geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
43. Hollókő (GCHoKo)
Hollókő vára
Hollókő vára
A vár (by Z-M-an)
A vár (by Z-M-an)
Falak között (by Turabot)
Falak között (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A vár a faluból (by Z-M-an)
A vár a faluból (by Z-M-an)

Szélesség N 47° 59,802'
Hosszúság E 19° 34,960'
Magasság: 363 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.11.03 15:35
Utolsó lényeges változás: 2018.11.12 22:47
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 1082 + 15 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.

[Bl4st3r & Amy, 2018.11.12 22:47]
WAP:
A rejtekhely egy nagyobb fa odvában van. A geoláda egy 20x10 cm-es csavaros fedelű, henger alakú, műanyag doboz.
A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség KTVF: 3754-1/2010 Ikt. számú határozatában, az Ipolyerdő Zrt 10-19-77/2010. Ikt.számú hozzájárulásában a geoláda fenntartását, illetve kihelyezését a következő fontosabb feltételekkel 2011. december 31.-ig engedélyezte:

Ládakarbantartás: 2018.10.23.
A láda hiányosságainak pótlását Eszti és Robi kessertársaim kedvességének köszönhetem.

- A geoláda kizárólag gyalogosan közelíthető meg.
- A geoláda keresése során fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló természetvédelmi területeken kizárólag a jelzett turistautak vehetők igénybe, azokról letérni tilos.
- Védett és fokozottan védett természeti területen a geoládák környezetében táborozni, a ládák elrejtése céljából bármilyen élőhelyet érintő beavatkozást végezni, illetve a talajt megbontani tilos!
- A geocaching tevékenység nem károsíthatja, veszélyeztetheti az országos természetvédelmi oltalom alatt álló területek, ide értve a sziklák, sziklafalak növény- és állatvilágát.
- A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az esetlegesen bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal.
- Az engedélyben foglaltak be nem tartása indokolt esetben természetvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után.
- A geoláda kihelyezésekor és a keresése során a természeti környezet nem sérülhet.
- A láda keresése nem akadályozhatja, zavarhatja az erdőgazdálkodási munkákat, a vadászati tevékenységet.
- A szeptember 1.-től február 28-ig terjedő időszakban (vadászati főszezon) kérjük, hogy a területen nagyobb odafigyeléssel mozogjanak.
- A ládák keresése csak nappali időszakban engedélyezett.
- A tűz- és természetvédelmi előírások betartására fokozott figyelmet kell fordítani.
- A területen szemét nem helyezhető el, az erdő és a környezet tisztaságára ügyelni kell.
- Az erdei utakat - kizárólag gyalogos közlekedés céljára - mindenki csak saját felelősségére használhatja. Az utak használata és az erdőterületen mozgás során esetlegesen bekövetkező balesetért, személyi sérülésért, vagy anyagi kárért az Ipoly Erdő Zrt. semminemű felelősséget nem vállal.
- Az erdőgazdálkodó nem vállal felelősséget az esetleges erdőgazdálkodási munkákból fakadó láda eltűnésért vagy annak sérüléséért.
- A geoládák keresése során az erdőterületek gépjárművel (terepmotor, terepjáró stb) történő igénybevétele nem engedélyezett.

A Hatvant és Szécsényt összekötő 21-es főúton haladva, távolból két pontról is feltűnik a festői fekvésű várrom, aminek eléréséhez az  N 47° 54,043' E 19° 40,524' 179 m [GCHoKo+1.Letero] pontban nyugati irányba kell letérni, majd Felsőtoldot elhagyva az  N 47° 59,402' E 19° 36,865' 258 m [GCHoKo+2.Letero] pontban szintén nyugati irányba kell letérni. A településre beérve keressük meg az  N 47° 59,795' E 19° 35,373' 349 m [GCHoKo+Parkolo] pontban levő nagy parkolót. Itt biztosan találunk szabad parkoló helyet, egyébként piszkosan és szemtelenül sok pénzért. Innen gyalogos, kb. 550 méter hosszú út vezet a várhoz, de a régi faluból is megközelíthető, ez rövidebb, viszont meredekebb.

Egy kis történelem
Az Árpád házzal rokonságban álló Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A család Illés ágának tagjai a tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítmény öregtornyát, Hollókő-vár legkorábbi részét, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait. Károly Róbert király 1313-ban, az akkor még lublói várnagy Szécsényi Tamás vajdának adományozta a várat. A XV. század elején a husziták vezére, Giskra foglalta el rövid időre. 1461-ben Mátyás király, Gúthi Országh nádornak és Losonczi Albertnek új adomány címén adta Hollókő várát, az ország felső részeiben vezetett hadjáratok idején szerzett érdemeik elismeréséül. 1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen. Véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, ám védő funkciója ekkorra megszűnt, elhagyták és a magányosan álló kis végvár megkezdte folyamatos pusztulását. I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de az amúgy is elhanyagolt állapotban lévő erődítmény felrobbantására már nem került sor. Ezért maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.

Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait. A belépőjegy ára felnőtteknek 400 Ft, diákoknak 200 Ft.

Palócföld éke, e táj legszebb gyöngyszeme Hollókő, Nógrád megye egyik apró zsákfaluja, mely népi építészetéről, népviseletéről és ízes tájszólásáról híres.

A település 1987 óta a világ kulturális örökségének faluja. Ezt a kitüntető címet az UNESCO adományozta. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tett - és tesz - eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá, mindmáig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják. A ma nem egészen 400 lelket számláló település varázsát és egységét, a település közepén, az ófalu legnagyobb részét kitevő műemlékcsoport összesen 67 házból álló műemlék-együttese és festői természeti környezete adja. Az épületek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak.

Hollókő középkori templomáról szóló korai írásos emléket 1343-ból találunk. A XVI. századi törökdúlások idején a templom elpusztult. A XIX. században kőalapra emelték a település vályogból épült, tapasztott-meszelt falú, fatornyos római katolikus templomát. A faluképben is meghatározó, jellegzetes, gúlasisakos fatornyát 1889-ben építették.

Hollókő lakói palócok, akik ősi hagyományaik mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket. A teljes viselet az 1870-es és 1880-as években alakulhatott ki, melyet többszöri változás követett. Napjainkban is megcsodálható öltözetük mindössze az 1930-as évek tájékán öltött végleges formát. Ünnepi alkalmakkor, melyek közül a falu számára legfontosabb a húsvéti ünnepségek sorozata, a mai napig felöltik kézzel szőtt és hímzett népviseletüket.

Hollókő tehát mindmáig a múlt, egy eredeti állapotában megőrzött szelete, és ez legértékesebb kulturális kincseink közé emeli. Kicsi és nagy, idős és fiatal számára egyaránt tanulságos, emlékezetes ellátogatni a kis palóc faluba, a geoládáról már nem is beszélve:-)

Ládakarbantartás: 2012.11.08. amikor kénytelen voltam pár méterrel odébb helyezni, hogy ne lehessen köveket pakolni rá, melyek óhatatlanul betörik a dobozt.

Eredményes geoláda-vadászatot, majd kellemes vár és falulátogatást kíván,

Anikó és Miki''
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (735 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.30 web: 4.59 átlag: 4.54

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Bl4st3r & Amy 2018.11.12 22:47 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Fringilla és Kuglóf 2018.11.12 14:00 - Megtaláltam
Végigkotortam az odút, sajnos a ládának hűlt helye van. Kérem a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:37]

IMG_20181112_133527IMG_20181112_133532
sinus90 2018.11.11 11:30 - Megtaláltam
.A ládát nem találtuk, ezért felhívtuk a rejtőt. Volt nálunk tartalék doboz, de a rejtő nem szerette volna, ha kirakunk egyet, nehogy több doboz is legyen és csak mi nem találtuk meg. Ezért abban maradtunk, hogy jelszó nélkülit logolunk mindketten guppikkal. Ezennel kérjük és köszönjük a találat elfogadását.
Többször jártam már Hollókőn:
Voltam itt buszos turista kiránduláson. Eszméletlen sok és finom sajtokat vettünk.
Szécsényben szilvesztereztünk és átjöttünk közben ide is!
Kéktúráztunk is itt.
A Magyar Vándor játék kapcsán is voltunk a faluban.
A szelfi a kilátásos dombtetőn készült, ahonnan indultunk le a ládáért.
A fa mellett kell a láda felé lemenni.
A visszafelé úton még egy kép készült a várról.
Köszi az invitálást! Amíg itt voltunk még a nap is kisütött!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:37]

-1-2
-3-4
csercsal 2018.11.03 11:57 - Nem találtam meg
2 odút is találtunk, lefényképeztünk, de ládát nem ???? [Geoládák v2.2.5]

Mkatalin 2018.11.02 11:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Sajnos, csak a helyet találtuk meg, a ládát, ahogyan az előző kommentelő családnak, nekünk sem sikerült. A láda picit nehezen közelíthető meg, de száraz időben nem probléma.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:38]

IMG_20181102_124741IMG_20181102_124741
IMG_20181102_115007 
mperecsenyi 2018.11.01 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Fantasztikus családi nap a meglepően meleg novemberi időben. Kicsiknek feltétlen ki kell próbálni és Holló Jankó játszóteret, homokozáshoz pedig kiváló a Hollókó-Ófalu felé vezető út mellett kis játszótér, ahol még most sok helyben használatos játék van kitéve. A falu csodaszép és a várat mindenképp érdemes felkeresni, mert jövő év elején további építési és felújítási munkálatok miatt bezár egy időre. A ládához vezető út az erdőn keresztül elég meredek és a falevelek miatt még száraz időben is egészen csúszós, ezért gyerekekkel csak óvatosan! Nálunk a két éves sajnos nap végére eléggé elfáradt, így kevésbé volt türelmes kincskereső. Találtunk egy odvas fát, ami szerintünk a rejtek lehet, de benne nem tálaltuk meg sajnos a ládát. Korábbi kommentek alapján pedig ott kell légyen, csak sokat kell keresni. Negyed óra odúban tapogatózás és keresgélés után feladtuk és a játszótér felé vettük az iranyt. Képek alapján kérném az elfogadást.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:39]

20181101_15315620181101_152200
SzMartzy 2018.11.01 10:50 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0]

Takács Martin Ferenc 2018.10.29 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! kerestem egy darabig [Geoládák v2.2.5]

Murus 2018.10.28 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

somga 2018.10.28 13:00 - Megtaláltam
A várat nagyon szépen rendbe hozták utolsó ottjártam óta! Köszönjük!

GYEZegzug 2018.10.27 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.37
Köszi szépen a lehetőséget. Irány a GCSF07, 18-20 fokos melegben október végén.

Liberty 2018.10.26 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
Még a geocachinget megelőző években voltam Hollókőn, de akkor csak a húsvéti fesztivál alkalmával, a folklór programok, a palóc gasztronómia és a koncertek érdekeltek minket, a várra már nem jutott idő. Most itt volt a remek lehetőség a forrás ládák keresése apropóján. Mivel 1/2 6-ig volt nyitva a vár, így szerencsénk volt, hogy belülről is láthattuk a szépen felújított várat és gyönyörködhettünk a naplementében, a csodálatos panorámában. Köszönet a rejtésért.

Wilka74 2018.10.26 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Kb. 40 évvel ezelőtt jártam itt utoljára. Fantasztikus volt a vár, a naplemente. Köszönjük a rejtést!

IMG_2468IMG_2474
IMG_2479IMG_2482
IMG_2483IMG_2488
sandorfabi 2018.10.24 08:30 - Megtaláltam
Az Ófalut végigjártuk, majd felmentünk a várhoz. Viharos szél fújt, ami a várnál még jobban érződött, de ez semmit nem vont le a panoráma élményéből. A ládát gyorsan megtaláltuk. Köszönjük a rejtést !

Tathalas 2018.10.23 14:00 - Egyéb
A mai napon családi kirándulás közben megkerestük a ládát is és rendben találtuk.

Bazsarózsa01 2018.10.21 16:56 - Megtaláltam
Mi megtaláltuk a ládát, de a jelszót nem fogadja el a rendszer. Kérem a képek alapján az elfogadást.
Köszönöm

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.10.25 15:22]

P1040127P1040125
Pajzsika 2018.10.21 16:56 - Megtaláltam
Mi megtaláltuk a ládát és minden rendben volt, de a jelszót nem fogadja el. Kérem a képek a alapján a jóváhagyást.
Köszönöm

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.10.25 15:22]

P1040129P1040130
Dóra2011 2018.10.21 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.64
Beteg volt a láda, de ezt már csak a várnál vettük észre. Apukám felhívta a rejtőt és megjavította a ládát.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.10.25 15:22]

IMG_20181021_124527IMG_20181021_125126
IMG_20181021_142825 
Eszti és Robi 2018.10.21 12:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.87
A hosszú hétvégén a hollókői látnivalók volt az egyik úticélunk. A dombtetőn váltott az applikációban a láda hagyományosból betegre. Ekkor elolvastuk a logokat, majd felhívtuk a rejtőt, hogy bele tudjuk írni a jelszót, mert amúgy a láda a helyén volt. Gyönyörű őszi táj öleli körül a ládát.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.10.25 15:23]

IMG_20181021_124931IMG_20181021_125213
IMG_20181021_125203IMG_20181021_135151
V_Gabor 2018.10.21 09:29 - Egyéb
Piros kereszt
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


#betegre állítva

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1108 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu