geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4468. Orfű, Pécsi-tó (GCMTU0)
A Pécsi-tó a Balázs-hegyi kilátóból
A Pécsi-tó a Balázs-hegyi kilátóból
Pécsi-tó a gátról
Pécsi-tó a gátról
Parti sétány
Parti sétány
Kilátóból a rejtek
Kilátóból a rejtek
Balázs-hegyi kilátó
Balázs-hegyi kilátó
Medvehagyma rengeteg
Medvehagyma rengeteg
Aquapark (fotó: termalfurdo.hu)
Aquapark (fotó: termalfurdo.hu)
Fishing on Orfű (fotó: nowmagazin.hu)
Fishing on Orfű (fotó: nowmagazin.hu)
Triatlon - háttérben a Pécsi-tó (fotó: OrfűMad)
Triatlon - háttérben a Pécsi-tó (fotó: OrfűMad)

Szélesség N 46° 8,440'
Hosszúság E 18° 8,729'
Magasság: 303 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.07.04 22:00
Megjelenés időpontja: 2018.07.04 22:56
Utolsó lényeges változás: 2018.07.04 22:57
Utolsó változás: 2018.07.07 10:28
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Magyar Turisztikai Ügynökség
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 18 + 1 sikertelen + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 7.9 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


188 mm x 134 mm x 60 mm-es műanyag doboz, ott ahol a madár se jár. Vagy mégis?
Kérlek, a ládáról, ne tegyél fel képet, hadd maradjon meg másnak is a megtalálás élménye! Köszönöm.

Megközelítés
Pécs felől érkezve az Orfűre levezető szerpentin első kanyarjában "Kilátó" feliratú fatábla mutatja az irányt. Mivel ez üdülőövezet, a nyugalom érdekében azt kérik, hogy az autóval ne hajtsanak fel a látogatók a részben murvás, poros-zörgős úton, hanem álljanak meg itt: ( N 46° 8,258' E 18° 8,913' 304 m [GCMTU0+parkoló]). Az itteni tábla szerint innen 300 méter a kilátó. Valójában inkább 500 m, majd még 200 m a ládáig.

Ez a nyári esemény-geoláda a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jelent meg. Bővebb infó a geocaching.hu/mtu oldalon.


Az első és második megtaláló jutalma egy aktiválatlan TB és egy pathtag.

A geoláda helye
A Pécsi-tavat egy olyan szemszögből szerettük volna megmutatni, ahonnan kevesebben látják. Kiszakadva a vízparti nyüzsgésből a 320 m magas Balázs-hegyre, a kilátóhoz invitálunk. Innen a magasból élvezhetjük a Pécsi-tó és körös-körül a Mecsek gyönyörű látványát. A kilátótól 200 m-re, a mezőn keresd a geoládát!

Az első megtaláló jutalma egy aktiválatlan travel bug, a másodiké egy pathtag (vagy fordítva). Ezen kívül a ládában üdvözlőkártyát és matricákat találsz. Ezek helyett nem kell csereajándékot tenni, bátran vigyél el egyet-egyet! Persze, csereajándékoknak is örül a láda és még inkább az utánad érkező!

Orfű
Kevés olyan nagyváros van, amin nem folyik át folyó vagy nincs a közelében más nagyobb víz. Pécs ezek közé tartozik, ezért volt számára fontos a tőle 14 km-re északnyugatra, a Mecsek északi-lábánál elhelyezkedő orfűi tórendszer kialakítása.
Az évi 4,5 millió m3 vízhozamú, ezzel legbővizűbb mecseki karsztforrásból, a Vízfő-forrásból eredő patak hajdanán az Orfűi-völgy három kis faluját - Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest - kötötte össze. A keleti oldalvölgyekben további két falu, Bános és Mecsekszakál bújt meg. Mára hivatalosan mind Orfű része. Az állandó lakosság 770 fő, de nyáron, az idegenforgalmi szezonban eléri a 15 000-es lélekszámot is.

A tavak születése
Palkó Sándor (1911-2001) egykori Baranya Megyei Tanácselnök álmodta ide a tavakat, körülötte üdülőket, pancsoló gyerekeket, csónakázókat, békés pecásokat. Egy olyan üdülőterületet, ahova könnyen ki tud jutni egy pécsi, ha pár óra kikapcsolódásra vágyik, de ahol a szépséges természeti környezetben napokat, heteket is élmény eltölteni. (Palkó Sándor bronz mellszobra, Trischler Ferenc alkotása, ma a Pécsi-tó és a Herman Ottó tó közötti dombon, a horgászszövetség udvarán áll).

Orfűi-tó
Elsőként a 11 hektáros, Orfű és Mecsekrákos között, Orfű belterületén fekvő Orfűi-tó (népi nevén Kis-tó) készült el 1962-ben. Délkeleti (Pécs felőli) végén strand található, ami különösen a kisgyermekes családok körében kedvelt, mivel a víz itt sekély, a partot pedig homok borítja, ahol jól lehet áskálni, homokvárat építeni. Hangulatos a tóba hosszan benyúló földnyelv. Horgászni a strand és a gát területének kivételével bárhol szabad, a meder akadóktól mentes. Jó a süllő- és pontyfogási lehetőség.
A tó mellett három működőképes malomból (ló hajtotta szárazmalomból, vizimalomból és az új, július 1-én nyíló papírmalomból) álló Malommúzeum és őrléstörténeti kiállítás várja a látogatókat.

Pécsi-tó
A mintegy 5 km hosszú tórendszer második tava, a 72 hektáros Pécsi-tó Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező állóvize 1966-ra épült meg. Partján hamarosan hétvégi házak és horgásztanyák sorakoztak, majd vállalati üdülők, kempinget és panziók is létesültek. A 1990-es és 2000-es években sokan költöztek ki Pécsről, így sok a szép, új családi ház is.
A tó délnyugati oldalán nagy strand épült, amelyet a 2000-es években Aquaparkká bővítettek. Június 15-től szeptember első hétvégéig tart nyitva, minden nap 9-19 óráig. Az egész napos felnőtt belépő 2 000 Ft, a diák 1 500 Ft, de van délutáni, családi és más kedvezményes belépő is. A zsúfoltság hétköznapokon egyáltalán nem jellemző.

A tó a fürdőzési, horgász és vízi sport lehetőségei mellett 2008 óta a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivál révén is ismert. Idén a rendezvényt június 20-23 között tartják. A fesztivál fő fellépői a legjobb és legizgalmasabb hazai underground / alternatív produkciók lesznek: többek között Bëlga, Vad Fruttik, Quimby, Hiperkarma, Anna & the Barbies, Péterfy Bori & Love Band, Kiscsillag, Supernem, Intimtorna Illegál, P.A.S.O.

A délkeleti oldalon, a mecsekrákosi részen az Aktív Víziturisztikai Központban (Széchenyi tér 5-6.) kajak, indián kenu, sárkányhajó bérelhető. A központ a tavon sárkányhajó fesztiválokat is szervez.
A közelében, a Széchenyi tér 13. szám alatt található Tájház és a Kemencés Udvar. A Tájház a Mecsek-hegyháton élők régmúlt berendezési és használati tárgyait mutatja be. Emellett különlegessége a Medvehagyma-szoba ahol mindent megtudhatunk, amit a kornyéken rendkívül elterjedt növényről tudni kell. Az udvarban az ország különböző tájegységeinek kemencéit és a kemencében való sütés-főzés eszközeit, edényeit láthatjuk és
meg is kóstoljuk a kemencében készült péksüteményeinket.

Az egyéni vagy csoportos kajak-, kenu-, sárkányhajó- és biciklibérlés mellett csoportok számára jurtákban szálláshelyet is biztosít az Orfű Fitt Jurtatábor (Dollár u. 36.).

Herman Ottó-tó
A harmadik és a negyedik tónál az élet jóval csendesebb, mint az első kettőnél. A 28 hektáros Herman Ottó-tó körül inkább a madárcsicsergés, békakuruttyolás a jellemző. Itt strandolni nem szabad, mert ez a tó hal- és madárrezervátum, ezért is kapta nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról. Számos vízimadárfaj mellett élőhelye olyan ritka védett állatnak is, mint a vidra. Csónakból megfigyelhetjük a védett fajokat és horgászhatunk is. Igen jó a süllő és harcsa állománya, de eredményesen horgászhatunk pontyra, amurra is.

Kovácsszénájai-tó
A negyedik tó már nem Orfűhöz, hanem az 55 lakosú, szép fekvésű Kovácsszénájához tartozik. A 10 hektáros Kovácsszénájai-tó 1970-73 között, utolsóként épült a felette lévő három tó gátszakadása esetén ezek árvizének felfogása céljából. Elsősorban a horgászok örömére szolgál. Halállományára a nagytestű pontyok, süllő, amur, harcsa, dévérkeszeg a jellemző, de érdekességként kecsege is lett telepítve. A tó napos illetve összevont engedéllyel horgászható, partról és csónakból egyaránt. Nyáron pénteken és szombaton éjszaka is van lehetőség a pecázásra. Csónak a helyszínen igényelhető. Engedély a vízparti halőrháznál váltható (Tel.: 06 30/5831439).
Kovácsszénáján a horgásztavon kívül az Orfűi-patakba torkolló állandó vízfolyások háborítatlan élővilága, érdekes földtani képződmények, forrás, barlang, felhagyott kőbánya várja a turistákat.

Egyéb felfedeznivalók
Abaliget: Az Orfűtől 5 km-re fekvő falu cseppkőbarlanggal
és denevérmúzeummal vár.
Érdekesek a 14 km-re fekvő Pécs múzeumai, éttermei, boltjai, rendezvényei is.

Orfű nemcsak nyáron szép
Ha nincs elég meleg a strandoláshoz, legjobb dolog a kirándulás! A közeli geoládákon kívül számos Orfűről induló hosszabb túra közül lehet csemegézni.
Minden évben április közepén rendezik a Medvehagyma Fesztivált, május közepén az Orfű Triatlont, május utolsó hétvégéjén a Sárkányhajó Fesztivált.
Télen korcsolyázni lehet a tavakon.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (8 db): környezet: 5.00 rejtés: 5.00 web: 5.00 átlag: 5.00

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 - kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Párduc50 2018.07.20 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, MTU 1/10 :-) Már jártam erre, a kilűtós ládánál, de ide többször is megéri eljönni.
Szolgálati közlemény: Ha valaki megtalálja a valószínűleg a fán frlrjtrtt Coelhos füzetemet, kérem, hozza el, és vegye fel velem a kapcsolatot!

T*K 2018.07.17 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, nagyon örülünk neki. Köszönjük a lehetőséget, megyünk tovább a többi ládáért is.

IMG_20180717_213707_569 
kupec 2018.07.17 08:43 - Megtaláltam
Ismerős hely, jó kilátással.

IMG_20180717_084730IMG_20180717_085250
Puszkany 2018.07.15 12:32 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

6DC7361E-4C7D-44E1-BA26-0A0AB021B46C 
kl 2018.07.15 12:32 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

F7ABF220-7E4A-4F20-899B-D29C7BD03448F422080A-FF98-4BDD-8C52-159008BB1B66
Halász család 2018.07.15 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

DSCN4252DSCN4254
DSCN4261 
V_Gabor 2018.07.14 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
6/10
Könnyű találat, a toronyban utánnunk érkező tömegek pedig azon morfondírozhatnak még mindig, hogy mi ketten miért sétáltunk el a réten és egyikük miért tűnt el egy rövid időre. :)

Voltunk itt réges-rég. Most picit befelhősödött az idő, mire felértünk. A kilátás azért így is pazar volt!

Köszönöm!
[g:hu 1.6.0b]

2018-07-14 16.45.23R2018-07-14 16.45.59R
2018-07-14 16.46.08R2018-07-14 16.46.13R
2018-07-14 16.47.16R2018-07-14 16.48.00R
2018-07-14 16.48.47R2018-07-14 16.50.30R
2018-07-14 16.51.41R2018-07-14 16.53.44R
Kokó 2018.07.12 20:25 - Megtaláltam
Úgy alakult hogy ma erre jártam, ezért megkerestem és megtaláltam.

Naplemente
Strombus 2018.07.11 12:00 - Egyéb
Ládaellenőrzés. Megtaláltam Harsányi Leventével és Péter60-nal.

Péter60 2018.07.11 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Példás rejtés, megérdemelte a fimforgatást :)!

Mark2004 2018.07.11 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Mark2004 2018.07.11 10:56 - Nem találtam meg
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

[Elutasította: Strombus, 2018.07.11 23:15]

carmin 2018.07.10 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

DSC04478DSC04496
DSC04497DSC04498
DSC04499 
zalajaro 2018.07.10 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Aki keres, az talál! :)

IMG_20180710_114439IMG_20180710_110253
Ásványvadász 2018.07.08 16:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Jó kis rejtekben várakozik a láda.

 
Eszti és Robi 2018.07.07 12:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Dórát elhoztuk a környékre ládázni és piknikezni, így kötelező találat lett ez a láda is. Igényes rejtés!

IMG_20180707_115821IMG_20180707_115949
IMG_20180707_121441
IMG_20180707_121517 
Dóra2011 2018.07.07 12:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Apukám felemelt a ládához. Tetszett a környék, megérte eljönni ide.
Harmadik regisztrált találatom!

IMG_20180707_120913IMG_20180707_121446
BuBiPuma 2018.07.05 18:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Köszönjük szépen a rejtést! :)
Bronzérem! :D

Kukucska 2018.07.05 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! 2. hely [Geoládák v2.2.4]

Fairy 2018.07.05 08:30 - Megtaláltam
TFTC
TB: out


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu