geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
570. A Mátra déli bércein (GCMDEL)
onnan kell idáig lejönni
onnan kell idáig lejönni
A Ménes-csapási fenyvesben
A Ménes-csapási fenyvesben
a barlanghoz balra
a barlanghoz balra
Remete-barlang
Remete-barlang
a barlang feletti párkányon
a barlang feletti párkányon
ott van benn az első láda
ott van benn az első láda
Benevár
Benevár
jól lehet a falakra mászni
jól lehet a falakra mászni
a benevári láda helye
a benevári láda helye
a jelszó a madárvédelmi bemutató erdőben található
a jelszó a madárvédelmi bemutató erdőben található

Szélesség N 47° 51,544'
Hosszúság E 19° 59,494'
Magasság: 745 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.04.22
Utolsó lényeges változás: 2011.10.16 20:32
Utolsó változás: 2015.01.17 18:54
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: Gergő, Szeder, Marcus, Zsuzska, Lacus
Felhasználó: álomfogók
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 6000 m
Megtalálások száma: 331 + 5 sikertelen + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást marvika készítette.


WAP:
Kékestetőtől Mátrafüredig vezető háromállomásos multi. 1. állomás a Remete-barlangnál a 2. láda koordinátával. A 2. állomás a Benevárnál ajándékcsere lehetőséggel és a jelszót tartalmazó tábla megközelítésének részleteivel.
...................................................................................

Vegyünk egy kellemes, egy-két-három-négy-öt órás túrát (tempótól és célirányosságtól függően), amely az ország egy kitüntetett pontjáról indul és egy kellemes hegyi üdülő településig vezet. Ez a kitüntetett pont ráadásul az ország legmagasabb pontja. Az út a Mátra déli, tehát leginkább napsütötte bércein vezet lefelé. Tűzdeljük meg ezt, a mintegy hatszáz méteres szintkülönbséget áthidaló, kék kereszt által jelzett útvonalat egy-egy, az egymást követő bérceknek nevet adó barlanggal és vármaradvánnyal, majd zárjuk az egészet egy igényesen kialakított madárvédelmi bemutató erdővel. Ezzel nagy vonalakban fel is vázoltam első multi ládánk koncepcióját.
Ami a részleteket illeti. A Kékestetőről Mátrafüredig vezető, a csúcsról irányított, három állomásos multiról van szó. Aki gépkocsival érkezik, annak érdemes azt Mátrafüreden a buszmegálló mögötti parkolóban hagynia és a Kékesre (ha soká van csak oda busz, akkor Mátraházáig) felbuszozni. Láttam már biciklivel is le és fel egyaránt sportembereket ezen utat megtenni, de azért ezen a terepen inkább a gyalogos túra a jellemző. A Kékesről aztán kellemes, békés tempóban elindulhatunk lefelé a kék kereszt jelzésen Kék kereszt (ha valaki Mátraházáról indul, a piros kereszt Piros kereszt még az első állomás előtt, idejében becsatlakozik a kékbe).

Az első állomás a Remete-barlangnál van. Ehhez le kell térni a kék keresztről ( N 47° 51,527' E 19° 59,430' 742 m [GCMDEL+elágazás1]), de a jelzések frissek, gyakoriak és jól követhetők. A láda, amelyben a második állomás koordinátái szerepelnek, a barlang feletti párkányról érhető el, alul egy sziklarepedésben hever jól álcázva.
A láda megközelítését a barlang felöl, alulról javaslom, nem pedig felülről, a jelzésről a láda felé letérve. Ezen utóbbi becserkészés többek szerint veszélyes. A barátságosabb és javasolt útvonal tehát: nem letérni merőlegesen a túrista útról, hanem továbbmenni a 3. képen látható pontig, ahonnan visszafelé, kissé lejtve vezet a barlanghoz a szintén jelzett ösvény. A barlang mellől történő felmászás pedig nem követel túl sokat, ha triviálisnak nem is mondható és nagymamáknak, ifjú unokáknak nem is feltétlenül ajánlható.
Gondoskodtam alternativáról, azok számára, akiknek gondot jelent a felmászás. A  N 47° 51,548' E 19° 59,506' 745 m [GCMDEL+alternatív jelszó] pontban, a barlangtól pár méterre, annak az odavezető úttal átellenes oldalán, két szikla közötti résben elhelyeztem egy pótládát kövekkel álcázva.

A második állomáshoz további, mintegy 300 méteres szintkülönbség után lehet eljutni. Ez a Benevár maradványainál várja a kincskeresőket, merthogy az ajándékok itt találhatók egy átlagos méretű dobozban (CD belefér). De a jelszó nem! Az még mintegy 500 méterre van légvonalban, hogy pontosan hol, abban a ládában rejlő füzet segít. A doboz a vártól kicsit távolabb, egy a várra merőlegesen futó, a vár előtt nem sokkal vegződő árok végében összehordott kőkupac alján, kővekkel jól álcázva hever. A tovább út előtt érdemes egy kicsit mászkálni a falakon.

Az utolsó állomáshoz a vár után nem sokkal le kell térni az eddig követett kék kereszt jelzésről ( N 47° 50,297' E 19° 58,447' 405 m [GCMDEL+elágazás2]). A Máriácska felé egy széles, erdei, nem turista út vezet. Leérvén a Somor-patakhoz, a piros jelzést kell követni, amely mielőtt elérné Mátrafüred lakott részét egy, nemrégiben felújított madárvédelmi bemutató erdőn vezet át (piros kör Piros kör ). A jelszót itt lehet megtalálni a benevári instrukciók alapján.

Kiérvén az erdőből, rövid séta az Akadémia utcán és már a 24-es úton találja magát az ember, a kiindulási buszmegállótól mintegy száz méterre.
Jó utat, kellemes kirándulást. Mi már jónéhányszor megtettük ezt az utat, még amikor a gyerekek kisebbek voltak. A Mátrafüreden az üdülőben 13 órakor felszolgált ebédről negyed óránál sosem késtünk többet (a reggeli, kilenc óra körüli busszal indulva).


A ládába TravelBug helyezhető.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (258 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.50 web: 4.58 átlag: 4.62

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Fazék 2017.12.17 11:09 - Megtaláltam
Nagy valószínűséggel csúcsot állítottam fel a gc.hu történetében. Az első pontot 2005. novemberben találtam meg, de akkor a második pontot nem kerestük, mert nagyon besötétedett. ~5 év múlva visszamentem, de sajnos rosszul írtam fel a koordinátát és a kb. 200 méter eltérés miatt nem találtam. Aztán a koordinátát pontosítottam, de valahogy eddig mindig elmaradt a befejezés. Ma szerencsére minden összejött és 4 gyerekkel sétáltunk egy jót Mátrafüredtől a maradék 2 pont teljesítéséhez.
És ez a 3333. megtalálásom.

IMG_9305IMG_9303
IMG_9301IMG_9299
csbagi 2017.10.31 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.18
Megvan!
Jó kis útvonal, érdekes látnivalókkal, egyedül az a baj vele, hogy végig nagy-köves, óvatosan kell lépkedni az avar miatt.
A barlangnál a pótládát próbáltam megkeresni, de csak egy cédulát találtam a koordinátákkal. Ezt beraktam egy dobozkába, egy négytörzsű fa gyökerei közé, ahol találtam. A rejtőnek írtam e-mailt.
A barlangnál még nagyon hideg volt, lógtak a jégcsapok...

Ide tettem a dobozt
carmin 2017.10.07 15:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

DSC06646DSC06654
DSC06659DSC06673
DSC06711DSC06712
DSC06733 
Strombus 2017.07.08 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
A GCMF10 felvitt a Kékesre, a GCKeTe megpihentetett ott, ez meg olyan szépen lehozott és elszórakoztatott, hogy csak a szállodához érkezve a GPS-t kikapcsolva döbbentünk rá, hogy sokat, 23,9 km-ert gyalogoltunk ma. Érdekes látnivalók, jó rejtések, szép útvonal, jó leírás. Köszönöm az élményt.

Péter60 2017.07.08 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Klassz kis multi jó rejtésekkel és precíz leírással. Én az első ponthoz is tennék egy jelszórészletet, hogy legyen egy kis plusz jutalom.
A GCMF10-zel kombináltuk, így szép körtúra lett belőle.

bacsnyir 2017.05.27 14:30 - Nem találtam meg
Miután Gábor barátommal teljesítettük a mai 20. KPMG Kékes Csúcsfutást, és lefelé a K+ jelzésen kellett jönnünk Mátrafüredig, "kínálta magát" ez a láda. Azonban nem lett meg, se az "eredeti", se pedig a "mászásmentes, úthoz közeli". Pedig kerestük őket összesen félórát (igaz, a fényképeket előtte nem tanulmányoztam). Így vagy eltűnt mindkettő, vagy "túl jók" voltak a rejtések számunkra... Kár, mert a barlang amúgy tetszett, és szívesen megnéztük volna a többi pont látnivalóit is. Na de talán majd jövőre, a 21. csúcsfutás után ügyesebbek leszünk... :-)

Itt se...
 
kobcikrajci 2017.03.15 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.54
Kékestetőről kis kerülővel másztam vissza a barlangnál lévő első ponthoz. Szerencsére még nem volt nagy forgalom, nyugodtam keresgélhettem, ami a segítő kép megszemlélése nélkül tovább tartott mint gondoltam. A doboz ugyanis elég apró, de végül meglett! Kellemes ereszkedés közben nézelődhettem a romnál, illetve vadászhattam jelszót a madárösvényen is. Megéri a szép környék a sétát!

zalajaro 2016.10.25 15:20 - Megtaláltam
Aki keres az talal :) [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

dendeocse 2016.10.01 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Megvan.

HrK 2016.09.07 17:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.71
Köszönöm a rejtést!

kismaczu 2016.08.30 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
A barlangnál csak a pótjelszó,a várnál sok az árok sok a kőrakás,a végén a 3 táblából egyből sikerölt eltalálni.Köszönjük ezt a szép túrát.

losbagiros 2016.08.24 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Köszi a rejtést!

Csaba & családja 2016.07.21 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.55
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Békés.nádas 2016.05.28 18:17 - Megtaláltam
Nagyon kellemes napon a Kékesről a parkolópont felé kerestük fel a pontokat.
Alapvetően nem szeretjük azokat a multikat, melyeknek nincs megadva minden pontja. Itt azonban a leírásból kiderült, hogy jól beilleszthető minden pont a napi utunkba.
Szuper volt, köszönjük!

ildati 2016.05.22 17:55 - Megtaláltam
Ez nem volt gyenge!
Az első ponton a párkányt veszélyesnek ítéltem meg ezért az alternatív jelszó segítségével mentünk a második ponthoz. A várnál, természetesen egy másik kőrakás alatt kutakodtunk. Nagyon cseles ez a rejtés!
A harmadik ponthoz vezető utat nem találtuk meg, ezért az Akadémia út felől közelítettük meg, ez viszonylag könnyen meglett.
Biztos a tapasztalatlanságunk miatt, de eddig ez volt a legnehezebb találatunk. :)
Köszönjük a lehetőséget.
Ildikó & Attila & Viki [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

jutics 2016.03.13 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Második nekifutásra sikerült megtalálni a multit. Tavaj nyáron egy hatalmas zápor "lemosott" a hegyről a harmadik pont előtt. :) Köszönöm a rejtést!

Riki&tsa 2016.03.13 12:10 - Megtaláltam
Kemény túra, Erikát hátra kellet hagynom, hogy vissza tudjak érni ebédre. Természetesen eltévedt, de a kaját megszereztük, mellesleg meg körül tudott nézni a szanatóriumban. Az odaúton át kellett haladnunk egy villanypásztor felett, kicsit izgultunk, hogy milyen fenevadakat keríthettek körbe, de hál Istennek megúsztuk a kalandot.
A barlang felett azért kellett keresgélnünk, sőt a várnál is sikerült egy másik kőrakást kiszurnunk. A madaras sétány nagyon kellemes kis hely. Patak kiépített gyalogút. Nagyon élveztük, köszönjük a rejtést!!!

Pajzsika 2016.03.12 17:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.92
Megtaláltuk, köszönjük!

Dióskanyar 2016.03.12 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük.

geooszi 2016.03.12 - Megtaláltam
Másodszor futottam neki a multinak. Legutóbb az első ponton elakadtam, most viszont nem adtam fel olyan könnyen. A többi pont gyorsan megadta magát.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (352 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu