geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
648. Római Kori Villagazdaság (GCBLCA)

Légiósok

Légiósok

Mozaik

Mozaik

Pince

Pince

Felülről

Felülről

Amfora

Amfora

Folyosó

Folyosó

Az egyik épület

Az egyik épület

Udvaron

Udvaron

Naplemente a temetkezési helytől

Naplemente a temetkezési helytől

Szélesség N 47° 2,736'
Hosszúság E 17° 53,279'
Magasság: 344 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.07.22 03:34
Utolsó lényeges változás: 2020.02.28 16:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Anno Csipet csapat, újra: Sus, Madw, Anita, Reggel
Felhasználó: Reggel
Nehézség / Terep: 4.0 / 2.0
Megtalálások száma: 589 + 17 sikertelen + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
Az 2. koo. a fent megadott ponton mágnesesen rögzítve. Ne lent keresd!!
A 2 pont egy közelben lévő temetkezési helyen.

Balácára, egy római kori bemutató-, és a közelében lévő temetkezési helyre invitállak benneteket. A romkert
szabadon és ingyen látogatható, csak a benti kiállításokért kell
belépődíjat fizetni!!

A rejtésekről kérem, ne tegyetek fel fotókat! Ha a rejteknél mugli veszély van, akkor inkább küld el jelszó nélkülinek és elfogadom

Parkolni a  N 47° 2,554' E 17° 53,223' 344 m [GCBLCA+parkoló] lehet. Innen már csak 400m és már az első koo.-n is vagy. Itt találhatod meg mágnesesen rögzítve a 2. pont koo-t és a jelszó egy részletét.
Az első pont a bemutatóhely vezető régészének segítségével és áldásával került a rejtekbe. Ha nagyon nem találod a teremőrök segítenek! :-)
A 2. pont felé a  N 47° 2,934' E 17° 52,743' 341 m [GCBLCA+elágazás] elágazás felé érdemes menni. A rejtekben a jelszó második fele. Ez egy temetkezési helynél található.

A jelszó két részre van osztva!!!
Először a mikrokessben talált részt(PSW1), majd a dobozban lévő részt(PSW2) kell beírni.

Nyitva tartás
Leírás vége

Mindenkinek jó szórakozást kíván a rejtő csapat.

A kess 2004.04-től adoptálva lett.
A ládát felfüggesztettem, amig egy valódi geoládát telepitünk. Az egyszerü jelszóért sorry, a cél a kedvcsinálás volt, nem az, hogy visszaélést gerjesszek. Aki internetröl szerzett infó alapján küldött megfejtést, annak egészségére... Mindenesetre jó lecke volt.
------------------------------------------------------------------
Eddig a régi rejtő leírása, és most jöjjenek az új gazdák! :-)

Baláca
Baláca új honlapja

Veszprémtől mintegy 9 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában találhatók az egykori római földbirtok-központ maradványai, az 1910-es években még 30-40 főépületre és 100 melléképületre utaló halmozódásaival, feltárások nyomán napvilágra került falaival, kiállítást magába foglaló épületével, romkertjével.

A Balaton-felvidék tájegységéhez tartozó település római kori neve egyelőre ismeretlen. Az Itinerarium Antonini antik útleírásában a Savariát Aquincummal összekötő út Caesariana állomása a Balatontól északra kereshető. A balácai római villával való azonosítását azonban egyelőre egyetlen adat sem támasztja alá. A római település modern névadója a veszprémi káptalan közeli, azóta már lebontott baláca-pusztai majorsága volt. Lehetséges, hogy a római kori Pannonia provinciát átszelő átlós irányú út sem haladt át Balácán. Kisebb utak biztosították az összeköttetést, valamint a mezőgazdasági termelésre épülő gazdaság kereskedelmi kapcsolatait a Duna és a Balaton felé.

A szántóföldeket Nemesvámos és Veszprémfajsz határában egykor hosszan futó kerítésfalak határolták. A közeli források vizét (Nagykút, Kiskút, Ányos-kút) kerámiacsöveken vezették a földbirtok ugyancsak fallal körülvett 8,79 hektár alapterületű középpontjába. A körítőfalon kívüli jelenségek műhelyekkel, a közelí középkori település épületeivel vannak összefüggésben. A temetők a villaközpont falain kívül helyezkedtek el. A villa korai tulajdonosának monumentális, faragott kövekkel, halommal borított temetkezőhelye közelében mélyíthették földbe az elhamvasztott csontmaradványokat, edényeket, viseleti tárgyakat tartalmazó korai sírokat, míg a csontvázas temetkezési rítus későbbi sírjai inkább a körítőfal északi szakasza mentén, az északkeleti sarok közelében kereshetők.

A villa legkorábbi római kori emlékei a Kr. u. I. századból származnak. Az első épület is e század végén készülhetett el. A II. században eltérő tájolásban építették meg a főépület első helyiségeit, belső udvaros magját, amelyet a századok folyamán többször átépítettek, újabb belső udvaros épületet emeltek, amelyet azután apszisokkal, déli helyiségekkel bővítettek, majd az északi frontot is átalakították. A főépület építkezéseivel egyidejűleg dolgoztak a többi lakó- és gazdasági épületnél is. Nem túl vastag falakkal udvarokra, kertekre osztották az épületek közötti területeket. A római kori villagazdaságot a IV. század vége felé hagyták el. Az omladozó falak között műhelyeket rendeztek be, cölöpszerkezetű házakat húztak fel az Árpád-korban és a középkorban.

Kutatástörténet

Nemesvámos határa a XVIII. század óta ismert római leleteiről. A veszprémi káptalan tulajdonát képező szántóföldön előkerült római maradványokról első ízben 1904. november 6-án értesítették a veszprémi múzeumot. A Rhé Gyula vezette 1906-1907-es néhány hetes ásatások a főépület (I.) területén folytak. A feliratos téglákon, terra sigillátákon, bronztárgyakon, vaseszközökön, csonttárgyakon, érmeken kívül ekkor kerültek elő a Magyarország egyik legnagyobb villáját, Balácát méltán ismertté tevő mozaikpadlók és a rekonstrukciók összeállítására alkalmas falfestménytöredékek.

Az 1909-ben húzott kutatóárkokkal meghatározták a fallal körülvett villagazdaság északi felének valamennyi, 1976-ig ismert épületét, közöttük a II., fürdőnek tartott épületet, egy lakóházat (IX.), konyhát, vagy nyári tartózkodóhelyet (VIII.), bazilikát (?- VII.), egy bizonytalan eredetű, szabálytalan alaprajzú épületet (VI.). Valószínűleg ugyanebben az évben találták meg a főépülettől keletre fekvő, istállónak és kapubejárónak vélt III-as, valamint az V-ös épületet, ill. a IV-es számot kapott falmaradványokat.

1910-ben és 1925-ben emelték ki eredeti helyükről a négy mozaikpadlót, amelyek betonba ágyazásuk után a veszprémi múzeumba, illetve Budapestre a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek. Egy részüket később a tihanyi múzeum kőtárában állították ki.

1912-ben jelent meg a balácai ásatások eredményeinek első összefoglalása. A kézirat végleges összeállítása előtt vezetett kisebb ásatás a főépülettől délre eső területek kutatásainak szükségességét indokolta.

Az újabb, és egyben a balácai ásatások első szakaszának utolsó feltárására azonban csak 1926-ban került sor. A mintegy 560 folyóméter hosszú kutatóárokkal összesen három épületet határoztak meg. A X. épületet gyülekezésre alkalmas nyilvános teremnek, a XI-et lakóháznak tartották. A körítőfal délnyugati sarkánál pillérekkel tagolt folyosót tártak fel.

1926 és 1976 között a villagazdaság területét szántották, az I. és a II. épület felett legeltettek. A fallal határolt gazdasági központ teljes feltárására irányuló újabb kutatási program 1976-ban kezdődött meg. Sor került az I., a II., a III. a X., a XIII. épület kiegészítő feltárására és újabb épületek (XIV., XV., XVI.) meghatározására, valamint a villától kb. 600 m-re északra megépített korai temetkezőhely, az ún. Likas-domb kutatására.

1984-ben Hajnóczi Gyula tervei szerint elkészült a főépület (I). tömegében római házat idéző rekonstrukciója amelyben védett helyre kerültek a részben visszaszállított mozaikok, néhány falfestmény, s a tárlókban kiállított tárgyak, megnyílt a főépület körüli romkert az 1976 óta kutatott épületek konzervált falaival.

A további épületek kutatása folyamatban van.

K. Palágyi Sylvia

További adatok a közeli múzeumokról:
Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság

A múzeumról itt olvashatsz bővebben:
Villa Romana Baláca


Nyitva tartás:
2016-ban május 1 - október 30. között látogatható a kiállítóhely, keddtől vasárnapig:
- hétfő kivételével, hétköznap 09-18 óráig - pénztárzárás 17.30-kor
- hétvégén 10-19 óráig - pénztárzárás 18.30-kor

Technikai okok miatt 2016 május, szeptember és október hónapokban, szombatonként 17.00 órakor zárunk!

BELÉPŐDÍJAK

Felnőtt, teljes árú 800 Ft

Kedvezményes jegy* 400 Ft

Felnőtt, csoportjegy 600 Ft

Diák / nyugdíjas csoportjegy 250 Ft

Családi jegy (2 felnőtt + gyermekeik) 1 800 Ft

Kiegészítő jegy (felnőtt) 550 Ft

Kiegészítő jegy (diák) 200 Ft

Fotójegy 250 Ft

Videójegy 500 Ft

A készült felvételek kereskedelmi felhasználása a fenntartó külön hozzájárulása nélkül tilos. Egyéb, nyilvános helyeken történő megjelenésük esetén a " Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca" helyszínmegjelölés kötelező!

TÁRLATVEZETÉSI DÍJAK

Osztályoknak/nyugdíjasoknak

(mellé kiegészítő jegyet kell venni) 3 000 Ft

Csoportoknak magyar nyelven

(1-6 fő, mellé kiegészítő jegyet kell venni) 3 000 Ft

Csoportoknak magyar nyelven

(7-15 fő, mellé kiegészítő jegyet kell venni) 4 000 Ft

Csoportoknak magyar nyelven

(15 fő fölött, mellé kiegészítő jegyet kell venni) 5 000 Ft

Csoportoknak tolmácsolással

(1-30 fő, mellé kiegészítő jegyet kell venni) 6 000 Ft

Tárlatvezetés hétvégi felár 2 500 Ft

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

Múzeumi óra 500 Ft/fő

Múzeumi szakkör/múzeumi óra, kiadvánnyal

(kedvezményes diákcsoportos jeggyel igényelhető) 750 Ft/fő

Nyári tábor 2016

(tervezett turnusok: 2016.június 20-24.; 2016.július 4-8.) 19.500 Ft/fő/hét

AUDIO GUIDE

Magyar nyelven 500 Ft/2 óra

Angol nyelven 500 Ft/2 óra

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca Kiállítóhelyen sajnos nem áll módunkban elektronikus fizetőeszközöket elfogadni !

* Felnőtt (62-70 év között) / kedvezményes családi felnőtt (legalább két 18 év alatti személyt
kísérő, egy / két szülő vagy közeli hozzátartozó) / ifjúsági (6-26 éves) magyar és EGT állampolgárok részére

Az állandó kiállításokat ingyenesen látogathatják:

6 év alatti gyermekek
70. életévüket betöltött felnőttek
fogyatékkal élők (+1 fő kísérő)
az EMMI által kiadott, szakmai belépővel rendelkezők
legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai
szervezet tagjai
a közoktatásban dolgozó pedagógusok (pedagógusigazolvánnyal, magyar és EGT
állampolgárok részére)
minden hónap harmadik szombatján a 26 év alattiak illetve 18 év alatti gyermekek,
két közeli hozzátartozóval (magyar és EGT állampolgárok részére)
ICOM-kártyával rendelkezők
nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) minden látogató
újságírók (érvényes igazolvánnyal)
Tájak - Korok - Múzeumok-igazolvánnyal rendelkezők


free counters
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (431 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.31 web: 4.55 átlag: 4.45

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

vadalma28 2020.08.01 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

amlozek 2020.07.23 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.76
Megtaláltuk mindkét részt, az elsö nagyon megérte, szép környék. A második elég durván benne van a dzsumbujban, érdemes figyelni a tipikus kesser jeleket, úgy gyorsan megtalálni. Talán érdemes lenne máshova rejteni, mert ritkán karbantartott a terület.

tomikapc 2020.07.19 12:24 - Nem találtam meg
Sajnos csak az első pontot találtuk meg, a második pont GPS alapján egy dzsindásba vezetett, amit igyekeztünk átkutatni, de semmit sem találtunk. [Geoládák v3.4.1]

Vincenzo65 2020.07.16 15:51 - Megtaláltam
Két csodás helyszín! Az elsőhöz sajnos hátulról navigált a GPS. Búzatáblában elfogyott az út. Így a padon kero karbantartás is volt. Nagyon szépen karbantartott helyszínek. Ládahelyét lehet,hogy megérné átgondolni. Az a tíz méter nem méltó a csodás bemutatni valóhoz.

akosgy 2020.06.13 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.16
Idei első csobbanás a Balatonban. A 30+ fokhoz illőnek gondoltunk egy 80 km-es tekerést is, így Veszprémből futottunk neki a sajkodi strandnak. :) Az 1. pont szépen karbantartott helyszín, gyalogosan majd belülről is körbenézzük, most nem volt sok időnk. A 2. pont pedig a széttört sörösüvegek, óvszerek és egyéb melléktermékek alapján amolyan igazi vidéki randihelyszín... Köszönet.

Mizo6869 2020.06.13 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A második pontnál kicsit harcolni kellett a természettel. Mia, Piri (kutya), Zoli Érdről.

Csg12 2020.06.05 15:09 - Megtaláltam
Klasszikus hely. Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Soma00 2020.06.04 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Köszönöm a rejtést!

GCBLCA_1GCBLCA_2
voroscsalad 2020.05.18 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.75
Megtaláltuk, köszönjük szépen!

Beene 2020.05.10 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

akogesy 2020.05.09 15:59 - Nem találtam meg
Megtaláltam, köszi! Mobil appról nem lehet bevinni a megtalálást (iOS).

[Elutasította: Reggel, 2020.05.25 20:40]

ceeklali 2020.05.09 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Sikerült másodszorra. :)

kicsiscele 2020.03.07 10:30 - Megtaláltam
scele társaságában

scele 2020.03.07 10:29 - Megtaláltam
mögvan

Mira 2020.03.07 10:29 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Gábor66 2020.03.07 10:29 - Megtaláltam
Mira társaságában

antonia03 2020.03.01 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

DSS és Szandra 2020.02.21 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Megtaláltuk, köszi a rejtést. :)

paledina 2019.12.08 10:10 - Megtaláltam
-

emiGrant 2019.12.08 10:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
A ládát ma pótoltuk. Az új ládarejtek koordinátáit, magasságát, a ládaméretet és az új leírást, elküldtük a ládagazdának. Hamarosan megint kereshető lesz. Köszönjük, hogy elhoztál minket ide és további hosszú életet kívánunk a ládának.

-1-2
-3-4
-5-6
fcsaba 2019.08.18 10:00 - Megtaláltam
Igazán különleges hely; ilyen sok megmaradt ennyi idő távlatából! Megvártuk a nyitást és mindhárom tárlatot megnéztük. Igen gazdag a használati tárgyak gyűjteménye, a z épület belső (a mozaikokkal), valamint a fellelt kőszobrok is!

Kérem a fotók alapján a találat elfogadását!

[Jóváhagyta: Reggel, 2019.08.26 21:53]

IMG_20190818_100224IMG_20190818_102112
IMG_20190818_102355IMG_20190818_102506
darkwolf 2019.08.03 13:32 - Megtaláltam
Sajnos a keresés előtt nem olvastam el a legutolsó bejegyzéseket, így a képek alapján kérem az elfogadást.

[Jóváhagyta: Reggel, 2019.08.12 20:42]

P_20190803_132226P_20190803_151311
P_20190803_151405P_20190803_151929
P_20190803_151934 
Mirtt 2019.07.23 11:40 - Megtaláltam
Tavaly sikerült az első felét megtalálni a ládának, de akkor a 2. ponthoz már nem mentünk el. Ma végre újra erre vezetett utunk, így beugrottunk ide is. Sajnos nem olvastam előre a logokat, így fénykép alapján kérem elfogadni a találatot! Köszönöm!

[Jóváhagyta: Reggel, 2019.07.27 12:28]

villa2b 
Heni&Gábor 2019.07.15 09:25 - Megtaláltam
Veszprémbe indultunk a csopaki szállásunkról. Hirtelen ötlettől vezérelve álltunk meg a romoknál. Vártunk a pénztárnyitásra, majd körbejártuk a romokat. Visszafelé induláskor láttuk, hogy a láda megsemmisült és azt is, hogy hétfőn zárva van.
Kérlek, a képek alapján fogadd el a találatot!

[Jóváhagyta: Reggel, 2019.07.20 20:03]

Köszönjük!

20190715_10010620190715_092053
20190715_09170420190715_091316
20190715_100213 
Zugi 2019.06.27 15:34 - Megtaláltam
2. pont ládája megsemmisült.

[Jóváhagyta: Reggel, 2019.06.29 05:59]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (629 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.