geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
84. Szamárkő, a pogány szertartás helye (GCSZKO)

A Szamárkő 1942-ben Margittai Richard fényképén

A Szamárkő 1942-ben Margittai Richard fényképén

Bejárat a szamárkőhöz

Bejárat a szamárkőhöz

A szamárkő együttes

A szamárkő együttes

Maga a Szamárkő

Maga a Szamárkő

Tűzugrás Szt Iván éjjelén

Tűzugrás Szt Iván éjjelén

Parkoló. Most a sorompó közelében van a láda

Parkoló. Most a sorompó közelében van a láda

Az új rejtek környezete

Az új rejtek környezete

Már ne itt keresd a "ládát", mert megint eltűnt

Már ne itt keresd a "ládát", mert megint eltűnt

Kilátó a kőhegyen

Kilátó a kőhegyen
Szélesség N 46° 52,474'
Hosszúság E 17° 55,950'
Magasság: 148 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.15 10:20
Megjelenés időpontja: 2002.02.09 11:08
Utolsó lényeges változás: 2019.01.27 20:57
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Kormi, Meki jogutód T. Nagy-ék
Felhasználó: T. Nagy
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 1387 + 12 sikertelen + 23 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást fruzsa készítette.


WAP barát:
 N 46° 52,560' E 17° 55,900' 152 m [GCSZKO+ismertető táblánál]

N 46 52,457 E 017° 55,880. Itt érdemes leparkolni.

A Szamár-kőről:
A nyári napforduló ünnepe, a kultikus tűzgyújtások ideje. Ez egyrészt a nap, másrészt a megtisztulás szimbóluma is. Az V. század óta a pogány hagyományokra visszavezethető kultikus tüzeket az egyházi liturgia átvette, a tüzet megszentelte. (Június 24. Szent Iván napja, azaz Keresztelő Szent Jánosnak, Jézus megkeresztelőjének az emléknapja.)
Számos hiedelem fűződik a TŰZ-höz. Azt tartották a tüzek megvédenek a betegség ellen, a termést védik a jégveréstől. A tűz körül a fiatalok termékenység és szerelemvarázsló dalokat énekeltek. Szokásban volt a tűz átugrása is.
Zamárdi változatban a még érintetlen lányokat hívják fel a tűz átugrására. Akinek ez nem sikerülne, vagy bizonytalan annak sikeres átugrásában azt férfiak átsegítik.
Szent Iván éjjelének ünnepe az északi népeknél ma is élő ünnep. A zord hűvös éghajlaton igazi öröm az emberek számára a nyár érkezése.
A csíki székelyeknél az angyalozás szokása járta. A faluban a házak elé lombokból sátrat emeltek, abban imádkoztak. A kislányok házról-házra járva köszöntő énekeket mondtak, cserébe néhány fillért és süteményt kaptak.
(Nálunk a délszláv hatást mutató Iván változat honosodott meg)
A láda új küllemet és beltartalmat kapott, továbbá egy finom kis rejteket a korábbi pihi helyétől mintegy 20 m-re. (KORMI, MEKI fotóiból csak a rejtekre vonatkozót cserélem, mivel a szamárkőről jó a képanyag.)
A láda leírést is meghagytam, úgy ahogy volt, mindössze azzal egészítettem ki, hogy Zamárdiban minden év Szt Iván éjszakáján, egy történelmi idő-kereszmetszet jegyében - ősi pogány szokás szerint - fiatal (még biztosan érintetlen) lányok tüzugrása e Szamárkőnél történik meg. (Ha érdekel benneteket vegyetek részt rajta. Ez a mulatság egészen hajnalig tart. ennek keretében megismerkedhettek Zamárdi teljes történelmével.)

Eredeti leírás:
Az érdekes sziklatömböt Zamárdi nyugati faluvégén, a Kiserdő dombhajlatai között találjuk meg. Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén "tűzgödröt" látunk. A sziklához délről egy kör alakú, nehéz, faragott kő támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön pedig két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.

Eddig a legenda. A régi öregek azt vallják, hogy a követ a tihanyi tűzhányó dobta át ide. Vagy a vízözön hagyta itt. Egy régebbi balatoni ismertető pedig azt írja: "A Szentföldről hozták a keresztes vitézek" Mindez mese. A valóság az, hogy a kő helyben képződött a vulkáni utóműködés idején. A mélyből feltörő gőzök és gázok, a forró víz és a benne lévő ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A szürke homokkőben megkövült csigák láthatók.

Évezredekkel ezelőtt egy ismeretlen nép a kő körül "termékenység-varázslatot" mutatott be bizonyos szertartások között. A pogány isten-anya és napisten tiszteletére terményeket és állatokat áldoztak fel, égettek el, hogy bő termésük és sok állatuk legyen. Később a kelták is megülték e helyet, és a kő körül földvárat építettek. A honfoglalás óta a kő határjelként szerepelt. 1942-ben Margittay Richárd író és villatulajdonos kutatta a kő eredetét és szerepét. A követ fehér ló áldozati kövének tartotta. Ajánlotta a kő megásását. 1961-ben a Balatoni Intéző Bizottság megásatta a kő környékét, de semmi értékesebb lelet nem került elő.

A kő mellett, mélyen, kővésőket, kicsi, agyagból égetett női istenszobrokat, idolokat találtak, töredezve, cserepek kíséretében. A leletek egy része a megyei múzeumba került. Lóáldozat tehát nem volt, de varázslás: igen!

Megközelítés:
Zamárdi nyugati végén a 7-es útról az autójavító műhelynél kell lekanyarodni a Szőlőhegyi útra. Az út 90°-os jobb kanyar után együtt halad a zöld turistajelzéssel. A zöld jelzést követve a falu végén álló kút után az út neve Római útra változik, ezt követve (kb. 30 m) látható lesz a Szamárkő (N46° 52.478' E017° 56.041') és azt jelző tábla. A ládát (fehér színű pille palackot), amely a kőtől kb. 110 m-re, Ny-DNy irányában volt, ne keressétek, ismét elveszett.

A kő és a láda-hely után érdemes felkeresni a közeli Kő-hegy kilátót (N46° 52.266' E017° 55.988'). A Szamárkőtől továbbhaladva, a sárga jelzést és a Kilátó dülőt követve lehet elérni. Az elénk táruló körpanoráma megéri a fáradságot.

2004.09.13:
A kriminális állapotú ládát felújítottam, és egy valamivel jobb, ám az eredetire sokban hasonlító rejtekbe áthelyeztem. A koordináták már az új helyre mutatnak.

Természetesen a ládába kerültek ajándékok is! Sok sikert a további kereséshez.

T.Nagy
LÁDA TÖRTÉNET:
2008.02.11.
A láda több mint három évi fél-tetszhalott állapotból felébred(t). (A COM-on eddig is jelen volt, de csak nemzetközi ládaként volt kereshető. Most újra bekerül(het) a magyar keserek mozgási körzetébe.

2008.08.11.
Ismét tovább költözött a láda. Ezúttal közelebb a Szamárkőhöz és messzebb a 7-es úttól a hivatalos parkoló közelébe. Mindennek ára van. Az igen nagy láda helyett most egy pille-palack a rejtés. A palack a mobil-telefon antennához vezető sorompónál nem a földön, de nem is a fán lakik. (A régi koordinátán megmaradt a befőttes üveg a jelszóval és az új rejtés koordinátájával.)

2012.09.01
A láda valóban felköltözött a fára, miután az előző helyeken többször áldozatul esett az illetkteleneknek. Remélem lombhullásig kitart jelenlegi helyén. Utána majd - kényszerből - újra utazik. (Az igen régi koordinátáról a befőttes üveg elveszett az erdő tar vágása során. Ne keressétek!)

2004.11.19.
A láda megszűnt. A geoláda-evolúció jegyében utódja a GCKoHe - Kőhegyi kilátó geoláda lett.

2009.08.09 22:22
A láda eredeti helyén egy szükség megoldás van, de az eredeti hely közvetlen közelében pót jelszó, kissé távolabb pedig az elveszettnek hitt (szemétnek tartott?!) pille palack is megkeresésre vár!
T. Nagy

2010.12.29. 20:12
A láda ereddeti helyén teljesen megujjúlva (új ruha, logbook, ajándék és a könnyebb elérés érdekében - a láda közelében - két db alkalmas eszköz segíti a sikeres logolást. Remélem a szokásos szilveszterezés látogatókat is vonz a befagyott Balaton látványa.
T. Nagy

2011.07.23 20:00
A láda elveszett ismét. Átmenetileg virtuálissá teszem. A jelszó változatlan. A "rejtés helye" megegyezik az elveszett ládáéval. Figyelem! SÁRGA felirat!

2011.11.22 22:50
Ez a feledékenység! Néhány nappal a júliusi virtuállíssá átírást követően láda karbantartást végeztem a környéken és ekkor újra ládát kapott az előző rejtek.
T.Nagy

2014.01.07 10:45
A korábbi ládának újra nyoma veszett. E helyett egy mikro láda készült, amely a sorompó oszlopában függ. (Ajándék nem fér bele.)
T.Nagy

Már megint elfogyott a legutóbbi láda maradéka is, ezért virtuálissá teszem előre be nem látható időre. (A sorompó környékén ma ismét változást tapasztaltam.)
T. Nagy
2019.01.27. 20:50
Állapot: kereshető
3 játékos karbantartást javasolt, lásd a logokat.

KRW értékelés (851 db): környezet: 4.15 rejtés: 3.98 web: 4.31 átlag: 4.15

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Bali László 2020.10.06 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

graffz 2020.10.04 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]
A leirasbol szerintem nem derul ki... A rejto telefonon elarulta, hogy virtualis, a jelszo a sorompo (ami igazabol mar nincs is) egyik oszlopara (az meg van) van felirva nagy betukkel...

Ambró 2020.10.01 12:59 - Megtaláltam
.

katiati7971 2020.09.27 17:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.83 súly: 1.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Remete 2020.09.23 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.65
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést.

Iparvasutas 2020.09.23 15:19 - Megtaláltam
megtaláltuk.köszi a rejtést

Fibe csapat 2020.09.19 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 2.5 átlag: 3.00 súly: 2.77
Megtaláltuk.

Aniko & Gyuri 2020.09.18 19:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

redzol73 2020.09.12 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Robogo 2020.09.05 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

kitkat0123 2020.09.05 15:01 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.6.0]

ZoOle1985 2020.09.04 22:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

encsibaba87 2020.09.04 20:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Már épp fel akartuk adni, mert indulni kellett a vonathoz vissza, mikor párom az utolsó pillanatban észre vette. [Geoládák v3.6.0]

Feri95 2020.09.01 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Zsoland 2020.08.29 10:02 - Megtaláltam
Útban hazafelé kerestük meg ezt a ládát, már másodszor rugaszkodtunk neki. Két éve nem találtuk meg, most igen. Köszönjük! [Geoládák v3.6.0]

Ásványvadász 2020.08.23 14:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Nikicsu 2020.08.21 14:30 - Megtaláltam
A ládát nem találtam. A gps a sorompóra mutatott, de fogalmam sincs, mit is kell keresni. A kép alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.10.02 20:16]

118160799_305545200897161_4313040339016915624_n 
caffeldorado 2020.08.20 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Nagyék1 2020.08.19 17:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Roxy1256 2020.08.19 17:59 - Megtaláltam
???? [Geoládák v3.5.4]

vorlac 2020.08.16 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

KicsiVargaUr 2020.08.16 11:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 1.78
Megtaláltam. Köszi a rejtést

RekaBeka 2020.08.16 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést!

19izsi73 2020.08.14 16:09 - Megtaláltam
macikupac társaságában

Sherlockné 2020.08.08 18:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
Köszi, meglett


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1422 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.