geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
976. Mesztegnyő Erdei Vasút (GCMEV)
MEV
MEV
MEV állomás
MEV állomás
Vonat
Vonat
Sínek az erdőben
Sínek az erdőben
Felsőkak végállomás 2012.
Felsőkak végállomás 2012.
Templom
Templom
Faluház
Faluház
Ahol sül a rétes
Ahol sül a rétes
Harangok 2004.
Harangok 2004.
Harangláb 2012.
Harangláb 2012.

Tó
A régi rejtek
A régi rejtek

Szélesség N 46° 29,412'
Hosszúság E 17° 26,984'
Magasság: 128 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.05.31 12:30
Utolsó lényeges változás: 2017.04.14 18:55
Utolsó változás: 2018.05.01 10:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: waneqr
Felhasználó: Terdik Család
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
További infók: http://petika.try.hu/vonat/14.htm
Megtalálások száma: 231 + 2 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Háromállomásos ládasor Mesztegnyő és a Busvári-tó között, ahol a jelszó az egyes pontokon összegyűjthető részletek egybeírva.

1. Az első jelszórészlet a MEV végállomáson található épület táblájába vésett betük száma osztva kettővel.
 N 46° 30,446' E 17° 26,009' 130 m [GCMEV-1]
2. A második rész a Faluház bejáratával szembeni emlékmű mellett álló borostyánnal benőtt tuja ágai között, földtől kb. 80 cm-re átm. 5 cm * 9 cm-es dobozban. .  N 46° 29,811' E 17° 25,382' 130 m [GCMEV-2]
3. Az utolsó pedig a
 N 46° 29,412' E 17° 26,984' 125 m [GCMEV-3]
koordinátákon lévő 18*14*7 cm-es ládában, amely egy fa alsó részén rejtőzik.


A ládába TravelBug helyezhető.


A láda
A megadott koordináták magára a ládára mutatnak, melyben található a magyarországi kisvasutak ládasorozat záróládájához szükséges információ is. A láda közepes méretű doboz, melybe CD nem fér bele.

A magyarországi kisvasutak geoládasorozat 14. tagja: Mesztegnyő Erdei Vasút.

Útvonaljavaslat
Az oda-vissza megközelítőleg 4 km-es sétát ajánlott a templom közeléből, a faluháztól (2-es pont) indítani - felkeresve előzőleg a kisvasút állomását (1-es pont) -, a kéken Kék sáv keletre tartva egészen a Busvári-halastóig (3-as pont).
Autóval a falu végig menve jelentősen lerövidíthető az út;
off-road módban akár pár száz méterre. Azonban aki jót akar az gyalog vagy kerékpárral teszi meg az utat, sőt tovább megy a kéken. Megéri. Érdekes lehet vonatozással kiegészíteni a túrát; Felsőkaktól vagy valamely megállótól vissza gyalogosan felkeresni a ládát.

Mesztegnyő a 68-as út mellett, Marcalitól 10 km, a Balatontól 23 km-re délre fekszik. Megközelíthető a dél-dunántúli kék turistaúton is, mely áthalad a településen, s kisvasút nyomvonalát követve a Boronka-melléki Tájvédelmi körzeten.

Ládatörténet
Hála az adoptálás előtti ládakarbantartásokért macikupacnak és befinek!
2010.08.26.: A ládát gondozásra megkaptuk waneqr-től.
2010.09.05.: A mocsaras részről szárazabb helyre költözött a láda
2011.06.17.: Új láda és logbook került kihelyezésre, a régi feltehetően a nem messze dolgozó fakitermelők martaléka lett.
2012.08.26.: A ládaleírás aktualizálása a látnivalók megváltozása miatt. A jelszó meghatározása is változott.
2015. 05.18. Köszönet Arnold Lászlónak a ládapótlásért.
2016.07.17.: A Faluház felújítása miatt, a második pont helye és a jelszó is megváltozott.
2017.03.14.: A láda sorozatos eltűnés miatt új helyre költözött.

Háttér

Kisvasút
A Hunyadi grófok építették az 1925-tól működő kisvasút ősét, a "Muki"-t; mely a fakitermelést szolgálva 1945-ig gőzmozdonnyal üzemelt. Az államosítás követően az erdészet használta lóvontatású vasútként. 1960-ra több mint 9 kilométer hosszan futottak már a szerelvények; dízelmozdonyokkal, menetrend szerint szállítva a környező puszták lakosságát is. A fakitermelés visszaesése, valamint Kak-puszta, Libickozma, Háromház, Kopár-puszta, Lencsen-puszta és Cserfekvés elnéptelenedése miatt a kisvasút jelentősége lecsökkent. Mára a személyszállítás csak turisztikai célokra korlátozódik. A kisvasút Mesztegnyő és Felsőkak között szállítja a kirándulókat, 45 perc alatt megtéve a 8820 méteres utat. A mesztegnyői MÁV vasútállomás és az erdészet fűrészüzeme mellől indulnak a szerelvények. A vonat pár kilométer megtétele után a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe ér. Elzakatol a Busvári-halastó mellett, majd elhagyva Szúnyogvárat és Répcehomokot átszeli a Hajmáslapi-halastavat; Nagyhomok, majd Mélyégert követően befut Felsőkak végállomásra, ahol pihenő és piknikező hely várja az utazókat.
A kisvasútról itt tudsz meg többet.

Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
A körzet sajátossága a nagyrészt erdő borította, vízfolyások szabdalta, halastavakkal tarkította, rétekkel és homokpusztákkal tagolt táj. A terület 16 halastavát a XX. század elején építették ki, miután lecsapolták a berkek és posványok zömét. A környék szubmediterrán klímájával számtalan élőlénynek kínál szállás-, illetve pihenőhelyet. Zöld folyosó ez a Kis-Balaton és a Dráva-mente vizes élőhelyei között.
Megtalálható itt a rucaöröm, a sárgaliliom, a szibériai nőszirom, a mocsári kosbor, a kakasmandikó, a ciklámen, a tavaszi tőzike, a csodabogyó, a hunyor, a keltike,... még a nevük is szép ezeknek a növényeknek. A gerinctelen állatok közül említést érdemel egy innen leírt hártyásszárnyú faj és a sisakos sáska (Acrida hungarica). A kétéltűek és hüllők képviselői a zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, a vöröshasú unka, a tarajos és pettyes gőte, a mocsári teknős, a törékeny gyík, az erdei sikló, a vízi- és kockás sikló, valamint a keresztes vipera. A madárvilág is változatos: kárókatona, bakcsó, gólya, böjti, kanalas, barát- és kontyos réce, ezüst- és dankasirály, egerészölyv, kis kócsag, holló, dolmányos varjú, vízityúk, vörös gém, fekete, nagy és kis harkály, macskabagoly, erdei és réti fülesbagoly. Az itt fellelhető réti sas és a fekete gólya fészkelőhelyeit szigorúan védik. Védett kisemlősök a törpe, az erdei, a vízi, a mezei és a keleti cickány, valamint a kései denevér. Él itt továbbá sün, vidra, menyét és nyest is. A nagyvadak közül a gímszarvas, az őz és a vaddisznó fordul gyakorta elő.

Mesztegnyő
Somogy északnyugati szegletében fekvő község története, mint Magyarország történelme. Már a honfoglalás korában is lakott, de első ismert birtokosa Mesztegnyei Szerecsen Mihály volt; aki azonban 1408-ban felségárulás miatt vesztette el a falut és földjeit. Az ezt követő számos tulajdonosváltás ellenére a település fejlődése töretlen volt. A XV. század végére már vásártartási joggal rendelkezett és mezővárosi címet kapott. Ezt szakította meg a török hódoltság időszaka; amikor ugyan a legendák szerint a helyi kanászok furkósbottal kergették el a törököket, de a falu valójában szinte teljesen lepusztult, s a lakosság nagy része elvándorolt, sokan pedig a környékbeli mocsarakba, erdőkbe menekültek. A XVIII. században - mikor a környék a Hunyadiak kezébe került - kapott új lendületet a fejlődés. Templom, kolostor gépesített gazdaság, gazdasági kisvasút és téglaégető építése jelzi ezt az időszakot. A zsellérek helyzete az évtizedek alatt azonban nem sokat javult, s ez aztán az 1840-es véres parasztlázadáshoz vezetett. A forradalom és szabadságharcot követő nagy gazdasági válságot szőlővész és kolerajárvány tetőzte. Sokan emigráltak innen is. A XX. század azonban nemcsak sorscsapásokat, hanem fejlődést is hozott a tájra. A lakosság lélekszáma csaknem elérte a kétezret.
A régi, két harangot tartó haranglábat megviselte az idő, és mivel a kisebbik harang már egy ideje a falu temetőjében teljesít szolgálatot, új haranglábat építettek.

Templom a Sári-csatorna által duzzasztott egyik halastó szomszédságában áll, a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt templom. Barokk stílusban épült 1757-ben, s a mellékoltárok freskóit Dorfmeister István alkotta 1772-ben. Mellette a hajdani rendház, ma iskola; amelyben a ferences rend szerzeteseit követően a Szent Vince-rend apácái tanítottak és gazdálkodtak. Kertjében a 1840-es helyi zendülés emlékére állított kereszt áll. Ezen a helyről vigyázza a község három védőszentje - Donát, Flórián és Vendel - a szőlőhegyet, a falut és a háziállatokat.

Faluház a templommal szemben található a 18. század végén emelt egykori iskola, a mai Faluház, melyben helytörténeti és néprajzi gyűjtemény található. Minden év nyarán hagyományőrző tábort szerveznek itt gyermekeknek, ahol alkalmuk nyílik megismerni a hímzés, népviseleti babakészítés, fafaragás és az agyagmunka rejtelmeit.

Kisvasút nap, amit április végén - május elején rendeznek meg, s ekkor Felsőkakon, a MEV végállomásán tartanak majálist.

Gólyafesztivál egy évente megrendezendő esemény a gólyák tiszteletére, melyek nagy becsben vannak a településen. Ahol országosan egy főre vetítve a legtöbb gólya található. Nem csoda, hiszen a csaknem kéttucat tó és lápos környezete bőséges és finom falatokkal szolgál számukra.

Rétesfesztivál, mely a Nagyszakácsiban évente megrendezésre kerülő a szakácsverseny mellett Somogy másik érdekes gasztronómiai eseménye. A Fő utcát erre a napra a szakácsok veszik birtokukba, hogy több tízezer rétest készítsenek el a lehető legváltozatosabb receptek szerint. Van itt a szokásos tökös-mákos, túrós és káposztás rétes mellett babos, szilvás-káposztás, bolognai, gyümölcsös és még számtalan más különlegesség is.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (162 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.41 web: 4.67 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

stikli08 2020.01.25 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm hogy megmutattad! Láda rendben, részletek később. [Geoládák v3.1.2]

pelydzs 2019.12.31 12:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.49
Megtaláltam.

dildi 2019.11.09 08:30 - Megtaláltam
köszi a rejtést.

2 
Wulka2 2019.11.09 08:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Köszi a rejtést!

Liberty 2019.10.19 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Somogyi barangolásunk közben kerestük fel a régi erdei kisvasút nyomvonalát. A sínek mentén sétáltunk el a Boronka-patak mellett elrejtett ládához. A halastó és a régi vasúti megállóhely is hangulatos, köszönet a rejtésért.

Mesztegnyő címere
pappcsalád 2019.10.19 16:35 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

markovicsa 2019.09.12 08:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Kék túráztam Zalaegerszeg és Kaposvár között 09.06-14-ig. Az első három nap egész éjszaka esett, a harmadik éjszaka borzasztó vihar volt, villámlott, dörgött, esett. Az út eleje agyagos, nem itta el a sok esőt a föld, ezért nagyon nehezen tudtunk gyalogolni, hihetetlen sár volt. Gyakran a cipőt nem lehetett felismerni. Nem adtuk fel, végig jártuk az útvonalat. E miatt a kék jelzéstől távolabbi ládákat nem mertem bevállalni, egyrészt a sár, másrészt töltöm a 67. évet és a túratársak nem vártak rám, gyakran rohantam utánuk. Szerencsére a kisvasút talpfáin tudtunk haladni, itt már inkább homokos volt a talaj, de mindenütt pocsolya és a gépek tönkre tették az utat. E ládánál is segítséget kellett kérnem, két jelszó részletet nem értem el. Köszönöm szépen a Rejtő segítségét, nagyon gyorsan kisegített.

DSC00096DSC00097
szalaij 2019.08.25 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kogerj 2019.08.25 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kissss 2019.08.18 13:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
DDK közben kerestem. Sajnos csak utólag itthon vettem észre, hogy nem jól töltöttem le a ládaadatokat, így lemaradt az utolsó pont felkeresése. Ha így is elfogadható, kérem a találat jóváhagyását. A két megtalált jelszórészletet e-mailben elküldöm. Köszi a lehetőséget!

[Jóváhagyta: Terdik Család, 2019.10.02 19:32]

IMG_20190818_093653IMG_20190818_133533
banyóka 2019.08.18 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.93
A kisvonatozással kezdtük. A tónál megnéztük a kilátót, majd elindultunk gyalog vissza a sínek mentén a három lánnyal. A vonat, amikor előzött minket, meg is állt. Kicsit sem néztek bolondnak minket, hogy inkább a sétát válasszuk. A sínek mentén akkora.forgalom volt, hogy egy frekventált turistaút is megirigyelhette volna. Az utolsó 500 méteren Kamilla már többet ült a sínen, mint jött, de azért csak visszaértünk.

Fringilla és Kuglóf 2019.07.17 15:00 - Megtaláltam
Az első két pont jelszavát e- mailben küldjük, a harmadik pontot vonattal próbáltuk volna becserkészni, de a kisvasút a tó másik végén, a kilátónál állt meg fél órára, ami nem volt elég a kereséshez. Babával mi sem vállaltuk be a visszagyaloglást. Kérjük a képek alapján a megtalálás elfogadását! Köszönjük a lehetőséget.

[Jóváhagyta: Terdik Család, 2019.07.18 19:25]

IMG_20190717_153145IMG_20190717_141653
IMG_20190717_153101IMG_20190717_140452
tred 2019.07.14 16:00 - Megtaláltam
Az első két pontot megcsináltuk, a vonatindulásig, mert persze nem néztem menetrendet, a harmadikon viszont csak "átsiklottunk". Soknak találtuk gyalog, pici babával. Szép élmény volt. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Terdik Család, 2019.07.16 07:30]

anettnori 2019.07.01 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

Üzemszünet volt, de ettől még jól éreztem magam. Az első két pontot autós közelítéssel cserkésztem be, aztán biciklire váltottam.
A rejteket kerestem egy darabig, mire meglett. Hiába, ilyenkor már nagyon fejlett a vegetáció. A láda környéke gyönyörű!

IMG_20190701_093041IMG_20190701_102328
IMG_20190701_102334IMG_20190701_102353
pgyp 2019.06.22 11:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.97
Megvagy! [g:hu 1.6.2y]
Időben odaértünk a 10 órás indulásra, ahol kicsit meglepődtek, hogy mi csak oda kérünk jegyet, mert nem szoktak. A madárlesig mentünk, ott megnéztük volna a madarakat, de csak két vadkacsa volt a vízen - ennél a legtöbb vzparton többet látunk. Gyalgolotunk vissza az állomásra, így meglett a 3. pont (spoiler: a patak keleti partján), de a rejtekbe egy hangyaboly költözött és ijedten menekítették a tojásokat, míg én logoltam.

szalais78 2019.03.09 12:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.6.1x]

feldelaci 2019.03.02 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Dóri&Viktor 2019.02.16 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Köszönjük a rejtést! Varázslatos volt az út a kisvasút nyomvonalán ès a tavak mellett.

KataJani 2019.02.16 11:45 - Megtaláltam
Zöldsportos DDK alatt. [g:hu 1.6.1x]

Goldenbay 2019.02.16 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zolas21 2019.02.15 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Fixis 2019.02.15 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
RP-DDK közben begyűjtve.

Kókány_művek 2019.01.15 11:49 - Megtaláltam
Tegnap Libickozma felől mentünk a végállomásra, ma meg Mesztegnyőről gyalogoltunk végig a nyomvonalon. Köszi! [Geoládák v2.2.5]

ha2 2019.01.02 11:45 - Megtaláltam
Hoztam magammal egy csereládát de ide túl nagynak bizonyult. Egyébként most teljesen rendben van a rejtés. A rejtek tiszta,logbook száraz.
Jó kis séta volt a friss hideg szélben nagyrészt a sínek mentén. 1.-3.-2. sorrendben fogtam a pontokat.

Kocsiszínben pihennekEnnyi kockázat belefér
Hídon010
Az emlékműTájházban
levcsesz 2018.09.29 18:30 - Megtaláltam
Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (238 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.