Jézuska
Jézuska
Arany és ezüst
Arany és ezüst
Mi van ide írva?
Mi van ide írva?
Na, és ez hol van??
Na, és ez hol van??
És mit kell csinálni?
És mit kell csinálni?
Típus:
geo-eseményturistautak.hu-n
Név:GCXM16BP
Szélesség (lat):N 47° 30,345'
Hosszúság (lon):E 19° 15,131'
Magasság:230 m
Település:Rákosliget
Megye:Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Geojézuska
Felhasználó:GeoJézuska
Dátum:2016.11.26 07:08


Kedves híveim, advent első szombatján fontos információt közlök veletek, de sajnos, egy kis hiba csúszott a terveimbe. Pénteken kiválasztottam egy sorozat piros és egy sorozat aranyszinű karácsonyfagömböt. A pirosakra ráírtam egy szélességi, az aranyszinűekre pedig egy hosszúsági koordináta egy-egy számjegyét (WGS84 formában). Ezeket szépen sorbarendeztem, és egy dobozba tettem.
Magasság: 110m
Ezután el akartam küldeni az MGKE címére, hogy ott mindannyian megnézhessétek. De amint körbenéztem hogy ki tudná elvinni, sem égen, sem földön nem láttam senkit, akire a szállítást rábízhattam volna. Az emeletről az összes angyalka eltűnt, mert vidéken keresgélnek karácsonyfákat. A földszinten az emberek vagy dolgoztak, vagy a Black Friday-t kihasználva a plázákban tülekedtek. Ja, és néhányan meg geoládák után jártak.
Igy lementen a pincébe, a krampuszhoz. Az ördögadta a tüzes katlan mellett heverészett, és néha megkevergette a pokoli méretű kondérban fortyogó forraltbort. Észrevettem, hogy közben jókora merítőkanalával ki-kivesz belőle, és benyakalja. Na, hát őt kell küldenem, mivel semmi dolga, és már a fél kondért kiitta, még a végén nem fog jutni forraltbor karácsony estére. Meghagytam neki, hogy azonnal induljon a dobozzal Rákospalotára. De a krampusz nem nagyon okos, továbbá genetikailag gonosz, és tökrészeg. Ezért Rákospalota helyett Rákosligetre ment, ott megkereste a tavalyi karácsonyfát, és véletlenszerűen felakasztgatta a gömböket. Úgyhogy oda kell mennetek, összegyűjteni a számokat, és a helyes sorrendbe rakni. Az igy kapott koordinátán fogtok jövő szombaton új információt kapni.

Az biztos, hogy a koordináták Budapest területére mutatnak, de hova??
Hát egy földrajzilag igen jól körülhatárolható területre :)

Talán még fogok majd segíteni, ha jók lesztek....

Tartalék láda egy néhány méterrel messzebb lévő fenyőfa tövében, kb 10x25x1 cm-es fémdoboz.



Advent második szombatjára a helyére került a keresnivaló. kb. 12x7 cm-es fehér henger :).
Nem szokványos geoláda. A benne található információk a következő budapesti pontokra, illetve a vidéki helyszínek tágabb körzetére utalnak.
Ez most könnyű lesz :)
Kövessétek GSdriver térképét és keressétek Jézuska jelét.

Update: ha2 ládatárs sikeresen találta meg a Margitszigeten a domonkos kolostornál (Szent Margit sírja (GCszms) közelében) elrejtett karácsonyi gyertyát, ami a továbblépéshez szükséges információkat tartalmazta. A keresnivaló jövő szombatra kerül a helyére, de akkor gyorsnak kell lennetek! Piros egyes vadászok, most mutassátok meg:)

A vidéki helyszínek kódolva vannak, de ennyi ravasz játékosnak nem lesz nehéz kitalálni...És utána lesz vidéki játék is :)


Advent harmadik szombatjára a helyére került a keresnivaló. Egy-egy karácsonyfagömböt keressetek Budán, illetve Pesten, a korábban megadott koordinátán.
A mindkét gömb tartalmaz egy ezüst és egy arany szalagot (mindkét helyen azonos tartalommal). Ezeken a szalagokon vannak felírva a GCXM16 megtalálásához szükséges adatok.
Sajnos, a feliratokat öreg titkárom, Senilios készítette. Őt még Jeruzsálemből szólítottam magamhoz, ahol Poncius Pilátus görög rabszolgája volt. Zseniális ember, anyanyelvén kívül tökéletesen beszélt latinul, és a hébert is elég jól megtanulta. Sajnos, épp a napokban volt a kétezredik születésnapja, és már eléggé szenilis szegény. Igy az egész szöveget össze-vissza keverte, próbáljátok valahogy kibetűzni. Mivel az információ csak két példányban létezik, ezért csak az első helyszínre érkezők találhatják meg, mozgóládához hasonló módon vigyék el, és hagyjanak "BOCS" cetlit a helyszínen. Sok sikert!



A következő feladathoz szükség lesz a szalagra, avagy annak pontos másolatára.
Keressétek meg a másikat is.
További teendők a jövő héten!

Egy kis segítség:
A szalagok felirata olvashatóbb formában:

G Eם K α R ν ש O N לμ A F ε N ζ O F A E λ ח ק ρ Q ζ S ζ X B ν Y B νO η C D פAאL A T T ש


FENYםF ε KOORD ι קSתX Z Θ POESZ α KRAM ρא LEH Π TMEN ε שW KERESD M εא פ




eTiGeR, ha2, kectam ti már mintha kezdenétek felismerni valami rendszert... Ha valaki rájön a megoldásra, ne tegye közzé idő előtt, küldjétek privát mail-ben Jézuskának. Az első három megfejtő ajándékot kap a helyszínen!!!

Ma (dec.15) már érkezett Geojézuska címére egy megfejtési kísérlet, de ez rossz irány volt. Hamarosan kaptok még segítséget :)



Ördög és pokol!
Ez az ostoba Senilios teljesen összezavarta a kessereket! Komolyan megfenyegettem, hogy ezért a jövő karácsonyig mehet a tisztítótűzbe, mire zavarosan motyogott az orra alatt valami honlapról
Na, majd jobban kifaggatom, hogy pontosan mit is csinált!

Na, ez hol van?


Advent negyedik szombatján már közel vagytok a megoldáshoz:

N47° 31.188' E19° 02.769' 84 m



Na, ez hol van?



Javasolt a fotó készítése, hogy később alaposabban lehessen az eredményt megvizsgálni.
Ha valaki rájön a megoldásra, ne tegye közzé idő előtt, küldjétek privát mail-ben Jézuskának. Az első három megfejtő ajándékot kap a helyszínen!!!



ha2 szombaton megkereste a megfejtéshez szükséges objektumot, és már csak fél lépésre van a céltól. De még tart a verseny, várom a többi megoldást!





Ismét irok egy kis segítséget: a szalagokat a hengerre csavarva az alábbi eredmény születik:

FENYםF ε
KOORD ι
קSתX Z Θ
POESZ α
KRAM ρ
א LEH Π
TMEN ε
שW KERESD M ε

G Eם K α R ν
ש O N ל μ
A F ε N ζ
O F A E λ
ח ק ρ Q ζ
S ζ X B ν
Y B νO η
C D פAאL A T T ש

Vagyis a latin és héber karakterek csak értelmetlen zaj, az értékes információt a görög betűk hordozzák.
Újra jöhetnek a megoldások :)

És igen, jönnek is

Hárman is a megoldás kapujában állnak, talán fa-peti a legközelebb, de ha2 is komoly esélyes az első helyre. Kectam egy picit hátrább, de ez behozható. És a többiek se adják fel, mert az ő helyzetük sem reménytelen.
Dec. 21. Szinte tömegével jönnek a megoldási kísérletek, és már elég jól eltaláltátok, hogy a várostól észak felé kell keresgélni, nagyjából a Solymár- Dunakeszi-Pomáz háromszögben. Úgy látom, megoldásokban a karakterek számmá való konvertálásának logikája nem azonos Jézuska logikájával. Igy most a legújabb megfejtések mintha visszalépést mutatnának az előzőekhez képest. Most már többen nagyon közel vannak a megoldáshoz
A számjegyeket kitaláltátok, de a sorrend valahogy nem akar kijönni.
Tehát: a számjegyek növekvő sorrendben:0,3,4,5,7,7,8 és 0,1,1,1,5,8,9. Ezeket próbáljatok helyes sorrendbe rakni. (további segítség: magasság 230m.






12.22 Dec 21-n, 15:09-kor Becko elküldte az első helyes megoldást.
Sajnos, többen visszafelé haladtak, és az E19-ről E18 felé tévedtek. Olyanok is vannak, akik egyetlen számpárt cseréltek fel, és a terepen valószínűleg látótávolságban lennének a fától. Még van idő, gondoljátok át az összes korábbi információt...
A koordinátán még nem érdemes keresgélni, a fa nincs feldíszítve.

És most, 22.n estére már dőlnek a megoldások. Annyi, hogy a jóisten se tudja ilyen gyorsan átnézni, nemhogy a Kisjézus. A megfejtőknek privát levélben fogok írni.



12.24 Karácsony napja.
Tegnap este/éjjel sokan már megtalálták a karácsonyfákat, és már jópár log is megjelent.
Jézuskának még annyi tartozása van, hogy felfedje a játék megoldását.



A latin és héber karakterekről mindenki tudja, hogy számértékük is van, a görög betűkről ez kevésbé ismert. Ezért gondolatébresztőnek kevertük be a latin és héber betűket, amire ha2 gyorsan rá is jött, hogy az utóbbiak számok is lehetnek, de nem kapcsolta össze azzal, hogy a görög betű is lehet szám. De azért végül a rejtély megoldódott, így ha2 és fa-peti megkapták a második és harmadik megfejtőnek járó ajándékot. Mivel becko nem volt jelen, ezért ő később fogja megkapni az első helyezett jutalmát.
Tehát:
Az alábbi oldalon található az a táblázat, amely a görög betűk számértékeit tartalmazza.
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6g_%C3%A1b%C3%A9c%C3%A9
ennek megfelelően:

ν: N
μ: 40
ζ: 7
λ: 30
ζ: 7
ν: 50
η:8
Vagyis: N47 37 58

ε: E
ι: 10
Θ: 9
α: 1
ρ: 100
Π: 80
ε: 5
Vagyis: E19 1 185










joco12589 annyira jól viselkedett 2016-ban, hogy máris teljesítettem a kívánságát:

Első vidéki Geokarácsonyfa: Nagykanizsa



Második vidéki Geokarácsonyfa: Békéscsaba



Harmadik vidéki Geokarácsonyfa: Debrecen



Negyedik vidéki Geokarácsonyfa: Aszófő



Ötödik vidéki Geokarácsonyfa:Máriagyüd



És most, a gc.hu történetében először:



Hatodik vidéki Geokarácsonyfa:Homoródfürdő



És végül: a budapesti Geokarácsonyfa:Budakalász



A találkozás időpontja dec. 23 23 óra 45 perc
A találkozás helye: N47° 37.015' E19° 01.333'
Megközelítés: Budakalász irányából érkezve (Üröm felé, keresztül a településen) az Üröm határát jelző tábláig: N47° 36.732' E19° 01.633'
Itt az útról jobbra letérve egy autóval (a jelenlegi időjárási viszonyok mellett) jól járható, enyhén emelkedő földúton lehet eljutni (kb.1 km) a megadott parkolóhelyig.




Kedves játékosok, már csak órák vannak hátra a Geokarácsony megérkezéséig. A vidéki helyszíneken általában 18 órakor lesz karácsony. A budapesti karácsony a sokéves hagyománynak megfelelően éjfélkor lesz, és ekkor jelenik meg a GCXM16 ládaoldala, ahol majd logolhatjátok a megtalálást.
Az időpontokról és a találkozóhelyekről a megfelelő (fent látható) POI oldalakon kaptok tájékoztatást. Valamennyi helyszínen ugyanaz a jelszó lesz érvényes. Ha nem tudtok 23-n résztvenni a karácsonyi ünnepen, semmi baj, a fákat és ládákat még Vizkeresztig kereshetitek.



Karácsony





geo-esemény-lista
geo-esemény-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
denho 2016.12.22 14:26
Sajnos nem volt lehetőségünk a megoldás fizikai keresgélésére, de a végső rejtvéyfejtésbe beszálltunk. Mi a görök betükből és a "kérdéses" számjegyek iterációjával és google earth segítségével szerintem megfejtettük. Becko képei is ezt erősítik. :)


becko 2016.12.22 07:51Fénykép:
A képen látható fenyő csoportban van a rejtekhely.
Én visszafelé oldottam meg a feladványt, a guglin kerestem egy olyan helyet amely nagyjából megfelel a követelményeknek, majd rövid keresgéléssel a műholdképen máris megláttam a tisztás közepén álló kisebb fát, aztán már csak úgy kellett rakosgatni a számokat hogy megfeleljen a látott pontnak.

fenyvesKépkivágás
Togo 2016.12.22 01:00Fénykép:
Kb. ebben a négyzetben valahol. Van pár alkalmas hely. :)

 
kivancsifancsi 2016.12.22 00:29
A 0,3,4,5,7,7,8 és 0,1,1,1,5,8,9 számjegyekből összesen 720 értelmes koordináta rakható ki. Ebből 3db ami a magasság (230m) feltételeknek is eleget tesz.

Mr Zerge 2016.12.21 19:13
Nem számolgattam, de az ismert szöveges információk és a Budapest környéki hegyek ismerete alapján én a Kevélyekre tippelek, esetleg még a közelben az Egri vár vagy a Teve szikla környéke is lehetne.

kectam 2016.12.21 14:31
@kia71

Minden görög betűnek van egy un. számértéke. Ezt minden betű mellé beírva jönnek ki a számjegyek. Ott ahol 10-es illetve százas nagyságrend van, ott csak az első számjegyet kell figyelembe venni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Görög_ábécé
Pl:
ρ 100 => 1 vagy μ 40 => 4
így jön ki a 2x7 számjegy. De a sorrendje...na ez a kérdés :)

GeoJézuska 2016.12.21 13:44
Nem tudom, ki milyen módon jutott el ide, de vannak ilyen megoldások. A saját megoldásomat persze tudom, de azt még korai lenne közzétenni.

eTiGeR 2016.12.13 17:48
"G Eם K A R ν ש O N לμ A F ε N ζ O F A "

Geokarácsony Fenyőfa. :D

Több héber karakter viszont tényleg számot is jelöl, de nem igazán jön ki...

ha2 2016.12.12 20:42
A héber abc-ben is vannak bizonyos jelek amiknek egy-egy szám felel meg. Találtam 5 és 100-ast.

kectam 2016.12.12 18:39Fénykép:
Lehet, hogy engem elvitt az erdőbe a karaktersor, de ahogy én látom itt a héber és a görög abc betűi lettek belekeverve a szövegbe. Mindenesetre megpróbáltam azokat a betűket lefordítani, amelyek a két abc betűire utaltak, de csak egy klassz kulimász jött ki nekem. Mindenesetre beteszek róla egy képet, hátha valakinek ad ötletet. Pirossal jelöltem az általam átírt betűket.
Persze az is lehet, hogy tök rossz irányba indultam el...

kari 
anettx 2016.12.12 08:38
Csak egy javítás: ha2 érdeme, hogy megtalálta:) én csak lefotóztam és felraktam az oldalra.

Egyébként a két helyszínen talált szalagok teljesen azonosak, ez benne is van a leírásban. Igaz utána azt írja Geojézuska, hogy kell mindkét helyszínről...na mindegy is, a lényeg, hogy indulhat a fejtörő tovább.

GeoJézuska 2016.12.12 06:05
Igen, jó uton jársz. ezekről a szalagokról van szó
Jézuska egész szobája is csillámporos lett :)))

ha2 2016.12.11 20:27
a geokarv... szövegű az ezüst színű szalag

kivancsifancsi 2016.12.11 13:26Fénykép:
Városligetben megtaláltuk a gömböt. Képeket töltök, miután hazaértem.

Frissítés: feltöltöttem a szalagok képét. (Mire sikerült a pöndörödő szalagokat lefotózni, addigra a fél szoba és a hátam közepe is csillámporos lett :) Merthogy a hátoldaluk csillámporos. Az bal oldali ezüst a jobb a arany. Talán ennek is lesz jelentősége (pl: ezüst vasárnap, arany vasárnap?). A másik lognál sajnos nem látom a szalagok hátoldalát.

Szalagok a Városligetből 
GeoJézuska 2016.12.11 10:20
Kedves játékosok, jól haladtok, de a neheze még most jön :)
Szabó família megoldotta a vidéki helyszínek kérdését, és ha2 és Anettx megtalálta a rejtjelezett szalagok egyik példányát. A továbbiakban szükség lesz a szalagokra, keressétek meg a másik rejtést is

anettx 2016.12.10 19:28Fénykép:
ha2-nek hála, kora reggel a mai túránk indulása előtt a Városmajornál begyűjtötte a rejtvényt, lásd a mellékelt fotókon.

IMG_4879IMG_4880
IMG_4881IMG_4882
IMG_4883IMG_4884
IMG_4885IMG_4886
joco12589 2016.12.07 17:23
Kedves GeoJézuska!
Köszönöm a mai meglepetést már neki is ülök a feladvány meg fejtésének :)

Szabó família 2016.12.06 19:50
Ha jól okoskodtam: (a kódok az adott megye területét jelentik)

4430: Baranya
5630: Békés
6211: Hajdú-Bihar
6639: Hargita - Erdély
4464: Veszprém
3784: Zala

Szabó família 2016.12.05 19:02
Ha jól okoskodom, akkor a vidéki helyszíneknek (egyenlőre csak) a megyéi vannak kódolva?
Baranya, Békés, Hajdú-Bihar...

joco12589 2016.12.04 20:35
Kár hogy az előző évek rejtvényeihez képest idén ilyen Budapest központú a rejtvény :(

ha2 2016.12.03 17:14Fénykép:
Ötletes rejtés. Igaz előbb a "Rain Bird"-öt csavaroztam szét.

Budapesti pontok:
47.30.975
19.05.150
107m


47.30.440
19.01.192
100m

Vidéki helyszínek:

4430
5630
6211
6639
4464
3784

002001
Ziziperec 2016.11.30 15:33
Poén gyilkosok! :(

GeoJézuska 2016.11.30 09:04
Ha esetleg megoldanátok a rejtélyt, akkor se szaladjatok még oda, mert a keresnivaló csak szombatra kerül a helyére.

GSdriver 2016.11.29 21:22Fénykép:
Megpróbáltam kirakni térképre a többséget. Ha a magasság 110m, akkor
Margitsziget, esetleg Óbudai-sziget lenne kézenfekvő.

Image2 
hg5vy 2016.11.29 21:01
Margit sziget? N47 31.737 E19 03.035
Hajógyári sziget? N47 33.177 E19 03.305

Mikulás 2016.11.29 20:38
Újpest?!

GeoJézuska 2016.11.29 20:10
Na, ez már valami. Éljen Togo!

Togo 2016.11.29 16:26Fénykép:
Mint a mult év Jézuskája kisétáltam a fámhoz. Ezeket találtam:
Piros gömbök: N, 4, 7, 3, 3, 1, 7, 7
Arany gömbök: E, 1, 9, 3, 0, 0, 5, 5

Ezekből kéne kirakni a megfelelő koordinátát. :)

GeoJézuska 2016.11.29 06:09
Mintha a pestieknek se segített volna, de még fogok nekik információkat írni.

GSdriver 2016.11.28 13:08
Kedves GeoJézuska! Sajnos innen Szegedről nézve nem segített sokat a 110 m. Nagyon várjuk a fővárosi ládászok eredményeit.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]