geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1217. Kürti Arborétum (GCKURT)

a gátoldal

a gátoldal

a Tisza

a Tisza

öreg fekete nyár

öreg fekete nyár

Szent Márton Zarándokút

Szent Márton Zarándokút

a gáton

a gáton

fürdőhely

fürdőhely

közel a ládához

közel a ládához

az arborétum felújított bejárata

az arborétum felújított bejárata

Apáczai Gimnázium tábora

Apáczai Gimnázium tábora

Lengő trapéz

Lengő trapéz

Arborétum bejárata

Arborétum bejárata

Fácántelep

Fácántelep

fecskefiókák

fecskefiókák

a "fürge" gyík

a "fürge" gyík

a tiszavirág

a tiszavirág

"vajon hol is lehet az az első pont?"

"vajon hol is lehet az az első pont?"
Szélesség N 46° 53,393'
Hosszúság E 20° 7,023'
Magasság: 81 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.01 23:00
Megjelenés időpontja: 2005.07.06 23:30
Utolsó lényeges változás: 2017.10.10 17:37
Utolsó változás: 2017.12.22 15:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: petiba, WebMonster, Chubby
Felhasználó: ditke01
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 524 + 1 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP: A gáton egy műtárgy tövében. A visszarejtést a Tisza felől alulról közelítve is ellenőrizd!

A láda ismét új helyre került, nem túl messzire a Tiszakürti Arborétum bejáratától.  N 46° 53,249' E 20° 7,056' 85 m [GCKURT+arborétum főbejárata] Itt van egy kényelmes parkoló  N 46° 53,239' E 20° 7,008' 85 m [GCKURT+arborétum főbejárata] is.
A láda és az arborétum felkeresése előtt vagy után érdemes a Tisza-parton sétálni, nyáron akár fürödni is.

Papi Lajos (1921-1987) szobrászművész Madáritató című alkotása a Tiszakürti Arborétum főbejáratával szemben található. A mészkőből faragott díszkút 1985-ben készült. A kút kellemes, gyógyhatású, kissé kénes, fluorban gazdag ásványos vizet ad.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet létrejöttének alapját a terület értékes madárvilágának megőrzésére alapított Pélyi Madárrezervátum adta, még a múlt század hetvenes éveinek közepén. Ezt követően néhány évvel, 1978-ban megalapították a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetet, amely a Tisza középső magyarországi szakaszán, mintegy 134 fkm hosszon a folyó hullámterének jelentős részét magába foglalja. A kijelölésnél természetvédelmi oltalom alá kerültek a kiskörei vasúti hídtól a tiszaugi közúti hídig a folyó legértékesebb szakaszai, továbbá az árvízvédelmi töltések közötti holtágak, rétek (legelők, kaszálók) és erdőterületek.

A tájvédelmi körzet 9500 hektáron őrzi a szabályozások után, mintegy száz év alatt kialakult másodlagos tájat. Fűz-nyár ligeterdők és az általuk körülölelt hullámtéri rétek váltakoznak egymással.
A fűz-nyár ligeterdők jellegzetes eleme az egyre fogyatkozó állományú fekete nyár (Populus nigra). A Tisza hullámterében a genetikailag tiszta fekete nyár állomány folyamatosan öregedik, illetve rendkívül nehezen újul.

A gát víz felőli oldalán érdemes megnézni:
 N 46° 53,320' E 20° 6,789' 85 m [GCKURT+öreg fekete nyárfa]

Az elmúlt évszázad során a Kárpát-medencében szinte mindenütt, a vízfolyások az ármentesítés és egyéb vízrendezési beavatkozások következtében elveszítették természetes arculatukat. Az Alföldnek ezen a táján, a Tisza rendkívül gazdag élővilága viszonylag jól megőrződött, annak ellenére, hogy a kanyarulatok átvágásával a folyó hossza jelentősen csökkent, az "élő ártér" pedig mára csak a viszonylag keskeny hullámtérre korlátozódik. Az ökológiai folyosóként betöltött élővilág-védelmi szerepe mellett, rendkívül nagy a folyó tájesztétikai jelentősége is.
A Tisza ezen szakasza, mint jó természetességű élővíz a Kárpát-medence egyik legnagyobb biodiverzitású és számos egyedi elemmel rendelkező élő rendszerei maradtak fenn. A legjelentősebb, és egyben közismert természeti érték a folyóban a tiszavirág (Palingenia longicauda), amelynek az utóbbi évtizedben számos rég nem tapasztalt tömeges és igen látványos rajzása volt tapasztalható.

Olvasnivaló az arborétumról

A kert története

Séta a kertben

Nyitva tartás és árjegyzék

A gáton halad el az alföldi Szent Márton zarándokút. (Kiinduló pontja Kunszentmárton, az ország legnagyobb Szent Márton temploma, jele a Pieta szobor kerítésoszlopára felfestett St M, azaz Szent Márton.)
Cikk a zarándokút megnyitásáról

A Tájvédelmi Körzet legjelentősebb élőhelyeinek számítanak egyrészt maga az élő folyó és annak medre, továbbá az ártéri vizes élőhelyek, a holtágak, kubikok és egyéb mocsár, mocsárrét jellegű habitatok. Úgy a hullámtéren, mint a mentett ártéren fenntartható különféle gyepterületek számos olyan egyedi jellemzővel rendelkeznek, aminek okán azok megőrzése a prioritások között szerepel. A természetes eredetű különböző szerkezetű puhafás ligeterdők közül különös jelentőségük van a folyópartot kísérő galériaerdőknek és a folyószabályozás idejéből származó kubikerdőknek. Ezeknek az erdőknek a természetes megújulása tekintetében nagy jelentőségük van az elmúlt másfél évtized árvizei során természetes úton települt állományoknak. A Tájvédelmi Körzet jellemző és legnagyobb értéket képviselő növény- és állatvilága zömmel ezekhez az erdőkhöz kötődik. Az emberi tényező kizárásával az ártér jelentős részén, s a hullámtérben is a szukcessziós folyamatok folytán puhafás ligeterdők tartósan fennmaradó zárótársulásnak tekinthetők, még akkor is ha annak eredete, illetve megtelepedése pionír jelleggel történik. A füzekkel és nyárakkal meghatározott állományok - eltekintve az alsóbb vegetációs szintekben rendszeresen jelen lévő adventív cserje- és fafajoktól - jelentősen különböznek más, az Alföldre jellemző erdőtípustól.
bővebben a Közép-Tiszai vidékről

Akik szeretnék alaposabban megismerni ezt a különleges erdőtípust és folyóparti élővilágot, azoknak ajánlom a Tiszaugi hídtól a gáton kerékpárral eltekerni Tiszakürtre. Megközelítőleg 7 km az út hossza. A 44. számú főútról itt  N 46° 51,971' E 20° 3,356' 83 m [GCKURT+leágazás] kell lekanyarodni a tiszaugi lehajtóval szemben északi irányba. Kicsit autózni kell a betonúton, majd a gát előtt lehet hagyni az autót.  N 46° 51,996' E 20° 3,153' 82 m [GCKURT+leágazás]

-----------------------------------------------------------------------------
[2016. 3. 29. A láda régóta beteg volt, így szabályaink szerint átkerült az adoptálható ládák közé, 2016. 3. 29. Admin (Fazék)]

WAP:
A hátsó bejárat és Tiszakürt tábla közötti út menti akácfa tövében (ami a bejárathoz közelebb van).

Az eredeti láda multi volt, mely egy kicsit bemutatta a Tisza-partot, s annak élővilágát. A sok kérést figyelembe véve, kicsit átalakítottam a ládát, mely immár hagyományos. Ennek ellenére érdekes lehet az eredeti láda néhány pontja...

A kis kiruccanást érdemes nyári melegben, fürdőruhával felszerelkezve megkezdeni.
Szeretnénk, ha az arborétum megtekintése előtt a Tisza-part, az ártér élővilágával ismerkednétek egy kicsit. Reméljük, hogy a gáton való kb. 2 km-es séta kellemes kirándulás lesz!

Apáczai Gimnázium tábora:
A 90-es években iskolánk megvásárolta Tiszainoka az ártérhez közeli telkét. Itt nyaranta kb. 10 turnusban hetente 20-30 diák nyaral. A tábort folyamatosan bővítgettük, fejlesztettük: van foci-, röpi-, kosárpályánk, kenunk, ... Öregdiákjaink tervezték a kisházat, amely mellett felállítjuk sátrainkat. Itt egész nyáron vannak gyerekek. A tábor melletti focipályán vívjuk meg a helyiekkel minden évben ádáz meccseinket.
Tiszainoka igen kis falu (400 fő). Mindentől elzárt, autóbusszal nehezen megközelíthető. Bár kompon át lehet menni Kécskére, ez sem mindig működik. (12 éven át vezettem a tábort, s a mai napig nosztalágiával járnak vissza a "gyerekek".)
Ha már itt jársz érdemes meglátogatni a fácántelepet, melyet a Cserkeszőlői Vadásztársaság tart fent, s 1 napostól 7 hetes madarakig lehet látni fácánokat! (N 46 54.542, E 20 09.717, 77m)
További érdekesség, hogy Inokán igen érdekes leleteket találtak 1987-ben egy ásatáskor. A leleteket elszállították, de a szentély kis maradványa még visszatemetés után is látható: N 46 54.223, E 20 09.466, 89m. Ettől nem messze régi sírköveket láthatunk az 1800-as évekből a régi temető maradványaként.

Lengőtrapéz: (opcionális)
Ehhez a ponthoz szoktunk leevezni a gyerekekkel. Innen ugrálunk a vízbe, melyhez nem kevés bátorság kell: fára kell mászni, s a kötéllel ügyesen elrugaszkodva kell indulni. A jó fotóhoz segítségre lesz szükségetek.
Egyébként igen gazdag a állatvilág: hajnalanta őzek, nyulak mennek a Tiszához inni. Az ártéren pedig biztosan találkoztok sok szúnyoggal is. :)
Kerékpárral Inokáról a gátőrházig kell a töltésen menni, innen pedig az ártéren vezet tovább egy kisebb földút.

Tiszakürti Arborétum:
Szintén a táborból szoktunk ide ellátogatni a gyerekekkel. Biciklivel (a második pontot kihagyva) kb. 10 perc az első ponttól. Itt a láda a park területén kívül esik, a focipálya melletti susnyásban őrzi sok-sok szúnyog egy fa tövében.
A parkot egyébként annak a Bolza Péternek a fia, Bolza József tervezte, aki a szarvasi arborétumot alakította ki. Itt a természetes erdő meghagyása mellett ültettek különleges fákat, bokrokat. A park az ártéren létesült a Tisza lecsapolásával, közvetlenül a töltés mellett. A víz közelsége, valamint a parkot körülvevő új dajkaerdő biztosítja az egzotikus fajok páradús kívánalmait. Így tudják átvészelni a forró, száraz nyarakat, valamint az igen hideg teleket.
Itt elsősorban tölgyesek vannak, de megtalálható Magyarország természetes fái melett a kínai óriásfenyő is.
Nyitvatartás:
márciusban: 8-17h
április 1 - szeptember 31.: 8-18h
októberben: 8-17h
december, január, február hónapokban ingyen látogatható.
(Telefon: 06-56-568-020)

Jó keresgélést!

Peti bá' és WebMonster (és ditke01)

2005. július 5. Mivel éppen bozótírtást végeztek, a láda kicsit "lejjebb" került: két kő alatt meg kell kaparni kissé a földet!
2005. július 27. Sajnos már több jelzés szerint is a felirat kopik: az objektumon több helyen/oldalon is látható a koordináta+jelszó, de a hétvégén újraírjuk.
2005. augusztus 14. A kapura három helyen újra jól látható módon kiírtuk a koordinátákat/jeszót.
2005. augusztus 28. Amennyiben az új kiírások is lekopnának, a kapu felső részében jobboldalon egy kis dobozban is megtalálhatók az adatok.
2005. szeptember 19. Bocsánat, de a kapufán lévő koordináták magára a kapufára mutatnak. Ügyes voltan. :( Zsorzs azóta legalább a "fában" elrejtett dobozban módosította ezt, s így már minden OK. (De ne a piros feliratot nézzétek!) Elnezést.
2006. július 1-jén a ládát rendbe tettem. Hajrá a szúnyogok ellen!
2007. augusztus 26.: ládaellenőrzés, ajándékfeltöltés.
2008. június 23.: A kapufánál lévő darazsakat kifüstöltük.
2009. április 19.: Ládaellenőrzés.
Többen jelezték, hogy a füzet nedves, s megrongálódott. Hazavittem, s kiszárítom. Új füzet várja a következő vadászokat egy jobb minőségű dobozban, ajándékokkal feltöltve.
Kérlek vigyázz rá, s óvatosan helyezd rá a nagy köveket!
Köszönöm.
2009. június 26.
Bár még azóta nem találta meg senki a ládát, a kürti részét valaki meglovasította. Pótoltam.
2010. június 27.
Az elveszett ládát ismét pótoltam.
2011. június 15. hamarosan meggyógyítom...
2011. július 2. Chubby segítségével újrarejtve. Köszönöm.
2016. július 31. A láda újra kereshető!!! Vidám játékot kívánok: ditke01
2017. június 27. délután az eltűnt ládát pótoltam.
2017. október 10. délután a láda új helyre került, mert ismét kifosztották.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (300 db): környezet: 4.20 rejtés: 3.97 web: 4.31 átlag: 4.16

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Bakszakáll 2020.03.18 12:40 - Megtaláltam
A láda ürügyén jót sétáltam, Arborétumnál ebédeltem, a kifolyóból jót ittam. A környéken semmi mozgás, jól is esett a nyugi. A rejtés ügyes; köszönöm.

kolltamas 2020.03.16 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 2 átlag: 3.33 súly: 2.51
Megvolt

gabor03 2020.03.15 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pantya 2020.03.15 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Bőrharisnya 2020.03.08 15:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Köszönjük a rejtést.

Szárnyaló Sas 2020.02.27 14:42 - Megtaláltam
A sas leszállt, a sas leszállt... Köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.3.2]

rágcsa13 2020.02.27 14:41 - Megtaláltam
Szép volt, jó volt, köszi. Ilyenkor annyira néptelen a hely, hogy a gáton közel-távol nem volt senki

pötyimiki 2020.02.20 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

sergeant 2020.02.02 18:23 - Megtaláltam
Boszival megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.2.2]

straboti 2020.01.25 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

peters 2020.01.25 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

EmesESE 2020.01.25 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönjük a lehetöséget!
?
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

Monaa92 2019.12.27 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Lazlo86 2019.12.27 11:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Medvelac 2019.11.20 11:40 - Megtaláltam
Heureka!
Ez jó mulatság, férfi munka volt! [Geoládák v3.0.0]

Páratlanpáros 2019.11.11 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

danpan 2019.10.26 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

boobaa 2019.10.26 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

stmester 2019.10.17 15:45 - Megtaláltam
Nagyon tetszett az arborétum.

kismaczu 2019.10.15 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Megtaláltuk,köszönjük a rejtést.

1217. Kürti Arborétum TISZAKÜRT (3)1217. Kürti Arborétum TISZAKÜRT (7)
1217. Kürti Arborétum TISZAKÜRT (11)1217. Kürti Arborétum TISZAKÜRT (12)
1217. Kürti Arborétum TISZAKÜRT (13) 
er&esz 2019.09.26 12:50 - Megtaláltam
Csepergő esőben hangulatos volt a séta. Köszönjük a látnivalókat és a rejtést!

solva 2019.09.10 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.2y]

Jevica és Gyuszi 2019.08.25 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1g]

lakkanto 2019.08.19 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
A Tisza-parton nagyon jó táborhelyhez vezet le az út, előjöttek a kenutúrás emlékeim.

SimonG 2019.08.16 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.09
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Autóval kerestem fel Gyula felé menet. Sokszor jártam a település mellett, örülök, hogy a láda behozott erre a pontra, egy újabb élménnyel lettem gazdagabb.
Sajnos arborétum sétára és egyéb körbenézésre most nem volt lehetőségem, mert egy kellemetlen vihar volt a nyakamban, logolni is már csepegő esőben sikerült, aztán ahogy kiértem a főútra, leszakadt az ég. Majd a jövőben megnézzük a családdal az arborétumos kirándulásunk során.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (540 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.