Kívülről
Kívülről
Belülről
Belülről
Típus:
templomturistautak.hu-n
Név:Szent Jakab-plébániatemplom
Szélesség (lat):N 47° 44,240'
Hosszúság (lon):E 17° 23,249'
Magasság:120 m
Település:Lébény
Megye:Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Kumin és csapata
Felhasználó:kumin
Dátum:2002.12.30 12:00
ponttípus szerintedtemplomok

Lébényi római katolikus templom /egykori bencés apátsági templom/ (Műemlék). A román stílusú műemléket a Győr nemzetség építtette 1199-1212 között. Magyarország egyik legjelentősebb román kori építészeti emléke.
A háromhajós bazilika nyugati főhomlokzatán álló tornyok egy síkban vannak a főhajó külső homlokzatával. A tornyok alsó és felső párkányát íves frízek díszítik. A homlokzat román karakterét a tornyok felső harmadában kialakított két-, illetve háromosztású ablakok emelik ki. Homlokzatának legdíszesebb része azonban vitathatatlanul a gyönyörű kiképzésű díszkapu. A kapu bélletének mindkét oldalán 4-4 oszlop látható, levéldíszes, erősen tagolt oszlopfőkkel. Ezekre támaszkodnak az oszloppárokat egybefogó félkörívek. A közöttük lévő falfelületet gazdag, dél-franciás növényi ornamentika díszíti. A déli homlokzaton már megmutatkozik a templombelső háromhajós volta. A főhajó falát megtörő négy félköríves záródású ablakot falsávok keretezik. A szentély felőli részen előreugró sekrestyén kisebb méretű, de még gazdagabban díszített kaput láthatunk. A keleti oldalon a félkör alaprajzú szentély falát levéldíszes fejezetű féloszlopok öt mezőre osztják.
A templombelsőben a főhajót 4-4 pillér választja el a mellékhajótól, a pillérfők díszes faragásúak. A karzat és a tornyok alatt keresztboltozat látható, a többi rész dongaboltozatos. A templom berendezései a XIX. század második felében elvégzett helyreállítási munkák következményeként eklektikus stílusúak. A barokk oltár helyére is így került az 1860-as években az eklektikus szárnyasoltár. A templomban időnként orgonakoncertet tartanak.



templom-lista
templom-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Lafe+Atifree 2003.10.22 12:59Fénykép:
nagyon szép

tomcat 2003.07.06 10:50Fénykép:
Régóta szerettem volna már meglátogatni ezt híres templomot. Mikor odaértünk a vasárnapi mise előtt az orgonista gyakorolt. Borikánknak ez volt az egyik első kirándulása. Helga, Tamás és Borcsika Győrből

Hátulról 
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]