geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1064. Szigetközi vízivilág (GCDUD)
Dunasziget térkép
Dunasziget térkép
denkpáli zsilip
denkpáli zsilip
hallépcső
hallépcső
"csalivíz"
"csalivíz"
felvíz1
felvíz1
légifelvétel a duzzasztóról
légifelvétel a duzzasztóról
hajózócsatorna
hajózócsatorna
felvíz 2.
felvíz 2.
fenékküszöb
fenékküszöb
itt keresd!
itt keresd!

Szélesség N 47° 59,651'
Hosszúság E 17° 19,296'
Magasság: 132 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.09.11 17:15
Megjelenés időpontja: 2004.09.13 21:10
Utolsó lényeges változás: 2014.09.21 21:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: NZs & KáVé & EnZo
Felhasználó: NZs
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.5
Megtalálások száma: 336 + 1 sikertelen + 21 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


[WAP]:
Kétállomásos multi, első pontja a denkpáli hallépcsőnél: Dunasziget, letérés a Nagysziget utcánál a kavicsos útra: N47 55,685' E17 22,917' 122m.
A töltésen jobbra, majd letérés a töltésről balra itt: N47 55,682' E17 23,527' 129m-nél.
Jelszó 1. része: Denkpáli hallépcsőnél információs tábla, azon laminált táblácskán a jelszórészlet: N47 55,922' E17 24,486' 115m.
Láda+jelszó 2. része: Dunakiliti duzzasztómű, a hídon át, a töltésen egy lépcső felső végénél N47 59,651' E17 19,296' 132m. EGY kő takarja!
A létesítmény NAPPAL szabadon látogatható, csak regisztráció történik.
Látnivaló: fenékküszöb N47 59,689' E17 18,917' 123m.
A ládába TravelBug nem helyezhető.
[WAP vége!]

A Szigetköz észak-nyugati részébe invitálunk benneteket ezzel a kétállomásos multiládával, a Duna mellékágai közötti kalandozásra, két érdekes "ojjektum" megtekintésével egybekötve.
A multi első pontja - egyben a jelszó első része - a Denkpáli hallépcsőnél található.

A szigetközi mellékágrendszert valaha a Duna halbölcsőjének nevezték, mert a sekély, nyugodt víz ívóhelyet és táplálékforrást jelentett a halaknak. Az itt világra jött halivadékok felnőve visszaúsztak a főmederbe. Ez a biológiai funkció is jelzi a természetes vízjárás és a kiterjedt főág-mellékág kapcsolat fontosságát. A Duna elterelése után a kiszáradt mellékágakban a halak tömegesen elpusztultak. A vízpótlás megkezdésével, 1995-től ismét jelentős vízterek alakultak ki, azonban ez nem jelentette a halállomány rehabilitációját is. A Duna szabályozásának elmaradása miatt nagy vízszintkülönbség alakult ki a vízpótolt mellékágak és a főág között, ami a halak átközlekedését ellehetetlenítette. A hallépcső egy olyan létesítmény, amely a két különböző szintű vízteret (főág és mellékágrendszer) egy hosszabb, de a halak számára leküzdhető esésű vízfolyással köti össze. Feladata, hogy a főmederben élő halak számára ismét lehetőséget teremtsen ívóhelyeik megközelítésére. A hallépcső egybeépült egy, a mellékágrendszer vízszintjét szabályozó zsilippel, melynek feladata, hogy a vízszintet a valamikori, optimálisnak tekinthető vízjárásnak megfelelően szabályozza. Másrészt a zsilipen átbukó víz oxigénnel dúsul, így a hallépcső közelébe csalogatja a halakat. Maga a hallépcső egy medencesorból áll, melyek között a szintkülönbség 10-20cm. Három pihenőtó - ahol a holtterekben az áramlás kisebb - segíti a halak pihenését útközben. A hallépcsők kialakításánál fontos cél, hogy a halak az átjárót meg is találják. Ezért egy "csalivízvezeték"-et is beépítettek, amely a felvízi oldalról nagy sebességű vízsugarat juttat a hallépcső bejáratához, így semlegesítve a mellette levő vízszintszabályozó zsilipen átbukó víz csalogató jellegét. A csalivíz és az alsó bejáratnál található kiöblösödés segítségével a tapasztalatok szerint a halak nagy része megtalálja a bejáratot. A létesítménynél beüzemelése óta folynak kutatások. A vasbeton medencesor oldalába üvegablakot építettek - bárki megnézheti (ha szerencséje van) a fel, vagy leúszó halakat. Az eddigi eredmények rendkívül bíztatóak: a hallépcsőnél eddig 24 fajta halat figyeltek meg, ebből 11 faj volt képes felúszni az alsó víztérből a felsőbe, annak ellenére, hogy a teljes vízszintkülönbség 3-4m!
Akit részletesebben érdekel a dolog, kattintson ide!

Megközelítés:
Legegyszerűbben autóval járható be az útvonal, de bringával is lehetséges. (Győrtől a Szigetközi út mentén kiépített kerékpárút van (majdnem) Mosonmagyaróvárig.) Halásziból Dunakiliti irányába induljunk el. Dunaszigetre megérkezve, a Galambos úton haladjunk egyenesen, a híd után a Cikola úton jobbra, majd rögtön balra a Dózsa György utcán. A Nagysziget utcai Y elágazónál letérünk az aszfaltútról, balra tovább a kavicsos úton.  N 47° 55,685' E 17° 22,917' 122 m [GCDUD+balra]
Az utca felmegy a töltésre, de innentől behajtani tilos. (A tapasztalatunk szerint mindenki teljes nyugalommal közlekedik a töltésen autóval - de ahogy gondoljátok, a töltés előtt éppenséggel le is lehet támasztani az autót, ha nem akartok kockáztatni. Innen még kb. 2km a töltésen.) Jobbra induljunk a töltésen, 500m után a  N 47° 55,682' E 17° 23,527' 129 m [GCDUD+toltesrol leteres] pontnál balra térjünk le és menjünk tovább a fehér kavicsos úton. Kicsit göröngyös meg poros, de jól járható. Elérve a "Kőhíd" nevű acélgerendákból épült, jó masszív hidat,  N 47° 55,707' E 17° 23,928' 126 m [GCDUD+kohid] érdemes kicsit leállni és megcsodálni a tájat, a víz erejét. A kavicsos út a hídon továbbmenve a Denkpáli hallépcsőhöz vezet.
A jelszó első része a N 47° 55,922' E 17° 24,286' 115 m [GCDUD-1] koordinátán, az információs táblára rajzszögezett laminált táblácskán található. Melyik a legrövidebb nevű hal, amelyik már megfordult errefelé?
(A jelszórészlet a tábla hátulján is megtalálható filctollal felírva.)
(Sajnos a létesítmény az elmúlt évek során eléggé leromlott, a hal-kémlelő ablak lejárata is víz alá került.)
Ha a magas vízállás miatt nem tudsz átjutni a Kőhídon, még előtte, jobbra a nagy fán is találsz egy tartalék laminált táblácskát a jelszórészlettel.  N 47° 55,695' E 17° 23,867' 147 m [GCDUD+tartalek]
Ezen kívül innen, a híd előtti kanyartól nem messze, az ösvénytől 1-2m-re balra, egy fa alá is elhelyeztem egy gyógyszeres műanyag dobozkát, benne laminált lapon a jelszórészlettel. Koordináták: N47 55.727 E17 23.870.
De ezek csak tartalékok, azért - ha a vízállás megengedi - nézzétek meg a hallépcsőt, hisz ez a hely lényege! :-)

-------------------------------------------------------------------

A denkpáli zsilipen át tovább lehet menni autóval is, az út pont a Dunakiliti duzzasztóhoz visz. Kavicsos, de jól járható száraz időben és alacsony vízállásnál. Ha ezt az utat választod, néhány dolgot azért számításba kell venned:
1. a kocsid hátulja matt fehér lesz a portól
2. út közben van néhány betonból készült gázló, ami normálisan tök száraz, de magas vízállásnál lehet rajta víz, személykocsival akár járhatatlan is lehet! Az első mindjárt a zsilip után van nem sokkal. Lassan, óvatosan hajtsatok át rajtuk, nehogy leérjen az autó alja.
3. A  N 47° 58,425' E 17° 21,410' 126 m [GCDUD+sorompo] ponton egy sorompó van. Amikor arra jártunk, nyitva volt, de ezt nem tudom garantálni. Kb. az út felénél van, hogy viccesebb legyen visszafordulni... :-) Hát, ez sajnos egy rizikófaktor.
4. Mindezekért cserébe viszont olyan mélyen bejuthattok a Szigetköz szívébe, ahová csak nagyon kevesek jutnak el!
Út közben érdemes többször megállni, lesétálni a mellékágakhoz, a vízpartra - órákat el lehet tölteni jó időben ezen a vidéken! Sok ritka madarat is láttunk a felméréskor.
Segítségképpen a hallépcsőtől a duzzasztóig tartó track letölthető innen.
Ha a dunakiliti duzzasztómű felől jönnél, akkor a porta után (ha beengednek kocsival) kicsit tovább egyenesen, de a duzzasztó hídja előtt jobbra le a betonúton. Az N47 59.222' E17 19.593' kereszteződésben kövesd tovább azt az utat, amerre a villamos távvezeték is halad. Van egy tábla is: "Kikötő Hafen"
A betonútnak vége szakad az N47 59.134' E17 20.134' ponton, itt jobbra tarts a kavicsos földúton. Innen már végig egyenesen.

Ha inkább a közúton való megközelítés a szimpatikus, akkor a hallépcső után térjünk vissza Dunaszigetre, majd menjünk tovább Doborgazszigeten át Dunakilitire. A faluba beérve forduljunk jobbra a Gyümölcsös utcába, az út egyenesen a Dunakiliti Duzzasztómű sorompós portájához vezet, itt az autót le kell tenni. A létesítmény nappal szabadon látogatható, csak regisztráció történik.

1977-ben Magyarország és Csehszlovákia aláírta a közös dunai vízlépcsőrendszer szerződését. Az eredeti elképzelés szerint a Dunakiliti duzzasztómű segítségével egy közös tározóteret duzzasztottak volna fel, amiből a vizet egy üzemvízcsatornán keresztül a bősi erőműre vezetik. A magyar kormány azonban 1989-ben határozatot hozott a beruházás leállításáról. 1992-ben a szlovák fél, a Dunakiliti duzzasztómű funkcióit a Dunacsúnyi létesítménnyel kiváltva egyoldalúan elterelte a Dunát. A szlovákok által biztosított vízhozam ekkor olyan csekély volt, hogy a mellékágrendszerben szélsőségesen alacsony vízszintek alakultak ki, a medrek nagy része kiszáradt. A vízpótlást végül a dunakiliti fenékküszöbbel sikerült megoldani. A Duna 1843.fkm-ben épített fenékküszöb és a Dunakiliti duzzasztómű felett szabályozható módon felduzzasztják a Szlovákiából érkező vízhozamot. Az érkező víz egy része az ún. töltőbukókon át befolyik a mellékágrendszerbe. A betáplált víz mennyisége a duzzasztott tér vízszintjétől függ, ami a duzzasztóművel szabályozható.

A láda, benne a jelszó második részével a régi főmeder és a mesterséges átvágás által alkotott szigeten található, ahová a duzzasztómű hídján átsétálva juthatunk el. Javaslat: a duzzasztómű hídján átérve a bódénál rögtön le, balra. (Kicsit meredek!) A doboz a töltésen, az egyik "semmibe vezető lépcsősor" felső végénél várakozik, egy kövek alatti üregben. "Fészkét" egyik oldalról a lépcső betonja határolja, a többi oldalról kövek rejtik. Megszerzéséhez csak egyetlen követ kell elmozdítani, a kis "barlang" bejáratánál!!! A felső nagy követ NEM kell levenni!További segítő képek itt. A láda koordinátái:  N 47° 59,651' E 17° 19,296' 132 m [GCDUD-2]. Viszonylag kisméretű konyhai műanyag doboz, méretei: 17x11x5cm - normál CD nem fér bele. A jelszó két része egybe írandó, ékezet nélkül. Kéretik az álcázó követ ugyanígy visszatenni muglik és a víz ellen!
(Megelőzendő az értetlenkedő logokat, hogy miért ott van, ahol: 1.: a sziget árterület, tehát évente akár többször is víz alá kerülhet! Ezért kellett ilyen "magasra" tenni. 2.: A járt utaktól azért igyekeztem messzire tenni, hogy nyugodtan logolhass - szép időben, hétvégeken néha sokan bóklásznak a szigeten! 3.: A beton tövébe, kövek alá pedig azért került, nehogy az első láda sorsára jusson ez is. Talán itt hosszabb életű lesz. Az új hely miatt emeltem a nehézséget 3-ra.)
A ládába TravelBug nem helyezhető.

Feltétlenül érdemes megnézni a fenékküszöböt, ami a láda helyétől 450m-re van légvonalban. Koordinátái:  N 47° 59,689' E 17° 18,917' 123 m [GCDUD+fenekkuszob]
A képeknél a légi felvételen a legfelső vízfelület a szlovák üzemvízcsatorna, alatta a régi főmeder a fenékküszöbbel, legalul a mesterséges átvágás, amelyen a duzzasztómű is található, valamint látható a félköríves töltés is a szigeten.

Figyelem! Árvíz vagy magas vízállás esetén a multi első pontja valószínűleg NEM megközelíthető!

Ha keresés közben megéheznétek, több étterem is akad útközben. Érdemes még megnézni Halásziban a Mosonmagyaróvár felé kivezető Kossuth L. úton a hidat, amelynek elődjét egy fával megrakott teherautó '92-ben leszakította. Mementóként a roncs egy darabját kiállították.

Ajánlom figyelmetekbe a közeli Mosonmagyaróváron található Lajta parti caching-party (GCMOVA) nevű multi-, valamint a Szigetköz csücske - Vének (GCVNEK) nevű hagyományos ládánkat!
További képek itt láthatók.

Jó barangolást kívánunk Nektek ebben a csodálatos dunai vízivilágban: NZs & KáVé & EnZo2005.05.17 és 06.04 között a láda régi helyét eldózerolták, a láda megsemmisült. :-(
Újratelepítve: 2005.06.07. A logot lásd itt. A szövegben minden adat javítva.
Köszönet fűkockának, aki megmentette az utókor számára a logbook-ot!


2006.09.11-én koordináta-pontosítást és ellenőrzést tartottam. A szöveg kibővült a denkpáli hallépcső - dunakiliti duzzasztómű közötti út leírásával. A barangolás során készült képekből készült válogatást itt megnézheted.

Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (259 db): környezet: 4.67 rejtés: 4.36 web: 4.62 átlag: 4.55

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


anettnori 2019.04.25 09:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

Hármashatár rejtés (GC3AS6) után a második ponttal kezdtem. Azaz csak kezdtem volna. Felújítják a duzzasztóművet, 2021. IX. 30-ig senkit nem engednek át a hídon a tájékoztató tábla szerint. Elsőre engem sem, aztán egy főnökféle emberke érdeklődött, miért is akarok én átmenni a szigetre. Elmondtam, meg hogy 20 perc alatt megjárnám.Szerinte a vízügyi hivatal sem fog engedélyt kiadni az áthaladáshoz. Itt most évekig nem lesz mozgás. Szerintem óriási szerencsém volt, mert hozott kulcsot és beengedett.
A rejtés teljesen rendben, de egy ideig a szárazföldi megközelítés problémás lesz.
Az első pont csodálatos hely, igazi tipikus vízivilág. A közeli 5-ös nehézségű comos rejtés is izgalmas...

IMG_20190425_084055IMG_20190425_084339
IMG_20190425_085716IMG_20190425_095420
IMG_20190425_095505IMG_20190425_095528
tiktak 2019.03.20 10:59 - Egyéb
Mai szigetközi barangolásunk egyik célpontja volt, de sajnos a Dunakiliti duzzasztóműnél lezárták a hidat, mert dolgoznak valamit, a biztonsági őr sem engedett be.... A hallépcsőt pedig a magas vízállás miatt nem tudtuk megközelíteni, mert bizony a hídat elöntötte a víz. Visszajövünk!

pliptai 2018.12.20 22:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.0]

labdarózsa 2018.07.25 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Szalay-team 2018.07.12 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Egy háromnapos kajaktúra alkalmával , gyönyörű időben, bámulatos helyeken át szereztük meg ezt a kis multit... köszönjük a lehetőséget!

GYEZegzug 2018.05.20 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.30
66. Köszi szépen a lehetőséget.

emiGrant 2018.05.20 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.15
Mind a hallépcső, mind a duzzasztó nagyon érdekes volt. A duzzasztómű monumentalitása igazán izgalmas volt. Átsétáltunk a másik oldalra és a benőtt ösvényen megtaláltuk a ládát. A sűrű növényzet kicsit kellemetlenné teszi az oda utat. Talán amikor a rejtés új volt akkor ez még szép sétány volt, de mostanra már nem az. El is mosolyodtam azon, hogy vigyázva kell visszarejteni a muglik miatt. El nem tudok képzeéni senki mást, mint kessereket, akik idáig eljönnének. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-1-2
-3-4
distike 2018.04.28 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.48
Megtaláltam.Tavaly ősszel a 2.pontot jártam be, ma pedig az elsőt.Köszönöm a lehetőséget és azt,hogy erre a szép tájra kalauzolt.

Liberty 2018.04.27 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Érdekes és szép helyet mutat be a rejtő, köszönet a rejtésért.

Katona55 2018.04.27 13:30 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel és Libertyvel.

stmester 2018.04.27 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Nagyon vártam, hogy a zsilipbe jöjjön egy hajó, de hiába.

P1030268P1030274
joove 2018.04.22 13:13 - Megtaláltam
Tavaly megvolt a dunakiliti fenékküszöb, most pedig a denkpáli hallépcső. Mindkettő remek hely. Köszönjük a rejtést.

Csapdoki 2017.08.31 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.03
Na az ilyenek miatt mentem el erre a környékre.

Pomisa 2017.08.04 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Nagyon régen jártam már itt, de alig emlékeztem rá, így most felfrissítettem a memóriámat. A láda megkeresése után elmentünk megnézni a fenékküszöböt.
Köszönjük a rejtést.

Mivol 2017.07.10 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kir6 2017.06.18 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

alucifer 2017.06.08 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.18
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


DSCN7588DSCN7589
DSCN7591DSCN7594
DSCN7596DSCN7598
gege68 2017.05.01 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

lembo 2017.04.13 12:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 3.77
Megtaláltam! [iGC] [wapon beküldött szöveg] Húsvét előtti feltöltődés során E-vel. Szerencsére a korábbi logok elolvasása után az első pontot könnyen megtaláltuk. Az, hogy a kétállomásos multi pontjai közt ekkora a távolság én furcsának és szerencsétlennek találtam. Egy jó okot találtam arra, hogy ez multi legyen, ne pedig két külön láda, az a két pont közti út a Duna parton. Ez nagyon szép volt, sok helyen lehet gyönyörködni az érintetlen szigetközi tájban. A második pont ládája szerintem feleslegesen messze van a duzzasztótól, a természet által visszafoglalt területen kell az embernek átverekedni magát. Azt hittem, a ládánál lesz egy szép kilátópont, vagy valami, de nem volt. Ilyen lépcső a duzzasztóhoz jóval közelebb is lett volna, több is. Nekem az első pont tetszett jobban. A szigetközi táj viszont tényleg nagyon szép, jó, hogy megmutattad.

IMG_5479IMG_5480
IMG_5488IMG_5489
IMG_5493IMG_5495
IMG_5496IMG_5497
IMG_5498 
tabletta 2017.03.27 19:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (358 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu