geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1162. Gímesi várrom (SK) (GCGims)

Igy nez ki a Hidegvartol

Igy nez ki a Hidegvartol

Szélesség N 48° 24,680'
Hosszúság E 18° 13,252'
Magasság: 441 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.05.01 15:00
Megjelenés időpontja: 2005.05.03 14:50
Utolsó lényeges változás: 2014.03.17 19:31
Utolsó változás: 2014.06.20 16:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Baloghék
Felhasználó: G&C
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2800 m
Megtalálások száma: 68 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP-BEGIN
A láda egy fa tövétől nem messze kövekkel letakarva található a Gímesi vártól nem messze a zöld turista út mellett. A láda szokványos konyhai doboz. CD elfér benne.
GPS jel hiánya miatt az első logomnál lévő képek nélkül nem keresném.
WAP-END

Megközelítés:

Gyalog:
4 különböző turistaútvonal vezet erre a helyre.

1. Gímes (Jelenec) község határában  N 48° 22,784' E 18° 13,385' 212 m [GCGims+kereszteződés] a víztároló szomszédságában található rekreációs központtól indulhatsz a sárga útvonalon (Parkoló meglelhető a víztároló mellett, de autóval egészen a kék - sárga út elágazásáig fel lehet menni és leparkolni  N 48° 23,963' E 18° 12,410' 230 m [GCGims+parkoló]). Ezen az útvonalon elhaladsz Hidegvár mellett  N 48° 24,288' E 18° 13,299' 432 m [GCGims+kilátó], ahonnét szép kilátás nyílik a környékre. Hidegvártól kb. 2 perc a turistaútelágazás  N 48° 24,368' E 18° 13,527' 424 m [GCGims+kereszteződés], s innét a zöld jelzésen folytathatod utadat immár egy kissé meredekebb útvonalon. Az egész út kb. 1 ¼ óra. E pontból már látható a vár bejárata  N 48° 24,648' E 18° 13,309' 486 m [GCGims+Vár], a zöld jelzésen a gesztenyés irányába indulva pár száz méter után rátalálhatsz a ládára.
2. Ugyanoda kell eljutnod, mint az első leírásban, de itt nem a sárga, hanem a piros jelzésen folytatod utadat, amely a védett 300 - 500 éves Gímesi gesztenyésen vezet át. A piros jelzésről áttérsz a zöld jelzésre, amely éppen a láda mellett vezet fel a várhoz.
3. Elindulhatsz Gímeskosztolány (Kostolany pod Tribečom) falucskából a sárga jelzésen, majd utadat folytatva a zöld jelzésen. Kb. 1 óra. Innét a zöld jelzésen a gesztenyés irányába indulva pár száz méter után rátalálhatsz a ládára.
4. Elindulhatsz Gímeskosztolány (Kostolany pod Tribečom) falucskából a piros jelzésen a védett 300 - 500 éves Gímesi gesztenyésen vezet át. A piros jelzésről áttérsz a zöld jelzésre, amely éppen a láda mellett vezet fel a várhoz. Kb. 1 óra

Tuhu-ra és idővel SMP-re tracket töltök föl.

Kerékpárral:
Haladhatsz a fent leírt utakon. Számíts arra, hogy a gesztenyésen átvezető útról a várhoz felvezető zöld út eléggé meredek. Ottjártunkkor fatörzsek is keresztezték az utat a láda környékén.

Ládáról:

Ha segítségre van szükséged a ládáról többet az első egyéb logomból olvashatsz.

Leírás

Gímes község (szintén Ghymes, Gýmeš, Jelenec) a Tribecs hegység délkeleti nyúlványai alatt fekszik 192 m tengerszint feletti magasságban. Közigazgatásilag a Nyitrai kerületbe és a Nyitrai járáshoz tartozik. Területét granitoid és üledékes kőzetek alkotják (gránit, kvarcit, mészkő, homok), melyek hidrotermális ásványosodással alakultak ki (mint pl. barit, lazúrkő, barnavasérc). Az újkori üledékekben a lignitszén szabálytalan rétegei fordulnak elő, melyek változó minőségűek.

Növényvilága
A táj hegyalji jellegű, gazdag növény - és állatvilággal. Erdeit főleg a tölgy, cser, gyertyán és szil alkotja. Számos védett növény is található errefelé, mint például a nagyon ritka sziklai benge. Az erdőben és a nedves tisztásokon sokféle gomba nő. A Gesztenyés védett természeti területén a szelídgesztenye nő, melynek állománya a XIII. század második felében volt kiültetve. A fák 300-500évesek. Értékes fák voltak a Forgách grófok kastélya körül, de annak felparcellázása után alig maradt belőlük néhány.

Állatvilága
A hasznos vadállományból a rőtvad : szarvas, őz és nyúl fordul elő, illetve a muflon, melyet a Forgáchok honosítottak meg a múlt század végén. Számos madárfaj él itt, gazdag a vízimadarak világa is (vadréce, lúd, szürke gém és mások).

Történelem
Az erre a területre érkező első telepesekről nincsenek írásos emlékeink, de jelenlétükről a régészeti leletek árulkodnak. A legrégebbiek az eneolit Bádeni kultúrájából származnak. Az ezen és az elkövetkező történelmi korszakok népei csak átmenetileg laktak e vidéken. A Marcus Aurelius Antonius császár által Iejegyzett, részben alátámasztott adatok szerint az időszámításunk 174. évében a római-kvád háború is a közeli környéken zajlott. A szájhagyomány szerint a Hét vezér a Semény-kút mellet táborozott le.. A Hidegvár környékén mindmáig látható egy vár sánca, melynek eredete és kora ismeretlen. A IX-XIII. század között a község mai területén tíz település állt, melyek száma fokozatosan csökkent.

Gímes község elsó írásos említése 1113-ból származik a zobori bencés kolostor birtokösszeírásában. A község nevének eredetéről több elmélet is létezik, melyek közül a legvalószínűbb a gím-szarvas szóból származik. Egy 1226-ban kelt oklevél későbbi másolata szerint II. Andás magyar király a községet a Hunt-Pázmány nemzetségből származó Ivánkának adományozta.

Fia András, aki a községet 1253-ban szerezte meg, ugyanis megmentette IV. Béla életét a tatárok elleni csatában - a Dúny nevű hegyen várat állíttatott. András, a Forgách nemzetség megalapítója, a terjedelmes gímesi birtokok tulajdonosa lett. 1295-ben a községet két település alkotta, mégpedig Alsó-és Felsőgímes, melyeket erdő választott el. Említik az itteni jobbágyok szőlőit is, ami az itteni több mint hétszáz éves szőlőművelést bizonyítja. A várat erőszakkal Trencséni Csák Máté foglalta el, és 1302-től meghatalmazottja, Detre uralta. 1312-ben a királyi seregek kiűzték őt innen, de a várat nem adták vissza a Forgáchoknak, hanem a királyi udvar megőrizte magának.

Nagy Lajos király 1356-ban a gímesi várat és környékét lányának, Máriának adományozta. Mikor Forgách Balázs a királynő kérésére megölte az Anjouk nemzetségéből származó Károlyt, a királynő a várat a hozzá tartozó birtokokkal együtt neki ajándékozta. Ez az adományozó levél Nagy - és Kisgímest említ.

A gímesi vár ellen irányuló első török portya 1530-ban zajlott, melyet Usreff és Murat pasák vezettek. A török veszély ellenére még 1558-ban is folyt a kereskedelem Béccsel, amit a korabeli források is megerősítenek. 1570-ben négy háztartás 300 akcse adót fizetett a töröknek. 1576-ban a törökök elpusztítják Gímest és felgyújtják a várat. A megrongált várat 1613-ban Forgách Zsigmond javíttatta meg, melyet öt évvel később Bethlen Gábor csapatai, majd a török is többször megtámadott. A Gímesen szerzett foglyokat a törökök Esztergomban eladták. 1623-ban az itteni templomot, - melynek építéséről nem maradtak fenn adatok-a protestánsok használták. 1630-ban a katolikusok visszafoglalták. 1663-ban a törökök Kösze Ali pasa vezetésével felégették Gímes városát (!), és néhány hónapra elfoglalták Nyitrát és környékét.

A kuruc felkelések idején a várban Forgách Simon gróf, II. Rákóczi Ferenc egyik vezére uralkodott, aki parancsmegszegés miatt száműzetésbe került, ezért a vár ismét királyi birtok lett. I. József császár Vrasztiszlav János cseh kancellárnak adta el, majd tőle 1712-ben Forgách Pál vásárolta vissza 130 000 aranyforintért. A nevezett négy kápolnát építtetett a várban, melyek közül legtovább a Loyola Szent Ignác kápolna maradt fenn, akinek ünnepén fényes búcsúkat tartottak. A kápolnában értékes miseruhát használtak, mely női hajjal volt hímezve. A kápolna alatt a Forgáchok családi sírboltja található egy alabástrom kereszttel.

1722-ben a már említett Forgách Pál barokk kastély építésébe kezdett, ahová később átköltözött az egész grófi család. Később a vár leégett és a vasszerkezetét 1833-ban a cukorgyár építésénél használták fel.

1868-69-ben muflontelepet alapítottak, melynek állományát 1883-ban kiengedték a természetbe és csordái mindmáig lakják a környező hegyeket.

Forrásmunkák:
Gímes
Gýmeš
Gímes Hidegvár

Menetrend
Állapot: kereshető

KRW értékelés (46 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.08 web: 4.71 átlag: 4.56

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


SirLes 2020.01.25 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]
Szép hely, érdemes felkeresni. Minden meg volt fagyva, így nem volt sár, cserébe csúszott egy kicsit. A láda nem adta könnyen magát, mert minden kő le volt fagyva, de a kesser csapások jól beazonosíthatóak, így végül nem volt lehetetlen küldetés.
Sajnos a gesztenyés ősfáinak és nagyobb fáinak annyi, nagyrészt kivágták azokat. :(

P1100035P1100051
P1100052P1100055
P1100056P1100060
P1100061P1100063
P1100068P1100073
P1100074P1100076
N.Zs. 2019.11.23 14:00 - Megtaláltam
A mai nap fényfontja volt a várrom. Nagyon szép időben egy jó kört tettünk meg felfelé Piros sáv -on, lefelé Sárga sáv -on, közben pedig a vár minden regét-zugát is megnéztük. Egyetlen hiba, hogy a dobozt nem találtuk meg. A fotót, ami az egyéb logban volt, nem láttuk. Szerencsésebb lenne a ládaoldalon megjeleníteni. Utólag látom, hogy nagyon közel voltunk.
A védett gesztenyés a Zöld sáv turistaúton szept.25-okt.31 között nem látogatható, de szerencsére már november van, így a kapu nyitva volt. :-)
Visszafelé a sárgán erős szerves oldószer szag volt. Először egy szipusra gyanakodtam, de kiderült, hogy a turista információs táblákat csiszolták, majd festették újra. A sárga háromszögön a kilátópontról is megnéztük még egyszer a várrom tetejét.

[Jóváhagyta: G&C, 2019.11.24 16:07]
Köszönjük.

már látszik...kilátóponton
újítjákIMG_1956
IMG_1961IMG_1963
IMG_1966IMG_1980
IMG_1982lefelé a sárgán
az erdő maközel voltunk
G&C 2019.03.30 14:20 - Egyéb
Logbook csere + foto
Udv.

G&C

Foto segitseg 
becko 2018.12.06 06:45 - Megtaláltam
ok

picuresnagyur 2018.10.16 16:59 - Megtaláltam
Köszi

fa-peti 2018.06.16 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Csaba & családja 2018.05.20 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.60
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

-1-2
-3-4
tabletta 2018.04.28 18:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Skalp 2018.04.28 09:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.22
Este érkeztünk a tóhoz, gondoltuk ez éppen jó lesz sátorhelynek a reggeli vár-támadáshoz. Az éjszakánkat csak a folyton ugráló halak "zavarták".
Reggel bemotoroztunk az erdőbe, ameddig a terep engedte, majd gyalogra váltottunk. A vár nagyon tetszett, főleg, hogy csak mi voltunk benne. Épp végeztünk mire megjelentek a helyi bitorlók is.
A jelszóért jól meg kellett dolgozni. A helye is igen szép, bár maga a rejtek jellegtelen helyre került, annyi jó sziklaodú, nagy gyökérzet volt arrafelé...
Visszafelé még egy őz elköszönt tőlünk aztán mi is húztunk ....
...volna, ha ki nem derül, hogy elfogyott a hátsó fékbetétünk. Kis torpanás és vetyengés után tűztünk be Nyitrára, ahol zárás után 5 perccel a MAGYAR BárdiAutós ember - Isten éltesse! - kinyitotta nekünk a boltot és megtette azt, amiben magam sem hittem: egy dobozból előkotort egy éppen nekünk jó fékbetétet. Ez kb. a csodával határos volt. Gyors csere és már NEM féktelenül de robogtunk is tovább...

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
RékaKinga 2018.04.15 13:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

pczinder 2018.04.15 13:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Tuulikki 2017.09.02 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.45
Borival (Bálinttal, Dáviddal) nyárbúcsúztató hétvége során.

targonczas 2017.07.30 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kobcikrajci 2017.06.26 13:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.56
Felvidéki geotúra elsődleges célpontja. A tó mellett, a s- jelzés eredésétől vágtam neki az ösvénynek. A meleg ellenére is élvezetes volt az út, a rom pedig így is csodás. Hatalmas, több szinten is bejárható. Néha-néha dolgozhatnak, feltárnak a területen, de most kihalt volt. A ládához sokat kell ereszkedni, meredek, hatalmas, kidőlt fákkal keresztezett ösvényen, de végül gond és kép nélkül is előkerült.

acsipapa 2017.06.05 14:09 - Megtaláltam
meglett

Webber 2017.06.05 14:09 - Megtaláltam
Meglett.

Cerberus 2017.06.05 14:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.33
Megtaláltuk! Acsipapa és Webber társaságában.
Gímeskosztolány felől a sárga jelzésen mentünk fel és a piroson jöttünk le. Szuper a helyszín, rendesen be is jártuk a romot.

A láda is könnyen meglett a rendkívül bizonytalan vétel ellenére is.

Köszönjük a rejtést!

IMG_9390IMG_9395
IMG_9396IMG_9397
kópé1993 2017.05.07 11:42 - Megtaláltam
Felvidéki ládázás a Családdal! Nagyon tetszett a vár! Egész sokan voltak fent.

P5070041P5070042
P5070050P5070047
P5070052P5070066
P5070057P5070078
P5070081P5070083
P5070084 
G&C 2017.04.03 19:25 - Egyéb
Doboz cserelve!
g

Sir Pajszer 2017.03.17 08:06 - Megtaláltam
Köszi!

JAck:66: 2017.02.11 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Lady Me 2017.02.11 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Szabó família 2017.02.11 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Ádámmal és Viktóriával közösen.

A láda törött, tartalma nedves.

Hey-ho 2017.01.22 09:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

carmin 2016.06.15 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Léván már elkapott bennünket egy zápor, de itt leszakadt az ég. Köszönjük a rejtést.

DSC03433 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (75 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.