geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
675. Balmazújváros (GCBMZV)
A város címer
A város címer
A városközpont a Semsey kúriával
A városközpont a Semsey kúriával
A strand
A strand
1.pont
1.pont
2.pont
2.pont
Veres Péter emlékház
Veres Péter emlékház
A múzeum udvara
A múzeum udvara
Semsey múzeum
Semsey múzeum
Múzeumban
Múzeumban
Íjászpálya
Íjászpálya

Szélesség N 47° 36,719'
Hosszúság E 21° 20,539'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.01 13:00
Megjelenés időpontja: 2003.08.08 19:00
Utolsó lényeges változás: 2018.04.20 22:30
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: arrabona
Felhasználó: arrabona
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 403 + 2 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.

[Bl4st3r & Amy, 2018.04.20 22:30]
Wap:
Multi geoláda:
1. pont: A parkban lévő szobortól jobbra, a kőfalon, első függőleges sorban, alulról a harmadik táblán, a nyolcadik név első három betűje.  N 47° 36,719' E 21° 20,539' 97 m [GCBMZV-1]
2. pont: Az emléktábla negyedik sorában az első szó utolsó betűje + a következő szó.  N 47° 36,733' E 21° 20,545' 94 m [GCBMZV-2]
3. pont: Mágneses mikroláda a strandnál  N 47° 36,799' E 21° 20,716' 88 m [GCBMZV-3]
4. pont: A jelszó utolsó része a ládában található.  N 47° 36,557' E 21° 21,344' 90 m [GCBMZV-4] A láda az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az Alföld egyik jellegzetes mezővárosát, Balmazújvárost szeretném bemutatni ezzel a ládával.

Megközelítés:

Autóval: Debrecen felől indulva a 33-as úton a Látóképi csárdánál kell elfordulni jobbra, ez az út egészen a központig vezet. Hajdúböszörmény felől a 35-ös útról kell még a városban lefordulni az autópálya felé és tovább menni a nem túl jó minőségű úton, amely szintén bevisz egészen a központig. Ha az ijászpályához mész akkor itt fordulj jobbra.  N 47° 36,630' E 21° 21,355' 90 m [GCBMZV+kereszt(eződés)]

Vonattal vagy busszal: Mindkettő a városközpontban tesz le és innen már csak egy rövid kis séta a park.

A város:

Balmazújváros az Alföld sajátos, mezővárosi jellegű települése Hajdú-Bihar megyében. A nagy kiterjedésű város két jellegzetes alföldi táj, a Hortobágy és a Hajdúság határán fekszik. A város közigazgatási területén két természetes élővíz található, a Hortobágy folyó és a belterületi főgyűjtő vizét befogadó Kadarcs-Karácsonyfok-csatorna. A várostól 3 kilométerre folyik az 1953-ban épített Keleti Főcsatorna. A mai Balmazújváros környéke már ősidők óta lakott terület. Az Árpád-házi királyok idejében több kisebb helység alakult ki a határában, nevüket egy-egy határrész vagy dűlőnév még ma is őrzi (Bakóc, Cucca, Balmaz, Hímes, stb.). Az a település, ami a honfoglalás után alakult, a tatárjárás idején teljesen elpusztult. Balmaz nevével - pusztabirtokként - írott forrásokban csak a 15. század elején találkozunk, amikor Zsigmond király mint Debrecen tartozékát Lázárevics István szerb vajdának adományozta. A település neve 1465-től bizonyosan Újváros. A Hunyadiak alatt Újváros virágzó mezővárossá fejlődött. Az állandósult hadiállapotok miatt a település 1591 és 1610 között lakatlan volt, majd csak az 1720-as évekre érte el ismét korábbi lélekszámát. Mária Terézia 1753-ban az Andrássy családnak adományozta az egész újvárosi határt. Ők alakították ki a majorsági gazdálkodást. Ekkor került sor arra, hogy a városi joggal bíró Újvárost ismét robotra kötelezhető faluvá süllyesztették vissza.
A másik nevezetes akciójuk volt a német lakosság Újvárosra telepítése 1766-ban. A falu 1798-ban a Semsey család birtoka lett. A 19. század második felében megindult itt is a kapitalizálódás. A már korábban is differenciált lakosság rétegződése felgyorsult. Újvároson a zsellérek száma mindig az országos átlag felett volt. 1877-ben megváltozott a település közigazgatási beosztása, Újváros Szabolcs vármegyétől Hajdú vármegyéhez került és járási székhely lett. 1989 március 15-én ismét városi címet kapott.

Kedvező a városnak az a sajátossága, hogy intim, csendes, Európában egyedülálló pusztai természeti környezetben terül el. A város jellegzetes eseménye, immár hagyománya az évenként megrendezésre kerülő Balmazújvárosi Kulturális Napok rendezvénysorozat (augusztus 20-át megelőző hét).

Balmazújváros a népi hagyományok őrzője a számos népi kismesterség művelésében is, mint citerakészítés, vesszőfonás, szíjgyártás, kalapkészítés, nádművesség.

A város neves szülöttei: Veres Péter író, Lengyel Menyhért drámaíró, Soós Imre színész, Sarkadi Imre író, Holb Margit iparművész, Palotai Erzsébet festőművész.

A multiláda állomásai:

Az első két pontot a város főterén kialakított parkban találjátok, itt könnyen lehet parkolóhelyet is találni, innen nincs messze a 3. pont sem. A 4. pont kicsit távolabb található, kb. 20 perc sétával (vagy 5 perc autózással :) ) elérhető.

1. pont: Főtér

A tér közepén álló másfélszeres életnagyságú katonaalak és mögötte hatméteres oszlopon a kitárt szárnyú turulmadár az első világháború áldozataira emlékeztet.

A jelszó első részét (GCBMZV-1) a parkban lévő szobortól jobbra, a kőfalon, első függőleges sorban találjátok, alulról a harmadik táblán, a 8. név első három betűje.

2. pont: II. világháborús emlékmű

Hondromatidisz Rigasz mészkőből készült, lehajtott fejű, nőalakja a II. világháború áldozatainak állít emléket. A szobrot körülölelő műkő posztamenseken az áldozatok nevei olvashatók.

Itt találjátok a jelszó második részét egy emléktáblán (GCBMZV-2). A 4. sor első szavának utolsó betűje + a következő szó.

3. pont: Strand

A településközpontban, a Semsey-kastélytól nem messze található a gyógyvízű termálfürdő és strand, amely egész évben nyitva tart. Van termál- és úszómedencéje is. Strand

A megadott ponton egy mágneses mikroládát keress a jelszó 3. részével, ha a mikroláda nincs meg a helyén megtalálod a pótjelszót filctollal felírva (GCBMZV-3).

4. pont: Hagyományőrző íjászpálya

A Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport nevű civil szervezet Balmazújvároson és környékén folytat közhasznú tevékenységet a környezet- és természetvédelem, a nevelés-oktatás, ismeretterjesztés és kutatás terén. Tagszervezetük, a Balmaz Hagyományőrző Íjász Kör alakította ki az egykori Lődombon az íjászpályát, ahol az íjászat mellett honfoglaló őseink kultúráját is bemutatják és népszerűsítik.

Itt találjátok a ládát (GCBMZV-4). Az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.
Csak óvatosan! :)

További látnivalók:

Semsey Múzeum

Balmazújvárosban volt földbirtokos a magyar tudomány és kultúra egyik legnagyobb mecénása, a mineralógus Semsey Andor. A régen katolikus iskolaként működő Semsey Múzeumban tartott kiállítások bemutatják a terület néprajzát, irodalmi és kulturális hagyatékát. Koordináta: N 47° 36,711' E 21° 20,649' 99 m [GCBMZV+múzeum]

Műemlékjellegű értéke a városnak a Semsey-kastély (a kastély a múzeummal szemben található), valamint a római katolikus és a magyar református templom, a német református templom, és a városháza.

Kalapműhely

Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít a városban a természetes alapanyagból - birka gyapjúból - való pásztorkalapok készítése. A város egyik neves szülötte Mihalkó Zoltán kalaposmester, akinek már apja és nagyapja is ezt a mesterséget űzte. A műhelyt jelenleg unokaöccse, Mihalkó Gyula kalaposmester vezeti. Kalapkészítő műhely  N 47° 36,448' E 21° 20,412' 97 m [GCBMZV+kalap]

Veres Péter szülőháza

Veres Péter író, politikus. Szülőháza ma emlékház, az író a II. világháború végéig élt és dolgozott itt. A régi - XIX. század elején épített - ház kiállításában az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben. Aki szeretne szétnézni a portán annak a szemben lévő házba kell beszólni és a néni szívesen beenged. Koordináta:  N 47° 36,914' E 21° 20,012' 88 m [GCBMZV+Veres]

Szállás, étkezés

Forrás: www.balmazujvaros.hu

Kellemes sétát és jó láda vadászatot kívánok!

u.i.: Ha még nem fáradtál el a sétában és egy kis zöldet szeretnél látni, járd végig a Veres Péter Emlékpark tanösvényét! :)

2010.04.18 A multi utolsó két pontja megváltozott!

2010.08.12 A láda áttelepítve, az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.

2011.07.15 Az eltünt pótjelszó pótolva.

2013.12.05 Átadták a felújított Semsey kastélyt.

2013.12.07 A mai napon ingyen látogatható a kastély'
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (297 db): környezet: 3.99 rejtés: 3.60 web: 4.07 átlag: 3.89

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Munyesz 2018.05.31 19:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az első "láda" leírása helyes: az emlékmű jobb oldalán az első név (bal szélső) oszlop alulról a 3. táblán alulról a 8. név. A 3. láda és a pótjelszó nincs meg, a 4. láda átázva, penészedve. Jelszó olvasható. [Geoládák v2.2.4]

anettx 2018.04.30 19:32 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.3]
Alföldi bolyongás - 2. nap
A debreceni városnézés után még ez is belefért, eltartott egy darabig, mire meglett a frappáns jelszó.

Bl4st3r & Amy 2018.04.20 22:30 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Paleo.team 2018.04.15 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Ancs 2018.04.15 15:18 - Megtaláltam
Sping walk in Hajdúszoboszló event utáni levezető találat.
Meglepően szép Balmazújváros központja, hasonlóan nagyot csodálkoztam, mint mikor Hajdúböszörményben jártam. Jó látni, hogy a mezővárosok is szépülnek!
1. pont: Mint utólag kiderült, nem jól értelmeztem a leírást. Vagy jól értelmeztem, és a leírás rossz? Felülről a nyolcadik tuti nem jó, még fénykép szerint sem. Alulról talán...
2. pont: Rendben.
Az első két pontnak helyet adó tér nekem nagyon tetszett, főleg így tavasszal, a rengeteg tulipánnal.
3. pont: Láda sehol, pótjelszó sehol, rejtő nem elérhető telefonon. 2014-es az utolsó megtalálása, 2016-ban lépett be utoljára, vagyis inaktív.
A hely, mármint a strand környezete is rendben van, szépen kialakított ez is. Mivel többen írták, hogy a jelszó kitalálható, így mentünk tovább.
4. pont: A láda belseje rommá ázva, de a jelszó még olvasható.
Az íjászpályán van néhány igazán aranyos kis épület, kár, hogy nincs karbantartva. Hazafelé a kocsiban volt két tippem a jelszóra, az első bejött. :)
Összességében szép hely, de a ládát ideje lenne adoptáltatni.
Köszi

20180415_143823_HDR20180415_144016
20180415_14402420180415_144140
20180415_144244_HDR20180415_144502
20180415_15020420180415_151239
20180415_15195720180415_152000
Dr.Lada 2018.04.15 08:41 - Megtaláltam
Elkövetve :-) [g:hu 1.5.4]

nagyfeco 2018.04.10 08:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.10
Koszonom a rejtest. Detto ugy jartam, mint Ystray kollega. Logbook atazva.

20180204_122220 
ystray 2018.02.22 11:40 - Megtaláltam
Szép város Balmazújváros, rég jártam ott.
Az első pont leírása számomra nem volt teljesen egyértelmű, ezért biztonság kedvéért körbefényképeztem a szobrot. A második pont utána gyorsan meglett.
A harmadik ponttal volt problémám, akárhogy kerestem, nem találtam meg a mágneses mikroládát.
A negyedik pont azonban gond nélkül meglett.
Itthon elgondolkodva azonban ki tudtam találni a jelszavat.

IMG_20180222_105545IMG_20180222_110131
IMG_20180222_110519IMG_20180222_113213
IMG_20180222_114217 
KTTNTZSDSETZS 2018.01.01 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtalálható.
3. láda a strandhoz vezető út leágazásánál és nem a strandnál található.
4. láda beázva. Íjász pálya Debrecen felőli bejáratával szemben keresendő.

zsolty23 2017.11.17 16:33 - Megtaláltam
Az első pontnál nem volt teljesen egyértelmű, hogy melyik nevet kell leolvasni, de aztán összeállt a kép. A harmadik pontnál pedig a névelőt nem kell figyelembe venni.
Köszönöm a rejtést!

rajho 2017.11.04 12:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Az ijaszpalyanal a logbook szet van azva, de nem volt lehetőségem megszárítani. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ásványvadász 2017.11.03 10:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Gondjaink akadtak a jelszóval, bár minden pontot könnyen megtaláltunk.
Az első pontnál nincs harmadik tábla, a helyén az alulról nyolcadik név lesz jó.
A második pontnál már kiderül ha eddig valami nem jó.
A harmadik pontnál a jelszórészlet egy névelővel több a kelleténél. Azt hiszem ez okozta nálunk a gondot.
A negyedik pont ládája beázott, a füzet vizes.
A rejtő segítségével sikerült a jelszó összerakása, amit ezúton is köszönünk.

cipollino 2017.10.15 16:05 - Megtaláltam
Közös ládázás Vironiával. Köszi

Vironia 2017.10.15 16:05 - Megtaláltam
Hortobágyról hazafelé tartva egy röpke városnézés a kellemes őszi napsütésben! Köszönöm a rejtést.

TD Adventure 2017.10.01 10:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.29
Kellemes vasarnapi seta

Ich.. 2017.09.03 13:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.82
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

IMG_20170903_115237IMG_20170903_115229
Klari2006 2017.08.24 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Sánta8 2017.08.24 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

gege68 2017.06.27 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

riasztos csapata 2017.06.24 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.62
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben otthonról, fényképek később. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
A pontok mindegyike megtalálható a leírás alapján. Az 1. ponton nem ártana egy kis pontosítás, hiszen három oldalon is nevek találhatók az oszlopon. Az ABC elején kell kezdeni és a 8. nevet is alulról kell számolni. A 2. ponton a felirat megkopott, nehezen olvasható, de azért kitalálható. A 3. ponttal kicsit elbíbelődtünk, nem ott kerestem elsőre, ahol megtaláltam. A mágnes kicsit gyengécske, de reméljük nem vész el a doboz. A 4. ponton viszont a láda teljesen elázott, a logbook penészes, vizes. Ezt sürgősen cserélni kellene. Valószínűleg a fedél nem zár rendesen. Sajnos az egyesületi csereláda nem fér be a rejtekhelyre, így cserélni nem tudtuk. A dobozt kitörölgettük, de a logbooktól újra vizes lesz.
A jelszó tetszett, gyerekkorom óta használom ezt a kifejezést. Úgy látom mások is.

-1-2
-3-4
-5-6
Meg egy kicsit elhanyagolt

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (416 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu