geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
595. Pusztavár - Komlóska (GCPUVA)

Kilátás a Pusztavár kilátópontról

Kilátás a Pusztavár kilátópontról

Az egyik várfal romja

Az egyik várfal romja

A rejtek helye télen

A rejtek helye télen

Kilátás Komlóskára

Kilátás Komlóskára

Háttérben a Tokaji-hegy

Háttérben a Tokaji-hegy

A Huták felé

A Huták felé

A Zemplén alkonyatkor

A Zemplén alkonyatkor
Szélesség N 48° 19,773'
Hosszúság E 21° 27,177'
Magasság: 414 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.05.17 10:25
Utolsó lényeges változás: 2012.06.24 16:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: adamax, Kyra és guess.who
Felhasználó: guess.who
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Megtalálások száma: 305 + 4 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Komlóska, a Zempléni hegység déli részén található település gyönyörű környezetben fekszik, és történelme is bővelkedik érdekességekben. Ezért gondoltuk úgy, hogy itt rejtjük el első ládánkat, melynél a Komlóskán tősgyökeresnek számító Drev barátunk - akit sikerrel fertőztünk meg a geokesseléssel - is segédkezett.

A falu felett magasodik a Pusztavár-tető (426 m), melyen valaha büszke vár állott. A faluból egyébként egy nagyon alaposan kiépített és rendkívül érdekes tanösvény is indul - a "Telér tanösvény" -, melynek egyik állomása ez a hely. Aki esetleg nem siet, annak melegen ajánljuk a nyolcas formát leíró tanösvény véigjárását (az ösvény 4 óra alatt küzdhető le, amely 9 km hosszú és 500 m szintkülönbséget hidal át - kirándulásvezető füzet kérhető az Önkormányzatnál, tel.: 47/338-127).

A ládához vezető utunkat kezdjük el a Komlóska falu legelején található Malomkertnél, ahol egyébként az autónkat is letehetjük (N 48° 20.158 - E 21°27.096). Innen az erdőgazdasági útra térjünk rá, majd a 8. állomás feliratú táblánál induljunk el toronyiránt, és kövessük a piros T jelzést. A N 48° 19.799 - E 21° 27.160 koordinátájú pontnál elidőzhetünk, félelmetesen jó a kilátás Komlóskára (Pusztavár kilátópont). A csúcs elérése után jöhet a ládakeresés: a tetőről Komlóska irányába kell elindulni és egy szikla közvetlen környékén kell keresgélni.

A várról: a XIV. század második felében épült a Komlóskai-medence egyetlen természetes bejáratát képező völgy fölé emelkedő hegycsúcsra. Építtetője a falu akkori birtokosa, a Csirke-család volt. A XV. század folyamán már a Debrői-család birtoka. Ekkor foglalja el Giskra huszita vezér, akitől a vár sorsára nézve végezetes harcok árán Mátyás király veszi vissza. A vár ugyanis ekkor elpusztul és később már nem építik újjá. A Pusztavár elnevezés erre a hosszú romos időszakra utal. Az erődítmény téglalap alaprajzú volt és a két végén egy-egy körbástya erősítette. A monda szerint a hegyvidék többi várához hasonlóan föld alatti alagút kötötte össze a sárospataki várral. A várat és környékét az utóbbi években egyre jobban megtisztították, restaurálták. A kilátás lenyűgöző, a távolban a Bodrog folyó, és szép időben még Tokaj is látható. A másik irányban Komlóska hosszan elnyúló házsorai láthatók a környező hegyekkel.

Komlóskáról és környékéről: a Komlóskai-medencét az egykori vulkáni kitörési központokból kiinduló lávafolyások hozták létre. A zárt mélyedést közrefogó lávafolyások maradványai a medencét övező, egyvonalban elhelyezkedő peremi hegyvonulatokban (Barlang-hegy, Szkalka, Mogyorós-tető, Borz-hegy, Nagy-Papaj) keresendők. A medence felszínét később folyóvízi erózió formálta tovább. A település a legmélyebb völgybevágódásban helyezkedik el. A házak a szűk völgyben szorosan követik a patak, illetve az azzal párhuzamos út vonalát.

A történelme során többször elnéptelenedett és újratelepült falu (melyről az első írásos emlék 1395-ből származik és sokáig a Rákócziak birtokához tartozott) mai lakóinak ősei a XVIII. század első felében érkeztek Sáros vármegye északi részéről. Így lett Komlóska az egyetlen olyan magyarországi település, ahol a ruszin nyelvet, pontosabban annak szlovák elemekkel telített lemk nyelvjárását ma is beszélik. A környező magyar és szlovák falvak közé ékelődött kárpátukrán (ruszin) lakosságú Komlóska népe napjainkig megőrizte nyelvét és az Északkeleti-Kárpátok népeivel rokon kultúrájának sok elemét. A földrajzi zártság, a vallási és nyelvi elkülönültség eredményeként Komlóskán kizárólag görög katolikusok élnek, és ennek köszönhetően a környező településektől való eltérés következtében a hagyományos szellemi kultúrát egészen a legutóbbi időkig képes volt megőrizni az idegen hatásoktól.

Komlóskán számos vendégház és panzió található, éppen ezért ideális szálláshely a zempléni geoládák felfedezéséhez. A szállásfoglalást legegyszerűbben a Polgármesteri Hivatalon (telefonszámot ide majd beírjuk) keresztül lehet elintézni, itt akár 40 fős csoportot is képesek fogadni! Rendszeresek a ruszin nemzeti ünnepségek, a leghíresebbet augusztus első hétvégéjén rendezik. A falu közepén ruszin tájház, északi végében ruszin emlékpark (egy mostanában kialakított gyönyörű tóval) található. Érdemes őket felkeresni!

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Komlóska a Tokaj-Tolcsvai borvidék szerves része! A Tolcsván palackozott borok egy része a falu környékén terem. Sajnos az utóbbi években Komlóskán a művelt szőlőskertek száma megcsappant, ám a helyi hagyományoknak megfelelő borkészítést a környékbeli szőlőkben tovább gyakorolják a falusiak. Főleg a Furmint és a Hárslevelű számít gyakori nedűnek a faluban. Erős, testes, minőségi borok készülnek Komlóskán, a nemespenészes pincékben, hordókban tárolva igazi kincseket őriznek a helybeliek. Ínyencek bátran vásároljanak termelői bort, Drev külön ajánlata a Polgármesteri hivatallal szembeni lelőhely: Bernát bácsi borából mindig található otthonában is! :-) A geoláda elrejtésekor még sajnos korai az időpont, de a később érkezők részére elárulunk egy titkot: a 2002-es évjárat egészen kiválóra sikeredett!

Jó keresést, ládavadászatot!

Zsuzsi, Ádám és a friss geokesselő: Drev (Árpi)

Ládatörténelem
-----------------
2003.05.17. Kikerül az eredeti láda, rejtője adamax
2005. Kyra örökbefogadja
2010.09.05. A Kyrától örökbefogadott ládát leellenőriztük, a betelt logbookot kicseréltük, a dobozból a szemetet eltávolítottuk, a jelszót lecseréltük.
2012.06.24. A láda újratelepítve, ugyanott, de másik üregben várja a keresőket.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (217 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.57 web: 4.57 átlag: 4.65

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Páratlanpáros 2020.08.12 17:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Liberty 2020.08.11 16:20 - Egyéb -
A láda nagyon régi, talán fagyis doboz lehetett, rossz állapotban van, a logfüzet teljesen el van ázva. Az első oldalon a jelszó még látszik, de beleírni már nem lehet. Sajnos kivételesen nem volt nálam csere doboz, de mielőbb karbantartásra, cserére szorul.

Liberty 2020.08.11 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
A Zempléni-hegység gyönyörű helyeit kerestük fel a mai túránk alatt, sziklák és várromok voltak a fő célpontok.
Ismét egy meredek, nehéz terepen jutottunk fel a Pusztavár csúcsára, ahol kárpótlásul csodaszép panorámában volt részünk. Komlóska és a környező hegyek látványa a Zempléni-hegység egyik gyöngyszeme. Sok szép mezei virág színesítette a hegytetőt, szívmelengető a látványuk. A régi láda sajnos nagyon rossz állapotban van, cserére szorul. A logfüzet teljesen vizes, a jelszó még olvasható, de beleírni már nem lehet. Sajnálom, hogy kivételesen nem volt nálam csere doboz, a rejtőnek vagy a következő kessernek új ládát kellene vinni. Köszönet a szép hely bemutatásáért és a rejtésért.

Komlóska címere
ocsike78 2020.08.11 16:18 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) logbook elazva [Kesser 2.5.7]

Göde 2020.08.02 16:01 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

Photographer 2020.07.02 18:03 - Megtaláltam
Mai utolsó pontként indultunk ennek a ládának. Rengeteg szúnyog, komoly kapató felfelé kb. 800 méter, ami húzós. A hegytetőn kicsit összevisszaság van, nagy gazzal. A napelemek jól mutattak a sziklák között. Láda nehezen lett meg, máshova mutatta a gps. Köszi a rejtést!

IMG_20200702_174654IMG_20200702_175523
IMG_20200702_175743IMG_20200702_175853
IMG_20200702_175756 
kupec 2020.06.26 11:17 - Megtaláltam
Idén én voltam a 3. megtaláló, nem egy agyonjárt helyszín. A tanösvény már alig felismerhető.

skiccpausz 2020.01.28 12:42 - Egyéb
ZEMPLÉNFELMÉRÉS közben újrameglett.
Köszi!

Aldo87 2020.01.19 12:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.57
Megtaláltam, kösz a rejtést.

LaciésTimike 2019.10.13 14:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.63
Nagyon szép a kilátás Komlóskára.
Köszönöm a rejtést.

VacskaMatie 2019.10.12 12:35 - Megtaláltam
. [wapon beküldött szöveg]

Aniko & Gyuri 2019.09.21 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v2.2.5]

SandorCsaba 2019.09.01 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

GYEZegzug 2019.09.01 13:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.46
Nagy melegben dobozipatikus barátommal. Én logoltam ő kereste. Jó volt itt lenni. Köszi szépen a lehetőséget.

dobozipatikus 2019.09.01 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]GYEZegzuggal és SandorCsabaval közös talalat. Szuper hely csak elszantaknak! "L"úton közelitsétek meg!!!!

lizbor18 2019.07.24 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon szép helyen van, viszont nem pont ott találtuk meg, ahová a rejtés szólt.. a tartalma hagyott némi kívánni valót maga után... [Geoládák v2.2.5]

Linduka 2019.07.24 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nehéz volt megtalalni, a benne lévő kacatok senkinek sem kellenének. ???? (hasznalt belepőjegy, papírzsebkendő, óvszer...) [Geoládák v2.2.5]

ectogamat 2019.07.09 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Toboz Kincskeresők [Geoládák v2.2.5]

duranyikd 2019.04.19 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Bagira 2019.03.09 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

hubics 2018.10.30 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.00
Megtaláltuk! Jó meredek volt. Eső után a faluból kivezető első szakasz rendkívül sáros volt, az erdőben már sokkal jobb volt a helyzet.

8F15DBC5-A1CD-40FD-A780-678A76AD58F99E24182E-AF3B-49CE-B363-EA59384D37C6
katica 2018.10.21 11:30 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.4]

ArkAngyal75 2018.07.13 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megvan, köszi

Mi3man 2018.06.14 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [g:hu 1.6.7]

Hey-ho 2018.06.02 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (315 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.