geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1397. Csillagvizsgáló Bicskén (GCSTAR)

a kastély madártávlatból

a kastély madártávlatból

a Batthyányi kastély

a Batthyányi kastély

kastélypark

kastélypark

láda helye

láda helye

Anno...

Anno...

...és maradványai

...és maradványai

a mauzóleum

a mauzóleum

romok

romok

e jel mentén haladj

e jel mentén haladj
Szélesség N 47° 29,854'
Hosszúság E 18° 37,936'
Magasság: 165 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.07 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.06.09 16:20
Utolsó lényeges változás: 2009.10.29 10:05
Utolsó változás: 2017.04.09 19:11
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: ozeki
Felhasználó: ozeki
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 595 + 4 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Wap: GCSTAR-1 mikroláda (a Batthyányi-kastély parkjában, egy faoduban) ELTŰNT! ezért inkább táblaolvasás, GCSTAR-2 geoláda a Csillagvizsgálótól kb 70 méterre északra, egy volt fa tönkjénél. Nyáron szúnyog! Aljnövényzet! Csalán!

2009.11.06. A láda immár harmadik verzióban, új helyen elhelyezve várja megtalálóit. Az úthoz most közelebb került, de javaslom mégis az ajánlott parkolóból megközelíteni, úgy kevesebb macera és több látnivaló vár. A kastélyparki mikró is átkerült egy másik odúba, nem messze az eredeti helytől.

1. Batthyány kastély
Egykor  N 47° 29,854' E 18° 37,936' 160 m [GCSTAR-1] egy kinderdoboz, a Battyhyányi kastély parkjában, egy fa odvában volt található, de rendszeresen ellopódott... Most a főbejáratnál  N 47° 29,713' E 18° 37,825' 165 m [GCSTAR+Fokapu]van egy márványtábla, ott kell kimazsolázni a betűket (egyéb karakter nem számít!) : (sor/betű)1/12;2/1;2/10;6/20. A kastély jelenleg gyermekotthonként üzemel, de napközben a park szabadon látogatható. A portán jelezzétek, hogy a parkot szeretnétek megnézni, nekem sem volt sosem probléma.

2. Csillagvizsgáló
 N 47° 30,839' E 18° 38,667' 218 m [GCSTAR-2] maga a geoláda. A csillagvizsgáló közelében találod, nem messze a piros L túrajelzéstől. Egy többtörzsű fatönk tövében búvik meg a doboz. Téglalap alakú, kb 35 cm széles és 8 cm mély terepszínű műanyag konyhai tárolóedény.
A láda közelében a Mány felé tartó út mentén találtok egy befelé vezető utat-sorompóval, ahol parkolhattok is N 47° 30,751' E 18° 38,567' 221 m [GCSTAR+parkoló]. Innen a piros L jelzésen a Mauzóleumig  N 47° 30,764' E 18° 38,733' 227 m [GCSTAR+MAUZOLEUM] is el lehet jutni, a láda kicsit odébb van, a Csillagvizsgáló közelében. Kissé elhagyatott terület, ezért némi bozótharcra, csalánra, szúnyogra számítsatok! Hallomásból tudom, hogy időnként felbukkannak a helyszínen fémdetektoros kollégák, világháborús emlékek után kutatva, remélem, nem zavarjuk majd egymás köreit.

A Csillagvizsgáló története:
A Batthyány-kastélyparknak nevezett területet Nagy Károly vásárolta meg 1847-ben Batthyány Kázmértól mint legelőt. A vevő egy csillagászati obszervatórium helyéül választotta a galagonyás nevű kies dombot. A ma is látható nagy csillagdát és a mauzóleumot Pollack Mihály tervezte. Az utóbbit Nagy Károly Mihály nevű öccse számára építtette, s úgy gondolta, hogy őt is itt temetik majd el.
Az épületeket fokozatosan tönkretette a szabadságharc utáni fosztogatás, a második világháború és az azt követő rablás, valamint a területen végzett sok hadgyakorlat.
Nagy Károly sok más tudomány mellett a csillagászatot is magas szinten művelte. A fennmaradt műszerjegyzékek birtokában bátran mondhatjuk, hogy a Bicskei Csillagvizsgáló felépítése idején műszerparkját tekintve a legjobbak közé tartozott Európában.
Nagy Károly sohasem valósíthatta volna meg nagyratörő terveit, ha a 30-as évek végén nem kerül Batthyány Kázmér gróf alkalmazásába. A gróf méltányolta, hogy gazdasági ügyeinek intézője pénzügyi biztonságot teremtett körülötte. Hálája révén maga az ügyintéző, Nagy Károly is meggazdagott. Így vásárolhatta meg a Bicske melletti Galagonyást, ahol felépítette csillagvizsgálóját és a körülötte levő épületegyüttest.
Batthány Kázmér, a reformesemények egyik vezéralakja, jótékonyságáról híres politikus volt. Mint annyian a társai közül, csak felnőttkorában tanult meg magyarul, de annál áldozatosabban szolgálta nemzetét. Akadémiai Könyvtárunk is sokat köszönhet neki. Nagy Károly javaslatára a gróf felajánlotta a Tudós Társaság leendő könyvtárának rohonci és kisbéri gyűjteményét.
Sajnos, igen keveset tudunk az 1845 és 1847 között felépülő és csupán 1849-ig működő Bicskei Csillagvizsgáló mindennapjairól. Szerencsénkre a Berlini Állami Levéltárban megőrződött Neumann Antalnak, Nagy Károly munkatársának három, Heinrich Christian Schumacherhez (1780-1850) küldött levele. Schumacher német csillagász, az altonai csillagvizsgáló igazgatója, az Astronomisch Nachrichten csillagászati szakfolyóirat alapító szerkesztője, Carl Friedrich Gauss legkedvesebb tanítványa volt.
Az első levelet 1847 szeptemberében keltezték. Ebben Neumann részletesen beszámol Schumachernek a Bicskei Obszervatórium építkezéséről, s az eljövendő esztendő elejére jósolja az épületek befejezését. Levelében említést tesz arról is, hogy Bécsből magával hozta Benjamin Gould bostoni csillagászt Bicskére, s szándékában van Magyarország nevezetességeit is megmutatni a bostoni tudósnak. Gould a Göttingeni Csillagvizsgálóban hallott a jövendő bicskei obszervatóriumról, amely ha elkészül, Európa egyik legjobban felszerelt obszervatóriuma lesz.
A második levél két hónappal később, novemberben íródott, s Neumann beszámol benne a Bicskén folyó élénk tudományos életről. A műszerek megérkezéséről is hírt ad, és tanácsokat kér mesterétől észlelési, számítási feladataival kapcsolatban. A levél hangulata bizakodó.
Nem úgy, mint a harmadik, utolsó Neumann-levélé. Ezt már Pestről, az egyetem geometriai intézetéből írta Altonába 1850. március 28-án. Itt kapott munkát bicskei állásának megszűnte után. Sajnos, ez az igen fontos levél alig olvasható.
Neumann beszámol benne Nagy Károly meghurcoltatásáról, majd külföldre távozásáról és a Bicskei Obszervatórium szomorú sorsáról. Nagy Károlynak külföldre kellett menekülnie, ugyanis mint Batthyány Kázmérnak, a Szemere-kormány külügyminiszterének jószágigazgatóját üldözték őt. Műszereit, könyveit, vizsgálati eredményeit az országnak adományozta. Neumann levelében hírt ad a Gellérthegyi Csillagvizsgáló pusztulásáról és Albert Ferenc hősies helytállásáról is.
A nagy értékű bicskei csillagászati eszközök a forradalom bukása után végül a pesti egyetem pincéjében találtak menedéket (a gellérthegyi műszerekkel és könyvtárral együtt), és úgy öregedtek muzeális darabokká, hogy sohasem élhették a saját életüket.
Az írás Varga Domokosné neves tudománytörténészünk munkájából való (Egy reformkori polihisztor: Nagy Károly). A teljes szöveg az Élet és Tudomány 1998. évi 17. számában és a Magyar Csillagászati Egyesület Csillagászattörténeti honlapján is olvasható.
Batthyány-kastély
A kastély mai formáját 1796-99 között Batthyány Tivadar kezdeményezésére kapta. Az átépítés során a meglévő kis kastélyból 64 szobás, háromszárnyú, impozáns, barokk főúri palota lett. Gróf Batthyány I. Lajos (1696-1765) Bicskén 24 szobás, egyemeletes, manzárdos kastélyt épített 1754-55-ben. Fiai egyre inkább kötődtek az uradalomhoz. Az első családi kastélyt Batthyány József, érsek 1770 körül bővíttette. Ekkor épült a kastély házi kápolnája is. A kastély mai formáját 1796-99 között Batthyány Tivadar kezdeményezésére kapta. A Batthyány-kastélyt 1928 óta szociális célokra használják. Ma a Kossuth Zsuzsáról elnevezett gyermekotthon működik a falai között. A díszteremben intézménytörténeti kiállítás tekinthető meg.
A II. világháború során sokat szenvedett kastélypark ma is szépen gondozott. A 20 holdas kastélyparkban lehet sétálni, nyaranta Kastély Estek keretében hangversenyeket rendeznek.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (408 db): környezet: 4.15 rejtés: 4.01 web: 4.54 átlag: 4.23

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


CP-akciócsoport 2021.02.13 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 2 átlag: 3.67 súly: 2.11
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Lehet szükség lenne a leírás átgondolására. A helyszín nagyon tetszett.

attbuda 2021.01.31 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

MoMaszter 2021.01.09 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.22
Tetszett! Főleg a Mauzóleum és a Csillagvizsgáló! Egy időben többször is jártam erre az úton, de nem is sejtettem, milyen kincseket rejt az erdő picit beljebb!

Köszönöm a rejtőnek, hogy megmutatta!

Lulu2016 2021.01.02 11:46 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.83 súly: 1.00
Megtaláltuk, bár nem volt egyszerű köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

lbtibsz 2021.01.01 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.28
Köszönöm a rejtést.
Részletekben. Az első részlet már hónapok óta várta, hogy kiegészüljön. ?)

20210101_15542420210101_155501
20210101_155527 
gst76 2021.01.01 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.02
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]
Ha január elseje, akkor kerékpáros ládakeresés.
Idén Bicske és környékét választottam úti-célnak 4-ből ez volt a harmadik találata.
Az első pont közelében parkoltam, így az első pontot kerestem fel először. Kár, hogy a park zárva, és csak a pótjelszóval kereshető.
Innen indultam a gckem felé, onnan vissza a csillagvizsgáló felé.
Sajnos, a romokhoz nem jutottam el, mert egy délutáni program miatt sietnem kellett haza.

kiraadam083 2020.12.29 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

sovix 2020.12.29 11:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.08
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Ani@Zsolti [Geoládák v3.8.3]

kergosz76 2020.12.28 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

[Jóváhagyta: ozeki, 2020.12.30 10:38]

Odin 88 2020.12.22 14:22 - Megtaláltam
Odin 88 erre kalandozott
[Geoládák v3.8.3]

raticu 2020.12.20 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

szabilkó 2020.12.20 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6] A 2. pont helye nekem is kerdes, de a story es az epuletek izgalmasak.

Ambró 2020.11.21 14:41 - Megtaláltam
.

Kovács Beni 2020.11.07 15:38 - Megtaláltam
Köszi!

Hokuszpok 2020.11.07 15:38 - Megtaláltam
Köszi!

KP1965 2020.08.28 10:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Péntek délutáni biatorbágyi program előtt hat közel drive-in találatot sikerült összehozni, ez volt a harmadik.
Tartok tőle, hogy jónéhány pontvadásznak, aki megtalálja az úthoz közeli susnyásban a ládát, már nincs kedve a további bozótharchoz a romok felkereséséhez. Pedig megéri, nekem nagy élmény volt a sűrű közepén felbukkanó torony és kicsit arrébb a mauzóleum is.

20200828_10091420200828_101001
20200828_10074720200828_100720
Skali&Margó 2020.08.18 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.15
OK!

Twini 2020.08.11 21:48 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 3.5 web: 1.5 átlag: 2.50 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Sziszi76 2020.08.09 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Pomisa 2020.08.03 08:38 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 2 web: 2.5 átlag: 1.83 súly: 4.20
A 2.pontnál számítottunk dzsindzsharcra, de még így is durva volt. A romtól meg se próbáltuk, inkább kicsit messzebb tőle amikor a GPS szerint a legközelebb voltunk hozzá. Javaslom áthelyezni a ládát egy kevésbé szemetes és dzsindzsás helyre. Maga a rom érdekes, de a rejtés megközelítése teljesen elvette a kedvünket.
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Vitya77 2020.07.28 11:25 - Megtaláltam
Ötnapos Gerecse-Vértes túrázás közben. A csillagvizsgáló hangulata nagyon megfogott, ahogy romosan megbúvik a fák között. A története is érdekes, kár, hogy nem tudott beteljesedni. Köszi a rejtést!

eltájoló 2020.07.28 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.22
Az első pontnál először a koordinátára akartunk menni. Nem tudtunk bejutni. Ekkor vettük észre, hogy virtuális. Talán érdemes lenne a fejlécben a koordinátát erre átállítani.
A csillagvizsgáló még ebben az állapotában is tetszett, de a rejtést indokolatlanul messze érzem az épülettől. Nem értem, miért kell a susnyába ilyen mélyen betenni. Ráadásul a műútról könnyebben elérhető, mint elmenni a csillagvizsgálóhoz. Úgy pedig nem sok értelme van.
Köszönöm a rejtést.

bölli 2020.07.04 17:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Köszönjük a rejtést!

Bajuszcica 2020.07.04 17:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.04
Köszönjük a rejtést!

Ancs 2020.06.14 13:49 - Megtaláltam
A történet, a leírás kiváló ennél a ládánál, viszont mindkét pont eléggé gyenge.
A ládához komoly bozótharcot kell vívni, teljesen feleslegesen... A márványtábla leolvasós óta pedig vannak jobb megoldások a virtuális jelszónak.
Ideje lenne egy komoly frissítés ennek a ládának, hiszen olyan jó is lehetne akár..
Köszi

20200614_13292820200614_133146_HDR
20200614_133202_HDR20200614_133210
20200614_134922_HDR 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (607 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]