geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
667. Nagybakónaki szurdok (GCNBKN)
Befelé az erdőbe
Befelé az erdőbe
Felülről
Felülről
Források
Források
Tavacska
Tavacska
Útközben
Útközben
Szurdok I.
Szurdok I.
Szurdok II.
Szurdok II.
Sziklatömb
Sziklatömb
Létrák
Létrák
Segítség
Segítség

Szélesség N 46° 33,654'
Hosszúság E 17° 1,488'
Magasság: 277 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.02 13:30
Utolsó lényeges változás: 2017.10.24 09:55
Utolsó változás: 2019.08.19 10:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Adri & Junior, waneqr, Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 330 + 1 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást csardi készítette.


Rejtekhely : N 46° 33,654' E 17°01,488' Hagyományos láda (8 cm * átm. 11 cm) a nagybakónaki homokkő szurdokban. Ha felülről közelítesz, először egy lejtős acél lépcsőn, majd egy meredekebb létrán ereszkedsz lefelé. Következik a legmeredekebb létra, amelynek az alja egy kiugró sziklapárkányon nyugszik, ezen a párkányon "földszinten", egy kinyúló kőnyelv alatt találod a ládát.
Kérlek, hogy a ládát eléje tett kődarabokkal rejtsd el, és a szakadék felőli zárókövet a kőnyelv alatt ne mozdítsd el, mert az védi a kicsúszástól.
Tartalék virtuális jelszó a legfelső, lejtős acél lépcső legfelső korláttartó oszlopán, a külső oldalon.

A ládába TravelBug helyezhető.

Útvonal javaslat
A rejtő sziklafal egy nem mindig járható szurdok végfalát jelenti, ezért a megközelítést a szurdok végigjárása nélkül, a szurdok végpontjánál a létrákon lefelé ereszkedve javaslom.
Ekkor Újudvar irányából (GCNKTV) érdemes közelíteni a távközlési tornyhoz vezető aszfaltos úton, majd a K- kek sáv és K3 kék háromszög jelzések mentén. Az adótorony közelében is lehet parkolni, de megfelelő időjárás esetén kényelmesebb az aszfaltos útról a jelzett földúton jobbra letérni, és az útmenti keskeny erdős sávot keresztezve, széles mező kínálkozik parkolásra  N 46° 33,542' E 17° 1,249' 305 m [GCNBKN+parkoló].
A rejtőhely egyúttal a BFNP által kialakított, jó 6 km-es körutat jelentő E-tanösvény egy szakaszának jellemző pontját is jelenti. Ha a BFNP körtúra további útvonalát követed a láda begyűjtése után, a monumentális Csibiti-szurdok is feltárul előtted.
Egy rövidebb, nagyjából 2 km-es körútra is fel lehet fűzni a megközelítést a K-kek sáv és K3 kék háromszög jelzések mentén, útba ejtve a bakónaki források völgyét.

Szurdok
Felső pannon-tengeri homokkőbe, homokba és márgába ékelődött vízmosta Kőszikla-szurdok a környék egyedülálló érdekessége. Ez a vadregényes hely Kőszikla-szurdok néven ismert, de akad a helyiek közül, aki Kiciklának hívja (talán egykori félrehallás alapján). Benne halad végig a K3 kék háromszög jelzés. Az egyre mélyülő meredek homokkő sziklafalak csodálatos formákat mutatnak. A meder vize a rétegesen elhelyezkedő homokkövek alól és az úgynevezett könnyező falakból szivárog. A sziklákat nagy telepekben borítja a májmoha.

Homokkő
A megnevezés több, erősen eltérő megjelenésű és tulajdonságú kőzetfajtát takar. A közös bennük az, hogy összetételükben legnagyobb arányban kvarchomok szerepel. Képződésének első fázisa az, hogy a tengeri vagy tavi homokos üledék alsóbb rétegei a felsőbb vastag üledékréteg nagy nyomása alatt tömörödnek, vizet veszítenek, és a szemcséket valamilyen, a vele együtt lerakódó finom eloszlású ásványok vagy az üledéket átjáró vízből kicsapódó anyagok összecementezik. A rendkívül kemény kvarcszemcséket mész (karbonátok), agyag, szilikát (kova), gipsz vagy vasoxidok is cementálhatják. A rétegek kialakulása lassú folyamat, ezalatt a környezet erősen átalakulhat, az egyes rétegek eltérő összetételűek lehetnek. A cementáló anyagoktól függően a később felszínre kerülő homokkő egyes rétegei eltérő mértékben tudnak ellenállni a környezeti behatásoknak, így a víz és fagy romboló hatása elképesztő szépségű és változatosságú formákat alakíthat ki.

A nagybakónaki homokkő
A Zalai-dombság felszíni formái sok hasonlóságot mutatnak a Zseliccel, jóllehet az utóbbi kétszázötven millió év során a földtani múlt az idő legnagyobb részében nem alakult azonos módon. Viszont a legutóbbi 10...15 millió év történései hasonlóságot mutatnak, mivel ekkor egyaránt a Paratethys óceán, majd ennek utódaként a fokozatosan beltengerré váló és kiédesedő vizű Pannon-tenger uralta a Dél-Dunántúl túlnyomó részét. A Zselicben az óidei hegység elsüllyedése nagyjából 20 millió éve történt, így a zömében mélységi kőzetekből, meg óidei homokkövekből és vulkanitokból álló medencefeneket közvetlenül fiatal tengeri üledékek fedik (többnyire több száz méternyi rétegvastagságban). A Zalai-dombság területén az óceán és szárazföld váltakozó előrenyomulása miatt - amely az Óidőt követő 250 millió során ment végbe - mészköves és törmelékes mélytengeri eredetű rétegek is rejtőznek a fiatal pannon rétegek alatt. Mind a Zalai-dombságban, mind a Zselic vidékén a Pannon-tenger üledékrétegéből a felszín megemelkedése után az erózió munkálta ki a dombhátak formáit. A mélységi törésvonalak fölött kialakult völgyrendszer errefelé jellegzetesen észak-dél irányú.
Az egykori Pannon-tenger homokos-agyagos üledékeiből képződő zalai homokkő agyagos-meszes kötésű, így bizonyos hasonlóságot mutat az agyagkő változataival (aleurit, homokos agyagkő, agyagos homokkő).
A homokkő réteg fölötti lazább kőzetek gyorsan az erózió áldozataivá válhatnak, és ezeknek a hatásoknak - ha sokkal lassabb folyamat során is - de a homokkő sem tud ellenállni. A homokkő viszont elég szilárd ahhoz, hogy ellenálljon a saját súlyától bekövetkező omlásoknak, ezért alakulhatnak ki függőleges szurdokfalak és meglepő formák.


Nagybakónak községről
Nagybakónak két község, Bakónak és Száka egyesüléséből jött létre. Zsáktelepülés Nagykanizsától 14 km-re, észak-keletre a Zalaapáti-hát kistájon (3.4.2.3). Szőlőhegyek karéjában, dombokkal körülölelt, katlanszerű völgyben fekszik, melyen a Bakónaki-patak folyik keresztül. A falu nevét a helyi legenda egy Bakó nevezetű molnárhoz köti, aki eszerint kisegítette volna Kálmán királyt Dalmáciába történő utazása során... A kevésbé romantikus források szerint a falunak, mint királyi birtoknak a haszonélvezete a középkorban a mindenkori királyi bakó jövedelmét jelentette.
A faluban 1900-as évek elején még több mint 1500 ember lakott, a lakosszám mára harmadára csökkent. Építészeti értékeket képviselnek a népi építészet és a polgári építészet itt megjelenő formái. A település emlékeit és hagyományait falumúzeum mutatja be. Keresztülhalad a településen a Rockenbauer Pálról elnevezett DDK turistaút, ami egyben az E7-es nemzetközi útvonal része.

Figyelem!
A szurdok látogatása havas, jeges időben nem ajánlott.
Esős időben is veszélyes lehet a csúszós felületek miatt, ahogy a létrákkal is vigyázni kell.
Nem kell folyamatos életveszélyre készülni, de óvatosnak kell lenni, különösképp a gyerekekkel. Megfelelő körültekintés mellett járható a szurdok.Köszönet Adri & Junior és Waneqr játékostársaknak a telepítésért és a korábbi gondoskodásért.

Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (219 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.52 web: 4.66 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

GYEZegzug 2019.10.11 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.47
Köszi szépen a lehetőséget.

NZs 2019.10.08 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.96
Zalakarosi kesingtúra 9/3.
A nagybakónaki Zrínyi Miklós utca folytatásában, a mező szélén hagytuk Geopelt pihenni, az "út" további része nem neki való. Száraz időben viszont idáig nyugodtan el lehet jönni normál személyautóval is, persze óvatosan, figyelve a nyomvályút. (A "parkoló" koordinátái: N46 33.426 E17 01.671) Az erdei mélyútról hamarosan egy szép mezőre értünk, és feltárult előttünk a TV-torony teljes életnagyságban. Az elágazásnál jobbra térve rövidesen a szurdok vaslépcsőjénél találtuk magunkat, innen kezdődött a buli! Nagyon tetszett mindkettőnknek ez a hely, mostani pár napos kiruccanásunk egyértelműen legszebb helye volt! (Nagyon ritkán adok környezetre 5-öst, de itt mindent összevetve kijár.) Lemásztunk, fotózkodtunk, felmásztunk, aztán újra le, egészen a csúszós, nagy kövekig, a patak medrébe. Szerencsére most csak egy jelentéktelen kis erecske csörgedezett a szakadék mélyén, így megúsztuk szárazon. Nagyon sokáig nem volt érdemes elmenni a mederben, nem akartunk nyakig sárosak lenni, látni meg onnan is mindent láttunk, amit érdemes. A rejtek célszerű, valóban kissé merész, de egy kevés figyelemmel szerintem megóvható a mugliktól. Nagy élmény volt ezt a helyet megismerni, köszönjük.
Túránkat a szomszédos TV-torony ládájával (GCNKTV) folytattuk.
NZs & Dóri

12
3cuki kis logbook :-)
56
79
1011
ifilevente 2019.09.29 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Úrhidai Kincskeresők 2019.09.28 11:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Gyönyörű helyeken jártunk, izgalmas volt a "kincskeresés", ez volt életünk első ládája, egyből siker! :)

BozsekBN 2019.09.28 11:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Szuper rejtés volt! Nagyon élveztük a keresést.

v.bogika 2019.09.22 14:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.35
Szeptemberi túracélpontunk a Kőszikla-szurdok volt. Előtte a TV tornyot látogattuk meg.

Közvetlenül a torony "alatt" álltunk meg a kocsival. Innen a kőkeresztnél balra bementünk a szántóföldre és követtük a földutat, amely az erdősáv mentén balra kanyarodik. Ezt követően ha egyenesen megyünk tovább a forrásokhoz érünk, ha balra fordulunk ismét, akkor pedig a szurdok létráihoz. Igazából mi pont a végétől indultunk, de fordítva jobb lett volna, így pont lehet tenni egy laza kört.

Baromi jó a szurdok, tök izgi a létrák, lépcsők, a képződmények. Nekünk ez nagyon nagy élmény volt (hasonlóval az Ördögároknál találkoztunk). Maga a ládarejtés elég merész helyen van, de amúgy simán abszolválható az észrevétlen "elővétel". :)

Köszi a rejtést!

TothA67 2019.09.15 15:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.00
Nagyon szép helyen található, érdemes felkeresni!
Köszönjük!

ballasz 2019.09.14 12:40 - Megtaláltam
Nagyon szuper hely. Azért lementem a ládához. [Geoládák v2.2.5]

anettx 2019.09.10 10:28 - Megtaláltam
TFTC!
Tuti hely:) [Geoládák v2.2.5]
Amilyen kicsi annyira látványos a hely! Ez a kihagyhatatlan kategória számomra.
Kesserbarát a rejtek is! Köszi!
Mire a lépcső tetejére visszamásztam épp érkezett egy kéktúrás kesser.

gcnbkn-DSC06152gcnbkn-DSC06163
markovicsa 2019.09.10 09:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Kéktúra közben megtaláltam, kis letérő a kék jelzésről. Megérte, nagyon szép a szurdok. anettx kesserrel összefutottam, néhány szót váltottunk, majd folytattuk utunkat ellenkező irányban.

DSC00059DSC00060
DSC00063DSC00064
sgbt 2019.08.24 16:59 - Megtaláltam
Meglett! [Geoládák v2.2.5]

L.Gergo 2019.08.22 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.29
Bringatábor során. Köszönöm, hogy megmutattad ezt a helyet, egészen lenyűgöző! A turistaszállóban töltöttük az éjszakát, aki arra jár mindenképp ajánlom! Jelképes összegért kaptunk egy minden jóval felszerelt szállást.

attbuda 2019.08.21 10:48 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

Dóra2011 2019.08.20 09:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Nagyon jó kirándulás volt. A szurdokban élmény menni, és a létrákon is.

IMG_20190820_094037IMG_20190820_094133
IMG_20190820_094808IMG_20190820_095257
Terdik Család 2019.08.20 09:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
A 3 ládát érintő túrát a források völgyétől indítottuk, így a szurdokot alulról kezdve jártuk végig. A korai időben sok helyen csúszós volt az agyag, sikerrel feljutottunk a felső szintre.
Köszönjük a rejtést.

Eszti és Robi 2019.08.20 09:55 - Megtaláltam
Köszönjük Terdik családnak ezt a jó kis dupla napot, ennek a része volt egy kis ládázás a környéken. Mi nem hallottunk még a helyről, tetszett!

Screenshot_20190820-201753_GPX Viewer20190820_094231
20190820_09485220190820_095820
20190820_09544620190820_093838
Ajtony 2019.08.18 12:00 - Egyéb
A láda eltűnt. Gyakorlatilag azonos koordinátán, de eltérő módon újra rejtve, egyúttal tartalék jelszó is került ki.

kissss 2019.08.16 17:55 - Megtaláltam
DDK közben kerestem. Sajnos két nappal megelőztem az eltűnt láda pótlását. A képek alapján kérem a megtalálás elfogadását. Köszi! :)

[Jóváhagyta: Ajtony, 2019.09.14 19:06]

IMG_20190816_174131IMG_20190816_175501
IMG_20190816_175930 
szikizso 2019.08.07 21:48 - Egyéb
Piros kereszt A láda az utolsó logok alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda valódi állapotát! Üdv: ládadoki

kutyaapu 2019.08.03 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2019.08.04 08:38]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (345 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu