geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
595. Pusztavár - Komlóska (GCPUVA)
Kilátás a Pusztavár kilátópontról
Kilátás a Pusztavár kilátópontról
Az egyik várfal romja
Az egyik várfal romja
A rejtek helye télen
A rejtek helye télen
Kilátás Komlóskára
Kilátás Komlóskára
Háttérben a Tokaji-hegy
Háttérben a Tokaji-hegy
A Huták felé
A Huták felé
A Zemplén alkonyatkor
A Zemplén alkonyatkor

Szélesség N 48° 19,773'
Hosszúság E 21° 27,177'
Magasság: 414 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.05.17 10:25
Utolsó lényeges változás: 2012.06.24 16:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: adamax, Kyra és guess.who
Felhasználó: guess.who
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Megtalálások száma: 287 + 4 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Komlóska, a Zempléni hegység déli részén található település gyönyörű környezetben fekszik, és történelme is bővelkedik érdekességekben. Ezért gondoltuk úgy, hogy itt rejtjük el első ládánkat, melynél a Komlóskán tősgyökeresnek számító Drev barátunk - akit sikerrel fertőztünk meg a geokesseléssel - is segédkezett.

A falu felett magasodik a Pusztavár-tető (426 m), melyen valaha büszke vár állott. A faluból egyébként egy nagyon alaposan kiépített és rendkívül érdekes tanösvény is indul - a "Telér tanösvény" -, melynek egyik állomása ez a hely. Aki esetleg nem siet, annak melegen ajánljuk a nyolcas formát leíró tanösvény véigjárását (az ösvény 4 óra alatt küzdhető le, amely 9 km hosszú és 500 m szintkülönbséget hidal át - kirándulásvezető füzet kérhető az Önkormányzatnál, tel.: 47/338-127).

A ládához vezető utunkat kezdjük el a Komlóska falu legelején található Malomkertnél, ahol egyébként az autónkat is letehetjük (N 48° 20.158 - E 21°27.096). Innen az erdőgazdasági útra térjünk rá, majd a 8. állomás feliratú táblánál induljunk el toronyiránt, és kövessük a piros T jelzést. A N 48° 19.799 - E 21° 27.160 koordinátájú pontnál elidőzhetünk, félelmetesen jó a kilátás Komlóskára (Pusztavár kilátópont). A csúcs elérése után jöhet a ládakeresés: a tetőről Komlóska irányába kell elindulni és egy szikla közvetlen környékén kell keresgélni.

A várról: a XIV. század második felében épült a Komlóskai-medence egyetlen természetes bejáratát képező völgy fölé emelkedő hegycsúcsra. Építtetője a falu akkori birtokosa, a Csirke-család volt. A XV. század folyamán már a Debrői-család birtoka. Ekkor foglalja el Giskra huszita vezér, akitől a vár sorsára nézve végezetes harcok árán Mátyás király veszi vissza. A vár ugyanis ekkor elpusztul és később már nem építik újjá. A Pusztavár elnevezés erre a hosszú romos időszakra utal. Az erődítmény téglalap alaprajzú volt és a két végén egy-egy körbástya erősítette. A monda szerint a hegyvidék többi várához hasonlóan föld alatti alagút kötötte össze a sárospataki várral. A várat és környékét az utóbbi években egyre jobban megtisztították, restaurálták. A kilátás lenyűgöző, a távolban a Bodrog folyó, és szép időben még Tokaj is látható. A másik irányban Komlóska hosszan elnyúló házsorai láthatók a környező hegyekkel.

Komlóskáról és környékéről: a Komlóskai-medencét az egykori vulkáni kitörési központokból kiinduló lávafolyások hozták létre. A zárt mélyedést közrefogó lávafolyások maradványai a medencét övező, egyvonalban elhelyezkedő peremi hegyvonulatokban (Barlang-hegy, Szkalka, Mogyorós-tető, Borz-hegy, Nagy-Papaj) keresendők. A medence felszínét később folyóvízi erózió formálta tovább. A település a legmélyebb völgybevágódásban helyezkedik el. A házak a szűk völgyben szorosan követik a patak, illetve az azzal párhuzamos út vonalát.

A történelme során többször elnéptelenedett és újratelepült falu (melyről az első írásos emlék 1395-ből származik és sokáig a Rákócziak birtokához tartozott) mai lakóinak ősei a XVIII. század első felében érkeztek Sáros vármegye északi részéről. Így lett Komlóska az egyetlen olyan magyarországi település, ahol a ruszin nyelvet, pontosabban annak szlovák elemekkel telített lemk nyelvjárását ma is beszélik. A környező magyar és szlovák falvak közé ékelődött kárpátukrán (ruszin) lakosságú Komlóska népe napjainkig megőrizte nyelvét és az Északkeleti-Kárpátok népeivel rokon kultúrájának sok elemét. A földrajzi zártság, a vallási és nyelvi elkülönültség eredményeként Komlóskán kizárólag görög katolikusok élnek, és ennek köszönhetően a környező településektől való eltérés következtében a hagyományos szellemi kultúrát egészen a legutóbbi időkig képes volt megőrizni az idegen hatásoktól.

Komlóskán számos vendégház és panzió található, éppen ezért ideális szálláshely a zempléni geoládák felfedezéséhez. A szállásfoglalást legegyszerűbben a Polgármesteri Hivatalon (telefonszámot ide majd beírjuk) keresztül lehet elintézni, itt akár 40 fős csoportot is képesek fogadni! Rendszeresek a ruszin nemzeti ünnepségek, a leghíresebbet augusztus első hétvégéjén rendezik. A falu közepén ruszin tájház, északi végében ruszin emlékpark (egy mostanában kialakított gyönyörű tóval) található. Érdemes őket felkeresni!

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Komlóska a Tokaj-Tolcsvai borvidék szerves része! A Tolcsván palackozott borok egy része a falu környékén terem. Sajnos az utóbbi években Komlóskán a művelt szőlőskertek száma megcsappant, ám a helyi hagyományoknak megfelelő borkészítést a környékbeli szőlőkben tovább gyakorolják a falusiak. Főleg a Furmint és a Hárslevelű számít gyakori nedűnek a faluban. Erős, testes, minőségi borok készülnek Komlóskán, a nemespenészes pincékben, hordókban tárolva igazi kincseket őriznek a helybeliek. Ínyencek bátran vásároljanak termelői bort, Drev külön ajánlata a Polgármesteri hivatallal szembeni lelőhely: Bernát bácsi borából mindig található otthonában is! :-) A geoláda elrejtésekor még sajnos korai az időpont, de a később érkezők részére elárulunk egy titkot: a 2002-es évjárat egészen kiválóra sikeredett!

Jó keresést, ládavadászatot!

Zsuzsi, Ádám és a friss geokesselő: Drev (Árpi)

Ládatörténelem
-----------------
2003.05.17. Kikerül az eredeti láda, rejtője adamax
2005. Kyra örökbefogadja
2010.09.05. A Kyrától örökbefogadott ládát leellenőriztük, a betelt logbookot kicseréltük, a dobozból a szemetet eltávolítottuk, a jelszót lecseréltük.
2012.06.24. A láda újratelepítve, ugyanott, de másik üregben várja a keresőket.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (211 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.57 web: 4.58 átlag: 4.65

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

duranyikd 2019.04.19 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Bagira 2019.03.09 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

hubics 2018.10.30 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.00
Megtaláltuk! Jó meredek volt. Eső után a faluból kivezető első szakasz rendkívül sáros volt, az erdőben már sokkal jobb volt a helyzet.

8F15DBC5-A1CD-40FD-A780-678A76AD58F99E24182E-AF3B-49CE-B363-EA59384D37C6
katica 2018.10.21 11:30 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.4]

ArkAngyal75 2018.07.13 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megvan, köszi

Hey-ho 2018.06.02 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

hohner 2018.05.01 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Toth417 2018.01.07 13:42 - Megtaláltam
Az év első ládázása. Komlóskát az aszfalton hagytam el, a második hídon, a szekérúton, majd a tanösvényen mentem, az elágazástól is maradtam a tanösvényen. Sajnálom, hogy teljesen tönkrement. A vár meglepően jól kivehető, a panoráma csodás útközben és fentről is. A turistautak kissé módosultak: a láda is a piros rom jelzés mellett van már. Az Erdőhorváti felé menő műútra leérő piros rom jelzés viszont megszűnt, le van festve, de még követhető. Köszönöm a rejtést!

djzoo 2017.10.28 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Jó túra volt. /Lassan megtelik a logbook. :o) / [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

itoros 2017.10.28 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk Köszönjük

fodor8peter 2017.07.20 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.00 súly: 3.95
Tanösvény romokban, benőve. Először a tuhun jelölt úton, a kocsma mellett próbálkoztam, de hamar elbuktam. A panziótól K-re, a buszmegállónál megy le egy földút, amin meg lehet közelíteni a felfelé menő ösvényt (itt még külön gyaloghíd is van a gázló mellett). Az erdő gyönyörű, a vár előtt kaszált szekérút. A várban viszont teljesen felnőtt a zöld, a jelölt ösvények követhetetlenek. Amúgy a vár impozáns méretű, a kilátás pazar. A leírás erős frissítésre szorul.

Evetke 2017.06.11 09:00 - Megtaláltam
.

lczandris 2017.06.05 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

stradic 2017.04.14 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.59
Megtaláltam Krisztával és Lizával

nazso.oszan 2016.12.27 14:00 - Megtaláltam
Gyönyörű napsütésben indultunk a várrom megtekintésére. A tanösvény nyomvonalát követve másztunk fel a hegytetőre. Sajnos az információs tábláknak csak a korhadt, törött romjait találtuk. Információ már szinte egyiken sem volt. A táblák helyét és nevét is inkább csak a navigációs szoftver segített beazonosítani. A 9. 10. és 11. állomásnak a nyomát sem találtuk, s itt a tanösvény nyomvonalát is nehéz volt követni. A kapaszkodásra és mászásra koncentráltunk, s fától fáig kerestük a megfakult jeleket. A várhoz felérve megpihentünk, s a látvány minden küzdelemért kárpótlást nyújtott. Ekkor vettük elő ismét a kütyüt, amely szerint a ládát már rég magunk mögött hagytuk, valahol a sziklák közt. Nem másztunk vissza érte, örültünk, hogy egyszer feljutottunk a havas csúszós "ösvényen". Lefele a szélesebb szekérúton mentünk, de mint már előttünk is írták, ennek a vége magánterületre visz. A patak kis hídján átkelve a Sólyomvár Panzió udvarára érkeztünk. A kiskapu nyitva volt, így az úton folytattuk a túrát a tanösvény első felének keresésével.
A vár nagyon tetszett, s meglepő, hogy ennyi megmaradt belőle, hisz több mint 600 éve elhagyott vár. Érdemes volt felmászni, ide. A szemünk elé táruló látvány csodálatos volt, s a hegytető napfényben fürdött. Köszönjük, hogy megmutattátok ezt a helyet, hisz nélkületek nem valószínű, hogy egyáltalán tudomást szerzünk róla.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.03.08 18:12]

20161227_13163520161227_134439
20161227_134516_v20161227_135910
20161227_14081520161227_140959_v
20161227_14202920161227_143001_v
20161227_14363920161227_143711
VP 2016.12.03 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.52
Zempléni csavargás.
Két hegymászás Komlóskáról (vár és szemben a Szkalka-szikla).
A "kő közvetlen közelében" itt nem túl informatív, mert más nincs is.

 
Karika72 2016.10.15 16:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.83 súly: 2.61
A terep legyőzése után a rejtek megtalálása sem egyszerű, mert kő az van
mindenfelé. Azért megtaláltuk. A kilátás gyönyörű.

Csizmások 2016.08.18 09:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Köszi! Régi vágyam volt ide feljutni!

SS850580SS850583
Vironia 2016.05.21 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Cipollinóval közös ládázás. Most jártam itt először, és csodás a kilátás mindenfelé! Köszönöm a rejtőnek, hogy megmutatta!! :)

cipollino 2016.05.21 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.38
Vironiával közös ládázás. Remek körpanoráma a lakótornyok romjainál. Jó volt ismét feljönni ide. Köszi.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (295 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu