geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
43. Hollókő (GCHoKo)
Hollókő vára
Hollókő vára
A vár (by Z-M-an)
A vár (by Z-M-an)
Falak között (by Turabot)
Falak között (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A vár a faluból (by Z-M-an)
A vár a faluból (by Z-M-an)

Szélesség N 47° 59,802'
Hosszúság E 19° 34,960'
Magasság: 363 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.11.03 15:35
Utolsó lényeges változás: 2018.10.21 09:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 1065 + 1 jelszó nélküli + 14 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Piros kereszt
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.

[V_Gabor, 2018.10.21 09:29]
A rejtekhely egy nagyobb fa odvában van. A geoláda egy 20x10 cm-es csavaros fedelű, henger alakú, műanyag doboz.
A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség KTVF: 3754-1/2010 Ikt. számú határozatában, az Ipolyerdő Zrt 10-19-77/2010. Ikt.számú hozzájárulásában a geoláda fenntartását, illetve kihelyezését a következő fontosabb feltételekkel 2011. december 31.-ig engedélyezte:

- A geoláda kizárólag gyalogosan közelíthető meg.
- A geoláda keresése során fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló természetvédelmi területeken kizárólag a jelzett turistautak vehetők igénybe, azokról letérni tilos.
- Védett és fokozottan védett természeti területen a geoládák környezetében táborozni, a ládák elrejtése céljából bármilyen élőhelyet érintő beavatkozást végezni, illetve a talajt megbontani tilos!
- A geocaching tevékenység nem károsíthatja, veszélyeztetheti az országos természetvédelmi oltalom alatt álló területek, ide értve a sziklák, sziklafalak növény- és állatvilágát.
- A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az esetlegesen bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal.
- Az engedélyben foglaltak be nem tartása indokolt esetben természetvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után.
- A geoláda kihelyezésekor és a keresése során a természeti környezet nem sérülhet.
- A láda keresése nem akadályozhatja, zavarhatja az erdőgazdálkodási munkákat, a vadászati tevékenységet.
- A szeptember 1.-től február 28-ig terjedő időszakban (vadászati főszezon) kérjük, hogy a területen nagyobb odafigyeléssel mozogjanak.
- A ládák keresése csak nappali időszakban engedélyezett.
- A tűz- és természetvédelmi előírások betartására fokozott figyelmet kell fordítani.
- A területen szemét nem helyezhető el, az erdő és a környezet tisztaságára ügyelni kell.
- Az erdei utakat - kizárólag gyalogos közlekedés céljára - mindenki csak saját felelősségére használhatja. Az utak használata és az erdőterületen mozgás során esetlegesen bekövetkező balesetért, személyi sérülésért, vagy anyagi kárért az Ipoly Erdő Zrt. semminemű felelősséget nem vállal.
- Az erdőgazdálkodó nem vállal felelősséget az esetleges erdőgazdálkodási munkákból fakadó láda eltűnésért vagy annak sérüléséért.
- A geoládák keresése során az erdőterületek gépjárművel (terepmotor, terepjáró stb) történő igénybevétele nem engedélyezett.

A Hatvant és Szécsényt összekötő 21-es főúton haladva, távolból két pontról is feltűnik a festői fekvésű várrom, aminek eléréséhez az  N 47° 54,043' E 19° 40,524' 179 m [GCHoKo+1.Letero] pontban nyugati irányba kell letérni, majd Felsőtoldot elhagyva az  N 47° 59,402' E 19° 36,865' 258 m [GCHoKo+2.Letero] pontban szintén nyugati irányba kell letérni. A településre beérve keressük meg az  N 47° 59,795' E 19° 35,373' 349 m [GCHoKo+Parkolo] pontban levő nagy parkolót. Itt biztosan találunk szabad parkoló helyet, egyébként piszkosan és szemtelenül sok pénzért. Innen gyalogos, kb. 550 méter hosszú út vezet a várhoz, de a régi faluból is megközelíthető, ez rövidebb, viszont meredekebb.

Egy kis történelem
Az Árpád házzal rokonságban álló Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A család Illés ágának tagjai a tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítmény öregtornyát, Hollókő-vár legkorábbi részét, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait. Károly Róbert király 1313-ban, az akkor még lublói várnagy Szécsényi Tamás vajdának adományozta a várat. A XV. század elején a husziták vezére, Giskra foglalta el rövid időre. 1461-ben Mátyás király, Gúthi Országh nádornak és Losonczi Albertnek új adomány címén adta Hollókő várát, az ország felső részeiben vezetett hadjáratok idején szerzett érdemeik elismeréséül. 1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen. Véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, ám védő funkciója ekkorra megszűnt, elhagyták és a magányosan álló kis végvár megkezdte folyamatos pusztulását. I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de az amúgy is elhanyagolt állapotban lévő erődítmény felrobbantására már nem került sor. Ezért maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.

Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait. A belépőjegy ára felnőtteknek 400 Ft, diákoknak 200 Ft.

Palócföld éke, e táj legszebb gyöngyszeme Hollókő, Nógrád megye egyik apró zsákfaluja, mely népi építészetéről, népviseletéről és ízes tájszólásáról híres.

A település 1987 óta a világ kulturális örökségének faluja. Ezt a kitüntető címet az UNESCO adományozta. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tett - és tesz - eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá, mindmáig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják. A ma nem egészen 400 lelket számláló település varázsát és egységét, a település közepén, az ófalu legnagyobb részét kitevő műemlékcsoport összesen 67 házból álló műemlék-együttese és festői természeti környezete adja. Az épületek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak.

Hollókő középkori templomáról szóló korai írásos emléket 1343-ból találunk. A XVI. századi törökdúlások idején a templom elpusztult. A XIX. században kőalapra emelték a település vályogból épült, tapasztott-meszelt falú, fatornyos római katolikus templomát. A faluképben is meghatározó, jellegzetes, gúlasisakos fatornyát 1889-ben építették.

Hollókő lakói palócok, akik ősi hagyományaik mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket. A teljes viselet az 1870-es és 1880-as években alakulhatott ki, melyet többszöri változás követett. Napjainkban is megcsodálható öltözetük mindössze az 1930-as évek tájékán öltött végleges formát. Ünnepi alkalmakkor, melyek közül a falu számára legfontosabb a húsvéti ünnepségek sorozata, a mai napig felöltik kézzel szőtt és hímzett népviseletüket.

Hollókő tehát mindmáig a múlt, egy eredeti állapotában megőrzött szelete, és ez legértékesebb kulturális kincseink közé emeli. Kicsi és nagy, idős és fiatal számára egyaránt tanulságos, emlékezetes ellátogatni a kis palóc faluba, a geoládáról már nem is beszélve:-)

Ládakarbantartás: 2012.11.08. amikor kénytelen voltam pár méterrel odébb helyezni, hogy ne lehessen köveket pakolni rá, melyek óhatatlanul betörik a dobozt.

Eredményes geoláda-vadászatot, majd kellemes vár és falulátogatást kíván,

Anikó és Miki'
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (727 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.30 web: 4.59 átlag: 4.53

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


V_Gabor 2018.10.21 09:29 - Egyéb
Piros kereszt
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


#betegre állítva

 
zöldfülű 2018.10.06 17:00 - Jelszó nélküli megtaláláskörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Lefülelve :-)

OKT közben erre is csámborogtam. Kérem a fotók alapján a megtalálás jóváhagyását.

Köszi a rejtést

b2b3
Labint 2018.09.16 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A jelszót tényleg nem lehet kisilabizálni. A 2012-es leírás szerint 20x10 cm-es henger, valójában kb. 10x5 cm a mostani henger mérete. A leírásban a parkolási infók elavultak: az ingyenesnek írt parkoló immár fizetős, de az egész faluban egységesen 300 Ft/óra vagy 600 Ft/nap díjért lehet parkolni személyautóval. Kérem az elfogadást a helyszíni felvétel alapján.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.10.21 09:27]

IMG_20180916_171137 
Zotyagol 2018.09.12 21:58 - Egyéb
Megtaláltam de a jelszó olvashatatlan :-( [Geoládák v2.2.4]

vikacsu 2018.08.20 12:03 - Megtaláltam
A ládát megtaláltuk, jelszó sajnos nem volt benne. [Geoládák v2.2.4]

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.09.10 07:53]

IMG_20180820_120351IMG_20180820_135912
GeoMelinda 2018.08.14 23:59 - Megtaláltam
Upponyi nyaralásunkról hazafelé erre vettük utunkat, mert még se a férjem, se én nem jártunk itt soha. Mese ez a hely! Sajnos csak utólag láttam, hogy a ládát már az előttünk járók sem találták így én is a keresésére indultam. Meglepően csúszósak az ösvények! :O A képek alapján megköszönném a rejtő elfogadását. Sajnos ritkán járunk ezen a felén az országnak. Köszönöm előre is! :)

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.09.10 07:53]

20180814_13411320180814_134320
20180814_13435820180814_135004
20180814_14082520180814_141512
20180814_141550 
ferikov 2018.07.25 21:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.17
Sajnos mi sem találtunk ládát, csak pár ceruza töredéket. Nagyon sajnáljuk, hogy nem jártunk sikerrel. Szeretnénk kérni a képek alapján az elfogadást. Köszönjük, Johanna, Ferenc

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.08.12 09:53]

IMG_20180725_125354IMG_6032
IMG_6036IMG_6083
rozsabogar 2018.07.25 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Sajnos utólag olvastam, hogy nincs meg a láda. Ezért a képek alapján kérem szépen a találat elfogadását!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.09.10 07:52]

20180725_16103020180725_161043
20180725_16132620180725_163226
T*K 2018.07.24 11:27 - Nem találtam meg
Sajnos nem olvastuk mostanáig az eddigi bejegyzéseket, így mi is a láda keresésére.indultunk, ceruza darabkákat találtunk a helyén.
[g:hu 1.5.4]

Emerich63 2018.07.16 07:52 - Egyéb
Mint azt lentebb írtuk és az utánunk következők is jelezték, a láda nincs meg.
Az előző lognál elfelejtettem írni, így itt jelezném, hogy valószínűleg betegre kellene állítani.
Köszi!

nimka 2018.07.13 12:30 - Nem találtam meg
a koordináta szerinti odút megtaláltam, de nem láttam benne ládát. felforgatni a hangyák miatt nem akartam

szulez 2018.07.12 17:30 - Egyéb
Végtelen sok hangyát és egy ceruzát találtunk, de a ládát nem, pedig alaposan átkutattuk az odút.
Zoli és Mártika

 
Utazók 2018.07.10 15:18 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.50 súly: 2.69
Köszönjük a rejtést!

stmester 2018.07.10 14:20 - Megtaláltam
Az odúban megpiszkáltam a fáraó hangyákat, nem kellett volna. Segítséget kértem kétbakancsoséktól amit köszönök.

IMG_20180710_142848IMG_20180710_143823
IMG_20180710_143956
Emerich63 2018.07.10 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]
A láda valóban nincs az oduban. Köszönjük stmester segítségét a jelszóval kapcsolatban.

20180710_12505220180710_135817
kétbakancsos 2018.07.07 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.94
Meteor Találkozó alkalmából a környék ládáit gyűjtögettük. Köszönjük a rejtést!

uno20001 2018.07.06 16:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kiskutyus 2018.07.03 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Az utolsó szakaszon a nagyi ne menjen veletek.

pelaco 2018.06.30 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.67
Megtaláltuk, köszönjük! A rejtek számomra értelmetlenül távol van az úttól, meredek a domboldal, és dzsungelharcot kell vívni a növényzettel. Egyébként tökéletes rejtek ha már az ember megküzdött a "zöldségekkel" ! :-) A várból a kilátás lenyűgöző, az szigorúan tilos kihagyni.

 
Tyrker 2018.06.25 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1089 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu