geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
700. Kaposvár, Rippl-Rónai villa (GCVILL)
Rippl-Rónai villa
Rippl-Rónai villa
1911
1911
Látogatóközpont
Látogatóközpont
a rekonstruált Andrássy-ebédlő
a rekonstruált Andrássy-ebédlő
kiállítóterem a látogatóközpontban
kiállítóterem a látogatóközpontban
a műterem épülete
a műterem épülete
a műterem
a műterem
Rippl-Rónai József szobra (Erzsi néni adománya)
Rippl-Rónai József szobra (Erzsi néni adománya)
Feketefátylas nő (1896)
Feketefátylas nő (1896)
Tekézők (1892)
Tekézők (1892)
Babits Mihály (1923)
Babits Mihály (1923)

Szélesség N 46° 20,484'
Hosszúság E 17° 48,932'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.21 19:43
Utolsó lényeges változás: 2013.10.12 23:00
Utolsó változás: 2018.03.06 20:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: djpt
Felhasználó: BaLee
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 629 + 2 sikertelen + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


wap:
A ládát a látogatóközpontban találjátok, ott kérjétek el. Csak nyitvatartási időben hozzáférhető! A tartalékjelszó megsemmisült, pótlása hamarosan megtörténik.


2007.08.13-tól hev gondoskodott a ládáról, 2008.07.30-án köszönettel átvettük Tőle. BaLee csapat
2009.01.15-én hagyományossá alakítottuk, miután engedélyt kaptunk láda elhelyezésére a műteremben, a kapuhoz pedig tartalék jelszó került.

2014.03.12-én elbúcsúztattuk Erzsi nénit, aki 2009 óta volt a láda odaadó őrzője. Emlékét temérdek hálás log és a látogatók őrzik lelkükben.
Részlet Eszti&Móki logjából: "...Aztán ezek után tértünk be a műterembe Erzsinénihez. Itt a helyiség megnézésén, és a láda beregisztrálásán kívül kb 1 órát töltöttünk, de csodálatos óra volt. Egy csupaszív hölggyel volt szerencsénk együtt lenni, aki a mai mondern világban él, de a régebbi idők erkölcsi szépségét is birtokolja! Kedélyesen beszélgettünk, történeteket és elfeledett szép verseket ismerhettünk meg.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN ERZSINÉNI!!"

egy csodálatos írás Róla.


Megközelítés
Kaposváron, a Róma-hegyen található a villa, parkolni itt lehet:
 N 46° 20,510' E 17° 48,885' 178 m [GCVILL+PARKOLO]

A villa
Győri László: A Róma villa

"Ülj csak le!, mordult rám és máris új
papírt feszített a deszkájára. Túl
a Róma villán, Kaposvár felett...
Meglátogattam azt a szent helyet
Kaposvár fölött, ahol még Ady
is járt (a város büszkeségei
Ady s Rippli, a szülötte somogyi),
és rámmordult két irdatlan kuvasz,
aztán egy hang, egy halk, udvarias
hang invitált a kastélyba, csak a
mester hiányzott és egy "ülj oda",
de az örökre. Elöntött a düh
(a fiatalnak sokszor ez a mű)
a vers miatt. Hogy könnyű volt neki,

de én itt élek: ez a gyűrt penész
a pasztellvázlat s nem szignálja kéz.


A Róma Villában lakott Rippl-Rónai József, a magyar festészet kiemelkedő alakja.
Az 1868-ban, barokk stílusban épült Róma-villát a művész 1908-ban vette meg, eklektikus stílusban átalakították.
A szobák a művész saját bútoraival és képeivel kerültek berendezésre, hűen tükrözve az eredeti állapotokat.
Az otthoni környezet és a családi atmoszféra Rippl-Rónai művészetének állandó témául szolgált. A művészi kifejezés érdekében merész formai, stílusbeli újításokra vállalkozott.
Az őt követő örökösök kegyelettel megőrizték a ház bútorait, relikviáit, amelyeket dr. Martyn Róbert adta múzeumi ajándékul.

/ Ebben a házban cseperedett fel a Mester szárnyai alatt ír bevándorlók utódjaként egy híres testvérpár. Egyikük, a neves festőművész, Martyn Ferenc, másikuk Martyn Róbert, a híres "hegyi tanár", a kaposváriak legendás orvosa itt praktizált. /

Az emlékmúzeum 1978-ban nyílt meg, a századeleji otthon miliőjét nyújtja a látogatóknak.
A kiállított nyolcvan darab mű betekintést enged Rippl-Rónai minden festői periódusába. A földszinti szobákban az indulás éveinek és a párizsi 13 év változatos, nagyszerű kísérleteit láthatjuk. Az emeleti előtérben a dél-franciaországi Banyulsban festett tájképei vannak. Az emeleti középső szoba a kukoricás képek bemutatására szolgál, az oldalsó szobákban családtagokról, barátokról festett pasztell arcképek láthatók. Vitrinek őrzik a művész kitüntetéseit, iparművészeti alkotásait, személyes tárgyait, dokumentumokat. A különálló műteremben Rippl-Rónai festőállványa, festőfelszerelései, pasztelljei, s a falakon sok dokumentum-fényképen követhetjük nyomon életének pillanatait.
Az oldalt feltett festmények nem láthatók itt, azok illusztrációk.

2012. október 26-án került átadásra a pályázati segítséggel 239 millió forintból megújult Rippl-villa. A fejlesztések során az 1868-ban épült villa és a műterem, valamint az egy holdnyi zárt park is megszépült.
Új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont épült fogadótérrel, pénztárral, emléktárgybolttal. A kiállítótér alkalmas irodalmi és zenei estek, tanácskozások lebonyolítására. Megújultak a sétányok és a kapuk, illetve rendbe tették a Méhesházat is.
A látogatóközpontban különleges Rippl-Rónai tárlatok láthatók, valamint a Gróf Andrássy Tivadar megrendelésére készült ebédlő rekonstrukciója. Ez utóbbi létrejöttét öt éves művészettörténeti kutatómunka előzte meg, amelynek alapját a festő fennmaradt eredeti tervrajzai adták.

Nyitva tartás: Hétfőn zárva!
Április 01 - Október 31 ---> 10:00 - 18:00
November 01 - Március 31 ---> 10:00 - 16:00

Belépőjegyek:
Teljes árú: 1400Ft
Kedvezményes: 700Ft
Családi jegy: 2500 Ft
Csoportos jegy: 1200Ft, 600Ft

Rippl-Rónai József
"Rippl volt az egyetlen, aki friss, eleven vért hozott a magyar piktúrába, s idehaza ő egy személyben minden volt, ő volt a magyar piktúrának Cezanne-ja, Gauguin-ja még az is, amit jobb értelemben vett impresszionizmusnak lehet nevezni, még Vuillard, Bonnard stb. is. Ő egymaga volt a reakció az akadémiával és Nagybányával szemben, ő maga jelentette nálunk azt az arisztokratikus mozgalmat, amely a naturalizmus hűhója mellett csendben a legnagyobb meglepetéseket készítette elő."

Fülep Lajos


Rippl, e nagy művész 1861. május 23-án született Kaposváron a Zárda utcában. Édesapja Rippl József megbecsült igazgató-tanítója volt az úgynevezett "cigli- iskolának", a szakmunkásképző elődjének. Édesanyja Knezevich Anna Paulina négy fiúgyermeket nevelt fel, majd katolikus leányneveldét vezetett.
József, az elsőszülött, négy gimnázium után gyógyszerész, majd úri gyermekek házitanítója lett. A következő testvér Ödön, vasutas-állomásfőnök lett, József művészi ambícióinak legfőbb anyagi és erkölcsi támogatója. Modern képgyűjteményével a kaposvári múzeum alapjait rakta le. Lajos testvérük pénzügy-igazgatási számvizsgáló volt és a szűkebb család örömére hegedűn játszott. Sándor a legfiatalabb, az Operaház énekese volt, József nyomán Ödön és Sándor is rajzolgatott.
József 1884-ben, 23 éves korában kezdte el művészi tanulmányait a Müncheni Akadémián. Diez és Herterich osztályának növendéke volt három évig. 1887-ben a Magyar Állami ösztöndíjával Párizsba utazott. Az ott élő időskorú Munkácsy Mihály segédje lett, miközben megismerkedett a stílusújító törekvésekkel is. Két évig Munkácsy műveinek másolásából élt. A nagy romantikus realista művész hanyatló korszakának szalonképeit sokszorosította a műkereskedelem igényének megfelelően. Az önálló művészi útja érekében elhagyta mesterét. Barátnőjével Lazarine-nal és skót festőművész barátjával, Knowles-sel közösen bérelt lakásában élt 1902-ig. Az anyagi nélkülözések közepette is vállalta a modern művészek kezdeti népszerűtlenségét. 1892-ben önálló kiállítással mutatkozott be a párizsi osztrák-magyar követség épületében. Tisztelők és barátok kis csoportja jelentette számára a bíztató, lelkesítő hatást, amellyel kitartott művészi elvei mellett.
Festményeire felfigyelve hívták meg Rippl-t a NABI , azaz a Próféta nevű művészcsoport tagjai sorába, továbbá bejáratos lett a Revue Blanche folyóirat köré szerveződő fiatal művésztársaságba is. Közeli barátja lett Maillol, a későbbi híres szobrász, megismerkedett Gauguin-nal, Toulouse Lautrec-kel, Cezanne-nal. Igyekezett Budapesten is ismertté válni. Andrássy Tivadar gróf megbízta őt egy ebédlőberendezés egységes stílusú megtervezésére, s az iparművészeti kivitelezés irányítására. Időközben hazalátogatott Kaposvárra, s szeretettel festette meg a szülei és testvérei arcképét. A hazai értetlen fogadtatás ellenére elhagyta Párizst és visszatért Kaposvárra. 1901-ben művészi megbízásokat vállalt Belgiumban, majd Oroszországban, s a jövedelméből egy kis házat vásárolt a Fő utca végén. Ott festette az enteriőr-korszak képeit. Szobabelsők intim világába helyezett kisvárosi embertípusok, stilizált karakterek, mint a Mózes-szakállú édesapja, a nagyorrú Piacsek bácsi, migrénes fiatal hölgyek, rokongyermekek lettek Rippl-Rónai képeinek szereplői. E képeken kezdett magára ismerni a magyar közönség.
Már a negyedik alkalommal rendezett önálló kiállítást Budapesten olyan helyeken, amelyek nem kifejezetten kiállítási intézmények voltak: 1895-ben egy magánlakásban 30 művet állít ki. 1900-ban a Royal Szállóban 203 művet, 1902-ben a Mercur Palotában 328 művet, 1906-ban a Könyves Kálmán Műkiadónál 318 művet mutatott be. Ez utóbbinál köszöntött be nála a siker. A magyar művészetben példátlan közönségsiker, képvásárlási láz vette körül Rippl-Rónait. A fővárosi művészkörök vezéralakja, s az újként megalakult Magyar Impresszionisták és Naturalisták köre (A MIÉNK) tagja lett. Bérelt egy műtermet Budán és a Műhely nevű iparművészeti vállalkozás szervezésébe kezdett. A hazai lakáskultúra modernizálása volt a célja, miközben végre megvalósíthatta a saját ideális intim otthonát is. 1908-ban árverés útján vásárolta meg Kaposvár szélén a szőlősgazdák övezetében, parkos ligettel körülzárt emeletes nyaralóépületet gazdasági házakkal, szántóval és legelővel. Kész művészparadicsom volt már. Egy Gundy György nevű pesti operaénekes ízlése nyomán formálódott ki 1868-tól, negyven éven át. A Róma Villa nevet is Gundy adta neki, mivel a ház a Róma-hegyen állt.
Rippl-Rónai 1908-ban 10 holdas birtokos gazda lett. A későbbiek során még négy hold szomszédos szőlőt és szántót vett hozzá. Tehenet, birkákat, lovat, szamarat, baromfiakat, méheket, kutyát és pávát tartott. A gazdasági intéző Hegedűs György volt. Ám a jövedelmező gazdálkodás helyett a vendéglátás örömeinek hódolt a ház ura. A művészi értelemben nagyon termékeny festőművész a korábbi évek nyarait rendszerint egy módosabb barátjánál, Kunffy Lajos festőművésznél Somogytúron, gróf Somssich Gézánál Vóta-pusztán, valamint Körtvélyesen töltötte. Ezután már ő nyaraltatta barátait. Medgyessy Ferenc szobrai 1913. óta ma is megtalálhatók a kertben. Ady Endre, Móricz Zsigmond látogatásáról híres történetek íródtak. A festőkollégák közül Márffy Ödön, Galimberti Sándor, Kunffy Lajos, Bernáth Aurél, s a művészettörténész Petrovics Elek és Meller Simon is éltek a szíves vendéglátással.
Rippl francia felesége Lazarine és annak elárvult unokahúga Anella, Rippl bácsi, a művész édesapjának unokatestvére és egy szakácsnő voltak még a villa és a gazdasági épületek lakói. A vincellérházból lett a műterem, ám a parkban állt legtöbbször a festőállvány. Általában minden vendég modellként szolgált a képeihez. 1910-ben egy Fenella nevű, szépen éneklő és gitározó angol cigánylány, a kukoricás stílusú képek kedvelt aktmodellje volt.
A dal, a zene, a szőlőben megtermett bor, fontos vendégmarasztaló tényezővé vált. Rippl maga is zongorázott, de gyakran meghívták a gimnázium egyik nagyon szépen zongorázó tanárát, Novák Józsefet, aki Grieg, Chopin, Schumann és Liszt műveket játszott.
A Róma-villa már nem olyan csendes intim otthon volt, mint az előző a Fő utcában. Az új környezet Rippl-Rónai emberi kötődéseire alapozott művészete számára a teljes kibontakozásul szolgált. Új festői korszaka a harsány életörömöt sugárzó nagyon dekoratív "kukoricás stílus".
A magyarországi körülmények azonban nem nagyon kedveztek Rippl-nek. Nem kapott állami megbízásokat freskók, mozaikok terjedelmes méretű kivitelezésére. Az általa védelmezett fiatal, modern művészgeneráció mellőzte őt, emiatt lassan elszigetelődött. A téli hónapokat Budapesten töltötte. Ott festette híres pasztell arcképeit a Nyugat folyóirat íróiról: Babitsról, Szabó Lőrincről, Móricz Zsigmondról és a lipótvárosi szépasszonyokról. Önarcképeit követve figyelhetjük meg a tempós művészi gyakorlathoz szokott Rippl-Rónai sugárzó életenergiájának lassuló, elfáradó parázslását. Egyik modellje, Zorka iránt fellángolt érzései már nem az intim, hanem az eltitkolt kapcsolatáról vallanak.
Agyvérzéssel kezdődött a betegsége. A balatonfüredi szívkórházból való hazaszállítása után szélütés érte, tüdőgyulladást kapott, végül vese-elégtelenség okozta a halálát 1927. november 25-én. Sírja a kaposvári Keleti temetőben van.
(forrás : Rippl-Rónai emlékmúzeum)

Jó keresgélést!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (417 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.19 web: 4.57 átlag: 4.43

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

zsityi 2019.08.19 17:13 - Megtaláltam
Sajnos nem tudtunk bemenni, mert zárás után értünk oda. Kérlek a képek alapján fogadd el. Köszi zsityi

[Jóváhagyta: BaLee, 2019.08.25 15:09]

20190819_17144320190819_171455
gknight8 2019.08.08 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

RezsoBacsi 2019.07.16 11:27 - Megtaláltam
Köszönjük! [Geoládák v2.2.5]

N.Zs. 2019.06.29 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Nyitvatartási időn belül voltunk, de elmúzeumoztuk az időt Taszáron, így itt nem időztünk sokat.

IMG_7752IMG_7753
IMG_7754IMG_7755
IMG_7757 
Gabriel79 2019.06.12 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! naandi8 társaságában [Geoládák v2.2.5]

naandi8 2019.06.12 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gabriel79 társaságában [Geoládák v2.2.5]

kn_saci13 2019.06.12 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Míra08 társaságában! Projektnap alatt gyorsan besurrantunk :) [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.06.04 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

petheovacka 2019.04.27 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.02
Kaposvári ládamustra bagolyverával és Ignis9-cel. Kösszi a rejtést! --pótjelszó pótlása folyamatban!

bagolyvera 2019.04.27 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel és petheovackával közös találat. Rejtői segítséggel, mert már bezártak. Köszi!

Ignis9 2019.04.27 16:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.81
Bagolyverával és petheovackával közösen, köszi! :)

proti92 2019.04.27 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

lacc 2019.04.19 18:21 - Megtaláltam
Nyitvatartási időn kívül jártunk itt, a pótjelszó jelenleg sajnos nem üzemel...
Kérjük a találat elfogadását.
Ildi és Laci

[Jóváhagyta: BaLee, 2019.04.22 00:38]

20190419_182130 
Dóra2011 2019.03.30 13:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Nárciszfesztivál alatti megtalálás.

IMG_20190330_120756IMG_20190330_122047
IMG_20190330_130222IMG_20190330_133749
Csillanyu 2019.03.30 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ;) [Geoládák v2.2.5]

Csabiq 2019.03.09 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

marciq 2019.03.09 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Parmerozpazepan 2019.03.07 14:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Végre sikerült bejutni, és megnézni ezt a fantasztikus kiállítást! Erősen ajánlott kategória a megnézés, mind a képek mennyisége és minősége, mind a múzeum kialakítása és tartalma kiemelkedő élményt ad a látogatónak! Sokkal nagyobb hírverést kellene kapnia ennek a gyűjteménynek! Érdemes kérdezni a múzeumi dolgozóktól is, szívesen válaszolnak, és érdekes részleteket lehet megtudni tőlük.

aceespepee 2018.12.25 23:59 - Megtaláltam
Sajnos a múzeum jelenleg zárva tart, így kérném a fényképek alapján elfogadni.

[Jóváhagyta: BaLee, 2018.12.26 12:08]

IMG_20181225_144212IMG_20181225_144223
Pantya 2018.11.16 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (647 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu