geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4612. A szegedi Boszorkánysziget (GCBOSZ)
Lejárat a töltésről
Lejárat a töltésről
Bejárat az ösvényre
Bejárat az ösvényre
Ősszel (fotó: Szabó Bálint)
Ősszel (fotó: Szabó Bálint)
"Szellem-erdő" (fotó: Szabó Bálint)
"Szellem-erdő" (fotó: Szabó Bálint)
Hangulat
Hangulat
Csak egy fa, vagy valóban kísértenek itt szellemek?
Csak egy fa, vagy valóban kísértenek itt szellemek?
Üzenet
Üzenet
Egy vádlott vallomása 1728-ból (forrás: Móra Ferenc Múzeum)
Egy vádlott vallomása 1728-ból (forrás: Móra Ferenc Múzeum)
Minden név mellett 12 strigula és az ítélet latinul: "élve megégettessék" (forrás: Móra Ferenc Múzeum)
Minden név mellett 12 strigula és az ítélet latinul: "élve megégettessék" (forrás: Móra Ferenc Múzeum)

Szélesség N 46° 14,251'
Hosszúság E 20° 8,839'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.02.07 11:30
Megjelenés időpontja: 2020.02.07 12:07
Utolsó lényeges változás: 2020.02.27 10:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Timót, Nimród, Era, Tomi
Felhasználó: petrot81
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 30
Megtalálások gyakorisága: 9.9 megtalálás hetente


Röviden

Kétpontos multi. Az első ponton odvas fa tövében fekete hengeres tárgy, ebben találod a jelszó első felét. A második ponton talajszinten vár a 10x15x5 cm-es négyfüles konyhai doboz, a jelszó második részével.

Évszaknak megfelelően szúnyog- és kullancsriasztót vigyél!! A gondos visszarejtéskor kérlek figyelj a muglikra és egyéb erdei teremtményekre!

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval

Parkolni a Tisza Lajos körúton lévő parkolókban (hétköznap 8:00-18:00-ig fizetős!), vagy ingyenesen a  N 46° 13,980' E 20° 8,531' 80 m [GCBOSZ+parkoló] fatelep bejárata mellett, ill. annak környékén lehet.

Tömegközlekedés

Számtalan busz/troli/villamos, ami az Aradi vértanúk tere környékén megáll. Innen kb 3-400m séta a töltés.

A rejtés

A városközpont felől érkezve az  N 46° 14,731' E 20° 9,015' 80 m [GCBOSZ+start] Árvízi emlékműtől érdemes lesétálni a gyermekklinika mellett a töltés felé, majd onnan már jól látható csapás vezet az erdei ösvény bejáratához  N 46° 14,593' E 20° 8,990' 80 m [GCBOSZ+Bejárat].

A jelszó első felét a bejárattól kb. 400 m-re  N 46° 14,415' E 20° 8,947' 80 m [GCBOSZ-1], talajszinten keresd.

A jelszó második felét az ösvényről letérve  N 46° 14,251' E 20° 8,839' 80 m [GCBOSZ-2], a természet takarásában találod.

A szigeten végigvezető út a "Szellem-erdőt"  N 46° 14,187' E 20° 8,795' 80 m [GCBOSZ+'Szellem-erdő'] elhagyva a  N 46° 14,112' E 20° 8,690' 80 m [GCBOSZ+Fatelep] fatelep mellett vezet vissza a töltésre, így aki ingyenes parkolót keres, vagy a Nagyállomás felől érkezik ( N 46° 14,441' E 20° 8,616' 80 m [GCBOSZ+Alagút] Fővámköz -  N 46° 14,411' E 20° 8,700' 80 m [GCBOSZ+Jobb kanyar] Szövetkezeti út -  N 46° 14,005' E 20° 8,475' 80 m [GCBOSZ+Bal kanyar] Máglya sor), ebből az irányból könnyebben közelítheti meg a szigetet.

Az ösvény száraz időben biciklivel is jól járható!

A sziget melletti töltésen fut a Tápét Röszkével összekötő sárga Sárga sáv sáv jelzésű turistaút.

Leírás

A szegedi Boszorkánysziget

Az Alsóváros és a Tisza közt fekvő erdős területet hívják a szegediek Boszorkányszigetnek. Északról a már nem létező vasúti híd zárta le (GCSZVH), délről a kereskedelmi és téli kikötő határolja. Valójában nincs bizonyíték arra, hogy ez a terület egykor sziget lett volna, legfeljebb félsziget, amelyet a Tisza éles kanyarral került meg.

Boszorkányégetés Szegeden

Magyarországon összesen 124 boszorkányperről lehet tudni biztosan, melynek több mint a fele Szegeden zajlott. Döbbenetes tragédiát őriznek a félszigeten némán álló fák.

Szeged azon részén, melyet ma Boszorkányszigetnek neveznek, 1728. július 23-án 12 boszorkányt kötöztek négyesével cölöpökhöz, majd máglyán megégették őket. Mindannyian tortúrák során mentek keresztül, mielőtt a nyilvános kivégzés sorsára jutottak. A kínvallatások mellett átestek a vízpróbán és mérlegpróbán, ahol valamennyien könnyűnek találtattak, ami az akkori hiedelem szerint egyet jelentetett azzal, hogy boszorkányok. Ha egy per ekkoriban vízpróbáig jutott, a vádlottnak nem sok reménye maradt, hogy igazát megvédje. A szegedi pörnél a boszorkánynak hitt asszonyokat kivitték az Alsó-Tiszapartra, ahol a keskenyebb és sekélyebb mederben kötelekre kötözve vízre lökték őket. Három öregasszony vízbefúlt, a többiek azonban a felszínen maradtak, ez rájuk nézve súlyos bizonyító körülmény volt. A "próba" abszurditását az mutatja, hogy a vízbefúlt asszonyok ugyanúgy máglyán végezték (nem temették el őket; máskor a vízbe merülés az ártatlanság jele volt...), mint akik túlélték a próbát, akik esetében az, hogy fennmaradtak a vízen, egyértelmű bizonyítéka, hogy a Sátánnal cimboráltak. Az életben maradtakat emellett tűvel is megszurkálták, hogy az ördögi jegyek láthatóvá váljanak: ők úgy hitték, hogy ha a sebek nem kezdenek vérezni, az egyértelműen a boszorkányság bizonyítéka. De elég volt az is, ha valakin sátáni bélyegzőket fedeztek fel, mely lehetett akár egy nagyobb, testük "különös helyén" levő anyajegy is. (Négyen végül mégis megúszták, hiszen eredetileg 18 embert fogtak perbe Szegeden.)

Kökényné a vallatások során sorra ismerte el bűneit, de számos más bábát is "feldobott", ahogy ezt manapság mondanánk. A vádaskodás tovább gyűrűzött és addig fajult, hogy a város tömlöcei szinte teljesen beteltek. A vallomásokból arra derült fény, hogy "a szegedi boszorkányok valóságos katonai szervezetbe tömörültek. Volt kapitányuk, hadnagyuk, strázsamesterük, zászlótartójuk, dobosuk, trombitásuk." Kiderült, hogy szervezetük tagjai Plútó, mások szerint Dromó ördöggel léptek szövetségre, aki bélyeggel jelölte meg őket, megtagadtatta velük a kereszténységet, ráadásul közösült is velük. A sátáni kapcsolatot igazolta az is, hogy hadseregről azt is megtudták: a pogány törököket szolgálta.

A vádba fogott személyek többsége szegény néprétegekből került ki, főként bábák voltak. A boszorkányper koncepciós jellegét támasztja alá, hogy nemsokára kiderült: az ördögi szövetség kapitánya nem más, mint Szeged egykori főbírája, a 82 éves Rózsa Dániel. Ő korábban a város képviselője volt a pozsonyi országgyűléseken, és nem mellékesen Szeged egyik legvagyonosabb polgára (akinek szintén sok ellenlábasa lehetett, hiszen juhászlegényből lett főbíró). Róla "beigazolódott" a per során, hogy "társaival együtt egy akó pénzért hét esztendőért adták el a csapadékot a töröknek. A vád szerint az esőt egy zacskóba kötötte el, amit hordói alá rejtett." Mindez azért lehetett főbenjáró bűn, mivel abban az esztendőben kora tavasz óta semmi esőzés sem volt a vidéken, és már az előző évek is aszályosak voltak.

Reizner János, Szeged egykori krónikása szerint a boszorkányüldözés idején Szegeden teljesen "felforgatott és megrendült állapotok" uralkodtak, főként a szárazság okozta feszültségek miatt. "Mindenki a veteményeket tápláló eső után áhítozott s el nem tudták képzelni, hogy miért nem nyílnak meg az ég csatornái." Az egyház a nép vallástalanságának tulajdonította a kedvezőtlen állapotokat. A rossz közhangulat miatt felerősödtek a város őslakosai és a nem sokkal korábban betelepült - rác illetve dalmata - polgárok, valamint az osztrákbarát, illetve nemzeti hagyományokat ápoló (vö: kuruc) lakosok közötti ellentétek is, ami a törököktől való félelemmel elegyedve keltett hisztériát.

A pert követő időszakban Szegeden még számos halálos ítéletet hoztak különböző boszorkányvádak alapján. Ennek a bécsi udvar, pontosabban Mária Terézia vetett véget 1755-ben hozott döntésével: betiltotta a boszorkánypereket az egész Osztrák-Magyar Monarchiában.

A "sziget" ma:

A város testébe nyúló zöldövezet népszerű a sétálók, kutyasétáltatók, kocogók, MTB-sek körében. Bár jelenleg nincs annyira karbantartva, mint a Tisza túloldalán található Rotary-ösvény (GCroto), de a szélesen kitaposott ösvények így is kiválóan járhatók.

Források:
wikipedia
origo.hu
femcafe.hu
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (15 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.76 web: 4.90 átlag: 4.81

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kétbakancsos 2020.02.25 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.00
Reméljük, hogy hosszú életű lesz mindkét pont. Köszönjük a rejtést!

IndulásLogbook
Szellemliget 
Jutka 2020.02.23 13:10 - Megtaláltam
Ismerős hely, köszi a rejtést!

zsityi 2020.02.22 16:17 - Megtaláltam
Köszi, megtaláltuk :)

Mary Lou 2020.02.22 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Megtaláltuk.
Klassz hely, szép tavaszias időben sétáltunk egy jót.
Köszönjük !

tau 0470 2020.02.21 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Sétáltam egy jót, s fényképeztem a kidőlt fákat. Az első pont gyorsan meglett, a másodikat - amely nekem is nagyon tetszett - kis keresés után találtam meg. Én is aggódom, mi lesz vele áradás idején. Köszönettel.

1.2.
3.4.
5.6.
7.8.
logVasúti híd emlékhely
Vasúti híd emlékhely 
sinus90 2020.02.20 14:35 - Megtaláltam
Libertyvel elkövetett szegedi kiruccanás.
Vonattal érkeztünk, rögtön vettünk a "Csiga" ban friss meleg ennivalót. Itt mindig finom és friss az áru, mindig betérek ide. Majd villamossal a Bécsi körútig - ránéztem a comos ládámra - és irány gyalog az első pont. Öreg ez a rész, rengeteg a kidőlt, kettétört fa, de jól járható, mint ahogy eddig is az volt. Az első pont ötletes és árvíz esetén is a helyén maradhat. A második ponton az első nagyobb árvíz elviheti a ládát, kár lenne érte! Oda kellene láncolni...
Vissza ugyanazon az úton mentünk, immár a városba.
Kora este még megnéztünk egy Indiáról, pontosabbak Ladakh tartományról szóló útibeszámolót. Élmény volt!
Köszi a rejtést!

)
20200220_145159
Liberty 2020.02.20 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Különleges hangulata van a "Boszorkányszigetnek". Ismerve a boszorkányper történetét, mintha a letűnt kor díszletei lennének a letört és egymásba boruló öreg famatuzsálemek, a kidőlt fák, némelyik korhadt fatörzsön misztikus fejformák rajzolódtak ki. A végláda nagyon szép és igényes, kár lenne érte, ha egy áradás elsodorná. A kellemes tavaszias időben Sárival még volt időnk a belvárosban sétálni egy másik időutazás előtt, amely során egy élménybeszámolóval egybekötött filmvetítést láthattunk, a Himaláján (Ladakh) élő emberek életéről és a Láma-templom építéséről. Szegedre mindig szívesen jövök vissza, köszönet a rejtésért.

Szeged címere
VP 2020.02.20 08:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
Reggeli séta. Szeretem a folyókat, az ártereket. A Tiszán Tiszabecstől Szegedig sokszor jártam kajakkal, kenuval.
Most nagy nyugi. A Tisza aránylag magas, de azért az ártértől még messze van. (Magas víznél nem tudom, mi lesz a ládával.)
Boszorkányokat nem láttam.

Ily 2020.02.17 16:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Megtaláltam. Köszönöm a kirándulást!

carmin 2020.02.17 16:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Majdnem 11 éve találtam meg a GCuszt ládát (ami azóta megszűnt), így már ismerős volt a környezet. Én nagyon féltem a 2. ponton lévő igényes és különleges ládát, nemcsak az esetleges áradástól, hanem az eltűnéstől is.

DSC02323DSC02325
DSC02335DSC02336
Tovima 2020.02.16 17:22 - Megtaláltam
Igazi ártéri erdő, boszorkány és szúnyogmentesen. Családosan.

MarkoGear 2020.02.16 17:22 - Megtaláltam
Édesapámmal és édesanyámmal kis szegedi séta.

Vincenzo65 2020.02.16 17:22 - Megtaláltam
Szegedi új ládát családosan kerestük fel. Jó volt a történetet elolvasni.

nmárti 2020.02.15 19:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.3.2]Nosztalgiatúra....fel sem tudnám sorolni, hányszor jártam itt a négy koleszos év alatt: kedvenc napozó, tanuló, bográcsozó helyünk volt. Még mindig imádom ezt a várost !

 
kobcikrajci 2020.02.15 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.65
Bicajjal Szegeden. Ismerős a környék, de a szép napos délutánon még hangulatosabb volt, mint emlékeimben. Az ősöreg, törött-hajlott hátú fák különös érzést keltenek a boszorkánysztorival együtt. Multinak talán kicsi, de nem okozott gondot mind2 jelszóhordozó megtalálása.

sanzi89 2020.02.15 15:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

bubu&vahur 2020.02.15 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Zeike 2020.02.15 12:45 - Megtaláltam
:)

Cerberus 2020.02.15 12:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.40
Megtaláltam! Gabival közös találat. Régen jártam már erre, jó volt egy új láda miatt ismét sétálni egyet a környéken. A végláda nagyon igényes.

Köszönöm a rejtést!

IMG_0463IMG_0464
IMG_0466 
Norbee97 2020.02.14 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan. [Geoládák v3.0.0]

Páratlanpáros 2020.02.12 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! Gyönyörű napfényes időben kereshettük fel a "Boszorkányszigetet". A korábbi napok szélviharai alaposan megtépázták a vén nyarakat, füzeket, de az erdő így is nagyon szép látvány. Nehéz elhinni, hogy majd háromszáz éve milyen borzalmak helyszíne volt ez a folyópart. Osztva GSdriver aggodalmát, valóban kár lenne, ha bármelyik láda áldozatul esne egy tiszai áradásnak.

12
34
zalajaro 2020.02.12 10:35 - Megtaláltam
Szép időben, kellemes séta.

GSdriver 2020.02.11 16:57 - Megtaláltam
Köszönöm. ;) [Geoládák v3.3.2]
--------------------------------------
Eső után, délutáni napsütésben, menet közben vígan dúdolva a "Még azt mondják, nincs Szegeden boszorkány ... " kezdetű dalocskát. Az ártéri erdő mindig szép (most is), az épp áradó Tisza pedig tiszteletet parancsol. Az első pont jó eséllyel bármit kibír, a másodikat viszont sérülékenynek vélem (kár lenne, ha megtetszene a Tiszának és az első kisebb vízzel elhappolná a ládászok elől).

GYEZegzug 2020.02.10 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
Hatalmas szél viharban, óvatos közlekedéssel. Nagyszerű rejtés, valóságban az van ami a tervben szerepelt. Jó volt moderálni, fotók később lesznek, autóban maradt a telefonom.
Békésben is van boszorkány domb.
Gratulálok, köszi szépen a munkátokat.

sorx 2020.02.09 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (30 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.