geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
599. Lillafüred (GCLIVI)
Anna barlang bejárata
Anna barlang bejárata
A vízesés
A vízesés
Palotaszálló
Palotaszálló
István barlang bejárata
István barlang bejárata

Szélesség N 48° 16,377'
Hosszúság E 20° 37,442'
Magasság: 327 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.05.24 18:00
Utolsó lényeges változás: 2014.01.30 12:49
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: kofola
Felhasználó: Game Over
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 71 + 4 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A geoláda véglegesen megszűnt, nem kereshető!

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a geoláda kihelyezését 4358-2/2007. ügyiratszámú határozatában nem engedélyezte, indokolás: a geoláda kihelyezése botanikai értékekben gazdag élőhelyeket érint, a geoláda keresése védett növényeket, élőhelyeket veszélyeztetne.

1892 óta a Szinva és a Garadna patak találkozási helyét - ahol az utóbbi vize a Fazola Frigyes földuzzasztotta Hámori-tóba "gyűl" - hívják Lillafürednek. E Kazinczy Ferenc által "magyar Tempe"-nek nevezett térség a múlt század utolsó évtizedében Bethlen András, akkori földművelésügyi miniszter támogatásával kezdett üdülőhellyé válni, akinek javaslatára nevezték el Borsodvármegye főispánja egyik leánya br. Vay Lilla gróf Pejachevich Tivadarné kedves szép rokona nevéről Lillafürednek. Az 1927-30 között, neoreneszánsz stílusban épített kastélyt függőkert és hatalmas park veszi körül. A kastély tervezője Lux Kálmán. A szinva patak völgyére és a Hámori tóra nyíló kilátás gyönyörű az épületből. A Szinva-patak vízesésének moraja szintén hozzátartozik Lillafüred hangulatához.

Az István barlang természetes bejárata a műút feletti meredek hegyoldalban nyíló, 15 m mélybe nyúló üreg volt. A hagyomány szerint egy beleesett kutya nyomán behatolva fedezték fel. Kadic Ottokár 1913-ban a Bükk hegység barlangjaiban végzett ásatásai során ebbe, az akkor még csupán egyetlen teremből álló barlangba is leereszkedett kötélhágcsók segítségével. Az első feltáró kutatásra 1927-ben került sor, amikor kutatótárókkal sikerült a további, cseppkőképződményekben bővelkedő szakaszokba bejutni. Hogy a nagyközönség számára is járható legyen, a műút mellől 52 m hosszú mesterséges tárót hajtottak a Nagy-terembe, a barlang először felfedezett tágas üregébe. Azután kiépültek a betonjárdák, lépcsők, és bevezették a villanyvilágítást is. Így 1931-ben megnyithatták a barlangot az idegenforgalom számára. Ha 710 m-es hosszával nem is tűnik ki társai közül az István-barlang, de látványos cseppkőkincseivel annál inkább. A mészkő repedésein leszivárgó csapadékvizek oldott mésztartalmuk egy részét a barlangban lerakva, pompás álló és függő cseppköveket, gyönyörű oszlopokat és cseppkőbekérgezéseket hoztak létre, melyeknek változatos alakzatai megmozgatják a fantáziát, és a mesék tündérvilágát varázsolják a látogató elé.

A Hámori-tó mai alakját 1810-13-ban kapta, amikor K-i végén Fazola Frigyes megépítette a völgyzáró gátat. Természetes elődje, a Szinva édesvízi mészkő-lerakódása által visszaduzzasztott Fel-tó a XIV-XV. sz-ban a diósgyőri pálosok halastava volt, s böjt idején ellátta a szentléleki pálos kolostort is. Jelenlegi állapotában hossza 1200 m, zsilipekkel szabályozható mélysége 4-8 m, átlagosan 400 000 m3 vizet tárol. Legnaposabb partjain a II. világháború előtt fából való úszó szigetekkel tagolt strandfürdő működött, a víz hőmérséklete ugyanis helyenként elérheti a 20-23 C fokot. Telente rendszeresen befagy, koranyártól őszig jó csónakázási lehetőséget kínál; s - főleg pisztrángjai miatt - szinte minden évszakban kedvelt horgászvíz.

Az Anna barlang az alsó vízesés mellett található. Üregeinek javát 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők /hámorok/ folyamatosabb működtetése érdekében az itt fakadó bővizű források jobb hasznosíthatósága céljából tárót hajtottak az édesvízi mészkőbe. A szokatlan csipkeszerű mészképződményekkel díszített termekhez vezető vágatokat kiszélesítették, lépcsőket, fahidakat építettek hozzájuk. Az akkor "Csepegő-kő-barlang"-nak nevezett üregek híre gyorsan elterjedt. Korai látogatói közül legrangosabb Petőfi Sándor, aki, mint idézett útileveléből kitűnik, 1847 július 8-án járt benne (Ennek emlékére, 1973-ban, a költő születésének 150. évfordulóján kapta az üregrendszer legújabb nevét: Petőfi-barlang).

Geoláda mérete: 15x15x6cm. Sajnos a csipkebokornál lévő ládát eltulajdonították, ezért új helyre telepítettem. A láda egy tölgyfa mellett található! A terep VESZÉLYES!!!
Állapot: megszűnt

Értékelés: értékelés (67 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.02 web: 4.37 átlag: 4.34

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Motorosok 2006.09.24 16:48 - Egyéb
Olyan kedvet kapott a kiscsapat Muhinál hogy önállóan elmentek az első dobozukat megkersni amig a motorosok a környékbeli utakon motoroztak.

Csajok
 
Macok 2005.09.08 14:00 - Egyéb
Vasutaztunk, voltunk a tónál, megcsodáltuk a vízesést és mindét barlangba is sikerült bejutni. Sajnos ilyenkor már nem jön össze minden órában a min. 10 fő amiért kinyitják a barlangokat de 13 és 14 órakor volt fix túra amivel be tudtunk jutni.
Nagyon jól éreztük magunkat (és az alagút alatt is átmentünk párszor ami fölött a láda volt valamikor).

grolee 2005.01.17 23:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.95
A mai 3 láda közül ez volt a legjobb, kicsit küzdeni kellett érte, de a látvány megérte. Az idő is kedvezett, bár nem mászáshoz öltözött a csapat, mivel hirtelen felindulásbol döntöttünk, hogy megmásszuk, így lefelé kicsit necces volt a lejövetel. De túléltük. A rejtés és a hely is király.
guess.who leírásával egyböl oda lehet találni, Köszi érte.

Jó keresgélést: Andi, Angyalka, Jimmy & Rolee

guess.who 2005.01.16 16:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.01
Huhh... Utólag persze nem tűnik túl zűrösnek, de csak onnantól, hogy az ember rátalál a helyes ösvényre. :)
Többször elmentünk már a doboz alatt, egyszer már majdnem meg is kerestük, de a műszer rendetlenkedett, így kimaradt. Most, esti levezetésként pont jól jött.
A lényeg, hogy senki ne próbálja az alagút oldalában induló ösvénykét, mert nagyjából az alagút fölött végetér, ráadásul tényleg veszélyes. A helyes megoldás (szerintem) az alagúttól vagy 30 méterre Miskolc felé levő keskeny és meredek vízmosás; na ezen kell nekiindulni vagy 10 métert, és onnan egy ösvényke vezet jófelé...
Többen emlegették a Piros négyzet turistajel-et, de fölösleges azzal próbálkozni, mert pár tíz méter után arról is le kell térni, és még közben van egy lejtőirányú sziklagát, amin át is kellene menni.

A kilátás egyébként remek, a rejtés is tetszett, kétlem, hogy oda felmásznának illetéktelenek is, tehát a véletlen megtalálás lehetősége csekély. Összességében nagyon tetszett! :)

A doboz tartalma jelenleg
Szoke-Kiss 2004.12.29 11:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.16
Ez az első ládám ami 4-es terep fokozattal rendelkezett. Rá is szolgált erre, jól megdolgoztatott. Bizonyára hozzájárult ehez a téli nyálkás időszak is, bár szerintem nyáron sem sokkal egyszerűbb. Felfelé találtam egy ösvényt amelyen el tudtam indulni, de hamar be kellett hogy lássam, ezen nem érem el a célt. Mégis jó választás volt erre indulni, mert a lefele jövet - amit a rövidebb úton próbáltam meg elkezdeni - hamar életveszélyessé vált. Így hát visszafele is megmásztam mégegyszer a hegyet...
Az új helyre került ládát nekem a gps-em 22 m-el arrébb mutatta, ezért közzé teszem az általam mért adatokat - 8 m-es pontosság mellett: N:48.06,378 E:20.37,448

Gyombi 2004.12.28 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.38
Alig bírtam én is felmenni a hegyre, mert nagyon csúszott...a piros négyzeten indultam ezért, aztán toronyiránt GPS után. Csak miután a ládát megtaláltam, döbbentem rá, hol vagyok...:-)) Lefelé pedig elég neccesen mentem, fáról fára, végüla a sziklákról az útra egy alkalmas pillanatban, amikor épp nem jött semmi jármű az úton szerencsére...
Köszi a rejtést!

Team LBKR 2004.12.05 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.38
Ha már erre jártunk, emlékeztünk, hogy benne vannak GPS-ünkben a bükki geoláda koordináták. Aztán persze, hogy nem az ösvényen mentünk fel, de leküzdöttük. Ismét vendég keselőkkel voltunk...

Csotai csapat 2004.11.05 10:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.08
Szép környezet nehéz terep. 10 év alatti gyerekkel nem javaslom ezt a ládát megkeresni. Három lányunk felment a sziklára ( 10, 12, 15 évesek). Viszont a kilátás mindenért kárpotol. Itt éltünk Miskolcon,sokat jártunk a Bükkbe, de ilyen perspektivából még nem láttuk a Palota szállót. Fogadjátok meg a mű úttról az indulást igy könyebb a dolog.

@david 2004.11.02 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.36
Szép hely. Már egy korábbi időpontban kerestem, leirás nélkül, persze nem lett meg. Még akkor gondoltam, hogy van a buszig 15 perc miért ne keressem meg? Lementem a völgybe a patak mellett, de volt még 50m..
Most egyből meglett, öcsém gps nélkül egyből meglelte. Ami igazából veszélyes, hogyha egy gyanútlan autós vagy biciklis nyakába hull egy maroknyi kő.. kicsit behorpadnak
@david+ádám+tamás+áron

Tomi
Csaba 2004.10.24 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.07
Az előző logokból okulva a gyerekeket elküldtem kisvasútazni, amíg megkerestem. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire csúszik a cipőtalpam :-(
De azért egyben leértem.

MP 2004.10.16 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.48
Megtaláltam.
MP

Ernye bán Cserkészcsapat 2004.10.16 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.48
Ez tényleg elég nehéz terep.
Először nem akartuk elhinni, hogy tényleg arra kell menni, amerre. Keresgéltük egy darabig (közben esett az eső, úgyhogy érdekes volt felmászni), de megtaláltuk.
A lefele menet gyors volt...
Nem is tudom van-e még egy ilyen nehezen megközelíthető helyre rejtett láda.
A 799. sz. ERNYE BÁN CSERKÉSZCSAPAT nevében a megtalálók: Kováts Bence, Varga Bálint és Molnár Péter
Jó keresést!

sipkap 2004.10.15 17:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.48
Nem rossz, kétségtelen, hogy gyerekeknek nem igazán ajánlott terep. Lefelé egy kicsit érdekesebb volt, de egyben leértünk.

pulbrich 2004.09.19 14:51 - Egyéb
Csak hogy ellentmondjak Dragunovnak: pont ekkor jártunk mi is itt, de lemondtam a láda felkereséséröl, amikor láttam hova mutat a müszer. Nem tudom magam nekivágtam-e volna, de a két gyerekkel eszembe se jutott megprobálni. Kár, mert a helyszinen sok-sok egyéb rejtési lehetöség is van - igy a gyerekek kicsit csalodottak voltak.

--péter, Noémi, Veronika és a család egyéb tagjai

 
dragunov 2004.09.19 14:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.39
Különböző idők különböző emlékei kapcsolódna e helyhez, ezért nagy öröm bármikor idejönni. Most is fullos volt az itteni program, már amennyit az idő engedett: ebéd a Lilla panzióban, vonatozás, csónakázás, vízesés, séta...stb. Egy dolog azonban nem tetszett: a láda megközelítése. Ötletes, meg jó a rejtek (az előző még jobb és ötletesebb volt), de a megközelítése ÉLETVESZÉLYES! Persze, ez csak az én véleményem. Meg sem kockáztatnám egy geoláda elrejtésénél, hogy a lelkemen száradjon akár csak egy lábtörés esetleges bekövetkezése. Persze ki is hagyhattam volna, de ha egy geoládász idáig eljön, nem fogja kihagyni.

dragunov

jspanyik 2004.09.19 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.54
Talán ez volt az eddigi legnehezebb megtalálásom. Először a GPS jót mutatott, de nem hittem neki, azután amikor tévedett, akkor sajnos hittem. Félórás hiábavaló keresés után (majdnem minden fa tölgyfa), feladtam és elindultam vissza a parkolóba. Távozóban mégegyszer ránéztem a műszerre és akkor leesett a tantusz. Hát mit mondjak? Nem egy gyerekbarát láda (ezért adtam 4-est, különben jó a rejtés)!

 
juhturo 2004.09.18 18:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.93
Másodszorra - immár helyes koordinátákkal - meglett. Persze így könnyű. Nem volt újdonság a hely, régebben is voltam már itt, és akkor is a rövidebb úton érkeztem :o)

Balázs (és Zsuzsi a feljárónál várt.)

 
Mikulás 2004.09.03 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Még sosem jártunk Lillafüreden, pedig már sokat hallottunk szépségéről. Ma viszont nem hagytuk ki. A Palota szálló és előtte a Hámori-tó egyszerűen mesébe illő! A barlangokat most nem látogattuk meg, de a környéken sétáltunk egy jót. A ládát felkerestem, és gyönyörű helyen van kitűnő kilátással a szállóra! Kicsit mászni kell érte, de nem olyan gáz...

Zsu + Mikulás

keva 2004.08.29 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.03
ok.keva

zsorzs 2004.08.29 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.87
Hétvégén autók mindenütt. Alig bírtunk megállni. Először próbált megtréfálni a gps, de keva egyből mondta, merre kell indulni. Jó kis mászóka volt:-) Esős időben vagy télen valóban veszélyes is lehet.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (80 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu