geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

A polgári természetőrökről

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán folytatott év eleji megbeszélésen felmerült - lásd Hírek, újdonságok 2006.01.09. - hogy a BNP természetvédelmi őrszolgálata várja polgári természetőrök jelentkezését. Nagy örömmel vennénk, ha a geoládászok közül akadnának jelentkezők, akik egyúttal az egyesület és a Bükki Nemzeti Park közötti kapcsolattartásban segítenének, és a polgári természetőri feladataik mellett figyelemmel kísérnék a területen lévő geoládák sorsát is. Egyesületünk igyekszik megadni minden információt és segítséget a jelentkezőknek.

Jogszabályi alapok

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény ide vonatkozó paragrafusa:

66. § (1) Az igazgatóságok, önkormányzatok természetvédelmi tevékenységét polgári természetőrök segíthetik.
(2) A polgári természetőr az igazolványában meghatározott területen jogosult
a. védett természeti területekre belépni,
b. szolgálati jelvényt és igazolványt használni;
c. természeti értéket veszélyeztető vagy károsító cselekményt elkövető személyt figyelmeztetni a jogellenességre, illetve annak jogkövetkezményeire, valamint távozásra felszólítani,
d. a védett természeti területekről, értékekről, ezekkel kapcsolatos engedélyköteles tevékenységekről tájékoztatást adni.
(3) A polgári természetőrökre vonatkozó részletes szabályokat a miniszter rendeletben állapítja meg.

A részletes szabályok a 33/1997. (XI. 20.) KTM rendeletben találhatók. Ezt érdemes alaposan áttanulmányozni, és nem haszontalan a fentebb említett, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény átböngészése sem.

Hogyan lehetsz polgári természetőr?

Egy tanfolyamot kell elvégezni, melynek végén vizsgát kell tenni. A tanfolyam anyaga nem vészes, kb. 50 lap mellékletekkel együtt, ezt egy A5-ös méretű füzet formájában a Nemzeti Park Igazgatóság bocsátja a jelentkezők rendelkezésére. Jogi és általános természetvédelmi ismereteket tartalmaz. Ezen kívül a kiválasztott tájegységre vonatkozó ismereteket kérik számon, melyhez a BNPI természetesen szintén biztosítja a felkészüléshez szükséges anyagot. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén belül 9 tájegység található, ezek a következők:

Nyugat-Bükki Tájegység
Kelet-Bükki Tájegység
Zempléni Tájegység
Dél-borsodi Tájegység
Dél-hevesi Tájegység
Mátrai Tájegység
Nógrádi Tájegység
Ipoly-völgye Tájegység
Tarnavidéki Tájegység

A BNP védett területei tájegységenként

A vizsgára a füzetből otthon fel lehet készülni, de igény esetén konzultációra is van lehetőség a BNP-nél, összevont, szervezett formában. A vizsga három részből áll, számon kérik a már említett általános természetvédelmi ismereteket, a kapcsolódó jogi, és az adott tájegységre vonatkozó ismereteket. A sikeres vizsgát követően a polgári természetőr és a BNP Igazgatósága egy megállapodást köt. Egy "üres" megállapodás mintát megnézhettek a következő linkeken:

http://geocaching.hu/files/polgari1.jpg
http://geocaching.hu/files/polgari2.jpg

A megállapodásban a polgári természetőr vállalja, hogy az adott tájegységben évente 2 alkalommal megjelenik, és a tájegység vezetőjével egyeztetett módon (elsősorban közös vagy célzott terepbejárás során) segít a természetvédelmi feladatokban. Ebbe beletartozhat, hogy súlyos természetkárosítás esetén indított eljárásban is részt vesz - például a bíróságon tanúskodik - ha ez szükségessé válik. Bár az évi 2 alkalom a minimum, kívánatos, hogy a polgári természetőri szolgálatot vállaló személy ennél többször, ha lehetséges, rendszeresen megjelenjen a területen.

Természetesen ez az évi 2 alkalom egybeeshet egy tervezett kirándulással, ládakereséssel. Célszerű egy olyan tájegységet választani, amely például a kedvenc kirándulóhelyed, ahol gyakran megfordulsz és/vagy közel esik a lakóhelyedhez. Több tájegységben is lehet polgári természetőr valaki, itt azonban figyelembe kell venni, hogy ez esetben minden tájegységben meg kell jelenni évente 2 alkalommal.

Tudnunk kell, hogy a polgári természetőri megállapodás nem keletkeztet hatósági jogosítványokat az azt megkötő személy számára. A polgári természetőr a természetvédelmi őrszolgálat tevékenységét elsősorban információ átadásával segíti, „több szem többet lát” alapon. Mindazonáltal a polgári természetőr igazolvány felmutatásával indokolhatja, hogy milyen jogon figyelmeztet, von kérdőre másokat tevékenységükért.

Hogyan tud egy polgári természetőr-geoládász segíteni?

Elsősorban úgy, hogy geoládák keresése, azaz túrázás közben nyitott szemmel jár. Már évek óta sikeresen fut honlapunkon az ún. CITO-projekt, melynek fő célja, hogy ha valaki útja során illegálisan lerakott hulladékot talál, azt a keze ügyében lévő eszközökkel - GPS és fényképezőgép - dokumentálja, azaz lefényképezi, beméri GPS-el, felrakja a POI-adatbázisba. E tevékenység a továbbiakban tehát az őrszolgálat munkáját is segítheti.

Ezen túlmenően, ha valaki épp hulladékot rak le, a polgári természetőr - a jogszabályban említett jogánál fogva - felszólíthatja az illetőt ennek abbahagyására, és a területről való távozásra. Hasonló a helyzet, ha azt észleled, hogy valaki védett növényeket szed, gyűjt. Mostanában egyre többször hallani, sőt tapasztalni, hogy ez erdőkben, védett természeti területeken terepjáróval közlekednek, terepmotoroznak, quadoznak. Ezen tevékenység is tiltott, és még lehetne sorolni a példákat. Természetesen nem cél, hogy bárki szóváltásba, összetűzésbe keveredjen! Ha ennek veszélye fennáll, akkor például le lehet fényképezni az illetőt, a rendszámot, a motort, a tiltott tevékenységet, annak elkövetőit. Természetesen az észlelteket lehetőleg azonnal jelenteni kell a Nemzeti Park Igazgatóságnak, illetve a kijelölt kapcsolattartónak. A megfigyelés mellett elsődlegesen tehát a dokumentálás és az őrszolgálat értesítése a polgári természetőr feladata.

A polgári természetőr feladatai közé tartozik az ismeretterjesztés, turisták, látogatók tájékoztatása, információ adása, eltévedtek útbaigazítása is.

Az egyesületnek pedig az jelent segítséget, hogy polgári természetőrként a geoládász tartja a kapcsolatot az adott tájegység vezetőjével, a természetvédelmi őrszolgálattal, így szinte "természetes" módon, összekötő, koordináló szerepet tölt be a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület és a Nemzeti Park Igazgatósága között. Mivel az adott tájegység egyben a kedvenc kirándulóhelye is, figyelemmel tudja kísérni a területen lévő geoládák sorsát, és ha bármi probléma felmerül a ládával, vagy a geocaching tevékenységgel kapcsolatban tudja jelezni azt az illetékeseknek (Nemzeti Park, MGKE vagy éppen a láda elrejtője).

Hogyan tudsz polgári természetőrnek jelentkezni?

Az egyesület vállalja, hogy segít a kapcsolatfelvételben a Nemzeti Parkkal, a vizsgára felkészüléshez szükséges anyag biztosításában, és a továbbiakban is közreműködik a felmerülő kérdések, ügyes-bajos dolgok megoldásában.

Várjuk tehát a jelentkezőket. Jó volna, ha - egyelőre csak a Bükki - nemzeti park minden tájegységére akadna egy - de inkább több - geoládász, aki vállalja a polgári természetőri, és egyesületi összekötői, "területi ládafelelősi" teendőket. A jövőben többi nemzeti park igazgatósággal is kialakítjuk a polgári természetőri együttműködés és a geocaching-összekötői feladat összekapcsolásának kereteit, így reményeink szerint idővel az ország minden nemzeti park igazgatóságának területén lesz geoládász-természetőrünk.

Kérünk szándékod az egyesület illetékeseinek - Barbárka és kulisz - jelezd, és természetesen, ha bármilyen kérdés van, szívesen válaszolnak és adnak tájékoztatást emailen, telefonon, vagy a fórumokon is.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu