geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 23:37:31 (35586)
Kösz, hogy ilyen részletesen leírtad a helyzetet.
Strombus írását olvasva valahogy volt egy olyan gyanúm (utaltam is rá), hogy a rejtő nagy buzgalmában talán elfelejtett megosztani velünk néhány olyan lényeges információt, amik azért árnyalják az általa festett képet a gonosz moderátori testületről ("nyomják Krahácsot...").
[előzmény: (35581) gusty, 2020.01.08 22:47:46]

gustyhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 22:47:46 (35581)
Akkor, hogy én miért nyomtam nem mehet-et:

"Az 1. ponton a madaras táblákon keress összesen 15 darab arab számot! Add össze őket!
Ha nincs kedved séta közben ezzel bíbelődni, a feladatot otthon, karosszékből is teljesítheted. Keresd meg a táblákat a neten!"

Egyrészt kifogásoltam, hogy rögtön netkess-re ösztönöz.
De ha már, akkor mint moderátor, az a dolgom, hogy ellenőrizzem. A táblákat (illetve egy részüket) ugyan nagy nehezen megtaláltam (abszolút nem volt triviális), de a képek olyan alacsony felbontásúak, hogy a számokat nem tudtam megtalálni.

Mivel 15 számot kell megtalálni, így szerettem volna ellenőrizni, hogy ebben ne lehessen félreértelmezési lehetőség. Biztosan pontosan 15 legyen, ne lehessen tévesen értelmezni.

Mivel itt ezek pontos beazonosítása nélkülözhetetlen a továbbjutáshoz, így ezt fontosnak találtam ellenőrizni.
Teljesen el tudnék tekinteni a netkesselési lehetőségtől, de a moderáláshoz jó lett volna látni a táblák képét megfelelő minőségben. Ugyebár a rejtésről is szoktak képet kérni. Nos itt is erről van szó tulajdonképpen.

"A kapott hatjegyű számot add hozzá az alábbi koordinátapár mindkét tagjához, így megkapod a 2. pont valós koordinátáit.
N 42° 18,887' + X
E 13° 16,009' + X
(A fiktív koordinátákat tekintsd úgy mintha csak hétjegyű számok lennének, így végezd el az egyszerű összeadást.)"

Ezzel is volt bajom. A koordináták fok, perc, ezredperc alakban vannak megadva. Emiatt ugye 60 perc egy fok, tehát nem teljesen egyértelmű, hogy miként kell ezt adott esetben kezelni.

Mivel rejtett pontos multiról van szó, így nagyon fontosnak érzem, hogy tényleg egyértelmű legyen a helyes megoldás.

Mivel erről nem tudtam meggyőződni, ezért nyomtam nem mehet-et. Én kérek elnézést, hogy újoncként lelkiismeretesen próbáltam végezni a munkámat.

Továbbá azzal érvelsz, hogy 4,5-ös nehézségű a láda. Ezzel se értek egyet, bár ezt nem is említettem, mert nem lényeges a mehet/nem mehet szempontjából.

15 szám elolvasása és összeadása nem lehet nehézség, ha a számok megtalálása és az összeadás módja egyértelmű. Ettől nem lesz 4.5-ös. A fenti megoldás szerintem nem tartozik a rejtvény kategóriába, se kreativitást, extra tudást, leleményességet nem igényel. Viszont hibázás esetén megbénítja a továbbhaladást. Tudom, adtál meg koordináta ellenőrzési lehetőséget, de nekem személy szerint ez se tetszik. Ez egy GPS alapú játék, még akkor is, ha sokunk zsebében ott lapul az okostelefon. De azért ne tegyük kötelező tartozékká.

Különvélemény: furának tartom, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtasz be a fórumon (mindezt persze úgy, hogy a történetet csak a te tolladból ismeri a nagyközönség), ahelyett, hogy olvasható képekkel győznél meg minket arról, hogy tényleg nem lesz probléma a koordináta képzéssel.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.