geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1259. Hoportyok-hegy az Alföld teteje (GCHopo)
Nyírbogát címere
Nyírbogát címere
A hegy tetejét jelző kő
A hegy tetejét jelző kő
A cache
A cache
Erdős János
Erdős János

Szélesség N 47° 45,343'
Hosszúság E 22° 2,029'
Magasság: 192 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.09.01 16:00
Megjelenés időpontja: 2005.09.03 18:40
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hebego
Felhasználó: Hebego
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 174 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP-barát:
N47 46.781 E22 03.951-tól a Kék jelzésen menj kb. 3,8 km-t. CSAK TEREPJÁRÓVAL - Ha sok a csapadék! Parkoló: N47 46.547 E22 03.743! A kék jeltől jobbra, a láda a hegy tetején a kőtől kb. 5m-re DK-ra gallycsomó alatt van.
A láda az átlagosnál kisebb méretű, kb. 6x6x10cm-es.

Extra jutalom: Első megtalálóként jelszót e ládának, mint Felfedező! Fűkocka adott.
Hogy mi Magyarország legmagasabb pontja, midenki tudja. De hol van az Alföldé ? Nos ez a Hoportyok-hegy. Felkeresése csak akkor érdekes, ha szeretnéd meghódítani ezt a "csúcsot" (GPS szerint 192m - földrajzi adat szerint 184 - tehát mivel nem éri el a 500 métert, hivatalosan nem lenne HEGY :-).

Részletes leírás: Menj a 471-es úton Nyírbogátra, és vedd az irányt Istvántanyára. Nézzd meg a Bogáthy család kúriáját - ma szálloda.  N 47° 47,928' E 22° 4,177' 152 m [GCHopo+Bogáthy Kúria]
Ha továbbhaladsz, itt  N 47° 46,716' E 22° 3,953' 153 m [GCHopo+Kereszteződés] megtalálod a Kék sáv-jelzést Kék sáv, ezt kell követned a következő kb. 3,5 km-en. Eddig  N 47° 46,547' E 22° 3,743' 159 m [GCHopo+parkoló] biztosan eljuthatsz bármilyen személyautóval, DE innen kezdve a földút elég gyenge minőségű. A kék túristajelzésen 3,2 km-t haladva egy Hoportyok-hegy feliratot találsz egy fatörzsön, mely jobbra mutat. Kanyarodj jobbra és haladj az úton kb. 320m-t. Itt menj be az erdőbe jobbra, és a hegy tetején a magasságjelző kőtől 5m-re DK-ra egy gallycsomó alatt találod a ládát.
Sajnos a hegy teteje erdős, a kilátás korlátozozott, ezért érdemes lehet felkeresned a  N 47° 47,770' E 22° 2,551' 171 m [GCHopo+Kilátó] Kilátó-dombot.

Figyelem: A területeten széldöntött erdőrész található, lehetőleg ne térj le a kék jelzésdről! A terület vadban gazdag, őz, vaddisznó előfordul! (Én ölyvet és őzeket láttam.)

Végül óriási köszönetet a helybéli Erdős János Úrnak, akinek önzetlen segítsége nélkül még most is keresném a Hoportyok-hegyet és a Timcsi-csapatnak, akik kisegítettek egy kölcsön GPS-el.

Hogyan jött létre a Hoportyó ?
A Nyírség az ország második legnagyobb futóhomok-területe. A Tiszántúl síkjából 20-50 méterre kiemelkedő felszíne Nyíradony-Nyírlugos és Nyírbogát között a legmagasabb. Szalmadtól keletre a Hoportyó 183 méteres tengerszint feletti magasságot ér el (ez az Alföld legmagasabb pontja). Felszínének kialakulása a pliocén kor második felére tehető, amikor a pannóniai beltó e területről visszahúzódott. Feltöltődésében a Északkeleti-Kárpátokból és az Erdély felől lefutó folyók jelentős szerepet töltöttek be. Az élő és elhagyott medrek közötti, száraz felszíneket az újpleisztocén szelei megtámadták és futóhomokot fújtak ki belőlük. A mainál melegebb éghajlatú, csapadékosabb tölgyfázisban (7000-4800 évvel ezelőtt) a Nyírség erdős sztyeppé alakult át. Ennek az állapotnak a XVIII-XIX. sz.-i nagyarányú erdőirtások vetettek véget. Az újból mozgásba lendült homokot az 1870-es évek alföldfásítási programjával, a szőlő- és gyümölcstelepítésekkel próbálták ismét megkötni.

A terület vízrajzát a XIX. sz. második felében megkezdett lecsapolásokig a lefolyástalan állapot jellemezte, szinte lehetetlenné téve egyes területek szántóföldi megművelését. Ezért közel 3200 km hosszú, észak-déli irányú csatornahálózatot építettek ki. A csatornák vizét főként a Belfő- és a Lónyai-csatorna vezeti a Tiszába. A táj az ember természetátalakító munkája révén igencsak megváltozott, s átalakult az itt lakók életformája is. A nyíriek gazdálkodását a homok határozta meg. A futóhomokot akáccal kötötték meg, a kiemelkedő buckákon és hátakon szőlőt meg gyümölcsfákat telepítettek; a nyírségi almáskertek mára már teljesen átalakították a táj hagyományos arculatát.

És egy kis helytörténet:

A községet 1326-ban említik először a korabeli oklevelek egy helybeli nemesember nevében. A település neve szláv eredetű személynévből alakult településnév. Az eredeti Bogát névhez később került a Nyír földrajzi jelző. Első birtokosai a Kállayak voltak, akik egészen a XIV. század végéig uralkodtak itt. Valamikor a század végén elnéptelenedett a falu, majd újratelepítették; innen ered az Újbogát elnevezés. 1404 -ben Zsigmond király Bogát Fülöp fiát, Zsigmondot hűtlenség címén megfosztotta birtokaitól, majd később királyi adományképpen mégis visszaadta.

1551-ben Bogáti Anna saját birtokrészét férjének, Kálnásy Mihálynak adta, így a Kálnásy család is bekerült a falu birtokosai közé. 1635-ben más a Kálnásyak mellett Madocsányi István, Uketyevityi Péter és Vay Péter is részbirtokosok voltak Bogáton. 1712-ben Vay Ádámnak kúriája volt a faluban, de mivel nem tették le a hűségesküt, része a királyi kincstárra szállt. Az 1720-as adatok szerint 17 családból álló, földművelő lakosság volt Bogáton, számuk kb. 65-68 főnyi lehetett.

A bogátiak birtokrésze a XVIII. Században már Csicseri Ormos Györgyé volt, melyhez - zálogba vétel útján - még hozzászerezte a kincstár által elkobzott Vay - birtok harmadrészét is. Újbogát neve még 1762- ben is élt. Ebben az évben építtetett itt kúriát Csicseri Ormos Erzsébet. A XIX. Század közepére Bogát földesurai teljesen kicserélődtek. A korábbi földbirtokos családok közül már csak az Ormos család maradt. Ebben az időben 2.130 lelket számláló település volt, református anyatemplommal. Bogáti Józsefnek állt ekkor kúriája a faluban, amely még az 1890-es években épült.

Nyírbogát 1935-ben 9.640 kat. holdon terület el. Lakónépessége 3.471 lélek, lakóházainak száma 595 volt. Lakinak fő foglakozását a földművelés és ipar jelentette. A birtokmegoszlás: 2 nagybirtokon kívül néhány közép-, kis és törpebirtok. Az első világháborúban hősi halálta haltak száma: 32 fő. Nyírbogát a Nyírbátori járáshoz tartozott az Istvántanya, Kornistanya és Vitketanya nevű területekkel. 1978, jan. 1-jétől, a tanácsosítások után nagyközség lett.

Építészeti, kulturális emlékek

Nyírbogát szabálytalan alaprajzú, többutcás település. Utcái előkertes beépítésűek. Az udvarok között szerényebb kivitelű kerítés húzódik. A lakóházak előtt virágoskert, szemközt a nyári konyha és a kút áll. A hátsó udvar legfontosabb épülete az istálló, a kerté pedig a dohánypajta vagy hodály.

A falu Szent György tiszteletére szentelt templomát 1328-ban említik először. A régi romos templom lebontása után, 1823. április 16-án rakták le nagy ünnepséggel a jelenlegi templom alapkövét. Az itt elhelyezett írás tartalmazza az akkori gyülekezet nagyságát, mely 232 családban, kétezres lélekszámú volt. Az ünnepségen jelen voltak Szabolcs és a környező vármegyék elöljárói is. A korabeli állapotok között nagy nehézséget jelentett az építőanyagok szállítása. Az első mész-szállítmányt Ladamócról hozta száz hordóban húsz szekér. A faanyagokat Máramarosszigeten vásárolták és a Tiszán szállították le tutajjal Kisvarsányig, ahonnan hazafuvarozták. Olyan nagy volt az igyekezet, hogy 1828. okt. 24-én már állt a reformátusok temploma. A történelmi és természeti katasztrófák által megrongált templomot számos alkalommal javították, bővítették, újjáépítették. Az észak-déli tengelyű templom tornya 34 méter magas. Északi vége félköríves záródású, a templombelső sík, vakolt mennyezetű. Orgonáját Kerékgyártó István építette 1900-ban. A késő-barokk stílusú templom műemlék jellegű.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (123 db): környezet: 4.28 rejtés: 3.99 web: 4.38 átlag: 4.22

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

nagyfeco 2018.04.05 16:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.08
Koszonom a rejtest. A ladahoz valo megkozelites erdekes volt.

20180405_111144 
Hey-ho 2018.03.15 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

tapiapi 2017.12.08 11:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Erre tettem-vettem, megleltem. Kellemes hely, helyes rejtek. A láda szanaszét hevert. Még szerencse, hogy a szétázott logbookon látszott a jelszó. Egyesületi ládával pótolva. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Nyírgelse-Szalmadpuszta felől közelítettem meg. Akár autóval is megközelíthető innen, ha valaki nem félti a négy-öt tankúsztatótól a kocsiját. Én gyalog vágtam neki a légvonalban 2 kilométeres távnak. Sajnos légvonalban próbáltam, de az erre mostanság megtelepített és megtelepülő akáciák rendre másképp gondolták. Így visszafelé az utat választottam. Ötszáz méterrel több, kabátszakadással kevesebb. A rejteket vélhetően kutya kaparta ki, megérezve rajta a kesserszendvics illatát. (Kettő a nyomomba is szegődött visszafele úton.) Érdemes lenne a ládának magasabb rejteket találni.

20171208_11152920171208_112703
20171208_11361420171208_113852
kópé1993 2017.10.28 15:20 - Megtaláltam
Augusztusban megmásztam a Krivánt (Magas-Tátra), enélkül nem sikerült volna ezt a csúcsot meghódítani. Jó kondíció elengedhetetlen. Útközben többször megálltunk vizet inni, a túrabotok sokat segítettek. :) Mire felértünk sajnos beborult és az eső is csepegett, így a panoráma a környező csúcsokra elmaradt sajnos. :) Köszi a rejtést!

PA280005PA280006
PA280008PA280010
PA280011PA280012
ocsike78 2017.09.22 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. :) Kellemes séta a csendes erdőben.

GCHopo_20170922_154644 
pliptai 2017.09.02 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.42
Egy valóra vált álom beteljesülése ez! Évek óta terveztem ennek a hegynek a bevételét. Több kessertársammal együtt aztán idénre terveztük a csúcs meghódítását. Több előkészületi túrát is tettünk - a legutolsó a Kriván megmászása volt - a biztos siker érdekében. Mindenki tökéletes állapotban volt, de végül - talán látva a hegyen történt halálozási statisztikákat - lemondták a túrát!
Kemény volt! Noha alaposan felkészültem a csúcs közelében már enyhe hipoxiás állapotba kerültem, így nem sok időt töltöttem el ott. Körbenéztem, de sajnos nem láttam a környező hegycsúcsokat! Talán az időjárás miatt, vagy csak a szemüvegem párásodott be... Kicsit megpihentem a csúcskövön, de végig az járt a fejemben, hogy még le is kell jutnom. Végül szerencsésen lemásztam! Köszönet a rejtésért!

Attilacska 2017.06.20 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést!

KataJani 2017.05.19 12:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.07
ZÖLDSPORT-os Alföldi Kéktúra köben.
A láda törött volt. Az egyik kedves túratárs felajánlotta műanyag dobozát, így csere láda lett belőle. Kisebb, de sikerült mindent belegyömöszölni.

Log 
Zergi 2017.05.19 12:15 - Megtaláltam
Fogtam!
Az Alföldi KÉK-en kerékpározva lett meg. Jókat vicceltünk, hogy a Hoportyónak semmi értelme, inkább lehetne Szipirtyó, vagy Nyírségi Kék Oportyó...
A dobozát cserélni kellett:(

IMG_2298IMG_2299
IMG_2300IMG_2301
IMG_2304 
kriszna73 2017.04.16 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

jones5555 2017.04.16 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Sajnos a láda alja törött, (szinte az egész alja hiányzik) ezt orvosolni kellene. Tollat vigyél magaddal!

GCHopo_20170416150340.jpg 
Lali75 2017.04.16 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

MarciMilánBálint 2017.04.15 11:30 - Megtaláltam
Mai 2. találatom. A ládát visszatettem a fa tövébe (jól látszott az eredeti helye), és a tartalmát nylonzacskóba csomagoltam. A jelszó olvasható, de nem tudom, meddig bírja még beázás nélkül. Érdekes hely, köszönöm a rejtést!

rfarkas81 2017.03.23 22:11 - Egyéb
Megrongálták, maradványai a kő tetején találhatók.

Laura4 2016.09.16 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Sifi 2016.09.16 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

eltájoló 2016.08.01 17:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Kellemes akácsusnya, és homok. Igazán otthon éreztem magam. Köszi a rejtést.

Anita&Lackó 2016.07.30 11:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Mi is meghódítottuk az Alföld legmagasabb pontját!! Köszönjük a rejtést! :)

2016-07-30 11.29.292016-07-30 10.46.11
2016-07-30 11.40.56 
ha2 2016.07.26 13:35 - Megtaláltam
Alföldi Kék Túra kerékpáros teljesitése közben útbaesett.

004005
Hutoczkig 2016.07.03 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.00
Tegnap sajnos elmentem mellette, nehezen észrevehető! Egy galyra felhúzott flakon jelzi, hogy hol kell bemenni, van frissen festett jelzés, csak nehezen észrevehető. Kocsival mentem, de az egy hete esett eső miatt még mindig több méter hosszú tócsák voltak, azon izzadtam, hogy ne akadjak el. Ma leszakadt az ég, sártenger mindenhol, de szerencsére megtaláltam, bringával. Amúgy tele van kacattal. Tegnap kocsival Encsencs felől mentem, ma a 471-esen a tanya felől mentem és Nyírgelse felől jöttem. Élmény volt, de legközelebb száraz időben megyek.
Köszi a rejtést!

DSC_0159 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (181 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu