geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ


Ládakeresés

Jelenleg a geocaching.hu weboldalon 4 263 rejtés adata található. A főoldalon a "térképek" legördülő menü segítségével tájegységenként tudsz szűkíteni, vagy a szintén ott található Google térképen tetszőleges területet áttekinteni. Bármelyiket választod, különböző szűrési lehetőségeket tudsz beállítani, akár többet is egyszerre.

A térképeken többféle ládatípussal találkozhatsz.
Az egyes ládatípusokról a FAQ-ban olvashatsz részletes ismertetőt.

Miután kiválasztottad első célpontodat, vidd be GPS-edbe annak koordinátáit, majd irány a természet!

A GPS egy rendkívül hasznos eszköz, de pontossága nagyban függ a környezeti viszonyoktól. Ezért az utolsó métereken próbálj meg elvonatkoztatni útmutatásaitól, és igyekezz az elrejtő fejével gondolkozni. Ilyenkor a legjobb kérdés önmagadhoz: Én hova rejtenék?

Amikor felfedezted a rejtekhelyet, csak akkor vedd ki a geoládát, miután meggyőződtél arról, hogy beavatatlan szemek nem figyelik tevékenységedet. Erre a logolás és a visszarejtés alatt is legyél figyelemmel.

(Amennyiben nem sikerült megtalálnod a ládát, a további tennivalókról a FAQ-ban olvashatsz.)

Mielőtt az eredeti álcát eltávolítanád, először alaposan figyeld meg azt, hogy vissza tudj mindent állítani az eredeti állapotába.

Miután kinyitottad a ládát, találsz benne egy füzetet (logbook), rövid leírást a játékról, és egy tollat. Ezek a láda kötelező tartozékai. A legfontosabb, hogy jegyezd fel a logbookban található jelszót, majd rögzítsd a füzetbe felhasználói nevedet, a megtalálás dátumát és időpontját.

Amennyiben lehetséges, ne csak ennyiből álljon a logolás. Írj pár sort a keresésről, az időjárásról, a csapatotokról, stb.

A ládákban általában vannak ajándékok is. Ha elviszel egy ajándékot, hagyj valami hasonló értékűt helyette! Nem elegáns a kiugróan nagy értékkülönbség az elvitt, illetve a hátrahagyott ajándék között. Ne hagyj a ládában emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas ajándékot, vagy olyat, ami szagos, esetleg lebomló. Ha ilyet találsz a ládában, haladéktalanul távolítsd el azt. Ezek az ajándékok a vadon élőlényeinek figyelmét fogják a geoládára irányítani, megrongálják, kitúrják, elviszik a helyéről, ráadásul a csomagolás elfogyasztása komoly betegséget tud okozni számukra.


Ha a láda sérült, esetleg hiányos, igyekezz javítani az állapotán, és a netes logodban jelezd a sérülés mértékét, hogy a rejtő is tudomást szerezzen róla. Visszazáráskor győződj meg a doboz tökéletes záródásáról, mert ez biztosítja belsejének szárazon tartását, ezzel védve annak tartalmát.

Az álcát körültekintően építsd vissza, de gondolj az utánad jövők esélyeire is. Ha úgy ítéled meg, hogy az eredeti álca megrongálódott, nem volt célszerű, vagy éppen túlméretezett volt, cselekedj belátásod szerint. Mindig tartsd szem előtt: a geoládát úgy kell elrejteni, hogy csak egy másik kesser tudja megtalálni, és senki más! Ezért kell kerülni, pl. a túl kirívó, a túl nyilvánvaló álcázást. Nem egészséges, ha az álca hívja fel a figyelmet a geoládára.

Ha a láda körül bármilyen rendellenességet tapasztalsz (feldúlták, ellopták, összetört, a rejtekhely elkerített magánterületté vált, stb.), haladéktalanul értesítsd annak gazdáját. Ha a láda ilyesmi okból megtalálhatatlanná vált, ezt az információt a netes logodban, illetve a geocaching.hu weboldal Geoláda-élet fórumán igyekezz közzé tenni és erről értesítsd a Ládadokit is.


Megtaláltad a ládát, megvan a jelszó, mi a következő lépés?

Megtalálásodat mindenképpen tudasd a többi játékossal egy log formájában az adott láda weboldalán, amely - ha lehet - ne csak egy-két szóból álljon! Ezt megteheted a helyszínről, ha van nálad arra alkalmas készülék, vagy bárhonnan, ahonnan eléred weboldalunkat.

Kiemelt figyelmet igényel a P1-es (piros egyes, azaz első) megtalálás. Bár a geocaching nem verseny, de mégis presztizse van az első megtalálásnak. Első megtalálóként különösen fontos, hogy írj a logfüzetbe, az időpontot óra - perc pontossággal add meg, lehetőleg készíts fotókat is. Így biztosan el lehet kerülni az esetleges későbbi "gyanúsítgatásokat", hogy ki is ért oda elsőként. Ha multiláda első megtalálásáról van szó, akkor még bonyolultabb a helyzet: ilyenkor természtesen a legutolsónak felkeresett multipont megtalálásának időpontja a mérvadó.

A logok tipusai: Megtaláltam; Jelszó nélküli megtalálás; Nem találtam meg; Nettaláltam; Egyéb. Az éppen megfelelőt egy legördülő menüből választatod ki.

A jelszó birtokában most a "Megtaláltam" típusú logra lesz szükséged.

  • Megtaláltam logot tenni csak regisztrált felhasználóként és csak a helyszínen megtalált, megfejtett jelszóval lehet. A rendszer egy ládához 1 órán belül 5 jelszó próbálkozást enged.
  • Jelszó nélküli megtalálás-t akkor válaszd, ha a jelszó valamiért olvashatatlan (lekopott, elázott) vagy elveszett a láda, nincs meg a logbook. Ha csak arra jártál, de a ládát nem kerested, akkor ne használd ezt, hisz a játék a láda kereséséről szól. A log bevitele után tölts fel fényképet bizonyítékként, hogy valóban ott jártál. Ha ezt nem teszed meg, akkor sajnos jó eséllyel el lesz utasítva ez a megtalálás. Bizonyíthatod, hogy ott jártál a ládagazdának e-mailben küldött GPS track loggal is. A jelszó nélküli megtalálást a rejtő fogadja el. Ha egy hónap alatt ez nem történik meg, akkor a LogBíró gondoskodik erről.
  • A Nem találtam meg logtípust akkor használd, ha a ládát nem sikerült megtalálnod. Logod, amiben részletezed a sikertelenség okát, felhívja a rejtő figyelmét az esetleges gondokra és segíti az utánad érkezőt is, ezért egy hasznos logtípus. (Ugyanahhoz a ládához máskor logolhatsz "Megtaláltam"-ot.)
  • Nettaláltam típus azoknak van, akik kihívásnak érzik otthonról kitalálni a jelszót, bár ennek nem sok köze van a geocachinghez. Azért hasznos, mert "figyelmezteti" a rejtőt egy erősebb jelszó szükségességére.

Fontos, hogy a dátum mezőbe a megtalálás valós idejét írd be. Formátuma: éééé.hh.nn oo:pp, vagy éééé/hh/nn/oo/pp

Ha teheted, logodat egészítsd ki képekkel. Arra figyelj, hogy ezek a képek ne tartalmazzák a jelszót, ügyelj rá, hogy ne áruljanak el túl sokat a rejtekhelyről, és ne vegyék el ilyen módon a későbbi ládavadászok keresgélés felett érzett örömét.

A ládák minőségének szinten tartása, illetve a színvonal emelése érdekében egy megtalált ládát három szempont szerint pontozunk: környezet, rejtés és webes megjelenés. A pontozás úgy történik, mint az iskolában az osztályozás: az 1-es a legrosszabb, az 5-ös a legjobb.

(Az értékelési szempontokról részletesebben a FAQ-ban olvashatsz)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu