geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
43. Hollókő (GCHoKo)
Hollókő vára
Hollókő vára
A vár (by Z-M-an)
A vár (by Z-M-an)
Falak között (by Turabot)
Falak között (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A vár a faluból (by Z-M-an)
A vár a faluból (by Z-M-an)

Ládatérképek:
Szélesség N 47° 59,802'
Hosszúság E 19° 34,960'
Magasság: 363 m
Megye/ország: Nógrád
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináta az openstreetmap.org térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.11.03 15:35
Utolsó lényeges változás: 2012.11.11 09:01
Utolsó változás: 2012.11.11 09:20
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 951 + 10 sikertelen + 3 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A rejtekhely egy nagyobb fa odvában van. A geoláda egy 20x10 cm-es csavaros fedelű, henger alakú, műanyag doboz.
A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség KTVF: 3754-1/2010 Ikt. számú határozatában, az Ipolyerdő Zrt 10-19-77/2010. Ikt.számú hozzájárulásában a geoláda fenntartását, illetve kihelyezését a következő fontosabb feltételekkel 2011. december 31.-ig engedélyezte:

- A geoláda kizárólag gyalogosan közelíthető meg.
- A geoláda keresése során fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló természetvédelmi területeken kizárólag a jelzett turistautak vehetők igénybe, azokról letérni tilos.
- Védett és fokozottan védett természeti területen a geoládák környezetében táborozni, a ládák elrejtése céljából bármilyen élőhelyet érintő beavatkozást végezni, illetve a talajt megbontani tilos!
- A geocaching tevékenység nem károsíthatja, veszélyeztetheti az országos természetvédelmi oltalom alatt álló területek, ide értve a sziklák, sziklafalak növény- és állatvilágát.
- A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az esetlegesen bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal.
- Az engedélyben foglaltak be nem tartása indokolt esetben természetvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után.
- A geoláda kihelyezésekor és a keresése során a természeti környezet nem sérülhet.
- A láda keresése nem akadályozhatja, zavarhatja az erdőgazdálkodási munkákat, a vadászati tevékenységet.
- A szeptember 1.-től február 28-ig terjedő időszakban (vadászati főszezon) kérjük, hogy a területen nagyobb odafigyeléssel mozogjanak.
- A ládák keresése csak nappali időszakban engedélyezett.
- A tűz- és természetvédelmi előírások betartására fokozott figyelmet kell fordítani.
- A területen szemét nem helyezhető el, az erdő és a környezet tisztaságára ügyelni kell.
- Az erdei utakat - kizárólag gyalogos közlekedés céljára - mindenki csak saját felelősségére használhatja. Az utak használata és az erdőterületen mozgás során esetlegesen bekövetkező balesetért, személyi sérülésért, vagy anyagi kárért az Ipoly Erdő Zrt. semminemű felelősséget nem vállal.
- Az erdőgazdálkodó nem vállal felelősséget az esetleges erdőgazdálkodási munkákból fakadó láda eltűnésért vagy annak sérüléséért.
- A geoládák keresése során az erdőterületek gépjárművel (terepmotor, terepjáró stb) történő igénybevétele nem engedélyezett.

A Hatvant és Szécsényt összekötő 21-es főúton haladva, távolból két pontról is feltűnik a festői fekvésű várrom, aminek eléréséhez az  N 47° 54,043' E 19° 40,524' 179 m [GCHoKo+1.Letero] pontban nyugati irányba kell letérni, majd Felsőtoldot elhagyva az  N 47° 59,402' E 19° 36,865' 258 m [GCHoKo+2.Letero] pontban szintén nyugati irányba kell letérni. A településre beérve keressük meg az  N 47° 59,795' E 19° 35,373' 349 m [GCHoKo+Parkolo] pontban levő nagy parkolót. Itt biztosan találunk szabad parkoló helyet, egyébként piszkosan és szemtelenül sok pénzért. Innen gyalogos, kb. 550 méter hosszú út vezet a várhoz, de a régi faluból is megközelíthető, ez rövidebb, viszont meredekebb.

Egy kis történelem
Az Árpád házzal rokonságban álló Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A család Illés ágának tagjai a tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítmény öregtornyát, Hollókő-vár legkorábbi részét, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait. Károly Róbert király 1313-ban, az akkor még lublói várnagy Szécsényi Tamás vajdának adományozta a várat. A XV. század elején a husziták vezére, Giskra foglalta el rövid időre. 1461-ben Mátyás király, Gúthi Országh nádornak és Losonczi Albertnek új adomány címén adta Hollókő várát, az ország felső részeiben vezetett hadjáratok idején szerzett érdemeik elismeréséül. 1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen. Véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, ám védő funkciója ekkorra megszűnt, elhagyták és a magányosan álló kis végvár megkezdte folyamatos pusztulását. I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de az amúgy is elhanyagolt állapotban lévő erődítmény felrobbantására már nem került sor. Ezért maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.

Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait. A belépőjegy ára felnőtteknek 400 Ft, diákoknak 200 Ft.

Palócföld éke, e táj legszebb gyöngyszeme Hollókő, Nógrád megye egyik apró zsákfaluja, mely népi építészetéről, népviseletéről és ízes tájszólásáról híres.

A település 1987 óta a világ kulturális örökségének faluja. Ezt a kitüntető címet az UNESCO adományozta. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tett - és tesz - eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá, mindmáig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják. A ma nem egészen 400 lelket számláló település varázsát és egységét, a település közepén, az ófalu legnagyobb részét kitevő műemlékcsoport összesen 67 házból álló műemlék-együttese és festői természeti környezete adja. Az épületek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak.

Hollókő középkori templomáról szóló korai írásos emléket 1343-ból találunk. A XVI. századi törökdúlások idején a templom elpusztult. A XIX. században kőalapra emelték a település vályogból épült, tapasztott-meszelt falú, fatornyos római katolikus templomát. A faluképben is meghatározó, jellegzetes, gúlasisakos fatornyát 1889-ben építették.

Hollókő lakói palócok, akik ősi hagyományaik mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket. A teljes viselet az 1870-es és 1880-as években alakulhatott ki, melyet többszöri változás követett. Napjainkban is megcsodálható öltözetük mindössze az 1930-as évek tájékán öltött végleges formát. Ünnepi alkalmakkor, melyek közül a falu számára legfontosabb a húsvéti ünnepségek sorozata, a mai napig felöltik kézzel szőtt és hímzett népviseletüket.

Hollókő tehát mindmáig a múlt, egy eredeti állapotában megőrzött szelete, és ez legértékesebb kulturális kincseink közé emeli. Kicsi és nagy, idős és fiatal számára egyaránt tanulságos, emlékezetes ellátogatni a kis palóc faluba, a geoládáról már nem is beszélve:-)

Ládakarbantartás: 2012.11.08. amikor kénytelen voltam pár méterrel odébb helyezni, hogy ne lehessen köveket pakolni rá, melyek óhatatlanul betörik a dobozt.

Eredményes geoláda-vadászatot, majd kellemes vár és falulátogatást kíván,

Anikó és Miki
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (685 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.31 web: 4.59 átlag: 4.54

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
Ákos68 2017.03.16 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk nem volt egyszerű fentről könnyebb megközelíteni

csenzsely 2017.03.15 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.32
Köszönjük!

Cica és Batman 2017.02.26 14:38 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GerGeo 2017.02.19 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Négy nagyszerű napot töltöttünk Hollókőn. Kicsit sáros volt a környék, de azért elmentünk egy kis kirándulásra. Gyönyörű volt az erdő, még sok helyen nem olvadt el a hó. A falu és a vár is nagyon tetszett. Köszönjük a rejtést! :)

molka 2016.12.28 12:40 - Megtaláltam
Köszi!

imageimage
imageimage
imageimage
imageimage
kisbrekeke 2016.12.26 13:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést :)

brekeke 2016.12.26 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Kicsit kalandosra sikerült a keresgélés.Többszöri benyúlás után csak meglett a láda.Az idő és a kilátás pazar volt.

matya&zotya 2016.12.10 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!
Egy kicsit nyújtózkodni kellett, de meglett!
Matya&Zotya [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Tuareg79 2016.12.06 13:52 - Megtaláltam
Köszönöm. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

belus01 2016.12.06 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük.

DSS 2016.12.04 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.88
Megtaláltam, köszi a rejtést! :)

katika 2016.12.03 14:40 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

CyberWolf59 2016.11.19 15:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Borongós, sárdagasztós időben jó kis túra volt.

Kapucni 2016.11.19 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

gab.szalontai 2016.11.02 14:00 - Megtaláltam
Hollókő és a vár megtekintése után gondoltam megkeresem a ládát is, de sajnos nem túracipőben voltam, ezért a csúszós avarban nem távolodtam el túlságosan az ösvénytől. Mivel ki tudja mikor járok arra megint, a képek alapján szeretném kérni a megtalálás elismerését!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2016.11.10 09:09]

DSC_4443DSC_4553
DSC_4555DSC_4557
streng 2016.10.31 11:33 - Megtaláltam
Ok [g:hu 1.5.3f] [wapon beküldött szöveg]

dadam 2016.10.30 15:33 - Megtaláltam
Köszi!

kovianyo 2016.10.30 15:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
jól bele kellett nyúlni :)
köszi a rejtést!

GSdriver 2016.10.29 14:50 - Megtaláltam
Kongresszus után még volt egy rövid sétára időnk a faluban és a várban. Kapóra jött a láda és gyors találatra számítottam. A láda méretét ismerve két rejtésre alkalmas odvas fa is van a területen, az egyik a Ko turistaút felett pár méterrel, a másik a "hegytetőhöz" közel (arról érdemes próbálkozni). Ez utóbbinak hatalmas 8-as alakú szájadékkal bíró ürege van, de sajnos a ládát nem találtam meg benne. Nem lehetetlen, hogy mégis ott van, de sajnos nem olyan öltözetben voltam, ami a durvább túrást lehetővé tette volna. A telefonbeszélgetésünk alapján kérem a találat elfogadását. (A fotókat - ha találsz alkalmasat - szívesen felajánlom a ládaoldal számára).

Aki - hozzám hasonlóan - az elmúlt 10 évben nem járt erre, feltétlenül nézze meg újra a várat. A füzéri szintjét ugyan nem éri el, de egészen jó kis vár lett. A falu is szép - mégiscsak a világörökség része - kellemes sétát tettünk (nyomdaház, babaház, szatócsbolt, ...) a délutáni napsütésben. Gyerekekkel is tökéletes program!

Szállások: Ha valaki nem a falu vendégházaira szavaz, mert wellnessre is vágyik, akkor opció lehet az augusztusban megnyílt Castellum Hotel.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2016.11.10 09:17]

-1
-2-1
-2-3
-4 
jutics 2016.10.28 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Az odúba kissé bizalmatlanul nyúltam be, de legnagyobb örömömre a ládát fogtam meg. Köszönöm a rejtést! :)

WP_20161028_087WP_20161028_071
WP_20161028_076 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (964 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu