geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
536. Dobogókői séta - avagy a Téry-út folytatása (GCDko)
A mikroláda itt pihen
A mikroláda itt pihen
Rezső-kilátó
Rezső-kilátó
Dobogókő, a szintezési pont
Dobogókő, a szintezési pont
Kilátás a második ponttól - lelcache objektívén keresztül
Kilátás a második ponttól - lelcache objektívén keresztül
Eötvös Lóránd menedékház
Eötvös Lóránd menedékház
Kilátás a sípályától
Kilátás a sípályától
Kilátás a sípályától
Kilátás a sípályától
A sípályától jobbra indulj el!
A sípályától jobbra indulj el!
A végláda rejteke
A végláda rejteke

Szélesség N 47° 43,361'
Hosszúság E 18° 53,447'
Magasság: 680 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.06.05 10:30
Megjelenés időpontja: 2003.03.30 10:30
Utolsó lényeges változás: 2017.08.21 18:59
Utolsó változás: 2017.08.21 20:32
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Szélvész és Vacskamati
Felhasználó: Szélvész
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
További infók: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=620
Megtalálások száma: 950 + 18 sikertelen + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.1. mikroláda  N 47° 43,361' E 18° 53,447' 680 m [GCDko-1] ponton egy fa tövében lévő mohos facsonk üregében található. Az üvegcsében lévő koordinátát pontosan jegyezd fel!

2. Jelszó első fele a  N 47° 43,205' E 18° 53,942' 700 m [GCDko-2] ponton lévő Wild-féle nyomólapos szélzászló réztábláján a vízszintes állás megnevezése, csupa nagybetűvel, ékezettel.

3. Add hozzá az első pontnál begyűjtött koordinátát a második pontnál lévő szintezési pont pontos koordinátájához és már mehetsz is az igazi ládához.

A jelszó második felét kötőjellel illesztve adjátok az első feléhez.

Kérem, hogy mind a mikroládát, mind a végládát gondosan rejtsétek vissza.


2017. augusztus. 21. 16:00


---------------------------------------------------------------------
Részletes leírás:
Ez tulajdonképpen egy virtuális multi láda, ......VOLT !

Íme az eddigi GCDko-t alaposan átalakítottam - majd a megtalálók jelzik, hogy mennyire lett sikeres.

Szándékom szerint az eredeti virtuális multit úgy alakítottam hagyományos multivá, hogy az abszolút "driving-cache"-ból egy ici-picit a "Szállj ki és gyalogolj!" szemlélet is benne legyen. Természetesen ettől még az igen könnyű terep megjelölés igaz rá, így bátran ajánlhatom bárkinek a keresést minden napszak, évszak, időjárási körülmények között is. (Egy bő órán belül kényelmes sétával teljesíthető, igaz, hova is rohannánk? Inkább élvezzük, hogy ilyen fantasztikus helyen lehetünk!)
Dobogókő hazánk talán egyik leglátogatottabb turista célpontja, sajnos a forgalom is ennek megfelelő. Aki teheti, ne a hétvégén látogasson ide. "Szélvészként" persze elsősorban kerékpárosoknak ajánlom ezt a ládát, de rengeteg turistajelzés is vezet ide.
Érdeklődők számára részletes leírások találhatók a Tájak-Korok-Múzeumok kalauzban (pdf) és Dobogókő honlapján.

A parkoló irányából az első pont felé haladva nézzük meg a Báró Eötvös Loránd menedékházat, Magyarország (Trianon utáni) első turistaházát.  N 47° 43,173' E 18° 53,916' 693 m [GCDko+Turista Muzeum] Jelenleg turista múzeumként működik, nyitvatartási idő: csütörtök, szombat, vasárnap 9-14 óráig. Érdemes felkeresni, sok turista relikvia, fotó, könyv, hegymászó felszerelés stb. látható benne.

A menedékház mellett balról elhaladva a Téry-úton a piros-sárga jelzést követjük. Jó idő esetén csodás panorámával jutalmaz minket a Rezső-kilátó  N 47° 43,396' E 18° 53,470' [GCDko+Rezső-kilátó]

Sétánk második pontja - általában a Dobogókőre látogatók közül mindenki ide jön először. A jelszó első fele az  N 47° 43,205' E 18° 53,942' [GCDko+Dobogókő-kilátó] ponton lévő műszer réztábláján a vízszintes állás megnevezése, csupa nagybetűvel, ékezettel. A kilátás eddig innen mindenkinek tetszett. (Feltéve, hogy a tömegtől látsz is valamit.) Ha már kigyönyörködted magad, akkor add hozzá az első pontnál begyűjtött kulcsot a szintezési pont pontos koordinátájához és már mehetsz is az igazi ládához.
A harmadik ponthoz indulva - gyalogos (és autós) ládavadászoknak ajánlom, hogy gyalogosan ne az aszfaltúton közlekedjenek, hanem a vele párhuzamosan haladó turistaúton.

A jelszó második felét kötőjellel illesztve adjátok az első feléhez.

A séta végeztével ajánlom törzshelyünket, a Matyi Büfét  N 47° 43,122' E 18° 53,888' 682 m [GCDko+Matyi Büfé], ahol ízlés és évszak szerint bableves, pite, zsíros kenyér, sör, forralt bor a sikeres megtaláló jutalma. Persze ki-ki ízlésének és pénztárcájának megfelelően sok más "intézmény" közül válogathat. (Jelenleg felújítás alatt.)

Aki egy kicsit izgalmasabb sétára vágyik, annak ajánlom a Thirring-körutat, különösen télen izgalmas.

A hiéna parkolóőrök nekem sem lopták be magukat a szívembe... autóval csak végszükség esetén gyertek, mint most én "mozgássérült" állapotomban.

Rengeteg gyönyörű turistaút vezet ide, (egy részük bicajjal is jól járható), bicajosoknak az aszfalt úton is nagyon szép, sőt még busz is jár ide.

Aki már begyűjtötte a GCDko-t, annak talán most érdemes újra felkeresnie a jól ismert helyet és a valódi ládát is megkeresni. Az átalakítás révén gyakorlatilag új ládaként funkcionál. Jó vadászatot Mindenkinek!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (741 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.25 web: 4.26 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Csuek 2018.02.17 - Megtaláltam
Sajnos a mikroládát nem találtuk az üregben, ettől még ott lehet, de a hó megnehezítette a keresést. A feltöltött képek alapján szeretnénk kérni az elfogadást.

[Jóváhagyta: Szélvész, 2018.02.20 16:14]

IMG_7584IMG_7598
bacsnyir 2017.11.21 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.71
Bár ezt a ládát mai túrám közepére terveztem, a valóságban az utolsó lett, a végláda már csaknem szürkületben... De haladjunk szépen sorjában. A reggel kilenckor, Pilisszentkeresztről indított túrámon ide a GCKirk-től indultam. Először a P jelzésen, ami - köszönhetően a meteorológiai oldalak által még reggel is egységesen csupán 2-3 mm-re becsült, de a valóságban egész nap folyamatosan eső, 10 mm-t jócskán meghaladó csapadéknak - gyakorlatilag sártengerré változott. Olyannyira, hogy több szakaszon is inkább a jelzés menti erdőt választottam a járhatatlan út helyett. Aztán szerencsére a Pilismarót felé menő erdészeti műút következett, amin gyorsan haladtam a dobogókői sífelvonó alsó állomásáig. Közben a csapadék halmazállapota - mivel lassan 500 m tszf. magasságba értem - esőről hóra változott. A sífelvonónál aztán áttértem a Magas-hegyet megkerülő, és a Z4 jelzésbe vezető, most erősen vizes-hókásás szekérútra. Innen a már egyértelműen havas, és igen meredek Z4-en mentem fel Dobogókőre, közben elhaladva a Thirring-sziklák mellett. Ezen az úton most először mentem fel Dobogókőre, és mondhatom, messze ez a leglátványosabb, sőt: természeti látványosságok szempontjából ez adja Dobogókő igazán kiemelkedő értékét. A sziklaformák és a kilátás is rendkívüli élmény. Más kérdés, hogy most rendkívül csúszós, így némiképp veszélyes is volt ez a szakasz (folyamatosan megcsúszott a nem téli viszonyokra tervezett túracipőm a pár centis hóban a szakadék felé). Az eredetileg tervezett letérést GCThir, majd GCDko-1 felé a S körút jelzésen így 10 m után feladtam, nem akarván szaporítani az itteni áldozatok számát. Majd máskor, száraz időben...
Fent a "civilizált" Dobogókő olyan arcát mutatta, amit sose láttam. Máskor autó- és turista-"hordák", autók, nyüzsgés - most 5-7 centis szűz hó, síri csönd, és 2 óra alatt összesen 5 élő ember, (2 sétáló pár, és a turistaház gondnoka), akivel találkoztam... A turistaházban megittam 3 deci forró gyömbért (érdemes kipróbálni, nagyon kellemes, bár kissé drága, 200 Ft decije), aztán elindultam "levadászni" ezt a ládát. Mivel a kényszerű útvonalmódosítás miatt a három pont közül a középsőnél voltam, először el kellett kutyagolnom a Rezső-kilátóig az 1. pontért - ahol egy bő hete voltam, csak akkor már a délután 17 órai sötétségben nem kerestem meg az üvegcsét. A kilátó most is tetszett, bár most se láttam ki semmit - a múltkor a sötétség, most meg a totális köd miatt... Aztán visszaséta a Téry-emlékműig, ahol került egy félórámba, hogy értelmezzem a 2. ponthoz tartozó, rettenetesen (és megítélésem szerint feleslegesen) túlbonyolított feladatokat. De végül rájöttem, hogy itt EGYRÉSZT jelszó-részletet kell keresni a szélmérőn, MÁSRÉSZT pedig pár lépéssel odébb koordinátát kell mérnem a csúcskőnél, HARMADRÉSZT össze kell adnom a frissen mért, és az 1. ponton talált számokat... Majd elkutyagoltam a semmibe 600 m-t az így meghatározott koordinátájú végládáért (mit akart ezzel megmutatni a rejtő? a sípályát felülről? vagy a Zsindelyes éttermet? - gőzöm sincs, ami, a helyes számításomnak és mérésemnek köszönhetően, gond nélkül meglett (leszámítva, hogy akaratomon kívül csaknem lecsúsztam a sípályán...); aztán visszakutyagoltam a műúton újabb 600m-t, hogy visszajussak a "központba", aztán pedig a K jelzésen le Pilisszentkeresztre... Merthogy ennek a ládának a "megértése" és "becserkészése" jó 1,5 órát vett igénybe a mai téli körülmények között, így szépen rám esteledett, így már a közeli Zsivány-sziklákat (GCbzsi) se láttam érdemben, hiába mentem el mellette... A rejtések maguk egyébként jók (az üvegcse, a virtuális pont, és a végláda is rendben), csak a végláda értelmetlen helye, és a feleslegesen túlbonyolított feladatok miatt adtam 3-ast.

Szikla
KRobi88 2017.10.20 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.89
Köszönöm a rejtést, nagyon kellemes séta volt a szép őszi erdőben.
A koordinátákat sikerült úgy meghatározni, hogy (szó szerint) bevitt volna az erdőbe, de végül a kép kisegített :)
A végládához most az aszfaltúton érdemes elindulni, a turistaútnak az elejét lezárták az életveszélyessé vált épület miatt.

fa-peti 2017.10.18 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Molli 2017.10.14 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Köszönöm a rejtést!

vitibi 2017.10.08 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ahhoj 2017.09.30 16:30 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

elina 2017.09.30 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Kellemes őszi időben kerestük fel a ládát! A veszélyessé vált épület miatt kicsi kerülőt kell tenni.

Norbi85 2017.08.31 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 3.10
A két pontot sikeresen megtaláltuk. A harmadik pontra is oda vitt a gps, de nem sikerült a végládát megtalálni. Mindenhol faágak hevertek. Kis segítség jó lett volna a leírásban. Sziklánál v. a fánál keressem. 1-2 métert írt a gps de nem találtam. Kérem a rejtőt fogadja el a képek alapján a megtalálást. Köszönöm!

[Jóváhagyta: Szélvész, 2017.08.31 19:50]

DSC_0001DSC_0006
IMG_20170831_16163001
f5hkue4a 2017.08.28 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Köszönöm szépen a játékot !

Köszönöm szépen a bíráknak és a láda tulajdonosának is a kedvességet és a fáradozást !

[Jóváhagyta: Szélvész, 2017.10.12 20:41]

99604_20171010_213428_bbc19ac3f111b28793d085fa508cb9d733500c3999604_20171010_213525_823dbc7a137dc1f361a39c0e50fa1016fdc08952
99604_20171010_213734_386a0070817006f4b1a9195c7ff6e8f685407e6f99604_20171010_212913_78362ea9e178dea8ea7a9be2748e6d498b187cc4
f5hkue4a 2017.08.28 18:56 - Nem találtam meg
Köszönöm a játékot. :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

[Elutasította: Szélvész, 2017.10.10 05:36]

P1000546P1000533
P1000544P1000537
Roberto Kesser 2017.08.20 16:10 - Megtaláltam
1. pontnál a dobozka beázott, benne lévő nyirkos pótlapon még olvasható a koordináta-korrekció.
2. pontnál a jelszórészlet rendben, de.. A pontos koordinátája nem olvasható sehol, méréssel meg nem lesz pontos..
3. rendben, teljes jelszó benne.
Köszönöm a játéko!

ui.: COM-os ferdítés nem aktuális..

szaboneki 2017.08.14 15:37 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

horvathzs 2017.08.14 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ogrun611 2017.07.16 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

PardiAndi 2017.06.25 - Megtaláltam
dzoli1-gyel.

Zéboy 2017.06.21 12:27 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2017.06.21 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

WallHattok 2017.06.18 18:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.98
Köszönjük!:-) Megtaláltuk!:-) Jó kis rejtés tetszett!:-)

Párduc50 2017.06.03 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, szerintünk az első részpont méltatlan helyen van. Köszi


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (987 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu