Megálló
Megálló
Mária-kút
Mária-kút
Típus:
forrásturistautak.hu-n
Név:Mária-kút
Szélesség (lat):N 47° 51,238'
Hosszúság (lon):E 18° 51,218'
Magasság:173 m
Település:Szob
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Kokó
Felhasználó:Kokó
Dátum:2008.05.23 16:00

Szob - Márianosztra kisvasút Mária-kút megállójánál.

A Malomvölgyi forrásnak is nevezett Mária kutat az 1900-as évek elején készítették a márianosztrai, szobi és ipolydamásdi bányászok és kőfaragók. 1901-ben készült el a kút eredeti változata, ezt nevezték Mária kútnek. Elkészülte után kegyhellyé vált, a Nosztrára érkező zarándokok pihenő és imádkozó helye lett. Az 1930-as években a kút hátulját lépcsősről ívesre faragták, ma is ebben a formában látható. A bányasiklót az 1960-as években leállították, a bánya lefolyó meddőkőzete szép lassan betemette a kutat. 2007-ben Schottner Miklós és Tasnádi György a Márianosztrai Faluház vezetői úgy döntöttek, hogy a Mária-kutat feltárják, és látogathatóvá teszik. Felhívásukra a Márianosztra, Szob és Ipolydamásd község lakói, intézményei civil szervezetei és a szobi kőbánya vezetése nyújtottak segítséget örökségünk megmentéséhez.

A kúthoz több csoda is fűződik, valamint Mindszenty József bíboros hercegprímás is megáldotta.

Aki többre is kíváncsi, az zarándokoljon el a kúthoz, és olvassa el az ott kihelyezett táblát, nézze meg a fényképeket, valamint töltsön el egy pár percet nyugalomban ezen a szent helyen.

Forrás: http://www.szobikozter.hu/blog/megaldottak-a-maria-kutat.html

Közeli települések: Márianosztra ÉK felé 1.10 km, Ipolydamásd DNy felé 2.36 km, Szob D felé 3.85 km (2014/10/16 set by MapAudit, O'Eye)
forrás-lista
forrás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]