geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

jalsohozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 14:32:27 (13942)
Bocs, hogy egy kissé félreviszem a magasröptű értekezést, de Brogan egy félmondata eszembe juttatott egy kérdést, amely mostanában többször fölmerült bennem.

"...Nincs láda, nincs megtalálás - ez ilyen egyszerű..."

Mi van akkor, ha megvan a láda, de nincsen benne ládanapló (magyarul logbook :-)? Vagy van, de betelt? Vagy nem telt be (vagy ki tudja?), de képtelenség bele írni, mert pl. ...rrá ázott? Vagy ott van a ládanapló pl. egy nanoládában, de nem tudod (vagy sérülékenysége miatt nem mered) kipiszkálni belőle, és így nem tudod bejegyezni a megtalálást?

Persze ezek a kérdések leginkább a .com témakörébe tartoznak, ahol nem a jelszó a döntő (hiszen általában nincs), hanem az, hogy bejegyezted-e magadat a ládanaplóba. Brogan idézett félmondata is csak erre vonatkozhatott -, hiszen a geocaching.hu játékban nyilvánvalóan más a fő irányelv:

"Nincs jelszó, nincs megtalálás - ez ilyen egyszerű" :-)

[előzmény: (13930) Brogan, 2009.11.15 01:45:51]

Broganhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.15 01:45:51 (13930)
Az nem láda volt, hanem multipont. A multipont természetesen lehet virtuális, de a multi végén ott van a hagyományos láda. Ne keverjük a szezont a fazonnal.

Azt az érvelést különben sosem értettem, hogy jaj hát valaki messziről jött, és nincs meg a láda, jaj-jaj, milyen borzasztó lehet szegénynek, úgyhogy jár neki a megtalálás, mert odament.

Nincs láda, nincs megtalálás - ez ilyen egyszerű, fütyülök rá, hogy ezer kilométerről utazott oda csak ezért. Mindig benne van a pakliban, hogy nincs meg a láda, ezzel eleve számolnia kell mindenkinek. Ha nem tudja pszichésen feldolgozni, hogy odament és nem találta meg a ládát, akkor válasszon más hobbit magának. Tudod, hány ládát nem találtam már meg? Rengeteget! És sosem jutott eszembe, hogy megtalálást követeljek magamnak, csak mert ott jártam. Ha tudtam, elmentem másodszor, harmadszor, negyedszer, ötödször is, és aztán vagy meglett végül, vagy éppen nem lett meg sosem. Na és? Ez mind a játék része. Az ember egyaránt gyűjti a megtalálásokat és a meg nem találásokat is - remélhetőleg utóbbiak száma jóval lassabb ütemben növekszik.
[előzmény: (13926) Apexsek, 2009.11.14 21:32:31]

Apexsekhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.14 21:32:31 (13926)
a láda most is ott van...
inkább legyen pótjelszó, minthogy valaki vidékről érkezvén hiába nézne el a célhoz, nincs sehol a láda.
Pótolni akkor tudja a rejtő, ha tud róla, s pl nincs a tudomására jutáskor mondjuk a Tátrában.

Egyébként épp a te "ládád" találtam vízalatt, kissé összerogyva, s a helyes koo. is kopott volt, míg a régin az áthúzás alig látszott...
A többi pont egész jó volt
[előzmény: (13902) Brogan, 2009.11.14 01:17:40]

Broganhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.14 01:17:40 (13902)
"A Gcfuri multimnál, mivel a láda rendszeresen eltűnt, pótmegoldásként felírtam a jelszót a közeli villanyoszlopra. Azóta a ládát meg se keresik, pedig megvan a helyén. Mit szóltok hozzá?"

Ezt mások is csinálják, mármint azt, hogy pótjelszót írnak fel valahová arra az esetre, ha a láda eltűnne, de ez szerintem teljesen szabálytalan. Pontosabban kizárólag akkor szabályos, ha a láda olyan helyen van, ahova fizetős a belépés, ill. időben korlátozott a hozzáférés lehetősége. Egyébként pedig amit csináltál, az tulajdonképpen az, hogy a hagyományos láda mellé egy alternatív virtuális ládát helyeztél el. Márpedig a ládatípus megváltoztatása a szabályok kijátszása, mivel ezzel kivonod magad a 2/1 hagyományos/virtuális arány kötelező teljesítése alól. Egyúttal a ládakarbantartási kötelezettséged alól is kibújsz, hiszen ha van pótjelszó, akkor nem érdekes, ha fél évig, vagy akár évekig sem pótolod az eltűnt ládát, mert hiszen "ott a pótjelszó", senki nem panaszkodhat. Sajnos jó pár olyan láda van, amely pontosan így működik. De ez csalás, mert hiszen eredetileg hagyományos ládát rejtett a tulaj, aztán azt suttyomban virtuálissá alakította.

Ha a láda rendszeresen eltűnik, akkor nem az a megoldás, hogy felírsz egy pótjelszót valahova, hanem az, hogy ügyesebben, ill. jobb helyre rejtesz, illetve veszed a fáradságot és rendszeresen pótolod a ládát.
[előzmény: (13813) Illés Pityu, 2009.11.12 19:50:19]

Illés Pityuhozzászólásai | válasz erre | 2009.11.12 19:50:19 (13813)
A Gcfuri multimnál, mivel a láda rendszeresen eltűnt, pótmegoldásként felírtam a jelszót a közeli villanyoszlopra. Azóta a ládát meg se keresik, pedig megvan a helyén. Mit szóltok hozzá?


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.