geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
583. Burok-völgy (GCBuVo)
Áthatolhatatlannak tűnik
Áthatolhatatlannak tűnik
Sziklafal
Sziklafal
Medvehagyma (Allium ursinum)
Medvehagyma (Allium ursinum)
Elefántcsapás a medvehagyma-tengerben
Elefántcsapás a medvehagyma-tengerben
Gombaóriások
Gombaóriások
A kőépítmény
A kőépítmény
Erdei holdviola (Lunaria rediviva)
Erdei holdviola (Lunaria rediviva)
Ikerbarlang
Ikerbarlang
Barlangnyílás előtt a pillepalack
Barlangnyílás előtt a pillepalack
Élő és élettelen különleges "szimbiózisa"
Élő és élettelen különleges "szimbiózisa"
A rejtek
A rejtek

Szélesség N 47° 15,359'
Hosszúság E 18° 6,635'
Magasság: 357 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.05.02 18:44
Utolsó lényeges változás: 2019.07.25 13:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 4.5
Megtalálások száma: 318 + 3 sikertelen + 32 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Úgy tűnik az első ponton hibahatáron belül 2 láda is van különböző jelszóval. Az első ponton a jelszó 6 karakterből áll, ha nem ilyet találsz, akkor keress tovább. Köszi. [Admin(Fazék)]


Az első ponton a láda egy nagy, kidőlt farönk alatt bújik meg. Lásd utolsó kép.

A völgy több felől is megközelíthető. Mi a Várpalota - Tés közötti útról, az  N 47° 14,391' E 18° 6,945' [GCBuVo+Utkeresztezodes] pontban kelet felé tértünk, majd az  N 47° 14,882' E 18° 6,612' [GCBuVo+Parkolo] pontban, a "Természetvédelmi terület" táblánál parkoltunk. A földút, - ami itt kezdődik - lassan ösvénnyé szelídül, majd a medvehagyma-tengerben "elefántcsapássá", melyet az a nagyon kevés kiránduló taposott, akik elvetődnek e különös völgybe. A medvehagyma (Allium ursinum) erős hagyma-fokhagyma "illatú" növény, ezért, meg a kemény terep miatt érdemes sok és tartalmas elemózsiát vinni. Mindkettőtől hamar megjön az étvágyunk:-)

A további nézetelferdülések elkerülése végett, tisztelettel itt hívnánk fel a figyelmet az összes elképzelhető és elképzelhetetlen nehézségre, kellemetlenségre, mint: kullancsok, csalánerdő, bozótos, sisnyás, dzsindzsás, szúnyogok, legyek, agykár, jégkár, Yettik, stb.:-) Amire viszont tényleg érdemes komolyan odafigyelni - a kullancsokon kívül - és idejében felkészülni, a magas páratartalom! Emiatt és a komoly terepi nehézségek miatt tekintélyes mennyiségű vizet (és nem más folyadékot!) kell fogyasztani. A völgy pedig teljesen száraz!

De folytassuk tovább e páratlan völgy felfedezését. A láda,  N 47° 15,359' E 18° 6,635' 357 m [GCBuVo-1] csak a teljes jelszó első harmadát tartalmazza. Miután ezt felírtuk, folytassuk utunkat az elefántcsapáson. Ez egyébként piros "+"-al van jelölve. A terep valódi nehézségei, igazából a láda elhagyása után kezdődnek, annak ellenére, hogy a völgy szinte teljesen vízszintes, hiszen ez nem egy vízvájta völgy. Igen, és még egy 'apróság': a ládát elhagyva akár ki is kapcsolhatjuk nagy becsben tartott kütyünket, a GPS-t. Legfeljebb egyetlen egy, csámpás, kis, rozsdás műholdat lát, azt is csak hébe-hóba. A továbbiakban - műholdvétel hiányában - a távolságokat csak saccolgatni tudjuk. Kb. 2,3 km megtétele után, egy Észak felől betorkolló, piros csíkkal jelzett mellékvölggyel találkozunk. Ettől kezdve a piros "+", piros csíkká alakul át. Eltévedni különben sem lehet. A völgy annyira szűk, oldalai pedig annyira meredekek, hogy tökéletesen kizárnak minden eltévelyedést. A teljes jelszó második harmadát egy félliteres pillepalackban (copyright by MikiCache) találod,  N 47° 16,038' E 18° 7,391' [GCBuVo-2] mely palack egy kb. 4 négyzetméter alapterületű, a mellékelt képen látható kőépítmény falában, két apróbb kő takarásában van. Kéretik, az építmény teljes lebontását mellőzni, - ha csak egy mód is van rá:-) Ne csüggedj, a kőépítményt nem lehet eltéveszteni:-)

Igazából, ezzel mi be is érnénk. Célunkat elértük, a völgyet sikerült megmutatni, bemutatni. A jelszó első két felével viszont csak akkor lehet logolni, ha ezeket elküldöd emailben, melyre a válasz tartalmazni fogja a jelszó harmadik harmadát, sok, sok köszönetet és gratulációt:-) Aki kevésbé szeret emailezini, viszont szereti a kihívásokat (és még maradt sok vize), az menjen tovább e páratlan szépségű völgyben. Kb. 2,5-3,5 km megtétele után, - ami persze két-, háromszor annyinak tűnik - az ösvény bal oldalán (koordinátákról továbbra se álmodjunk), az ösvénytől kb. 3-4 méterre, egy kb. 3-4 méter magas, az ösvény felé csúcsosodó sziklát találunk (fénykép mellékelve)  N 47° 16,123' E 18° 9,087' [GCBuVo-3]. A sziklában, az ösvényről jól láthatóan, egy kis (a focilabda nem férne bele) barlang található. Nyugodtan bele lehet nyúlni, az ott lakó szörnyet megkértük, hogy telepedjen arrébb:-) Szóval ebben a kis, léghuzatos barlangban lapul, kővel kitámasztva, egy szintén félliteres pillepalack, a jelszó harmadik és egyben utolsó részével. Mi azért még ennél is tovább mentünk a völgyön, kb. még egy-, másfél kilométert, de sajnos nem találtunk egy jól, pontosan körülírható rejtekhelyet (gondolom, többek örömére):-)

Végezetül, amire viszont nyomatékosan fel szeretnénk hívni a figyelmet: sehol se térjünk le az ösvényről, ez egy Természetvédelmi terület! A rengeteg akadály miatt is nagyon kell figyelni arra, hogy hova lépünk, ugyanakkor érdemes nézni mindazt a szépséget, érdekességet, különlegességet, ritkaságot és azokat a barlangokat, amit ez a völgy rejt. A barlangokhoz nem vezet jelzett, kikövezett sétány:-), viszont ott lapulnak, - általában elég magasan - ahol "a madár sem jár"...

Egy kis földrajztudomány
A Bakony keleti része, a Tési-fennsík - egy 4-5 km széles, 8-10 km hosszú löszplató - melyet gyakran Keleti (Palotai)-Bakonyként emlegetnek. E tájnak a fennsík és a különböző magasságú rögök, valamint süllyedékek alkotta változatosságát, a törésekkel elválasztott részek különböző mértékű kiemelkedése okozza. A Palotai-Bakony kőzetanyagának meghatározó tömegét a földtörténet középkorában keletkezett mészkő és dolomit alkotja. E kőzetek az egykori Tethisz-tenger üledékéből keletkeztek, majd emelkedtek ki.

"Ritka természeti jelenség a Mellár és a Nagy-mező fennsíkjai közé mélyedő, a törésvonal mentén húzódó mintegy 12 km-, mellékágaival 25 km hosszú Burok-völgy. Az egyhangú fennsíkok között meglepő ez, az 50-90 m mély, sok helyen függőlegesen meredek sziklafalakkal határolt, vízfolyás nélküli völgy. A legtöbb hazai völggyel ellentétben ezt nem egy patak által görgetett hordalék koptatta ki, hanem a felemelkedő kőzetréteg felszíne megfeszült és eltörött, a törés pedig szétnyílott. Az ilyen jelenséget a földrajztudomány nyitott antiklinálisnak nevezi.

A nem mindennapos völgy-képződés ritka sziklaformákat eredményezett. E sziklák között 42 kisebb barlangot is felfedeztek, közülük a legnagyobb az Iker-barlang. Aljában leomlott sziklatornyok, kidőlt faóriások hevernek.

A völgy hőmérséklete hűvösebb, benne több a pára mint a vele szomszédos fennsíkokon. Ennek köszönhető, hogy növényvilágában a jégkorszakok óta fennmaradt ritka növénypéldányok is előfordulnak mint pl. havasi hagyma, cifra nádtippan, fürtös holdruta stb. Több mint 200 madárfaj is megfigyelhető, amelyek egy részének fészkelőhelyet is nyújt e táj. Földtani és növénytani ritkaságai miatt a nehezen járható Burok-völgy 1260 ha-ját 1995-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A védett területen belül erdőrezervátum található. A természetvédelmi területről eddig 63 védett és 2 fokozattal védett növényfaj, illetve több mint 140 védett és 15 fokozottan védett állatfaj előfordulásáról van bizonyíték. A védett terület igazi értékét azonban nem csak az jelzi, hogy mennyi ritkaság található itt, hanem a Magyarországon talán egyedülálló ősállapotban lévő természetes erdő, melyben - többek között - a természet regenerációs folyamatai tanulmányozhatók."

Kellemes kirándulást és sikeres geoláda-vadászatot kívánunk,

Anikó és Miklós

Ládatörténet:
2017.4.9. Az első ponton tönkrement ládát Beckó pótolta, köszönjük. A jelszó is változott. [Admin(Fazék)]
2017.10.22. Az első pontról eltűnt logbookot tabletta játékostársunk pótolta, köszönjük. A jelszó ismét változott. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (247 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.51 web: 4.66 átlag: 4.67

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

haribali 2019.07.25 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
(Még tavasszal medvehagyma idején)... [Geoládák v2.2.5]

Audrey722 2019.07.15 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

Planetphotobook 2019.06.23 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

morph 2019.04.19 15:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Kisgyónról indulva a Közép-Dunántúli Piros közben jártuk be a völgyet. Bár eleinte azt terveztük, hogy az első pontos máskor, a völgy végéből közelítjük meg, inkább kitérőt tettünk hozzá. Még szerencse, mert ez volt a legjobb szakasz, jó élmény volt kétszer is végigmenni rajta. A nap végére így 29 kilométert tettünk meg.

A völgy most, medvehagyma-éréskor fantasztkus volt: az aljnövényzet nem jelentett akadályt, minden száraz volt. Természetesen nem volt piskóta a kidőlt fák alatt-fölött átkelni, de még a többnapos túrahátizsákkal sem volt valódi probléma, inkább egy izgalmas, természetes erdei játszótéren éreztük magunkat. Gyanús, hogy egy-két hét múlva már nem lesz könnyű az áthaladás.

Az első ponton (nekem tűpontosnak tűnő koordinátán) triviális de muglibiztos rejtekben találtam egy egyesületi ládát (toll nélkül), de a másik dobozt hosszabb keresés után sem találtam meg. A közelben, a pihenőnél nagy társaság sütögetett, és általában is nagyon sok emberrel találkoztunk (a P+ részen, a P-n már kevesebben, de ott is meglepően sokan voltak) - valószínűleg a fantasztikus időjárás és a hosszú hétvége miatt.

Talán ez az eddig legjobb ládaélményem, bár a leírás és a logok alapján kicsit tartottam tőle. Nagyon köszönöm, hogy megmutattad.

14905_20190420_224546_9e80b9a47d9967b7b9fc02f9925d89e011828a4614905_20190420_224546_73e3ec91527efaec6eb068ec47b362089f3a20f9
14905_20190420_224546_10b2d70a551121b72912849a3fab5b323cf2326b14905_20190420_224546_1c00ffc2e4d7cec39a920e886e92821e62bf1daf
14905_20190420_224546_d3969f9bde3ee7209e125f1e0f5e91f9589b277f14905_20190420_224546_85c3ef79b1de6bcc2fd4581a829ce89b9b317111
14905_20190420_224546_93de01ccd720378459c6a307c0992b91a239a13b 
V_Gabor 2019.03.30 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.43
Két nagyobb és 4-5 kisebb, túrázókból álló csoporttal találkozunk, de a völgyben szétszóródott mindenki. Szerencsére hangoskodás sem volt sok. Így a tavaszi napsütésben túráztunk a medvehagyma tengeren át. :)

Kellemes 4,5 órát töltöttünk el a völgyben. Jó volt az időzítésünk.

A rejtésekről, szépen sorban:
1 egyesületi láda, toll nem volt benne
2 ok, picit kirágta valami az alját
3 viseletes, csoda, hogy ott megvan

A völgyben nem volt térerő, így csak később szembesültem az első pont anomáliájával.

Köszönöm! [g:hu 1.6.2xb]

2019-03-30 10.22.26R2019-03-30 10.35.05R
2019-03-30 10.49.42R2019-03-30 10.56.44R
2019-03-30 11.08.14R2019-03-30 11.11.13R
2019-03-30 11.31.14R2019-03-30 12.20.16R
2019-03-30 14.18.00R 
segoy 2019.02.27 14:50 - Megtaláltam
Gyönyörű a völgy kora tavasszal, mindenkinek ajánlom ilyenkor, amikor nincs igazi nehézség. Kell persze mászkálni a fatörzseken, esetleg bújkálni alattuk, de aljnövényzet-dzsungel nélkül nem jelent különös kihívást. Sajnos a régi ládát találtam meg, nem az új, érvényes ládát, ezért - bár mindhárom ládát megtaláltam - nem tudtam regisztrálni. Kérlek, a fotók alapján hagyd jóvá a megtalálást.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2019.03.28 17:51]

juzso 2018.11.13 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.09
Köszönöm a lehetőséget

fodor8peter 2018.10.31 12:04 - Megtaláltam
Az első pontját már 2008-ban megtaláltam, most a másodikat, a harmadik jelszavát a rejtőtől kértem el a leírás alapján. A P+ jelzést felújították, de azért elég nehéz elmenni több helyen, gyerekkel a nyakban meg különösen sportos. :)

monic1006 2018.07.07 13:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Ennek a geoládának egyszer már nekifutottunk szsoutdoor-ral, de akkor az utunk két pont megtalálása után - bosszantóan - másfelé vitt minket. Tudtuk, hogy ide még biztosan visszatérünk, mert ez az "ősdzsungel" nagyon tetszett mindkettőnknek. Most túránk első napján, Királyszállásról az erdő közepében lévő szállásunk (Károlylak) felé tartva meglett mind a három pont. Köszönjük a lehetőséget!

szsoutdoor 2018.07.07 13:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Kétnapos bakonyi hétvége a Királyszállási elág.-Burok-völgy-Károlylak-Csiklingvár -Tés útvonalon. A völgyben 4 éve már jártunk, akkor KDP túra hozott erre, ellenkező irányból ráadásul az az egyik oldalágon elhagyja a völgyet. Most, hogy végigjártuk a völgyet mindegyik jelszórészletet sikerült összeszedni. Köszönjük a rejtést!

Pet 2018.04.30 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést, és a jelszó kiegészítést az elrejtőnek

IMG_20180430_120800IMG_20180430_121017
Access Denied 2018.04.01 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

katica 2018.04.01 13:57 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

tmarko 2018.01.20 23:59 - Egyéb
Ma ismét erre sétáltunk ,túráztunk a havas tájon, fantasztikus volt a túra:)

csbagi 2017.12.30 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.19
Hát ez igazi kaland volt!
GCBuBe ládától egy mellékvölgyön ereszkedtem le a 3. pont közelébe (nem volt vészes), de ott a palackot nem találtam, így a rejtőtől kértem el a jelszórészletet. A bedőlt fák kerülgetése, átugrálása, alattuk átbújás, plusz a 6-8 cm-es hó, plusz az azalatti puha avar miatt nagyon lassan lehetett haladni, a 3. és 1. pont közötti 5 km-t 3 óra alatt tettem meg. Az volt a szerencsém, hogy már jártak itt előttem a hóban, így legalább az utat nem kellett keresgélnem, mentem a nyomok után. A völgy nagyon szép, rengeteg a látnivaló: sziklák, barlangok, meredek oldalak. De azért 1 km elég lett volna, nagyon elfáradtam!
Mindent egybevetve nagyon tetszett, köszönöm!

Vándor Csillag 2017.12.09 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kegabor 2017.11.19 11:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.31
Kicsit esős időben jártunk erre, a táj nagyon szép és vadregényes. Utóbbi miatt az átlag tempónk kb 1,5km/h volt. :D
Sajnos a 3. ládára már nem is jutott időnk, de talán legközelebb.

CsontosN 2017.11.05 13:32 - Megtaláltam
Erdei tornapálya... ez tényleg az! Köszi a rejtést!

adrita 2017.11.05 13:32 - Megtaláltam
A régi Kéken haladva... Köszi a rejtést!

joove 2017.10.30 13:54 - Megtaláltam
Végigmentünk a völgyön, nem kicsi.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (353 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu