Templom külső
Templom külső
Templom belső
Templom belső
Kripta
Kripta
Típus:
épületturistautak.hu-n
Név:Esterházy-mauzóleum
Szélesség (lat):N 47° 13,951'
Hosszúság (lon):E 17° 31,833'
Magasság:222 m
Település:Ganna
Megye:Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:attila12
Felhasználó:attila12
Dátum:2006.09.17

A templomot 1808 és 1818 között gróf Esterházy Móricz megbízásából Charles de Moreau francia építész tervezte és Engel József bécsi építőmester építette klasszicista stílusban, a római Pantheon mintájára.

A szobrok készítője a bécsi akadémia tanára Joseph Klieber, akinek többek között Ferenczi István is a tanítványai közé tartozott. A templomot építészeti megoldásai a magyar klasszicizmus páratlan érdekességű alkotásává teszik.

A templom görög kereszt alaprajzú, mely fölött hatalmas kupolát láthatunk; építésekor ez volt az ország legnagyobb kupolája. Előcsarnokához 21 lépcső vezet fel. Főoltárán Szűz Mária márványszobra áll. Nagyon értékesek a szentek szobrai és a domborművek.

Az altemplomban van a fraknói és galánthai Esterházy grófi család kriptája. Bejáratánál tölgyfa emléktábla figyelmeztet: Memento mori. Emlékezzél ember, hogy porból lettél és porrá válsz. A kriptában márvány és bronz szarkofágokban nyugszanak a család tagjai, köztük az 1883-ban elhunyt Esterházy Miksa, akinek síremlékén emléktábla jelzi, hogy ő alapította a Magyar Atlétikai Clubot. Ötvenkettő Esterházy álmodik itt, a nehéz levegőjű, dohos, történelemmel terhes örökkévalóságban, ahová mindig beszűrődik egy kis fény, bizonyságául annak, hogy valahol az élet és halál határának titokzatos ösvényén járunk.

(www.vendegvaro.hu, www.muzsavendeghaz.hu)
épület-lista
épület-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]