geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
656. Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke (GC400B)
Az eltűnt erdő az égből...
Az eltűnt erdő az égből...
... és a földről
... és a földről
A fa (2003)
A fa (2003)
Közelebbről...
Közelebbről...
Korona
Korona
A másik oldal
A másik oldal
Cincérbogár
Cincérbogár
Kultikus ősi bejegyzés a juhásztól
Kultikus ősi bejegyzés a juhásztól
2008 - a vég kezdete
2008 - a vég kezdete
2009 - fél korona
2009 - fél korona
2010 - alig hajtott
2010 - alig hajtott
2011 - a teljes pusztulás
2011 - a teljes pusztulás
2012
2012
2013
2013
2014
2014
2015
2015
2016 - a bicikli érzékelteti a méreteket
2016 - a bicikli érzékelteti a méreteket
Az eredeti ok még mindig látszik
Az eredeti ok még mindig látszik
Az óvott utód - sokára lehet csak méltó
Az óvott utód - sokára lehet csak méltó

Szélesség N 46° 56,175'
Hosszúság E 17° 36,605'
Magasság: 320 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.07.27 17:00
Utolsó lényeges változás: 2017.10.14 09:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI, SP, LG
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Megtalálások száma: 292 + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


KIVONAT:
Valódi ládát keress a kidőlt törzs keleti oldalán, középtájt, talajszinten. Pótjelszó az egykori tájékoztató táblán.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


A fa utolsó évei

Ez a láda 2003-as eredeti kihelyezésekor az akkor még kifogástalan állapotú, különleges szépségű ősbükk bemutatására készült - majd az évek alatt sajnos pusztulásának krónikásává is vált (ahogy ez a gyenesdiási fa esetében is történt). A megtalálók bejegyzéseiből, fotóiból jól követhető, ahogy több száz éves története végén éppen ebben az időszakban száradt ki, majd anyagának fokozatos pusztulásával 2016. tavaszán ki is dőlt. (De legalább jól dokumentáltuk: egy ilyen történet követése - szóljon az bármiről - nagyon szép szerepe egy rejtésnek.)
A történetnek viszont a halál nem feltétlenül a vége, csak egy állomása. 2016. májusában, amikor a láda tematikus átalakításáról, esetleg felszámolásáról kellett döntenem, a helyszínen annyira megindítónak találtam a földre zuhant, romlásában is monumentális testet, a körülötte megváltozott környezetet, a fa emlékét, hogy a sok évnyi virtualitás után inkább még valódi ládával meg is erősítettem a rejtést - lényegében az eredeti helyen, a webanyag fejlesztése mellett. Továbbra is nyitott a tematikus bővítés lehetősége, de a fa történetét halálával is, önállóan is elég erősnek tartom egy ládához.

Erdőirtás

Éghajlatunkon a természetes zárótársulás az erdő: emberi bevatkozás híján az anyatermészet idővel mindent beerdősítene. A kultúrtájban viszont az erdők leginkább az egyéb célokra kevésbé használható hegyvidékeken maradnak meg - ezek nagy részét is szisztematikusan művelik. A Káli-medencét északról határoló fennsík megkapó szépségű zöld lankái is erdőirtás eredményei, melynek ezen a magasságon szokatlanul nagy kiterjedése a műholdképen is feltűnő.
Ezen erdőirtás egyetlen élő tanújául hagyta meg fánkat az utókornak a források szerint a terület egykori gazdája, a Halász-család. (Az egykori tájékoztató tábla az erdőirtás kapcsán a "múlt század második feléről" beszél (immár a kétezres években), de az erdőterület családi magántulajdonként való említése inkább a XIX. századot valószínűsíti.)

A 400 éves bükk és emléke

A vizsgálatok szerint fánk a XVII. század első feléből származhatott, így - fentiek szerint - jó kétszáz éves, impozáns példány lehetett már, mikor túlélőként egyedül maradt, hogy még közel két évszázaddal később, a kétezres évek elején is a tekintetet messziről vonzva álljon a mezőn - mintha hívná a fáradt vándort a Balatonhenye-Kapolcs földút mentén: gyere az árnyékomba, pihenj meg!

A bükkerdőt jellemzően magasra nyúló, sima, egyenes törzsek oszlopcsarnokaként ismerjük, de a magányos példányok masszív oldalágakat, impozáns, szétterjedő lombkoronát növesztenek - mint ez is.
Utolsó, hivatalosan feljegyzett körmérete 2009-ből 564 cm. A hatszázasok elit klubjába ugyan végül soha nem lépett be, de látványos, különleges szépségű, szabadon terjeszkedő lombkoronájával, ágszerkezetével, környezetével, az azt uraló impozáns helyzetével sokan az egyik legszebb hazai bükkfaként tartották számon. A mindezen tényezőket figyelembe vevő ún. Nadler-pontozás szerint (Pósfai György: Magyarország legnagyobb fái c. könyvének függeléke nyomán) a bükkök között ez volt az első helyezett.

Aki látta egészségben, nyári lombjában, az érezhette különlegességét, kisugárzását, a hely szellemét - hogy újra és újra el kell ide látogatni. Az első években a 2003. nyarán kihelyezett geoláda naplófüzete sok kedves bejegyzést őrzött meg véletlen megtalálóktól is: turistáktól éppúgy, mint az itt legeltető juhásztól.

Viszont már a doboz történetére is baljós árnyak vetültek: a geoládát többször cserélni kellett - méghozzá nem egyszerű elveszés, hanem láthatóan módszeres, visszatérő, rossz szándékú rongálás miatt. A láda sorsa ezek miatt két év után a virtualizálás lett.
Mindebből már sejthető volt, hogy rossz szándékú vandálok is járnak erre, akiknek a figyelmét szintén magára vonta a fa. A villámcsapásnál ugyanis valószínűbbnek látszik, hogy 2008-ban a törzs belsejében az égési nyomokat oktalan emberi pusztítás okozta. Minden jel szerint ez vezetett két év alatt a fa kiszáradásához: a bejegyzések és a fotók tanúsága szerint 2009-ben a korona nagy része már elszáradt, és 2010-ben hajtott gyengén utoljára. 2011-ben már halott volt, de a korhadó anyag még önmaga emlékműveként dacolt az elemekkel. Az évek alatt aztán leszakadtak a roppant oldalágak, míg végül 2016. tavaszán az addigra már szinte teljesen lagallyazódott törzs is kidőlt. (Utólagos engedelmükkel a játékostársak fotóiból is válogattam a kronologikus áttekintéshez.)

Így tűnt el vele végül az a régi-régi erdő is, melyből annak idején megmaradt. Akármi is vezetett ide, bármennyi is lehetett volna még szerencsésebb esetben hátra, a történet a végével együtt kerek és megindító annyira, hogy ha magát az élő fát már nem tudjuk, akkor helyette ezt a történetet mutassuk meg a ládával. Benne az azóta a régi fa emlékére telepített utóddal, és a kultúrtájhoz szokott szem számára csúnyácskának tűnő, elbokrosodó mezővel, mely mégiscsak az élet természetes folytatása.

Megközelítés

Két kiemelt megközelítési mód ajánlható: egyik Balatonhenye, a másik Kapolcs felől. A cél a kettejüket összekötő, kb. 5 km hosszúságú, sárga turistaút kb. felénél van: Balatonhenyétől akár kerékpárral is jól járható, és könnyen követhető, Kapolcsról terepileg kicsit nehezebb, és rosszabbul jelzett az út. Viszont elsősorban nem is ez dönt, hanem az érkezési irány, és a további tervezett úticélok (esetleg geoládák), mivel a két említett falu közúti távolsága a dombvidéket kerülve közel 35 km.

a) Balatonhenye felől

A Káli-medence északi peremének eldugottabb, csendesebb, ám szintén igéző szépségű zsákfalucskája Balatonhenye. A turisztikailag felkapottabb középső részekről ide már ritkábban vetődik turista, pedig érdemes. Köveskálról indul ide az egyetlen aszfaltos közút.
A falu északi végén kellemes pihenőhelyet és parkolási lehetőséget is találunk. Innen indul tovább észak felé Kapolcsra a S turistajelzés, mely célunkhoz vezet - gyalog vagy kerékpárral. (Az autó képességeitől és vérmérséklettől függően megfelelő időjárási körülmények mellett innen nem lehetetlen az autóval való továbbhaladás sem részben vagy egészben a célig, de felelősen azért nem merném ajánlani.) Az út a történetben is említett erdőirtáson, nyílt terepen vezet, enyhe, kerékpárral is teljesíthető emelkedéssel, eleinte kővel szórt, később földúton - kb. 2.5 km.

Aki vonzódik az öreg fákhoz, Balatonhenye közelében egy másik komoly bükköt is talál.

b) Kapolcs felől

A hagyományos nyári fesztiváljáról jól ismert Kapolcs a Tapolca-Veszprém közúton jól megközelíthető. Innen a S vagy a S+ jelzéseken lehet a célhoz jutni - erdei sétával. Előbbi (kb. 2.5 km) rögtön az elején a Királykőig (GCMUVL) le is küzdi a szint túlnyomó részét, utóbbi (kb. 2 km) hosszabban, de egyenletesebben emelkedik.

Rejtés

A nagyjából dél felé kidőlt törzs keleti oldalán, középtájt, talajszinten (de nem kívülről mellé téve!) hagyományos, normál méretű doboz található.
Az eddigi virtuális jelszó pótjelszóként működik tovább a pár méterrel dél-keletre ültetett utód mellett, az ide áthelyezett, egykori információs tábla alsó élén.

Ládatörténet

Az eredetileg 2003. nyarán kihelyezett doboz 2004. ill. 2005. nyarán is sajnálatosan, módszeres pusztítás nyomán megsemmisült.
2005-től virtualizálva működött.
2016. májusában a fa pusztulása után újra valódi láda került a fa maradványaihoz, és a webanyag is megújult.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (193 db): környezet: 4.44 rejtés: 3.86 web: 4.20 átlag: 4.17

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

aicon 2018.03.15 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

hacsabi 2018.02.11 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.78
Köszönöm a rejtést

Cseber 2018.01.24 15:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.17
Megtaláltam. Köszi.

27265338_1832616693435310_163657602_o 
gyalogk 2018.01.24 15:48 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.12
Megtaláltuk,köszi.

laszloistvan 2017.12.30 15:00 - Egyéb
Szolidan télies túrán barátokkal, Kapolcsról érkezve pótoltam a valódi ládát. Pótjelszó is tovább üzemel.

joove 2017.12.29 11:29 - Megtaláltam
Hó, jeges szél: igazi téli körülmények. A fa meg így kidölve is impozáns látvány. Köszönjük a rejtést.

Benedek_Vulkán 2017.12.26 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Zivatarlány 2017.12.26 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Maszat1 2017.10.07 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk pótjelszóval, a ládát nem találtuk. Köszönjük a lehetőséget. Ez a 400. találatunk. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

IMG_20171007_174008IMG_20171007_174045
anonymus13 2017.04.29 09:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.78
Köszi a rejtést!

Parmerozpazepan 2017.04.02 12:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Fantasztikus, csendes, rejtett zuga a vidéknek. Gyönyörű hely... Szarvasokon, madarakon kívül senki nem volt a fennsíkon.
A fa és története valóban megindító, gratulálok a rejtőnek a fa végéveinek fényképes dokumentálásáért. A kidőlt törzs maradványai még most is lenyűgözőek.
Bringával Kapolcs felől, én a sárga csíkot javaslom, a keresztjelzés rosszabb állapotban van.
Láda rendben van, pótjelszó táblája romos állapotban, de még olvasható a felirat.

pliptai 2017.01.03 20:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.37
Szép nagy fa volt, kár érte! :( A Hennyei fennsík szép volt a ragyogó napsütésben! Köszönet a rejtésért!

DSC05877DSC05879
DSC05880DSC05884
DSC05885DSC05886
DSC05888DSC05889
molka 2017.01.03 13:30 - Megtaláltam
Köszi!

imageimage
imageimage
kópé1993 2017.01.03 13:27 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! Molkával és Pliptaival

P1030032P1030038
P1030035P1030041
Guzmotm 2016.11.06 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

zaskl 2016.10.31 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

Túracica&Geonyuszi 2016.09.24 11:22 - Megtaláltam
A fában lódarazsak fészkelnek,épp a láda környékén,így a pótjelszót kerestük.Köszi a rejtést!

benist 2016.07.02 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
A Király kőtől közelítettem meg az impozáns famaradványt. Egy rossz beállítás miatt az egyébként sem könnyen követhető S- jelzésről jócskán letértem. A dobozt nem, a pótjelszót megtaláltam. A láda leírt helyének környékén egy lódarázsnak nem tetszett jelenlétem.

james 2016.06.29 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

laszloistvan 2016.05.28 17:00 - Egyéb
Még 05.20-án helyeztem ki új valódi ládát, de az új webanyagot csak ma tudtam publikálni.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (308 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu