geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
713. Ördögi séta (Bakonyi Ördög-árok) (GCOset)
Az Ördög-árokban
Az Ördög-árokban
Páfrányok
Páfrányok
Szurdok
Szurdok
A palackot rejtő bükkfa
A palackot rejtő bükkfa
Sziklák között
Sziklák között
Az Ördög-gát
Az Ördög-gát
A 25-ös hasadék
A 25-ös hasadék
Kilátásféle a láda melletti tisztásról
Kilátásféle a láda melletti tisztásról
A ládát rejtő érdekes szikla
A ládát rejtő érdekes szikla
Biciklit még így se vihetsz át....
Biciklit még így se vihetsz át....

Szélesség N 47° 19,316'
Hosszúság E 17° 54,325'
Magasság: 383 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.31 21:40
Utolsó lényeges változás: 2016.09.28 13:45
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Brigi és Janó
Felhasználó: Blue Mali
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3700 m
Megtalálások száma: 428 + 12 sikertelen + 23 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Wap

1.-es pont: Az úttól nem messze egy sziklán hatalmassá nőtt jellegzetes bükkfa tövébe rejtve a geopalack (0,5 litereres) benne a jelszó első része, illetve a 2.pont koordinátája, még jóval a sziklás rész előtt!

2.-es pont: A láda az árok Bakonyoszlop felőli vége előtt, fent magasan az oldalban egy érdekes sziklaalakzatban van rejtve.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ajánlott parkoló

A rejtéskor mi Dudar felől a piros turistajelzésen közelítettük meg az árkot . A falu Zirc felőli végénél a vasúti sorompó előtt kell betérni a jelzésen. A falut elhagyva murvás köves úton megy a jelzés az erdő szélén, aztán szép bükkösbe ér.
Mi itt az erdősarokban  N 47° 18,804' E 17° 54,777' [GCOset+parkoló] hagytuk a kocsit.

Ajánlott útvonal

A piros Piros sáv jelzésen indulhatunk lefelé, hamarosan a zöld sáv Zöld sáv csatlakozik utunkhoz, majd nemsokára a piros elválik jobbra. Mi a piroson Piros sáv menjünk tovább az árok felé.
(Másik lehetőség Gézaháza felől az atlasz szerint a P+ Piros kereszt majd a Z sávon Zöld sáv, de ezt az utat most nem jártuk be)
Az árkot kétszer is oda-vissza bejárva nagy gondot okozott az, hogy a szép és érdekes részeknél a holdvétel érthető okokból (mély sziklás szurdokvölgy) nagyon bizonytalan volt. Így a palackot  N 47° 19,316' E 17° 54,325' 123 m [GCOset-1]a láda koordinátáival egy az úttól nem messze egy sziklán hatalmassá nőtt jellegzetes bükkfa tövébe rejtettem, még jóval a sziklás rész előtt, ahol a vétel a szurdok következő részeihez képest elfogadhatóbb volt. (a bükk előtt nem sokkal nagy vadcseresznye) Ha megtaláltuk a palackot elindulhatunk a szurdokvölgyben lefelé, nem lesz unalmas.... Hatalmas sziklák és rengeteg bedöntött fa teszi izgalmassá utunkat. (Mi találkoztunk ugyan biciklijüket cipelő vállalkozó kedvűekkel, de biciklivel semmiképpen nem ajánlatos...)
A völgyben viszonylag hűvös és párás a levegő, így sok az érdekes páfrány és moha.
A láda az árok Bakonyoszlop felőli vége előtt, fent magasan az oldalban egy érdekes sziklaalakzatban van rejtve. (A sziklák egy kicsit emlékeztetnek a Pápalátó-kőre)
Ha végképp nincs a völgyben vétel a 25-ös számmal jelzett hasadéknál kezdjünk neki a kaptatónak fel balra (irányban egy kicsit visszafelé) a meredek oldalon. ( jó cipőben induljunk, mert nagyon meredek, csúszós időben csak tapasztaltabbaknak ajánlom....)
Ahogy emelkedünk (és a holdak is láthatóak lesznek) már érezhető a gerinc, amin hamarosan kis tisztást érünk el - kilátás a szurdokra, és tovább balra sziklák és nem utolsósorban a láda is vár....
A jelszó a palackban és a ládában talált jelszórészlet egybeírva.
(A láda telepítése két bejárással 2003.08.17-én és 20-án történt)

Bakony, Ördög-árok

Az "Ördög-árok, a víz és tán a földrengések borzasztó remekműve... vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosulnak - itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik." írta Rómer Flóris 1860-ban.
Fenséges szurdokának kialakulásához a víz mélyítő-romboló hatása, barlangjáratainak beszakadása is hozzájárult. A völgyoldal szikláiban, ereszeiben csaknem 50 kisebb-nagyobb fülke, barlang, hasadék bújik meg, a szurdok alját hatalmas, mohás szikladarabok borítják. Zeg-zugos, kanyargós, a felette összezáró lomboktól félhomályos a szoros, kár, hogy víz már csak hóolvadáskor, ill. nagy esők után surran a kövek között.( A telepítéskor is sajnos ki volt száradva)
Az árok egy meghatározó pontja az Ördög-gát. A szűk szoros alján, falai között egy hatalmas, fentről leszakadt, beszorult sziklatömb hever, mely csupán 2 m széles nyílást hagy az Ördög-kapun át, a "gát" mögé történő 4-5 méteres leereszkedéshez. A közlekedést egy vaslétra segíti, amin egy kis leleménnyel gond nélkül fel, és lemászhatunk....
Itt található a Bakony legnagyobb barlangja, a sűrű-hegyi Ördöglik, széles szája az Ördög-gát felett 32 m magasságban tátong. Környékén mindkét oldalán kisebb barlangok, kőodúk, fülkék, hasadékok sorakoznak. A kétszintű barlang nummunális mészkőben keletkezett, több folyosóból és teremből áll. Hamar összeszűkülő bejárata ágakra szakad -járatainak teljes hossza 168 m, mélysége 20 m, lámpa és kötél nélkül nem járható végig -, majd a cseppkőképződés nyomait mutató első terembe ereszkedik le. Sziklaküszöbön át továbbhatolva egy ásatási gödrökkel bolygatott elágazásba érünk. A bal oldali ág egy 10x3 m-es terembe vezet, a jobb oldali újra kettéágazik. Az innen nyitó bal ág erősen emelkedik, hossza 18 m, a jobb rövidesen 8 m mélyre, a "hegy gyomrába", az alsó szint bonyolult hasadék és teremlabirintusába ereszkedik.
A gáttól mintegy 120 m-re, a jobb oldalon, 10 m magasan nyílik az Ördög-árki (egy emelkedő folyosóból álló, 24 m hosszú, két ízben megtörő) barlang. A szurdokvölgy "S" kanyart ír le, végén újabb sziklás szűkület vár ránk. Rengeteg fát, gallyat, hordalékot sodortak itt össze a zivatarok, a turistaút balról ki is kerüli. Az Ördög-árok sziklaalakulatainak üregei közül kiemelhető még az Ördög-gáttól 500 m-re, a bal oldalon, 50 m magasan nyitó, bonyolult járatrendszerű, kétszintes, 78 m hosszú Ördög-árok 28/a-val jelzett barlang, de szinte minden sziklaalakulat rejt valamilyen kisebb-nagyobb hasadékot, "likat"
(forrás: Bakony turistaatlasz)

Ládatörténelem

2016.05.24.-én örökbe fogadtam eme ládát az adoptálható ládák felhasználótól. Remélem méltó gazdája leszek eme remek Janó ládának! - Blue Mali
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (342 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.71 web: 4.73 átlag: 4.78

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Hörcsög 2017.12.29 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg] Évzáró ládázásra készültem és csak reménykedtem hogy az előző nap lehullott csapadék fent a Bakonyban hó formájában történt meg. 5-15 cm-es hó fogadott fent, Dudar szélén parkoltam le és indultam el az első célpontom felé az Ördög-árokba. Már az első patakátkelésnél éreztem, hogy ez még talán négyes nehézségű is lesz a megduzzadt patak és a hó miatt. A palack villámgyorsan meglett, sajnos a rejtett pontokat nem szeretem annyira, de ez nem von le a multi értékéből. Volt pár lábnyom, így azt követtem többnyire. Rengeteg volt a patakátkelés és a hó miatt még nehezebb volt megállapítani hogy hová érdemes lépni. Még az Ördöggát felett volt egy neccesebb rész, a végén gatyafékkel érkeztem meg a patakhoz. Nagyon régen jártam itt, így kellemes meglepetés volt az Ördöggátnál a vassodrony és a vaskampós kiépítés. Mivel a múltkor Blue Mali jóvoltából via ferrata kiképzést kaptam, nagyobb bátorsággal indultam el lefelé, persze a hó és a csúszós sziklák miatt nehezebb volt azért a lejutás. Most voltam ötödször a szurdokban, de először lefelé és egyedül és ráadásul most volt a legtöbb a víz benne. A második ponthoz rejtői segítséget kértem, hogy biztos jó oldalon induljak fel - köszi Blue Mali! Felfelé mászva egy megtermett vaddisznó figyelte higgadtan ahogy szuszogva pont felé tartok. Majd amikor észrevettem morgott egyet és elballagott. A második pont könnyen meglett, bár fedetlenül találtam a kis sziklaboltívben. Visszafelé átvágtam a közeli turistaútra és elindultam a további ládák felé. Strombus ládáját akkor találtam meg amikor besötétedett. Innen nagyjából toronyiránt kezdtem meg a Kő-árok becserkészését. A leereszkedés nagyon meredekre sikerült az árokba! A láda hamar meglett és gyorsan indultam vissza Dudar felé, mert a telefonom vészesen merült, ezért memorizáltam az útvonalat. Fel sem értem az árokból és le is merült a telefonom. Innen térkép nélkül kellett folytatni az utat, ez sötétben ismeretlen terepen nem volt mindig egyszerű, négyszer is rossz irányba mentem. Sok helyen a fák törzsére tapadt hótól a jelzés sem volt látható és sokszor a turistaútra a nedves fagyott hótól leroskadt és belógó faágak tették nehézzé a továbbhaladást. Egy szakaszon több száz méteren keresztül lehajolva és szinte guggolva lehetett csak haladni. Remek és nagyon fárasztó túlélőtúra kerekedett a ládázásból, egy teremtett lélekkel sem találkoztam, csak vadakkal. Köszönöm a rejtőknek a befektetett munkát!

20171229_14391620171229_141244
20171229_14282520171229_144149
20171229_14445520171229_144703
20171229_14564620171229_150812
Zugi 2017.11.04 15:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.70
ok

HRita 2017.11.04 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Tuulikki 2017.10.22 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Nagyon izgalmas és szép hely! Esőben, balorkannyal. Még épp világosban kiértünk a faluba.

alat300 2017.10.22 13:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
megvan!!!

Discover 2017.10.22 13:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Lenyűgöző volt a szurdok.
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0723_DSC0725
_DSC0726_DSC0730
_DSC0731_DSC0733
_DSC0734_DSC0735
_DSC0737_DSC0738
_DSC0745_DSC0750
Király család 2017.10.01 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Nagyon szép környezetbe vezet ez a multiláda, érdemes volt végigsétálni az Ördög-árkon.
A gyerekek különösen élvezték a helyenként "ördögi" terepet!

IMG_7521IMG_7519
IMG_7517IMG_7477
IMG_7480IMG_7458
IMG_7451IMG_7446
Bogi és Bálint 2017.09.30 17:07 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

kisember 2017.08.25 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

szaboeszter 2017.08.13 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.56
Koszonjuk a rejtest!

banyóka 2017.08.03 12:30 - Megtaláltam
Csesznekről indultunk a Kő-ároknak, majd vissza az Ördög-árokba. Nagyon érdekes volt az utunk, csak visszafelé az utolsó km-en szenvedtünk nagyon, a 40 fokban a fehér mészkőporos úton. Igazi kihívás volt felülről az Ördög-gát, Carmen kutyával nem sikerült átmenni rajta, így kerültünk.

KálmánCsalád 2017.07.25 18:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Köszöni a rejtést a Kálmán Család!
Remek túra, számtalan élmény. Gyermekekkel is teljesíthető.
Hab a tortán az Ördöglyuk-barlang, mely még újabb kalandokra hív vissza.

NyirkosAvar 2017.07.22 21:17 - Megtaláltam
Köszi!

Péter60 2017.07.22 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Szuper túra volt, a GCKOAR-ral meg a GCMEBA-val fűztük fel egy körre.
Mindkét pont rendben a helyén.

Goj68 2017.07.20 15:05 - Nem találtam meg
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

[Elutasította: Blue Mali, 2017.08.08 16:07]

alcala76 2017.07.15 14:00 - Megtaláltam
Csesznek felől mentünk családostul, már a kirándulás eleje kalandosan indult, a jelzés ugyanis többször megtréfált minket, és ereszkedhettünk vissza a jó jelzés felé. A patak mostanra eltűnt, nem volt elég eső errefelé, de így is elég nehéz terepnek bizonyult. Menet közben kétszer eredt el az eső, így a kövek és az agyagos talaj még csúszósabbak voltak.
Menet közben vettem csak észre, hogy két pontos multiról van szó, és mivel nem Dudar felől közelítettünk, esély sem volt a láda koordinátájának megszerzésére. Ha van rá mód, kérném a képek alapján az elfogadást, ha nem lehetséges, úgy is jót kirándultunk. :)

[Jóváhagyta: Blue Mali, 2017.07.16 17:51]
Köszönöm szépen! :)

P7150100P7150102
P7150104P7150109
P7150110P7150111
P7150112P7150114
P7150115 
kaldigeza 2017.06.17 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
8 fős csapattal sétálva. Ők tovább húztak Csesznek felé a piros sávon, amíg én keményen másztam... Majd a tetőn meglelve a zöld Mária-utat, elérve a pirost, loholtam utánuk. Ezt fordítva bejárva föntről kényelmesebb a láda megkeresése! Nem tudom, hogy így volt-e keresés? Hálásan köszönöm a rejtést!

Farekék 2017.05.27 14:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.88
Megtaláltam Csesznek, Kő-árok, Ördög-árok körön, céges kirándulás közben.Szép hely. Felkaptattam a hegyoldalban, szétnéztem. Aztán rohantam a csapat után.
Köszönöm a lehetőséget.

DSC07798DSC07808
DSC07875DSC07925
KiBeDo 2017.05.20 12:10 - Megtaláltam
Az egész családdal!

J11_3371J11_3372
J11_3375J11_3381
J11_3388J11_3397
J11_3407J11_3412
KJ & GM 2017.05.20 12:10 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J11_3372J11_3374
J11_3382J11_3383
J11_3398 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (463 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu