geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1259. Hoportyok-hegy az Alföld teteje (GCHopo)
Nyírbogát címere
Nyírbogát címere
A hegy tetejét jelző kő
A hegy tetejét jelző kő
A cache
A cache
Erdős János
Erdős János

Szélesség N 47° 45,343'
Hosszúság E 22° 2,029'
Magasság: 192 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.09.01 16:00
Megjelenés időpontja: 2005.09.03 18:40
Utolsó változás: 2019.03.18 15:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hebego
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 192 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP-barát:
N47 46.781 E22 03.951-tól a Kék jelzésen menj kb. 3,8 km-t. CSAK TEREPJÁRÓVAL - Ha sok a csapadék! Parkoló: N47 46.547 E22 03.743! A kék jeltől jobbra, a láda a hegy tetején a kőtől kb. 5m-re DK-ra gallycsomó alatt van.
A láda az átlagosnál kisebb méretű, kb. 6x6x10cm-es.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Extra jutalom: Első megtalálóként jelszót e ládának, mint Felfedező! Fűkocka adott.
Hogy mi Magyarország legmagasabb pontja, midenki tudja. De hol van az Alföldé ? Nos ez a Hoportyok-hegy. Felkeresése csak akkor érdekes, ha szeretnéd meghódítani ezt a "csúcsot" (GPS szerint 192m - földrajzi adat szerint 184 - tehát mivel nem éri el a 500 métert, hivatalosan nem lenne HEGY :-).

Részletes leírás: Menj a 471-es úton Nyírbogátra, és vedd az irányt Istvántanyára. Nézzd meg a Bogáthy család kúriáját - ma szálloda.  N 47° 47,928' E 22° 4,177' 152 m [GCHopo+Bogáthy Kúria]
Ha továbbhaladsz, itt  N 47° 46,716' E 22° 3,953' 153 m [GCHopo+Kereszteződés] megtalálod a Kék sáv-jelzést Kék sáv, ezt kell követned a következő kb. 3,5 km-en. Eddig  N 47° 46,547' E 22° 3,743' 159 m [GCHopo+parkoló] biztosan eljuthatsz bármilyen személyautóval, DE innen kezdve a földút elég gyenge minőségű. A kék túristajelzésen 3,2 km-t haladva egy Hoportyok-hegy feliratot találsz egy fatörzsön, mely jobbra mutat. Kanyarodj jobbra és haladj az úton kb. 320m-t. Itt menj be az erdőbe jobbra, és a hegy tetején a magasságjelző kőtől 5m-re DK-ra egy gallycsomó alatt találod a ládát.
Sajnos a hegy teteje erdős, a kilátás korlátozozott, ezért érdemes lehet felkeresned a  N 47° 47,770' E 22° 2,551' 171 m [GCHopo+Kilátó] Kilátó-dombot.

Figyelem: A területeten széldöntött erdőrész található, lehetőleg ne térj le a kék jelzésdről! A terület vadban gazdag, őz, vaddisznó előfordul! (Én ölyvet és őzeket láttam.)

Végül óriási köszönetet a helybéli Erdős János Úrnak, akinek önzetlen segítsége nélkül még most is keresném a Hoportyok-hegyet és a Timcsi-csapatnak, akik kisegítettek egy kölcsön GPS-el.

Hogyan jött létre a Hoportyó ?
A Nyírség az ország második legnagyobb futóhomok-területe. A Tiszántúl síkjából 20-50 méterre kiemelkedő felszíne Nyíradony-Nyírlugos és Nyírbogát között a legmagasabb. Szalmadtól keletre a Hoportyó 183 méteres tengerszint feletti magasságot ér el (ez az Alföld legmagasabb pontja). Felszínének kialakulása a pliocén kor második felére tehető, amikor a pannóniai beltó e területről visszahúzódott. Feltöltődésében a Északkeleti-Kárpátokból és az Erdély felől lefutó folyók jelentős szerepet töltöttek be. Az élő és elhagyott medrek közötti, száraz felszíneket az újpleisztocén szelei megtámadták és futóhomokot fújtak ki belőlük. A mainál melegebb éghajlatú, csapadékosabb tölgyfázisban (7000-4800 évvel ezelőtt) a Nyírség erdős sztyeppé alakult át. Ennek az állapotnak a XVIII-XIX. sz.-i nagyarányú erdőirtások vetettek véget. Az újból mozgásba lendült homokot az 1870-es évek alföldfásítási programjával, a szőlő- és gyümölcstelepítésekkel próbálták ismét megkötni.

A terület vízrajzát a XIX. sz. második felében megkezdett lecsapolásokig a lefolyástalan állapot jellemezte, szinte lehetetlenné téve egyes területek szántóföldi megművelését. Ezért közel 3200 km hosszú, észak-déli irányú csatornahálózatot építettek ki. A csatornák vizét főként a Belfő- és a Lónyai-csatorna vezeti a Tiszába. A táj az ember természetátalakító munkája révén igencsak megváltozott, s átalakult az itt lakók életformája is. A nyíriek gazdálkodását a homok határozta meg. A futóhomokot akáccal kötötték meg, a kiemelkedő buckákon és hátakon szőlőt meg gyümölcsfákat telepítettek; a nyírségi almáskertek mára már teljesen átalakították a táj hagyományos arculatát.

És egy kis helytörténet:

A községet 1326-ban említik először a korabeli oklevelek egy helybeli nemesember nevében. A település neve szláv eredetű személynévből alakult településnév. Az eredeti Bogát névhez később került a Nyír földrajzi jelző. Első birtokosai a Kállayak voltak, akik egészen a XIV. század végéig uralkodtak itt. Valamikor a század végén elnéptelenedett a falu, majd újratelepítették; innen ered az Újbogát elnevezés. 1404 -ben Zsigmond király Bogát Fülöp fiát, Zsigmondot hűtlenség címén megfosztotta birtokaitól, majd később királyi adományképpen mégis visszaadta.

1551-ben Bogáti Anna saját birtokrészét férjének, Kálnásy Mihálynak adta, így a Kálnásy család is bekerült a falu birtokosai közé. 1635-ben más a Kálnásyak mellett Madocsányi István, Uketyevityi Péter és Vay Péter is részbirtokosok voltak Bogáton. 1712-ben Vay Ádámnak kúriája volt a faluban, de mivel nem tették le a hűségesküt, része a királyi kincstárra szállt. Az 1720-as adatok szerint 17 családból álló, földművelő lakosság volt Bogáton, számuk kb. 65-68 főnyi lehetett.

A bogátiak birtokrésze a XVIII. Században már Csicseri Ormos Györgyé volt, melyhez - zálogba vétel útján - még hozzászerezte a kincstár által elkobzott Vay - birtok harmadrészét is. Újbogát neve még 1762- ben is élt. Ebben az évben építtetett itt kúriát Csicseri Ormos Erzsébet. A XIX. Század közepére Bogát földesurai teljesen kicserélődtek. A korábbi földbirtokos családok közül már csak az Ormos család maradt. Ebben az időben 2.130 lelket számláló település volt, református anyatemplommal. Bogáti Józsefnek állt ekkor kúriája a faluban, amely még az 1890-es években épült.

Nyírbogát 1935-ben 9.640 kat. holdon terület el. Lakónépessége 3.471 lélek, lakóházainak száma 595 volt. Lakinak fő foglakozását a földművelés és ipar jelentette. A birtokmegoszlás: 2 nagybirtokon kívül néhány közép-, kis és törpebirtok. Az első világháborúban hősi halálta haltak száma: 32 fő. Nyírbogát a Nyírbátori járáshoz tartozott az Istvántanya, Kornistanya és Vitketanya nevű területekkel. 1978, jan. 1-jétől, a tanácsosítások után nagyközség lett.

Építészeti, kulturális emlékek

Nyírbogát szabálytalan alaprajzú, többutcás település. Utcái előkertes beépítésűek. Az udvarok között szerényebb kivitelű kerítés húzódik. A lakóházak előtt virágoskert, szemközt a nyári konyha és a kút áll. A hátsó udvar legfontosabb épülete az istálló, a kerté pedig a dohánypajta vagy hodály.

A falu Szent György tiszteletére szentelt templomát 1328-ban említik először. A régi romos templom lebontása után, 1823. április 16-án rakták le nagy ünnepséggel a jelenlegi templom alapkövét. Az itt elhelyezett írás tartalmazza az akkori gyülekezet nagyságát, mely 232 családban, kétezres lélekszámú volt. Az ünnepségen jelen voltak Szabolcs és a környező vármegyék elöljárói is. A korabeli állapotok között nagy nehézséget jelentett az építőanyagok szállítása. Az első mész-szállítmányt Ladamócról hozta száz hordóban húsz szekér. A faanyagokat Máramarosszigeten vásárolták és a Tiszán szállították le tutajjal Kisvarsányig, ahonnan hazafuvarozták. Olyan nagy volt az igyekezet, hogy 1828. okt. 24-én már állt a reformátusok temploma. A történelmi és természeti katasztrófák által megrongált templomot számos alkalommal javították, bővítették, újjáépítették. Az észak-déli tengelyű templom tornya 34 méter magas. Északi vége félköríves záródású, a templombelső sík, vakolt mennyezetű. Orgonáját Kerékgyártó István építette 1900-ban. A késő-barokk stílusú templom műemlék jellegű.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (130 db): környezet: 4.30 rejtés: 3.98 web: 4.37 átlag: 4.21

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Gyöngyösiandi 2020.01.01 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Váradi Csaba 2020.01.01 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Cerberus 2019.10.23 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.40
Megtaláltam! Gabival közös ládázás során kerestük fel a helyet.

Nem az ajánlott irányból, hanem a Szalmadpuszta - Nyírbogát közötti műútról leágazó földúton közelítettük meg a helyszínt. Kellemes kis séta volt, de semmit több. Az erdős részeken kullancslegyek támadtak ránk tízesével, így voltak szakaszok, ahol inkább futottunk, de a táj így is szép volt.

A csúcson a ládarejteket azonnal megtaláltam, szép klasszikus párhuzamos gallyas halom a fa tövében. Kibontottam és nem volt benne a láda, pedig a rejtek egyértelműen ez volt. Már elkészítettem a fotókat a jelszó nélkülihez, amikor véletlenül észrevettem onnan jó 20 méterre egy gödörből kikandikálni valami világosat. Az volt a láda. A sarka kitörve, a tartalma penészes, de a jelszó olvasható. Visszarejtettem a helyére, de javítani nem tudtam.

Köszönöm a rejtést!

IMG_9015IMG_9016
IMG_9017IMG_9022
Hartyi 2019.06.02 12:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
AK közbeni találat! Köszi!
A láda és tartalma szét van ázva!

Hev 2019.05.14 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Doboz törött füzet elázott. [g:hu 1.6.2y]

-1-2
-3-4
Bolisz 2019.05.14 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

V_Gabor 2019.04.29 13:00 - Egyéb
11 éve találtam meg ezt a ládát. Most Alföldi Kéktúra közben tekertem erre. Sajnos a ládát nem tudtam gyógyítani, nem volt nálam már semmi. Nem is kerestem meg.

2019-04-29 12.56.51R2019-04-29 13.00.31R
2019-04-29 13.01.07R2019-04-29 13.15.15R
Cicki 2019.04.28 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bilenattila 2019.04.21 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 2 átlag: 2.83 súly: 2.51
Tegnap délután (így Húsvét ünnepén) találta meg a ládakereső csapat, immáron sokadik alkalommal felkeresve a Hoportyok-hegyet. Valóban karbantartást igényel a láda. Köszönjük szépen a rejtést!

SirLes 2019.04.15 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

VP 2019.04.14 17:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.61
A doboz repedt, cserére szorul.
(Sajnos a pótládáim már elfogytak.)
Csendes, nyugis hely. Az utak teljesen szárazak, jól járhatók.
A szombati tájfutó OB (Nagykálló-Harangod) után maradtam még egy napot csavarogni, ládázni.

 
eszluzsu 2019.03.17 15:16 - Megtaláltam
Közös találat ládavadász Pistivel

ládavadász Pisti 2019.03.17 15:15 - Megtaláltam
Közös megtalálás Eszluzsuval, köszönjük. :)

cipollino 2019.03.07 11:50 - Megtaláltam
Közös ládázás Vironiával. Rejtői segítséggel lett meg a jelszó, mivel a logbook elázott. A láda karbantartást igényel!Köszi a rejtést.

Vironia 2019.03.07 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.70
Cipollinóval közös ládázás, végre sikerült megmászni az Alföld csúcsát! Szalmadpuszta felől közelítettünk, sétáltunk egy jót. Megtaláltuk a ládát, kellett egy kis rejtői segítség a jelszó megfejtéséhez, mivel a logbook beázott, és csak részben volt olvasható. A láda karbantartást igényel.

IMG_2083IMG_2089
IMG_2098IMG_2109
tabletta 2018.08.19 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Liberty 2018.08.19 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Érdekes hely és érdekes elnevezése van a homokbuckának, a ládaoldal sok érdekes információt ad a Hoportyó kialakulásáról. Nem volt megerőltető a csúcs meghódítása az Alföld közepén :) Egy darabig sikerült autóval megközelíteni a helyet, de egy kidőlt fa utunkat állta, így a hátralevő 2 km-t gyalog tettük meg az egyébként szép, csendes erdőben. Köszönet a rejtésért.

Nyírbogát címere
hacsabi 2018.07.17 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

nagyfeco 2018.04.05 16:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.08
Koszonom a rejtest. A ladahoz valo megkozelites erdekes volt.

20180405_111144 
Hey-ho 2018.03.15 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

tapiapi 2017.12.08 11:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Erre tettem-vettem, megleltem. Kellemes hely, helyes rejtek. A láda szanaszét hevert. Még szerencse, hogy a szétázott logbookon látszott a jelszó. Egyesületi ládával pótolva. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Nyírgelse-Szalmadpuszta felől közelítettem meg. Akár autóval is megközelíthető innen, ha valaki nem félti a négy-öt tankúsztatótól a kocsiját. Én gyalog vágtam neki a légvonalban 2 kilométeres távnak. Sajnos légvonalban próbáltam, de az erre mostanság megtelepített és megtelepülő akáciák rendre másképp gondolták. Így visszafelé az utat választottam. Ötszáz méterrel több, kabátszakadással kevesebb. A rejteket vélhetően kutya kaparta ki, megérezve rajta a kesserszendvics illatát. (Kettő a nyomomba is szegődött visszafele úton.) Érdemes lenne a ládának magasabb rejteket találni.

20171208_11152920171208_112703
20171208_11361420171208_113852
kópé1993 2017.10.28 15:20 - Megtaláltam
Augusztusban megmásztam a Krivánt (Magas-Tátra), enélkül nem sikerült volna ezt a csúcsot meghódítani. Jó kondíció elengedhetetlen. Útközben többször megálltunk vizet inni, a túrabotok sokat segítettek. :) Mire felértünk sajnos beborult és az eső is csepegett, így a panoráma a környező csúcsokra elmaradt sajnos. :) Köszi a rejtést!

PA280005PA280006
PA280008PA280010
PA280011PA280012
ocsike78 2017.09.22 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. :) Kellemes séta a csendes erdőben.

GCHopo_20170922_154644 
pliptai 2017.09.02 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.42
Egy valóra vált álom beteljesülése ez! Évek óta terveztem ennek a hegynek a bevételét. Több kessertársammal együtt aztán idénre terveztük a csúcs meghódítását. Több előkészületi túrát is tettünk - a legutolsó a Kriván megmászása volt - a biztos siker érdekében. Mindenki tökéletes állapotban volt, de végül - talán látva a hegyen történt halálozási statisztikákat - lemondták a túrát!
Kemény volt! Noha alaposan felkészültem a csúcs közelében már enyhe hipoxiás állapotba kerültem, így nem sok időt töltöttem el ott. Körbenéztem, de sajnos nem láttam a környező hegycsúcsokat! Talán az időjárás miatt, vagy csak a szemüvegem párásodott be... Kicsit megpihentem a csúcskövön, de végig az járt a fejemben, hogy még le is kell jutnom. Végül szerencsésen lemásztam! Köszönet a rejtésért!

Attilacska 2017.06.20 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (200 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.