geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1117. Erdőbényei máslás (GCErMa)

A község címere

A község címere

Római katolikus templom

Római katolikus templom

Református templom

Református templom

Szirmay-kastély

Szirmay-kastély

Budaházy-Fekete-kúria

Budaházy-Fekete-kúria

Koleraoszlop

Koleraoszlop

Az izraelita temető egy részlete

Az izraelita temető egy részlete

A Tengerszem, háttérben a Barna-májjal

A Tengerszem, háttérben a Barna-májjal

A Barna-máj sziklafala

A Barna-máj sziklafala

Pettyegetett őszirózsa (Aster punctatus)

Pettyegetett őszirózsa (Aster punctatus)
Szélesség N 48° 15,955'
Hosszúság E 21° 21,314'
Magasság: 177 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.01.15 16:04
Megjelenés időpontja: 2005.01.16 18:45
Utolsó változás: 2020.07.15 21:06
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: The Goonies
Felhasználó: guess.who
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.5
Megtalálások száma: 343 + 2 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


[WAP: Hárompontos multi.
1. virtuális, itt kapható meg a harmadik pont koordinátája: a N48° 15.955' E21° 21.314' 177m ponton található templom kerítésébe épült pincészet kapuján levő szőlőfürtök és szőlőlevelek száma adja a láda koordinátáját. X=(8*fürtök)+2; Y=(9*levél)-2.
2. virtuális, a jelszó első része: N48° 16.039' E21° 21.353' 160m pontról látható fakereszt a templomkertben, vízszintes részén egy hatbetűs szó (a két-két számjegy nélkül!).
3. pont a geoláda: N48° 15.6X' E21° 21.6Y' ponton, egy fa tövében. Ebben van a jelszó második része.]

A tokaj-hegyaljai borvidéket bemutató ládasorozatunk következő állomása Erdőbénye.
Kérjük, hogy a jelszót jól őrizzétek meg, a ládasorozat többi tagjához hasonlóan!

A láda
E hárompontos multiláda első pontja a református templom  N 48° 15,955' E 21° 21,314' 177 m [GCErMa-1], melynek kerítésében egy pincészet kapuja nyílik. Vasajtóján a szőlőfürtök és szőlőlevelek megszámolásával lehet a harmadik pont koordinátáihoz hozzájutni az alábbiakban leírt módon.
A második pont a római katolikus templom kertjében található: a  N 48° 16,039' E 21° 21,353' 160 m [GCErMa-2] pontról (a kerítésen kívülről!) jól látszó fakereszten egy szó olvasható két-két számjegy között. A szó (a számjegyek nélkül!) a cache jelszavának első része (6 betű).
A harmadik pont maga a láda: a Mulató-hegyen, egy fa tövében van, ágakkal és levelekkel takarva. Pontos helye az első, virtuális pontnál megszámolt szőlőfürtökből és -levelekből behelyettesítéssel kapható meg, a következő módon: X=(8*fürtök száma)+2; Y=(9*levelek száma)-2. Ebből a koordináta: N48° 15.6X' E21° 21.6Y' (ahol X és Y is kétszámjegyű!). A dobozban ott a jelszó második fele, megközelítéséhez ajánljuk a Piros háromszög turistajel-et.

A község
A régészeti feltárások során megtalált használati tárgyak alapján tudjuk, hogy a vidéken már a bronzkorban is éltek emberek. Maga a község azonban valószínűleg a honfoglalás idején keletkezhetett, bár elsőként csak az 1332-37-es pápai tizedjegyzék említi, mint templomos helyet. Akkoriban még két részből, Mező- és Egyházasbényéből (más források Alsó- és Felsőbényeként említik) állt. Első birtokosai a XV.-XVI. században a Perényiek voltak, majd több tulajdonosváltás után végül a Rozgonyiaké lett; 1604-től a pedig Rákócziak tulajdonába került.
Ekkor indult jelentős fejlődésnek a falu, hiszen a Rákóczi család nagy gazdasági központot alakíttatott ki, illetve kastélyt építtettek, melynek többemeletes, összefüggő pincerendszere volt, mintegy 22 ággal.
1631-ben Szepsi Laczkó Máté, helyi prédikátor dolgozta ki az aszúbor készítésének módját, amelynek első palackját Lorántffy Zsuzsannának küldte el.
A XIX. század végének filoxéravésze után a szőlőpusztulás miatt igen nagy volt az elvándorlás, így a település elvesztette városi rangját, jelentősége lecsökkent. Csak az 1930-as években indulhatott újból fejlődésnek, a környék arany-, kaolin- és vasérc-bányászatának megerősödése miatt. Ebből jelenleg már csak a perlit és diatomaföld kisebb mennyiségű kitermelése maradt meg.
A szőlészethez szorosan kötődő, nagyszámú kádármester miatt Erdőbényét egy időben "kádárfalunak" is nevezték: leírások szerint még a XX. század elején is 70 kádárműhely működött itt, sőt minden januárban külön kádárbált rendeztek. Ma már csak tucatnyian foglalkoznak e régi mesterséggel, ők készítik a hegyaljai bor érlelésében még mindig fontos szerepet játszó, jellegzetesen "kövér" erdőbényei boroshordókat. Hagyományőrzési célzattal a helyiek igyekeznek megújítani a kádárünnepet, és emlékére 1998 óta, május-június fordulóján újból megrendezik a "Kádár napok" elnevezésű rendezvénysorozatot.
A másik hagyományos helyi mesterség a kőfaragóké: jelenleg is nagyszámú szobor és emlékmű áll a főutcán.
A község a hegyaljai borvidék többi tagjához hasonlóan 2002-ben a világörökség része lett.

Fontosabb látnivalók, természeti értékek
A középkori eredetű római katolikus templom ma már csak főhomlokzat előtt álló tornyának tagozataiban őriz gótikus elemeket, mivel több periódusban átépítették. A hajó mai formáját az 1790-1808 között nyerte el; a torony harmadik emelete 1892-ben épült, sisakja eklektikus stílusú, sarkain obeliszkekkel. Déli bejárata fölött reneszánsz címer, és későreneszánsz feliratos kőtábla látható. A két faragott keretelésű oltárkép a korábbi, barokk berendezésből származik.
Az 1786-ban épült copf stílusú református templom hajója félkörös záródású, főhomlokzat fölötti tornyának magas sisakja erősen tagolt. A főhomlokzat oldalszakaszai ívesen kapcsolódnak a toronyhoz, féloromzatuk szélein kővázák találhatók. Berendezése egységes, koronás szószéke copf stílusú, padlóburkolata helyben bányászott tufából készült. Előtte II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos mellszobra található; utóbbi a megye első ilyen szobra volt.
A templommal majdnem szemben, a Kossuth u. 13. szám alatt található a XVIII. század második felében épült, későbarokk stílusú Szirmay-kastély. Eredetileg még a Podmaniczky-családé volt (homlokzata ebből az időből való), később a Szirmayak, majd a Ferenczyek tulajdonába került. Az épület alatt nagyméretű, többször elágazó pincék találhatóak. Ma református szeretetotthonként működik.
A Vörösmarty utcában található a XVII. századból származó, korabarokk stílusú, egyemeletes, L alaprajzú Budaházy-Fekete kúria  N 48° 15,841' E 21° 21,123' 153 m [GCErMa+V_Kuria], melyet a XVIII.-XIX. században többször átépítettek, bővítettek. Jelenleg irodák működnek benne, parkja gondozott. (Látogatni esetleg munkaidőben lehet, egyébként a kapu zárva van, a területet kutyák őrzik.)
A községben a Piros turistajel-et követve érhetünk el a Piros háromszög turistajel kiindulópontjára  N 48° 15,916' E 21° 21,619' 167 m [GCErMa+Y_P3szogStart]. Közvetlenül mellette található a régi zsidó temető, héber feliratú síremlékekkel. A turistajelen továbbhaladva előbb elhaladunk az 1831-es kolerajárvány emlékére állított, kőből faragott koleraoszlop  N 48° 15,847' E 21° 21,778' 178 m [GCErMa+X_Koleraoszlop] közelében. Kövét ma már vasabroncsok tartják egyben, felirata nehezen olvasható: a járvány két hónap alatt több, mint 200 halálos áldozatot követelt. A Piros háromszög turistajel-et követve, a hegytetőn remek kilátópontot  N 48° 15,746' E 21° 21,602' 225 m [GCErMa+W_Kilatopont] is találhatunk.
A község déli végénél, a Mulató-hegy lábánál az 1983-ban bezárt, hajdani Hubertus-kőfejtő üregében kisebb tó található, amelyet a helyiek Tengerszemnek neveznek, amelyet horgásztóvá alakítottak ki. A hegyet alkotó, egyébként igen ritka lakkolit hólyagüregeiben változatos ásványok találhatóak. A bányában az 1960-as években egy speciális rétegszilikátot, a barnásfekete, bársonyos, oszlopos halmazokban megjelenő, új szaponit-változatot is találtak, melyet mauritzitnek neveztek el.
A bánya fölött, a főút másik oldalán látható élesen tagolt sziklafal a Barna-máj oldala, fennsíkján többek között a védett pettyegetett őszirózsa (Aster punctatus) él.
A XIX. század elején a községtől délre, a Bényei-patak völgyében, a hajdani bánya aknájából kén-, vas-, és timsó tartalmú gyógyvíz tört fel; ide 1830-ban építtetett gyógyfürdőt az akkori birtokos, Szirmay Ödön. Erdőbényefürdő még a XX. század elején is kedvelt pihenőhely volt, kastélyszerű fürdő- és vendégházakkal, pavilonokkal. A reformkor szabadelvű nemeseinek egyik jelentős közéleti helyévé vált. Sajnos az utóbbi évtizedekben katonai üdülővé alakították, így nem látogatható.
A községet észak felé elhagyó főúton néhány kilométer távolságban elérhető az 1990 óta védett Erdőbényei fás legelő Természetvédelmi Terület, melynek legfőbb érdekességei a hatalmas hagyásfák: a magányosan álló kocsánytalan tölgyek mindegyikének más-más formájú a koronája, hiszen kényük-kedvük szerint nőhettek a legelőn. A területen kialakított ligetes pihenőnél található a GCEBFL geoláda is.

A község honlapja a www.erdobenye.hu oldalon található.

A ládakereséshez sok sikert, kellemes túrázást és jó időt kívánunk!

Ládatörténet
2010.07.05. A láda új logbookot kapott.
2020.07.15. A széttört láda cserélve, új logbook is van.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (229 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.44 web: 4.63 átlag: 4.55

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


igelkott 2020.10.03 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.62
Nagyon helyes település Erdőbénye, érdemes volt ellátogatni ide.

DSC_7040DSC_7059
DSC_7067DSC_7088
ha2 2020.09.06 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

anettx 2020.09.06 12:30 - Megtaláltam
TFTC!
5 napos BAZ-megyei kirándulgatás Miskolctapolcai bázissal.
Ma nagyon szép helyeken jártunk, a 3. pont mindent vitt.
[Geoládák v3.6.0]

gcerma-IMG_4685 
Tar család 2020.08.27 11:19 - Megtaláltam
Ládázásra épülő családi nyaralás közben megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

kosztarolan3 2020.08.20 21:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Szolnoki Mókusok 2020.08.20 21:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Cerberus 2020.08.16 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Megtaláltam! Gabival közös tokaji hétvégére érkeztünk, amibe ládázás is belefért. Nagyon tetszett a kilátás a hegyről. Még a település szélén lévő birtokra érkező helikopter leszállását is végig tudtuk innen nézni. A láda is gyorsan meglett.

Köszönöm a rejtést!

IMG_1638IMG_1640
IMG_1641IMG_1642
IMG_1648IMG_1650
Páratlanpáros 2020.08.13 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

A község a Mulató-hegyrőlSzőlők a távoli dombokon
Tengerszem a Mulató-hegy alatt 
smico50 2020.08.13 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Reka08 2020.08.13 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Kertész család 2020.08.12 10:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, nagyon szép a kilátás a hegytetőről. Köszönjük a rejtést.

ocsike78 2020.08.11 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.5.7]

Minige 2020.08.07 09:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

És a tegnap esti készséges telefonos segítséget! Jó kis kaland volt. [Geoládák v3.5.0]

Opc_Bini 2020.08.07 09:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
huh. [Geoládák v3.5.3]

tapiapi 2020.08.03 13:46 - Egyéb
Piros kereszt A láda meggyógyult! Hurrá!! Köszönöm! Üdv: ládadoki

guess.who 2020.07.15 15:06 - Egyéb
A széttört ládát lecseréltem, új logbookot is kapott, továbbra is KERESHETŐ!

Paul 2020.07.15 09:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

stikli08 2020.06.28 22:15 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Zempléni túrázós wellness alatt, ide is eljutottam. Nagyon szép hely! a 3.pontnál megvártam a naplementét... pazar hely!
Sajnos a ládát valami írástudó teljesen szétzúzta kővel, tartalma szétázva... [Geoládák v3.4.1]

nagyfeco 2020.06.16 17:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.64
A láda szét törött, logbook átázva, alig olvasható a jelszó, logolni nem lehet. Viszont a kilátás gyönyörű.

20200616_12162320200616_121630
20200616_124519 
tabletta 2020.05.29 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Bagira 2020.05.09 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.36
Megtaláltuk. A láda teteje törött és hangyák költöztek bele. A koordináta mutathatna pontosan a helyre.

kingajani 2020.04.21 18:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

aknitram 2020.04.21 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) A láda tartalma teljesen el van ázva a betört tető miatt, nagyon igényelné a javítást.
[g:hu+ 2.0.31]

LaciésTimike 2020.03.14 11:30 - Megtaláltam
A láda teteje be van törve, áll benne a víz. Érdemes lenne kicserélni.
Köszönöm a rejtést.

zaskl 2019.10.28 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (358 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.