geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1182. Tokaji aszúeszencia (GCAszu)

A város címere

A város címere

Római katolikus templom

Római katolikus templom

Református templom

Református templom

Görög katolikus templom

Görög katolikus templom

Görögkeleti templom

Görögkeleti templom

Zsinagóga

Zsinagóga

Rákóczi-Dessewffy-kastély

Rákóczi-Dessewffy-kastély

Kilátás a Finánc-dombról

Kilátás a Finánc-dombról

Borkóstoló pince

Borkóstoló pince

Jó múzeumnak is kell a cégér... :)

Jó múzeumnak is kell a cégér... :)
Szélesség N 48° 7,163'
Hosszúság E 21° 24,632'
Magasság: 123 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.05.03 00:00
Megjelenés időpontja: 2005.05.19 13:08
Utolsó lényeges változás: 2009.08.16 09:30
Utolsó változás: 2020.07.15 21:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: The Goonies
Felhasználó: guess.who
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 124 + 6 sikertelen + 35 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


[WAP: A mikroláda a N48° 07.1628' E21° 24.6316' 123m ponton, a löszfal üregében, kővel takarva. Benne található a záró jelszórészlethez tartozó virtuális pont koordinátája, amelynél a falon levő emléktábla második szavát (6 betű) kell leolvasni. A cache teljes jelszava a ládasorozat tagjainak összegyűjtésével kapható meg! Ennek hiányában a jelszó nélküli logokat elutasítom.]

A láda
A Tokaj-Hegyalja borvidék ládasorozatunk záróládája, amely a  N 48° 7,163' E 21° 24,632' 123 m [GCAszu-1] ponton található, a löszfal üregében, kővel takarva. A forgalom és az esetleges illetéktelen megtalálók miatt kérjük, hogy a doboz kivételét és a visszarejtést is igen körültekintően végezzétek!!
A dobozban megtalálható a virtuális pont koordinátája, ahová elsétálva egy emléktáblát találhattok a falon. Ennek második szava (6 betű) adja az utolsó jelszórészletet.
A pont megközelítése igen egyszerű: autóval a Tokaj főutcáján levő Munkaügyi központ mögötti parkolóban lehet megállni, innen a gimnázium tornatermét megkerülő földutat követve elérhető a láda. Ez a hely a régi, kilátóponti rejtektől talán 150 méterre van, de jóval nyugalmasabb, kevésbé frekventált. Esős időben a löszmélyút esetleg gondot okozhat, erre készüljetek fel!

E záróláda teljes jelszava a következőképpen alakul ki: a sorozat egyes pontjainak jelszavaiból az első és az utolsó karaktereket a lenti sorrendben egymás után téve, végül a virtuális pont szavát mögéjük írva (összesen 18+6 karakter). Kérem, hogy a többi láda megtalálása nélkül ne logoljatok jelszó nélkülit, mert nem fogom elfogadni!
A sorozat pontjai:
1, Bodrogkeresztúri kétputtonyos (1101, GCBoKe)
2, Tarcali szamorodni (1104, GCTaSz)
3, Mádi sárga muskotály (1105, GCMaSa)
4, Tolcsvai furmint (1109, GCToFu)
5, Hercegkúti pincesor (1110, GCHePi)
6, Abaújszántói hárslevelű (1116, GCAbHa)
7, Erdőbényei máslás (1117, GCErMa)
8, Erdőhorváti pereces fordítás (1170, GCErFo)
9, Gönci hordó (1171, GCGoHo)

A Hegyaljáról és a borról
A Hegyalja (Tokaj-Hegyalja) a Zempléni-hegység déli részét és a Tokaji-hegyet jelenti, ahogy a latin mondás tartja: "incipit in Sátor, definit in Sátor" - azaz az abaújszántói sátorheggyel kezdődik, és a sátoraljaújhelyi sátorheggyel ér véget. Nagyjából 4500 hektáron termelnek itt szőlőt, méghozzá a három hagyományos fajtát: a furmintot, a hárslevelűt és a sárga muskotályt. E fajták szőlőszemei az érés végén a hegyaljai csapadékos koraősz miatt felrepednek, a bogyókat pedig a repedéseken át a szürkepenész (Botrytis cinerea) megfertőzi. A nedves időszakot követő száraz késő őszi idő miatt a rothadás megáll, a szőlőszemek elvesztik víztartalmuk nagy részét és összetöppednek, aszúsodnak.

A legősibb, szőlővel kapcsolatos hegyaljai emlék néhány, Erdőbényén és Mádon megtalált Vitis tokayensis miocén-kori ősszőlőlevél-kövülete, amelyek több tízmillió évesek.
Anonymus 1200 körül készült Gesta Hungarorumában már szerepel, hogy a honfoglalók számára a szőlőművelés nem volt idegen, saját szavunk volt a borra, míg ez a legtöbb európai népnél a latin vinum szóból származik. Az ősmagyar mitológiában a bor az átváltozás és az újjászületés megszemélyesítője volt.
Az Árpád-ház uralkodása alatt többször telepítettek be francia, illetve olasz telepeseket a Hegyaljára, hogy ezzel is segítsék a szőlőkultúra fejlődését. A terület jelentősége főleg a török hódítás alatt növekedett meg, mivel a korábbi legjelentősebb, szerémségi borvidék elveszett. Ezekben az időkben alakult ki a szőlő trágyázásának és háromszori kapálásának szokása (a korábbi kétszeri helyett), mivel így a szüret ideje kitolódott október-november idejére, és ez az itteni különleges klímával együtt az aszúsodás egyik alapfeltétele volt.
A XVI. században lengyel borkereskedők vitték igen messzire a tokaji bor hírét Európában, és a hagyományos lengyel-magyar barátsághoz is nagymértékben hozzájárult az itt termett bor. Akkoriban jól ismert mondás volt a "Non est potus nisi vinum, non est vinum nisi tokainum" (azaz: ital csak a bor, bor csak a tokaji). Az első "aszúszőlő-bort" újabb kutatások szerint az 1500 körüli években említik, de a mindenütt elfogadott legenda 1630 húsvétjához köti, amikor Lorántffy Zsuzsanna udvari lelkészétől, Szepsi-Laczkó Mátétól aszúbort kapott ajándékba, és mellé leírta a készítésének titkát is: előző ősszel a prédikátor a törökök betörésétől tartva, igyekezett mind tovább, egészen november 10.-ig húzni a szüret kezdetét. Ekkorra az Oremus-dűlő szőlőszemei azonban összetöppedtek, és az aszúsodott szemek kiválogatásából született meg ez a borfajta. 1655-től pedig külön rendelet is szabályozta az aszú szemenkénti kiszedését.
A Rákócziak idején már komoly hírneve volt a tokaji aszúnak, főként hogy a II. Rákóczi Ferenc előszeretettel ajándékozott a szabadságharcban való remélt segítségért, támogatásért, szövetségért más fejedelmeknek tokaji bort. Többek között I. Frigyes porosz uralkodó, Nagy Péter cár, sőt XIV. Lajos, a Napkirály legkedveltebb italának számított. Tőle származik az azóta is védjegyként használt "Vinum regum, rex vinorum" (A királyok bora, a borok királya) szállóige; emellett orvosi körökben igen elterjedt volt az a nézet, hogy mértékkel fogyasztva gyógyító, regeneráló hatásai is vannak.
A XVII. században az orosz udvarban már egyeduralkodó volt a tokaji, Katalin cárnő a területet meg is akarta vásárolni, ám ezt a honi törvények nem tették lehetővé, így állandó borbeszerző bizottságot létesítettek Tokajban.
Mária Terézia uralkodása alatt, 1756-ban született az a rendelet, mely szerint a Monarchiából csak úgy exportálhattak magyar bort, ha ugyanannyi (jóval gyengébb minőségű) osztrák bort is kivitt a borkereskedő. Részben ennek, illetve a hatalmas felvevőpiacú Lengyelország széthullásának, és az orosz kereskedők kivonulásának okaként hanyatlásnak indult a magyar borkereskedelem.
Az 1880-as évek filoxéravésze aztán a szőlőterület 5/6 részét kipusztította, és ez hosszú időre megpecsételte a tokaji sorsát. A korábban itt termesztett, őshonosnak tekinthető gohér és kövérszőlő nevű fajták kihaltak, helyettük a furmint, a hárslevelű, a sárga muskotály és a zéta (oremus) fajták jelentek meg az újratelepítések során.
A terület 1737-től kezdődően már szigorú szabályozású, zárt borvidék, 1772-ben pedig megszületik a világ első dűlőbesorolási rendszere is. Jelenleg 27 helység tartozik a Tokaj-Hegyaljához: Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj, Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Szegi, Szegilong, Tarcal, Tállya, Tolcsva, Vámosújfalu. Ebből a belső, ún. védőzóna 881 négyzetkilométeres területén mindössze 9 település fekszik: Tokaj, Tarcal, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi, Mezőzombor, Mád, Rátka, Tállya.
A trianoni békeszerződés két települést (Kistornya és Szőlőske) elszakított a borvidékből, és ennek alapján szlovák borászok is igényt formáltak a Tokaji nevének használatára. Az 1950-es években a szovjet mintájú tervgazdálkodás, a teljes gépesítés miatt a minőség helyett a mennyiségi termelés került az előtérbe, emiatt jóval silányabb tokaji bort állítottak elő.
A rendszerváltást követően a területen több külföldi befektető is megjelent (a Hétszőlő és a Hímesudvar Tokajban, a Disznókő Mezőzomboron, a gr. Degenfeld és a Királyudvar Tarcalon, és a Tokaj-Oremus Tolcsván), és francia mintájú, chateau-rendszerű borászatokat hoztak létre, ahol a feldolgozó épület a szőlőhegyen áll. Egyes becslések szerint több mint harmincmilliárd forintnyi tőkét hoztak a területre; mindez azonban még nem garantálja a tokaji régi hírnevének visszaszerzését, azért még igen sokat kell tenni. Több szövetség is alakult e célból, például a Tokaj Renaissance vagy Tokaji Nagy Borok Egyesülete; Tokaj-Hegyaljai Borút Egyesület; a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A borvidékről ITT, további hegyaljai borászatokról pedig ITT található információ. Borász szótár ITT olvasható.
A tokaji borvidéket az UNESCO 2002-ben a világörökség részévé nyilvánította. E cím birtokosát nemzetközi figyelem kíséri, és az állam garanciát vállal a terület védelmére, fenntartására és fejlesztésére, illetve egyedi értékének mind jobban való megismertetésére. A tokaji bort ma már nemzeti kincsként, hungaricumként tartják számon.

A borfajtákról
Tokaji Furmint és Hárslevelű: ez a minőségi száraz fehérbor a két legfontosabb szőlőfajtából, a furmintból és a hárslevelűből készül. A Furmint egy-két év érlelés után már forgalomba hozható, kemény és savas bor; bár igazi ízét és zamatát kétéves érlelés után éri el. Általában könnyű sült húsokhoz, halételek mellé ajánlják. A Hárslevelű lágyabb a furmintnál, illatát hársmézhez hasonlítják, néha kissé fanyarkás; íze és zamata kétévi ászkolás után érik be, de hosszú ideig tárolható, sőt a palackban érlelve tovább javul. Gyakori, hogy édesítve hozzák forgalomba, ezesetben főként előételekhez, aperitifként kínálják, illetve a fűszeres ázsiai konyha kísérője.
Tokaji Sárga muskotály: nevének megfelelően a sárga muskotály szőlőfajtából készülő, félédes vagy édes minőségi bor. Az előbbieknél lágyabb, kellemes muskotály ízű. Több éves érlelés után a muskotály íze gyengül, "bujkál"; bár reduktív érleléssel íze tovább megmarad. Korábban desszertekhez ajánlották, újabban halételekhez és sajtos ételekhez is kínálják.
Tokaji száraz Szamorodni: különleges minőségű száraz fehérbor. Furmint és Hárslevelű fajták aszúsodott és ép bogyóiból készül. A szó a lengyel "samo rodnij" (azaz: önmagától termett) kifejezésből ered. Legalább két évig fahordóban érlelik, finom ászkolási íze, zamata van; megtalálható benne a dió, a keserűmandula, de még az aszú íze is. Általában aperitifnek ajánlják.
Tokaji édes Szamorodni: a száraz szamorodnihoz képest készítésénél túlsúlyban van az aszús szemek aránya, amelytől a must eléri a 25-28 fokot is, így nem tud teljesen kierjedni, hanem visszamarad 2-3% cukor. Íze és zamata több éves érlelés után alakul ki, ezért "kis aszúnak" is szokás nevezni. "Konty alá" való, elsősorban nőknek kínált bor; aperitifnek vagy desszertekhez ajánlják.
Tokaji aszú (3, 4, 5 vagy 6 puttonyos): Furmint és Hárslevelű szőlőfajtákból készülő, különleges minőségű édes fehérbor. Készítésénél a különválasztott, ledarált aszúszemet borban vagy még erjedésben lévő mustban 36-40 óráig áztatják, majd kipréselik. A XIX. század óta használt hagyományos mértékegységek szerinti 2 puttony = 1 átalag; 2 átalag = 1 gönci hordó = 160 icce = 136,7 liter adja az alapjait az aszúbor minősítésének: 1 gönci hordónyi (azaz 136,7 liter), aszúmentes alapborhoz hozzáadott 3-6 puttony (1 puttony = 26-28 liter) aszúszem mennyiségét jelenti. A bor az állandó hőmérsékletű (10-12 °C-os) és 90% környéki relatív páratartalmú pincékben való több éves érlelés után éri el kiváló ízét, zamatát (ez legalább 2 év + ahány puttonyos, annyi év), melyet a nádméz, a csokoládé, a mandula és a szentjánoskenyér ízéhez hasonlítanak. Kifejezetten ünnepi alkalmakra való; illetve aperitifnek, édes süteményekhez, kávé után ajánlják.
Fordítás: A kiváló minőségű aszúszemekből az első préselés után megmaradt aszútésztát (törkölyt) másodszor is az újborhoz, illetve a musthoz öntik ("fordítják"), majd néhány órányi áztatás után újra kipréselik. A másodszori préseléshez csak a jó évjáratú és nagy mennyiségű aszú a megfelelő, hiszen csak így nyerhetőek ki belőle a szőlőszem héjában levő, kiázó aromaanyagok, amelyek miatt a bor az aszútól magasabb csersav-tartalmú lesz, és kevésbé édes - ennek ellenére néha elérheti a 4-5 puttonyos aszúk cukortartalmát is. Forgalomba kerülése előtt legalább két évig (ebből egy évig fahordóban) érlelik. Ízében őszibarack, sárgadinnye és kevés karamell érezhető, némi kellemes fanyarsággal. Gyümölcsdesszertek mellé ajánlják.
Máslás: Lengyel kereskedők segítették kialakulását, tőlük ered megnevezése is (a "mászló" jelentése: vaj). Alapanyaga a kierjedt aszúbor leülepedett seprője, azaz az elhalt élesztőgombák fonalai. A seprőt borral keverik, majd ülepítés után megtisztítják és újraerjesztik. Legalább két évig (ebből egyet fahordóban) érlelt, ritkán forgalmazott, édeskés, vajas illatú-ízű bor.
Aszúeszencia: Kiváló évjáratú, a 6 puttonyos aszúnak megfelelő mennyiségű szőlőből és aszúból készül. Mivel azonban az alapanyagok minősége kiemelkedő, a belőlük készült bor meghaladja a 6 puttonyos aszú értékeit; így külön néven hozzák forgalomba, kuriózumként.
Eszencia (vagy nektár): A jó minőségű aszút termő évjáratokban a fürtökből egyenként kiválogatott aszúszemeket külön kádakba gyűjtik, ahol a szüret végéig tárolják mindenféle préselés nélkül. A szemekből saját súlyuknál fogva kis mennyiségű, igen koncentrált must préselődik ki, melynek cukortartalma akár 40-80 mustfok is lehet! Ezt a mézsűrű, kicsorgó esszenciát üvegballonokba összegyűjtik, és lassan megérlelik. Az erjedés során több év alatt is mindössze 5-8% alkohol képződik, a megmaradó cukortartalom pedig igen jelentős: 300-600 g között van literenként (jobb években akár 850g is lehet!). Ezt a kifejezetten gyűjtőknek szánt, szinte élvezhetetlenül tömény italkülönlegességet főként a nagyobb pincészetek készítik kis mennyiségben.

A városról
Tokaj első említését I. Géza király 1067-es keltezésű oklevelében olvashatjuk Kőrévként, majd 1073-ban Tokajként. Anonymus szerint akkoriban még csak egy Hímesudvar nevű földvár védte a környéket, mely a honfoglalás előtti időkben épült a Tisza és a Bodrog összefolyása fölött. Korszerűtlensége miatt az 1241-es tatár pusztítást nem tudta megakadályozni, így az ekkor elnéptelenedő környékre vallon szőlőműveseket költöztettek, akik a Hegyalja borászatát megalapozták. A XIV. században a földvár alapjaira épült meg a vár, melyet később többször bővítettek, leromboltak és újjáépítettek. Zsigmond király idejében, 1422-ben már állt a kővár, amely a középkorban többször gazdát cserélt, míg végül 1704 telén II. Rákóczi Ferenc elfoglalta a császáriaktól, és a következő évben leromboltatta. A XVII. századi metszetekből megállapítható, hogy a szigeten álló vár egy kerek öregtoronyból, és az azt körülvevő, trapéz alakú, bástyákkal védett külső várból állt.
A vár és a város jelentősége az itt kereszteződő útvonalak védelmében, és az áthaladók vámolásában rejlett, így Tokaj idővel fontos csomóponttá és kereskedelmi központtá fejlődött. Az 1848-49-es szabadságharc után e fejlődés megtorpant, majd a II. világháborút követő szovjet rendszerű, mennyiségi szőlő- és bortermelés a korábban nagyhírű tokaji bor jelentőségét erősen csökkentette.
A középkorban csak révként működő Tokajnál a XVI. században épült fahíd először. Ezt az 1565-ös ostrom alkalmával elpusztították, helyette Mária Terézia épített, nagyjából a mai közúti híd helyén újabbat. Ez 1849-ben a szabadságharc során semmisült meg, helyette 1896-ban az Erzsébet királyné nevét viselő vashíd épült. A jelenlegi hidat 1961-ben adták át a forgalomnak.

Fontosabb műemlékek, látnivalók
A legrégebbi épület az 1700 körül, barokk stílusban épült Rákóczi-Dessewffy-kastély  N 48° 7,146' E 21° 24,746' 132 m [GCAszu+Y_RakocziKastely], amely eredetileg a Rákócziaké volt, majd később kincstári, sótárnoki épületként használták, mielőtt a Dessewffy-család birtokba vette. A két egyforma, egyemeletes, manzárdtetős épület főhomlokzatát jellegzetesen hegyaljai, kőkeretes kapuzat köti össze. Jelenleg középiskolai diákotthon, nyaranta képzőművésztelepként használják.
A város főterén álló római katolikus templom 1910-12 között épült, egy korábbi templom helyén. Közvetlenül mellette található Szanyi Péter szobrászművész 1990-es munkája: a kőhordón ülő, önfeledt és duhaj Bacchus szobra, amely a bor jótékony hatását hirdeti. A szomszéd épületek szintén a XVIII. sz. végén épültek, akárcsak a főtértől déli irányban található városháza. A főtér másik sarkában, a Bethlen G. u. 7. szám alatt álló copf stílusú polgárház szintén műemlék: 1790 körül épült, görög származású borkereskedők lakóházaként; ma a Tokaji Múzeum  N 48° 7,595' E 21° 24,490' 103 m [GCAszu+T_Tokaji Muzeum] található benne, főként a szőlészet-borászat helytörténeti emlékeivel, borpincével.
A későbarokk református templom  N 48° 7,610' E 21° 24,407' 117 m [GCAszu+RefTemp] 1790-1812 között épült; de főhomlokzata előtti, neoromán stílusú tornyát csak az 1896-os felújítás során emelték. Copf stílusú, tömör koronás, fa szószéke 1822-ből való.
A korábbi pravoszláv fatemplom helyére 1790 körül felépült, copf stílusú görögkeleti templom  N 48° 7,676' E 21° 24,482' 110 m [GCAszu+OrtTemp] ma a Tokaji Galériának ad otthont.
Az 1743-ban, barokk stílusban épített görög katolikus templom  N 48° 7,769' E 21° 24,538' 99 m [GCAszu+GoKTemp] berendezése 1787-ből való, copf stílusú. Déli kórusfülkéjében régi, forgatható kántorpult található.
A Serház utcában álló zsinagóga  N 48° 7,655' E 21° 24,567' 101 m [GCAszu+Zsinagoga] a Hegyalja egyik legnagyobb zsidó vallási épülete. 1890-ben a leégett korábbi zsinagóga helyére épült, historizáló, romantizáló stílusban. Az 1990-es évek elején ugyan teljes külső rekonstrukciót végeztek rajta, ívelt teknőformájú új tetőzetet, külső vakolatot és nyílászárókat kapott -azonban az elmúlt évtizedben teljesen tönkrement, belső felújítása azóta sem készült el, jelenleg is üresen áll.
A Bodrogzug sarkában található egykori vár maradványait a  N 48° 7,859' E 21° 24,559' 106 m [GCAszu+X_Komp] pontból induló kompon lehet megközelíteni.
A Tisza és a Bodrog összefolyásánál található híd fölött, a hegyoldalban áll a Finánc-domb Kilátó  N 48° 7,266' E 21° 24,704' 125 m [GCAszu+W_Kilato] építettek ki, ahonnan remekül látni a folyókat, a város egy részét, illetve tiszta időben a környéket. Megközelíteni a híd előtti körforgalom mellől induló kőlépcsősoron lehet.
Innen nem messze állították fel Kiss Albert, a Rákóczi-szabadságharc ezredesének lovasszobrát  N 48° 7,473' E 21° 24,693' 100 m [GCAszu+V_KissAlbert], amely köré egy kisebb, ingyenes parkolót is építettek.
A környéket járva érdemes a város fölött magasodó Nagy-Kopasz tévétornyához is felmenni, onnan ugyanis remek kilátás nyílik mindenfelé; illetve a közelében található a GCToka geoláda is. Megközelítése Tokajból a három fő túraútvonalon lehetséges: az állomástól induló Kék sáv turistajel-et követve; a főtéren kezdődő, és a Patkó-bányán át nagy kerülőt tevő Zöld sáv turistajel mentén; vagy a szintén az állomás mellől induló Piros sáv turistajel-en, amely átvisz a város főutcáján, és a főtérnél kanyarodik a temető fölé. A hegyoldalban a kék és a zöld jelzés becsatlakozik a pirosba, majd a csúcs közelében ebből ágazik le a Piros háromszög turistajel, amely a kilátóponthoz visz. Csúszós időben elsősorban a Kék sáv turistajel és a Zöld sáv turistajel-eket kövessük, túrázó ruházat és cipő ajánlott!
Kiemelendő a tokaji rendezvények közül a minden évben szeptember 25-től október 1-ig tartó szüreti hét, melynek utolsó napját látványos szüreti felvonulás, egész napos folklórműsor zárja. E hagyomány az uradalmi szőlőmunkásoktól származik, akik ekkor ünnepelték az egész évi kemény munka végét, a hegyaljai szüret kezdetét.

Tokaj város honlapja, illetve további információk a szőlészetről-borászatról, tokaji borról a www.tokaj.hu címen találhatóak.

-------------
2005.07.15. A mikró eltűnt, pótoltuk ugyanott.
2006.05.07. A második eltűnés után új rejtekhelyre került a mikró, kicsit fentebb, de továbbra is a lépcső mellett.
2006.07.08. A dobozka átkerült a fa másik csonkjának üregébe, mivel a ferdén vágott csonkot a hangyák szétrágták, és az üregbe bő fél méter mélységig esett be a doboz...
2006.07.17. Újra eltűnt a doboz, köszönjük a fesztiválozó kedves embereknek.
2006.07.23. A dobozt egy másik helyen pótoltuk, koordináták és leírás javítva, a jelszórészlet és a teljes jelszó képzése maradt változatlan.
2007.08.11. Az eltűnt láda pótolva - egyelőre ugyanott.
2008.12.07. A láda segédcetlikkel feltöltve.
2009.08.16. A láda rendbetéve, kereshető.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (95 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.60 web: 4.83 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


N.Zs. 2021.04.02 18:00 - Megtaláltam
A sorozat pontjai a megtalálás dátumaival:
1, Bodrogkeresztúri kétputtonyos (1101, GCBoKe) 2017.02.03
2, Tarcali szamorodni (1104, GCTaSz) 2017.02.03
3, Mádi sárga muskotály (1105, GCMaSa) 2015.05.02
4, Tolcsvai furmint (1109, GCToFu) 2021.04.02
5, Hercegkúti pincesor (1110, GCHePi) 2016.02.20
6, Abaújszántói hárslevelű (1116, GCAbHa) 2017.03.31
7, Erdőbényei máslás (1117, GCErMa) 2021.04.02
8, Erdőhorváti pereces fordítás (1170, GCErFo) 2021.04.02
9, Gönci hordó (1171, GCGoHo) 2017.04.01
Sok élmény társult az egyes helyszínekhez. Leginkább a szép kilátópontok tetszettek.
Messze vannak a zempléni célpontok a lakhelyünktől,ami most a COVID-os időszakban még nehezíti a itteni kirándulásokat, hiszen nincs lehetőség szállást foglalni, de biztosan visszatérünk még erre a szép vidékre.
A végén igénybe kellett venni a rejtő segítségét, mert nem találtam meg a régebbi helyek jelszavait. Még egyszer köszönöm.
Előttem néhányan már hasonlóan jártak. Szerintem célszerű lenne átalakítani ezt a hosszú multit is a kisvasutas GCkisv, GCEEZ, GCCAVE, GCSFZA, GCBKZA stb.. sorozat tematikájára.
A ládaoldal nagyon informatív.

utazunk a Zemplén feleéközeledünk
végállomás 
katika59 2021.03.09 23:59 - Megtaláltam
Tokaji kör.

guess.who 2021.03.06 23:59 - Egyéb
A láda NEM tartalmazza a jelszórészletet - és nem is kell, hogy tartalmazza. Mint a szövegből (és a ládában található cetlikből, valamint a ládán levő feliratokból is) kiolvasható:

A dobozban megtalálható a virtuális pont koordinátája, ahová elsétálva egy emléktáblát találhattok a falon. Ennek második szava (6 betű) adja az utolsó jelszórészletet.

Az említett koordináta és a jelszórészlet begyűjtéséhez tartozó információk, azaz a láda feliratai (laminált papíron) tökéletesen olvashatóak, így a karbantartási igény szerintem teljességgel indokolatlan, azt kikapcsoltam.

kisscsaba.repair 2021.03.06 11:59 - Nem találtam meg
A löszfalnál található láda nem tartalmazza a jelszórészletet. Az összes felirat olvashatatlan a dobozon.

[Elutasította: guess.who, 2021.03.16 07:00]

ha2 2020.10.25 12:40 - Egyéb
Újabb sorozatba vágtam a fejszém.

Nagyon szigorúVezér
A kápolna sajnos ködbe vészKis község sok áldozattal
erdei.laszlo 2020.09.28 22:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

LaciésTimike 2020.09.12 17:33 - Megtaláltam
Kb. egy éve találtam meg az első ládát, ma sikerült a sorozat végére érni.
Nagyon jó kis multi láda.
Köszönöm a lehetőséget.

Tar család 2020.08.27 14:22 - Megtaláltam
Ládázásra, a 9+1 pontos multira épülő családi nyaralás közben megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Cerberus 2020.08.16 14:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Megtaláltam! Két héten belül kerestem fel a teljes sorozatot. Az egyik héten fercsipeterrel és Webberrel jöttünk Tokaj környékére 3 napos maratoni cachelésre, ennek során kerestük meg a záróládát és a sorozat 4 tagját. Ezt a hétvégét pedig Gabival töltöttük a környéken, melynek során a maradék 5 ládát is felkerestük.

Összességében jól összeválogatott ládasorozatnak tartom. A néhány drive-in találat mellett többségben vannak a túrás, mászós rejtések, így szerintem a sorozat felkeresésének így volt sportértéke is. Többségében szép helyeken jártunk, jó sok fotó is készült. A rejtések is mindenhol könnyen meglettek. Egyedül a Tarcali szamorodni ládánál kellett rejtői segítés, itt ugyanis két pontról is eltűnt a doboz. Kellemes kihívás volt a sorozat.

Köszönöm a rejtést!

aszu1aszu2
aszu3aszu4
Göde 2020.08.04 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

guess.who 2020.07.15 10:01 - Egyéb
Az útépítés miatt megsemmisült láda pótolva, kereshető!

Ákos68 2019.10.26 13:10 - Nem találtam meg
Köszi a rejtést de a láda kicsit odéb került csinálták a falat

[Elutasította: guess.who, 2019.12.01 16:17]

Szilágyiék 2019.10.18 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.05
Hurrá!
Végre megvan a sor!

Köszönjük a rejtést!

dobozipatikus 2019.08.18 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Párduc50 2019.08.10 19:59 - Megtaláltam
Több év termése e találat!

OsiOsi 2019.07.19 14:50 - Egyéb
Éppen erre jártam. A mikrót nem találtam, bár a szúnyogok miatt nem sok hangulatom volt. Mindenestre jelzem.

Aniko & Gyuri 2019.03.09 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk

kupec 2018.12.01 10:35 - Megtaláltam
Ez egy hosszú multi volt. Az első 9 ládát éppen 13 éve kerestem meg, aztán külföldi munka miatt kimaradt némi idő és a záróládáról elfeledkeztem. Évfolyam találkozó miatt jártam most a környéken és végre felkerült az i-re a pont, amihez persze kellett a rejtő segítsége is, mert a korábbi jelszórészletek már elkallódtak.
Tokaj és környéke mindig nagyon tetszik.

Vironia 2018.11.23 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Végre sikerült a teljes ládasorozat! 2014.12.20.-án kezdtük, az első láda GCMASA volt, és aztán szépen sorban a többi is. Mostanra lett meg! Köszi a rejtőnek a lehetőséget, nagyon szuper volt!

cipollino 2018.11.23 15:00 - Megtaláltam
A tarcali Várhegyről egyenesen a végládához jöttünk Vironiával. Meglett és köszönjük a sorozatot.

Judit és Béla 2018.10.22 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.33
Megtaláltuk. Több mint három éven át tartott, nagy kaland volt!

Liberty 2018.09.27 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
3 év alatt (2016,2017,2018) sikerült a 10 ládát felkeresni, különböző évszakban. Csodás helyszíneken, gyönyörű tájakon vezetett végig ez a 10 pontos multi. Élvezetes volt minden perce és kilométere. Ezzel a sorozattal megismerhettem a Tokaj-hegyalja borvidéket, köszönet a sok szép rejtésért.

Tokaj címereGCTASZ
GCTASZGCTBTO
GCMASAGCHEPI
GCHEPIGCGOHO
GCGOHOGCBOKE
GCTOFUGCABHA
GCERMAGCERFO
GCARVIGCHOFA
GCHOTEGCT7SZ
GCT7SZGCT7SZ
stmester 2018.09.27 16:00 - Megtaláltam
Napokig csak szőlőt láttam, szőlőlevelet, fürtöt számoltam, kóstoltam.

IMG_20180927IMG_20180927
IMG_20180927 
LionDaddy 2018.07.12 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
2011 után idén ismét a csodálatos Zemplént választottuk nyaralásunk helyszínéül. Csakúgy, mint 7 éve, most is gyönyörű helyeken jártunk és hosszú idő után - a GCTOFU becserkészésével - sikerült lezárni a borvidéket bemutató multiláda-sorozatot is.

A sorozat tagjainak megtalálási ideje:
GCBOKE 2011-08-19
GCTASZ 2011-08-16
GCMASA 2011-08-19
GCTOFU 2018-07-12
GCHEPI 2011-08-18
GCABHA 2011-08-17
GCERMA 2011-08-18
GCERFO 2011-08-18
GCGOHO 2011-08-17
GCASZU 2011-08-16

Rengeteg élményt kaptunk a Zempléni tájakon, melynek csúcspontja egy családi pincészet - Bodrogkisfalud, Hangavári - borkóstolással egybekötött meglátogatása - volt. Nagyon szeret(t)ünk itt lenni és biztosan visszatérünk még.

Köszi a rejtést!

GCTASZGCTASZ
GCGOHOGCGOHO
GCABHAGCABHA
GCERMAGCERMA
GCERMAGCHEPI
GCHEPIGCTOFU
GCTOFUGCTOFU
GCBOKEGCBOKE
GCMASAGCASZU
GCASZUGCASZU
GCASZUBodrogkisfalud, Hangavári Pincészet
Bodrogkisfalud, Hangavári PincészetBodrogkisfalud, Hangavári Pincészet
Bodrogkisfalud, Hangavári PincészetBodrogkisfalud, Hangavári Pincészet
Bodrogkisfalud, Hangavári PincészetBodrogkisfalud, Hangavári Pincészet
Hey-ho 2018.06.07 19:51 - Megtaláltam
Egy nagyszerű sorozat végére értünk, kicsit sajnálom is hogy nincs tovább.
Szép helyek, jó rejtések a záróládát már évekkel ezelőtt megtaláltuk csak a jelszó fogott ki rajtunk.
Idővel fakulnak az emlékek és a jegyzetek is, a rejtőtől kértünk és kaptunk segítséget.
Köszönjük!

zalajaro 2017.12.23 15:00 - Megtaláltam
A végládát, 2015. 10. 25. én találtam meg, de a jelszó csak mostanra jött össze :)

GYEZegzug 2017.09.13 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.20
GCBoKe 2016.04.25

GCTaSz 2016.04.26

GCMaSa 2016.04.25

GCToFu 2017.03.25

GCHePi 2017.09.05

GCAbHa 2017.09.05

GCErMa 2017.03.26

GCErFo 2017.03.26

GCGoHo 2016.07.29

Elég bonyolult láda, kis segítséggel azért meg lett! Köszi szépen a lehetőséget.

P_20170915_170917P_20170914_091905
P_20170914_092256P_20170915_170917
Pilis50 2017.06.23 00:00 - Egyéb
Nna! Nézzük csak! Ezt is megtaláltam.
Megvan a jelszó, de hol lesz már mire a többi összejön??

1, Bodrogkeresztúri kétputtonyos (1101, GCBoKe) Ezt a ládát 2007.07.22-án már megtaláltam.

3, Mádi sárga muskotály (1105, GCMaSa) Ezt a ládát 2017.06.21-én már megtaláltam.

10 Tokaji aszúeszencia (GCAszu) Ezt a ládát 2017.06.22-én már megtaláltam.

Kimberli1 + Imi30 2017.06.03 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.73
Közel 10 év alatt gyűjtöttük be :)
Az első láda az Abaújszántói volt, melyet 2007. augusztus 26.-án találtunk meg.
A Tokaji Aszú láda 2007.12.28.-án lett meg, és most tudtuk belogolni. :)
Sok szép helyen jártunk, volt amit 30 fokban, volt amit fagyban, ónos esőben, sötétben találtunk meg. Volt amit gyerekekkel, volt amit kettesben. Változatos volt, sok kaptatóval, némi szúrós bokrok által okozta sérüléssel, de megérte. Nagyon szép kilátás, szép környezet kárpótolt minket. Egy-két jelszórészlet már nem volt meg, köszönjük a rejtőnek a segítséget a jelszóképzéshez.

Berián 2017.05.27 11:09 - Megtaláltam
2015. januárjában kezdtem, ma értem a végére. Szép sorozat. Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy 2017.05.27 11:00 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget. 2015. januárjában kezdtem, ma értem a végére.

Zéboy 
panysti 2016.12.04 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Hat jo sok idot vett fel legalabb 2 eve gyujtogetem a ladakat. szuper multi. nyaron azert nem volt kellemes nagy melegbe es szuro novenyzet mellett de nem adtam fel. koszi [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

VP 2016.12.02 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.51
Csavargás Szerencs és Tokaj környékén.
A löszfal teljesen leszakadt, én nyomát se láttam, hol lehet(ett) a doboz. A rejtőtől kértem és kaptam segítséget. Köszönöm!
A városban megkerestem a kipróbált borforrásunkat (most a házuknál, de a pincéjük, ahol egyszer végigpróbáltuk a teljes tokaji borskálát, a második pont közelében van), és vittem haza borokat karácsonyra. :-)
A másik 18 karaktert a 9 másik ládánál előtte-utána szépen begyűjtöttem.

sirgalahad 2016.05.22 16:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Mit gondol a szürkepenész
Ha egy kövér fürtbe benéz?
Nem kívánok mást, vagy többet
Bogyó rothad, szárad, töpped

lelcache 2016.05.22 16:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
A versenyhétvége alatt vadásztuk le a pontok nagy részét. Amikor tervezgettem a hétvégét, nem is gondoltam rá, hogy az összes pontjára el fogunk látogatni. A pénteki napot nagyon korán kezdtük, és a nap közepére el is fgyott az aznapra tevezett 17 láda. Így ekezdtük szedni az útba esőket. Itt merült fel először, hogy esetleg megtalálhatjuk a sorozat mindegyik tagját. A nap vége felé már célirányosan mentünk, és a további két napot is úgy alakítottuk, hogy aztán csak sikerült kivégezni ezt a nagyon szerteágazó multit.
Az egyes elemek különben nagyon tetszettek. Több ládánál megizzadtunk rendesen! A tokaji ládát jó eséllyel eltemette a leomló lösz. Köszönjük a rejtő segítségét.

lelcache

Lempike és Sándor 2015.12.02 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.58
Elég bonyolult láda, kis segítséggel azért meg lett! Két éve gyűjtögettük a jelszó részeket, ma találtuk meg az utolsó 2 ládát. Köszönjük a rejtést!

nmárti 2015.10.26 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
Ez egy hosszú, több éves történet:) Azt gondoltam, ez engem nem érdekel...aztán elkapott a lendület. Annyira gyönyörű ez a környék, olyan mintha egy másik bolygón lettem volna. Ide még sokszor visszatérek! Egyik-másik ládánál szentségeletm néha, mikor ötödszörre is más szám jött ki, vagy nem találtam a "síremléket", de megérte. A jelszónál is akadt kis gond, de hamar orvosoltam. Köszi, hogy összeraktad és megmutattad. Tokajban még sok láda vár!

Csaba & családja 2015.08.19 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.52
Köszönöm a rejtéseket, és a rejtői segítséget. Sokat tudtam meg a borászati kifejezésekből, és bár néha kicsit morgósan (bozótos hegycsúcsok) összességében rengeteg élménnyel gazdagodva jártam végig a rejtéseidet. A család is hálás, mert sok jó bort vittem haza barangolásaim során.

 
Strombus 2015.08.16 10:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.28
Öt nap alatt 31-41 C fok közötti hőmérsékletben begyűjtöttük a sorozat ládáit. Megdolgoztunk érte. :-) Köszönjük.

Az egyes ládáknál nehezményeztem, hogy nincs ismertető a ládanévben szereplő borokról, de most látom, azt is ki kell érdemelni, itt van mind. :-)

Péter60 2015.08.12 21:00 - Megtaláltam
ok

bigmick 2015.07.30 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.2f] [wapon beküldött szöveg]

jutics 2015.02.01 17:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Huhhh, végre sikerült megtalálni és beregisztrálni ezt a szuper nagy multit! Az első ládám 2011 október utolsó napján az Abaujszántói hárslevelű (GCAbHa) volt. Amikor a sűrű bozótosban, lapos kúszásban közelítettük meg a Sátor hegy tetejét, akkor azt mondtam: Én nem vagyok normális, hogy ezt csinálom. Aztán még egy hét sem telt el és már Cekeházán a Patay kastély kriptájában "kutakodtam". Még pár láda megtalálás kellet ahhoz, hogy beismerjem: végérvényesen "megfertőződtem", a ládavadászok táborához csatlakozom. Köszönet ezért Hegedüs Zsuzsa barátnőmnek! :) Kicsit több mint 3 év kellett ahhoz, hogy összegyűjtsem ezt a ládasorozatot. A Gönci hordó megtalálásával végre pontot tehettem a végére. Köszönöm a sok szép helyszínt, a gyönyörű tájakat, a ládákat, az ez által megtett kilométereket, a jó kis túrákat!!! :)

haywire 2015.02.01 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Végre összeállt ez a ládasorozat is. Ami kicsit ironikus, hogy a sorozatból ez volt az első láda amit kinyitottam, és ezzel tudok utoljára belogolni. :)
Képek és részletek később...

kanyazoltan 2014.12.02 19:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.Nekiugrottunk Mikivel a sorozat befejezéséhez, ez volt életem leghosszabb multi-multija. [g:hu 1.5.0t] [wapon beküldött szöveg]

Bl4st3r & Amy 2014.12.02 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.62
Azt hiszem egy ekkora multihoz illik rendes szöveget odabiggyeszteni, lássuk hát. Ez volt az a láda amelyikre nagyon sokáig azt mondtam hogy "áh, ez sose lesz meg..." , aztán szépen lassan csak bejártuk az egész borvidéket. Sőt szinte a Zemplén nagy részét is, keresztbe-kasba, többször is. Kerestünk ládát még budapesti lakosként is, aztán már Nyíregyházáról, legtöbbször csak KányaZolival ketten, de volt hogy rögtön 10-en ( Karácsonyi Geotúra 2013-ban), volt hogy szakadó esőben, extrém kessing közben ('14 okt. 23 Zempléni Geotúra), de még olyan is volt, amit kifejezetten éjszakai túrán kerestünk, és természetesen azok a gyönyörű napsütéses túrák, ahol igazán elcsodálkozhattunk e táj szépségein és a pazar kilátásokon! Pár pontra ráférne némi modernizálás, és aktualizálás (wapos rész, ajánlott parkoló, megközelíthetőség stb) de alapvetően az egész multi rendben van, jó egészségnek szokott örvendeni. Emlékeim szerint, -bár külön nem jegyeztük meg sehol-, szinte mindegyik ládát amit lehetett karbantartottuk, kitakarítottuk, feltöltöttük.Több is kapott új logbookot tőlünk, és mindegyik jó állapotban volt viszonylag már megtaláláskor is. Köszönjük ezt a sorozatot, büszke pont ez a térképen! Üdv Nyíregyházáról: Bl4st3r & Amy

sztyopa13 a páratlan páros 2014.09.13 18:00 - Megtaláltam
Az évek során végigjártuk,feljegyeztük.most logoljuk!8 év alatt sikerült összehozni.De jó!Úgy nyomasztott a hiánya mint mást a deviza hitele.Na erre iszunk!

Csuek 2014.07.21 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.98
Két nyári kirándulás alkalmával szedtük össze a multi pontjait. Érdemes pontosan regisztrálni a jelszó részleteket, mert nekünk is gondjaink akadtak a jelszórészletek sorrendjével. Nem lehetett egyszerű munka a ládák kialakítása a területek bejárása és a megfelelő kiválasztása.

guess.who 2014.06.06 00:00 - Egyéb
Kedves Csövi!

A láda a helyén van, NEM tűnt el, ellenőriztem. Segédcetlik pótlása hamarosan (aki az utolsót elvitte, jelezhetett volna).

És kérném, hogy aki az előző logbookot elvitte, juttassa vissza nekem valahogy. Előre is köszönöm!

Csövi 2014.05.25 13:50 - Nem találtam meg
Nem találtam sehol, szerintem, a megtalálásokból ítélve régen eltűnt

kobcikrajci 2013.11.08 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.15
Minden cseppjében élvezetes, csodás helyszíneken járó, igényes rejtéssorozat. 1-2 év alatt meglett az összes, bár a tokaji helyszínen hamarabb jártam, mint ahogy az utolsó ládatag is meglett volna. A virtuális pont koordinátája ugyan elég pontatlannak tűnt, de egy kis józan ésszel megtaláltam a leírásban megadott hosszúságú szót.

guess.who 2013.09.20 00:00 - Egyéb
Nem gondolom, hogy a ládaoldal a megfelelő fórum az adok-kapokra, így zárásként a korábban leírt két dolgot továbbra is szeretném egyértelművé tenni:

-A WAP-os részben benne van az is, hogy a többi láda jelszava is kell a logoláshoz, azok HIÁNYÁBAN NEM fogadom el a logot. Szerintem teljesen egyértelmű.
-A virtuális pont évekkel KORÁBBAN került ki minden egyéb tokaji ládánál, azaz ezen zárómulti keresésekor eleve a mikroládához ment a ládásztárs és onnan tovább a belvárosba. Nehezen lehetnék felelős azért, mert évekkel később egy másik rejtő ugyanoda találta ki a saját ládáját.

Ja, és még valami: a geocaching eredetileg arról szólt, hogy menni kell, meg gyalogolni, meg túrázni... Sajnálom, ha már egy ilyen szép városban való 20 perces könnyű séta is gondot okoz - de hát egy szóval sem írtam, hogy olvasás és gondolkodás nélküli, drive-in pontgyűjtő üzemmódú ládáim vannak.

Vgyuri 2013.09.19 14:23 - Egyéb
Szia!

A WAP-ban ez szerepel: "A cache teljes jelszava a ládasorozat tagjainak összegyűjtésével kapható meg!" Ez világos azok számára, akik tudják, miről van szó. De aki csak ezt olvassa, (erre való a WAP), mert ennyit kért le, az nem tudja, hogy milyen ládasorozatról van szó. Csak szövegszerkesztési kérdés, hogy ezt előre téve a hozzám hasonló gyengébb felfogóképességűek is megértsék, hogy ez nem egy szimpla láda.

A virtuális pontra vonatkozó véleményemet is fenntartom, nem egy keresőbarát dolog 2 km pluszsétával visszaküldeni valakit egy olyan helyre, ahol az általános szokás szerint a városközpontban, és nem a város egyik szélén kezdve már járt.

guess.who 2013.09.09 00:00 - Egyéb
Kedves VGyuri!

A WAP-os részben IS *benne van*, pirossal kiemelve, hogy csak a többi láda megtalálásával abszolválható ez a végláda (az eddigi 80+ megtalálónak ez nem okozott problémát). A GCtoks multi, évekkel e láda megjelenése *után* került ki, ugyan honnan kellett volna *előre* tudnom, hogy majd lesz más, aki csakazértis be akarja mutatni Tokajt ezen ládán túl is, s előre alkalmazkodnom hozzá?!
Meghallgatom a kritikákat, de ebben az esetben kérem, hogy gondold át a felvetett problémáidat.

Vgyuri 2013.09.08 13:28 - Nem találtam meg
Kissé megtévesztő a leírás. Nem derül ki belőle világosan, hogy ez egy ún. prémium láda, ami nem teljesíthető 9 további láda megtalálása nélkül. A WAP-ban nincs megmondva, hogy milyen ládasorozatról van szó. (A piros szöveg a fekete-fehér nyomatból amúgy sem kiabált ki.)

Konkrétan ezzel a ládával az a bajom, hogy ha valaki követi a GCtoks multiláda javasolt útvonalát és az után megy ehhez a ládához, kellemetlen meglepetésként éri, hogy a multiláda virtuális tagja mellett egyszer (mi kétszer) már elment, csak nem tudta, mit kell megnézni. 2 km többletsétával (track mellékelve) mentünk vissza Postica tettestársammal, megtaláltuk a jelszórészt. (Jobb lenne valami közelebbi virtuális pont.) Az már itthon derült ki, hogy a fenti okokból semmire sem megyünk vele.

A kapszulába tettem egy normális méretű log-tekercset, mert a jelenlegiben nincs hova írni.

Ezek után a rejtő belátására bízom magamat :-)

[Elutasította: guess.who, 2013.09.22 18:36]

Kétszer mentünk el itt.Megtaláltuk
lemente 2013.08.31 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Megtaláltuk! Nyárzáró Tokaj-Hegyaljai ládázás 6/4. állomása. Ezt a ládát valójában nem ekkor, hanem 2013.07.07-én találtuk meg, a fenti időpont a sorozat utolsó ládája (Hercegkút) becserkészésének időpontja. Nehezen lett meg, másodjára sikerült (pünkösdkor feladtuk), így kb. 2x30 perc után. A jelszót egyből sikerült összerakni. Röviden összefoglalva a sorozatot (majdnem 1 év alatt lett meg): csodálatos panorámák, takaros gót reneszánsz és barokk műemlékek, pompás települések, fantasztikus természeti környezet, andalító ízű borok (a log írásakor is mádi félédes sárgamuskotályt kortyolgatok), ásványok, gyümölcsök, hegyek, folyók és szőlő-szőlő-szőlő. Rengeteg felejthetetlen élmény. Nagyon szeretjük Tokaj-Hegyalját. Ez hatalmas rejtői munka volt, óriási gratuláció valamint hálás köszönet illeti érte!

 
becko 2013.08.16 06:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
3nap, 36 találattal, 1 láda gyógyítással, a Bükk, és a Zemplén - tágan értelmezett- déli végein.
A fő csapásirány Tokaj, és környéke volt.

3 részletben, 2 év alatt, jónéhány liter nedű elfogyasztása közben.
Most jött jól, hogy gondosan archiválom a korábbi megtalálások képeit, bár egy karakter csak a rejtő segítségével lett meg.
Tudtommal egyedülálló ez a multi ládákat újabb multiba szervező felépítés, jó ötlet (ha kevés van belőle!)
A tokaji ládát kipucoltam, az atomjaira esett füzet lapjait, a vonatjegyeket, a névjegyeket elvittem, csak a végpontra vonatkozó leírás lapja, és egy kokárda maradt benne.
A koo nagyon pontatlan, de nem sok tábla van a környéken ami megfelel a feltételnek.

carmin 2013.07.03 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
3 éve kezdtem a ládák összegyűjtését, 2010-ben, 2011-ben és most sikerült eljutni ezekre a gyönyörű helyekre. Hatalmas munkája fekszik a rejtőnek abban, hogy a messziről jöttek is jól megismerjék ezt a legfinomabb borokat termelő vidéket. Köszönjük a rejtéseket, amik nélkül sok helyre sose jutottunk volna el.

 
Sanchoo és M. 2013.06.23 12:00 - Egyéb
A hetvenkilencedik megtalálás története. :))

Sanchoo és M. 2013.06.15 21:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
"egy láda mind fölött"

A megtalálás időpontja az utolsó láda logbejegyzésének ideje!
:))

Lukács Imre 2012.11.17 13:10 - Egyéb
Buszkirándulás alatt ,csak ezt a ládát tudtam a sorozatból megtalálni.
A többit majd később.
Kővel takart enyhe túlzás.Érdekes a homokfalak között mászkálni. Visszaérve Tokajba majdnem elfelejtettem megkeresni a jelszót!

Sanchoo és M. 2012.08.06 22:30 - Egyéb
Nekünk a sor első ládája.
Tegnap este 10-kor jártunk másodszor a ládánál (először este 9-kor :)), mert mi "olyanok" vagyunk!
:)))
A városban már kezdtek furcsán nézni ránk, de így szép az élet.

Egy technikai infó: A logbook szétesett, a borító, ahol az információk vannak, alig-alig olvasható, így én a "(6" karaktereket "16"-nak olvastam (zseblámpás keresés volt). A célnál lévő táblán pedig nincs 16 betűs szó...

A ládát a 10 körmömmel kapartam el, valahogy nem volt elég mély a gödre.
Többet majd később.

rallymax 2012.07.22 13:30 - Egyéb
GC kupa keretében erre tekertem. A jelszó megvan, de a többi láda még nincs meg teljesen, majd haladok vele :)

detto 2012.05.27 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Összeraktuk

Pogacsa1 2012.05.12 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Ez király volt! Még ha bele is került egy kis időbe a pontok összegyűjtése. Köszi a rejtést!

-Bandi- 2012.03.18 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Köszönet az alapos és kíváló munkájukért a rejtőknek, ami mellé kiváló helpdesk is társul :) Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki a környéket és múltját-jelenét meg szeretné ismerni.

Hegedüs Zsuzsa 2012.01.14 17:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.57
Megvan.
Megéri végig járni. (2012.04.22-én lett teljes a ládasorozat.)
Köszi a rejtéseket. Elismerés a sok munkáért.

 
Ötvös család 2011.12.08 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.45
A láda tagjainak gyűjtését még 2009 ben kezdtük el, és most sikerült befejeznünk. Tulajdonképpen két etapban oldottuk meg a kérdést. Nagyon jó dolog volt a Tokaji borvidéknek ilyen gyűjtőládát csinálni, és nagy odaadással gyűjtöttük a láda tagjait. Ez egyben az első ilyen gyűjtőládánk is.
A rejtőnek köszönjük a hasznos segítséget, mivel a regisztrációt követő két évben egyes jelszavak elvesztek. És mindenképpen gratulálunk a ládásorozathoz, és köszönjük a sok munkát amivel ennek létrehozása és fenntartása jár!

pozoli1 2011.11.01 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Megtaláltuk. pozoli1 és Ancsa

LionDaddy 2011.08.16 11:40 - Egyéb
Ma kezdtünk bele ebbe a sorozatba, és rögtön a záróládával sikerült nyitni. Megkerestük ma még a GCTASZ-t és holnap is felkeresünk egy néhányat terveink szerint.
Tokajban már többször jártam, még legénykoromban itt szálltunk meg párszor kollégákkal. Akkor több pince készletét bevizsgáltuk, most ez (kocsival jöttünk, mentünk) kimaradt. Nagyon hangulatos a belváros és a Tisza-part, tetszett régen is és most is.

Köszi a rejtést !

 
FTom 2011.08.14 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
A tokaji rejteket 2007 októberében, az ott megadott helyszínt a következő októberen, a sorozat utolsó darabját pedig éppen egy éve kerestem meg, túrák alkalmából. Mostanában jutott újra eszembe, hogy elő kellene szedni a korábban megtalált helyek jelszavait. További három év távlatából nem is bizonyult egyszerűnek. Remek összeállítás, köszönöm!

halindaattila 2011.07.25 19:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönöm a rejtést!

csg69 2011.06.23 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.09
Szép kis sorozat volt ez, általában nagyon tetszett. Meglepődtem a végláda rejtésén, bízom benne, hogy egy komolyabb esőzés nem fogja elmosni a rejteket.
Ennek ellenére nagyon élveztem a "boros" és egyéb geoládák felkeresését a Zemplén környékén, köszönöm a lehetőséget :)

EmesESE 2011.04.18 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.34
A Tokaji a GCAszu ládát a fenti időpontban találtam meg.
A honlapon logolni csak akkor tudtam amikor megtaláltam a hátralevő három ládát ami 2011.04.22-én meg is történt.
Köszönet a rejtő segítségéért amit kétszer kellett igénybe venni láda sorozat felkutatásában, és szintén köszönet a rejtésekért amelyek végigvezettek egy számomra fontos Magyarországi területen bemutatva a Tokaji borok méltán híres termő területét, és annak szépségeit.
Mindenkinek ajánlom ezt a láda sorozatot, azoknak is akik szeretik a bort, és azoknak is akik szeretik a szép történetileg is nevezetes Zempléni tájakat.

Vértes 2010.07.17 08:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.93
pár évbe beletelt :)
Motörhead koncert másnapján

totedu 2010.07.04 17:30 - Nem találtam meg
Ez a második ládám, és lányos zavaromban a noteszba rossz dátumot
írtam, a megtalálás nem 3-án, hanem 4-én történt! A ládát megtaláltam , a feladatot elvégeztem, a rendszer mégis csak a nem találtam típus bevitelét engedélyezi!!

Access Denied 2010.07.03 07:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Zempléni kör 10/1.

Elsősorban köszönöm a rejtőnek eme remek multi összefűzését!
Mivel a többi pont majdnem kivétel nélkül levadászódott a közelmúltban, adta magát a zárópont is.
A mikroláda megtalálásához köszönöm a szombat kora reggeli telefonos segítséget! Pedig ott volt az, csak nem hittem a leírásnak :-)
A virtuális pont hamar meglett, a koordináták kissé másfele mutogatnak, de ettől függetlenül könnyen megtalálható.

Amit Tokajból láttam nekem tetszett. A kilátás a Bodrog és a Tisza összefolyására, a belvárosi séta, a kellemes környezet.

Minden kessertársnak ajánlom a multi többi pontjának a felkeresését is!

Köszönet a rejtésért!

Tokaji utcarészlet
A jó bornak nem kell cégér :-P
bonisbela 2010.06.22 16:45 - Egyéb
A ládát egy borospincét célzó séta alkalmával esőben, lösztengerben találtuk meg. Toll hiányában nem tudtunk logolni. A log bookban és a segédcetlin lévő virtuális pont koordinátája nem egyezik. A log book koordinátáin nem találtunk emléktáblát, míg a cetli koordinátái nem voltak egyértelműek, mert az épületek miatt alacsony volt a GPS-pontosság, és a pont közelében két tábla is volt, aminek 6 betűből állt a 2. szava. A ládasorozat többi pontját még nem kerestük meg, alkalom adtán még próbálkozunk. Köszönjük!

Ich.. 2010.05.01 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
2 évvel ezelőtt begyűjtöttük a pontok egy részét, most pedig a maradékot. Tokajban nagyon kellemes idő volt éppen, így sétálgattunk, ettünk-ittunk és teljesítettük a GG-s játékot is.

 
csabi1955 2010.04.18 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 2.73
Nehezen, de megvan

nogacsalad 2010.01.03 13:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Hű B.+
Ez nem volt 1xŰ !
Egy segítséggel lett meg. (köszi érte)! Gönci hordó évszámait puskáztam csak el. Biz' Isten, én csak egy évszámot láttam a kapuból! (asszem szemészet lesz a vége)
Pár héttel ezelőtt vágtam bele. Tudtam, nagyobbacska ládasorozat, de csak a záróládánál szembesültem a feladat nagyságával (ezzel a ponttal kezdtem bele). A pici ládikát hosszasan kerestem, de végül, eltéve a műszert és elővéve a leírást, meglett.
Sokat segített a kis segédcetli. Ezt otthon felnagyítottam, és erre a papírkára jegyeztem le a megtalált részleteket.
A részládikók nagy részénél már rutinszerűen kerestem a település virtuális pontját, majd körülnéztem, és irány a legmagasabb hegyecske a falu mellett.
Jól összeállított multi, bár én talán önálló és pontot érő ládikót tettem volna a tokaji pontra is.
Ezek után, úgy érzem, igazán képzett borturistává avanzsáltam, bár az előképzettségem azért megvolt előtte is :o) A keresésnél az autóm volt a társam, ezért a kóstolgatás sajnos otthoni feladatnak maradt.

Judith 2009.10.25 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam

Bisiek 2009.10.13 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Zseniális ládasorozat, nagyon jól összeszedett leírásokkal, rengeteg újdonságot tudtunk meg - pedig azt hittük ismerjük már némileg a vidéket.
Amikor hegyaljai üdülésünkre készültünk, megnéztük milyen ládák vannak a közelben. Láttuk, hogy ez egy 10ládás sorozat, amely pont az egyik szeretett vidékünket mutatja be. Hát ezt biztosan megcsináljuk, ha törik ha szakad, így indultunk neki. Persze nem tört és nem szakadt, csak néha esett az eső, de sosem annyira, hogy kedvünket törje.
4 nap alatt jártuk be a 10 helyszínt, változatos sorrendben, és az első két napon ráadásul csodaszép időnk volt.
Amikor a helyszíneket nézegettük még az út előtt, csodálkoztunk, hogy miért nincs benne Tállya. Aztán a végére rájöttünk. Lehet, hogy a rejtő nem azért nem tette bele Tállyát, amiért mi nem hiányoljuk az ottani ládát :) Félreértés ne essék, mert Tállya is nagyon szép hely, ott volt az első 3 napi szállásunk is, és hogy ki ne maradjon valami, ott is felmásztunk a Dorgó-tetőre a kőbányán keresztül (ha valaki szeretne látni szép andezit kihűlési struktúrát, menjen fel a Tállya feletti kőbánya felső részéhez, gyönyörűűű).
Két jelszóhoz kellett némi segítség a ládagazdától, és most ha minden igaz, ehhez a ládához teljesen egyértelmű a jelszó :)

adrivik 2009.09.05 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Többszöri nekifutásra sikrült befejezni a sorozatot. Rendesen élmény volt, a gyűjtögetés és persze a látnivaló is.
Köszönet a rejtőnek mindenért.

guess.who 2009.08.16 00:00 - Egyéb
Szerencsére a doboz a helyén volt, csak valami fura okból a rejtés eléggé megváltozott, jókora löszdugó került rá. A rejteket most egy lapos kő fedi a facsonk tövében.
Jelszó és koordináták maradtak változatlanok, a doboz

KERESHETŐ!

(Ezúton is üdvözöljük azt a ládásztársat, akiben megfogalmazódott az az ötlet, hogy tampont tesz a geoládába! Végső soron még örülhetünk is, hogy legalább bontatlan állapotban tette bele.)

guess.who 2009.08.13 14:00 - Egyéb
Úgy néz ki, a doboz eltűnt, hétvégén megpróbáljuk javítani, addig

NEM KERESHETŐ!

matrixmusic 2009.08.13 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.07
Megtaláltuk!
Zempléni 6 napos ládázós nyaralásunk 37 ládája közül ez volt időrendben a 7.
Vagyis a Tokaji Aszú láda volt a 7. így ezt vettem teljesítés időpontjának.
A ládasorozatot 6 nap alatt teljesítettük. Sok szép helyen jártunk ezáltal, viszont volt egy-két negatív rejtés. De az biztos, hogy ez a hegyvidék megérdemel egy ilyen ládát.
Összességében jól kivitelezett az egész, igényes munka.
Köszi a rejtést:
Aty és Judit
...::: www.matrixmusic.hu :::...

Attibati 2009.05.13 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Több mint egy évig tartott ennek a grandiózus ládának a begyüjtése , még múlt tavasszal gyüjtötem be az első pontjait kerékpárral. A hétvégén egy gyalogtúra keretében tettem fel az i-re a pontot.
Ahogy számítottam rá nem sikerült a jelszót összeraknom de Guess.who kisegített amit ezúton is köszönök.

lagaf 2009.04.08 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
500. - természetesen nem véletlenül, hanem időzítve, a külföldön legismertebb hungarikum iránti tiszteletből. A találatot meg is ünnepeltük: mi mással, mint aszúval...
Jó hosszúra sikeredett e multiláda levadászása. 2007 novemberében kezdtük a GCErMa ládával, majd három hullámban folytattuk az 5, 3, 2, 9, (10), 8, 1, 4, 6 sorrendben. Noha a tokaji ládát már 2008 júniusában, gyakorlatilag a sorban hatodikként felkerestük, a bejelentést csak a GCAbHa jelszórészletének megszerzése után tudtuk megtenni. Az első olvasásra bonyolultnak tűnő jelszó szépen összeállt; a logolás elsőre sikerült. (Azért, vannak az életnek apróbb örömei...)
Munkás, de nagyszerű láda; kitűnően dolgozza fel a hegyaljai borok tematikáját, adja annak esszenciáját, s teszi fel a koronát a tízrészes sorozat utolsó tagjára. Mind a borokat, mind pedig Tokaj városát illetően rendkívül informatív. Tokajban a szokásos sétákon túl sikerült egy hajókiránduláson is részt venni: a Bodrogon gyönyörködhettünk a madár- és növényvilágban. Nagyon tetszett - és ajánlom mindenkinek megtekinteni - a Tokaji Ferenc Gimnázium melletti millenniumi irodalmi emlékparkot ( N 48° 07,124' E 21° 24,719' 100 m [Millenniumi Irodalmi Emlékpark]), ahol bronz domborművek emlékeztetnek irodalmi és zenei nagyjainkra.
Kiváló láda. Gratulálunk, s nagyon köszönjük a rejtőnek.

ErdőbényeTolcsva
TállyaErdőhorváti
AbaújszántóMád
BodrogkeresztúrHercegkút
TokajAz óriás mikro...
guess.who 2008.12.07 10:46 - Egyéb
A láda segédcetlikkel feltöltve, rajtuk a második pont koordinátája pontosítva.

Puszkany 2008.11.29 21:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.19
A virtuális pont még októberben meglett, most kirakta nagynehezen a jelszót is. Szép ládasorozat!

Rudi Team 2008.11.18 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.89
Szuper ládasorozat. Köszönjük a lehetőséget.
Éva, Rudi

V_Gabor 2008.10.24 14:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.00
100. megtalálásom!

Nem véletlenül éppen ez a láda a századik. 95 megtalálásnál néztem meg, hogy mennyi hiányzik még ebből a sorozatból, s akkor már világos volt: ezt a szép sorozatot éppen a századik megtalálásommal fogom befejezni. Így felkerekedtem, s sorra vettem a hiányzó rejtéseket: GCMaSa, GCToFu, GCErFo, GCHePi és végül ez a löszfalas/virtuális.

Ezúton is szeretném újból megköszönni a The Goonies szép rejtéseit és nagyon igényes leírásait! Igazi élmény volt mindegyik láda.

Újabb sikeres ládarejtésteket kívánok!

(Ha jól számoltam, még 3 segédcetli volt a mikroládában. Én nem vittem el belőle, csak lefényképeztem.)

 
lepke 2008.08.22 11:00 - Egyéb
Itthon még emlékeztem rá, hogy nem érdemes ezt a pontot megkeresni, mert csak a multi többi helyével együtt érvényes a megtalálás, aztán időközben ezt elfelejtettem. A tízből csak négy pontot teljesítettünk, és hiába is ambicionálnám a többit, tekintve a tekintendőket.
Nekem Tokaj nagy csalódás, csupán a folyók tetszettek, meg a picinyke, csaknem falusias főtér, a görögkeleti templom, a városka mérteteihez képest meglepően nagy zsinagóga.
Nagyon úgy néz ki, hogy a helyiek a turisták megkopasztására vannak berendezkedve. Persze ennek mi könnyen ellenálltunk, mindösszesen a szokásos furmintot kóstoltuk meg.
Még egy hét a Hegyalján, és talán még borissza is lett volna belőlem.

MarciMilánBálint 2008.07.28 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Harmadik éve gyűjtögetjük, most végre kész! Óriási élmény volt a ládasorozat, nagyon tetszett a falvak/városok leírása, külön kedves a végén a vers :) Szinte sajnáljuk, hogy vége...
Nagyon köszönjük Guess.who türelmét és segítségét!

Hinter 2008.07.12 17:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtő segítségét. Nagyon jó sorozat, tavaly kezdtem begyűjteni, ma sikerült befejezni.

mohapafrany 2008.07.12 14:45 - Egyéb
Hegyalja fesztiválról szöktünk ki egy kis sétára, de gctoka-val már nagy séta lett belőle. Sajnos mind a 10 láda ekeresésére nem volt idő, így csak ez a tokaji lett meg ebből a sorozatból, de sebaj ennyivel is gazdagabbak lettek emlékeink.
köszönjük

buliarcoknéhány sátor a több ezerből
bari a hungaricumaz iskola tetején
a jelszó közelében 
Mr Zerge 2008.06.29 09:15 - Megtaláltam
Meg van. [wapon beküldött szöveg]
Az első pont nagyon jól volt álcázva, a rejtő telefonos segítségével találtam meg, köszönöm.
Ezzel most teljessé vált a borvidék sorozat.
Üdv Mr Zerge.

valti 2008.06.16 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.19
A ládasorozat utolsó állomása is meglett. Köszi a sorozatot!

Kokó 2008.06.14 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.78
Kellemeset sétáltunk, kiláttunk és pincéztünk!

Mathau 2008.06.14 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Remek ládasorozat. Két nap alatt sikerült megcsinálnunk. Először a verseny környékén, másodszor pedig most. Csak gratulálni tudok hozzá!

Kofola BT 2008.06.14 14:25 - Megtaláltam
Ládázás Tokaj-hegyalján 5.

macikupac 2008.06.14 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.94
Szemezgetés Tokaj környékén 5.

Nem gondoltam volna, hogy két alkalomra meglesz ez a láda. Az első a tavaly őszi verseny körüli 3 nap volt (7láda), a második meg a mai nap (a maradék 3 láda). Külön-külön is mind remek láda, de így egyben egy igazán grandiózus ötlet kiteljesedése. A láda és a második pontra vonatkozó információ megszerzése után gyalog indultunk a Finánc-dombi kilátó megkeresésére, de a hegyoldalban kanyargó utak nem oda vezettek. Így előbb tettünk egy sétát a városka sétálóutcájában. Mennyi vinotéka! És mennyi látnivaló! Az elmaradhatatlan kuruc és Rákóczi-emlékek, megannyi borászathoz fűződő tárgyi emlékek, a sétáló utca ódon épületei. Még én is, született absztinens is nagyon jól éreztem magam. A koordináták tényleg odébb mutatnak (kb. a gyógyszertárhoz), de az információ ismeretében nem haboztunk, s a megfelelő tábláról olvastuk le a jelszót. Ezután még felmásztunk a Finánc-dombi kilátóhelyhez is, majd egy kollégám kérésére vásárolnom kellett neki egy palack édes szamorodnit. Az általa megadott hely nem volt túl (sőt, egyáltalán) szimpatikus. Semmi elegáns vinotéka, csak egy ház udvara, ahová ki volt téve a "Pince borozó" feliratú tábla. A hegybe vájt pincében azonban teljesen más kép volt: vastagon állt a nemespenész a falakon, a hordókon, a palackokon és még a csilláron is. Több évtizedes hordók, sorba rendezve a saját cimkével ellátott palackok. A borászat mindennapi eszközei: lopók, hordók, tölcsérek, poharak mindenütt. Még Bobó szívét is megdobogtatta a hely. Egyáltalán nem bántuk meg, hogy ide tértünk be. A 2002-es évjáratú édes szamorodnit 1000 HUF/literes áron kaptuk.

Tanösvény, információs táblaLöszfal a hegyoldalban
Bobó a ládávalA sétálóutcában
Fontos épületek egy domborművönA görög kereskedőház
A rk. templomBacchus szobra
István királyKirály laptoppal
Kiss Albert, a kurucvezérSzőlőprés
Ezt (is) látni a Finánc-kilátóbólA Finánc-dombi kilátónál
Ezek nem ma kerültek a palackbaMég egy absztinensnek is tetszik
guess.who 2008.05.10 10:36 - Egyéb
Az 1. pont segédcetlijei feltöltve, a láda továbbra is kereshető!

tojas 2008.05.09 09:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Egy kiscsit megkésve, de végül is meglett. Köszönet guess.who-nak!
Már legalább egy éve megvolt ez a láda, de 1-2 hibádzott a teljességhez. Köszönjük, jó volt!

SzoborTemplom
InfóVirágzás (1 éve)
Attibati 2008.05.01 09:30 - Egyéb
Elég sokat kerestem a feljáratot a löszfalhoz de végül meglett. A mikroláda el volt ásva, nem csak a kő takarta, hanem vastag löszréteg is.
A dobozban már csak egy darab nyomtatott cédula van , ami a további teendőket tartalmazza, ezt nem vittem el.
A második ponton nem találtam az emléktáblát, összeolvastuk Guess.who-val a koordinátákat , minden stimmelt. Végül szóban igazított útba s igy meglett a jelszóhordozó.
Itthon a topoguideban is felraktam a tracket és a koordinátát is. A vevő pontosan arra a helyre navigált, ahova a térképen is esik a pont. A tábla ettől a helytől 31 méterre van.
A ládasorozatból még két darab hiányzik amiket hamarosan felkeresek.
A ládaleírások komoly anyaggyüjtő munkáról tanuskodnak.

Erdélyi család 2008.04.11 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.85
Megtaláltuk.

Topolya 2008.03.26 12:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Naa összejött! Már csak inni kellene rá egy jót! :-)

Jutka 2008.03.26 12:42 - Megtaláltam
Nehez volt osszekeresgelni a jelszot (tobb, mint 1 honapig eltartott) [wapon beküldött szöveg]
Igazán nagyon jó kis sorozat, két Zempléni kirándulás alkalmával jöttek össze a ládák. Nem is nagyon hajtottunk erre, de Topolya egyszercsak megjegyezte, hogy megvan már a sorozat minden tagja, rakhatom össze a jelszót. Nohát, feladat volt összekeresgélni a régi leírásokból, olykor a rejtővel váltott régi e-mailekből (a gönci hordó jelszavát ui. elbénáztuk annak idején egy kicsit) a darabokat, de végül mindenféle segítség nélkül sikerült!:)) A sorozat tagjai különben tényleg nagyon jók egyenként is; nekem a Tolcsva melletti hegy (GCToFu) és a Sátor-hegy (GCAbHa) tetszett a legjobban; mindkettőre tavaly nyáron másztunk fel, embertelen déli-koradélutáni hőségben, mégis, az élmény fönn tökéletesen megérte mindkét esetben az izzadást. Köszi ezt a szép rejtés-sorozatot!

alucifer 2008.03.08 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam

Látkép a hídraA templom
Rákóczi pinceA tér
zayd 2007.12.01 17:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.30
A záróládát már régen megtaláltam, de csak most lett teljes a sorozat.

saintg 2007.11.03 17:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.22
1x2 és 1x3 napos Zempléni ládázás. Az Erdőhorváti ládát már csak azért másztuk meg éjszaka, hogy teljes legyen a sorozat. Nagyon szép környék, itt 2 hetet is simán el lehet tölteni egy másodpercnyi unatkozás nélkül is.
Köszönet a rejtésért és a segítségért(hibásan "adminisztráltam" egy jelszót).
Mindenki figyeljen oda, hogy pontosan írja fel a jelszavakat!
:-)

Tokaj 
SirLes 2007.10.31 17:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.45
4 napos Zempléni ládázásunk során sikerült végigjárnunk az összes Tokaj-Hegyalja borvidék ládáit. Csak dicsérni tudom a sorozatot, nagyon jól előkészített, jól bemutatja a vidéket. Ilyenkor ősszel különösen élvezetes végigjárni, mindenhol lehet kóstolni a szőlőből. Tokajban még ládázásunk első napján voltunk, a löszfalban már sötétben kerestük meg a mikroládát. Éppen jött valaki arra kocsival, nagyon érdeklődött mit csinálunk mi ott a sötétben, de sikerült megnyugtatni hogy semmi rosszat. Szóval jó sorozat volt.
Köszönet a rejtőnek, aki segített a logolásba. Az egyik láda jelszavát rosszul írtam fel a táblázatba ahol gyűjtöttem a jelszavakat, így a végládánál csak segítségével tudtam logolni.

tudo 2007.10.09 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Ma végre összeállt ez is. 3-szor rugaszkodtam neki a Tokaj - Hegyalja Borvidéknek, mire GCASZU minden ládáját elértem, közben megismerkedtem ezzel a csodálatos vidékkel. GCASZU teljesítése során 3 részletben 22 zempléni ládát találtam meg, 313 km-t tekertem 4100 m emelkedéssel. Felejthetetlen kerékpáros emlékek gyűltek össze a Zemplénről, érdemes volt erre a ládára felfűzni ezt a vidéket.

Köszönöm a szervezést.

A záróládaSzőlőművelés Tolcsván
ErdőbényeMindenütt finom szőlő
Tokaji aszúeszenciaIgazi tokaji pincészet
És gyönyörű templomokA Tisza és a Bodrog
A Tokaj-hegyés a pincészetek
Zergi 2007.10.07 14:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.85
Fogtam!
Az első 4 "boros" ládát a telkibányai Vasutas találkozó keretében leltük fel még 2005 kora nyarán. Aztán a tokaji záróládát a Bodrog-ártéri vízitúra után vadásztuk le tavaly május 1-én. Most a verseny másnapján a maradék 5 került sorra. Dícsérem a sorozat-ötletet és az igen nívós webes leírásokat!
Köszönöm!

 
qtatom 2007.09.21 18:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
A boros ládák végpontját még 2006.06.25-én találtam meg, de az utolsó jelszórészletet Tolcsván csak most.

vaslemez 2007.08.26 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Nagyon tetszett az egész "boros" ládasorozat, élvezettel csináltuk őket végig.
Kicsit féltünk a tokaji ládától, mert a leírásban az szerepel, hogy beteg. Ezzel szemben tökéletes állapotnak örvend és türelmesen várja megtalálóit, az új logbook még teljesen üres! Fiatal fa néven egy kicsit fább fára számítottunk, de lehet, hogy csak biológiából nem vagyunk a topon. Utána jót sétáltunk Tokajban - talán a láda is pont így lett kitalálva.
Naná, hogy a jelszó nem működik.
Most már igen, a rejtő többszöri segítségével. A hiba az én készülékemben volt...

guess.who 2007.08.11 11:11 - Egyéb
Az eltűnt mikroláda pótlásra került, egyelőre (optimistán) ugyanott. Jelszóképzés és egyebek maradtak változatlanul.
Ezúton is üdvözöljük azt a titkos "sporttársat", aki a HegyaljaFeszt rendszeres látogatója, és ilyen alkalmakkor mindig hazaviszi a dobozunkat. Tisztelettel szeretném megkérni rá, hogy legalább a régiekből a logbookokat küldje vissza (ezek más számára értéktelenek, de számunkra nagyon fontosak lennének), vagy fotózza le, és a fotókat küldje el e-mailben. Előre is köszönjük!

------------------

Kedves Ládásztársak!


Kérném, hogy jelszó nélküli logot csak abban az esetben tegyetek fel, ha ezzel a ládával technikai probléma van, de a sorozat többi ládáját már megtaláltátok!
A leírásban világosan olvasható, hogy csakis így érvényesíthető a találat. Ennek hiányában sajnos a nem szabályszerű jelszó nélküli logokat kérdés nélkül elutasítom!


Köszönöm a figyelmet!

gonit 2007.07.29 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Megcsináltam, vagyis mégsem. Van egy-két apróbb szépséghibája a teljesítésnek.
Sajnos a tokaji mikroláda nem lett meg. Ott voltam, kerestem, de semmi. A növényke alatt volt egy üreg, de az üres volt. Mivel a láda elméletileg talajszinten van ezért ott kerestem, de sehol nem lett meg.
A várost természetesen bejártam, nem gondoltam volna, hogy ennyire szép, megérdemelten kapta meg a Hild díjat. Nem különösebben szeretem a borokat, de a Bodrogkeresztúri kétputtonyos és a Hercegkúti pincesor láda felkeresésekor igen finom borokat ittam.
Az egész sorozat igen nagy élmény volt, leszámítva Tolcsvát, ahol sajnos egy komoly eső meghiúsította a láda teljes felkeresését. Ezügyben bízom a rejtő jóindulatában, a tokaji láda viszont szerintem ismét eltűnt.
A rejtőnek gratulálok ezért az ötletes sorozatért.

[Jóváhagyta: guess.who, 2007.08.07 07:01]

Chaba 2007.06.17 12:00 - Nem találtam meg
Hát eleinte sokat boklásztunk, kapartunk a löszfalban, és kicsit alrébb, nem ott ahol a leírás írta, már amikor feladtuk a keresést visszafelet szembeötlött egy nagyon kicsi fa, és alatta egy kis kő, és egy kis kékség. És meglett! Aztán sajnálattal vettük észre, hogy a jelszóhoz kell a többi környékbeli láda jelszava...

[Elutasította: guess.who, 2007.08.07 07:01]

er&esz 2007.06.16 22:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Ez az élménysorozat bámulatra méltó. Gyarapította ismereteinket, sok szép hely, jó rejtekek és rejtések, emlékezetes megtalálások. Voltak, amelyeket újra meglátogattunk, és szeretnénk a jövőben is. Köszönjük a rejtőnek ezt az igényes összeállítást!

88pebo88 2007.04.30 20:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Megvan!
Igazi Bokaji Tortúra volt!
Éééljen :))))))

dzsalasz 2007.04.06 16:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
bortúra lezárás 4/4.
harmadszori nekifutásra sikerült megtalálni mindegyik ládát a sorozatból - nagyon jó ötlet, igényes kivitelezés, le a kalappal a rejtők előtt. változatos rejtések, magukban is jó ládák, mindegyikről őrzünk egy kis emléket.
Ennél a ládánál is sajnos a régi leírás volt nálam + az új koordináták letöltve a gps-be - nem egy sikeres kombináció :-) Íme a stációk:
először fel a kilátóhoz (a régi leírás szerint) - gps szerint 250 m-re a láda - visszafordulás és keresés gps szerint - semmi ferdére vágott csonk odva - leírás elolvasva újból - vissza a kilátóhoz - a régi rejtek simán megvan (üresen) - telefonos segítség kérés - vissza a löszfalhoz - láda megtalálása (előtte 1m-re mentem el a rejtek mellett, esélyem nem volt leírás nélkül -nagyon jó rejtés)

Összességében a láda is és a sorozat is 5*.
Dzsalasz, Ildikó, Helka, Virág, Soma

Nivabibi 2007.04.01 22:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Megvan.

Moonspell 2007.04.01 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Vasárnap szép napos reggelre ébredtünk így el is határoztuk hogy az előző hét vasárnap elkezdett ládasorozatot ma befejezzük. Sikerült, bár nem volt egyszerű a sok hegyi túra után eléggé elfáradtunk. Köszönjük az elrejtőknek, nagyon szép és ötletes munka. Üdvözlettel

Cruel 2007.03.15 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 1.00
Megtaláltuk bár kissé nehézkes volt,
mivel a fát kivágták aminek a tövében a rejtés van.
A gyökerét meg egy kis csonkot hagytak
de azért meg lett.
Mivel ez volt az első keresés a nagy izgalomban nem
néztük mi a jelszó. :(
Majd legközelebb megnézem ha arra járok. :)

[Jóváhagyta: guess.who, 2007.03.19 08:38]

Yoe 2007.03.05 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.48
ok

akos 2006.12.17 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
A hétvégi tokaji bortúránk 5. állomása. A bejelentéshez kellett az összes többi is, ezért lett ő mégis az utolsó. Tokajban szálltunk meg, ezért a vasárnapot ezzel kezdtük, bár mint kiderült, ez volt a sorozat egyik legykönnyebb eleme. Ezt akár sötétedés után is megtalálhattuk volna.

Statisztika:
- két nap
- 725 km (háztól-házig)
- 11 virtuális pont, 9 láda

Hatalmas élmény volt. Ilyen igényesen megtervezett és karbantartott ládákkal még nem találkoztam. 10 rejtést ilyen profin gondozni szép munka lehet. Bárcsak minden ládatulajdonos ilyen lenne. Köszi a tökéletes hétvégéért!

 
georgina 2006.12.17 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Egész hétvégét betöltő keresgélés után végre-végre eljutottunk idáig, haza ahol végre bejelenthetem a megtalálást.

Ákossal végig feszitett tempóban haladtunk ládáról-ládára így másfél nap alatt sikerült megtalálni a sorozat minden részét.

Csapatmunka volt :)

Igazi extra: a mikroládában névjegykártya méretű -a jelszó összeolvasásához- emlékeztető kártya vár minden kessert.

Köszönjük!!!
(Ha egyszer rejtek -remélem egyszer leszek olyan bátor- akkor példaként fogok erre a láda gondolni.)

szipeti 2006.10.28 18:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.69
Az első pontot még 2005-ben kerestem meg, ma kerestük fel az utolsó pontot és a logoláshoz szükséges ládákat. Sikerült elsőre belogolni ezt az összetett ládát. A sorozatból csak két láda van ami megizzasztott, de azok nagyon.

Zsu. 2006.10.21 17:45 - Megtaláltam
Mikulással.

Mikulás 2006.10.21 17:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
És igen, elérkeztünk az utolsó boros ládához, melyet stilusosan utoljára is kerestünk fel! Könnyű volt, de mára már nem is lett volna kedvem dombra futkosni. Elég volt, elfáradtam :) A leirás alapján könnyen meglett a kis láda. Onnan pedig már csak egy ugrás a végső jelszó! Nagyon szeretjük Tokajt. Most is vettünk borokat a helyi pincészetben. Kedvező ár, kitűnő minőség! Nem vagyunk nagy iszákosok, ezért hónapokig kortyolgatjuk azt a pár palackot, amit vettünk. Kiélvezzük a nedű minden kortyát! A ládát már otthon, ágyból jelentettem be. A jelszórészleteket a fotók alapján szedtem össze. És láss csodát: elsőre sikerült a bejelentés! Ezek szerint jól dolgoztunk. Sőt guess.who is jól dolgozott :D
Hálás köszönet a boros multi sorozatért! Megérte végigjárni.

Zsu + Mikulás

 
zsakar 2006.09.24 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.56
Több mint egy évünkbe került és néha a rejtő segitségére is szükségünk volt. Köszönjük!
Sokat járunk a Zemplénben, de a helyek jó részét ládázás nélkül sohasem láttuk volna.

luilui 2006.09.17 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Három részletben, de megtaláltuk minden ládáját.
Köszönet a láda rejtőjének ezt az ötletes és igényes multit.
Jó sok munkája lehetett vele, le a kalappal!

petiba 2006.08.22 23:44 - Egyéb
Így hát elindultunk, de hogy mikor jutunk a végére...? Eddig három pontunk van a ládasorozatból, s igyekszünk majd ide vissza esetleg kerékpárral. Gratulálunk a ládasorozat ötletéhez, valamint a kivitelezéséhez annak ellenére, hogy még csak néhánynál voltunk személyesen. A webes megjelenés kiváló, élvezet olvasni, s sokat tanulhatunk belőle.
(Sajnos a koordináták mindkét pontnál igen pontatlanok: az elsőnél 10 méteres, a másodiknál 37 méteres eltérés volt.)
Üdv Peti bá' (valamint reggel "korán" ébredő csapata: Eszter, Kriszta, Szandi és Bandi)

 
ironman 2006.08.03 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
No, csak összejött ez a ládasorozat! Nagyon örülök neki, hogy van egy ilyen sorozat, lévén a tokaji bor, a Hegyalja és a Zempléni tájak nagy imádója vagyok. Köszönet érte. (és a jelszóhoz nyújtott segítségért is)

Csenge 2006.08.02 10:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
A legigényesebb (eddig számunkra) létező ládasorozat. Nagyon megérte. Az unalmasnak, egyhangúnak tűnő leírások szabványosnak tűnő multik kirobbanó meglepetéssel várják a kirándulókat. Sosem hittem volna, hogy ily szűk helyen ennyi izgalmas félnapos program szervezhető. A rejtések igényesek, ha elérted a csúcsot, már nem kell még 100 métert menni "csak" a ládáért. A segédpontok hasznosak, pontosak. Szervezettség, pontosság. A tolcsvai láda kivétlével 5 éven felülieknek is ajánlott. Gratulálok a rejtőknek.

kolmilan 2006.07.23 09:07 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.83 súly: 2.49
1 héttel ezelőtti adatokkal mentünk a ládára...

kolmilán

[Jóváhagyta: guess.who, 2006.07.29 20:27]

guess.who 2006.07.22 18:41 - Egyéb
A ládát ÁTHELYEZTÜK, újra kereshető. A leírásban a koordináták és a rejtek szövege frissítve.
Ajánlott megközelítés: a főutcán levő Munkaügyi Központ mögötti parkolóból, megkerülve a gimnázium tornatermét, és követve a földutat. A dobozka a löszfal aljában, egy fiatal fácska töve alatti üregben található, egyetlen kővel takarva.

Majdnem ezt látja a láda (gimnázium)A gimnázium melletti emlékpark bejárata
A rejtekhely 
guess.who 2006.07.18 18:24 - Egyéb
Zsakar értesített, hogy minden valószínűség szerint a láda az új helyről máris eltűnt, a faodút kitakarították, a rejtést szétdobálták... Mindez vélhetőleg újfent a Hegyaljafeszt néhány látogatójának köszönhető, így ezúton is üdvözöljük őket!
És egyben kérjük, hogy legalább a logbookot juttassák valahogy vissza (bár kétlem, hogy egy üres doboz és pár papírfecni túlzottan értékes lenne számukra)...
A rejtést átgondoljuk, hétvégén keresünk másik helyet, addig a láda állapota BETEG! Az esetleges keresőktől előre is elnézést kérünk!

guess.who 2006.07.09 14:58 - Egyéb
A dobozka átkerült az ezüstfa alacsony csonkjának üregébe, mivel a másikat a hangyák nagyrészt szétrágták, így az odúban bő fél méter mélyre esett a doboz, szinte kivehetetlenül. Az új rejtek 30 cm-rel van odébb, a koordináták maradtak - remélhetőleg a hangyák itt már nem lesznek zavaróak.

pkatona 2006.06.15 10:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.58
Kéthetes erdőbényei üdülés tette lehetővé, hogy a tokaji bortúrát illetve a ládasorozatokat végigjárjuk. A feladatott nagyon ötletesnek tartottuk, és nagyon élveztük a sorozat pontjainak végig járását. Ez részünkről azért volt élmény dús, mert az alföldről, Békéscsabáról érkeztünk. Köszönjük a szép rejtéseket: a Katona család

 
luilui 2006.05.13 11:24 - Egyéb
A "bortúra" utolsó ládájával kezdtünk, még elöttünk a java. Három hét múlva erre a vidékre jövünk pihenni(ládázni) akkor folytatjuk.

guess.who 2006.05.07 16:50 - Egyéb
Miután valaki másodszor is eltüntette a mikrót, kerestünk neki egy új helyet. A helyszínhez (kilátópont, híd, a két folyó összefolyása) ragaszkodunk, így csak pártíz métert vándorolt a doboz. Részletek a leírásban, koordináták javítva!
(Jelszó és jelszóképzés nem változott.)

Zergi 2006.05.01 15:22 - Egyéb
3 napos Bodrogzug-ártéri evezés után volt egy kis idő a városnézésre, borozásra, kesselésre. A mikroláda nem volt meg, köszi a segítséget guess.who!
A sorozatból néhány borfajta megismerése még hátra van.

kl 2006.04.09 11:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.04
Na, ez a rejtés azért kifogott rajtam (de hála zsorzsnak....).
Az egész boros-láda ötlet nagyon tetszett, de a bonyolult jelszó-képzések már kevésbé.
Remélem, azért a következő tematikus ládasor egyszerűbb lesz.

Togo 2005.12.11 12:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Remek sorozat volt. A mikroláda megtalálással kicsit elszöszöltem, egyrészt a borostyánfüggöny közepén nyiló ajtón ki be járkáltak a népek, másrészt folyamatossan azon gondolkoddtam, hogy az a bizonyos fejmagasság mit jelent. Miután végigkukkoltam, és tapogattam a leveleket, megállapitottam, hogy nem az én fejem magassága. Ezután már csak azon töprengtem, hogy vajon alacsonyabb vagy magasabb nálam a rejtő. Mikor megtaláltam a dobozt, arra jutottam, hogy a rejtő jó másfél fejjel magasabb nálam.:-) Innen már gyorsan ment a dolog. A tábla hamar meglett. Ut közben olyan érzésem volt egy helyen, mintha Szentendrén a Főtér környékén sétálnék, csak itt egy lélek nem mozgott az utcán. Hogy ez a hideg miatt volt, vagy amugy se szoktak nagyon mozgolódni azt nem tudom. Miután leolvastam a tábla megfelelő részét, előkaptam a jegyzetpapirom, és már le is jelentettem a megtalálást. Jó mulatság volt ez a sorozat.
Aki itt jár annak figyelmébe ajánlanám Kyra Ladányi néni bora nevezetü POI-ját. Megéri venni a néninél egy palackal, ritka finom bor. Én kettővel is vettem.:-)

Pupu 2005.11.27 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.94
Zempléni bortúra, hétvégi 17 ládából az 1.
Mint borkedvelő, és megátalkodott fehérbor-ivó, örömmel fogalkoztam e sorozattal. Egy részét tavaly december végén látogattam meg, a maradékot most. Apró érdekesség, hogy a hétvégi túrán kétszer is behívtak egy koccintásra a pincegazdák, de egyszer sem valamelyik tokaj-hegyaljai ládánál, hanem a Fekete-hegyi kilátónál és a Varbói kilátásnál. Nagyra értékelm a sorozat kitalálásának ötletét, a megvalósításba fektetett gondot és munkát, valamint az óriási ismereretanyagot. Ehhez képest jelentéktelenek egyes jelszóképzések fonákságai - bár azért lehetne tökéletesíteni rajtuk. Némelyik csak jó látási viszonyok között olvasható.
Ügyes a mikroláda, sablonos a második pont, monstrum a jelszó!

guess.who 2005.11.02 07:58 - Egyéb
ChrisCarlosék értesítettek (köszi!), hogy a mikróban levő segédcetlik kifogytak. Hétvégén feltöltöttük, a második pont szövegét kicsit egyértelműbbé tettük. Minden rendben, továbbra is kereshető! :)

ChrisCarlos 2005.10.30 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.36
231.

jspanyik 2005.10.25 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.77
Geoszabadság 1. nap 9. láda.

Mikor ide értem, a sorozatból még csak négy ládával rendelkeztem, de fő az optimizmus!

A Tisza mellett parkoltam, majd elsétáltam a célterületre. Elég nagy volt a forgalom (a gyalogos is), de ennek dacára könnyen előkerítettem a dobozt. A megtalált koordináták a városközpontba vezettek, ahol a műszer nem igazán volt segítségemre. Végül kiválasztottam a negyedik képen látható emléktáblát (természetesen a rosszat, de ez már csak a bejelentéskor az elrejtővel folytatott konzultáció során derült ki). Igaz lefényképeztem a másikat is! Levezetésként jót sétáltam a szépen felújított belvárosban.

Távozóban még megálltam a Bodrog partján és megnéztem a a tizedik képen látható "sziklakatlant".

Szép, hangulatos kisváros! Köszönöm a rejtést!

zsorzs 2005.10.25 08:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.03
A kis dobozka azonnal meglett, de a táblával volt kis gondom, a gps nem akart rendesen viselkedni:-( Összességében 3 alkalom kellett ahhoz, hogy valamennyi borosládát megtaláljuk.

befi 2005.10.09 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.33
Zemplén 26/6
A logot a mikrodoboz beírásának időpontjára rögzítettük (így kell ezt?), de akkor még hátravolt hét másik aszús láda - de ez egy nap alatt meglett.
A mikrodoboz meglehetősen nyilvános helyen van, csak az nem lát oda, aki nem akar. Itt az előhalászás és elrejtés adja a nehézségi fokot.
A lépcsősor a kereszthez, kilátóhoz aláaknásított - emberi ürülékkel - több helyen. Sok azért a külföldi, szép véleménnyel lehetnek rólunk.
Szerencsére korán, Bodrogkeresztúr felől érkeztünk, és a sétálóutca túlfelén tettük le az autót, így szinte magunkban csodálhattuk meg a házakat, a pincéket, templomot, a folyókat, a hidat.
Kellemes séta volt - kicsit ripacskodóan a borturizmusra kihegyezve (a kis falvak sokkal kedvesebbek). [gps nélkül]

Megjegyzem: A jelszó elfogadásához nem a részjelszavak első és utsó betűje, hanem első és utsó karaktere kell, persze ez egy próbálkozás után kiderül.
befi

FőtérenNagyon forgalmas hely
FináncdombA Bodrog és a Tisza találkozása
Címer a tisztességes kereskedelemrőlNa azért ennyi tokajit nem ittunk
Csuhás 2005.10.07 17:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Nagy örömmel csináltuk végig a ládika minden pontját, csupa szép helyre kalauzolt el minket... Lenyűgöző webes információbázist bocsájtott a Rejtő rendelkezésünkre, ennyire alapos ismertetővel nem is igen találkozhatunk...
Igazán igényes ládasorozat ez, le a kalappal ez erőt és időt nem kímélő munka előtt.
A logoláshoz a Rejtő segítségét kellett kérnünk, hiszen a záró ládánál nem a Laczko a megoldás, hanem a világörökség tábla megfelelő szava. A borostyán elatt egy picit veszéjes túrni, elég sokan császkáltak arra...
Köszönjük, Imik

HidFelettünk a forgalom
Borbolt :-)Tokaj
Motívum 
guess.who 2005.09.29 10:59 - Egyéb
Péntektől vasárnapig szüreti fesztivál lesz Tokajban!

Aki esetleg arra jár, és érdekli, a részletes programot megtalálja
ITT.
Jó szórakozást! :)

lricsi 2005.09.23 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Először is gratulálunk a rejtőnek és köszönjük, jó programot csinált nekünk az egy hetes Tokaji nyaralásra! Minden napra jutott egypár a környék ládáiból, és a szép sétákból. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Zemplént és a ládák begyűjtését!
Ricsi és Kati

Mihul 2005.08.20 19:45 - Megtaláltam
ez is véget ért [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: guess.who, 2005.08.21 18:01]

Evab 2005.08.06 13:23 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Amancsics 2005.07.26 19:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
Nagyon szeretjük a Zemplént, rendszeresen eltöltünk itt több-kevesebb időt. A geocaching jegyében most jártunk itt először. Nagy kár, hogy több láda megszűnt, bár azoknak a volt helyét is jól ismerjük, ilyen értelemben nem ért veszteség bennünket.

Az általunk eddig megtalált ládák közül ez a sorozat volt a legjobban kidolgozott, a rejtőnek csak gratulálni tudunk ahhoz a hatalmas munkához, amibe a ládák létrehozása, az ismertetők összeállítása került. A borászat félig-meddig szakmába is vág, így egy kicsit elfogultak is vagyunk. Kedves ez a ládasorozat azért is, mert egyik tagjához egy legelső megtalálásunk is fűződik.

Sajnos a hercegkúti ládánál a jelszó felírásánál valamit elrontottunk, de a rejtő segített. Segítségre szoroltunk a végládánál is, mivel a GPS makacsul egy vendéglő teraszára mutatott, és bár igyekeztünk ott is keresgélni, abbahagytuk, mert a pincérek már nagyon néztek.

Nekünk a legszebb élményünk a Terézia-kápolnához kötődik, ahová elkonyatkor értünk fel, és megragadó, felejthetetlen kilátásban volt részünk. A valódi pontok (ládák) elhelyezése kettő kivételével tetszett. A sivatagi melegben jó móka volt megkeresni a csúcsokra rejtett ládákat. Bár a ládák jó időben 2-300 m-nyire megközelíthetők kocsival is, azért nem irígyeljük a rejtőt, ha rendszeresen akarja karbantartani a ládáit :-))

Vonalban guess.who  
guess.who 2005.07.15 18:14 - Egyéb
Fazék értesített, hogy a mikroládát valószínűleg ellopták, de egy ideiglenessel pótolta. A hétvégén igyekszünk rendbetenni valamilyen módon.
------
Update: a mikró valóban eltűnt. :( A rejtekadó borostyánt valakik megtépték, így kerülhetett elő a doboz is. Optimistán és ideiglenesen pótoltuk ugyanott, de ha megint eltűnik, akkor máshová helyezzük.
Egy vészmegoldást is csináltunk, erről részletek a ládaoldalon. :)

Fazék 2005.07.15 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Még az utolsó, Tarcali láda előtt gurultunk el Tokajba. A Zempléni fesztivál okán sokezer fiatal "rohanta le" ezen a napos délutánon Tokaj vendéglátó egységeit. A helyzetet súlyosbította, hogy a mikrocache eltűnt. Gyors telefon és a guess.who kisegített, hál' istennek lényegében helybéli lakos vagyok, azaz szóbeli útmutatás alapján is könnyen megtaláltam a feliratot.
Köszönjük a 10 profin vezetett kirándulást Tokajhegyalján!

freddy 2005.05.22 19:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.07
[wapon beküldött szöveg]
A rejtő nagyon szeretheti a bort :) Én egy cseppet sem :D
A mikroládába valamikor 13:00 körül logoltam, de még hiányzott 2 boros láda a varázsszóhoz.
Göncön meglett az uccsó részlet is, végre mehettem a szállásomra Hidasnémetibe.

 
Tócsa 2005.05.22 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
A ládához szükséges összes jelszavunk meg volt már, és nagyon kiváncsiak voltunk vajon hányan jártak már előttünk itt. A láda helyét már a leírás alapján sejtettük, hiszen minden Zempléni túránkon erre vezet az utunk. A borostyánt hosszasan vizsgálgattuk, de a ládát nem találtuk meg. Mivel sokan járkáltak a lépcsőkön, vártunk egy kicsit és közben tanácskoztunk. Ekkor megszólítottak minket, hogy talán csak nem a ládát keressük. Hamar kiderült, hogy az elrejtőkkel futottunk össze, és a ládát valamiért éppen kivették a rejtekhelyről, ezért nem találtuk meg. A parkolóba visszaérve még sokáig beszélgettünk a ládasorozatról és egyéb rejtésekről.
A bortúra állomásait végigjárva nem csak a természet szépségeivel ismekedtünk, hanem elég gyakran vettünk a környékre jellemző borokból is.
A túrához tartozó ládák oldalain rengeteg információt kaphatunk az adott környékről.
Gratulálunk a ládasorozathoz ! Színvonalas bemutatása a környéknek.

 
Fűkocka 2005.05.22 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Fogócska Freddyvel, futás Tó-csáék elől :)

néhány éve ismertem meg Tokajt, már akkor megszerettem. szinte minden alkalommal megörökítem a Bodrog-Tisza összefolyását.

daikini 2005.05.19 17:57 - Egyéb
Nagyon szépen megcsinált oldal, gratulálok!

guess.who 2005.05.19 13:08 - Egyéb
Borfajták és egyebek. :)

Az első ismert aszúspohár1999-es Furmint, 2002-es Sárga muskotály, 1999-es Hárslevelű
1993-as Szamorodni (száraz)1996-os Szamorodni (édes)
1999-es Mandolás Furmint1998-as Fordítás
1993-as 4 puttonyos tokaji aszú1995-ös 6 puttonyos tokaji aszú
1993-as AszúeszenciaKépeslap ;)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]