geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

geocaching, zk hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 10 db hozzászólás

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.17 23:09:21 (44740)
Ha úgy kérem még integet is (gyerekek imádják) abszolúte sztár ha ő van a középpontban. Nagyon önérzetes kis (d)arab. :)
Idő függvénye, remélem 7végén lóra tudok ülni... :)

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.17 21:17:02 (44738)
A kutyák többnyire megugatják a lovat, van amelyik odáig merészkedik, hogy (tanyák mellett elhaladva, kóbor/kilógó pulik pl) hogy a területüket védve akár oda is kaphatnak, de ők járnak rosszabbul. Van olyan ló amelyik nagyon fél a kutyától, az is ilyenkor veszélyessé is válhat (pánikba esik, elrohan) de általában a lovak jól tolerálják a kutyákat (kevés lovarda van ahol nincs kutya) és előszeretettel hajkurásszák őket... :D
Egész addig amíg a kutya nincs túl közel a lóhoz, nincs probléma, de ált. félnek tőlük, nem mernek odajönni, de legkésőbb akkor eliszkolnak amikor feléjük fordítom a lovat és megindulunk lépésben, hiszen nem menekül, viszont nagy és inkább eloldalognak....
Jártam már sajnos úgy, hogy erdőben egy kiváncsiskodó vizslát orrbavágott a lovam, mert túl kiváncsi volt, hiába szóltam a gazdájának hogy fogja meg. De pl. a mostani lovammal még sose volt ilyen, ő jól tolerálja. A csikóm még kérdéses, ő majd még alakul, ismeri a kutyát, de pl. otthon nekünk nincs sajnos, pedig szeretem őket nagyon.

Erdőben pl. nagyon haragszom a szabadon hagyott kutyákért, két okból is.
Zavarja a vadakat és félelmetes lehet bárkinek aki nem szereti az ebeket (bár én mindig az a fajta voltam aki addigra összehaverkodott a kuttyal mire odaért a gazdi).
Másfelől pedig sajnos a régi lovardában nemrég úgy pusztult el az egyik tacsi, hogy orv csapdába szaladt bele, ahogy kilógott a lovak után.

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.17 12:20:09 (44730)
Kutyával is lehet erdőben közlekedni megkötve. (mégis sokan elengedik, holott zavarják a vadakat :( )
Nem tudom honnan és ki következtett abból hogy aki lóval közlekedik erdőben, nem fogja betartani a szabályokat vagy ész nélkül száguldozik eldózarolva szegény geokessereket...

Nekem ez egy életforma, ápolt-imádott lovaimmal, napi szintű foglalkozással, mert szerencsémre otthon vannak, túrázok és idomítok (és még valami pl. a közuti/ erdei közlekedéshez : megfelelően idomított lóval, aki nem riad meg autótól, biciklistől, turistától, kutyától stb mert ezt a ló / lovas biztonsága is diktálja, pláne a körülötte lévőké)
Gondolnátok hogy nem is kell a ló irányításához több mint testbeszéd? Se nyereg, se kantár? Csak kapcsolat? Hogy szívesen dolgozik? Hogy érez? A ló társ és nem sportszer, és ez benne a szép.
Minden bizonnyal (sajnos tapasztalat) a lovasok közt is akad olyan aki kevéssé tisztel mást de ő többnyire saját lovát sem.

S az, hogy lóval, biciklin, gyalogosan, tömegközlekedéssel, autóval játszik e valaki szerintem édes mindegy, a lényeg nem ebben rejlik.

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.16 22:24:02 (44721)
Ami azt illeti nekem inkább az a tapasztalatom, hogy erdőben gyalogosokkal összefutva 10 percnél előbb alig szabadulok. :) Nem túl etikettes elvágtázni vki mellett... :) Arról nem beszélve túrafelszereléssel vagy hosszabb távon a lónak sem túl ideális..
Meglehet egy crossmotoros vagy egy quados kellemesebb élmény...

Lóháton valamivel több vadat észreveszek és észt vesztve sem menekülnek a ló elől. Pl a Zselicben rengeteg vaddisznó, őz és szarvas.

De érdekes hogy rögtön kifogásokat kell keresni, bár nekem az a tapasztalatom, a gyalogosok sokat szemetelnek, és sok kárt okoznak. De ugye ezt sem lehet általánosítani. ;) Tiszteletben kell tartani egymást, csupán ennyi.

"Amikor ember, ló és táj összeforr, a pata és a szív ugyanarra a ritmusra dobban."

Az új erdőtörvény elég sok lehetőséget ad a tulajdonosoknak elsősorban ( ált. az állam) illetve a felhasználónak is korlátozások terén, de itt is kitér a harmadik fél által kezdeményezett lovagló - biciklis - turista utak kijelölését csak indokolt esetben utasíthatja vissza.

Ezért is írtam azt hogy nagyban függ vadászattól (ideiglenes korlátozások) és az erdészettel való kapcsolattól, de gyakorlatilag nekem az a tapasztalatom, hogy ha mindkét fél hajlamos a kompromisszumokra, nemigen akad gond.

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.16 17:22:01 (44715)
Őszintén? Soha nem volt problémám még ebből, pedig jó pár megtett kilométer van a hátam mögött lóháton. Magyarország lovasturizmusa pedig épp abból él, hogy itt még lehet lovagolni viszonylag szabad keretek közt.
Az erdészetekkel érdemes jó kapcsolatot kiépíteni és ez általában elég segítség, hiszen tudjuk mikor-hol nem érdemes épp csellengeni, pláne kései időpontban.

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.16 12:58:16 (44712)
Arról nem beszélve, hogy általában a vadászatok miatt többnyire kapcsolatban állunk az illetékes erdészetekkel. :)

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.16 12:57:14 (44711)
A kijelölt turistautakon lehet lovagolni illetve szántóföldek melletti gazdasági utakon, erdészeti utakon. Ez azért nem kevés tér. Arról nem beszélve hogy közuti forgalomban is (megfelelően képzett lóval) a láthatósági és KRESZ szabályokat betartva.

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 20:46:18 (44700)
Abban valóban igazad van, hogy más mint gyalogosan... :)
Valószínű jóval kevesebb geoládát érek el, mint bárki aki galogosan/autóval/tömegközlekedéssel megy oda, de tulajdonképp épp azt keresem én is, mint más túrázó, játékot, célt és örömet.
Ezért is írtam az első hsz-ban, hogy a környékemen lévő ládákat szeretném első sorban felderíteni.

Szeretek túrázni, legnagyobb élményem a Pécs-Kecskemét táv (na utána vettem meg életem első GP-eszét mert mi úgy mentünk, hogy a nap a hátunk mögött volt, de 5 nap alatt oda értünk)
A lovas túrázásnak is épp úgy megvan a maga íze, azt sose feledem amikor egy templomkertben éjszakáztak a lovaink, mi a parókián és a templom lépcsőjén ültünk és elképesztő csillaghullás volt. :)

Igaz évente csak 1-2 alkalommal tudunk több napra elszakadni.
Jövőre Kecskemét-Mátra van tervbe véve, meglátjuk hány geoláda fér bele, addig is a környéken is van mit keresgélni. :)

zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 19:16:05 (44689)
Köszönöm. :)

Lóval bármilyen gyalogosan megközelíthető helyre el tudok menni, maximum kikötöm (mivel letámasztani nem lehet mint a bringát) addig amíg megkeresem a ládát. :)


zkhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 17:35:32 (44686)
Üdv, viszonylag új vagyok. Régóta olvasgatom a fórumot, de mostanra jutottam el odáig, hogy bekapcsolódjak ebbe a játékba, nagyon tetszik. Elég sokat túrázom, az elmúlt jó pár évben inkább lóháton, ezt szeretném összekötni a játék élvezetével (élvezet a köbön) :)
Egy alap gps-t használok, Etrex H, de igazán meg vagyok vele elégedve, tavasszal egy 3 napos Mátra-túrán lett felavatva (csak a ló, a táj és én ).
Egyenlőre főleg olvasgatok, de a környékemen lévő ládákat szeretném elsősorban felderíteni.
Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.