geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
525. Sem csellel, sem erővel 2.0 (GCKOM)
Koppenhágából úton haza ezt láttam
Koppenhágából úton haza ezt láttam
Egy régi térkép
Egy régi térkép
Klapka György a vár kapitánya
Klapka György a vár kapitánya
A város leghiresebb szülötte: Jókai Mór
A város leghiresebb szülötte: Jókai Mór
Komáromi utca
Komáromi utca
Monostori erőd
Monostori erőd
Monostori erőd
Monostori erőd
Igmándi erőd
Igmándi erőd

Szélesség N 47° 44,714'
Hosszúság E 18° 8,151'
Magasság: 112 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.03.22 16:45
Utolsó lényeges változás: 2018.02.09 19:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+5V)
Elrejtők: Bence
Felhasználó: Mo-Hó
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 14000 m
Megtalálások száma: 480 + 17 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:
1. Monostori erőd N 47° 45,037' E 18° 05,816'
Hány évig épült a Monostori erőd?

2. Igmándi erőd N 47° 44,138' E 18° 07,289' A keresett szám az Igmándi erődnél lévő emlékművön látható évszám jegyeinek az összege.

3. Klapka György tér N 47° 45,436' E 18° 07,766' Ha szemben álltok a szoborral, akkor balra láthatjátok a Zichy palotát (rózsaszin épület) Ennek a falán egy fekete táblát találtok, ami egy másik nagy (ha nem a legnagyobb) magyarnak, állít emléket. Az ő nemesi címe a jelszó második fele.

4. Kőszűz, Újvár Madonna bástyája N 47° 45,362' E 18° 08,066' Hány betűből áll a Kőszüz talapzatán lévő szöveg.

5. 6-os bástya N 47° 46,644' E 18° 07,768'
A legrégebbi kopjafán (legmagasabb) található évszám utolsó két jegye a keresett szám.

6. Csillagerőd N 47° 44,714' E 18° 08,151'
Hagyományos láda: Nyitáshoz az 1., 2., 4. ,5. állomásokon talált számokat összeadni, és megszorozni 2-vel...

Kedves Játékosok!

Mióta megalkottam ezt a komáromi erődöket felölelő multit, sokat gondolkodtam azon, hogy miképpen lehetne még javítani rajta. MikiCache valamikor szeptember környékén logolt be ennél a ládámnál, és megemlítette hogy nem mindegyik pontja illik a Sem csellel, sem erővel jelmondat "szellemiségéhez". Felvettem vele a kapcsolatot, mivel én is úgy éreztem, hogy van még mit csiszolni a multi felépítésén. Hosszasan leveleztünk egymással, és én a végén megígértem, hogy kijövök a cache 2.0-s változatával. Nos hát ez mostanra lett kész, remélem minden cacher megelégedésére szolgál majd.

Az új multi eggyel kevesebb állomást tartalmaz, igaz ezek felkereséséhez nagyobb távolságot kell majd megtenni. A másik változás, hogy az egyik ponton egy hagyományos ládika található. Ez a pont a fent megadott koordinátán van, viszont láda kinyitásához, a logoláshoz és a jelszó teljes megfejtéséhez egy kis cselre van szükség (itt kérnék meg mindenkit, hogy tekintsen el az erő alkalmazásától). A láda kinyitásához, végig kell járni a többi állomást, ezért ezt érdemes a sorban utolsóként felkeresni.

Hát akkor pár szó, hogy mit is láthatnak azok, akik végig járják a hat pontot.

Komáromot rendkívül előnyös fekvése tette minden időben fontos településsé. Itt ömlik a Vág-Dunába a Nyitra, és a Dunába a Vág-Duna. Itt alakult ki először állandó átkelőhely, a Pozsony és Budapest közötti 200 km-es folyamszakaszon, és ezen a részen még ma is egyedül Komáromnál ível át, közúti és vasúti híd is a Dunán.

Már az ókori rómaiak is felismerték a terület stratégiai jelentőségét. Mikor az időszámításunk szerinti I. században a római birodalom a Dunáig terjesztette ki határát, a folyó vonalát kisebb nagyobb katonai táborok, és őrtornyok rendszerével erősítették meg. A hadászatilag legfontosabb helyeken hatalmas légióstáborokat építettek. Ezek egyike volt a mai Szőny területén alapított Brigetio. A város stratégiai jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy egy esetleges meglepetésszerű támadás miatt, a Duna északi! partján is építettek egy komoly erődítményt. Mivel az egyik fő hadi út is itt vezetett át, Brigetio kereskedelmi jelentősége is megnőtt, ezt bizonyítják a szőnyi Vásártéren folytatott ásatások leletei. Ebben a munkában, középiskolásként volt szerencsém 3 nyarat dolgozni, a leletekből összeállt kiállítást ezen a  N 47° 44,713' E 18° 6,988' 112 m [GCKOM+RMUZ] helyen nézhetitek meg.

Honfoglaló őseink is tisztában voltak a terület rendkívüli jelentőségével, ezért az államalapítás után, Komárom az első vármegyék egyikének lett a székhelye.
Az első erődítményt valószínűleg a X. század első felében építették a Duna és a Vág-Duna szegletében. Így történhetett meg, 1241-ben a tatárok nem tudták Komárom várát elfoglalni. A tatárjárás után IV. Béla 1265-ben Komáromnak városi jogokat adományozott, és a várat is megerősítették (Óvár).

A királytól kapott kiváltságoknak köszönhetően, mind a város, mind a vár fejlődésnek indult. Komárom várában született például V. László királyunk is.

Mátyás idejében élte fénykorát a település, virágzott a kereskedelem, a várat reneszánsz palotává alakították, és sokat köszönhetett a város a Mátyás által fejlesztett dunai hajóhadnak is.

Mátyás halála után, a belviszályok és a török háborúk miatt, város lassú hanyatlásnak indult, viszont a töröknek nem sikerült egyszer sem elfoglalnia.

A török háborúk után az erőd jelentősége tovább csökkent. Mivel megszűnt végvárnak lenni, így kevesebb gondot fordítottak a falak karbantartására is. A bajt tovább fokozta az 1783-as földrengés is, melynek az epicentruma a várhoz igen közel esett.

A Napóleoni háborúk következtében nőt meg ismét a város jelentősége, mikor a Bécset elfoglaló francia csapatok elől I. Ferenc osztrák császár ide menekül, ekkor ismeri fel Komárom és környéke rendkívüli stratégiai jelentőségét. Parancsot ad egy 200 ezer katona befogadására, és ellátására képes erődítményrendszer építésre. Ennek első lépéseként 1810-ben megerősítették az Öregvárat, és az Újvárat, majd hozzáfogtak a Révkomárom köré tervezett erődlánc (Nádorvonal, Vágvonal) építésének is.

Az Öregvárral szemközt a Duna jobb partját védő hídfő a Csillagerőd, ami a négyágú csillag alakját, még a XVI. században kapta.

Az erődrendszer és a város az 1848-49-es szabadságharc tette igazán híressé. 1849. május 28-án Klapka Györgyöt nevezték ki a város kapitányává, és bízták meg a vár védelmének megszervezésével.
Görgey augusztus 13-án Világosnál letette a fegyvert, ezzel a szabadságharc elbukott, csak Komárom volt még mindig magyar kézen, ugyanis az osztrák hadsereg nem tudta elfoglalni, sem az erődöket, sem a várost. Csak október 3-án tudtak bevonulni, miután a vár védői szabad elvonulás fejében, átadták a várost.

A szabadságharc befejezése után azonnal elkezdték a károk kijavítását, és a 1850-től tovább folytatták az erődök építését. Így épült meg a Monostori erőd, és az Igmándi erőd, amivel teljessé vált a védelmi rendszer, aminek a fő feladata volt a Monarchia szívét átszelő fő ütőérnek, a Dunának a védelme, és a Bécs és Budapest közötti országút biztosítása.

Komárom erődítményeit sem a tatár, sem a török, sem pedig az osztrák hadseregnek nem sikerült csatában elfoglalni. Ezt hirdeti az Újvár nyugati bástyáján lévő szobor, aki fityiszt mutat a várat ostromlóknak.

Pár jó tanács:

A megfejtéshez mindenképpen szükség lesz ÚTLEVÉLRE (bár már nem sokáig), mivel a város és az erődrendszer a Duna két partján fekszik, ami sajnos jelen esetben az országhatár is.
Ezt a szöveget csak a történelmi hűség kedvért hagytam meg. Azóta ugye EU csatlakozás, Schengen, stb... Lényeg, hogy a határon senki nem fog megállítani, de azért ha átmentek Szlovákiába, legyen nálatok valamilyen okmány.

A pontok jól szét vannak szórva, és az egyes állomásokon is el lehet tölteni jó sok időt. Itt a Monostori erődre gondolok főleg. Ezért az autós vagy biciklis kirándulás a javasolt. Gyalog is bejárható, de akkor készüljetek kiadós sétára.

A láda felnyitásához végig kell járni az állomásokat, ahol különböző számokat találtok, amik segítségével végül hozzájuttok a doboz tartalmához... Nem részletezem, a helyszinen úgy is kiderül. A jelszó két részből áll, az első fele a ládában van a másodikat viszont a multi egyik pontján találjátok. Ezt azért csináltam így, hogy az is túrázon egy kicsit, aki próbálgatással jut hozzá a jelszó elejéhez :)))

Állomások:

1. Monostori erőd  N 47° 45,037' E 18° 5,816' 112 m [GCKOM-1]

www.fort-monostor.hu

Az erődrendszer legnagyobb tagja, amit a Duna Gibraltárjának is neveznek. (Hogy miért? Ezt erről  N 47° 45,415' E 18° 5,762' 113 m [GCKOM+BAS1] pontról lehet a legjobban látni. ) Bécset, a Dunántúlt és a Dunát védő komáromi erődrendszer utolsó tagjaként épült, korának legfejlettebb és legigényesebb építési technikájával.
Mindenképpen javaslom, hogy ha van pár órátok, nézzétek meg, a maga nemében egyedülálló és lenyűgöző építmény. Elemlámpa vigyetek magatokkal, ha a kazamatákat is meg akarjátok nézni. Érdemes!
A bejáratot adtam meg kezdőpontnak, az autó kicsit előbb már le kell rakni. Ha már bent vagytok az erődben, ezt a pontot  N 47° 45,167' E 18° 5,717' 112 m [GCKOM+BAS2] se hagyjátok ki, a kilátás fantasztikus, és innen nézve lehet igazán megérteni az erődök védelmi jelentőségét.
A kérdés: Hány évig épült a Monostori erőd? A válasz sok forrásból megtudható, legegyszerübb ha elolvassátok a belépőhöz adott ingyenes tájékoztatót.

2. Igmándi erőd  N 47° 44,138' E 18° 7,289' 120 m [GCKOM-2]

Az erődrendszer legfiatalabb tagja, 1871 és 77 között épült. Jelenleg a kazamatákban a Klapka György múzeum római kőtára található.

A keresett szám az Igmándi erődnél lévő emlékművön látható évszám jegyeinek az összege.

3. Klapka György tér  N 47° 45,436' E 18° 7,766' 116 m [GCKOM-3]

Klapka György a komáromi erődök leghíresebb parancsnoka, aki 1849. májusától irányította a vár védelmét, és vezetésével a város védői a magyar szabadságharc bukása után, még két hónapig kitartottak. Az osztrák hadsereg csak azután foglalhatta el Komáromot, hogy a védők szabad elvonulás fejében feladták azt. A téren a Városháza előtt a hős kapitány szobra látható. Ha szemben álltok a szoborral, akkor balra láthatjátok a Zichy palotát (rózsaszin épület) Ennek a falán egy fekete táblát találtok, ami egy másik nagy (ha nem a legnagyobb) magyarnak, állít emléket. Az ő nemesi címe a jelszó második fele.

Révkomáromi érdekességek:

Európa-udvar
 N 47° 45,489' E 18° 7,768' 112 m [GCKOM+EUU]
Jókai Mór szobra és Duna Menti Múzeum
 N 47° 45,450' E 18° 7,622' 112 m [GCKOM+JMOR]
Jókai Mór szobra
Szent András-templom
Tiszti pavilon

4. Kőszűz, Újvár Madonna bástyája  N 47° 45,362' E 18° 8,066' 116 m [GCKOM-4]

A Kőszűz az Újvár Madonna bástyáján található. Fityiszt mutat a várat ostromló ellenségnek, a talapzatán pedig egy méltán elhíresült felirat olvasható.
A fityiszről pedig majd lehet vitatkozni, és fényképeket bemutatni pro és kontra. :))))) A szobrot egy panelház udvaráról lehet jól szemügyre venni, ide eddig bármikor be lehetett jutni, ezért bátorkodtam ezt a pontot is felvenni az állomások közé.

Feladat: írd fel a Kőszűz talapzatán látható szöveget és számold meg hány betűje van!

5. 6-os bástya N 47° 46,644' E 18° 7,768' 114 m [GCKOM-5]

Ez a várost körülölelő Nádorvonal 6. bástyája, amelyet felújítottak. Sajnos az egész erődvonal ma már nincs meg, mert a város terjeszkedése miatt több helyen elbontották. Ez látható a légi felvételeken is. Érdemes felmászni a sáncok tetejére is, és körül nézni. Az 5. és a 7. bástya is látható. Ha van időtök kisétálhattok a Vág-Duna partjára is. A 6. bástyában jelenleg étterem, galéria, és római kőtár üzemel. De rendeztek már itt szabadtéri előadásokat is.

A megadott ponton kopjafákat láthattok. A legrégebbin (legmagasabb) található évszám utolsó két jegye a keresett szám.

6. Csillagerőd  N 47° 44,714' E 18° 8,151' 112 m [GCKOM-6]
A Csillagerődöt az Öregvárral szemben a Duna jobb partjára építették. Már az 1848-49-es szabadságharc idején is volt itt egy földsánc. Az erőd hídfőként védte bal parti erődítményeket. A másik két dél-komáromi erődtől abban különbözik, hogy nem lőréses folyosó, hanem vizes árok veszi körül.
Itt egy hagyományos láda van elrejtve, ebben találhatjátok a jelszó első felét.
Kérek mindenkit, hogy a ládát gondosan zárja!!! vissza, és takarja le. A láda mérete kicsi: 5cm*10cm*5cm.
A "kincsekhez" úgy férhettek hozzá, ha az 1., 2., 4. ,5. állomásokon talált számokat összeadjátok, és megszorozzátok 2-vel...

Jó szórakozást és kellemes kirándulást Komáromban.

Bence
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (373 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.48 web: 4.71 átlag: 4.62

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
zalajaro 2018.02.16 14:15 - Megtaláltam
Aki keres, az talál ! :) Apránként, de csak összejött.

IMG_20180216_102936IMG_20180216_144209
IMG_20180216_121802IMG_20180216_140653
bagolyvera 2017.12.22 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel és petheovackaval közösen, köszi a rejtést, ami kicsit nehezen megközelíthető!☺

Ignis9 2017.12.22 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 3.55
Megtaláltuk, köszönjük! :)

DSC04104DSC04127
DSC04144 
petheovacka 2017.12.22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.86
Magyar-szlovák ládagyűjtés kari előtt bagolyverával és Ignis9-cel. Kösszi a rejtést! --- Ha mindet körbejárod, elmondhatod, hogy elfogyott az erőd! ;)

csg69 2017.10.01 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1.5 web: 2 átlag: 2.50 súly: 4.32
Közös ládázás a fiammal egy szép őszi délutánon.
Sorban:
1. pont: kitalálható (nekem nagy élmény volt, még sosem jártam itt)
2. pont: rendben
3. pont: mi nem találtuk meg a fekete táblát, így tippeltem és bejött
4. pont: a felirat alsó sora nehezen olvasható, ezt is tippeltük
5. pont: rendben
A számokat jól jegyeztük fel és a matek rendben volt. Szerintem a láda aránylag jó helyen van, volt már ennél sokkal cifrább is.

Vincenzo65 2017.09.24 15:37 - Megtaláltam
Jó bemutatás. Igen rossz láda hely. Ha egyenes derékkal akarsz a ládáért menni, akkor vigyél metsző ollót.

becko 2017.09.09 13:55 - Megtaláltam
Ma Komárom, és környékének ládái voltak soron.
GCKOSE, GCKOM, és GCCLMN egybefűzve, egy 36km-es kerekezés során lett meg.
A 6. pont csak négykézláb, vaddisznó üzemmódban érhető el, de csak 7-8m-re van az úttól, a FA VILLANYOSZLOP TÖVÉBEN.
Ráférne egy újragondolás erre a sorozatra, a számolgatást biztosan el kellene hagyni!

P1000894P1000919
Access Denied 2017.08.31 22:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Bővebb log és képek később... [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

nrudi 2017.08.26 20:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [ZMER]
A ládánál a korábbi logok alapján mindenre fel voltam készülve, így nem ért váratlanul a helyzet... tényleg nem egy ideális rejtek. Guggolva, törpejárásban azért megközelíthető volt. :)

katica 2017.08.26 19:48 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Mary28 2017.06.05 12:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

lacc 2017.06.04 16:30 - Megtaláltam
Egész napos séta Komáromban és Révkomáromban tikkasztó melegben...
A 3. ponton nem találtunk fekete táblát (cserében kárpótolt a 16:00-kor megszólaló Klapka-induló). A 6. pont a dzsumbujba bevezető illemhelynek használt ösvény és a fa villanyoszlop közé, a legsűrűbb részre mutatott. Az ösvény mentén nem találtunk ládát, a sűrűbe nem másztunk be.
Kérjük a találat elfogadását.
Ildi és Laci

[Jóváhagyta: griga, 2017.06.12 21:26]

20170604_13402420170604_151025
20170604_15503520170604_155459
20170604_16151920170604_161931
Bonbonetti 2017.05.20 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

TigerCat 2017.05.20 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Bluedog 2017.05.20 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Frentzen 2017.04.23 10:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Hirtelen felindulásból elkövetett ládavadászat!!!
Mai nap csak a délelőttöm volt szabad ezért csak ezt a multit tudtam bevállalni. Eléggé alul öltöztem mert az első pontnál nagyon fáztam. Tetszettek a helyek, csak kár hogy sietnem kellett. Nem tudtam kellően körül nézni. A láda megközelítése eléggé nehézkes, de igy biztos nem fog eltünni. ☺

20170423_08101620170423_085954
20170423_093752 
tabletta 2017.03.19 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

acsipapa 2017.03.11 15:42 - Megtaláltam
meglett

Webber 2017.03.11 15:42 - Megtaláltam
Meglett. Jók voltak a helyszínek, bár az utolsó(előtti) kicsit messze volt. A láda is hamar meglett, jó helyre mutatott a gps.

sxsanyi 2017.02.26 11:00 - Megtaláltam
Remek volt kalandozni a Monostori erődben.
A végpontnál sikerült nem szétszakítani a kabátomat...
Köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (497 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu