geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1064. Szigetközi vízivilág (GCDUD)

Dunasziget térkép

Dunasziget térkép

denkpáli zsilip

denkpáli zsilip

hallépcső

hallépcső

"csalivíz"

"csalivíz"

felvíz1

felvíz1

légifelvétel a duzzasztóról

légifelvétel a duzzasztóról

hajózócsatorna

hajózócsatorna

felvíz 2.

felvíz 2.

fenékküszöb

fenékküszöb

itt keresd!

itt keresd!
Szélesség N 47° 59,651'
Hosszúság E 17° 19,296'
Magasság: 132 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.09.11 17:15
Megjelenés időpontja: 2004.09.13 21:10
Utolsó lényeges változás: 2020.06.17 13:41
Utolsó változás: 2020.12.28 12:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: NZs & KáVé & EnZo
Felhasználó: NZs
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.5
Megtalálások száma: 345 + 1 sikertelen + 26 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
Ez egy örökbefogadható geoláda. Sajnos már 6 hónapja beteg, és a szabályaink szerint - négy hónapon túli betegállomány után és a javulás látható jele nélkül - ÖRÖKBE FOGADHATÓ. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)

(a leírás szövegét módosítottam: halaszkiraly, 2020.12.28)


Piros kereszt Kedves NZs rejtőtársunk!
A 1064. GCDUD (Szigetközi vízivilág) Kedves NZs rejtőtársunk!
A keresők jelzései alapjá javasolni szeretném ennek a multinak az újragondolását, amiatt mert a multi egyik pontja elérhetetlenné vált az építkezés miatt.
A közösség nevében köszönöm a rejtést és a gondoskodást!

Üdvözlettel: hk
[halaszkiraly, 2020.06.17 13:41]

[WAP]:
Kétállomásos multi, első pontja a denkpáli hallépcsőnél: Dunasziget, letérés a Nagysziget utcánál a kavicsos útra: N47 55,685' E17 22,917' 122m.
A töltésen jobbra, majd letérés a töltésről balra itt: N47 55,682' E17 23,527' 129m-nél.
Jelszó 1. része: Denkpáli hallépcsőnél információs tábla, azon laminált táblácskán a jelszórészlet: N47 55,922' E17 24,486' 115m.
Láda+jelszó 2. része: Dunakiliti duzzasztómű, a hídon át, a töltésen egy lépcső felső végénél N47 59,651' E17 19,296' 132m. EGY kő takarja!
A létesítmény NAPPAL szabadon látogatható, csak regisztráció történik.
Látnivaló: fenékküszöb N47 59,689' E17 18,917' 123m.
A ládába TravelBug nem helyezhető.
[WAP vége!]

A Szigetköz észak-nyugati részébe invitálunk benneteket ezzel a kétállomásos multiládával, a Duna mellékágai közötti kalandozásra, két érdekes "ojjektum" megtekintésével egybekötve.
A multi első pontja - egyben a jelszó első része - a Denkpáli hallépcsőnél található.

A szigetközi mellékágrendszert valaha a Duna halbölcsőjének nevezték, mert a sekély, nyugodt víz ívóhelyet és táplálékforrást jelentett a halaknak. Az itt világra jött halivadékok felnőve visszaúsztak a főmederbe. Ez a biológiai funkció is jelzi a természetes vízjárás és a kiterjedt főág-mellékág kapcsolat fontosságát. A Duna elterelése után a kiszáradt mellékágakban a halak tömegesen elpusztultak. A vízpótlás megkezdésével, 1995-től ismét jelentős vízterek alakultak ki, azonban ez nem jelentette a halállomány rehabilitációját is. A Duna szabályozásának elmaradása miatt nagy vízszintkülönbség alakult ki a vízpótolt mellékágak és a főág között, ami a halak átközlekedését ellehetetlenítette. A hallépcső egy olyan létesítmény, amely a két különböző szintű vízteret (főág és mellékágrendszer) egy hosszabb, de a halak számára leküzdhető esésű vízfolyással köti össze. Feladata, hogy a főmederben élő halak számára ismét lehetőséget teremtsen ívóhelyeik megközelítésére. A hallépcső egybeépült egy, a mellékágrendszer vízszintjét szabályozó zsilippel, melynek feladata, hogy a vízszintet a valamikori, optimálisnak tekinthető vízjárásnak megfelelően szabályozza. Másrészt a zsilipen átbukó víz oxigénnel dúsul, így a hallépcső közelébe csalogatja a halakat. Maga a hallépcső egy medencesorból áll, melyek között a szintkülönbség 10-20cm. Három pihenőtó - ahol a holtterekben az áramlás kisebb - segíti a halak pihenését útközben. A hallépcsők kialakításánál fontos cél, hogy a halak az átjárót meg is találják. Ezért egy "csalivízvezeték"-et is beépítettek, amely a felvízi oldalról nagy sebességű vízsugarat juttat a hallépcső bejáratához, így semlegesítve a mellette levő vízszintszabályozó zsilipen átbukó víz csalogató jellegét. A csalivíz és az alsó bejáratnál található kiöblösödés segítségével a tapasztalatok szerint a halak nagy része megtalálja a bejáratot. A létesítménynél beüzemelése óta folynak kutatások. A vasbeton medencesor oldalába üvegablakot építettek - bárki megnézheti (ha szerencséje van) a fel, vagy leúszó halakat. Az eddigi eredmények rendkívül bíztatóak: a hallépcsőnél eddig 24 fajta halat figyeltek meg, ebből 11 faj volt képes felúszni az alsó víztérből a felsőbe, annak ellenére, hogy a teljes vízszintkülönbség 3-4m!
Akit részletesebben érdekel a dolog, kattintson ide!

Megközelítés:
Legegyszerűbben autóval járható be az útvonal, de bringával is lehetséges. (Győrtől a Szigetközi út mentén kiépített kerékpárút van (majdnem) Mosonmagyaróvárig.) Halásziból Dunakiliti irányába induljunk el. Dunaszigetre megérkezve, a Galambos úton haladjunk egyenesen, a híd után a Cikola úton jobbra, majd rögtön balra a Dózsa György utcán. A Nagysziget utcai Y elágazónál letérünk az aszfaltútról, balra tovább a kavicsos úton.  N 47° 55,685' E 17° 22,917' 122 m [GCDUD+balra]
Az utca felmegy a töltésre, de innentől behajtani tilos. (A tapasztalatunk szerint mindenki teljes nyugalommal közlekedik a töltésen autóval - de ahogy gondoljátok, a töltés előtt éppenséggel le is lehet támasztani az autót, ha nem akartok kockáztatni. Innen még kb. 2km a töltésen.) Jobbra induljunk a töltésen, 500m után a  N 47° 55,682' E 17° 23,527' 129 m [GCDUD+toltesrol leteres] pontnál balra térjünk le és menjünk tovább a fehér kavicsos úton. Kicsit göröngyös meg poros, de jól járható. Elérve a "Kőhíd" nevű acélgerendákból épült, jó masszív hidat,  N 47° 55,707' E 17° 23,928' 126 m [GCDUD+kohid] érdemes kicsit leállni és megcsodálni a tájat, a víz erejét. A kavicsos út a hídon továbbmenve a Denkpáli hallépcsőhöz vezet.
A jelszó első része a N 47° 55,922' E 17° 24,286' 115 m [GCDUD-1] koordinátán, az információs táblára rajzszögezett laminált táblácskán található. Melyik a legrövidebb nevű hal, amelyik már megfordult errefelé?
(A jelszórészlet a tábla hátulján is megtalálható filctollal felírva.)
(Sajnos a létesítmény az elmúlt évek során eléggé leromlott, a hal-kémlelő ablak lejárata is víz alá került.)
Ha a magas vízállás miatt nem tudsz átjutni a Kőhídon, még előtte, jobbra a nagy fán is találsz egy tartalék laminált táblácskát a jelszórészlettel.  N 47° 55,695' E 17° 23,867' 147 m [GCDUD+tartalek]
Ezen kívül innen, a híd előtti kanyartól nem messze, az ösvénytől 1-2m-re balra, egy fa alá is elhelyeztem egy gyógyszeres műanyag dobozkát, benne laminált lapon a jelszórészlettel. Koordináták: N47 55.727 E17 23.870.
De ezek csak tartalékok, azért - ha a vízállás megengedi - nézzétek meg a hallépcsőt, hisz ez a hely lényege! :-)

-------------------------------------------------------------------

A denkpáli zsilipen át tovább lehet menni autóval is, az út pont a Dunakiliti duzzasztóhoz visz. Kavicsos, de jól járható száraz időben és alacsony vízállásnál. Ha ezt az utat választod, néhány dolgot azért számításba kell venned:
1. a kocsid hátulja matt fehér lesz a portól
2. út közben van néhány betonból készült gázló, ami normálisan tök száraz, de magas vízállásnál lehet rajta víz, személykocsival akár járhatatlan is lehet! Az első mindjárt a zsilip után van nem sokkal. Lassan, óvatosan hajtsatok át rajtuk, nehogy leérjen az autó alja.
3. A  N 47° 58,425' E 17° 21,410' 126 m [GCDUD+sorompo] ponton egy sorompó van. Amikor arra jártunk, nyitva volt, de ezt nem tudom garantálni. Kb. az út felénél van, hogy viccesebb legyen visszafordulni... :-) Hát, ez sajnos egy rizikófaktor.
4. Mindezekért cserébe viszont olyan mélyen bejuthattok a Szigetköz szívébe, ahová csak nagyon kevesek jutnak el!
Út közben érdemes többször megállni, lesétálni a mellékágakhoz, a vízpartra - órákat el lehet tölteni jó időben ezen a vidéken! Sok ritka madarat is láttunk a felméréskor.
Segítségképpen a hallépcsőtől a duzzasztóig tartó track letölthető innen.
Ha a dunakiliti duzzasztómű felől jönnél, akkor a porta után (ha beengednek kocsival) kicsit tovább egyenesen, de a duzzasztó hídja előtt jobbra le a betonúton. Az N47 59.222' E17 19.593' kereszteződésben kövesd tovább azt az utat, amerre a villamos távvezeték is halad. Van egy tábla is: "Kikötő Hafen"
A betonútnak vége szakad az N47 59.134' E17 20.134' ponton, itt jobbra tarts a kavicsos földúton. Innen már végig egyenesen.

Ha inkább a közúton való megközelítés a szimpatikus, akkor a hallépcső után térjünk vissza Dunaszigetre, majd menjünk tovább Doborgazszigeten át Dunakilitire. A faluba beérve forduljunk jobbra a Gyümölcsös utcába, az út egyenesen a Dunakiliti Duzzasztómű sorompós portájához vezet, itt az autót le kell tenni. A létesítmény nappal szabadon látogatható, csak regisztráció történik.

1977-ben Magyarország és Csehszlovákia aláírta a közös dunai vízlépcsőrendszer szerződését. Az eredeti elképzelés szerint a Dunakiliti duzzasztómű segítségével egy közös tározóteret duzzasztottak volna fel, amiből a vizet egy üzemvízcsatornán keresztül a bősi erőműre vezetik. A magyar kormány azonban 1989-ben határozatot hozott a beruházás leállításáról. 1992-ben a szlovák fél, a Dunakiliti duzzasztómű funkcióit a Dunacsúnyi létesítménnyel kiváltva egyoldalúan elterelte a Dunát. A szlovákok által biztosított vízhozam ekkor olyan csekély volt, hogy a mellékágrendszerben szélsőségesen alacsony vízszintek alakultak ki, a medrek nagy része kiszáradt. A vízpótlást végül a dunakiliti fenékküszöbbel sikerült megoldani. A Duna 1843.fkm-ben épített fenékküszöb és a Dunakiliti duzzasztómű felett szabályozható módon felduzzasztják a Szlovákiából érkező vízhozamot. Az érkező víz egy része az ún. töltőbukókon át befolyik a mellékágrendszerbe. A betáplált víz mennyisége a duzzasztott tér vízszintjétől függ, ami a duzzasztóművel szabályozható.

A láda, benne a jelszó második részével a régi főmeder és a mesterséges átvágás által alkotott szigeten található, ahová a duzzasztómű hídján átsétálva juthatunk el. Javaslat: a duzzasztómű hídján átérve a bódénál rögtön le, balra. (Kicsit meredek!) A doboz a töltésen, az egyik "semmibe vezető lépcsősor" felső végénél várakozik, egy kövek alatti üregben. "Fészkét" egyik oldalról a lépcső betonja határolja, a többi oldalról kövek rejtik. Megszerzéséhez csak egyetlen követ kell elmozdítani, a kis "barlang" bejáratánál!!! A felső nagy követ NEM kell levenni!További segítő képek itt. A láda koordinátái:  N 47° 59,651' E 17° 19,296' 132 m [GCDUD-2]. Viszonylag kisméretű konyhai műanyag doboz, méretei: 17x11x5cm - normál CD nem fér bele. A jelszó két része egybe írandó, ékezet nélkül. Kéretik az álcázó követ ugyanígy visszatenni muglik és a víz ellen!
(Megelőzendő az értetlenkedő logokat, hogy miért ott van, ahol: 1.: a sziget árterület, tehát évente akár többször is víz alá kerülhet! Ezért kellett ilyen "magasra" tenni. 2.: A járt utaktól azért igyekeztem messzire tenni, hogy nyugodtan logolhass - szép időben, hétvégeken néha sokan bóklásznak a szigeten! 3.: A beton tövébe, kövek alá pedig azért került, nehogy az első láda sorsára jusson ez is. Talán itt hosszabb életű lesz. Az új hely miatt emeltem a nehézséget 3-ra.)
A ládába TravelBug nem helyezhető.

Feltétlenül érdemes megnézni a fenékküszöböt, ami a láda helyétől 450m-re van légvonalban. Koordinátái:  N 47° 59,689' E 17° 18,917' 123 m [GCDUD+fenekkuszob]
A képeknél a légi felvételen a legfelső vízfelület a szlovák üzemvízcsatorna, alatta a régi főmeder a fenékküszöbbel, legalul a mesterséges átvágás, amelyen a duzzasztómű is található, valamint látható a félköríves töltés is a szigeten.

Figyelem! Árvíz vagy magas vízállás esetén a multi első pontja valószínűleg NEM megközelíthető!

Ha keresés közben megéheznétek, több étterem is akad útközben. Érdemes még megnézni Halásziban a Mosonmagyaróvár felé kivezető Kossuth L. úton a hidat, amelynek elődjét egy fával megrakott teherautó '92-ben leszakította. Mementóként a roncs egy darabját kiállították.

Ajánlom figyelmetekbe a közeli Mosonmagyaróváron található Lajta parti caching-party (GCMOVA) nevű multi-, valamint a Szigetköz csücske - Vének (GCVNEK) nevű hagyományos ládánkat!
További képek itt láthatók.

Jó barangolást kívánunk Nektek ebben a csodálatos dunai vízivilágban: NZs & KáVé & EnZo2005.05.17 és 06.04 között a láda régi helyét eldózerolták, a láda megsemmisült. :-(
Újratelepítve: 2005.06.07. A logot lásd itt. A szövegben minden adat javítva.
Köszönet fűkockának, aki megmentette az utókor számára a logbook-ot!


2006.09.11-én koordináta-pontosítást és ellenőrzést tartottam. A szöveg kibővült a denkpáli hallépcső - dunakiliti duzzasztómű közötti út leírásával. A barangolás során készült képekből készült válogatást itt megnézheted.

'
Állapot: beteg
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (262 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.36 web: 4.62 átlag: 4.55

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


anettx 2020.09.26 14:42 - Megtaláltam
TFTC!
Győr-Mosoni kirándulgatás.
Ezt a multit vártam a legjobban és nemcsak a látnivaló miatt hanem olvasva az elmúlt 1 év logjait.
1. pont gond nélkül elérhető. Nagyon látványos hely, tetszett!
Kerestük a Kőhíd előtti pót1 és pót2 jelszavakat is, de egyiket sem találtuk.
Az 1. pont letölthető koordinátája viszont nem stimmel, mert 200 méterrel nyugatra mutat (a rövid leírásban viszont jó).
2. pontnál a híd még mindig lezárva építkezés miatt, tehát a ládához nem lehet eljutni. Itt az infótáblára felírtunk pótjelszót: 47 59.157, 17 19.442
Köszönjük korábbi megtaláló segítségét, rejtőt is hívtuk a helyszínről, sajnos sikertelenül.
[Geoládák v3.6.0]

1. pont pótjelszó környékegcdud-IMG_5136
gcdud-IMG_51392. pont pótjelszó itt
2. pont, ládától 800 méterre 
ha2 2020.09.26 14:25 - Megtaláltam
A helyszíni információk szerint még egy évig nem lehet a 2. ponthoz szárazföldi úton eljutni.
Korábbi megtaláló segített. A jelszórészletet felírtuk az infó tábla aljára.
47.59,157'
17.19,442'

Állj! Ne tovább.046
045044
043042
039041
erdei csiperke 2020.08.21 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Ok

hesim 2020.07.23 10:52 - Megtaláltam
Mindkét ponton építési terület van jelenleg.
Mi olyan szerencsések voltunk hogy a gáton simán átsétáltunk, csak visszafelé volt bezárva a kapu és jött szembe az őr. :)
A hallépcsőnél is ki volt írva hogy "építési terület, belépni tilos!", de nem foglalkozott senki velünk amikor átsétáltunk ott.
A jelszót viszont nem kerestük mert mert a geoládák appban nem látszott a láda, ezért kérném a kedves rejtőt hogy a képek alapján fogadja el a találatot.
Köszönöm

[Jóváhagyta: NZs, 2020.08.03 17:40]

IMG_4635IMG_4640
IMG_4595 
vajasfok 2020.07.08 14:13 - Megtaláltam
Dunakilitinél a hídon még átsurranni se lehetett volna, épp akkor szedte fel egy markoló az út betontömbjeit. A második pont megvan.

Kérném a képek alapján a találat elfogadását!

Köszönöm!

[Jóváhagyta: NZs, 2020.07.16 22:35]

109126350_580614012599909_1993587332801144475_n110110074_649871785874886_402551817781644133_n
bölli 2020.06.18 11:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.53
2-es pont megközelíthetetlen, a hídon nem lehet átmenni! A képek alapján kérünk elfogadást

[Jóváhagyta: NZs, 2020.06.20 23:39]

SAM_0740SAM_0741
Bajuszcica 2020.06.18 11:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.03
A második pont megközelíthetetlen, a hídon dolgoznak, nem lehet átmenni. A képek alapján kérünk elfogadást. Köszönjük.

[Jóváhagyta: NZs, 2020.06.20 23:39]

SDC10137SDC10140
halaszkiraly 2020.06.17 13:41 - Egyéb
Piros kereszt Kedves NZs rejtőtársunk!
A 1064. GCDUD (Szigetközi vízivilág) Kedves NZs rejtőtársunk!
A keresők jelzései alapjá javasolni szeretném ennek a multinak az újragondolását, amiatt mert a multi egyik pontja elérhetetlenné vált az építkezés miatt.
A közösség nevében köszönöm a rejtést és a gondoskodást!

Üdvözlettel: hk
Email-t küldtem a rejtőnek.

Mikulás 2020.04.11 12:00 - Egyéb
Szigetközi mesevilág - cikk a nemrég elindult Vízjáró magazinban
Rövid video erről a vizitúráról

IMG_3045IMG_3053
IMG_3061IMG_3063
IMG_3079IMG_3089
IMG_3111IMG_3115
IMG_4845IMG_4862
kasap 2020.01.04 07:25 - Megtaláltam
Az első ponton csak a pótjelszóig jutottunk el a hídfelújítás miatt. A második pontot úgy őrzik, kerítéssel, mintha NASA központ lenne. Sajnos nem jutottunk a jelszóig de így is nagyon tetszett. A képek alapján, szeretném ha elfogadnád. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

[Jóváhagyta: NZs, 2020.01.06 09:49]

IMG_20200104_073232IMG_20200104_211212
IMG_20200104_080017IMG_20200104_080030
Butchman 2020.01.04 07:24 - Megtaláltam
Kasappal közös kirándulást szerveztünk erre a napra. Ez volt a legproblémásabb láda mind közül. Az első ponton a Kőhidat szétbontották. Ez még nem volt leküzdhetetlen akadály a pótjelszó miatt. Sajnos így a hallépcső kimaradt. :( A második pont még lehangolóbb volt. Senkit nem találtunk a duzzasztó környékén. Ellenben egy tábla fogadott ami szerint jó sokáig nem is lehet a hídon átkelni. Ha jól sejtem így a láda nehézsége 5-ösre változott pár évig. Abban az esetben, ha a képek alapján elfogadjátok, nagyon megköszönöm. Ígérem legközelebb egy vízi túra során felkeresem a ládát is. [g:hu 1.6.4]

[Jóváhagyta: NZs, 2020.01.06 09:49]

IMG_20200104_073235IMG_20200104_073326
IMG_20200104_080010IMG_20200104_080034
Mikulás 2019.08.04 14:04 - Egyéb
Egy újabb remekbe szabott szigetközi kis vizitúrának hagyok emléket ezzel az "Egyéb" loggal. Nem titkolt szándékom egy kicsit "reklámozni" ezt a ládát és persze az egész környéket. Július közepén egy fél napos bevetésen jártam itt az ún. kis körön (lásd korábbi log) Lilluval és Zsuval egy felfújható Gumotex Thaya kajakkal és a SUP deszkával. Ma viszont (Lillu betegsége miatt) csak kettesben jöttünk, így csak a kajakot hoztuk.
Túraútvonal: indulás és érkezés a Kisvesszősi kemping (Cikolasziget) volt. Onnan folyás irányba indultunk a Kisvesszősi-Dunán, majd a Koszos orra ágba (kőhíd előtt) balra fordultunk, majd jobbra a Jakabi-Dunára. Innen a multi első pontjánál, a Denkpáli hallépcsőnél kötöttünk ki először. Kis nézelődés után elindultunk felfelé a Barkási-Dunán. A Barkási hídnál (átemelés) megebédeltünk, néztük a vízbe ugró társakat :-), majd folytattuk utunkat a Frigyes-hídig (átemelés). Innen tovább fel a Görgetegi bukóhoz (itt egy kis átfedés a múltkor bejárt szakasszal), de utána viszont befordultunk balra a Rudi ágba, mely után a Szigetelő ág helyett, jobbra befordultunk (folyással szemben), hogy a főágba a Jegenyési bukó felett érjünk ki (mivel a Szigetelő ág alatta folyik bele). Mindezt nyilván abból a megfontolásból, hogy a Szigetköz egyik legizgalmasabb helyén leevezhessünk: a Jegenyési bukón. Nagyobb izgalomra számítottam, sima liba volt (a jelenlegi vízállás mellett), de azért nagyon tetszett. A Dunajec kalandot idézte fel bennem :-)) Innen már megint ismerős szakaszon csorogtunk a Doborgazi kemping mellett, majd befordulva a Doborgazi átvágásra (hú, itt aztán begyorsul a folyó!). A Csákányi ágon még két kisebb zúgó várt, de azok sem jelentettek különösebb kihívást, inkább csak érdekessé tették a csodaszép túrát. 19,2 km volt a kör és négy és fél óra alatt a pihenőkkel együtt kellemesen teljesítettük. Beleszerettem a Szigetközbe, kár hogy messze van!

Menjetek vizitúrázni a Szigetközbe, mert egy csodavilág az! Mi biztosan jövünk még, mert tele van a fiók túratervekkel :-)

Mikulás

(track: https://www.strava.com/activities/2591029353)

IMG_7748IMG_7750
IMG_7755IMG_7756
IMG_7763IMG_7766
IMG_7767IMG_1994
kopepe 2019.07.19 13:00 - Egyéb
A hallépcső látogatását mindenkinek ajánlom. A szigetközi vízitúrák kihagyhatatlan pontja.
A szigeten korábban, többször is jártam már, de most, mikor a ládát keresném, bezárt kapu fogadott. A hidat lezárták. Délidő lévén félóra várakozásra sem jött arra senki. Így nem tudhattam meg, a láda miként közelíthető meg.

DSCN208567495447_367817827260308_9079463857612652544_n
67408318_393584234614919_5778441518205370368_n 
Mikulás 2019.07.14 13:00 - Egyéb
Jó régen kerestük fel Zsuzsival ezt a szigetközi ládát és ma annak okán jutott eszembe, hogy érintettük a két multipont közötti izgalmas útvonalat.

Hogy ne csak egyedül vizitúrázzak (a SUP deszkán), így beruháztam egy felfújható, minőségi kajakra. No, pont ennek volt ma az első bevetése, így hármasban tettük egy csodaszép kört a Szigetköz fantasztikus vizivilágában.
Leírom az útvonalat, hátha más is kedvet kap:
Parkolás és kiindulási pont: Doborgazi kemping. Innen folyásirányban indulunk el a Szigeti-Duna-ágon és amint tudunk szépen a folyó bal partjához húzódunk, mitegy elkerülve, hogy az ár bevigyen bennünket jobbra, a Doborgazi átvágásba, mert akkor a javasolt körtúrának lőttek :-)
Északnak haladunk folyásiránnyal szemben a Kormosi-Dunán (de normál esetben ez nem megerőltető, mert gyenge a sordrása). A folyó egy jobb kanyart vesz kb. egy kilométer múlva, de itt meg kell keresni a kis ágat (Sebes-ág), melyen balra bakanyarodunk, de az első lehetőségnél jobbra tartunk. A Görgetegi-Dunára egy kis átjárón (kb. 1 méter széles tudunk) kijutni kb. 250 után, de ezt is figyelni kell :-) Ha ez megvan akkor a Görgetegi-Dunán folyásiránnyal szemben haladunk egészen a Görgetegi bukóig (ezt fotóztam le anno 2006-ban). Most nem bukott át rajta a víz. A betonon picit megpihentünk, rendeztük sorainkat. SUP vs. kajak csere és haladtunk felfelé a Rudi-ágat, a Vadvíz kempinget elhagyva egészen addig a pontig, ahol balra be lehet fordulni a Szigeti-Duna-ágba. Ezen már lefelé sodor a víz. Innen már minden nagyon könnyű :-) A túrát azzal spékeltük meg, hogy nem csorogtunk le végig, hanem befordultunk a szinte alig észrevehető Szirtl-ágba. Ennek a bejáratát nem könnyű megtalálni. Ezen a kis ágon nagyon kalandos, de gyönyörű részeken halad az ember. A sodrás minimális. Egy ponton (hódvár?) kell egy átemelés, de a bal parton könnyedén abszolválható (szépen ki vagyon járva). Innen már sima liba a kiinduló pontig. A túra kb. 11-12 kilométer lehet. Csodás! Töltök fel pár képet! El tudnék ide képzelni egy remek kis vizes multit...

IMG_1413IMG_1414
IMG_6628IMG_6633
IMG_1411IMG_6632
IMG_1437IMG_6649
IMG_1454 
anettnori 2019.04.25 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

Hármashatár rejtés (GC3AS6) után a második ponttal kezdtem. Azaz csak kezdtem volna. Felújítják a duzzasztóművet, 2021. IX. 30-ig senkit nem engednek át a hídon a tájékoztató tábla szerint. Elsőre engem sem, aztán egy főnökféle emberke érdeklődött, miért is akarok én átmenni a szigetre. Elmondtam, meg hogy 20 perc alatt megjárnám.Szerinte a vízügyi hivatal sem fog engedélyt kiadni az áthaladáshoz. Itt most évekig nem lesz mozgás. Szerintem óriási szerencsém volt, mert hozott kulcsot és beengedett.
A rejtés teljesen rendben, de egy ideig a szárazföldi megközelítés problémás lesz.
Az első pont csodálatos hely, igazi tipikus vízivilág. A közeli 5-ös nehézségű comos rejtés is izgalmas...

IMG_20190425_084055IMG_20190425_084339
IMG_20190425_085716IMG_20190425_095420
IMG_20190425_095505IMG_20190425_095528
tiktak 2019.03.20 10:59 - Egyéb
Mai szigetközi barangolásunk egyik célpontja volt, de sajnos a Dunakiliti duzzasztóműnél lezárták a hidat, mert dolgoznak valamit, a biztonsági őr sem engedett be.... A hallépcsőt pedig a magas vízállás miatt nem tudtuk megközelíteni, mert bizony a hídat elöntötte a víz. Visszajövünk!

pliptai 2018.12.20 22:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.0]

labdarózsa 2018.07.25 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Szalay-team 2018.07.12 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Egy háromnapos kajaktúra alkalmával , gyönyörű időben, bámulatos helyeken át szereztük meg ezt a kis multit... köszönjük a lehetőséget!

GYEZegzug 2018.05.20 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.30
66. Köszi szépen a lehetőséget.

emiGrant 2018.05.20 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.15
Mind a hallépcső, mind a duzzasztó nagyon érdekes volt. A duzzasztómű monumentalitása igazán izgalmas volt. Átsétáltunk a másik oldalra és a benőtt ösvényen megtaláltuk a ládát. A sűrű növényzet kicsit kellemetlenné teszi az oda utat. Talán amikor a rejtés új volt akkor ez még szép sétány volt, de mostanra már nem az. El is mosolyodtam azon, hogy vigyázva kell visszarejteni a muglik miatt. El nem tudok képzeéni senki mást, mint kessereket, akik idáig eljönnének. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-1-2
-3-4
distike 2018.04.28 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.48
Megtaláltam.Tavaly ősszel a 2.pontot jártam be, ma pedig az elsőt.Köszönöm a lehetőséget és azt,hogy erre a szép tájra kalauzolt.

Liberty 2018.04.27 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Érdekes és szép helyet mutat be a rejtő, köszönet a rejtésért.

Dunasziget címere
Katona55 2018.04.27 13:30 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel és Libertyvel.

stmester 2018.04.27 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Nagyon vártam, hogy a zsilipbe jöjjön egy hajó, de hiába.

P1030268P1030274

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (372 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]