geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

Pilis50hozzászólásai | válasz erre | 2009.04.28 09:20:37 (2133)
Nagyon sajnálom a fiút és a szüleit..
De nem az a megoldás, hogy ezért megszüntetjük a ládát, esetleg a többi „veszélyes helyen” lévőt is. is.
Nem ezzel a ládával kellett volna kezdeni a kesselést, de ez csak egyik oldala. Ha ez nincs, lehet barlang, sziklafal és többtucat veszélypont. A hasonló korú fiatalok (meg a már nem fiatalok is) szívesen vállalkoznak erejüket meghaladó feladatokra, hogy „bátorságukat” bizonyíthassák. Tudjuk, hiába van a barlangon vasajtó, a kilátó lezárva, a vasúti (HÉV) alagútra, vágányra kiírva: Tilos .., mégis hallhatunk az ezeket megszegőkről. Tudjuk, hogy télen, a havas hegyoldalon lavina szokott előfordulni, vagy a gumikötéllel hídról leugrani veszélyes mégis sokan nekiindulnak. Mit szóljunk a páréve többször látott „sportnak”, hogy a közeledő vonat vagy autó elől az utolsó pillanatban ugrik el a „bátor” vállalkozó.
Mit lehet ilyenkor tenni? Kit lehet hibáztatni? Tudom, az Miklós sem minket hibáztat, de első fájdalmában nekünk írta meg azt, ami történt féltett nagyfiával. Sajnos nem megfelelő felszereléssel, nem kellő felkészüléssel legtöbbször erre az eredményre juthatunk. A munkavédelmi balesetek vizsgálati jegyzőkönyvei mind-mind arról szólnak, hogy valami nem megfelelően zajlott le a történtek során.
Halhattunk eldőlt daruról, ledőlt épületfalról, gázzal telt gödörről, kisiklott vonatról, kidőlt forróvizes fazékról, kigyulladt fenyőfáról, kútbaesett személyről, kutyatámadásról, sínekre hajtott autó(busz)ról .. sorolhatnánk. Együttérzünk az apukával, reméljük, hamar felépül a fia, de ezért a ládakihelyezők nem érezhetik magukat felelősnek, hiszen (ezen) az oldalon (is) megtalálható volt a figyelmeztetés…
Ha nincs ez a láda, fáramászni máshol is lehet (érik a ropogós cseresznye . . ), barlang, sziklafal sokfelé akad geoláda nélkül is.
Várjuk a felgyógyult ifjú kessert sok-sok veszélytelenebb geoösvényen.
[előzmény: (2132) Avranella, 2009.04.28 00:16:37]

Avranellahozzászólásai | válasz erre | 2009.04.28 00:16:37 (2132)
Teljes mértékben egyetértek! Előző hozzászólásomat folytatva éppen ide jutnék - és nagyon örülök, hogy az egyesület oldaláról KiVi is és Te is így álltok hozzá. Maga a bejegyzés pedig összességében nagyon rendben van, kívánom, hogy az ötletedből szülessen valamilyen kezdeményezés, ami segíthet benne, hogy az elővigyázatlanságból adódó baleseteknek elejét vehessük!
[előzmény: (2109) kulisz, 2009.04.27 20:58:58]

kuliszhozzászólásai | válasz erre | 2009.04.27 20:58:58 (2109)
Én is olvastam a sajnálatos balesetről, és azóta is gondolkodom rajta. A vakszerencsének köszönhetően nem lett (ennél is) komolyabb baj. Nem az ördögöt szeretném a falra festeni, de mégis érdemes talán elmerengeni azon, hogy mi van akkor, ha az őrangyal nem tud segíteni. Hogyan számol el a lelkiismeretével a gc közösség, a rejtő? És gondoljunk a családra, szerettekre. Én sem gondolom, hogy ezt a ládát meg kellene szüntetni. De akkor is ezt gondolnánk, ha rosszabbul alakul a történet?

Van még pár potenciálisan veszélyes láda. Jogos a felvetés, hogy nem olvasta el, nem gondolta át, satöbbi. Tökéletes biztonság nincs. Ezek a ládák bárki számára szabadon elérhetőek gyakorlatilag, a gyakorlott barlangásztól kezdve a kamasz gyerekekig. Talán most van az a pillanat, amikor érdemes átgondolni a rejtőknek elsősorban - és persze mindannyiunknak - hogy mit tudnak, tudunk esetleg annak érdekében tenni, hogy még inkább biztonságosabbá tegyék a ládájuk megkeresését.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu