geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
592. Vadlány-lik (GCVLIK)
Úton
Úton
Az égigérő fa
Az égigérő fa
Szikla
Szikla
Szikla
Szikla
Bazalt
Bazalt

A láda
A láda
A rejtek
A rejtek
A bazaltoszlop tetején
A bazaltoszlop tetején
A barlang
A barlang

Szélesség N 46° 54,688'
Hosszúság E 17° 10,464'
Magasság: 317 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.05.10 17:20
Utolsó változás: 2011.05.04 19:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Freddy, Angéla
Felhasználó: freddy
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Megtalálások száma: 445 + 5 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP: A doboz egy mélyedés szélén, sziklák között van egy lapos kővel és vastag ágakkal álcázva.

Megközelítés:

Autóval
Megközelíteni Vindornyaszőlősről lehet a legegyszerűbben. (Elvileg Nagygörbőről is egyszerű, de azt még nem próbáltam...) A falu után nem sokkal a bánya felé kell karanyarodni, és az autót az  N 46° 54,487' E 17° 9,936' 210 m [GCVLIK+parkolo] parkolóban lehet hagyni. Innen kb. 1 km séta a célpont enyhe emelkedővel (100m).

Gyalog
Busszal Hévíz és Sümeg felől Vindornyaszőlősig vagy Nagygörbőig lehet eljutni. Naponta kb. 10 járat van. Vindornyaszőlőstől 3.5km Nagygörbőtől 3km séta. A nagygörbői verzió egyszerűbbnek tűnik, de én arról még nem próbáltam meg. A sárga csíkon kell menni végig.

Bicajjal
Vindornyaszőlőstől könnyebb a terep. A legközelebbi vasútállomás Zalaszentgróton vagy Sümegen található. Sümegre talán egyszerűbb eljutni... Zalaszentgrótról Nagygörbőn keresztül 13km, Vindornyaszőlős felé 14 km a láda. Sümegtől Nagygörbő felé 14km, a vindornyaszőlősi verzió 18km.

A ládát próbáltam olyan helyre rakni ahol van megfelelő vétel, és nincs több ezer potenciális rejtek 1m²-en belül. Bár rengeteg lyuk van, némelyikbe még egy fél ember is belefér, úgyhogy nem árt vigyázni. A doboz egy mélyedés szélén, sziklák között van egy lapos kővel és vastag ágakkal álcázva (ahogy a képen látható).
A Geokecske nevű TravelBug innen indult útnak.

Turista térkép: (Nagyobb térkép letöltéséhez kattints a képre!)
Nagyobb térkép letöltéséhez kattints a képre!

A Kovácsi-hegy és a bazaltutca kialakulása
A Kovácsi-hegycsoport alapját felső-pannon homok és agyagos homok rétegek képezik. A Vindornyai- és Marcal-medence süllyedése következtében meginduló vulkáni tevékenység a homokrétegekre átlagosan 25-35 m vastagságú bazalttakarót ("bazalt-lepényt") terített. A bazaltot és a hegylábakat alkotó homokot a legtöbb helyen lösz borítja, melyet az utolsó jégkorszak szelei szállítottak ide.
A bazalttakaró peremén legtöbb helyen bazalt-omladékból álló törmelék található, a hegycsoport nyugati és délnyugati oldalain pedig a perem suvadásos letörése sajátos geológiai képződményt hozott létre: az ún. "bazaltutcát" vagy népi nevén "kőárkot". Keletkezését azzal magyarázzák, hogy az északi-, észak-keleti szelek kifújták a bazalttakaró széle alól az alapját képző homokot, aminek eredményeként a hatalmas kőtömbök függőleges repedések mentén kibillentek, és így nemegyszer több párhuzamos "utcát" is kialakítottak. A bazaltutcából számos barlangszerű üreg is nyílik, köztük leghíresebb a Vadlány-lik.
A bazaltutca mára a szomszédos bánya erőteljes működése következtében több szakaszon betemetődött és sziklái ledőltek, mégis megmaradt eredeti szépségében annak északi több száz méter hosszú szakasza, mely jelenleg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része.

A Vadleány-barlangról
A barlang a bazaltutcával egyidőben keletkezett. A kibillenés és a suvadás mozgása következtében a bazaltutca árkával párhuzamos és arra merőleges repedések jöttek létre. Egy ilyen, bazaltutcára merőleges repedés nyomán született meg a Vadlánylik-barlang. Számos állat talált itt lakó- és búvóhelyet, melyek közül talán legérdekesebbek az éjszaka aktív denevérek. A szoba vak kürtje alatt felhalmozott guanó jelenlétük bizonyítéka. E barlang különleges helyet foglal el a környék barlangjai sorában, mert méretei, beosztása, "komfortos hatása" alkalmassá tehették, mégha időszakosan is, hogy lakóhelyül is szolgáljon.
Utoljára a német megszállás- nyilas időkben használták, majd később, Rákosi Mátyás beszolgáltatási rendszere alatt a környéken élő parasztok terményeiket rejtették itt el. Népi elnevezései, úgy mint: Vadlán-lik, Vindornyaszőlősi Vadlánlik, Savanyú Jóska tanyája, Savanyú Jóska barlangja mind arra utal, hogy bizonyosan akadtak, akiknek hosszabb-rövidebb időre hajlékul szolgált. Hosszú időn keresztül beszéltek az emberek egy történetet, amely mondaként maradt ránk egy leányról, s amelyet Horváth Elek plébános jegyzett fel:
"Van ezen a hegynek egy benyílója a sziklaországba, ahová bebocsájtkozva az ember egy barlangot talál, amelynek a berendezése tényleg emberi munkára vall. Van a barlangban valóságos kőtűzhely, kőágy, kőasztal, kőpad...
Egy feltűnően szép leány szerelmes lett egy szegény legénybe, akiért élt-halt. Mikor a lány szülői rájöttek idilljére, mindent megtettek, hogy ezt a szerelmet csírájában elfojtsák. Sőt alattomban a lányt fölbíztatták, hogy csak hívja meg kedvesét, hadd lássák a legény derék voltát és látván őt a házasságba beleegyezzenek. A leány, akit éjente szokott kedvese felkeresni, felbíztatta kedvesét a szülők szerető látogatására. A gyanútlan leány így lépre csalta kedvesét. A leány apja vendégül fogadva a legényt dúsan megvendégelte és amikor már mámorosak voltak, kicsalta, hogy hadd mutassa be istállója gazdagságát. Kiérve az istállóba, az ott elbújtatott zsandárokkal elfogatta, láncra verette és az urak kezeibe adta. Ez az eset a leányt annyira megviselte, hogy beleőrült fájdalmába. Elbujdosott és soha többé nem látták. Csak esténként hallották a környék lakói a bánatos leányéneket..."
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (309 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.66 web: 4.71 átlag: 4.73

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

kisember 2020.02.01 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

AuerCsalad 2020.01.01 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Auer család [Geoládák v3.1.2]
A láda nem úgy néz ki, mint a fényképen!

rubin55 2019.12.30 15:11 - Megtaláltam
Köszönöm.

salem.macska 2019.12.30 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Sasszemek 2019.11.24 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

niksza 2019.10.21 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Hörcsög 2019.09.28 16:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Megtaláltam! :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]
Igazán üdítő környezet és rejtés a "hegyi" láda után. Már régóta szerettem volna eljutni ide a bazalt utcába! Megérte, mind a bazalt utca, mind a barlang igazi látnivaló egy kis geológiai csoda.

Ferás 2019.09.09 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

paulangos 2019.07.19 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Samatranlom 2019.07.09 12:51 - Megtaláltam
Már többször jártam erre, mondhatni kedvenc helyem...!Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

NZs 2019.05.02 13:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.67 súly: 3.95
Hévíz kesingtúra 4.
Nagygörbő felől érkeztünk, a GCKREA ajánlott parkolójában hagytuk Geopelt. Igaz, hogy innen valamivel hosszabb a megközelítés, de kevésbé tűnik meredeknek. Aki viszont nem akar felfelé baktatni minden öröm nélkül egy aszfaltcsíkon 1,2 kilométert, inkább menjen fel a kocsijával a N46° 54.995 E17° 10.745 pontig. Itt akár 3 autó is elfér, az út majdnem végig aszfaltos, a vége göröngyös, de személyautóval sem gond. Innen akár még feljebb is lehetne menni, de behajtani tilos tábla van. (Ld. képek!)
Hát, mi ezt mind nem tudtuk, felcaplattunk hát a tűző napon az aszfalton, majd végre felérve a Sziklafolyosóba tértünk. Vad környezet, kissé nehézkes haladás. A láda is elég nehezen lett meg, minden "lapos kő" alját megtúrtuk, pedig majd' kiszúrta a szemünket a két nagy farönk, ami takarta a valódi rejteket! Ezzel együtt ilyen környezetben kevésnek érzem a leírás által adott segítséget.
Ezután a barlang keresésére indultunk, ugyanis jó ideig fogalmunk sem volt róla, hol lehet. Hát kb. itt: N46 54.716 E17 10.459. Azon a terepen ez bizony nem egyértelmű, jól jött volna egy koo hozzá! A barlang feletti padoknál kicsit megpihentünk, magunkhoz vettünk némi elemózsiát és könnyítettünk a vizes palackokon is. Bemenni nem volt kedvünk a mély lyukba.
Némi tanakodást követően (visszamásszunk-e körben a barlang jelzésen, ahol feljöttünk, vagy keressünk jobb alternatívát?) győzött a kalandvágy (no meg a lustaság...) - a sárgával nagyjából párhuzamosan, de számunkra szintben futó ösvényen indultunk tovább. Ez a TuHu térképen jelöletlen ösvény (szaggatott vonal), de a valóságban tanösvény jel, ami egy futó embert ábrázol. Ezen hamar eljutottunk a "Kovácsi hegy régi kőbánya" kráterének széléig. A terv az volt, hogy a szaggatott ösvényt követve balra visszaereszkedünk a sárgára, de áthatolhatatlan dzsindzsa állta utunkat. A másik irányba indultunk ezért, a krátert megkerülve, jelöletlen, de jól járható ösvényen szépen eljutottunk a GCKREA felé futó erdészeti útra. Ott, a Zalai Holló-kőnél folytattuk a túrát.
A terepnehézség inkább 3-3.5, mint 2! (Freddy-ről régi emlékem egy verseny, ahol úgy a 20. km körül, nyelvünk lógatva vonszoltuk magunkat valahol az erdő szélén, amikor frissen, ruganyosan elfutott mellettünk a kánikulában! Még nézni is fárasztó volt...! :-D Nos, ezt a terepnehézséget is bizonyára a saját erőnlétéhez mérten állapította meg, de azért lássuk be: ez nem általános...)
NZs & Dóri

út közben - egy helyi "fenevad" (összes kép by Dóri)1,2km sivár aszfaltút felfelé...
javasolt parkolóhelya sárga jelzésen haladva
a sziklából nőtt fa...ösvény-féle
sziklatoronyvad táj
ahol ez az ismertető tábla van, ott nincs a barlang - mint kiderült...szép...
ott!a Vadlány likja
bazalt-oszlopok a padoktólott lent megy valahol a sárga...
a kráterhez értünktrack
johnnycache 2019.04.21 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.87
Köszönöm az élményt! :-)

Gabina 2019.04.20 16:38 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

vnorbert 2019.04.19 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kyas 2019.04.19 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gombosok 2019.03.17 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.58
GPS nélkül nem volt könnyű megtalálni, de nem adtuk fel. Köszönjük a rejtést.

lembo 2019.03.16 12:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.83
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Zalaszentgróti hétvégi pihenés alatt népes csapattal útba ejtettük.

IMG_0287fullsizeoutput_60fc
IMG_0304IMG_0299
Family WEGA 2019.02.24 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Remete5377 2019.01.12 10:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

Szemeretelep 2019.01.04 12:06 - Egyéb
Nagyon hangulatos hely! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

DSCN0028DSCN0030
ArNick 2018.12.29 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

viragtura 2018.11.05 11:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Különösen szeretem a Keszthelyi-hegység két bazaltos tagját (Kovácsi-hegy, Tátika), mert szerintem izgalmasabbak, mint a dolomitos-mészkövesek. másrészt nincsenek annyira felfedezve, mint a nagyobb vonulat. Egyszerűen gyönyörűek a sötét bazalttömbök az őszi avarban.
Még annyi hozzáfűznivalóm van, hogy azért ide jobb volt egyedül jönnöm, mert a hét éves ikerfiaimmal nem tudtam volna ennyire alaposan bejárni a barlang környékét, nekik ez veszélyes szakasz lett volna még.
Nagyon köszönöm a rejtést!

csg69 2018.09.16 16:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.36
Megvan :)
VIGYÁZAT, INTENZÍV BÖGÖLY VESZÉLY!!!!!!!!
Sajnos ruhán keresztül is csípnek!!!!

drkmse 2018.08.22 11:00 - Megtaláltam
Ma Kekenj-el és Ibolyával jót túráztunk. Nagyon érdekes és szép ez a hely! Köszönöm a rejtőnek a rejtést!

laas 2018.08.20 11:00 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük!
Laas, Zsuzska76, Attila [g:hu 1.5.4j]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (460 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.