geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2917. Tatai Esterházy-kastély és parkja (GCTaEs)
Esterházy kastély
Esterházy kastély
Esterházy kastély
Esterházy kastély
Belső udvar
Belső udvar
Díszes bejáró
Díszes bejáró
Falfestmény
Falfestmény
Kandalló
Kandalló
Faldísz
Faldísz
Ajtó boltozat
Ajtó boltozat
Díszes korlát
Díszes korlát
Esterházy-sétány és a Tatai tó partja
Esterházy-sétány és a Tatai tó partja

Szélesség N 47° 38,754'
Hosszúság E 18° 19,081'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.03.06 17:15
Megjelenés időpontja: 2011.03.06 18:46
Utolsó lényeges változás: 2013.10.24 18:42
Utolsó változás: 2019.11.15 07:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zsézsé
Felhasználó: Zsézsé
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 1523 + 6 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 3.3 megtalálás hetente


A ládát a kastély bejáratától nem messze, egy kétágú fa törzsébe rejtettük. A fa üregébe felülről, mellmagasságból kell benyúlni és kiemelni a ládát (műanyag átlátszó, jól záródó csőláda). Ajándék nem helyezhető bele.
Pótjelszó a nagyobb rendezvények idejére másik koordinátán.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A kastélyegyüttes nyitvatartási rendje:

A kastély jelenleg felújítási munkálatok miatt zárva tart. Várhatóan 2020 második felében nyitja meg újra kapuit a tisztelt látogatók előtt.

Megközelítés:

Gépkocsival:
M1-es autópályáról Tata (Környe) leágazásnál a Környei úton befelé hajtva a városba, majd a Kocsi útra jobbra lefordulva  N 47° 38,633' E 18° 18,591' 134 m [GCTaEs+kereszteződés)], s tovább egyenesen a Kossuth téren át (a kéttornyú Szent Kereszt plébánia - nagytemplom előtt elhaladva) a Rákóczi úton a Hősök terére érve, újfent jobbra kanyarodva a Kastély téri parkolóban leparkolva  N 47° 38,735' E 18° 19,060' 138 m [GCTaEs+parkolo].

Vonattal:
Bp - Komárom - Győr vasútvonal óránként közlekedő személy és gyors vonataival.

A láda:

A ládát a kastély és park időszaki nyitvatartása miatt az Esterházy-sétányon (a nap 24 órájában hozzáférhető helyen), egy kétágú fa törzsébe rejtettük. A fa üregébe felülről, mellmagasságból kell benyúlni és kiemelni a ládát (műanyag átlátszó, jól záródó csőláda). Ajándék nem helyezhető bele.
Pótjelszó a nagyobb rendezvények idejére másik koordinátán.
A visszarejtés során kérek mindenkit, hogy körültekintően járjon el.
Megkérek mindenkit, hogy a helyszínen megrendezendő nagyobb rendezvények alkalmával ne kerese meg a ládát, hanem a pótjelszóval logoljon: N 47° 38,804' E 18° 19,081' 136 m [GCTaEs+pótjelszó]. A pótjelszót a függőleges ereszcsatorna kapu felőli oldalán 1,7 méter magasan találjátok.

Esterházy-kastély története:

A Komárom megyében található tatai gróf Esterházy-kastély műemléki együttese a XVIII. század második felében épült, Fellenthali Fellner Jakab tatai építőmester tervei alapján, későbarokk stílusban.
A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben is: I. Ferenc császár és király (1792-1835) és felesége, Ludovika királyné ide menekültek a napóleoni harcok elől. Hosszú hetekig itt laktak, és az uralkodó itt írta alá a napóleoni háborúkat lezáró bécsi (v. schönbrunni) békét 1809-ben. 1897-ben Ferenc József (1848-1916) és II. Vilmos (1888-1918) német császár látogatott ide egy tatai hadgyakorlat alkalmával.
A kastélyegyüttes Fellner Jakab, hazánk neves építészének egyik legfontosabb műve. Fellenthali Fellner Jakab (Nikolsburg 1722 - Tata 1780) építész, tatai építőmester a késő barokk, kora klasszicizmus kiváló hazai művelője, Galánthai Balogh Ferenc, az Eszterházyak (vagy Esterházyak - az eltérő írásmód a tatai grófi ág sajátos megkülönböztetése) jószágkormányzója, és Esterházy Károly egri püspök felfedezettje. Fő műve az egri Líceum.
A tatai kastély műemlékegyütteséből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melynek kéttornyú déli homlokzata az Öreg-tó partján álló Eszterházy-sétányra néz. Nyugat felől az un. "kiskastély" és a hozzá kapcsolódó melléképületek karéja öleli körül. Az együttes művészetileg nagyon értékes része még a kocsiszín kis épülete, mely ugyancsak magán viseli a fellneri építészeti jegyek legjellegzetesebb vonásait.
1762-ben az Esterházy család un. fraknói ága, Esterházy József országbíró három unokaöccse, Ferenc, Károly és Miklós családi egyességgel felosztotta egymás közt birtokait. Esterházy Ferenc gróf (1715-1785), később magyar kancellár és Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök vette birtokba a cseklészi uradalmat. A tatai és gesztesi birtokok Eszterházy Miklós (1711-1764) koronaőr, aranygyapjas vitéz, és volt drezdai, madridi, pétervári követ tulajdonába kerültek.
Eszterházy Miklós nagyszabású építkezéseket vett tervbe a tatai vár lebontásával ill. átalakításával. Egy, a fertődi kastélyhoz hasonló nagyságrendű épületet kívánt emeltetni. A megvalósításról több építésszel is tárgyaltak (pld. Canevale), míg végül a Balogh Ferenc jószágkormányzó által javasolt fiatal kőműves mester, Fellner Jakab kapta meg a megbízást. El is készültek a tervvázlatok, melyeknek hatására Fellner egyre-másra kapta a különféle megrendeléseket az Eszterházy-családtól szerte a birtokaikon (Pápa, Gesztes, Eger, Tata, Csákvár). Főként Esterházy Károly egri püspök látta el munkával. Legnagyobb szabású művét, az egri líceum építését bízta rá.
A tatai vár helyén létesülő un. "vízi vár" nagyszabású, szép terveinek eredeti példányai sajnos elvesztek az Esterházy Levéltár 1945-ös megrongálódásakor. Szerencsére azonban Révhelyi (Réh) Elemér, Fellner Jakab munkásságának és a magyar barokk építészetnek egyik legkiválóbb kutatója még a levéltár égése előtt megvizsgálta az eredeti terveket, és lefényképezte azokat. Így a tervek fotókópiái a tatai Kuny Domokos Múzeum tulajdonába került "Révhelyi-hagyatékban" megtalálhatók.
Eszterházy Miklós elképzelései a tatai vár szerencséjére nem valósultak meg. Váratlan halála után utódja, Eszterházy József anyagi okokra hivatkozva visszavonta a megrendelést, és egy jóval kisebb volumenű építkezésre adott utasítást.
Jelenlegi ismereteink szerint 1753-ban készült el Fellner Jakab tervei alapján Balogh Ferenc jószágkormányzó rezidenciája. Erősen valószínűsíthető, hogy ez az un. "kiskastély" kéttraktusú szárnya az épület-együttes nyugati oldalán.
1763-ban fognak hozzá az "új kastély" megtervezéséhez, ez lenne valószínűleg a "vízi kastély", vagy "vizi vár", amelynek csupán tervei készülnek el, hiszen 1764-ben Eszterházy Miklós meghal. Helyette megépítették a jelenlegi kéttornyú, tetőteraszos un. "nagykastélyt", mely mai formáját a rendelkezésre álló levéltári adatok alapján 1776-ban nyerte el. A Révhelyi-hagyatékban megtalálható egy Fellner Jakab által jegyzett alaprajz, mely nagyon kis eltéréssel gyakorlatilag a mai nagykastély alaprajzával megegyező. Ezzel a dátummal zárul le a kastély fellneri korszaka.
1802-ben "új épület a kastély mellett": valószínűleg ekkor építik be a Balogh féle szárnyat a kastélyt körülzáró együttesbe.
A Balogh féle kiskastély nyugati homlokzatán látható évszám, 1857 újabb átalakításról tanúskodik, ezúttal valószínűsíthetően a kiskastélyban.
1874-ben ismét átalakításokat hajtanak végre a kastélyon (a déli kapu mellvédévszáma: MDCCCLXXIV): jelenlegi feltételezéseink szerint a nagykastély földszinti helyiségei ekkor válnak lakhatóvá, és az épületben lévő vörös márvány kandallók is erre az időre datálhatók.
Az épületegyüttes utolsó átalakítása 1897-ben zajlott, amikor vízvezetékkel látták el a kastélyt, és minden bizonnyal dekorációs átalakításokat is végeztek a belső helyiségekben.
A II. világháborút követően államosították a kastélyt. Ezt követően évtizedekig kórházként, idegszanatóriumként működött.

Park:

A gróf Esterházy-kastély parkja egy hatalmas kertkompozíció része. Ez a kompozíció, a tatai park-együttes a magyarországi kertművészet történetének kimagasló értékű és jelentőségű emléke. Különlegessé teszi, hogy a kiterjedt parkrendszer az egész várost és tájat behálózza, "parkosítja".
E nagylélegzetű kompozíció kicsiny, de korántsem értéktelen, jelentéktelen darabja az Esterházy-kastélyhoz tartozó kastélypark. A kastély közvetlen környékén sűrítve megtalálható mindaz, ami az egész parkegyüttes értékét adja.

Láda karbantartás:
2017. március 04. Új műanyag csőláda került kihelyezésre

Bővebb információk a kastélyról:

Műemlékek Állami Gondnoksága
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Esterházy-kastély rajza és tört
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (747 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.40 web: 4.60 átlag: 4.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


emmerwald 2020.02.16 15:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.08
A tó körüli séta közben megtaláltuk. Köszönjük!

Tirasta 2020.02.16 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszi a rejtést!

Prizma 2020.02.16 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Dester 2020.02.09 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.43
Tatai látogatásunk idején vadásztuk le. A rejtés nagyon ötletes. :) Köszönjük!

2020-02-09 14.57.002020-02-09 15.07.13
Fischi 2020.01.26 23:59 - Megtaláltam
Nagyon jó volt

Regnal 2020.01.26 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

guppik 2020.01.26 12:00 - Megtaláltam
Délelőtti séta Tatán, jólesett. Közben néhány ládát is megkerestem, köszönöm a rejtést!

hmate90 2020.01.25 23:59 - Megtaláltam
GCTaEs

szsuzsi 2020.01.04 15:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.0]

szabcy 2020.01.04 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

bnorbi 2020.01.04 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.0]

TJ 2020.01.03 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Zolas21 2019.12.31 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk :)

Fixis 2019.12.31 10:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Tatai csavargás második találata.

Petra&Laci 2019.12.26 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk!Köszönjük a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.4]

Kenedi 2019.12.25 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 2.83 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést, könnyen megtaláltuk kisfiammal. :)
Kicsit be is takargattuk falevéllel, hogy nem lehessen messziről kiszúrni.

20191225_102218 
Csuek 2019.12.07 20:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.09
A pótjelszó nem elérhető.
Elég nehezen sikerült elővadászni a ládát, mert felülről nem fért be a kezünk a kabáttól, alul meg nagy volt a kezünk. Szerencsénkre senki nem volt a környéken, így nyugodtan próbálkozhattunk.

gknight8 2019.12.01 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

öregmedve 2019.11.30 15:00 - Megtaláltam
Kár, hogy nem lehetett bemenni a kastélyba.

lepke 2019.11.30 15:00 - Megtaláltam
Tíz évvel ezelőtt jártunk Tatán, akkor is hiába próbáltunk bemenni a kastélyba. Kár, hogy még nem készült el, habár kívülről nézve késznek tűnik, csak gondolom, még számos munka van vissza a beltérrel kapcsolatban.
Messziről virított a dobozka, csodálom, hogy még nem tűnt el, mi egy kicsit próbáltuk álcázni a kéregdarabbal.
A vadlúd-sokadalomra jöttünk, ám közelről egyet sem sikerült látnunk, nem lévén gukkerünk. Korán reggel is kijöttünk a tóhoz, már messziről hallottuk a gágogást, gondolom, taktikai megbeszélést folytattak a ludak, mi legyen a napi program, aztán egyszer csak huss, mind felreppentek. A fotómon ebből mi sem látható...

DSCN1154DSCN1155
DSCN1162DSCN1165
DSCN1168 
Zogeboka 2019.11.30 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk a fiaimmal városnézés közben,köszönjük.

Huncutka01 2019.11.29 20:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Egy szép napot töltöttünk Tatán. Nyugdíjas túra csoporttal. Köszönöm a rejtést

Erdőkék 2019.11.24 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Tara 2019.11.24 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

lukovszkil 2019.11.24 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1535 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.