzésnek új, sajátos vonulata alakult ki. Háza ma Emlékház, mely gyakorlatilag egy jelképes összegért tekinthető meg.
Nyitvatartás: hétfő kivételével 10-16 között.
A Hadasban ezt a házat kell megtalálnod. Az épületen találsz egy fatáblát. Utolsó szavának második és utolsó előtti betűjét írd a már meglévőkhöz. (Az emlékházon több tábla is van, viszont csak az egyik fatábla! A szomszédos házakon is vannak fatáblák, de nekünk az emlékházon lévő kell.)

Kb. 150 méterre az élő skanzentől, az Eötvös utcában található a Mezőgazdasági Gépmúzeum.  N 47° 48,360' E 20° 34,408' 113 m [GCMese+museum] Az egyedülálló gazdagságú, Európa szerte ismert mezőgazdasági és technika-történeti gyűjteményt 30 évvez ezelőtt Hajdú Ráfis János saját telkén hozta létre, majd adta át állami tulajdonba. A mezőgazdasági gépek páratlan és Magyarországon legnagyobb gyüjteménye. A bemutatott eszközök között számos ritkaságszámba menő erőgép látható, némelyikük még a XIX. század végén készült. A gyűjteményt 160 robbanómotoros és gőzüzemű erőgépet, 100 gazdasági gépet, 50 gazdasági eszközt és parszti használatban volt kovácsolt vastárgyat, szélmotort és jéggyártó berendezést sorakoztat fel.
Nyitvatartás: hétfő kivételével 9-16 között.

Az utolsó pont ahová már motorizálva érdemes menni.  N 47° 48,200' E 20° 33,925' 119 m [GCMese-3] A Kavicsos tó körül a város szabadidőparkja terül el, ahol a júliusi Mátyás Király Reneszánsz Hétvégével elkezdődnek a nyári programok. A városi bolyongás után kellemes sétát lehet tenni a helyenként nádassal szegélyezett kis fertő körül.
A tó előtti intézmény nevének (ki is van rá írva) kezdőbetűje a jelszó utolsó karaktere.

A jelszó a kapott szó ékezet nélkül leírva!

Ládatörténet:
2017.07.16.: A ládát adoptálta Toth417

Kellemes keresgélést és fürdőzést kívánok !
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (461 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.10 web: 4.57 átlag: 4.38

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


folis 2020.09.13 20:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Nagyon hangulatos a matyó "rezervátum".

Vica1130 2020.09.13 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!

Hroxi 2020.08.24 16:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.02
Mezőkövesdi nyaralásnak sétáján begyűjtve! Köszi a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

igilight 2020.08.22 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

nagyfeco 2020.08.18 13:57 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.70
Köszönjük a rejtést.

20200818_09330620200818_091910
20200818_09063420200818_090650
Emerich63 2020.08.16 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]
Eger Csillaga teljesítménytúra másnapján levezető ládázgatás.
A jelszó első részével valami nem stimmel. Köszönjük uzoni segítségét.

20200816_11563620200816_115942
20200816_120206 
uzoni 2020.08.14 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.46
Teljesítve. Köszönet.

OsiOsi 2020.08.11 17:56 - Megtaláltam
A vésett felíratot jól meg kell nézni.

anzsu7 2020.07.20 19:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa [Geoládák v3.4.1]

Rézangyal77 2020.07.18 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést!

Mivol 2020.07.16 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

JAck:66: 2020.07.15 17:10 - Megtaláltam
+

zöldek 2020.07.11 16:30 - Megtaláltam
Ok

caffeldorado 2020.07.05 20:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Bittmann 2020.06.28 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

MDO 2020.06.25 21:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.41
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! M.D.O., Laci Papa és Olívia [Geoládák v3.4.1]

Monesz&Tibi 2020.06.10 16:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.00
Megtaláltuk.

keviszonci 2020.06.01 19:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.38
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

eszluzsu 2020.05.31 16:41 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.4.0]

ládavadász Pisti 2020.05.31 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

gores 2020.05.31 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Megtaláltuk, köszönjük.

peters 2020.05.30 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

kectam 2020.05.27 08:00 - Megtaláltam
3-2-1 sorrendben jártam végig. A 2. ponton a Kisjankó Bori Múzeumnál lezárták az utcát felújítás miatt, de a munkások beengedtek egy percre.
Szépen gondozottak a kisváros útjai és parkjai. Köszönöm a lehetőséget.

20200527_07474320200527_074752
20200527_07510520200527_075239
20200527_075303 
utigabi60 2020.04.25 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Mo-Hó 2020.03.10 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.07
Megvan ez is!
Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (743 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.