geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1389. Nyíri-erdő - Szulyovszky-emlékpark (GCNyEh)

Az Alapító

Az Alapító

Gyűjteménye egy részletével...

Gyűjteménye egy részletével...

Kopjafa és Szent Hubertus kápolna

Kopjafa és Szent Hubertus kápolna

Az "ékszerdoboz"

Az "ékszerdoboz"

Terep

Terep

Millecentenáriumi emlékmű

Millecentenáriumi emlékmű

Aradi vértanúk emlékműve

Aradi vértanúk emlékműve

Szabadságharc emlékére

Szabadságharc emlékére

Kereszt, székelykapu

Kereszt, székelykapu
Szélesség N 46° 57,121'
Hosszúság E 19° 33,803'
Magasság: 126 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.05.25 09:15
Megjelenés időpontja: 2006.05.28 09:20
Utolsó lényeges változás: 2021.04.18 16:43
Utolsó változás: 2021.04.19 10:25
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Család és barátok (06303036793)
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 439 + 1 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
Ez egy örökbefogadható geoláda. Sajnos már 13 hónapja beteg, és a szabályaink szerint - négy hónapon túli betegállomány után és a javulás látható jele nélkül - ÖRÖKBE FOGADHATÓ. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)

(a leírás szövegét módosítottam: halaszkiraly, 2020.12.28)


A LÁDA (ÚJ HELYEN!!)
2021.04.16 Csabiq újrarejtette új helyen. A mostani rejtekről: "Egy tölgyfa föld felszíni üregébe került ágakkal, avarral takarva. A pótláda megszünt, helyette egy pótjelszó került a bejáratnál található Nyíri erdős információs táblára. Alulról nézz fölfelé!"
Az emlékpark március 15-től október 6-ig látogatható szerdától vasárnapig 9 és 18 óra között. A doboz Szulyovszky László kopjafájától kb. 30 méterre, az erdőben, egy kidőlt fa törzsébe. Az alternatív ládát (mikroláda) a N46° 57.370' E19° 33.732' ponton az emlékparkon kívül egy székelykapu előtti keresztnél leled meg (benyúlva érte).

KÖRNYEZET

A Nyíri-erdő, amelyet egykoron valóságos botanikai csodaként tartottak számon, tipikus képviselője a különlegesen szép és jellegzetes Duna-Tisza közi homokpusztai tölgyeseknek. A ma is hangulatos erdő Kecskemét határában, Hetényegyháza és Méntelek faluk között mintegy 1450 hektáron terül el. Az Alföld hajdan mesébe illő gyöngyvirágos és pusztai tölgyeseiből mára csak hírmondó maradt. Itt foltokban ugyan még megtalálható valami, amit egykor jellegzetes alföldi erdőnek neveztek, de már ezeken is otthagyta nyomait a modern erdőgazdálkodás.

A Kecskeméttől 10 km-re fekvő Nyíri-erdő a szél építette Duna-Tisza közi három buckaraj közül a középsőre települt. Az erdő a század elejéig a Nagy-Nyíri és a Kis-Nyíri részből állt, melyeket a "Sóhordó" út választott szét. Ezen hordták Erdély felől a sószállítmányokat már a török időkben is Pest irányába.

A Nyíri-erdőben szerencsére még ma sem ritka a díszes medvelepke, a tűzvörös potrohú bikapók, a különböző hangyalesők és a darázspók. Előfordul még a tölgyesekben a szarvasbogár, az orrszarvúbogár és a mezőkön a szongáriai cselőpók.

A madarak közül említést érdemel az egerészölyv. Rendszeres téli vendég a kis sólyom, az állandóan itt élő erdei fülesbagoly, a kuvik. Gyakori fészkelők: a búbos banka, a szalakóta, a sárgarigó (aranymálinkó), a zöld küllő. Örvendetes a fekete harkály újbóli térhódítása, illetve a gyurgyalag fészkelése a mesterségesen homokba vájt itatók oldalában, és a lappantyú jelenléte. A század végén még találtak itt szőröskarú denevért, ami valószínűleg az öreg fák tömeges kivágásával tűnt el.

Az erdő nagyvadjai közül mindenképp megemlítendő a dámvad, amelyből a 2. világháború előtt még 5-600 volt. Talán az akkori túlszaporodott vadállománynak köszönhető bizonyos növények eltűnése. Mivel ma az egész erdő körbe van kerítve, a vadak már csak egymás közt szaporodhatnak, így elkerülhetetlen a beltenyészetek kialakulása...

Nem csak írók, költők tettek kirándulást a Nyíri-erdőben, más hírességek is. Az 1860-as évek végén Erzsébet királynő (Sissi), 1948-ban Kittenberger Kálmán, 1978-ban pedig Fülöp angol herceg is ellátogatott ide, aki az akkori fogathajtó világbajnokságon fogatával járta be az erdőt A nyíri erdészháznak (Szulyovszky-erdészház) és parknak ma is sok látogatója van, mivel itt található a környék legértékesebb 1848-as gyűjteménye.
(Somodi Ferenc: Erdő az Alföld szélén című írásából, a Természet Világa 1998. májusi számából)

AZ EMLÉKPARK

Az erdőjáró ember nemigen szokott ahhoz, hogy a fák között kis rendezett csodavilágba toppanjon: az 1848-as szabadságharc emlékeit őrző múzeumra leljen, a közeli dombocskán fából épített kápolnára (kulcsa a gondnoknál) az aradi vértanúk tűzzománcképpel díszített kopjafáira, az erdészház mögötti köralakú hársfaligetben pedig millenniumi emlékműre. Mindez egy megszállott ember, egy csupaszív erdész minden nehézségen, akadályon átverekedett akaratának, álmának megvalósulása.

Szulyovszky László (1944. május 25. - 1999. augusztus 24.) Lajosmizsén született, Szegeden az Erdészeti Technikumban végzett, élete végéig erdészként tette a dolgát. Vagyis ennél még többet is, mert megálmodta és megvalósította a róla elnevezett emlékparkot a Nyíri-erdőben.

1969-ben került ide kerületvezető erdészként, majd elkezdte gyűjtögetni a szabadságharc fellelhető tárgyi emlékeit. Az egyre bővülő gyűjtemény szobánként szorította ki őt és családját az erdészházból. A Szulyovszky-erdészház, sokszínű érdekes anyagával ma látogatható múzeum. Szulyovszky László tervei alapján 1993-ban teljes egészében fából felépült a Szent Hubertus kápolna, melyet még abban az évben felavattak az Országos Vadásznap alkalmával. A kápolna kis ékszerdobozként őrzi az emlékpark békéjét. Mellette egy nagy fa lombjai borulnak óvón az alapító, Szulyovszky László kopjafás sírja fölé, akit (kívánsága szerint) itt, az imádott környezetben helyeztek örök nyugalomra.

MEGKÖZELÍTÉS

A nyíri erdészház két irányból is megközelíthető.

1. Kecskemét felől Hetényegyházán, a buszmegállónál ( N 46° 55,777' E 19° 34,024' 126 m [GCNyEh+crossing1]) a jobbra vivő földútra térve (kb. 4 kilométer). Az irányt táblák is jelzik.
2. Lajosmizse-Méntelek irányából a Méntelek végét jelző tábla után közvetlenül ( N 46° 58,470' E 19° 34,848' 130 m [GCNyEh+crossing2]) a jobbra vivő földútra térve, majd onnan a fő földúton 3,5 km-t haladva.

Parkolási lehetőség az erdészháznál van ( N 46° 57,145' E 19° 33,941' 125 m [GCNyEh+parkoló]).

LÁTOGATÁSI IDŐ

Az emlékpark március 15-től október 6-ig látogatható (ünnepséggel nyit és zár). Hétfő és kedd kivételével 9-18 óráig tart nyitva. (A múzeum csütörtöktől vasárnapig tekinthető meg.)

Érdemes elidőzni az emlékparkban. Családok számára kellemes egész napos pihenést kínál a Nyíri erdészház és környéke, bográcsfőző és szalonnasütő helyet is találunk az erdészház körül, valamint egy pávacsoportot - rikoltozásuk gyakran felveri az erdő csendjét.

Az emlékpark tőszomszédságában van a Makovecz Imre tervei alapján felépített Vackorvár Erdei Iskola. Megtekinthető, ehhez azonban gondnoki kíséret szükségeltetik.

A LÁDA

ÚJ HELYRE került a doboz!
Egy tölgyfa föld felszíni üregébe került ágakkal, avarral takarva. A pótláda megszünt, helyette egy pótjelszó került a bejáratnál található Nyíri erdős információs táblára. Alulról nézz fölfelé!

Ládatörténet

2021.04.16. Csabiq újrarejtette új helyen. A jelszó változatlan, a leírás az új rejtés alapján módosult. Köszönjük a pótlást és a gondoskodást! [ládadoki (halaszkiraly)]
2020.12.28. A láda több mint négy hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért adoptálhatóvá teszem. [Admin(kectam)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (303 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.32 web: 4.57 átlag: 4.46

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Páratlanpáros 2021.04.19 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

scele 2021.04.18 12:15 - Megtaláltam
mögvan

radpeter 2021.04.18 12:15 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

Csabiq 2021.04.16 16:41 - Megtaláltam
HEURÉKA! A ládát újra rejtettem a csereláda program keretében. Az új koordinátát eljuttatom a láda dokinak. Egy tölgyfa föld felszíni üregébe került ágakkal, avarral takarva. A pótláda megszünt, helyette egy pótjelszó került a bejáratnál található Nyíri erdős információs táblára. Alulról nézz fölfelé!
A park a járványügyi szabályokat betartva, már látogatható.
23 éve voltam itt március15- én, nagy ünnepség volt.
[Geoládák v3.10.3]

JAck:66: 2020.04.25 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
Részletesen később.
[g:hu+ 2.0.34]

A város döntése értelmében a park április 10-től határozatlan ideig zárva tart. Egyébként Sze-V 9-18 a jelenlegi nyitvatartás.
Kíváncsi lettem volna, hogy a Csaba által tavaly pótolt ládával mi a helyzet, még csereláda is volt nálam, de zárt kapuk miatt a pótjelszóra repültem rá - hiába. A fenyo tövében a kő alatt csak a kapszula negatívja volt.

[Jóváhagyta: K-55, 2020.05.29 14:13]

20200425_11252420200425_112533
20200425_11254820200425_112607
20200425_112836 
Csizmások 2019.11.20 20:11 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Szilágyiék 2019.11.16 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Mi sem találtunk semmit a kereszt mellett.
Próbáltam hívni a rejtőt, mivel volt nálam pót-dobozka, legalább ideiglenesen segíthettem volna. Sajnos, mire visszahívott, már Méntelek közelében voltunk, nem volt időnk visszafordulni.

Az is jó lenne, ha a ládaoldalon olvashattam volna az infót, hogy a látogatási időn kívül van egy elérhetőség, ahol be lehet jelentkezni: Szulyovszky Lászlónénál a 30/588-0288 telefonszámon. Kinn van a kerítésen, de ezt inkább az előző napokban kellett volna letelefonálni. Amikor már ott állunk, szombat délben, nem illendő odarángatni valakit. Úgy készültünk, hogy nem tudjuk megnézni, erre a helyszínen kiderül, hogy DE! Van rá lehetőség.

Így kétszeres csalódás volt sajnos.

Amúgy az erdő szép, az utak nagyon jól járhatóak, de sajnos a kereszten kívül nem láttunk semmi érdekeset.

A Vackorvárról itt egy link: Vackorvár

Kérjük, a képek alapján fogadd el a megtalálást.

[Jóváhagyta: K-55, 2019.11.16 19:26]

Köszönjük szépen!

Első zárt kapuElérhetőség
BekerítveMásodik zárt kapu
A hely egyértelmű-nek tűnt"Meghaltál a keresztfán érettünk..."
Fruitlány 2019.10.27 23:59 - Megtaláltam
Kedves Rejtő!

A leírtak alapján a kopjafa környékén az összes létező fatönköt, csonkot, de még élő fát is átnéztük, viszont a ládát nem találtuk. A rejtés valószínűsíthető helyén viszont egy tábor nyomait talátuk, lehet ez lett a láda veszte.
Kerestük az alternatív ládát is, alaposan körbetapogatva, de a rozsdás kerítésen, szúrós bokron kívül semmit nem találtunk.
Sajnos a jelszót egyik helyen sem találtuk, kérlek a mellékelt fotók alapján fogadd el a megtalálásunkat, a ládákat pedig ellenőrizd.
Köszönöm, Anita

[Jóváhagyta: K-55, 2019.11.09 23:41]

20191027_16214020191027_160322
fcsaba 2019.10.23 13:00 - Egyéb
A ládát Riczuékkal pótoltuk. (Üdvözlő szöveg nincs benne, és rendes logfüzet sem, de ahhoz képest egész jó geoládát összeállítottak hogy nincsenek tisztában a formai követelményekkel. A jelszót a rejtőtől elkértük.)

nagynorbe 2019.10.19 16:00 - Megtaláltam
A tegnapi napon kint jártunk az erdőben, a hely tényleg csodás. A ládáknak sajnos nyoma sincs, kérjük a fotók alapján a megtalálást elfogadni. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: K-55, 2019.10.23 15:50]

IMG_20191019_164117IMG_20191020_143454
petoa 2019.10.06 23:59 - Megtaláltam
Egyik ládának sincs nyoma, pedig alaposan végigjártuk a helyeket. Kérem a megtalálás elfogadását a képek alapján, és javaslom a ládák pótlását. Köszönjük szépen

[Jóváhagyta: K-55, 2019.10.23 15:50]

IMG_20191006_161351IMG_20191006_161332
IMG_20191006_161336 (1)IMG_20191006_163423 (1)
Bakszakáll 2019.10.04 10:25 - Megtaláltam
A helyszín nagyon szép, tiszta, vadregényes, köszönöm a rejtőnek, hogy elhozott ide. (Az élményt az rontja el, hogy szerintem mindkét láda eltűnt.)

Bernáth 2019.09.14 09:15 - Megtaláltam
Kilenc óra után érkeztünk a parkhoz. Eleinte elég magányosak voltunk, így bátran kereshettük a ládát. Nem találtuk. Megnéztünk minden kidőlt fát (különösen azt, amit Pogánypeti lefotózott), de a láda sehol sem volt. Aztán próbálkoztunk az alternatív helyszínnel is, de ott sem jártunk sikerrel. A kiállítás nyitva tartása megváltozott, csak hétfőtől péntekig látogatható.
Kérjük a találat elfogadását!

[Jóváhagyta: K-55, 2019.10.01 12:44]

-1-2
-3-4
-5 
Makikirály 2019.07.14 16:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Geiger Dániel 2019.06.19 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

csatacsita2 2019.05.26 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Bob&Bobek 2019.05.25 15:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.87
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Kellemes meglepetés volt a hely. :-)

VaVi 2019.05.10 12:17 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Tetszett a hely.
Kicsit féltem a leírásban említett majd' 4 km-nyi földúttól, így több hétnyi kiadós eső után. Majdnem ki is hagytam ezt a ládát. De úgy voltam vele, legalább megnézem, hol kell majd legközelebb lehajtani :D
Alaptalan volt a félelmem. Az út (Méntelek felől), többször is visel magán néminemű aszfaltot / betont, így nem is végig földes. Ahol meg igen, ott inkább homokos. Kecskemét felé mentem tovább, olyan kemény a homokos út, hogy jobban járható, mint egyes aszfaltutak... :)

becko 2019.04.19 10:15 - Megtaláltam
Nagypénteki keresgélés Pusztavacstól Kecskemétig sok - szerencsére jól járható - homok úttal. Hetényegyháza felől megközelítve. A parkoló a kapun kívül van, a nagykapu zárva volt.

dodic 2019.04.07 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Sir Pajszer 2019.04.04 16:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Köszi!

Skultéty család 2019.03.30 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.13
Megtaláltuk, köszönjük.

20190330_163604 
Pogánypeti 2019.03.27 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.6.2]
A mai rövid gyalogtúrámat Hetényegyházán kezdtem, és csak Méntelekig mentem.
Olvasva az előző logokat, én rögtön a pótjelszó rejtekéhez gyalogoltam, melyet rendben a helyén találtam, éppen csak a Logbookja van szétázva. Onnan visszagyalogoltam az emlékparkba a ládához, de előtte körbejártam és fényképeztem az egész parkot. Köszönhetően a pontos koo-knak, a ládára könnyedén ráakadtam, viszont azt nem a szétkorhadt facsonkban, hanem a tőle 2-3 m-re lévő kidőlt fa szintén mohás törzsében találtam meg. Tettem bele egy új Logbookot (benne a láda főbb adataival és a jelszóval), valamint egy tollat és ajándékot, azután pedig gondosan visszarejtettem a kidőlt fa törzsébe. Most már lehet bele logolni...
Miután végeztem, az erdészház előtti egyik asztalon megreggeliebédeltem, miközben egy fejem felett ugráló mókus játékát figyeltem. Aranyos volt a kis jószág, nagyon produkálta magát... :)
Kaja után folytattam a túrámat Méntelek felé, a GCSOHA ládáért...
Köszi a rejtést! :)

A rejtekadó faLogbook
csata612 2019.02.02 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az emlékparkban a dobozról már lekopott a jelszó, de a póthelyen még ép:). [Geoládák v2.2.5]

dendeocse 2019.02.02 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
Pótjelszóval.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (455 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]