geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Egri minaret
Egri minaretTípus:
torony
Név:Minaret
Szélesség (lat):N 47° 54,275'
Hosszúság (lon):E 20° 22,588'
Magasság:173 m
Település:Eger
Megye:Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Bianka + Fgg
Felhasználó:Fgg
Dátum:2005.04.25

Eger 91 éves török megszállásának egyik emléke a Kethüda minaret (mináré). Az épület homokkő kváderekből épült, amelyeket nagy műgonddal faragtak ki. A torony röviddel az 1596-os megszállást követően épült, tizennégy szögletű.

Miután Egert 1687-ben visszafoglalták a szövetséges császári erők, a minaret tornyát 400 ökörrel próbálták ledönteni, de elég stabilnak bizonyult ahhoz, hogy kibírja a felszabadulás hirtelen örömének ilyen megnyilvánulását.
Ez az épület a korabeli leírások alapján vörös homokkőből épült díszes építmény lehetett, és a minarettel szervesen egybe volt építve. Kupola fedte.

A minaret megmentése a 19. század végén lett közérdek, és felújítására jelentős mértékű közadományok gyűltek össze. Ekkor készült el a mai kőkupolája, amely szervesen illeszkedik a torony arculatába. A minaret csúcsáról nem távolították el a félholdat, de afölé keresztet helyeztek, amely a félholdból nő ki. Az épületet az 1960-as években újra tatarozták, a '70-es években pedig belső felújításon, stabilizáláson esett át.

A minaret 40 méter magasságú, a csúcsáig 97 igen apró felületű, de magas lépcsőfok vezet fel, így a meghódításánál csak a "visszavonulás", a lemászás a nehezebb. A toronyból nem mindennapi kilátás nyílik a városra, amelyben a török időkben 9 hasonló építmény magasodott a mennyek felé. Az idegenvezetők nem felejtik el megemlíteni, hogy ez a torony a világ legészakibb török építészeti emléke, egyben Eger arculatának egyik meghatározó eleme.

A torony a hozzá tartozó dzsámival együtt keresztény templom lett Szent József tiszteletére. A 18. században a templomban kórház létesült.

A minaret kupoláját több villámcsapás is érte, és ezek hatására a felső része, a kupolának nevezett szakasz elpusztult, és az épület állaga folyamatosan romlott. 1829-ben Pyrker János László érsek bádogtetővel vonta be a tornyot, és ennek köszönhető, hogy ma áll.

A dzsámit 1841-ben lebontották, és ott új templom építését kezdték meg, ami mára eléggé leromlott állapotban áll a torony mögött.

Nyitvatartás:
Ápr. 01-Okt. 31.
H-V.: 10.00-18.00

belépő: 200 Ft
torony-lista
torony-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu