A kápolna
A kápolna
Egy szép belső részlet
Egy szép belső részlet
Értelmetlen pusztítás nyomai
Értelmetlen pusztítás nyomai
Itt nyugodtak... I.
Itt nyugodtak... I.
Itt nyugodtak... II.
Itt nyugodtak... II.
Típus:
kápolnaturistautak.hu-n
Név:Szent Vendel-kápolna
Szélesség (lat):N 46° 30,344'
Hosszúság (lon):E 17° 33,728'
Magasság:130 m
Település:Somogyfajsz
Megye:Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó:Ajtony
Dátum:2014.02.04 09:09

Megközelítés: a Somogy természetvédelmi Szövetség székházául szolgáló Kund-udvarház udvaráról a híres hársfasor maradványaival szegélyezett útvonalon indulva.
A kápolna a Kund bárói család temetkezési helye. Sajnos a felújítása óta vandál pusztítások érték.
A Kund-családról
A hitbizományi birtok alapítója Kund Vince, első tulajdonosa az ő unokaöccse Kund Béla (1846-1894), a család nagy hírnévre jutott tagja.
Korában országszerte ismert volt egzotikus tájakon folytatott vadászatain gyűjtött hatalmas trófeagyűjteményéről. Szenvedélyének idehaza is hódolt, ilyen alkalommal érte országszerte feltűnést keltő halála.
1894. április 6-án egyedül állt lesen mezőcsokonyai bérelt vadászerdejében, amikor az uradalmi vadász lövéseket hallott. A báró leshelyére sietett, de a báró már lőtt sebbel haldoklott, kezét és fejét fejszecsapások roncsolták össze. Gyilkosai biztosra mentek. Érdekes, hogy a tények ellenére a nép körében többféle mendemonda is terjedt, amelyek talán az áldozat jellemével magyarázhatók. A fennmaradt emlékek szerint alkalmazottjaival rendkívül szigorúan bánt, tulajdonosi jogait, különösen vadgazdálkodás terén durvaságig menően védte. Beszélik, a hatalmas fizikumú ember nem egyszer puszta kézzel fegyverzett le orvvadászokat. Az egyik mondaváltozat szerint egy környékbeli gazdálkodó béresei disznófalkát hajtottak arra a kaposi vásárra. A báró disznótolvajoknak nézte őket, és korbáccsal támadt rájuk. A somogyi kanász persze nem ismer tréfát, ha önérzetében sértik! A kondásbalta (balaska) mindig kéznél volt... De a legendának ellentmond a lőtt seb és a később kiderített igazság is. A korabeli újságok tudósítása szerint két jutai illetőségű orvvadász volt a tettes. Letartóztatásuk nem volt probléma mentes, mert az összesereglett jutaiak agyon akarták őket verni, a kivezényelt csendőrök alig tudták megmenteni őket a népharagtól.
Kund Béla halálával egy baljóslatú korszak kezdődött a család életében.
Legidősebb fia, Hubert Vince 24 éves korában betegség miatt húnyt el 1908-ban, középső fia mentális problémákkal küszködött, élete végéig kiskorúsítva gondnokság alatt állt. Ifj. Kund Béla Grácban élt. Egy nagy vadászatra hazatérve Fajszra 1933-ban, napra pontosan 39 évvel apja halála után öngyilkos lett.
A birtokot ezután a fiúk nővérének fia, Kund Fallon Béla örökölte.
http://www.commonline.hu/sites/default/files/COMMONLINE_DOCS/Kiallitas/sfajsz/sfajszweb/pince.htm
http://www.mvkkvar.hu/files/elekkonyvtar/vedett_kiraly_lajos_hires_betyar_vagyok.pdf
http://stvsz.com/kastely-a-multban/
Király Lajos: Híres betyár vagyok - a batyár alakja a somogyi népköltészetben. 2002. p. 81-100




Közeli település: Somogyfajsz K felé 502 m (2015/04/13 set by MapAudit, O'Eye)
kápolna-lista
kápolna-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]