geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
762. Nagybörzsönyi túra (GCNABO)
Szt. István templom
Szt. István templom
Bányászcímer a Bányásztemplomon
Bányászcímer a Bányásztemplomon
A sárgán indulj
A sárgán indulj
Kisvonat
Kisvonat
Csúcsfordító
Csúcsfordító
Ezt látod az első ládától, ha felnézel és hátad mögött az erdő
Ezt látod az első ládától, ha felnézel és hátad mögött az erdő
Nagybörzsöny
Nagybörzsöny
A ládát itt találod
A ládát itt találod

Szélesség N 47° 56,175'
Hosszúság E 18° 49,075'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.19 18:10
Utolsó lényeges változás: 2011.09.26 19:18
Utolsó változás: 2016.05.08 00:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: CharlieR, Gyombi
Felhasználó: Gyombi
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
További infók: http://petika.hu/vonat/
Megtalálások száma: 256 + 4 sikertelen + 13 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A láda a magyarországi kisvasutak geoláda sorozat
18. tagja.


Egy kis nyugat-börzsönyi kirándulásra hívlak, amely kisvasútozással is összeköthető. Ez egy 3 pontból álló multi, az első virtuális pont van fent megadva, a másik kettő hagyományos láda. A jelszó első része  N 47° 56,175' E 18° 49,075' 230 m [GCNABO-1] a Szent István templom kapujánál található táblán legalul szereplő évszám két utolsó számjegye. A második pont  N 47° 55,636' E 18° 51,895' 560 m [GCNABO-2] a Hegyes-hegy-orom mellett van elrejtve. Ebben található a harmadik pont koordinátája, amely láda a Tolmács-hegyi vasúti csúcsfordító közelében van. Ott találod a jelszó végét.

Egy kis történelem
A település a Börzsöny hegység nyugati peremén, a Börzsöny patak völgyében fekszik. A falu az Ipoly mellett haladó országúton közelíthető meg, dél felől Szob, északról pedig Bernecebaráti felől. Nagybörzsöny szép kirándulások kiindulópontja, a 715m magas Várbérc (a Salgóvár maradványaival), a Nagy-Pogány-hegy, a Nagy-Inóc, a 864m-es Nagy-Hideg-hegy és a 938 méter magas Csóványos felé.
A település neve a XIII. századtól jelenik meg oklevelekben Bersen vagy Wersen formában, érseki birtokként. Zsigmond király 1417-ben bányajogot adott, és szász telepeseket hozott a bánya művelésére. 1439-ben mint bányavárost említik, ahol már magyar jobbágyok is éltek.
A hódoltságot követően, 1700 körül kiváltságokkal felruházott robotmentes hely, a század végén már mezőváros volt. Bányája a XVIII. század második felére kimerült, a továbbiakban mezőgazdasági település volt. Bora elég ismert volt mindaddig, amíg a filoxera el nem pusztította a szőlőket.
Nagybörzsöny legidősebb és legjelentősebb műemléke a falu szélén álló Szent István király nevét viselő templom, amely a település plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. A kerítőfallal körülvett Árpád kori templom egyik legszebb román stílusú műemlékünk, melyet az 1960-as években gondosan helyreállítottak. A faluba érve az út mindkét oldalán, de zömében jobbra, emeletes és földszintes pince-présház együttes fogadja a látogatókat.
A település plébániatemploma Szent Miklós nevét viseli és Batthyányi József esztergomi prímás, építette 1782-1788 között. Késő barokk, klasszicizáló épület.
A József Atilla utca sarkán van a tájház, amely három helyiségből áll. A feltehetően XVII. századi épület valaha a bányagazda háza volt.
A tájházzal szemben, kis dombon áll a szintén műemlék, keletre tájolt Bányásztemplom. Főbejárata felett egy 1417-ből származó bányászcímer látható. Építése a XIII. század közepére tehető, majd a XV. és a XVII. században kibővítették és átalakították. A XVII. században egy ideig az evangélikusok használták.
A falu főterén (Hunyadi tér) közelében áll az evangélikusok klasszicista temploma, amely 1847-1852 között épült egy kisebb, az 1780-as években emelt evangélikus templom helyére.
A Börzsönyi-patak vizét használja a falu északkeleti részén álló, a XIX. sz. közepén épült vízimalom, amely ma már múzeum.
A Börzsönyt az elmúlt a XX.század középső harmadában keresztül-kasul behálózták a keskeny nyomközű erdei vasút vonalai. Ezek elsősorban a fakitermelést és szállítást voltak hivatottak segíteni, így számos sínpár már eredetileg is csak ideiglenes jelleggel építtetett, és ennek megfelelően a művelés befejeztével fel is szedték azokat. Ám még ezek az ideiglenes szárnyvonalak sem tűntek el nyomtalanul. Legalábbis a legtöbb esetben nem. A figyelmes szemlélő ma is felfedezheti az egykori vasutak nyomait. A terepen erre a feltöltött pályaalap, esetleg hidak, apró viaduktok romjai emlékeztetnek. További segítséget ad a turistatérkép is mely több helyütt utal arra, hogy egykor vasút volt azon a helyen.
A börzsönyi kisvasutak közül a 80-as éveket már csak 3 érte meg. Az azóta is folyamatosan használt királyréti, a fenyegetett, de a helyiek igyekezete folytán már megmentett kemencei, és a leghosszabb: a Szobot - Nagybörzsönnyel összekötő vonal. Ez utóbbinak is már csak a két szélső szakasza a Szob - Márianosztra, illetve a Nagybörzsöny - Kisirtáspuszta - Nagyirtáspuszta, hiszen a közbülső Nagyirtáspuszta - Márianosztra szakasz sínjeit röviddel annak használaton kívül helyezése után elhordták, és mára jobbára a környék településeinek épületeiben betonvasként találhatnánk meg őket. Nem sokkal később a kőbánya bezárását követően, megszűnt a Szobi vég is, majd 1992-ben csipkerózsika álomra szenderült a nagybörzsönyi szakasz is. 1999-ben műszaki emlékké nyilvánították a Tolmács-hegyi csúcsfordítót, mint az utolsó ilyen megmaradt hazai ipartörténeti ereklyét.
A forráshiánnyal küzdő kisközség önkormányzata nem tudta előteremteni a vasút felújításához szükséges többmilliós összeget, ezért kormányzati támogatásért kezdtek lobbizni az érdekeltek. A próbálkozást és a folyamatos pályázatírást 2002-re koronázta siker: ekkor lett meg a pálya és a járművek felújításához szükséges pénzösszeg. A munkákat 2002. tavaszán megkezdték. Elsőként az 1999-es árvízben megrongálódott kisirtási hidakat építették át, majd talpfa- és síncserékkel folytatták. A munkákkal 2002. augusztusára lettek kész. A menetrendet itt találod.

Az első ponttól továbbhaladva nézd meg a falu fent említett nevezetességeit, majd a kisvasút állomásától a sárga jelzésen indulj el. A sárgából balra induló sárga háromszög jelzést kell követni fel a Hegyes-Hegy-orom felé. A sárga 3szög-el vigyázz, nem túl jól látható néhol. Elég meredek emelkedőn érkezel fel a csúcsra (571 méter). Az innen nyíló panoráma igen szép. (Ha a fák éppen szabadon hagyják). Teljes körkép bontakozik ki előttünk. Ide látszik a Magas-Börzsöny több gerincvonulata, és belátunk Nagybörzsönybe meg a háttérben elterülő széles Ipoly-völgybe. Látni a Tolmács hegyet és a szemközti Hosszú-Bércet. A láda a csúcstól nem messze, egy 3 törzsű fa melletti szikla alatt van, kicsi kb 10x5x4 cm-s. Szikláknál gyerekre és magadra vigyázni! Ezután tovább a sárga 3szögön Kisirtáspusztára, onnan a második ládához, (Vigyázz, ha jön a vonat!) ami 25x15x8 cm-s doboz, kivágott fa visszamaradt tuskójában van. Onnan a logbook instrukcióit követve visszamehetsz NagyBörzsönybe, átmehetsz Nagyirtáspusztára, vagy a  N 47° 55,015' E 18° 52,191' 350 m [GCNABO+Fordito] ponton található Csúcsfordítótól lesétálhatsz vissza Kisirtásra és vonattal tovább.

Jó utat kívánok, Charlie.

Ajánlott olvasnivaló:
Szt. István templom
Wikipédia-Nagybörzsöny
Wikipédia-kisvasút
Kisvasutak
Volánbusz menetrend
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (192 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.34 web: 4.57 átlag: 4.51

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
Rezangyal és Vcsk no és Mlc 2017.11.01 12:23 - Megtaláltam
Megtalaláltuk. Köszi a játékot! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

zöldfülű 2017.11.01 11:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Lefülelve :-)

Gyönyörű börzsönyi tájakra hoztak a mai ládák is.

Köszi a rejtést

010013
014016
Párduc50 2017.10.29 10:31 - Megtaláltam
Végre a végére értünk :-) Köszönet!!

ha2 2017.10.28 08:40 - Megtaláltam
Őszi AvarTaposóTúra bevezetéseként.

cardinalis 2017.10.17 16:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Köszönjük a rejtést.

Liberty 2017.08.11 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
6/1. Börzsönyi ládatúra.

Ismét a Börzsönyben, ismét kisvonatozás. Köszönet a rejtésért, a remek túráért.

emiGrant 2017.08.11 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
7/1. A kora hajnali órákban indultunk, hogy sikerüljön elkerülni a kánikulát. A multi érdekes helyekre vitt bennünket, bár a háromból kettőnél én már voltam. Nagybörzsönyt legközelebb közelebbről fogjuk megnézni, mert most siettünk. A csúcsfordító mindig nagy élmény, most is az volt. Köszi a rejtést!

-1
-2
 
Kiaribua 2017.07.30 17:38 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Jó sokat másztunk érte.

Göde 2017.07.06 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
A kisvasút csak péntektől vasárnapig közlekedik. Kényelmes séta vissza Nagybörzsönybe a sárga jelzésen.

Dudu 2017.05.28 12:10 - Megtaláltam
Gazdiséta :)

Shrek 2017.05.28 12:10 - Megtaláltam
Remek séta a májusi nyárban.

Ancs 2017.05.28 12:07 - Megtaláltam
A mai nap gerincét ez a láda adta, mivel eldöntöttem, hogy idén befejezem a kisvasútas sorozatot.
Az 1. pont mellett többször elautózam már, reggel még, délután már nem volt nyitva sajnos. Kellemes séta után a 2. pont előtti kaptató jól megizzasztott a májusi nyárban. Ha már felmászik az ember, legalább kilátás lehetne. Ennek a pontnak az értelmét ebben a ládában nem látom. 3. pont sima liba.
A kisvasútnak többször hallottuk ma a hangját, láttuk a sziluettjét is, de közelről csak az állomáson állva láttuk.
Már csak kettő kell a végládához. :)
Köszi

20170528_08582820170528_085903
20170528_09195820170528_092552
20170528_092607_HDR20170528_092704_HDR
20170528_09423820170528_102428
20170528_121242 
zoracs 2017.05.06 - Egyéb
A túra szuper volt, nagyon jó útvonal, élveztük! Az első két láda könnyen megtalálható volt, de a harmadikat sehogy sem találtuk, pedig heten kerestük (valószínűleg rossz helyen, pedig a gps szerint a megfelelő helyen voltunk..)

Azért köszi, egyszer még majd lehet, hogy visszamegyünk az utolsóért :-)

Skali&Margó 2017.04.30 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.01
OK!

melinya 2017.02.26 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget :-) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Ez aztán a nem semmi túra. A második pont felé vezető úton megáradt patak, majd nagyon kemény emelkedő. A ládát is keresnünk kellett egy ideig, mire megtaláltuk, mert szerintünk másik helyre mutat a koordináta. Sajnos a csúcsról nincs kilátás. A harmadik pont ehhez képest gyerekjáték :-)

C50
KP1965 2017.02.23 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Kirándulás a Börzsönyben tíz megtalálással, ez volt a harmadik. Az első, évszámleolvasós virtuális pontnál nem gondoltam volna, hogy aztán így bedurvul ez a multi. :) Az utat keresztező megáradt patakon való kalandos átkelés után jött a hosszú, szuszogtató emelkedő. Ehhez képest a síneken járás és a végláda megtalálása már újra gyerekjáték volt. De minden percét élveztem!

zami 2017.02.11 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Köszönjük a rejtést!

ErdőCsöndje 2016.12.30 15:35 - Megtaláltam
Évzáró séta hármasban, szép napsütéses időben.
Köszönjük!

kópé1993 2016.12.17 15:05 - Megtaláltam
13,5 km-es túra a családdal és az ismerőseinkkel. Sok helyen havas táj fogadott minket. A második pont előtt nagyon kemény volt az az emelkedő, de sikerült leküzdenünk. Azt sajnáltam hogy nincs kilátás a csúcsról. A multiba belevettem még a GCBE05-ös pontot is, így egy csípős, de napos időben jártuk be Nagybörzsöny környékét. Köszi a rejtést!

PC170001PC170007
PC170014PC170023
PC170024PC170012
PC170034PC170052
PC170056PC170061
PC170087PC170088
PC170086DSC_0041[1]
DSC_0044[1]15609091_1598093210219272_373147547_o
15644838_1598093230219270_433281429_n 
petili 2016.05.07 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.77
Kár a vasúti élményért (bár mi gyalog) a második pont rejtése miatt - se kilátás - se ösvény!!
Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (273 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu