geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1217. Kürti Arborétum (GCKURT)

a gátoldal

a gátoldal

a Tisza

a Tisza

öreg fekete nyár

öreg fekete nyár

Szent Márton Zarándokút

Szent Márton Zarándokút

a gáton

a gáton

fürdőhely

fürdőhely

közel a ládához

közel a ládához

az arborétum felújított bejárata

az arborétum felújított bejárata

Apáczai Gimnázium tábora

Apáczai Gimnázium tábora

Lengő trapéz

Lengő trapéz

Arborétum bejárata

Arborétum bejárata

Fácántelep

Fácántelep

fecskefiókák

fecskefiókák

a "fürge" gyík

a "fürge" gyík

a tiszavirág

a tiszavirág

"vajon hol is lehet az az első pont?"

"vajon hol is lehet az az első pont?"
Szélesség N 46° 53,393'
Hosszúság E 20° 7,023'
Magasság: 81 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.01 23:00
Megjelenés időpontja: 2005.07.06 23:30
Utolsó lényeges változás: 2017.10.10 17:37
Utolsó változás: 2017.12.22 15:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: petiba, WebMonster, Chubby
Felhasználó: ditke01
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 550 + 3 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP: A gáton egy műtárgy tövében. A visszarejtést a Tisza felől alulról közelítve is ellenőrizd!

A láda ismét új helyre került, nem túl messzire a Tiszakürti Arborétum bejáratától.  N 46° 53,249' E 20° 7,056' 85 m [GCKURT+arborétum főbejárata] Itt van egy kényelmes parkoló  N 46° 53,239' E 20° 7,008' 85 m [GCKURT+arborétum főbejárata] is.
A láda és az arborétum felkeresése előtt vagy után érdemes a Tisza-parton sétálni, nyáron akár fürödni is.

Papi Lajos (1921-1987) szobrászművész Madáritató című alkotása a Tiszakürti Arborétum főbejáratával szemben található. A mészkőből faragott díszkút 1985-ben készült. A kút kellemes, gyógyhatású, kissé kénes, fluorban gazdag ásványos vizet ad.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet létrejöttének alapját a terület értékes madárvilágának megőrzésére alapított Pélyi Madárrezervátum adta, még a múlt század hetvenes éveinek közepén. Ezt követően néhány évvel, 1978-ban megalapították a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetet, amely a Tisza középső magyarországi szakaszán, mintegy 134 fkm hosszon a folyó hullámterének jelentős részét magába foglalja. A kijelölésnél természetvédelmi oltalom alá kerültek a kiskörei vasúti hídtól a tiszaugi közúti hídig a folyó legértékesebb szakaszai, továbbá az árvízvédelmi töltések közötti holtágak, rétek (legelők, kaszálók) és erdőterületek.

A tájvédelmi körzet 9500 hektáron őrzi a szabályozások után, mintegy száz év alatt kialakult másodlagos tájat. Fűz-nyár ligeterdők és az általuk körülölelt hullámtéri rétek váltakoznak egymással.
A fűz-nyár ligeterdők jellegzetes eleme az egyre fogyatkozó állományú fekete nyár (Populus nigra). A Tisza hullámterében a genetikailag tiszta fekete nyár állomány folyamatosan öregedik, illetve rendkívül nehezen újul.

A gát víz felőli oldalán érdemes megnézni:
 N 46° 53,320' E 20° 6,789' 85 m [GCKURT+öreg fekete nyárfa]

Az elmúlt évszázad során a Kárpát-medencében szinte mindenütt, a vízfolyások az ármentesítés és egyéb vízrendezési beavatkozások következtében elveszítették természetes arculatukat. Az Alföldnek ezen a táján, a Tisza rendkívül gazdag élővilága viszonylag jól megőrződött, annak ellenére, hogy a kanyarulatok átvágásával a folyó hossza jelentősen csökkent, az "élő ártér" pedig mára csak a viszonylag keskeny hullámtérre korlátozódik. Az ökológiai folyosóként betöltött élővilág-védelmi szerepe mellett, rendkívül nagy a folyó tájesztétikai jelentősége is.
A Tisza ezen szakasza, mint jó természetességű élővíz a Kárpát-medence egyik legnagyobb biodiverzitású és számos egyedi elemmel rendelkező élő rendszerei maradtak fenn. A legjelentősebb, és egyben közismert természeti érték a folyóban a tiszavirág (Palingenia longicauda), amelynek az utóbbi évtizedben számos rég nem tapasztalt tömeges és igen látványos rajzása volt tapasztalható.

Olvasnivaló az arborétumról

A kert története

Séta a kertben

Nyitva tartás és árjegyzék

A gáton halad el az alföldi Szent Márton zarándokút. (Kiinduló pontja Kunszentmárton, az ország legnagyobb Szent Márton temploma, jele a Pieta szobor kerítésoszlopára felfestett St M, azaz Szent Márton.)
Cikk a zarándokút megnyitásáról

A Tájvédelmi Körzet legjelentősebb élőhelyeinek számítanak egyrészt maga az élő folyó és annak medre, továbbá az ártéri vizes élőhelyek, a holtágak, kubikok és egyéb mocsár, mocsárrét jellegű habitatok. Úgy a hullámtéren, mint a mentett ártéren fenntartható különféle gyepterületek számos olyan egyedi jellemzővel rendelkeznek, aminek okán azok megőrzése a prioritások között szerepel. A természetes eredetű különböző szerkezetű puhafás ligeterdők közül különös jelentőségük van a folyópartot kísérő galériaerdőknek és a folyószabályozás idejéből származó kubikerdőknek. Ezeknek az erdőknek a természetes megújulása tekintetében nagy jelentőségük van az elmúlt másfél évtized árvizei során természetes úton települt állományoknak. A Tájvédelmi Körzet jellemző és legnagyobb értéket képviselő növény- és állatvilága zömmel ezekhez az erdőkhöz kötődik. Az emberi tényező kizárásával az ártér jelentős részén, s a hullámtérben is a szukcessziós folyamatok folytán puhafás ligeterdők tartósan fennmaradó zárótársulásnak tekinthetők, még akkor is ha annak eredete, illetve megtelepedése pionír jelleggel történik. A füzekkel és nyárakkal meghatározott állományok - eltekintve az alsóbb vegetációs szintekben rendszeresen jelen lévő adventív cserje- és fafajoktól - jelentősen különböznek más, az Alföldre jellemző erdőtípustól.
bővebben a Közép-Tiszai vidékről

Akik szeretnék alaposabban megismerni ezt a különleges erdőtípust és folyóparti élővilágot, azoknak ajánlom a Tiszaugi hídtól a gáton kerékpárral eltekerni Tiszakürtre. Megközelítőleg 7 km az út hossza. A 44. számú főútról itt  N 46° 51,971' E 20° 3,356' 83 m [GCKURT+leágazás] kell lekanyarodni a tiszaugi lehajtóval szemben északi irányba. Kicsit autózni kell a betonúton, majd a gát előtt lehet hagyni az autót.  N 46° 51,996' E 20° 3,153' 82 m [GCKURT+leágazás]

-----------------------------------------------------------------------------
[2016. 3. 29. A láda régóta beteg volt, így szabályaink szerint átkerült az adoptálható ládák közé, 2016. 3. 29. Admin (Fazék)]

WAP:
A hátsó bejárat és Tiszakürt tábla közötti út menti akácfa tövében (ami a bejárathoz közelebb van).

Az eredeti láda multi volt, mely egy kicsit bemutatta a Tisza-partot, s annak élővilágát. A sok kérést figyelembe véve, kicsit átalakítottam a ládát, mely immár hagyományos. Ennek ellenére érdekes lehet az eredeti láda néhány pontja...

A kis kiruccanást érdemes nyári melegben, fürdőruhával felszerelkezve megkezdeni.
Szeretnénk, ha az arborétum megtekintése előtt a Tisza-part, az ártér élővilágával ismerkednétek egy kicsit. Reméljük, hogy a gáton való kb. 2 km-es séta kellemes kirándulás lesz!

Apáczai Gimnázium tábora:
A 90-es években iskolánk megvásárolta Tiszainoka az ártérhez közeli telkét. Itt nyaranta kb. 10 turnusban hetente 20-30 diák nyaral. A tábort folyamatosan bővítgettük, fejlesztettük: van foci-, röpi-, kosárpályánk, kenunk, ... Öregdiákjaink tervezték a kisházat, amely mellett felállítjuk sátrainkat. Itt egész nyáron vannak gyerekek. A tábor melletti focipályán vívjuk meg a helyiekkel minden évben ádáz meccseinket.
Tiszainoka igen kis falu (400 fő). Mindentől elzárt, autóbusszal nehezen megközelíthető. Bár kompon át lehet menni Kécskére, ez sem mindig működik. (12 éven át vezettem a tábort, s a mai napig nosztalágiával járnak vissza a "gyerekek".)
Ha már itt jársz érdemes meglátogatni a fácántelepet, melyet a Cserkeszőlői Vadásztársaság tart fent, s 1 napostól 7 hetes madarakig lehet látni fácánokat! (N 46 54.542, E 20 09.717, 77m)
További érdekesség, hogy Inokán igen érdekes leleteket találtak 1987-ben egy ásatáskor. A leleteket elszállították, de a szentély kis maradványa még visszatemetés után is látható: N 46 54.223, E 20 09.466, 89m. Ettől nem messze régi sírköveket láthatunk az 1800-as évekből a régi temető maradványaként.

Lengőtrapéz: (opcionális)
Ehhez a ponthoz szoktunk leevezni a gyerekekkel. Innen ugrálunk a vízbe, melyhez nem kevés bátorság kell: fára kell mászni, s a kötéllel ügyesen elrugaszkodva kell indulni. A jó fotóhoz segítségre lesz szükségetek.
Egyébként igen gazdag a állatvilág: hajnalanta őzek, nyulak mennek a Tiszához inni. Az ártéren pedig biztosan találkoztok sok szúnyoggal is. :)
Kerékpárral Inokáról a gátőrházig kell a töltésen menni, innen pedig az ártéren vezet tovább egy kisebb földút.

Tiszakürti Arborétum:
Szintén a táborból szoktunk ide ellátogatni a gyerekekkel. Biciklivel (a második pontot kihagyva) kb. 10 perc az első ponttól. Itt a láda a park területén kívül esik, a focipálya melletti susnyásban őrzi sok-sok szúnyog egy fa tövében.
A parkot egyébként annak a Bolza Péternek a fia, Bolza József tervezte, aki a szarvasi arborétumot alakította ki. Itt a természetes erdő meghagyása mellett ültettek különleges fákat, bokrokat. A park az ártéren létesült a Tisza lecsapolásával, közvetlenül a töltés mellett. A víz közelsége, valamint a parkot körülvevő új dajkaerdő biztosítja az egzotikus fajok páradús kívánalmait. Így tudják átvészelni a forró, száraz nyarakat, valamint az igen hideg teleket.
Itt elsősorban tölgyesek vannak, de megtalálható Magyarország természetes fái melett a kínai óriásfenyő is.
Nyitvatartás:
márciusban: 8-17h
április 1 - szeptember 31.: 8-18h
októberben: 8-17h
december, január, február hónapokban ingyen látogatható.
(Telefon: 06-56-568-020)

Jó keresgélést!

Peti bá' és WebMonster (és ditke01)

2005. július 5. Mivel éppen bozótírtást végeztek, a láda kicsit "lejjebb" került: két kő alatt meg kell kaparni kissé a földet!
2005. július 27. Sajnos már több jelzés szerint is a felirat kopik: az objektumon több helyen/oldalon is látható a koordináta+jelszó, de a hétvégén újraírjuk.
2005. augusztus 14. A kapura három helyen újra jól látható módon kiírtuk a koordinátákat/jeszót.
2005. augusztus 28. Amennyiben az új kiírások is lekopnának, a kapu felső részében jobboldalon egy kis dobozban is megtalálhatók az adatok.
2005. szeptember 19. Bocsánat, de a kapufán lévő koordináták magára a kapufára mutatnak. Ügyes voltan. :( Zsorzs azóta legalább a "fában" elrejtett dobozban módosította ezt, s így már minden OK. (De ne a piros feliratot nézzétek!) Elnezést.
2006. július 1-jén a ládát rendbe tettem. Hajrá a szúnyogok ellen!
2007. augusztus 26.: ládaellenőrzés, ajándékfeltöltés.
2008. június 23.: A kapufánál lévő darazsakat kifüstöltük.
2009. április 19.: Ládaellenőrzés.
Többen jelezték, hogy a füzet nedves, s megrongálódott. Hazavittem, s kiszárítom. Új füzet várja a következő vadászokat egy jobb minőségű dobozban, ajándékokkal feltöltve.
Kérlek vigyázz rá, s óvatosan helyezd rá a nagy köveket!
Köszönöm.
2009. június 26.
Bár még azóta nem találta meg senki a ládát, a kürti részét valaki meglovasította. Pótoltam.
2010. június 27.
Az elveszett ládát ismét pótoltam.
2011. június 15. hamarosan meggyógyítom...
2011. július 2. Chubby segítségével újrarejtve. Köszönöm.
2016. július 31. A láda újra kereshető!!! Vidám játékot kívánok: ditke01
2017. június 27. délután az eltűnt ládát pótoltam.
2017. október 10. délután a láda új helyre került, mert ismét kifosztották.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (306 db): környezet: 4.20 rejtés: 3.98 web: 4.31 átlag: 4.16

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


hukse 2020.09.19 13:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

data4526 2020.09.19 11:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.62
MEGTALÁLTAM, data4526
[g:hu+ 2.3.4]

1 
g-tabe 2020.09.18 20:25 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

becko 2020.09.12 11:11 - Megtaláltam
Ma Lakitelekről indulva 100km-t tekertem 9 ládáért a Tisza mentén.
Az arborétum nem hozott izgalomba, viszont a látványos Tisza parti pihenőhelyen elücsörögtem egy darabig.

P1050898 
Mr Bean 2020.09.08 12:20 - Megtaláltam
Megvan!

scooby84 2020.09.06 15:00 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük.

LordHunter 2020.09.05 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
kaszalas volt, mostmar jol megkozelitheto láda [Geoládák v3.6.0]

judit1127 2020.09.05 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

kovandras97 2020.09.01 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.3 ]

Attil@ & Réka 2020.08.20 13:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Réka és Attil@

Family-H 2020.08.19 10:00 - Megtaláltam
Köszönjük

mamli 2020.08.07 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést. Az arborétum ahogy láttuk szebb napokat is megért. Különösen sajnáltuk hogy a kilátó nem látogató és azt is hogy kizárólag a kisebb útvonal járható csak miután a nagyobb, térképen is feltűntetett túraútvonal sártengerré változott.

Petrácska 2020.08.05 15:46 - Nem találtam meg
Sajnos nem találtuk meg, combig érő csalánban, terhesen egy 2,5 évessel a nyomomban nem mertem tovább kutatni... [Geoládák v3.5.0]

Janer6328 2020.07.19 11:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.15
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Edina és Jani [Geoládák v3.4.1]

vaslemez 2020.07.05 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.20
A derékig érő fűben először a rossz műtárgy felé mentünk, de végül csak meglett.

Balázs1984 2020.07.04 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kami1 2020.07.04 11:10 - Megtaláltam
Az arborétum fogadó épülete nagyon rendben van. A növényzetre és parkra ráfér egy kis karbantarás, mert az utóbbi hónapok megviselték.

A láda maximális biztonságban, mert a növényzet kiválóan takar.

Köszönjük a rejtést!

Twini 2020.06.20 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.12
A láda meglett, de sajnos olyan módon beázott, hogy olvashatatlan volt a papír. Lefotóztam. Ide nem akarom feltölteni, ha kapok e-mail címet szívesen küldöm a képet is. Kérlek fogadd el a megtalálást

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.08.26 18:43]

IMG-17dc6742972b5e42f01fc42c8d0e65a2-VIMG-64f036259968aa5466cd4e8897f5b7f6-V
IMG-d69e1afd4815020e7d0b1b6627f3a734-V20200620_115351
Pucu 2020.06.14 11:44 - Megtaláltam
A Tiszavirágzasra várva töltöttünk ket napot
itt. Az arboretum megnéztük utána kerestük fel a ladát. Volt egy kis dzsungelharc is. Köszönjük a rejtést. Pucu & Virág [Geoládák v3.4.1]

vblume 2020.06.14 11:33 - Megtaláltam
Tiszavirágzásra várva, vadkempingezve, megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Micsoda dzsungelharc árán. Virág és Pucu [Geoládák v3.4.1]

KataJani 2020.06.06 16:07 - Megtaláltam
Egyhetes szabi alatt ma egész jó idő lett. Délelőtti kecskeméti séta után jöttünk ide. Arborétum látogatás után kerestük a ládát. Nem leltük, feladtuk. Eljövőben vettük észre, hogy 10 m-en belül van egy másik műtárgy. Így már könnyen meg lett. [g:hu 1.6.7]

Gabor67 2020.05.10 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

N.Zs. 2020.05.09 14:00 - Megtaláltam
Az Arborétum zárva volt, így a közeli padon napoztunk egy kicsit.
A ládához jutás során egy rossz lépésnél combig csípett a csalán. Remélem igaza a mondás, és egészséges....
A nyitva tartásos link már nem él.

IMG_5444IMG_5447
IMG_5448IMG_20200509_142500
Képkivágás 
Loniceras05 2020.04.13 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Aniko & Gyuri 2020.04.12 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (568 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.