Hattölgy 1
Hattölgy 1
Hattölgy 2
Hattölgy 2
Típus:
faturistautak.hu-n
Név:Szentbalázsi hattölgy
Szélesség (lat):N 46° 18,348'
Hosszúság (lon):E 17° 55,494'
Magasság:245 m
Település:Szentbalázs
Megye:Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Ajtony
Felhasználó:Ajtony
Dátum:2008.01.13 16:30
ponttípus szerintedfaóriás

Ez az ország legnagyobb kocsánytalan tölgye (Quercus petraea) törzsátmérő szerint egy kis jóindulattal. A fa régi neve Héttölgy, ma Hattölgy. Ugyanis egy tőről nőtt 7 törzs ágazott ki alacsonyan, és az így mérhető törzskerület 707 cm. Sajnos a tőről nőtt törzsek állékonysága nem a legnagyobb, így aztán az egyik törzs egy viharban tőből kitörött. Ma a hat, egyenként is legalább 60-80 cm átmérőjű törzs a hiányzó törzs felől nézve egy "erdei trón" képét idézi.
Kocsánytalan tölgy: levele több cm-es levélnyelű, makktermései kocsánytalanok, leggyakrabban 3-5-ösével tömörülnek.
Hazája Európa, Kis-Ázsia, de Kelet-Európából hiányzik. Élőhely: dombvidék-középhegység, mészkedvelő és mészkerülő tölgyesek, cseres-tölgyesek, gyertyános-tölgyesek, ritkán fenyőelegyes-tölgyesek.
Nem tévesztendő össze a kocsányos tölggyel avagy mocsártölggyel (Quercus robur), ahol a makkok hosszú, merev kocsányon lógnak, de levele nyeletlen, ülő. Az ország igazi tölgyóriásai ezek közül kerülnek ki.

A környező erdő miatt a műholdvétel nem a legjobb, de a Kaposvár-Pécs országúton autózva a nyugati oldalon az úttól 20 m-nyire mindenképpen fel fog tűnni a kisebb fák között, különösen lombhullás után.
fa-lista
fa-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]