geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1704. A Kecskeméti Planetárium és a Naprendszer modellje (GCPLAN)
A Kecskeméti Planetárium
A Kecskeméti Planetárium
A Nap(ok)
A Nap(ok)
Mars
Mars
Útközben ezt is láthatod. (Főtér makettje)
Útközben ezt is láthatod. (Főtér makettje)
Jupiter
Jupiter
A világóra, a virágóra és a Szaturnusz.
A világóra, a virágóra és a Szaturnusz.
A planetráriumban.
A planetráriumban.
Bolygórendszer. (Nap, Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó)
Bolygórendszer. (Nap, Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó)
Méretarányok
Méretarányok
Galaxisunk, a Tejút.
Galaxisunk, a Tejút.

Szélesség N 46° 54,860'
Hosszúság E 19° 40,378'
Magasság: 106 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.06.07 15:00
Megjelenés időpontja: 2007.06.07 16:46
Utolsó változás: 2013.08.12 14:32
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Gyöngyfűző és párja
Felhasználó: gyöngyfűző és párja
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 1184 + 3 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente


WAP:
A ládát a planetáriumban lehet elkérni, vagy ha zárva van, akkor a bejárati ajtótól jobbra lévő bádogozott falon, szemmagasságban keresd kis fém lapon a jelszót.A Kecskeméti Planetárium és a bolygórendszer modellje

Egy különleges kirándulásra szeretnénk hívni Benneteket, melynek során megismerkedhettek a Naprendszer bolygóival, és minden csillagászattal kapcsolatos kérdésetekre is választ kaphattok majd a Planetáriumban.
Hazánkban csupán néhány planetárium van, például Budapesten valamint Kecskeméten. A "mi" planetáriumunk igaz kis méretű, de ennek előnye, hogy az élő előadások családias hangulatban zajlanak. A kupolában a Föld teljes északi féltekéjének égboltképét meg tudják jeleníteni, vagy akár a 10.000 évvel ezelőtti állapotát is. Az előadás alatt gyönyörű kivetített képeken bolygókat, üstökösöket stb. láthatunk.
Mindezeket akár élőben is megfigyelhetjük, az előadások után tartott távcsöves bemutatók keretében. Így közelebbről szemügyre vehetjük a Hold krátereit, a Szaturnusz gyűrűjét, vagy a galaxisokat is.
Az előadás végén bármilyen csillagászati kérdésre szívesen, és tényleg készségesen válaszolnak! Előzetes bejelentkezés alapján csoportokat bármikor szívesen fogadnak, késő este és akár ünnepnapokon is!
A Planetáriumhoz kapcsolódóan egy másik érdekessége is van a városnak. Itt található az a szoborcsoport, mely a bolygórendszert mutatja be 1: 3.300.000.000 kicsinyítésben. A maketteket Lakatos Pál Sándor szobrászművész készítette 2002-ben. Érdekes séta lehet ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mivel nemcsak a bolygók egymáshoz való méretét ismerhetjük meg, hanem a bolygók közötti távolságot a saját lábunkkal mérhetjük le.
Ehhez hasonló bolygórendszer-bemutató csupán Svájcban és az USA-ban található, de a kecskeméti különlegessége, hogy a bolygó-makettek bronzból készült köztéri szobrok, melyek kulturális csemegét is ígérnek a látogatóknak.
A túrához "bolygóközi idegenvezető" segítsége is kérhető, így már útközben is rengeteg hasznos információhoz juthatunk! A vezetés díja, amely a Planetáriumban tartott előadás árát is magában foglalja gyermekek részére 350 Ft/fő, felnőtteknek 600 Ft/fő. A kedvezményes családi jegy ára 1600 Ft. Erről bővebb információ a Planetárium elérhetőségein kérhető.

A Planetárium címe:
6000 Kecskemét, Lánchíd utca 18/a
Telefon: 76/50-50-75
e-mail: ig@plani.hu
web: www.plani.csillagaszat.hu

Még egy kis érdekesség

A kecskeméti Planetárium falát dísziti Marton Géza egyedülálló időmérő szerkezete, egy különleges napóra. Ezen a világon egyedülálló órán nincs árnyékvető pálca, hanem két méter hosszú sík lapokat helyeztek el az épületen, melyek egymással 15°-os szöget zárnak be, és az ezeken végigvonuló árnyék mutatja az időt. A szerkezet 244 elemből áll, átmérője 17 méter, felülete 52 négyzetméter.
Marton Géza ezzel a napórával nevez majd be a bresicai csillagvizsgáló által kétévente kiírt, "Az idő árnyékai" elnevezésű pályázatára.

(A napóra várhatóan 2007. június végére készül el.)A bolygórendszer túra állomásai

1. Nap  N 46° 54,372' E 19° 41,535' 82 m [GCPLAN+Nap]. A Nap a Naprendszer központi csillaga. Körülötte kering a Föld, valamint a Naprendszerhez tartozó bolygók, kisbolygók, üstökösök. A Nap tartalmazza a Naprendszer anyagának 99,86%-át, átmérője 109 földátmérő. 73,5%-ban hidrogénből áll, amely a központjában zajló magfúzió során héliummá alakul. Az ennek során felszabaduló, majd a világűrbe szétsugárzott energia nélkülözhetetlen a legtöbb földi élőlény számára: fénye a növények fotoszintézisét, hője pedig az elviselhető hőmérsékletet biztosítja. Éltető ereje miatt a Nap kiemelkedő kulturális és vallási jelentőséggel is bír.

2. Merkúr  N 46° 54,375' E 19° 41,534' 82 m [GCPLAN+Merkur]. A Merkúr a Naphoz legközelebb található bolygó. A Naprendszer legkisebb bolygója, nevét a római mitológiából ismert Merkúrról, az istenek hírnökéről kapta. A Merkúrnak nincsenek természetes holdjai. Eddig egyetlen űrszonda - a Mariner-10 - érte el e bolygót (1974-1975.); területének csak 40-45%-át térképezték föl.

3. Vénusz  N 46° 54,387' E 19° 41,530' 83 m [GCPLAN+Venusz]. A Vénusz a második bolygó a Naptól, Vénuszról a római istennőről nevezték el. Föld típusú bolygó, néha a Föld testvérbolygójának hívják. Bár minden bolygó pályája elliptikus, a Vénusz pályája van a legközelebb a körhöz kisebb mint 1% excentricitással. Mivel a Vénusz közelebb van a Naphoz mint a Föld, ezért nagyjából a Nappal egy irányban látszik (legnagyobb kitérése (elongációja) 47.8° lehet), ezért vagy pár órával a Nap után lenyugszik, vagy pár órával előtte kel. Ezért hívják Esthajnalcsillagnak is. Amikor legfényesebb, akkor a nappali égbolton is látható. Amikor látható, ez a legfényesebb "csillagszerű" égitest az égbolton.

4. Föld  N 46° 54,397' E 19° 41,528' 83 m [GCPLAN+Fold]. A Föld a Naptól számított harmadik bolygó. A bolygórendszer legnagyobb földtípusú bolygója, és az egyetlen égitest, melyről a modern tudomány elfogadja, hogy életet hordoz. Nagyjából 4,5 milliárd (4,5•109) éve jött létre, és nemsokkal utána már körülötte keringett a Hold.

5. Mars  N 46° 54,409' E 19° 41,512' 84 m [GCPLAN+Mars]. A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a naprendszerben. A római hadistenről nevezték el, mivel a színe vérvörös. Két kis holdja van, a Phobos és a Deimos, mindkettő kicsi és szabálytalan alakú, valószínűleg befogott kisbolygók. A Mars nagy hatást gyakorol az emberi képzeletre, mivel egy hibás fordítást követően (természetes csatorna → mesterséges csatorna) elterjedt, hogy a Marson idegen civilizáció létezik. Sok történet született a marslakókról. Legismertebb talán Ray Bradbury: Marsbéli krónikák című irodalmi műve.

6. Jupiter  N 46° 54,473' E 19° 41,560' 84 m [GCPLAN+Jupiter]. A Jupiter az ötödik bolygó a Naptól, és messze a legnagyobb bolygó a naprendszerünkben. Óriásbolygó; a többi óriásbolygót is gyakran Jupiter típusú bolygónak nevezik. Nevét Jupiterről, a római istenről kapta.

7. Szaturnusz  N 46° 54,568' E 19° 41,450' 85 m [GCPLAN+Szaturnusz]. A Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva. Óriásbolygó, a második legnagyobb a Naprendszerben a Jupiter után. A Szaturnusznak látványos, jégből és törmelékekből álló gyűrűje van. Szaturnuszról, a római istenről nevezték el. A Szaturnusz sűrűsége nagyon kicsi, kisebb a vízénél; az egyetlen bolygó a Naprendszerben, amely "úszna a vízen".

8. Uránusz  N 46° 54,710' E 19° 41,136' 100 m [GCPLAN+Uranusz]. Az Uránusz a Naprendszer hetedik bolygója. Óriásbolygó, a harmadik legnagyobb átmérőjű és a negyedik legnagyobb tömegű. 1781. március 13-án pillantotta meg először az angol Sir William Herschel. Bár Herschel eleinte nem volt tisztában vele, hogy a Naprendszer egy új tagját fedezte fel, annyit tudott, hogy az új égitest nem csillag.

9. Neptunusz  N 46° 54,885' E 19° 40,891' 103 m [GCPLAN+Neptunusz]. A Neptunusz a nyolcadik bolygó a Naptól, és a legkülső óriásbolygó a naprendszerünkben. A negyedik legnagyobb átmérőjű, és a harmadik legnagyobb tömegű, de a legkisebb óriásbolygó. A Plútó elnyúlt pályája miatt néha a Neptunusz a legtávolabbi bolygó a Naptól. Neptunról, a tengerek római istenéről nevezték el.

10. Plútó  N 46° 54,870' E 19° 40,395' 114 m [GCPLAN+Pluto]. A Plútó a kilencedik bolygó volt a Naptól a Naprendszerünkben. A Plútó az elsőként törpebolygónak nevezett égitest a Naprendszerünkben, nagyon elnyúlt pályával (mely 30 és 50 Csillagászati Egység között változik), melyen néha a Neptunuszon belül kerül. 1930. február 18-án Clyde Tombaugh azonosította először a Plútót a Lowell Obszervatóriumban, és gyorsan kikiáltották a Naprendszer kilencedik bolygójának, mely címét mára elvesztette, viszont ő lett az első törpebolygó. Szakmai körökben napjainkban többen nem is a bolygók, hanem a Plútóhoz nagyon hasonló tulajdonságú és pályájú Kuiper-objektumok közé sorolják. A Plútó felszínét fagyott nitrogén borítja, mely napközelben felenged. A Plútó kis méretű, átmérője a Holdunknál kisebb, tömege pedig csak ötödrésze.A láda

A planetáriumot érdemes nyitvatartási időben felkeresni, így egyben megnézhetünk egy érdekes előadást is, valamint így tudunk hozzájutni a ládához, amit elkérhetünk az előadótól.
Alternatív megoldás, ha zárás után érkezel: a bejárati ajtótól jobbra lévő bádogozott falon, a külső oldalon, szemmagasságban kis fém táblán olvasható a jelszó.Reméljük tetszeni fog ez a kirándulás a bolygók között, és a Planetáriumban is rengeteg élménnyel gazdagodtok!

Gyöngyfűző és párja

Külön köszönet E. Kovács Zoltánnak, a planetárium vezetőjének!

Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (652 db): környezet: 3.97 rejtés: 3.99 web: 4.52 átlag: 4.16

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Klari2006 2020.02.23 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

Sánta8 2020.02.23 15:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

pandala 2020.02.22 11:15 - Megtaláltam
Leleplezve. [Geoládák v3.3.2]

davmaros 2020.02.15 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.00
Tök jó előadás után, még a ládát is megkaptuk.

TJ 2020.02.15 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

sergeant 2020.02.03 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

zpjr 2020.02.02 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Gumipók 2020.02.02 15:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.00 súly: 3.08
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

zimapeter 2020.02.02 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

xDiamondx 2020.01.04 23:31 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 1 átlag: 2.00 súly: 1.48
Kicsit szenvedős volt de meglett :D

Cuncus78 2020.01.01 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Klausz009 2019.12.31 12:06 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Nem volt nyitva sajnos a Planetarium. Igy csak a jelszót találtam meg.

ADFCC4AA-E1CC-4EE1-B992-386B08F1DBB2 
Endresz_család 2019.12.28 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!
Az előadást követően a nagy tömeg miatt a tartalék lehetőséggel éltünk.

IMG_0622IMG_0624
RedFur 2019.11.27 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Sajnos pont zárva volt, amikor ideértem, de megvan az alternatív :D nagyon ötletes! Köszönöm!

horti75 Viki Zozo 2019.11.18 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

erdei.laszlo 2019.11.17 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

S-A 2019.11.14 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Nars 2019.11.09 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

csorics 2019.11.05 21:16 - Nem találtam meg
Szia, képzésen vagyok Kecskeméten, most kaptam szabad időt, így esélyem sem volt bejutni a Planetáriumba. A pót nelszó viszont nem található a bádog falon. Bár láttam két matrica nyomot. Kérlek, fogadd el jelszó nélkül! [g:hu 1.6.4]

[Elutasította: geocaching.hu, 2019.12.15 14:28]

BeLiTiNáMa 2019.11.02 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.70
Köszönjük a rejtést.

szentvik 2019.11.01 13:53 - Megtaláltam
Ezzel a ladaval vettem ra a csalad par tagjat a geocachingre [Geoládák v2.2.5]

Pötti 2019.11.01 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

busmannn 2019.11.01 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VINAX 2019.10.20 12:14 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 4 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.81
Tandemugrás előtt városnézés 4/1
A planetárium zárva volt, így csak kivülről néztük meg. Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

IMG_20191020_121340 
szatto 2019.10.19 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1189 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.