geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
az összes téma hozzászólásai egyben, ribizli hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 53 db hozzászólás

Lapozás: előző | 1 | 2 | következő


ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2009.02.22 10:11:12 (11701)
Felajánlom a ládáimat adoptálásra.
Kérem az érdeklődőket, magánban jelentkezzenek.
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2009.01.16 10:40:16 (39561)
És még egy "csemege":

A soron következő etetős madárgyűrűzést szombaton tartjuk a Túzok utcában, amire mindenkit szeretettel várunk. A találkozó 8-kor lesz a kishídnál.

A pontos helyszín: X. kerület, Túzok utca: koordináták: 47°29'31.17"N 19°11'41.15"E. Megközelíthető az Örs vezér térről 67-es busszal (Túzok utca megálló), illetve Kőbánya-Kispestről 68-as busszal (Kossuth nyomda megálló), bár ez esetben át kell mászni a síneken és a túloldalon keresztúr felé haladva az első keresztutca (az Italia konyhastúdió és a MÉHtelep között.).
Az akció előreláthatólag 14 óráig tart, menet közben is lehet csatlakozni, de a legnagyobb pörgés mindig reggel van, így érdemes korán jönni. Meleg ruha, meleg és melegérzetet fokozó ital ajánlott.

További információt telefonon szívesen adok, illetve ha valaki később jönne, hozza magával a számomat, és hívjon, ha elbizonytalanodik! Gyerekekkel is gyertek nyugodtan!
Az efféle etetős madárgyűrűzési akciókban az is jó, hogy többnyire a városi kertekben is élő madarakkal lehet találkozni - ismerkedni.
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2009.01.16 10:36:33 (39560)
CITO-hoz hasonló akció

Az MME Budapesti Helyi Csoportja ebben a hónapban szervezi meg az immáron hagyománnyá vált Homoktövis élőhelykezelési akciót.
Ezen a télen több helyen is meghirdettük az eseményt ugyanis szeretnénk szélesebb körben terjeszeteni ezen az értékes területen folytatott munkánkat, amivel reményeink szerint az eddigi évekhez képest még több önkéntest sikerül megmozgatni. Ennek több oka is van: Egyrészt a kezelések hatására látható eredménye van a HCS jelenlétének a területen, másrészt egy sajnálatos eseményre is szeretnénk fekhívni idén minél több ember figyelmét. A területen áthaladó magasfeszültségű távvezetékoszlopok alatt 2008 év végén 210 tő homoktövist vágott ki a helyi áramszlgáltató! (Az általunk kezelt területrészt szerencsére megkímélték...) Ez a nagymérvű természetvédelmi károkozás arra sarkallt minket, hogy jobban felhívjuk az emberek figyelmét a főváros és hazánk egészének természeti értékeire.
Ezért arra kérlek mindannyiotokat, hogy lehetőségeitekhez mérten gyertek el egész napra, vagy csak néhány órára és segítsétek törekvéseinket, amit a Homoktövis egyetlen magyarországi élőhelyének megvédése érdekében Helyi Csoportunk kifejt.

2009. január 24-én, szombaton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja - immáron 4. alkalommal - a Főpolgármesteri Hivatallal együttműködve, élőhelykezelési akciót szervez az Újpesten található Homoktövis Természetvédelmi Területre. Az évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvendő akcióinkat 2008/2009 telén is folytatni kívánjuk, természetesen szigorúan a vegetációs időszakon kívül, az élővilág legnagyobb kímélése érdekében.

Az akció célja a 25 hektáros természetvédelmi terület legnagyobb egységének megtisztítása elsősorban a tájidegen fa- illetve cserjefajoktól.
A magyarországi homokpuszták legnagyobb ellensége a behurcolt, homokmegkötésre alkalmas fás szárú növényfajok általi beerdősülés, melyek jelenléte esetén a számtalan ritka és védett élőlénynek otthont adó élőhelytípus egyértelműen halálra van ítélve.
A munka a fentiek fényében elsősorban fák és cserjék kitermeléséről, valamint ezek területről történő eltávolításáról fog szólni. A faanyagot a védett gyepek mellett haladó földút mellé fogjuk összehordani.

Az akcióban részt vevő önkénteseket - hagyományainkhoz híven - a nap folyamán szeretnénk megvendégelni forró teával, zsíroskenyérrel és meleg étellel. Utóbbi előreláthatóan vörösboros marhapörkölt lesz.
Ezen kívül madárgyűrűzési bemutatót is tartunk a megjelenteknek!

A munkához szükséges kesztyűket, kézi és motoros szerszámokat, illetve egyéb segédeszközöket Helyi Csoportunk biztosítja, de szívesen vesszük, amennyiben valaki saját eszközökkel is segíti programunkat.

A találkozó a 104-es busz Újpest Központi megállóhelyénél lesz 8:15 és 8:35 között. Fontos, hogy a 104-es busz fél óránként közlekedik, ezért 8:35-ig mindenkinek ajánlatos a megérkezés a meghirdetett helyszínre.
Aki autóval szeretné megközelíteni a helyszínt, annak 9 órára érdemes kiérnie a 104-es busz Ezred utcai megállójához. (A megálló a Megyeri-híd előtt található, attól kb. 300 méterre délre, a városközpont irányába. A buszmegállóval szemben található a Megyeri-híd látogatóközpontja, mely egy nagy kiterjedésű bekerített parkoló a műút mellett. Ezt nem lehet eltéveszteni!)

Amennyiben az időjárás keresztülhúzza a számításainkat, változatlan körülmények és időpontok mellett 2009. február 7-én (szombaton) tartjuk élőhelykezelési akciónkat.

Mindenkit szeretettel várunk!

Az MME Budapesti Helyi Csoportjának nevében:
Bajor Zoltán

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2009.01.16 10:32:18 (39559)
Programajánló a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől:

zúzmara----nagykabát----friss levegő----forralt bor----jó társaság


A Szabics kikötő és Szabadidőpart újabb téli kalandozást szervez a Tisza-tavon a természetet, a téli sétákat, és a felfedező utakat kedvelőknek!

Január 17. Szombat
Program 10 órakor indul.(gyülekező 9-órától a Szabics kikötőben Tiszaörvényen):
Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényen végig haladva, majd a Tisza-tó rejtett nyáron szinte megközelíthetetlen részein a Tiszavirág torony és a híd után az „Agyagos” felé, majd az „Ördög árok” -nál áthaladva érünk a Poroszlói medencébe. Vissza a Szilas-fokon keresztül a Borzonaton jutunk el ismét a sétaúthoz a Gémek tornyához. Ami egyenes út vissza a kikötőhöz. Az út során két pihenőpontot állítunk fel, ahol forró teával forralt borral és pogácsával várjuk a vendégeket.
A túravezetők itt és a túra közben is tájékoztatnak a tóról, az élővilágáról...A folyón csónakokkal kelünk át! Ártéri erdőben, nádason át és jól befagyott biztonságos részeken visz a túra útvonala.

Egészen más arcát mutatja a tó a nyáron megszokott vízi-világhoz képest. Meleg réteges öltözék és túralábbeli ajánlott.

A Túra hossza: kb. 9 km

Időtartama: kb. 4 óra

Ára: 800 Ft / Fő (ami a pihenőpontokon lévő teát, forralt bort, pogácsát is tartalmazza!)

Gyerekeknek 300 Ft / Fő

Érd.: 06 30 9548-620 Szabics Imrenél vagy Kiss Ferencnél 06 70 3637109 info@szabicskikoto.hu

ribizlihozzászólásai | OFF | válasz erre | 2008.10.29 13:09:05 (12422)
Mindenkit szeretettel vár a Magyar Madártani Egyesület (Komárom-Esztergom megyei helyi csoportja) a VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén 2008. november 28-29-én.

"A tatai Öreg tó alig 220 hektáros, melyet a hangulatos kisváros ölel. Évről- évre vadludak és sok más vízimadár faj tízezrei térnek vissza felejthetetlen élményt okozva mindazoknak, akik egyszer is gyönyörködhettek látványukban. Az aktív terepmadarászok számára idén is amatőr és profi kategóriában kerül sor a madarászversenyre, melynek lényege, hogy a szervezők által kijelölt területen a lehető legtöbb madárfajt határozzák meg a résztvevők. A verseny ideje alatt a természet és a madarak iránt érdeklődő látogatókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei kalauzolják a tóparton."
Részletes program: http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=497

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.10.07 16:38:18 (37253)
Re: természetvédő szervezeteknél megítélés: Konkrét személyek nevét nem írom ide, akikkel beszélgetve a geocaching rossz megítélését tapasztaltam. Minden esetben igyekeztem javítani a dolgon.

viktorke user kedvesen válaszolt a levelemre és megígérte, hogy többé nem fog quaddal ládázni, még elnézést is kért.
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.10.06 15:15:34 (37237)
Erdőben tilos _gép_járművel közlekedni, kivéve engedéllyel (pl. erdészet, természetvédelem járművei).

A konkrét helyszínen egy darabig köves út megy felfelé, ott a kerttulajdonosok járnak is, és ugyanott vezet a turistaút is. Aztán már csak a jelzett ösvény folytatódik. Teljesen biztos vagyok benne, hogy egy quad vagy bármilyen terepjármű csúnya rombolást tud ott végezni a tájon.

Egyébként pedig léteznek quad-pályák, ahol legálisan hajthatnak, csak annyit írtam a google-ba, hogy quad pálya, és 50ezer feletti találatot adott.

És amíg a legtöbb természetvédő szervezetnél, hivatalnál negatív megítélés alá esik a geocaching, kiemelten kellene dolgoznunk azon, hogy bizonyítsuk, tévesen látják. (Meg ettől függetlenül is persze vigyázni mindenre a természetben.)
ribizli
[előzmény: (37233) H. Gábor, 2008.10.06 14:24:19]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.10.06 10:19:45 (37220)
Ha le vagyok maradva, elnézést kérek, nem járok gyakran erre a fórumra.

Most olvastam az Ördöglovas (GCOrLo) ládám logjában, hogy viktorke nevű user QUADDAL ment fel a hegyre, és még le is fotózta (mentettem screenshotot)!!
És vajon még hány erdőt dúlt fel, hány helyen tarolt a (írott és íratlan) szabályokra fittyet hányva??
Annyira fel vagyok háborodva, hogy azt nem tudom kifejezni!
Újra elmondom, az ilyenek miatt soha nem lesz a geocaching a természetvédők által elfogadott tevékenység, és most nagyon elgondolkodtam, kell-e ilyenekkel közösködnie a Magyar Madártani Egyesületnek.
Írok viktorke usernek is, hátha...
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2008.05.23 14:42:45 (9719)
Holnap megyünk karbantartani a Bikkmakk ládámat, ezért most ránéztem a ládaoldalra is.
Egy figyelmeztetésnek köszönhetően észleltem, nem látszik, hogy a .com-on is fenn van a cache. Próbáltam most korrigálni, de nem hagyja a rendszer. Beírom a .com-os kódot, frissítek, és kapom a "hibaüzenetet", hogy hatósági engedélyre van szüksége a ládának a jelenlegi helyén, pipáljam az illetékes helyen. Pipálok, de közben eltűnik a .com-os kód.
Van tippetek a megoldásra, vagy írjak illetékesnek (aki ki jelenleg)?
köszi
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2008.02.11 14:11:10 (8925)
1-2 éve az egész Gerecsében volt ilyen "kirándulási tilalom", véletlenül fedeztem fel Nyergesújfalu honlapján, és küldtem is a hírt.
ribizli
[előzmény: (8917) snake, 2008.02.10 20:44:58]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.11.06 19:09:35 (7181)
.

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.10.20 13:59:07 (6931)
Kitűnő ötletnek találtam a ládakarbantartós hírlevelet, gratulálok hozzá és köszönöm.
ribizli

ribizlihozzászólásai | apróhirdetés | válasz erre | 2007.09.22 14:33:01 (3621)
Eladó 39-es női tatai bakancs!
Egyszer volt csak rajtam, mert nekem nagy, az eggyel kisebbel viszont nagyon meg vagyok elégedve.
Garanciális, 10 000 Ft az ára, Bp-en vagy a versenyen megnézhető-kaparintható (de fotókat is tudok mailben küldeni). "Régi fajta" talpa van, nem a szöges.
ribizli

ribizlihozzászólásai | apróhirdetés | válasz erre | 2007.09.17 11:27:42 (3613)
Eladó 39-es női tatai bakancs!
Egyszer volt csak rajtam, mert nekem nagy, az eggyel kisebbel viszont nagyon meg vagyok elégedve.
Garanciális, 10 000 Ft az ára, Bp-en vagy a versenyen megnézhető-kaparintható. "Régi fajta" talpa van, nem a szöges.
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2007.09.17 11:23:24 (24111)
Verseny-szállás ügyben info, akit érdekel:
http://www.haromhuta.hu/szallashelyek.htm - itt egy csomó hely.

A jelado csapat szomszédságában van még 7 hely 2500 Ft/fő/éj:
Bárány Józsefné
Óhuta, Rákóczi u. 24.
Telefon: 47/338-111, 0630 235 1995.
A (kedves hangú) néni már tud róla, hogy egy kincskeresős-kirándulós verseny lesz okt. 6-án arrafelé. :)
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2007.08.08 12:58:37 (23337)
A "másolt CD" kategóriát árnyaljuk azért: pl. egy jó gyűjtés a geoládákról, ingyenes térképes programmal, ingyenes egyebekkel teljesen legális!

Illatos-szagos tárgy semmilyen se megengedett, nem csak élelmiszer, az állatok jó szaglását egy szappan is piszkálhatja. Láttunk már biztosan vadon élő állat által feltúrt-megrágott ládát - szerencséjére nem jutott hozzá a szagló valamihez.
ribizli
[előzmény: (23334) [NikoN], 2007.08.02 20:24:03]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2007.07.11 16:11:39 (23106)
Figyelj, nézd meg néhány természetvédelmi területen lévő láda logjait, és látni fogod, mennyire nagy ívben tojnak sokan mindenféle írott vagy íratlan szabályra!
Példák: nincs lezárva a sorompó, a behajtani tilos tábla nem fal, tehát kocsival irány be az erdőbe, amíg csak lehet. Lyuk van a kerítésen, hát bemászunk - mit számít, hogy zárva elvileg az a terület?
Aki meg nem tudja mondjuk a tölgyfát megkülönböztetni a nyártól, milyen hasznos infot várhat a természetvédelmi szervezet?
Szerintem ha valaki furcsát/rendelleneset tapasztal valahol, így is lépéseket tesz a rendezés irányába. (Sőt: illegális szemétlerakók esetén együttműködés is volt az illetékes hatósággal - nem tudom, tart-e még.)
Szóval a Kulisz által oly szépen leírt "egyedekkel" szemben sajnos nem véd semmi ilyesféle. :(
ribizli
[előzmény: (23054) Walker, 2007.07.09 19:14:42]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.07.09 12:09:13 (5990)
Ide is beírom:
Látom, megint szó van a természetvédelmi területekről is, újfent felhívom a tisztelt geocacherek figyelmét, hogy nem elég itt vagy élőszóban hangosan bizonygatni, hogy micsoda nagy természetvédők a cacherek.
Amíg egy láda logjában olyanokat lehet olvasni, hogy botokkal, késekkel szép széles utat vágott magának (höhö!) a ládavadász, addig tessék nagyon-nagyon mélyen hallgatni!

Hogy jön ahhoz valaki, hogy öncélúan - mert épp ahhoz volt kedve - pusztítsa a növényzetet??

Ha ládát keresni megy, az a minimum, hogy tájékozódik, felkészül (pl. megfelelő ruházattal), és nagyon megtisztelve érzi magát, hogy a természetbe (pláne természetvédelmi területre!) mehet, és _mindent_ megtesz azért, hogy a lehető legcsekélyebb mértékben romboljon.

Csak szólok, hogy aki nem tiszteli a természetet (növényt, állatot egyaránt), az ne várja se azt, hogy a természet, se hogy az emberek tiszteljék, és ennek megfelelően viselkedjenek vele. Egyszerűbben: aki üti-vágja a növényeket, eltapossa "poénból" a bogarakat stb., az nyugodtan számítson arra, hogy az életében ezekkel analóg nehézségei lesznek.
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2007.07.09 12:08:02 (23018)
Látom, megint szó van a természetvédelmi területekről is, újfent felhívom a tisztelt geocacherek figyelmét, hogy nem elég itt vagy élőszóban hangosan bizonygatni, hogy micsoda nagy természetvédők a cacherek.
Amíg egy láda logjában olyanokat lehet olvasni, hogy botokkal, késekkel szép széles utat vágott magának (höhö!) a ládavadász, addig tessék nagyon-nagyon mélyen hallgatni!

Hogy jön ahhoz valaki, hogy öncélúan - mert épp ahhoz volt kedve - pusztítsa a növényzetet??

Ha ládát keresni megy, az a minimum, hogy tájékozódik, felkészül (pl. megfelelő ruházattal), és nagyon megtisztelve érzi magát, hogy a természetbe (pláne természetvédelmi területre!) mehet, és _mindent_ megtesz azért, hogy a lehető legcsekélyebb mértékben romboljon.

Csak szólok, hogy aki nem tiszteli a természetet (növényt, állatot egyaránt), az ne várja se azt, hogy a természet, se hogy az emberek tiszteljék, és ennek megfelelően viselkedjenek vele. Egyszerűbben: aki üti-vágja a növényeket, eltapossa "poénból" a bogarakat stb., az nyugodtan számítson arra, hogy az életében ezekkel analóg nehézségei lesznek.
ribizli

ribizlihozzászólásai | apróhirdetés | válasz erre | 2007.05.07 19:46:17 (3112)
Van egy eladó vadonatúj tatai bakancsom, 39-es, "régi" típusú talppal, rövid szárú, 1x viseltem, sajnos nagy, pedig nagyon tetszik.
Bp-en vagy jövő hétvégén a versenyen lehet megnézni, felpróbálni, megvenni, 10 000 Ft-ért adom.
Garanciális (blokkot is adom, meg egyéb cetlijeit), és kaptam hozzá egy antibakteriális príma talpbetétet pluszban, ezt is adom persze. :)
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.02.20 19:50:43 (4796)
Ha visszaolvasol a logok közt, sokan azért hisztiztek, hogy nem tudták kitalálni, kaptam maileket is ez ügyben.
Egyébként aki a gép mellől logol, veszít egy szép és érdekes élményt, ahogy jalso is írta, az ő baja, engem rejtőként nem érdekel.
ribizli
[előzmény: (4789) Attibati, 2007.02.20 18:46:57]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.02.20 19:48:10 (4795)
Van itt moderáció, kérem? :)
Mert akkor szívesen megkérnék illetékest, hogy az inkriminált "leleplező" hozzászólásokat törölje.
ribizli
[előzmény: (4794) kulisz, 2007.02.20 19:44:32]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.02.20 19:40:57 (4792)
Köszi a figyelmeztetést, a telepítéskor téves információkat találtunk (sokat fejlődött azóta a net szerencsére :)), de most javítom.
ribizli
[előzmény: (4778) Csigabiga, 2007.02.20 11:44:45]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.02.20 19:33:12 (4791)
Miért nem lesz egyszerű velem (amúgy persze kis"r"-rel kezdődik a nickem) dűlőre jutni??
Van mailcímem, telefonszámom is az adataimnál.
Az igaz, hogy nem ezen a fórumon töltöm az időmet.
ribizli
[előzmény: (4777) Mr Zerge, 2007.02.20 11:36:36]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2007.01.22 19:58:45 (4337)
Itt vagyok, nem felejtettem el a Geocsoda ládát, nem vagyok inaktív, nem akarom átadni, nem olvasom rendszeresen a fórumot.
A mailcímem valóban nem működött 1 hétig, mindenféle tech.problémák miatt.
Akkor most ígéretet teszek, hogy ha a hétvégén nem lesznek járhatatlan utak meg mittomén milyen természeti akadályok, elmegyek és rendberakom a ládát.

Azt mondjuk továbbra sem értem, hogy miért nincs egy kessernél legalább toll vagy ceruza, hogy azt ott hagyhassa a felkeresett ládában. Mi mindig komplett ládával indultunk útnak, és ha kellett, gyógyítottuk a hiányos felkeresett ládát.
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.10.10 11:47:35 (16857)
Még valami: aki gyerekekkel megy a természetbe, alaposan gondolkodjon el azon is, milyen példát mutat nekik!
(Nálunk a 4 és 6 évesek a _kertben_ megkérdezik, hogy leszakíthatják-e a virágot, mert tudják, hogy erdőn-mezőn sok helyen természetvédelmi területen járnak, ahol tilos leszedni bármit.)
ribizli
[előzmény: (16856) ribizli, 2006.10.10 11:44:39]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.10.10 11:44:39 (16856)
(kiabálni is fogok)
A TERMÉSZETET MINDENKINEK KUTYA KÖTELESSÉGE ÓVNI ÉS VÉDENI!!!
Teljesen függetlenül attól, hogy geocacher, "sima" természetjáró vagy netán hivatásos természet-, környezetvédő!
NINCS KIFOGÁS, hogy miért tegyem, ha más nem teszi!
Hogy gondolhatja bárki, hogy mellőzi a MAXIMÁLIS ALÁZATOT a természet felé, amikor a kegyeit élvezi???
Nekem fáj, ha letört ágat, letépett növényt, földből kirángatott gyökeret látok, mert érzem, amit a növény.

Olyan közhelyes, hogy óvnunk kell a természetet, hogy az utánunk következő generációknak is legyen hová kimenekülnie, mit csodálnia és élveznie, de szerintem szinte mindenki tud a saját emlékeiből is olyan példát, ami már elpusztult.

Komolyan nem értelek Titeket!

Épp az előző hozzászólásomban helyeseltem a pozitív PR érdekében felvetett lehetőségeket, és írtam, hogy a sok szabálytalanság, vagy ezzel való hallgatólagos egyetértés, amik _olvashatóak_ itt, mekkora kárt okoznak!

(Most lementettem azon ládák oldalait, ahol a logban még büszkélkedik is a szabálytalankodó a tettével.)
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.10.09 14:19:18 (16843)
A geográfus ismerősöm nem egy kósza hír alapján mondta a véleményét, nem dolgozik Nemzeti Parknál, és nem is veszi egy kalap alá a geocachereket a motorizált természetrombolókkal.
És természetesen igyekeztem pozitív példákat mondani, ami módosította is a véleményét.

Pozitív PR: (kommunikációs szakember vagyok) egy-egy láda logjait megnézve sokszor lehet olvasni különféle szabálytalankodásról (ékes példa a Mexikó nevű ládám erre!!), a fórumban is bárki olvashatja, amint elküldik a fenébe a hivatásos természetvédőket, illetve hogy kiemelten védett területen még a belépődíjat se fizeti meg valaki, úgy gázol át mindenen a ládáért.
Igen, _sok_ellenpélda_is_van_ - amik a kedvezőbb megítélést szolgálhatják!
Azonban az emberek (és társadalmak) többsége úgy működik, hogy a negatív dolgot sokkal hamarabb észreveszi, inkább figyel arra, míg a pozitívat maximum egy bólintással nyugtázza.

Kommunikálni valamit csak egységesen lehet - úgy, hogy akikről szól, azok egyetértenek, és mindenki kb. ugyanazt kommunikálja (vagy nem folyik bele). Erre egy ilyen szerveződésnél szerintem nincs mód, ami nem baj önmagában.
Megoldás az lehet, amit többen is mondtok: pozitív példával, kezdeményezésekkel, együttműködéssel jó hírét vinni a geocachingnek. És a "rossz hírt keltőket" megpróbálni rábírni, hogy ne tegyenek így.

Nem szeretnék eszmecserét (vitát, akármit) kezdeni, csontot újra rágni (különben is növényevő vagyok :)), azért írtam csupán, hogy figyeljünk a megítélésre.

(Egyébként vannak olyan oldalak a neten, ahol az illegális terepversenyeket szervezik a quadosok, terepjárósok, stb.)
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.10.07 13:59:45 (3045)
Azt gondoltam, hogy nem elég. És sajnos nem tudtam azt mondani, hogy - általánosítás ide vagy oda - téved, geocacher nem csinál ilyet, csak azt, hogy ez is olyan közösség, ahol mindenféle ember van.
ribizli
[előzmény: (3044) Szab, 2006.10.07 13:51:53]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.10.07 13:45:15 (16817)
A héten beszélgettem egy geográfussal, aki tudja, hogy geocachelek néha.
Amikor erre terelődött a szó, nagyon elszomorodtam: azt mondta, hogy a geocaching megítélése pocsék szakmai körökben, mert figyelmen kívül hagyják a természetvédelmi szabályokat. Mesélte, hogy nemrég az egyik hegység felmérésekor sokáig gondolkodott, hogy egy faházikót, ami kb. bivakolásra alkalmas, feltüntessen-e a térképen, mert a geocacherek..., és hogy a természetvédelmi területek látogatási szabályainak megszegéséről híresek.
gratulálok :/
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.10.07 13:44:39 (3043)
A héten beszélgettem egy geográfussal, aki tudja, hogy geocachelek néha.
Amikor erre terelődött a szó, nagyon elszomorodtam: azt mondta, hogy a geocaching megítélése pocsék szakmai körökben, mert figyelmen kívül hagyják a természetvédelmi szabályokat. Mesélte, hogy nemrég az egyik hegység felmérésekor sokáig gondolkodott, hogy egy faházikót, ami kb. bivakolásra alkalmas, feltüntessen-e a térképen, mert a geocacherek..., és hogy a természetvédelmi területek látogatási szabályainak megszegéséről híresek.
gratulálok :/
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.09.11 20:18:36 (16372)
Köszönöm a tájékoztatást, KiVinek meg a linket, kicsit lusta is voltam böngészni leírások után...
ribizli
[előzmény: (16284) kulisz, 2006.09.05 22:21:57]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.09.05 21:59:37 (16283)
:))
radikális kedvemben vagyok, így javaslom, hogy a szabályzatban/cachikettben/FAQ-ban nagyon kiemelten legyen benne a term.véd. szabályok betartására való figyelemfelhívás, akár ordítva (csupa nagy betűvel). Sőt, azt is el tudnám képzelni - mondom, radikális kedv :) -, hogy a sorozatos szabálysértőket/-szegőket, akik nem átallnak kérkedni is ezzel, zárja ki az egyesület/közösség köreiből.

Tudom, hogy senkinek nem hiányzik újabb feladat, de talán érdemes lenne az önkéntes természetvédelmi őri (kb. ez a hivatalos megnevezés, ha jól emlékszem) aktivitást kicsit népszerűsíteni a geocaching berkein belül is - mi ez, hol, hogyan lehet jelentkezni, mi kell hozzá, stb.
ribizli
[előzmény: (16244) kulisz, 2006.09.04 11:28:14]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.09.04 10:26:48 (16238)
Tudjátok, érdekes ám ez az "acsarkodás" az NP-k munkavégzése körül...
Érdemes megnézni néhány láda logjait, hogy geocacherek hogyan közelítik meg, hogyan hagynak figyelmen kívül táblát, sorompót - ajánlott olvasmány a Mexikó ládám a Pilisben, egy idő után a leírásban hívtam fel a figyelmet arra, hogy az a sorompó nem dísznek van ott a közelben. És bizony olvastam már motorozó meg terepjáróval ládához autózó cacherről. Nem gondolom ezek után, hogy _közösségként_ jogunk lenne felháborodni, ha egy kiemelten védett terület érdekeinél nem tesz kivételt a geocacherekkel az illetékes.
Az NP-k természetvédelmi őrei pedig sajnos kevesen vannak a "gépesített" rongálókkal szemben - ezzel együtt igyekeznek tenni a dolgukat. Voltak már rendőrséggel meg egyéb illetékes hatóságokkal közös, eredményes akcióik a crossmotorosok "megfogására" (ha jól emlékszem, a DINP területén), erre alkalmas helyen "megszorították" a motorosokat úgy, hogy az igazoltatás és megfelelő eljárás elől ne nagyon tudjanak elmenni. Máshol meg az egyedül járó természetvédelmi őrnek gyakorlatilag esélye nem volt a motorizált (és komoly technikai felszereltséggel is bíró) szabálytalankodókkal szemben.
Az más kérdés, hogy nem nagyon van publicitása az ilyesminek, pláne nem ettől hangos a tömegmédia, de az internet pl. pont ahhoz is kiváló, hogy utána lehessen nézni dolgoknak.
Mindenkinek lehetősége van önkéntesként részt venni a természetvédelemben, lehet önkéntes természetőrnek jelentkezni, tanfolyamot elvégezni és dolgozni pl., és segíteni a "hivatásos" természetvédők munkáját.
Úgy gondolom, pozitív példát kellene mutatnia a geocachereknek ilyesmiben is (meg publicitást szervezni hozzá :))!
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.07.31 20:36:14 (2407)
Köszönöm a jótanácsokat a Geológiai Csoda ládával kapcsolatban! Karbantartás és tömörítés :) lesz hamarosan.
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.07.31 20:34:37 (2406)
Nézd, aki a Jeli Arborétumos ládát szeretné levadászni, feltételezem, hogy olvassa a logokat, tehát nem érheti meglepetésként a belépő- meg parkolási díj.
Nem kötelező odamenni.
ribizli
[előzmény: (2356) guess.who, 2006.07.27 14:50:04]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.07.27 14:00:30 (2353)
Véleményt kérek: jó ideje sok a gond a Geológiai Csoda nevű ládával, valószínűleg helyi viccesemberek rendszeresen "belepiszkálnak". Kézenfekvőnek tűnik virtuálissá alakítani emiatt a ládát, ezt viszont nem szeretném, nem kedvelem a(z ok nélküli) virtuális ládákat. Viszont tartok attól, hogy ha ott a közvetlen közelbe költöztetem a hagyományos dobozt, újra a "vandalizmus" áldozatává válik.
Természetesen nem akarnám megszünetni, mert a hely nagyon is méltó egy ládára.
Mit gondoltok?
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.06.06 15:20:27 (15120)
Úgy gondolom, ennek a felhívásnak itt a helye, az MME levelezőlistájáról másolom be:
============================================
Kedves Tagtársak!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott az erdőügyben a miniszterelnökhöz címzett nyílt levélhez, ami az alábbiakban olvasható. Az aláíró szervezetek június 8-ra, csütörtökre a Kossuth térre az ügyben demonstrációt is szerveznek. A demonstráció célja követelni a kormányfőtől, hogy az erdők ügyét a korábbi álláspont alapján képviselje, és törvénymódosítással az erdészetet tegye át az agrártárcától a környezetvédelmi tárca fennhatósága alá! Találkozó 10:30-kor a Kossuth szobornál. Kérek mindenkit aki teheti, hogy csatlakozzon hozzánk, hogy bemutassuk az ügy fontosságát.

Üdvözlettel,
Halmos Gergő


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Nagy csalódással értesültünk róla, hogy a korábban napvilágot látott előterjesztéssel ellentétben a Magyar Köztársaság minisztériumairól szóló, 2006. május 30-án elfogadott törvény nem rendelkezett az erdőgazdálkodással és az erdővagyon védelmével kapcsolatos feladatoknak a földművelési tárcától a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz telepítéséről. A demokratikus törvényhozástól idegennek és rendkívül meglepő fordulatnak tartjuk azt, hogy az ügyben a Magyar Országgyűlés honlapján korábban közzétett változattól eltérő szövegű törvényről szavaztak a képviselők.

A hazai környezet- és természetvédelmi szervezetek évek óta szorgalmazzák az erdőügy államigazgatáson belüli helyének újragondolását, amit a 2004-es debreceni Országos Találkozójukon az erdőkkel kapcsolatos állásfoglalásukban írásban is rögzítettek, s ennek megfelelően több száz szervezet és több tízezer állampolgár nevében kértük Önt 2004-ben, miniszterelnökké válását követően ennek a lépésnek a megtételére. Meggyőződésünk, hogy az erdőkre vonatkozó társadalmi elvárások megváltozásával, a közjóléti, környezet- és természetvédelmi funkcióknak az egyszerű faaanyag-gazdálkodással szemben való előtérbe kerülésével mindinkább indokolttá vált az erdők ügyének ezen szempontokat jobban érvényesíteni képes környezeti tárcához telepítése. Úgy gondoljuk, hogy ez a lépés sokban segíthetné a hazai erdőgazdálkodás, az erdészeti igazgatás és a hatósági munka új elvárásoknak való megfelelését, és hozzájárulna a természetvédelmi és környezeti érdekekkel nem ellentétes és a társadalmi igényeket is kielégítő, stratégiailag átgondolt erdőpolitika kialakításához. Elősegíthetné ugyanakkor a hivatalos természetvédelem és az erdészeti ágazat, valamint a helyi társadalom, a civil szervezetek és az erdőgazdaságok közti mind gyakoribb konfliktusok enyhülését is.

Mindezek fényében nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a kormányzati struktúrára vonatkozó előterjesztés eredeti változata tartalmazta az erdőügy áthelyezését a környezetvédelmi tárcához. Annak jeleként értékeltük mindezt, hogy a környezet- és természetvédelem ügyét nem puszta „maradékelven” kezeli a kormányzat, ahogyan az a rendszerváltást követő kormányok esetében sajnos tapasztalható volt, hanem egy távlatos környezetpolitika irányába tett első, bátortalan lépést láttunk benne. Nehezen érzékeltethető az a csalódás, amit a végleges kormányzati felelősségek megismerése, a biztató változtatás visszavonása okozott. Meggyőződésünk, hogy bármilyen megfontolások, háttérben történt egyeztetések álljanak is az eredeti koncepció megváltozása mögött, sem a hazai környezet állapota, sem a magyar társadalom, sem pedig maga az erdészeti ágazat hosszú távon nem járt jól.


Tisztelt Miniszterelnök Úr!


A fentiekre tekintettel kérjük, a Kormány terjesszen elő, és az Országgyűlésben fogadtasson el egy olyan törvénymódosítást, amely az erdészeti ágazatot, az erdőgazdálkodással és az erdővagyon védelmével kapcsolatos feladatokat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hatáskörébe utalja.


2006. május 31.Békés Megyei Zöld Kör

Beklen Alapítvány

BOCS Alapítvány

Csermely Környezetvédelmi Egyesület

Domberdő Természetvédelmi Egyesület

Energia és Környezet Alapítvány

Fauna Egyesület

Független Ökológiai Központ

Herman Ottó Természetvédő Kör

Hatvani Környezetvédő Egyesület

Illatos Úti Állatvédő Projekt

Kerekerdő Alapítvány

Kis Túr Természetvédelmi Egyesület

Levegő Munkacsoport

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Magyar Természetvédők Szövetsége

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Pécsi Zöld Kör

Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány

Rügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány

Ökológiai Stúdió Alapítvány

Tisza Klub

Védegylet

WWF Magyarország

Zöld Akció Egyesület

Zöld Kapcsolat Egyesület

-------------------------------------------------------------------------
Halmos Gergő
Természetvédelmi igazgató / Conservation Director
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület / Birdlife Hungary

============================================
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.06.03 11:43:43 (15045)
Vigyázz, mert a "fele" védett!
Ezeket szedheted:
http://www.terra.hu/haznov/htm/Equisetum.arvense.html
http://www.terra.hu/haznov/htm/Equisetum.sylvaticum.html
ribizli
[előzmény: (15004) VonósTamás, 2006.06.01 12:58:32]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.01.24 19:50:33 (982)
Akkor csak visszaállítottam. :)
ribizli
[előzmény: (978) kulisz, 2006.01.23 21:16:54]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.01.22 17:47:49 (957)
Nem hiszem, hogy át kellene helyezni. Jó régi láda, és én nagyon örülök annak, hogy ilyen jól "tartja magát".
ribizli
[előzmény: (956) freddy, 2006.01.22 17:38:51]

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.01.22 17:30:13 (955)
Ó, tényleg, Te ott vagy a közelben.
Azt írják többen, hogy teli van trágárkodva a logbook, meg a láda teteje is.
Ha ennek rendbetételében tudnál segíteni, azaz új logbook, doboztető letisztítása (gondolom, kis alkohollal könnyen megoldható, én ezzel szoktam) megköszönöm, és alkalomadtán meg is hálálom! :)
Ha szükséges valami adat vagy egyéb info, írj légyszi a geo kukac ribizli pont hu-ra.
Köszönöm szépen:
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.01.21 19:01:29 (953)
Állítsam vissza "egészségesre"? Mert igazából ott van, működik, csak nem tökéletes.
Nem tudom, mikor jutok oda, de a segítségkérés ötletét köszönöm.
ribizli
[előzmény: (951) kulisz, 2006.01.20 07:23:28]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.01.19 22:44:36 (12493)
Elárulom, én mit találtam ki a pótdobozra!

Először is: logbook, toll, ceruza, zacskó, vékony és vastag alkoholos filc mindig van a hátizsákban - ezek az alapfelszereléshez tartoznak, csak utántöltöm, ha szükséges.
A pótdoboz tehát üres: hát vagy leveszem a fedelét, és belegyűröm a pulóvert/esőkabátot, és így teszem be a zsákba, a fedelet meg az aljához passzítom, vagy abba pakolom az ennivalót lehetőleg aromazáró csomagolásban, lezárom, és megy a hátizsákba.
Nem szokott gondot okozni.
(Régen az autóban is mindig volt egy kompletten összekészített láda, hátha olyan helyre tévedünk, ami ládát érdemel.)

Meg kell említenem, hogy a pótdoboz hordását Mikicache-től tanultuk, meg más hasznos apró "trükköket" is - hiába, érdemes figyelni rá! ;))
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.01.19 22:20:22 (949)
Szerintem is kell sóhajtozni, a geocaching-kívánságok gyakorta meghallgattatnak. :)
Azért állítottam betegre a Geocsoda ládát, mert sok panasz érkezett a logbook tartalmára. És sajnos nem tudtam még elmenni rendberakni.
ribizli
[előzmény: (930) kulisz, 2006.01.16 19:44:16]

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2006.01.16 17:35:47 (12442)
Költői jellegű sóhaj: miért nem hordanak magukkal a kesserek ládafelszereléseket (zacskó, ceruza/toll legalább)?? És miért kell folyton azt olvasni, hogy nem elrejtve találja valaki a dobozt, hanem "csak úgy"?
Régen nem volt ilyen, én szinte mindig komplett, felszerelt ládával megyek, és azt se hiszem, hogy az utóbbi időkben úgy elszaporodtak volna a véletlen megtalálók, akik ott hagyják ugyan, csak nem rejtik vissza a dobozt...
ribizli

ribizlihozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2006.01.16 17:35:18 (929)
Költői jellegű sóhaj: miért nem hordanak magukkal a kesserek ládafelszereléseket (zacskó, ceruza/toll legalább)?? És miért kell folyton azt olvasni, hogy nem elrejtve találja valaki a dobozt, hanem "csak úgy"?
Régen nem volt ilyen, én szinte mindig komplett, felszerelt ládával megyek, és azt se hiszem, hogy az utóbbi időkben úgy elszaporodtak volna a véletlen megtalálók, akik ott hagyják ugyan, csak nem rejtik vissza a dobozt...
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.09.30 11:09:08 (9774)
Ma olvastam egy levlistán felhívást, hogy aláírásgyűjtés zajlik: a természetvédelmi és lakóterületeken mûszaki sporteszközök (quad, rossmotor stb.) használatának szabályozása, felügyelése és ellenörzése érdekében.
Lehet online is aláírni itt: http://www.petitiononline.com/motor/ - amennyire tudom, sokunknak van problémája az erdei "motorizáltakkal".
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.09.25 21:03:02 (9595)
Köszönjük, köszönjük, köszönjük! :)
Csodás volt minden, minden elismerésem a kedves szervezőké!
ribizli

ribizlihozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.09.22 09:51:32 (9503)
Elkelt a faház.
ribizli
[előzmény: (9502) encso, 2005.09.22 08:50:51]

Lapozás: előző | 1 | 2 | következő

Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu