geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
759. Köves-töltés (GCKsts)
A töltésen Adi, Zsuzsi és Kriszti (aki még nem látható)
A töltésen Adi, Zsuzsi és Kriszti (aki még nem látható)
Vázlat régi helynevekkel
Vázlat régi helynevekkel
A gátőr és felesége 1880 és 1920 között
A gátőr és felesége 1880 és 1920 között
Ükonoka a ládánál
Ükonoka a ládánál
Itt volt az iskola
Itt volt az iskola
A köröszt
A köröszt
Nepomuki Szt. János Sándorfalva másik határában
Nepomuki Szt. János Sándorfalva másik határában
Látod a nyulat?
Látod a nyulat?
Újsághírdetés a katasztrófa után: a gróf halászik
Újsághírdetés a katasztrófa után: a gróf halászik
A kereszt maradványa 2010 júniusában
A kereszt maradványa 2010 júniusában
Ott volt a sarokban
Ott volt a sarokban
Az új kereszt avatása 2011-ben.
Az új kereszt avatása 2011-ben.

Szélesség N 46° 21,812'
Hosszúság E 20° 9,101'
Magasság: 85 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.19 15:00
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 01:55
Utolsó változás: 2017.06.04 17:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zsuzsi, Adi, Dávid, Flóri
Felhasználó: Várhelyi
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 600 m
Megtalálások száma: 202 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.

A ládát az Algyő és Sándorfalva között húzódó, úgynevezett Köves-töltés mellett rejtettük el a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet szabadon látogatható részén. A töltés maga nem igen járható autóval csak gyalog, esetleg kerékpárral. Készülj fel sűrű, szúrós növényzetre a vegetációs időben. Zárt cipő, hosszú nadrág ajánlott nyáron is.

Megközelítés autóval Algyő felől:

A 47-es útról az algyői vasútállomás felé kanyarodunk a körforgalomnál. Egyenesen tovább a betonúton Írmamajor felé. Az algyői főcsatornánál megnézhetjuk a tájvédelmi körzet információs tábláját.  N 46° 20,739' E 20° 10,808' 90 m [GCKsts+infotábla]
Később már látjuk a Köves-töltést. Ne menjünk el addig, mert a töltés és az oldala is járhatatlan. Ezen a ponton  N 46° 21,333' E 20° 10,499' 90 m [GCKsts+1balra] balra kanyarodunk a földútra és itt  N 46° 21,458' E 20° 9,695' 90 m [GCKsts+1jobbra] jobbra, ahogy az út vezet. A Köves töltést itt  N 46° 21,661' E 20° 9,675' 90 m [GCKsts+töltés] érjük el és balra fordulunk az úton a töltés alatt. Addig haladunk, míg az út el nem kanyarodik a töltéstől. Itt hagyhatjuk a kocsit.  N 46° 21,521' E 20° 9,299' 90 m [GCKsts+] A láda innen kb 600 méterre van. Ha az úton tovább mész a sándorfalvi útra jutsz.

Megközelítés Sándorfalva felől:

Sándorfalvától délre a Nepomunki szobortól nem messze, ezen a ponton fordulj le a földes útra kelet felé.  N 46° 21,026' E 20° 7,370' 90 m [GCKsts+keletre]. Innen egyenesen a fent említett parkolóhoz jutsz.

Kerékpárral, terepjáróval, gyalog próbálkozhatunk más útvonalakkal is. A turistautak.hu sokat segíthet. A földutak állapota természetesen évszak- és időjárásfüggő. A fenti útvonalak se biztos, hogy mindig járhatóak személyautóval.

A láda a lejjebb említett köröszttől  N 46° 21,827' E 20° 9,050' 90 m [GCKsts+kereszt] nem messze, a töltés másik oldalán, egy ringlófa töviben van némi ággal és bazalttal álcázva.

Történeti előzmények:
A 19. század előtt Szeged, Algyő és a többi település szigetekké váltak, ha megáradt a Tisza. Az 1830-as években a Pallavicini grófi hitbizományon töltést építettek a jobbágyok Sövényháza, Algyő és Szomolya közt, jelentősen megnövelve az uradalom megművelhető területeit és Szegednek is némi védelmet nyújtva északról.
A Bach-korszakban az uradalom - hatalmával visszaélve - egy olyan társulásba kényszerítette Szeged városát, melyben Szegednek kellett viselnie az árvízmentesítés költségeit az uradalom területén is. Közben az uradalmon lévő percsorai töltésszakasz felújítását egy kormánybiztos (versenytárgyalás nélkül) két olyan rovott múltú személyre bízta, akik aztán el is sikkasztották a pénzt.
Itt Petresnél (Szegedtől 20 km-re északra) szakadt át a töltés 1879. március 5-én. Másnap ez a sövényházi töltés adta meg magát és odalett Algyő. Szegedet az Osztrák Államvasutak tulajdonában lévő vasúti töltés védte csak, amit a vasúttársaság előzőleg nem engedett erősíteni, hogy a vonatok járhassanak. 12-én hajnalban a viharban ez is átszakadt és Szeged nagy része romba dőlt, 160 ember elpusztult.
Pallavicini Sándor őrgróf az algyőieket arra akarta kényszeríteni, hogy az általa ingyenesen nyújtott, magasabb részen levő házhelyeken építsenek új falut, melyet önmagáról Sándorfalvának nevezett el. (Ennek a területnek Sövényháza volt a neve, de ezt a nevet előzőleg a gróf apja, Alfonz a pusztaszeri tanyaközpontnak adta. Ezzel teljesen összekeveredtek a régió helynevei. Az alfonzi Sövényházát 1974-ben nevezték át Ópusztaszerré.) A Belügyminisztériumban törölték Algyő névét a lakott települések közül. Az algyőiek nagy része azonban visszaszökött ősi településükre a viz elvonulása után. Közben gyorsan építettek egy kővel burkolt új keresztgátat, a Köves-töltést. Ez megvédte a falut - és a várost - az 1881-es áradástól. Tíz év múlva elkészült az új Tisza-töltés is.
Így immár száz éve a Köves-töltés alvó gát, hiszen nem tartozik az első védelmi vonalba.

Személyes história:
A Küves-tőtést 1880-1883 közt építötték a Víz után. Hossza 8816 méter. A gróf intézője főleg gyëvi kubikusokat és olasz szakmunkások bízott mög a munkával. Még kisvasút is épűt hozzá. A védött ódalt fekete, högyi bazalttal borították, innen van a tőtés neve. Ha bárhun mögpiszkájuk a fődet a tőtés északi oldalán, ma is előtűnik az errefele idegön bazaltkű.
A tőtésre vigyázni köllött, ezé gátőrház is épűt mellé. 1880-tú negyven évön át Czirok János vót a gátőr. Viccös kedvű rokonai kűcsősznek csúfóták. Itt nevěte fő nagy családját, így a kis Sándort is, aki történetösen a főhasználó nagyapja.
Akkoriba nem vót olyan csöndes és ěhagyatott ez a vidék, mint most. Tanyasor húzódott a tőtés mellett. Olyan sok vót a gyerök, hogy 1907-ben iskolát építöttek a tőtés mellé. Az udvarán harangláb és ëgy vasköröszt állott. Ev vót a szaporhögyi iskola.
Mára mindebbű nem maradt sëmmi. Nincs gátőrház, nincs iskola, nincsenek tanyák. Végigmöhetünk a tőtés nyóc kilométerin úgy, hogy ëgy teremtött lëlköt së látunk. Csupán az iskola helyin álló vasköröszt (ami már düledözik, de a traktor mindig gondosan kikerüli) a tanúja annak, hogy itt régön népös családok éltek és nagyjábú úgy beszétek, ahogy én próbáltam most írni.

(Fonetikai kulcs: ë = rövid é, ě = hosszú e)

Kapcsolódó ládák: Nagyárvízi nagy séta, Vízügyi emlékhely, A Kamaratöltés bunkerekkel, Arany-hegy - Mt. Uroi.

Kellemes sétát kívánok.

A vége kicsit bozótos és nagyon kullancsos, ahogy Dranny ma felhívta rá a figyelmem. 2006. jún. 16.

Viszont a ládát ma kicseréltem, így már nem tintás. 2007 aug. 20.

Kicseréltem a beázott ládát és tettem bele új füzetet. A ládát könnyen megrepeszti a bazalt. Egyébként napnyugtakor voltam és rengeteg darvat lehetett látni és főleg hallani. Itt állomásoznak jelenleg ezrével a Fehér-tón. 2008. nov. 16.

Új, erősebb ládát vittem ki. A nehézséget megemeltem, mert jelenleg nagyon gazos az utolsó 700 méter. Hosszú nadrág, szúnyogriasztó nagyon ajánlott.
A ládához jutást javítottam a leírásban. Ha van turistautak.hu térképed, egyértelmű.
Szomorú fejlemény, hogy a "köröszt" ledőlt. Csak egy romhalmaz van a helyén.
2010 június 13.

A keresztet 2011 augusztus 20-ára újra felállították az eredeti helyén, igaz 90°-kal elfordítva. Eztán augusztus 20-a környékén az algyői és a sándorfalvi öregdiákok és hagyományőrzők összegyűlnek a keresztnél, hogy emlékezzenek a múltra és a két település ősi kapcsolatára.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (154 db): környezet: 4.13 rejtés: 4.18 web: 4.57 átlag: 4.29

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

kupec 2017.09.10 16:14 - Megtaláltam
Nem volt egyszerű, de durvábbra számítottam.
Sándorfalva felől közelítettem. Az ajánlott parkolótól egy darabig a lóhere-föld szélén mentem, aztán 250 m után egy áthatolhatatlan nádfal állta az utamat. Felmásztam a töltésre, olyan 50 m-en ott is volt némi nád, de aztán kitisztult a terep és lehetett csapatni a ládáig. A láda körüli ártéri erdőben is viszonylag egyszerűen lehetett mozogni. A GC hőskorában voltak ehhez hasonló rejtések.

IMG_20170910_160828IMG_20170910_161359
eltájoló 2017.08.10 13:51 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.00
Nekem "nem jött át" az érzés. Sem a megközelítés, sem a környezet. De az is lehet, hogy már nagyon melegem volt. Azért köszönöm.

Katica csapat 2017.07.23 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

SandorCsaba 2017.07.06 13:40 - Megtaláltam
A korábbi logokban és az ott levő képeken látott "nyitott nádas" a töltés tetején, mostanra zárttá változott, így olyan 200 méterre tudtam megközelíteni a ládát, ameddig tudtam küzdöttem a térdig érő fűvel, de a nádasba nem szívesen vágtam volna össze magam, inkább itt megfordultam.
Ha a képeim alapján ér egy megtalálást, akkor köszönöm szépen! :)

[Jóváhagyta: Várhelyi, 2017.07.07 11:18]

fullsizeoutput_aa2IMG_9074
petrot81 2017.05.21 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.53
Vasárnapi bringás ládavadászat, 3/3. Ezúttal a család nélkül vágtam neki a közeli ládákat felkutatni, végül egy közel 50 km-es túra lett belőle.
A töltésen délről közelítettem meg a ládát, útközben jónéhányszor meg is bántam, mivel a térdig érő fű és nád rendesen megszabdalta a lábamat. A ládához érve megnyugodtam, hogy a másik irányból se jártam volna jobban.. Lent a ládánál brutális pára, rengeteg csiga, a rejtő fa korhad és tiszta gomba. A logbook tele van és kezd összeázni.
A láda története nagyon tetszett :)
Köszönöm a rejtést!

 
nomadbz 2017.04.30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.83
Megtaláltuk!

BeGyu 2017.04.25 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk.Begurultunk, köszönjük :-) Izgalmas volt!

GCKsts_20170425171115.jpg 
AntalAttila 2017.03.22 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Nem volt egyszerű, még szerencse, hogy terepjáró volt alattam. A rejtés jó, köszi. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Andrisok 2017.03.12 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Mögtalátuk! :)

Köszi a remek leírást! Sándorfalva Szaporhegy felőli szélén nőttem fel, de csak most, 10 évvel elköltözésem után tudtam meg, hogy létezik. A gátszakadásról meg még szüleim se hallottak ilyen részletességgel. Réges-régen született egy túranótánk a (nem éppen sándorfalvi) tapadós-cuppogós fekete szántásban, hogy "Friss szántásban a jó sétálni, kisangyalom csuhajja!" No ezt most párszor elénekeltük, mikor rövidítettünk.
Visszafelé a Lénián (a halastavaktól északra lévő földút) kijöttek elénk kocsival, mert a gyerekek elfáradtak. Így derült ki, hogy mi meg nem a Lénián megyünk visszafelé. :)

sorx 2017.03.11 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Vincenzo65 2017.01.29 10:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.

ViczianSz 2017.01.29 10:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Pogánypeti 2017.01.12 09:06 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.00
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Én Sándorfalva felől a TUHU-n jelzett földúton, szántóföldek között ballagtam ki a töltésre. A faluban a hó szállingózott, útközben már hódara esett, a töltésnél meg már semmi. A láda könnyen meglett, logolás és visszarejtés után ittam egy kis vörösbort a nagy hidegben, majd megindultam visszafelé a faluba ugyanazon az úton, amelyen jöttem...
Köszönöm a rejtést!

Szaporhegyi-keresztSzaporhegyi-kereszt
Logbook :)
Egs!!!
SirLes 2017.01.06 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
-8 fok és szeles idő nehezítette a láda keresést. A feleségem és Geri (a 6. a sorban) Algyőn maradt a szállodába, elég volt nekik a GCPtrs megkeresése ebben a hidegben.

20170106_14305720170106_143454
20170106_144627 
Marton Zoli 2016.09.10 12:53 - Megtaláltam
A Tisza felől jöttem kerékpárral. Ameddig tudtam tekertem a gát lábánál húzódó földúton aztán felkapaszkodtam a tetejére és innen már gyalogszerre váltottam. Itt dőlt el végleg, hogy ma nem fogok eljutni Ásotthalomig.

A gát tetején egy helyen nagy meglepetésemre kb kétméteres nád vagy valami más vízi -!!!- növény állta utamat. Aztán átverekedtem magam a ládáig ahol valóságos csigaarmageddon nyomait találtam meg.

O&L 2016.06.15 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.00 súly: 1.00
Jó nagy volt a gaz :)

uccsagor 2016.04.13 18:45 - Megtaláltam
Erre sem jártam soha, pedig nem is olyan messze lakom. Köszönet a rejtésért és hogy eljuthattam ide!

 
paul 2015.11.04 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.25
Köszönöm a rejtést.

V.Zs.D. 2015.10.29 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Sziasztok!

Köszönjük a lehetőséget,minden szuper volt!

[Jóváhagyta: Várhelyi, 2015.11.06 20:02]

V_Gabor 2015.10.25 10:29 - Megtaláltam
Szegedi hétvége. Köszönöm!


[g:hu 1.5.2g] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (205 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu