geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1331. Bottyán Kopjafa (GCIMSO)

Imsósi erdő fentről

Imsósi erdő fentről

Imsósi erdő fentről2

Imsósi erdő fentről2

Erre...

Erre...

Erre...

Erre...

Erre...

Erre...

A kopjafa

A kopjafa

Bottyán erődítményrendszere

Bottyán erődítményrendszere

A Duna átvágása

A Duna átvágása
Szélesség N 46° 39,562'
Hosszúság E 18° 53,597'
Magasság: 95 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.06.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.01.25 17:20
Utolsó lényeges változás: 2017.10.16 08:34
Utolsó változás: 2017.10.19 16:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hrvatska
Felhasználó: Hrvatska
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 314 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A geoláda az Imsós-erdő területén van elrejtve, nem messze a Bottyán János emlékére állított kopjafától, egy kis dombon, "érdekes" fatuskóban. Finoman vedd ki és rakd vissza.
Megközelítés Dunakömlőd, vagy Paks felől lehetséges. Talajút vezet a kopjafához. A piros kereszt turistajelzést Piros kereszt követve lehet odajutni. Autóval való parkoláshoz a kömlődi benzinkút melletti területet tudom ajánlani, majd a Madocsa-Bölcske felé menő útról kell lekanyarodni a halastavak mentén. Másik irányból a volt paksi vasúti múzeum utáni kitérőnél lehet megállni.

Ezzel a ládával két jelentős történést akarok bemutatni. Történelmi szempontból a Bottyán János erődítményrendszerét, földrajzilag pedig a Duna szabályozását Pakson.
Az Imsós-erdő területe természetvédelmi terület, vigyázzunk az erdő szépségére!

Bottyán-vár története: az 1703-ben kitört kurucfelkelés vezetője II. Rákóczi Ferenc tudta, hogy a Felvidék elfoglalása után a Dunántúl megszerzése kellett, hogy legyen a legfontosabb katonai lépés. Ehhez egy biztonságosan védhető dunai átkelőhelyet kellett kialakítania.
Az utánpótlási vonal kialakításának feltétele a császáriak kezén lévő Dunaföldvár és Simontornya várának bevétele volt. Földvárat erős császári hadsereg védte, és minden eddigi rajtaütésszerű támadás sikertelen volt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a sikeres ostromhoz szükséges egy nagyobb létszámú, jól felszerelt sereg átkelése a Dunán. Ezért Dunakömlőd-Imsós vonalban egy hajóhidat és a védelmét szolgáló sáncrendszert kell felépíteni.
A fejedelem Bottyán Jánost bízta meg a Dunántúli hadjárat vezetésével, aki megkezdte a sáncrendszer építését.
Bottyán János császári katonaként kezdte pályafutását a török kiűzetés idejében, amik tapasztalt hadvezérré tették és több császári kitüntetésben is részesült. Ám ő mégis úgy érezte, hogy a magyar nép oldalán van a helye, és Rákóczi szolgálatába állt. Bottyán kitűnő hadvezér volt, és valamelyest értett az erődépítéshez is.
A földvári vár bevételét biztosító kömlődi átkelőhely valójában egy háromrészes erődítményrendszer volt. Az Alföld felőli hídfőt földsánccal erősítve közvetlen az imsósi oldalon a vízpartra építették. A dunántúli oldalon két sáncot építettek, egyet a folyóparton, egyet pedig a felette magasodó dombtetőn (Lussonium késő római erődjének romjaira). Az erődítményrendszernek ezt a Duna fölé magasodó részét nevezték Bottyán-várnak, a területet pedig Bottyán-hegynek.
1705-re már állt a vár és Bottyán indulhatott Dunaföldvár elfoglalására. Földvár első támadása sikertelen és a visszavonulás után még a Bottyán vár is német kézre került egy darabig, de a kurucok erőt gyűjtve elfoglalták Dunaföldvárat, és utána délnek indulva visszaszerezték Bottyán saját várát is. Elfoglalták Simontornyát is, és elsöprő győzelemmel felszabadították az egész Dunántúlt.
Amíg 1706 februárjában Bottyán János a Dráva déli végeiben fosztogató szerbeket veri le a német császári hadsereg megkísérelte visszafoglalni Fehérvárat és Buda várát, de a villámgyors hadmozdulatokhoz értő kuruc generális még időben visszafordult, és a Sió vonalánál visszaverték őket. Azok dühükben a Bottyán vár felé fordultak, és ostromolni kezdték. A várban maradt katonáság gyáván megfutamodott és magukra hagyták a környékből ide bújt főként paksi gyerekeket, nőket, öregeket. Őket a császári zsoldosok kíméletlenül leölték, és felgyújtották a várat.
A Bottyán vár katonai jelentősége itt véget ért. Sajnos nem sok minden maradt meg a mai kornak. Az erődítmény egy része a Duna-átvágás során került víz alá. A kopjafát Bottyán János emlékére állították, a legenda szerint azon a helyen volt a sátra.

Duna-átvágás története: A megye reformkori modernizáció törekvései közül kiemelkedő jelentőségű a folyószabályozások kezdeményezése és megvalósítása, melynek munkálatait Vásárhelyi Pál, és Beszédes József a kor híres építőmérnökei irányították. A XIX. századi folyamszabályozások egyaránt szolgáltak a pusztító árvizek megszüntetését, és az olcsó vízi közlekedés lehetőségének megteremtését. Paks kereskedelmi életében a folyószabályozás 1841-ben azt eredményezte, hogy a Duna hajózható ága közvetlen a város mellé került, kikötője a város szívébe, a piac mellé épült.

Földrajz: Az Imsós-erdő a Duna-Tisza közéről a kanyar átvágása után került át a Dunántúlra. A folyómeder egész addig Kömlőd mellett is haladt. Ártéri erdő alakult ki, ami a Duna magas vízállásánal meg is telt vízzel. Ennek az 1980-as évek elején épített töltés vetett véget.

Szúnyogveszély! Időszakonként komoly szúnyoginvázióra lehet számítani az erdőben. Készüljetek fel erre hosszú ruhával és riasztóval!

Ládatörténet:
2007.10.20. Ládakontroll és generál: kicseréltem a lyukas, törött ládát, feltölöttem ajándékokkal, és kicsit komolyabb rejteket "építettem" neki. A láda továbbra is kereshető.
2011.02.20. - A láda újrarejtve. Kereshető!
2014.02.16. - Ládagenerál. Kereshető!
2016. november 26. A ládát Kisdecsó játékostársunk javította. Köszönjük. [Admin (Fazék)]
2017. 10. 15. Kisdecso új helyre rejtette az eltűnt geoládát.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (211 db): környezet: 3.96 rejtés: 3.86 web: 4.47 átlag: 4.10

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


fercsipeter 2020.06.29 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

denho 2020.06.20 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Dyna22 2020.05.23 13:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.40
Köszönjük

ellfelek 2020.05.16 13:52 - Megtaláltam
Ide is elsétáltunk, bár itt a történet volt érdekesebb, mint a séta. De azután a pont után már robogtunk is tovább Komlóra... :)
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.7]

IMG_20200516_134833 
aceespepee 2020.02.09 21:30 - Megtaláltam
megtaláltam Zsozso94 társaságában :)

Zsozso94 2020.02.09 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Megtaláltam aceespepee társaságában, köszönöm a lehetőséget! :)

Imsó-erdőImsó-erdő
Imsó-erdőImsó-erdő
Elhagyott emlékműBottyán Kopjafa
Imsó-erdőImsó-erdő
JAck:66: 2020.01.14 09:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.27]

Frankie Family 2019.12.28 10:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Bob&Bobek 2019.12.28 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.90
27 ládás hétvége Frankie Familyvel.
Elindultunk autóval a ládához, de a patakon átkelve már aggasztó volt a sár. Kellett az összkérék a forduláshoz és a kijövetelhez, így gyalog vadásztuk le a pontot. Aztán visszafelé láttuk, hogy a sáros szakasz vége előtt egy kanyarral - pár száz méterrel fogyott el a merszünk. :-)

sinus90 2019.06.03 17:00 - Megtaláltam
Elsőként sűrű-sűrű elnézést kérek a rejtőtől és az utánam következő kessertársaktól. Már jó messze jártunk vissza úton, amikor legnagyobb meglepetésemre két tollat találtam a zsebemben, Elhoztam a ládából!!!!!
Az előző két láda városi ruházatban is kereshető, de ez most nem! Minden ládát megkerestünk, ezt az egyet nem akartam itt hagyni. A piros + jelzés szeretné, ha újra festené valaki, bár minden jelentős helyen látszik még. A nyárfák "hóleplet" borítottak a sárra és pocsolyára. Ezt akkor fedeztem fel, amikor jól megcsúsztam. Onnantól kezdve jobban figyeltem. A májusi eső itt igencsak eredményes volt, derékig ért néhol a növényzet. Nem túl sokak által járt ez a turista út. Végre megpillantottuk a kopjafát. Gondoltam a"dombot" hátba támadva jobb lesz, de nem az volt!
-Miközben írom ezt a logot, éreztem, a vállam csúcsán valami nem stimmel! Rögvest megnéztem, egy kullancs volt! Pedig tegnap ahogy hazajöttem levetkőztem, átpásztáztam magam, megfürödtem, víz alá merültem, majd tiszta ruhát vettem. A levetett holmit kiráztam, a cipőt is megmostam, azóta mindent kimostam... Reggel a rendelőben az asszisztenssel a hátam megnézettem, mert azt nem mindenütt tudom tükrökkel sem megnézni. Nem találtunk semmit! Na most meg egy fél gombostűfejnyi csak megszúrt. Nagyítóval is alig látható! Vaj' hol volt idáig? ----
Szóval azért szerencsésen logoltunk. Vissza ugyanazon - a már ismert - úton. Ekkor pillantottuk meg a sánc táblát, de a sánc a sűrű cserjésben rejtőzködve maradt előlünk. Időben értünk a buszmegállóba, még a kocsmába is beléptünk egy kis csoki utánpótlásra és egyebekre. Kifésültem a hajam. kiráztam a pólóm. Dunaföldváron láttam, hogy a mi buszunk volt az utolsó járat Budapestre.
Köszi a rejtést, de inkább télen menjetek és száraz időben!

-1
-2-4
-5-6
-7-8
Liberty 2019.06.03 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.51
Négy évvel ezelőtt már jártam a környéken, sok szép ládát felkeresve, de akkor nem volt kedvem ide egyedül elmenni. Most Sacival közösen kerestük meg a ládát. Köszönet a rejtésért.

Dunakömlőd (Paks) címere
esztelneki 2019.05.26 11:21 - Megtaláltam
Gyönyörű időben remek gyalogtúra közben megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Fixis 2019.05.15 10:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Ezért megküzdöttem, azaz csúnyán megáztam.

H+W 2019.05.03 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

VaVi 2019.04.22 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dboros 2019.04.07 22:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

GYEZegzug 2019.03.24 09:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.40
Köszi szépen, többet otthonról.

hitamas 2019.03.09 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.37
Sok éve kerülgetem ezt a ládát ... most nem menekülhetett. Volt időm, nem volt sár, sütött a nap .... :)

Vincenzo65 2019.02.16 14:04 - Megtaláltam
Csendes kis erdőben, történelmi utalás tetszett.

Tovima 2019.02.16 14:04 - Megtaláltam
Kis emlékhely. Története érdekesebb, mint a látnivaló.

nmárti 2019.02.03 11:24 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.48
Útközben begyűjtve. képek később. Köszi a rejtést!

Fazék 2018.12.27 09:08 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.55
Sokszor nem-találtam már meg ezt a ládát, vagy elveszett, vagy sár volt, vagy a gyerekeknek nem volt kedve gyalogolni, de ma minden összejött. Még éppen kényelmes fagyott talajon elkerültem a sarat, a láda rendben a helyén, csak a fácánokkal ijesztgettük egymást.

IMG_3744IMG_3751
IMG_3759 
Benibubu 2018.11.11 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nonó, Beni, Meli, Norbi [Geoládák v2.2.5]

zsoboo 2018.10.21 21:38 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Első ládám volt és meg is hozta a kedvet a másodikhoz :)

push_key 2018.10.21 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.67
Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (322 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.