geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

margabathozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 23:40:29 (35587)
De egy rakat olyan láda is van, ahol a koordinátákat út közben találja meg a kesser, mégis simán átmentek a moderáción. Én értem, hogy valaki nem szereti ezeket, de ezért “nem mehetet” nyomni legalábbis érdekes. Meg ha jól értem, ha valaki nagyon akarja, itt is meg tudja találni előre.

És igen, tudom hogy visszamenőlegesen nem érvényesek a szabályok, de ezt bizonyos esetekben bajnak tartom. A szabályokat azért hozta a közösség, hogy a játékélmény nőjön. Szerintem igencsak rontja az élményt, ha egy amúgy szuper helyszínre egy évszámleolvasós virtuális “láda” jut, 4 soros ládaoldallal. Ilyen esetekben be lehetne avatkozni, akár újramoderáltatással, vagy végső soron adoptálhatóvá tétellel. De ez csak zárójeles egyéni vélemény, ha a többség elégedett ezekkel a rejtésekkel, akkor én is megleszek velük, végülis nem zavarnak, csak kicsit bosszantó a helyszínen szembesülni egy ilyennel.

De visszatérve a mostani témához, a gusty által idézett feladat nekem egyértelműnek tűnik, a koordinátát hétjegyű számként kezelem és egyszerűen hozzáadom a táblákon lévő számok összegét, nem törődve a fok, perc stb-vel (“A fiktív koordinátákat tekintsd úgy mintha csak hétjegyű számok lennének, így végezd el az egyszerű összeadást.”). A számok olvashatóságát persze így látatlanban nem tudom ellenőrizni, ahhoz nem tudok hozzászólni... Megjegyzem, nem feltétlenül szükséges gps az ilyen koordináta-összeadós és ellenőrzős keresésekhez, simán megoldható okostelefonnal is. És gondolom nem az összeadogatás miatt 4,5 a nehézség, hanem a többi “trükkös” rejtek miatt, amit így már vélhetően sosem tudunk majd megkeresni. :(
[előzmény: (35582) Kokó, 2020.01.08 22:56:19]

Kokóhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 22:56:19 (35582)
GCMYST és GCTUD esetében indulás előtt kell kitalálni, hogy hova kell menni. Ezzel nincs baj!
GCTPLC esetében pedig az újonnan hozott szabályaink nem visszamenőleges hatályúak.
[előzmény: (35580) margabat, 2020.01.08 22:44:11]

margabathozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 22:44:11 (35580)
A magam részéről kreatívnak tartom az ötletet és sajnálom, hogy a modik nem engedték át. Bevallom, számomra mindig pozitív esemény felkeresni egy-egy ládádat, mert szinte mindegyik ad valami plusz élményt, vagy van valamiféle csavar a dologban. Az hogy rejtett pontos, nem igazán értem miért baj, a GCMYST és a GCTUD is azok voltak és azok az eddigi kedvenc találataim közé tartoznak. A számok tábláról való leolvasása és összeadása sem hiszem, hogy kirívóan nagy probléma lenne, ami miatt el kéne gáncsolni egy tervet, főleg ha közvetlen nincs is kapcsolatban a jelszóképzéssel. (Zárójelben jegyzem meg, hogy inkább a tábláról/emlékműről leolvasható jelszós régi virtuális rejtésekkel kellene kezdeni valamit, amikhez sokszor egy semmilyen ládaoldal párosul, pl. GCTPLC ...) Én mindenképp kíváncsi lettem volna a trükkös rejtésekre, ha Pécs közelében jelenik meg, talán a p1-re is rárepültem volna. Ha rajtam múlna: “mehet”. :)
[előzmény: (35553) Strombus, 2020.01.08 18:21:02]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 18:21:02 (35553)
A véleményeteket szeretném kérni.
Nemrég volt téma, hogy kevés az új láda. Itt, az idő, gondoltam, megjelentetek egyet. Sajnos eddig kétszer bukott el a moderáción. Azt szeretném megtudni, hogy szerintetek sincs-e helye ennek a ládának a geocaching.hu széles palettáján és butítsuk le, ahogy a moderátorok kérik, mert tényleg ezt akarja a köz vagy él bennetek a kiváncsiság és a bizalom és szívesen keresnétek az eredetileg elképzelt formában?
A tervezett 3 pontos, könnyű terepen 1200 m sétát igénylő multi rejtésnehézsége 4,5-es lenne. Vagyis nem odú, nem rőzserakás, sőt még nem is kövek vagy híd alatt. Időt, energiát kell szánni minden pont megtalálására.
A moderátorok többsége egyet ért azzal, hogy a helyszín szép és a hozzá kapcsolódó történet is érdekes.
Mi akkor a láda bűne? A kisebb az, hogy rejtett pontos. A nagyobb az, hogy az útvonalon látható infotáblákról kellene összegyűjteni 15 darab könnyen megtalálható számot. A legnagyobb, hogy ezeket ráadásul még össze is kellene adni! Sőt, az eredményt még egy megadott koordinátapárhoz is hozzá kell adni, hogy megkapjuk a 2. pont helyes koordinátáit! A művelet elvégzésnek sikerességét az oldalon elhelyezett koordináta ellenőrrel meg lehet nézni.
Ezután következik a 2-es pont, egy trükkös, szokatlan rejtés. Az 1-es pontnál a moderátorok többsége elakadt, így a másik kettőről lényegében nem esett szó a moderáció során.
A kritikák:
“Ez szerintem nem annyira ütős rejtéssor. Tábla számolgatós, összeadósat nem támogatunk, csak saját kihelyezettet.” Megjegyzés: nem táblákat kell számolgatni. Honnan tudja, hogy milyen ütős a rejtéssor, ha nem kérdezett semmit a másik két rejtésről?
“Ilyen táblaleolvasós rejtést évek óta nem támogatunk.” Megjegyzés: kértem példát ilyen táblaleolvasódira, ahol a koordináták összeállítása a feladat, mert kiváncsi voltam az ottani megtalálói véleményekre és nekem egy ilyen se jutott eszembe. A moderátornak se.
“Bármennyire is érdemes, szerintem, bemutatni ezt a helyet és a sztoriját, a jelszóképzés miatt nálam nem mehetet kap.” Megjegyzés: a jelszóképzésről nem esett szó.
“Éppen most rakattak ki velem a modik a leolvasós ládám ráncfelvarrásakor saját jelszóhordozókat - Te se legyél kivétel:)!” Megjegyzés: a példaként felhozott ládánál jelszórészleteket kellett összeszedegetni, ehhez lámpákat számolgatni, évszám három karakterét leolvasni és hasonlók, majd sok km autózás után egy villanyoszlop alatt megtalálni a végládát.
“A pontról pontra multit nem tilthatom meg, de nem is szeretem. Mennyivel jobban esne, ha minden nyilvános ponton volna egy jelszórészlet.” Megjegyzés: Tényleg mindenkinek ez esne jól? Mindig?
“Minden számolgatós multira azt szoktam mondani, hogy:"Egy kellemes kirándulás, ládázástól elrontva!"” Megjegyzés: Ezt a mondatot megpróbáltam értelmezni, majd kitaláltam, hogy lehet megoldás arra is, hogy ne kelljen a helyszínen bíbelődni, a játékos akár netkesselheti is az első pontot. A koordináták megszerzése után a helyszínen úgyis végigmegy ugyanazon az útvonalon. Nem könnyen netkesselhető, mert, ne feledjük, azt szeretnénk, ha ez egyik pontjában sem lenne könnyű rejtés.
A moderátort ez se tette boldoggá: “Nemcsak a terepen való számolgatósdit utálom, hanem az időigényes, otthon a gép előtt ülő netkesselést is…. nekem ez nem lenne élvezet, így inkább nem mehetet nyomok. ”

Meddig terjed a rejtői szabadság? Vajon a moderátorok valóban a közizlést képviselik vagy a sajátjukat erőltetik a közre? Vajon a játékosok döntő többségét csakis a 2-es, esetleg 1,5-es vagy 2,5-es nehézségű ládák boldogítják, ezért volt tavaly 64 ilyen az átment 72-ből?
Én sem szeretném, ha sorra számolgatós és agyalós rejtések jelennének meg. De egy-egy nem okozna örömet?
A mostani hozzáállással, azt hiszem, se a GCache, se a GCvitC, se a GCTUD nem születhetett volna meg. Nektek nem hiányoznának?

Válaszolhattok röviden is, vagyis egy “mehet”-tel vagy egy “nem mehet”-tel arra, hogy a rejtő eredeti terve szerint jelenjen-e meg a láda vagy sem. És ha Ti esetleg megadnátok neki az esélyt, talán a moderátorok is elfogadják, hogy a feladatuk az, hogy a játékosokat képviseljék, ne az egyéni preferenciájukat. Ha nálatok is elbukik, akkor egyszerűsítem és elnézést kérek a moderátoroktól, hogy kétségbe vontam ítéletük helyességét.
Köszönöm, hogy időt szántatok hosszú irományom elolvasásra.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.