geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
675. Balmazújváros (GCBMZV)
A város címer
A város címer
A városközpont a Semsey kúriával
A városközpont a Semsey kúriával
A strand
A strand
1.pont
1.pont
2.pont
2.pont
Veres Péter emlékház
Veres Péter emlékház
A múzeum udvara
A múzeum udvara
Semsey múzeum
Semsey múzeum
Múzeumban
Múzeumban
Íjászpálya
Íjászpálya

Szélesség N 47° 36,719'
Hosszúság E 21° 20,539'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.01 13:00
Megjelenés időpontja: 2003.08.08 19:00
Utolsó lényeges változás: 2018.11.25 12:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: arrabona
Felhasználó: arrabona
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 432 + 2 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Piros kereszt
2018. november 25. A ládát a rejtővel egyeztetve karbantartottam. Újra kereshető: rajho.


Wap:
Multi geoláda:
1. pont: A parkban lévő szobortól jobbra, a kőfalon, első függőleges sorban, alulról a harmadik táblán, a nyolcadik név első három betűje.  N 47° 36,719' E 21° 20,539' 97 m [GCBMZV-1]
2. pont: Az emléktábla negyedik sorában az első szó utolsó betűje + a következő szó.  N 47° 36,733' E 21° 20,545' 94 m [GCBMZV-2]
3. pont: Mágneses mikroláda a strandnál  N 47° 36,799' E 21° 20,716' 88 m [GCBMZV-3]
4. pont: A jelszó utolsó része a ládában található.  N 47° 36,557' E 21° 21,344' 90 m [GCBMZV-4] A láda az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az Alföld egyik jellegzetes mezővárosát, Balmazújvárost szeretném bemutatni ezzel a ládával.

Megközelítés:

Autóval: Debrecen felől indulva a 33-as úton a Látóképi csárdánál kell elfordulni jobbra, ez az út egészen a központig vezet. Hajdúböszörmény felől a 35-ös útról kell még a városban lefordulni az autópálya felé és tovább menni a nem túl jó minőségű úton, amely szintén bevisz egészen a központig. Ha az ijászpályához mész akkor itt fordulj jobbra.  N 47° 36,630' E 21° 21,355' 90 m [GCBMZV+kereszt(eződés)]

Vonattal vagy busszal: Mindkettő a városközpontban tesz le és innen már csak egy rövid kis séta a park.

A város:

Balmazújváros az Alföld sajátos, mezővárosi jellegű települése Hajdú-Bihar megyében. A nagy kiterjedésű város két jellegzetes alföldi táj, a Hortobágy és a Hajdúság határán fekszik. A város közigazgatási területén két természetes élővíz található, a Hortobágy folyó és a belterületi főgyűjtő vizét befogadó Kadarcs-Karácsonyfok-csatorna. A várostól 3 kilométerre folyik az 1953-ban épített Keleti Főcsatorna. A mai Balmazújváros környéke már ősidők óta lakott terület. Az Árpád-házi királyok idejében több kisebb helység alakult ki a határában, nevüket egy-egy határrész vagy dűlőnév még ma is őrzi (Bakóc, Cucca, Balmaz, Hímes, stb.). Az a település, ami a honfoglalás után alakult, a tatárjárás idején teljesen elpusztult. Balmaz nevével - pusztabirtokként - írott forrásokban csak a 15. század elején találkozunk, amikor Zsigmond király mint Debrecen tartozékát Lázárevics István szerb vajdának adományozta. A település neve 1465-től bizonyosan Újváros. A Hunyadiak alatt Újváros virágzó mezővárossá fejlődött. Az állandósult hadiállapotok miatt a település 1591 és 1610 között lakatlan volt, majd csak az 1720-as évekre érte el ismét korábbi lélekszámát. Mária Terézia 1753-ban az Andrássy családnak adományozta az egész újvárosi határt. Ők alakították ki a majorsági gazdálkodást. Ekkor került sor arra, hogy a városi joggal bíró Újvárost ismét robotra kötelezhető faluvá süllyesztették vissza.
A másik nevezetes akciójuk volt a német lakosság Újvárosra telepítése 1766-ban. A falu 1798-ban a Semsey család birtoka lett. A 19. század második felében megindult itt is a kapitalizálódás. A már korábban is differenciált lakosság rétegződése felgyorsult. Újvároson a zsellérek száma mindig az országos átlag felett volt. 1877-ben megváltozott a település közigazgatási beosztása, Újváros Szabolcs vármegyétől Hajdú vármegyéhez került és járási székhely lett. 1989 március 15-én ismét városi címet kapott.

Kedvező a városnak az a sajátossága, hogy intim, csendes, Európában egyedülálló pusztai természeti környezetben terül el. A város jellegzetes eseménye, immár hagyománya az évenként megrendezésre kerülő Balmazújvárosi Kulturális Napok rendezvénysorozat (augusztus 20-át megelőző hét).

Balmazújváros a népi hagyományok őrzője a számos népi kismesterség művelésében is, mint citerakészítés, vesszőfonás, szíjgyártás, kalapkészítés, nádművesség.

A város neves szülöttei: Veres Péter író, Lengyel Menyhért drámaíró, Soós Imre színész, Sarkadi Imre író, Holb Margit iparművész, Palotai Erzsébet festőművész.

A multiláda állomásai:

Az első két pontot a város főterén kialakított parkban találjátok, itt könnyen lehet parkolóhelyet is találni, innen nincs messze a 3. pont sem. A 4. pont kicsit távolabb található, kb. 20 perc sétával (vagy 5 perc autózással :) ) elérhető.

1. pont: Főtér

A tér közepén álló másfélszeres életnagyságú katonaalak és mögötte hatméteres oszlopon a kitárt szárnyú turulmadár az első világháború áldozataira emlékeztet.

A jelszó első részét (GCBMZV-1) a parkban lévő szobortól jobbra, a kőfalon, első függőleges sorban találjátok, alulról a harmadik táblán, a 8. név első három betűje.

2. pont: II. világháborús emlékmű

Hondromatidisz Rigasz mészkőből készült, lehajtott fejű, nőalakja a II. világháború áldozatainak állít emléket. A szobrot körülölelő műkő posztamenseken az áldozatok nevei olvashatók.

Itt találjátok a jelszó második részét egy emléktáblán (GCBMZV-2). A 4. sor első szavának utolsó betűje + a következő szó.

3. pont: Strand

A településközpontban, a Semsey-kastélytól nem messze található a gyógyvízű termálfürdő és strand, amely egész évben nyitva tart. Van termál- és úszómedencéje is. Strand

A megadott ponton egy mágneses mikroládát keress a jelszó 3. részével, ha a mikroláda nincs meg a helyén megtalálod a pótjelszót filctollal felírva (GCBMZV-3).

4. pont: Hagyományőrző íjászpálya

A Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport nevű civil szervezet Balmazújvároson és környékén folytat közhasznú tevékenységet a környezet- és természetvédelem, a nevelés-oktatás, ismeretterjesztés és kutatás terén. Tagszervezetük, a Balmaz Hagyományőrző Íjász Kör alakította ki az egykori Lődombon az íjászpályát, ahol az íjászat mellett honfoglaló őseink kultúráját is bemutatják és népszerűsítik.

Itt találjátok a ládát (GCBMZV-4). Az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.
Csak óvatosan! :)

További látnivalók:

Semsey Múzeum

Balmazújvárosban volt földbirtokos a magyar tudomány és kultúra egyik legnagyobb mecénása, a mineralógus Semsey Andor. A régen katolikus iskolaként működő Semsey Múzeumban tartott kiállítások bemutatják a terület néprajzát, irodalmi és kulturális hagyatékát. Koordináta: N 47° 36,711' E 21° 20,649' 99 m [GCBMZV+múzeum]

Műemlékjellegű értéke a városnak a Semsey-kastély (a kastély a múzeummal szemben található), valamint a római katolikus és a magyar református templom, a német református templom, és a városháza.

Kalapműhely

Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít a városban a természetes alapanyagból - birka gyapjúból - való pásztorkalapok készítése. A város egyik neves szülötte Mihalkó Zoltán kalaposmester, akinek már apja és nagyapja is ezt a mesterséget űzte. A műhelyt jelenleg unokaöccse, Mihalkó Gyula kalaposmester vezeti. Kalapkészítő műhely  N 47° 36,448' E 21° 20,412' 97 m [GCBMZV+kalap]

Veres Péter szülőháza

Veres Péter író, politikus. Szülőháza ma emlékház, az író a II. világháború végéig élt és dolgozott itt. A régi - XIX. század elején épített - ház kiállításában az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben. Aki szeretne szétnézni a portán annak a szemben lévő házba kell beszólni és a néni szívesen beenged. Koordináta:  N 47° 36,914' E 21° 20,012' 88 m [GCBMZV+Veres]

Szállás, étkezés

Forrás: www.balmazujvaros.hu

Kellemes sétát és jó láda vadászatot kívánok!

u.i.: Ha még nem fáradtál el a sétában és egy kis zöldet szeretnél látni, járd végig a Veres Péter Emlékpark tanösvényét! :)

2010.04.18 A multi utolsó két pontja megváltozott!

2010.08.12 A láda áttelepítve, az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.

2011.07.15 Az eltünt pótjelszó pótolva.

2013.12.05 Átadták a felújított Semsey kastélyt.

2013.12.07 A mai napon ingyen látogatható a kastély'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (305 db): környezet: 4.01 rejtés: 3.63 web: 4.08 átlag: 3.91

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

caffeldorado 2019.09.07 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

zkardos 2019.08.18 18:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.19
Megtaláltuk! Jó kis séta volt. Köszönjük a rejtést.

Puhapracli 2019.08.14 19:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

dobozipatikus 2019.08.04 08:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

carmin 2019.07.25 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

DSC07671DSC07675
DSC07681DSC07692
Szandidani 2019.07.24 20:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

csehipest 2019.07.22 09:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Fixis 2019.07.15 10:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Kerékpáros találat.
Itthon esett le, hogy a negyedik pontnál a jelszórészlet helyett a felhasználó nevét jegyeztem fel. Felhívtam, készségesen segített. Köszönöm!

aryes78 2019.07.13 19:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pappgyorgy & Aniko 2019.07.11 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v2.2.5]

Pogánypeti 2019.07.03 10:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.2y]
Ezzel a találattal letudtam mindkét balmazújvárosi ládát... :)
Az 1. pontnál tényleg alulról a 8. név a helyes, a többi pont stimmelt. Érdekesség, hogy a Google Streetview-n a láda rejtése mennyire tökéletesen látszódik... :)))
Köszi a rejtést!

H+W 2019.06.03 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Caldera 2019.05.21 12:20 - Megtaláltam
Ok. köszönöm.

Picipoci66 2019.04.26 13:49 - Megtaláltam
Apával.

Szabó família 2019.04.26 13:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.3a]

Az jelszóval problémáim voltak, a rejtő segített.

"A jelszó első részét (GCBMZV-1) a parkban lévő szobortól jobbra, a kőfalon, első függőleges sorban találjátok, alulról a harmadik táblán, a 8. név első három betűje."

Itthon a képeket nézve a 8. név nem, de alulról a 8. név jó.

A jelszó ötletes :-)

MimiTiti 2019.04.21 12:12 - Megtaláltam
Ősökkel ládáztunk egy nagyot. Köszönöm a rejtést!

Pumba9 2019.04.21 12:12 - Megtaláltam
Hurrá. Újabb láda a gyűjteménybe. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mirtt 2019.04.21 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Bogi és Zoli 2019.04.20 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

traxx 2019.04.05 14:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.13
😀


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (446 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu