geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
667. Nagybakónaki szurdok (GCNBKN)
Befelé az erdőbe
Befelé az erdőbe
Felülről
Felülről
Források
Források
Tavacska
Tavacska
Útközben
Útközben
Szurdok
Szurdok
Erózió
Erózió
Homokfal
Homokfal
Létrák
Létrák
Rejtek
Rejtek

Szélesség N 46° 33,655'
Hosszúság E 17° 1,502'
Magasság: 272 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.02 13:30
Utolsó lényeges változás: 2016.11.04 07:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Adri & Junior, waneqr
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 268 + 1 sikertelen + 9 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást csardi készítette.KŐOMLÁS MIATT A SZURDOK SZIKLÁS RÉSZE EGYELŐRE NEM KÖZELÍTHETŐ MEG; RENDBERAKÁSIG IDEIGLENESEN MEGSZÜNTETVE
Kétállomásos ládasor a nagybakónaki szurdok és a cserkész-eszperantó források érintésével, egy majd 2 km-es körúton.

1. Források  N 46° 33,549' E 17° 1,815' 258 m [GCNBKN-1] Az első jelszórészlet a források közötti emléktáblán szereplő sorszámnévből a szám.
2. Szurdok  N 46° 33,655' E 17° 1,502' 272 m [GCNBKN-2] A második részletet a szurdok végében találod. Itt két létra vezet felfelé, az egy-két lépcsőfokos fellépőt nem számítva. A láda kő alatti üregben lapul, még mielőtt kezdenél felmászni az alsó, tényleg létrának nevezhető létrára.

A ládába TravelBug helyezhető.


Útvonal javaslat
A multi pontjai egyúttal a BFNP által kialakított, jó 6 km-es körutat jelentő E-tanösvény egy szakaszának jellemző pontjait is jelentik. Ha a BFNP körtúra további útvonalát követed a láda begyűjtése után, a monumentális Csibiti-szurdok is feltárul előtted.
Ennél rövidebb, nagyjából 2 km-es körútra is fel lehet fűzni a multi pontjait a kék kek sáv és kék háromszög kék háromszög jelzések mentén.
Újudvar irányából (GCNKTV) is megközelíthető a szurdok a kék kek sáv túristaúton.

Források
A völgyben megbúvó források mellett már az 1930-as évektől táboroztak a kanizsai cserkészek, és a források első nevüket is tőlük kapták. Ezek a források azonban majd 50 évre a feledés homályába merültek. Majd az 1970-es évek végén a kanizsai természetbarátok és az eszperantisták kiépítettek itt két forrást, melyeket két világhírű eszperantistáról, Baghy Gyuláról és Kalocsay Kálmánról nevezték el. Később az öregcserkészek kiépítettek egy víznélküli emlékforrást, az Árpád forrást.

Szurdok
Felső pannon-tengeri homokkőbe, homokba és márgába ékelődött vízmosta Kőszikla-szurdok a környék egyedülálló érdekessége. Ez a vadregényes hely Kőszikla-szurdok néven ismert, de akad a helyiek közül, aki Kiciklának hívja. Benne halad végig a kék háromszög jelzés. Az egyre mélyülő meredek homokkő sziklafalak csodálatos formákat mutatnak. A meder vize a rétegesen elhelyezkedő homokkövek alól és az úgynevezett könnyező falakból szivárog. A sziklákat nagy telepekben borítja a májmoha.

Homokkő
A megnevezés több, erősen eltérő megjelenésű és tulajdonságú kőzetfajtát takar. A közös bennük az, hogy összetételükben legnagyobb arányban kvarchomok szerepel. Képződésének első fázisa az, hogy a tengeri vagy tavi homokos üledék alsóbb rétegei a felsőbb vastag üledékréteg nagy nyomása alatt tömörödnek, vizet veszítenek, és a szemcséket valamilyen, a vele együtt lerakódó finom eloszlású ásványok vagy az üledéket átjáró vízből kicsapódó anyagok összecementezik. A rendkívül kemény kvarcszemcséket mész (karbonátok), agyag, szilikát (kova), gipsz vagy vasoxidok is cementálhatják. A rétegek kialakulása lassú folyamat, ezalatt a környezet erősen átalakulhat, az egyes rétegek eltérő összetételűek lehetnek. A cementáló anyagoktól függően a később felszínre kerülő homokkő egyes rétegei eltérő mértékben tudnak ellenállni a környezeti behatásoknak, így a víz és fagy romboló hatása elképesztő szépségű és változatosságú formákat alakíthat ki. A világban fellelhető csodákhoz (például az Antelope Canyonhoz) nem mérhető a Pécs környéki - kvarc kötésű, magas vasoxid tartalom miatt vörös színű permi korú homokkőből felépülő - Babás Szerkövek formavilága, de a jellegzetességeket jól mutatják.

A nagybakónaki homokkő
Az egykori Pannon-tenger homokos-agyagos üledékeiből képződő zalai homokkő agyagos-meszes kötésű, így bizonyos hasonlóságot mutat az agyagkő változataival (aleurit, homokos agyagkő, agyagos homokkő).
A homokkő réteg fölötti lazább kőzetek gyorsan az erózió áldozataivá válhatnak, és ezeknek a hatásoknak ha sokkal lassabb folyamat során is, de a homokkő sem tud ellenállni. A homokkő viszont elég szilárd ahhoz, hogy ellenálljon a saját súlyától bekövetkező omlásoknak, ezért alakulhatnak ki függőleges szurdokfalak és meglepő formák.

Nagybakónak községről
Nagybakónak két község, Bakónak és Száka egyesüléséből jött létre. Zsáktelepülés Nagykanizsától 14 km-re, észak-keletre a Zalaapáti-hát kistájon (3.4.23). Szőlőhegyek karéjában, dombokkal körülölelt, katlanszerű völgyben fekszik, melyen a Bakónaki-patak folyik keresztül. A falu nevét a helyi legenda egy Bakó nevezetű molnárhoz köti, aki eszerint kisegítette volna Kálmán királyt Dalmáciába történő utazása során... A kevésbé romantikus források szerint a falunak, mint királyi birtoknak a haszonélvezete a középkorban a mindenkori királyi bakó jövedelmét jelentette.
A faluban 1900-as évek elején még több mint 1500 ember lakott, a lakosszám mára harmadára csökkent. Építészeti értékeket képvisel a népi építészet és a polgári építészet itt megjelenő formái. A település emlékeit és hagyományait falumúzeum mutatja be. Keresztülhalad a településen a Rockenbauer Pálról elnevezett DDK turistaút, ami egyben az E7-es nemzetközi útvonal része.

Figyelem!
A szurdok látogatása esős, vizes időben nem ajánlott.
Veszélyes lehet a csúszós felületek miatt, ahogy a létrákkal is vigyázni kell. Különös tekintettel a legalsó, létrának nem nevezhető lépcsőszerű fellépőre, melyet jobb egyszerűen kikerülni.

Nem kell folyamatos életveszélyre készülni, de óvatosnak kell lenni, különösképp a gyerekekkel. Megfelelő körültekintés mellett járható a szurdok.Junior telepítette az eredeti ládát, mely három ponton vezetett végig a szurdokon. Köszönet Neki, hogy felhívta a figyelmünket erre a nagyszerű helyre.


Állapot: megszűnt

Értékelés: értékelés (196 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.50 web: 4.64 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
atompyka 2016.11.01 15:00 - Egyéb
A szurdok - átlagos kiràndulónak - gyakorlatilag járhatatlan!

Lia és Sanci 2016.10.09 23:59 - Megtaláltam
Az eső tényleg mindent elmosott, magát a ládát nem kerestük, ezért képek alapján kérnénk az elfogadást. A szurdok most tényleg nagyon veszélyes!!

[Jóváhagyta: Ajtony, 2016.10.10 08:38]

IMG_20161009_125355IMG_20161009_125419
IMG_20161009_120653 
Green Eye 2016.09.16 15:25 - Megtaláltam
A források irányából közelítettem meg a szurdokvölgyet Old Eye és Pajti társaságában, mely gyönyörű, érdekes hely. A szurdok alsó lépcsője teljesen be van temetve törmelékkel, farönkökkel, hordalékkal.
Sokáig kerestük a ládát, sikertelenül.
Kérem a jelszó nélküli megtalálás elfogadását,
köszönöm.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2016.09.24 07:40]

Mozdulni se lehet
 
ENKELI 2016.09.04 - Egyéb
Megpróbáltuk a lehetetlent. Első ránézésre az volt. És egy kicsit félelmetes, mit okozott az eső.
A családdal azért megpróbáltuk, s kimásztunk - szó szerint csúszva mászva - a meredek oldalon. Az alsó fekvő létrát épp csak észrevettük a törmelékek alatt. A másik két létra még a helyén van. Csak az oda vezető utat akadályozza egy két kidőlt fa, leomlott partfal.
Február óra próbáljuk összehozni, hogy az egész család ráérjen, s eljussunk ide.
Alulról a forrásokat még meg lehet közelíteni, onnan talán egyszerűbb visszamenni a szurdokhoz, de csak saját felelősségre.
Remélem, ha egyszer kitisztítják valahogy, újra eljutunk ide, akkor is megcsodálhassuk a helyet.
A rejtést azért megköszönném, bár nem találtam meg a kőtörmelékek között.

IMG_20160904_111949
IMG_20160904_115121IMG_20160904_120009
picuresnagyur 2016.08.30 11:56 - Egyéb
A hír 08.29-i:
"A szurdokban vezető kék háromszög jelzésű ösvény jelentős részét elmosta az eső, agyagcsúszások, bedőlt fák, fatörmelékek és kőhordalékok nehezítik a haladást, helyenként akadályozzák is a továbbjutást. A tanösvény veszélyes lehet, ezért a következő napokban nem javasolt a túrázás a Kőszikla-szurdokban."
http://www.turistamagazin.hu/veszelyes-most-a-koszikla-szurdokban-turazni.html
reméljük tényleg csak néhány nap...

Csabi1993 2016.07.30 13:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.48
Párommal ötödik geoládánk volt.Nagyszerű környezet, minőségi leírás és rejtés.Remek délután volt.Köszönjük!

Jelszórészletet tartalmazó képet töröltem: 2016.09.05 Fonte (admin)

IMG_20160730_122603IMG_20160730_122651
IMG_20160730_122747IMG_20160730_123116
IMG_20160730_125704IMG_20160730_125928
IMG_20160730_125944IMG_20160730_132022
IMG_20160730_130256IMG_20160730_132200
Hofeherlupa&Nrb1 2016.07.09 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

rubin55 2016.07.01 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Érdekes és szép hely. Köszönöm :)

salem.macska 2016.07.01 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Nagyon szép hely, érdemes volt eljönni! :)

picuresnagyur 2016.06.03 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
Köszi

Koweemarci 2016.06.01 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk :) , bár a terep kicsit nehéz volt. Gabi&Kovi.

nknadam 2016.05.28 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

bagolyvera 2016.05.28 13:00 - Megtaláltam
Hihetetlenül jó hely, de elég veszélyes! Főleg ennyi eső után, nagyon csúszós volt, a TV toronytól indultunk.
Nagyon tetszett!!! Köszönöm a rejtést!

uno20001 2016.05.16 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

hinia lux 2016.04.17 11:23 - Megtaláltam
Meglepődtünk, hogy mennyire jó hely. Nem gondoltuk, hogy ilyen jó szurdokot találunk egy eldugott zalai falu mellett. Gyönyörű tavaszi zöldellő erdő fogadott, mindenféle növény virágzott éppen.
Három ládát szedtünk le egy túra alatt: Nagybakónaki szurdok, Tv torony, Csibiti szurdok 7.24 kilométer lett két és fél óra alatt.

Szurdok
dabcsi 2016.04.17 10:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Megtaláltuk, köszönjük, hogy megmutattátok. (Sajnos a túra utáni szalonna sütögetést nem dokumentáltuk :-)

DSCN1032DSCN1036
DSCN1033 
molesjani49 2016.04.01 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Priszi 2016.03.19 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Kismaszat 2016.03.17 14:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.18
Köszönjük a rejtést!

nmárti 2016.02.14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.19
Esegetett már az eső, beázott a fényképező:( Köszi a rejtést, ide vissza kell jönni!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (278 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu