geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4553. Véradás (GCelet)
Vérellátó
Vérellátó
Bejátattól balra a nyitvatartási idő
Bejátattól balra a nyitvatartási idő
Itt kell jelentkezned
Itt kell jelentkezned
Váróterem
Váróterem
Kényelmesek az ágyak
Kényelmesek az ágyak
Tőle lehet elkérni a ládát
Tőle lehet elkérni a ládát
Értékmegörző szekrények
Értékmegörző szekrények
Nikicsu az első megtaláló. Gratulálok
Nikicsu az első megtaláló. Gratulálok
A rejtő is ad vért természetesen
A rejtő is ad vért természetesen

Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 150 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.05.22 10:00
Megjelenés időpontja: 2019.05.22 09:44
Utolsó lényeges változás: 2019.05.22 09:44
Utolsó változás: 2019.06.26 12:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Mizo6869
Felhasználó: Mizo6869
Nehézség / Terep: 5.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 0 m
Megtalálások száma: 17 + 2 sikertelen + 3 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 3.3 megtalálás hetente


Röviden

Ennek a ládának a megszerzéséhez tényleg a véredet kell adnod, de bárhol adhatsz vért.
Állandó véradó helyek Magyarországon

Amennyiben nem a Karolina úti vérellátóba mész, úgy kérj meg egy nővérkét, hogy készítsen rólad fényképet amikor vért adsz, és írd le hol voltál. Logolj be egy jelszó nélküli megtalálást, és én jóváfogom hagyni. Csak akkor jár pont, ha adtál vért. Személyit, lakcímkártyát, taj kártyát feltétlen vigyél magaddal!

A LEHETŐSÉG MINDENKI SZÁMÁRA NYITOTT, ÍGY AKI NEM ADHAT VÉRT AZ VIGYEN EL MAGA HELYETT VALAKIT.

Azt hiszem, senkinek nem kell hangsúlyoznom, hogy mennyire fontos a véradás.
Véradás után kérd el a ládát (15 x 10 x 6 cm-es doboz) a recepción.

Megközelítés

Budapest, Karolina úti vérellátó intézetében. A környéken a parkolás ingyenes.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Leírás

A véradás története

A vért a 20. század eleje óta használják mikor is a különböző vércsoportok meghatározásának köszönhetően a donort és a beteget elfogadható biztonsággal lehetett párosítani.

Azóta már a gyógyítás nélkülözhetetlen kellékévé vált. A nagyobb műtéteknél, bizonyos életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásánál is nagy szerepet játszik.

A művér kialakítására számos kísérlet volt, melyek jórészt elbuktak. Amerikában sikerült kifejleszteni egy a vörösvérsejt szükségletű betegek kezelésénél az Oxyglobin névre hallgató, marhák véréből előállított vérpótló szert. A felhasználható művérnek az emberi vér minden tulajdonságának meg kell felelni,minden szövettel és vércsoporttal kompatibilisnek kellene lennie.

Hazánkban úgy mint más európai országokban nem használják ezt a készítményt, így csak az önkéntes véradókra számíthatnak a vérre szoruló betegek.

Az 1960-as évek óta alkalmazott egyszer használatos vérvételi eszközök biztosan veszélytelenek, sem AIDS-t, sem más fertőzést nem okozhatnak.

A véradás önzetlen segítségnyújtás másoknak, olyan gesztus, amely mindenképpen megbecsülést érdemel(ne)!

Miért van szükség véradókra?

· mert a vér semmivel sem pótolható
· mert évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van
· mert a vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35* napig tárolható
· mert a folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják
· mert a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres donor van

A vér tárolása.

Vörösvérsejt-készítmények és teljes vér (amennyiben teljes vér formájában kerül transzfúzióra) +2 és +6 °C között tárolva, 28-49 nap az alkalmazott levételi, feldolgozási és tárolási eljárások függvényében.
Trombocitakészítmények +20 és +24 °C között tárolva, 5 nap; bakteriális fertőzés vizsgálata, illetve a bakteriális fertőzést csökkentő eljárás alkalmazása esetén 7 napig tárolható.
Granulocita +20 és +24 °C között tárolva, 24 óra
Vörösvérsejt legfeljebb 30 évig tárolhatók az alkalmazott levételi, feldolgozási és tárolási eljárások függvényében
Trombocita legfeljebb 24 hónap az alkalmazott levételi, feldolgozási és tárolási eljárások függvényében
Plazma és krioprecipitátum legfeljebb 36 hónap az alkalmazott levételi, feldolgozási és tárolási eljárások függvényében. 7. számú melléklet a 3/2005. (II. 10.) EüM rendelethez

AB0 - vércsoportrendszer

Az orvostudomány többféle vércsoportrendszert ismer, különösen nagy jelentősége azonban a Karl Landsteiner nevéhez fűződő AB0- és az Rh-rendszernek van. A, B, AB és 0-s vércsoportokat különböztethetünk meg.

A vércsoport tulajdonságai az érett, sejtmag nélküli vörösvérsejtek felületén lévő antigéneken alapulnak; a több száz ismert antigén közül vérátömlesztés szempontjából mindössze kettő jelentős: az alfa (A) és a béta (B) jelű. Az A-vércsoport azt jelzi, hogy a vörösvérsejten A-antigén van, a vérplazmában viszont béta-antitestek vannak. B vércsoportnál ennek épp a fordítottja igaz, míg az AB-típusnál mindkét antigén megtalálható, a 0-s vércsoportúaknak viszont semmilyen antigénjük nincs.

Azonos típusú antitestek és antigének találkozásakor (pl. ha a B-vércsoport béta-antigénje találkozik az A-vércsoport béta-antitestjeivel), a reakció nyomán a vörösvértestek kicsapódnak, összecsomósodnak, agglutinálódnak. Így, ha valakinek a sajátjától eltérő vércsoportú vért adnak, akkor pár percen belül akár halálos kimenetelű reakció is felléphet a kétféle vér találkozása nyomán. Ezért a rászorulóknak legideálisabb, ha csoport azonos vért kapnak, de más lehetőség is van, a lényeg, hogy ne olyan vért kapjon, amelynek antitestjei megtalálhatók az ő vérében. Így A-s és B-s vércsoport nem keveredhet, az AB vércsoportú ember azonban elvileg bárkitől kaphat vért, hiszen nincsenek antitestjei. A 0-s vércsoportúak vészhelyzet esetén bárkinek adhatnak vért, mert nem létező antigénjeik nem váltanak ki védekező reakciót a befogadó vérplazmában, ők viszont csak 0-s vércsoportú vért kaphatnak. A helyzetet bonyolítja még az Rh-faktor is amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Rh rendszer

Az RhD antigént a már említett Karl Landsteiner és Alexander S. Wiener fedezte fel 1937-ben, és rhesus majmok vérében mutatták ki először, innen az Rh jelölés. Az ember vérében ez az antigén vagy jelen van (Rh+), vagy nincs (Rh-). Az Rh+ domináns mendeli tulajdonság, azaz valaki csak úgy lehet Rh-, ha mindkét szülőtől olyan gént örököl (ettől még persze mindkét szülő lehet Rh+, ha heterozigóták). Az Rh- vérben természetes körülmények között nincsenek jelen antitestek, így a legtöbb esetben a véradásnál nem kell figyelembe venni ezt a vércsoportot. Rh- donorok vérét azonban antitest-vizsgálatnak kell alávetni. Figyelembe kell venni, hogy ha Rh- ember kap Rh+ vért, akkor az antitestek kialakulhatnak. Ezért olyan Rh- nőnek, aki még teherbe eshet, nem szabad Rh+ vért adni, mert ez egy Rh+ magzat esetében problémát okozhat, ugyanis az antitestek a méhlepényen keresztül a magzat vérébe jutnak, és megtámadják a magzat vörösvértestjeit. Ugyanez az állapot előállhat akkor is, ha az Rh- anya és az Rh+ magzat vére keveredik. Ebben az esetben anti-D antitestek termelődnek az anyában, melyek vagy a szülés során (amikor az anya és a magzat vére keveredhet), vagy a következő magzat hordásakor okoz betegséget, amit hydrops foetalisnak neveznek.

Ki lehet véradó?

Véradó bárki lehet, aki egészségesnek érzi magát ...
· elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65.* életévét
· testsúlya meghaladja az 50 kg-ot
· nem vérzékeny
· nem ájulékony
· nem szoptató anyuka
· akinél van társadalombiztosítási (TAJ) és lakcímkártyája illetve fényképes igazolvány (pl.: útlevél, személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány)
* 65 évnél idősebb az OVSZ területi szervének orvosának engedélyével.4. számú melléklet a 3/2005. (II. 10.) EüM rendelethez

A véradás folyamata

A véradáskor mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a benne levő plazmával és sejtekkel (teljes vér), de lehet csak plazmát illetve vérlemezkét is adni.

Teljes vért, nők évente 3, férfiak 5 alkalommal adhatnak. Teljes véradások között legalább 56 napnak el kell telnie. Vérlemezke, illetve plazma hetente kétszer is adható.

Készülj úgy, hogy karod könnyen szabaddá tud tenni. Egyél előtte zsírmenteset és fogyassz sok folyadékot is.

Tájékoztasd az orvost vagy az asszisztenst, ha véralvadás-csökkentő vagy egyéb gyógyszert szedsz, ha vérzékenységben szenvedsz, illetve, ha rosszul szoktál lenni a vérvétel során.

A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése - korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív - tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll. Ezt követi a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, és első véradóknál az előzetes vércsoport meghatározás. Az ujjbegyből történő mintavétel előtt 70%-os etanolos vattával alaposan lemossák a mintavétel helyét és környékét, majd az alkohol elpárolgása után steril tűvel kb. 2-3 mm mély szúrást ejtenek. A mintavételt végzők számára kötelező a steril gumikesztyű viselése. Helytelen eljárás a szükséges vérmennyiséget az ujjbegy erőteljes nyomásával, vagy masszírozásával kipréselni. Ha aránylag nagyobb vérmennyiséget kellene az ujjbegyből venni, úgy célszerű, ha a kezed előzetesen meleg vízbe mártják, és az ujjbegyed megszúrása előtt a bőrfelületet erőteljesen megdörzsölni. A mintavétel után a vérvétel helyét steril gézlappal, papírvattával le kell szorítani a vérzés leállásáig. Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból. Időleges kizárást alkalmaznak például a kívánatosnál (férfi: >135 g/l; nők: >125 g/l) alacsonyabb hemoglobinszint, nátha, torokgyulladás, herpesz esetén, kis - és nagy műtétek után, stb. Végleges kizárást jelentenek egyes fertőző megbetegedések (pl. HIV veszélyeztetettség, egyéb vérrel átvihető fertőzések kockázata), vérképzőszervi betegségek, kezeletlen magas vérnyomás betegség, súlyos asztma stb.

A vérvételhez leültetnek vagy hanyatt fektetnek. Megkérik, hogy karod lazán lógasd le. Felkarod gumiszalaggal elszorítják. Megkérhetnek, hogy néhányszor szorítsd ökölbe a kezed, esetleg karod is megütögetik kicsit. Ezek hatására vénáid megtelnek vérrel. A könyökhajlatban, vagy az alkaron megkeresik azt az ép perifériás vénát, ahonnan a vért levehetik.

A vérvétel közben, a fertőzések elkerülése érdekében, kötelező a steril gumikesztyű viselése. A mintavétel helyét előzetesen minden esetben meg kell tisztítani, és fertőtleníteni kell (erre a célra használhatók: Arugeen spray, 70%-os etanol, stb.). A bőrfelszín száradását követően végezhető el a vérvétel. A vérvétel helyét a fertőtlenítés után nem szabad kézzel, vagy egyéb nem steril eszközzel érinteni. Ideális esetben a 450ml vér levétele 5 - 10 percet vesz igénybe.

A vérvétel steril, egyszer használatos tűvel, zárt vérvételi rendszerrel történik. A vér pangását elkerülendően a leszorítást meg kell szüntetni, mihelyt a tűvel a vénába hatolnak.

A tűszúrás - egyéb tűszúrásokhoz hasonló, rendszerint enyhe - fájdalommal jár. A felkarra helyezett gumi szorítását sokan kellemetlennek érezhetik.

A mintavétel befejezése után a vénát steril gézlappal, papírvattával a vérzés elállásáig le kell szorítani (kb. 45 perc).

A véradás teljes menetén kb. 30 perc alatt túl is lehet lenni. A véradás 1959 óta önkénes és térítésmentes, azonban a véradót 500.-Ft értékben étkezési utalvány illeti meg, amelyen tetszőlegesen vásárolhat élelmiszert kb. 10.000 beváltó helyen.

A vér a levételt követően, egy steril vérvételi zsákba kerül, amely erre a célra készült, speciális anyagból és egyszer használatos, a hozzá csatlakozó vérvételi tűvel együtt. A zsákban a vér alvadását gátló és a vérsejteket tápláló oldat van, a felhasználásig megelőzve ezzel a véralvadást és a vérsejtek éhezését.

A vér vizsgálata kapcsán meghatározzák a vércsoportot, kimutatják az esetleges vírusokat: pl. a fertőző májgyulladást. Végeznek AIDS Lues szűrést, májműködést ellenőrző vizsgálatokat (GPT). Plazmát adóknál a vérfehérje mennyiségét is mérik

További vizsgálatok is készülnek arra nézve, hogy a vért kapó betegnek meg fog-e felelni a véradó vére (kompatibilitás).

A vizsgálat után elkérheted a vércsoport vizsgálati eredményét (ezt majd hordd magaddal, bármikor jól jöhet). A hemoglobin mérés és a Wassermann vizsgálat eredményét. Külön kérésre elvégezik a vizelet fehérje és cukor, valamint a vérsejtsüllyedés vizsgálatát is. Különleges esetekben szükség lehet vírus-ellenanyag vizsgálati eredményre is (ezt még véradás előtt beszéld meg a vizsgáló orvossal).

A vizsgálatok időigényesek, ezért leletet csak a véradás után egy nappal tudnak adni (kérjed postázását, vagy hétköznap délelőtt személyesen is bemehetsz érte).

Köszönöm, hogy adtál a vért és a viszontlátásra.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (8 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.56 web: 4.95 átlag: 4.73

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


GYEZegzug 2019.06.26 15:28 - Egyéb
Ezt a tervet, majd rejtést mint moderátor átengedtem, ezt mindenki láthatja.
Igen is van köze a geocechinghez, hiszen egy demokratikusan választott testület átengedte a tervet, igaz szoros eredménnyel.
Nagyon sok kesserrel beszéltem, örömmel fogadták a nemes célú rejtést.
Mindenkinek nagyon sok szép napokat kívánok.

Blue Mali 2019.06.26 09:43 - Nem találtam meg
Nem találtam meg, s nem is tudom megtalálni.
Ezt a ládát én, mint modi nem engedtem át.
Fontos dolog ez is, mint oly sok minden, de vajmi köze van (szerintem) a geocaching.hu-hoz!
Nézzük meg a megtalálások számát...
Több emberrel (kesserrel) beszéltem, sokan nem is értik a láda apropóját...
Nekem ez a 3. nem találtam meg-em. 1-et elutasítottak, egyet én nem tudtam megtalálni, s ez a 3., amit nem találtam meg.

Remélem sokan meg fogják találni, ehhez kívánok sok sikert!

Fixis 2019.06.21 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
15. véradásom, 1000. találatom.
Jó ügyet szolgál a láda, úgyhogy én örülök neki!

Mo-Hó 2019.06.18 09:00 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!
Első alkalommal adtam vért, a Tatabányai Vérellátó Központban.
A rejtéssel kapcsolatos véleményem teljesen megegyezik Mikulás véleményével!

[Jóváhagyta: Mizo6869, 2019.06.22 18:19]

20190618_090009[1]1440_001
Tibi1983 2019.06.14 10:58 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtő munkáját!
Első alkalommal adtam vért, a Veszprémi Vérellátó Központban.

[Jóváhagyta: Mizo6869, 2019.06.14 13:37]

20190614_123244 
pliptai 2019.06.13 14:09 - Megtaláltam
A rejtéssel kapcsolatos véleményem teljesen megegyezik Mikulás véleményével! Köszönet a rejtésért!

Ákibard 2019.06.13 14:00 - Megtaláltam
Távol-mégis közel, meglett. Jó szokásomhoz híven most sem zarándokoltam el egyik Vérellátóba sem, Ők jöttek hozzánk.
A MÁV Székházban adtam vért, ezúttal már 20. alkalommal.
A ládáról már kifejtettem a véleményem a fórumon. Szerintem van ennek itt helye, ha 1-2 embert ez motivál véradásra, már akkor megérte. :)

[Jóváhagyta: Mizo6869, 2019.06.14 11:06]

IMG_4999IMG_5002
petiba 2019.06.13 07:35 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 4.13
Tartottam magam a szabályokhoz, s megvártam, hogy újra hívjanak... Ma volt a 135. véradásom/ferezisem.
Örülök a ládának, hogy felhívja erre a nemes és fontos dologra a figyelmet. Ugyanakkor a szabályok nem tetszenek, ahogy az sem, hogy nem egy eseményláda lett a rejtésből.

VP 2019.06.06 06:00 - Egyéb
Húsz éven át rendszeresen adtam vért. Sok helyen, voltam itt a Karolina úton is.
Aztán először a kullancsenkefalitisz oltások miatt időleges, majd a két lyme-kórom miatt végleges eltiltást kaptam.
Pedig szerettem a hangulatot: "Melyik karját adja szőke hercegem?" (Mindig a balt adtam, mert akkor még kézzel írt az ember, a jobb kezemre nagyobb szükség volt.) És akkoriban még bőséges ennivalót és sört is adtak utána. :-)
Most kicsit szomorú vagyok, hogy van egy láda, amit meg se próbálhatok megtalálni. :-(

JAck:66: 2019.06.05 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Csak a korábbi kommentemet tudom idézni:
Egyedi ötlet, a láda elfér a többi mellett, de attól még ez nem geocaching.

orszagoskek 2019.06.05 11:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Talán az első öt csillagos találatom. :) (Annyira azért nem volt nehéz.) Szívesen tettem eleget a rejtő felkérésének. Ritkán írok bele a logfüzetekbe, most viszont azt is megtettem. Én is rendszeres véradó vagyok, és már jó ideje időszerű lett volna megjelennem valamelyik intézményben.
A láda koncepciójával kapcsolatos kritikákat értem, de túlzónak érzem. Egy jó cél érdekében egy nemes cselekedet fontosságára hívja fel a figyelmet a rejtés által. Elhiszem, hogy vannak, akik önerőből nem kaphatják meg a jelszót, de a játékból ettől még ők sincsenek kizárva. És ne feledjük, hogy ez csak egy játék.
Tamás [Geoládák v2.2.5]

gst76 2019.05.31 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.93
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]
Péntek délután, munka után legjobb dolog a ládázás.
Mára ez a Pesti, nem szokványos rejtés várt rám.
vViktor társaságában kerestem fel a "vámpír-büfét". (Országos vérellátó)
A központot szépen felújították az elmúlt évben, jártam már itt a retró-design időszakában is.
Rendszeres véradó vagyok, első véradásom 1996 februárjában volt.

Sajnos, nagyon kevesen voltak ma is a központban. :(

Köszönöm a lehetőséget.

20190531_17175020190531_165812
20190531_16180520190531_171450
anettx 2019.05.31 14:48 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Átadva a véradóknak a dobogós helyeket:) Gratulálok az eddigi véradóknak!

Valós megtalálás 2019.05.24. 14.48
FelVÉRtezve érkeztünk a helyszínre:)
Bejelentkezés után kitöltöttük az adatlapot, bementünk a vizsgáló orvoshoz, ami alapján engem sajnos több tényező miatt is kizártak a véradásból. A recepciós kedves volt és átadta a ládát, így tudtunk logolni.
Túrázós kessereknél nem elhanyagolható infó egyébként, hogy 1 hónapon belüli kullancscsípés is kizáró ok. Tehát akinek volt, az inkább várja meg az 1 hónapot.
Ezenkívül rengeteg szempontnak kell még megfelelni, pl. bizonyos, korábbi daganatos betegségek is kizáró tényezők, vagy magas vérnyomás stb. szóval aki adhat vért, az örüljön, mert makk-egészséges:)
Egyéb véleményemet tegnap a fórumon már leírtam, ahhoz tartom magamat ezek után is.
Talán ez a láda legyen egy tanulság a jelenlegi moderátori teamnek - mert szép dolog a nemes cél, csak nem biztos, hogy ez itt most betalált.
Árulkodó az is, hogy 1 véradó volt a ládamegjelenés óta egy nagy kesser-sűrűségű frekventált helyen.
Ezen logom dátumát későbbre majd átírom, hogy a véradóknak legyen meg a dobogós helyük.
Mindettől függetlenül őszintén kívánom, hogy minél több véradó legyen, ha már itt van ez a szokatlan ládahelyszín.

ha2 2019.05.31 08:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Az önkéntes véradást fontos dolognak tartom,nagyra becsülöm az eseti és a rendszeres véradókat.
Legutóbb 3 évvel ezelőtt adtam vért. Sajnos akkor a jobb karomon eldurrant a vénám.
Gondoltam most majd megszúrják a másikat. Hát ez nem így működik!
Pénteken korábban végzek a munkahelyemen és ezt kihasználva elmentem a Karolina útra.
Az előzetes vizsgálathoz sorban álltunk öten is. Kitöltöttem a kérdőívet és már kortyolgattam a vízből.
A vizsgálat során nagyon meglepődtem a 189/95-ös vérnyomás értékemen, (kizáró ok). A kérdőívre beírtam hogy három hete volt kullancscsípésem,ami kizáró ok,(nem gondoltam volna). Harmadik probléma az érfal rugalmasságának csökkenése a kor előre haladtával. Amikor utoljára véradáson voltam akkor a vénámon mogyoró nagyságú duzzanat keletkezett,ami azóta sem múlt el.
Sajnos ezen okok miatt elutasítottak.
Véleményem szerint ebben a formában erősen diszkriminatív a ládaötlet illetve sok kessertársunk önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a szükséges kritériumokat.
1. kizárjuk a 18 év alatti és 65 év feletti játékosokat.
2. az 50 kg alattiakat.
3. korábbi betegség vagy műtét miatt elutasítottakat.
4. a kullancs által megcsípetteket(ha egyáltalán eszébe jut).
5. vizsgálatkort mért hypertónia
Kissé átgondolatlan, elhamarkodott geoláda. Nem ide való.

KP1965 2019.05.29 18:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
A ma délutánra tervezett ládázást meghiúsította az eső, így kapóra jött ez az új, véradós láda.
Olvastam a sok bejegyzést a fórumon, nekem semmi bajom nincs ezzel a ládával, márcsak azért sem, mert 15 éve vagyok rendszeres véradó. Az egyetlen, amitől tartok, hogy biztos lesznek olyanok, akik a pont megszerzéséért a szabályokat megszegve véradás nélkül is logolnak "Megtaláltam"-ot.
Általában a munkahelyemen szoktam vért adni, amikor házhoz jönnek érte, most a láda kedvéért eljöttem a Karolina útra. Volt már, hogy véremet adtam egy ládáért egy tüskés bozóton átverekedve magam, de azért az nem volt 4,5 dl. :)

20190529_18191320190529_182010
Kaputyin 2019.05.29 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
A mi kis falunkban adtam ma vért, (persze nem Pilisszentléleken :)) kapóra jött ez a szervezett véradás!
A készülékek nem olyan modernek mint az OVSZ-ben, ahol egyébként munkám kapcsán sokszor megfordultam már, de azért itt Zámolyon megteszi ez is!
Először a honvédségnél adtam vért, szabadság reményében, amit végül is nem kaptam meg, a paracsnokunk szerint biztos csak úgy elintéztem mivel eü. katona voltam, de azóta sok év eltellett, voltam már irányított véradáson, és kéklámpás véradáson is jó néhányszor. Most viszont a játék hozott ide! Nem vagyok rendszeres véradó, de amikor ráérek és tehetem, szívesen adok! Sőt, azon játékostársunk aki kizáró tényező miatt nem adhatott vért, és nem tud érvényesíteni találatot, az 56 nap múlva számíthat rám, adok helyette is!

[Jóváhagyta: Mizo6869, 2019.05.29 17:36]

IMG_20190529_154027_resized_20190529_04083900660354389_2011199955669400_1339745203229032448_n (1)
DFRi 2019.05.29 12:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Kedves Rejtő!

Gratulálok a ládához remek ötlet!
Ahogyan korábban ígértem, amint lesz lehetőségem eljövök ide vért adni!

Természetesen itt már többször jártam, de rendszeresen a lakóhelyemen szervezett véradásokon szoktam részt venni. Ezért a soron következő halásztelki véradásból most kimaradok: -Bocsi lányok :-)

Sajnos közeli hozzátartozómnak szüksége volt már vérre, így többszörösen is átérzem az ügy fontosságát!
Egyébként a vér hamar reprodukálódik és a felfrissült vérnek jobb az oxigén szállító képessége, tehát a véradás kifejezetten egészséges dolog! És azt, hogy a vér valakinek az életét megmenti remélem már nem is kell kihangsúlyozni...

Tehát mindenkit arra bíztatok, hogy menjetek vért adni!

Köszönöm a rejtőnek, hogy igényesen körüljártad a dolgot és létrehoztad ezt a ládát!

20190529_12514020190529_124214
20190529_12412420190529_122619
Mikulás 2019.05.28 09:18 - Megtaláltam
"Megcsapoltak!" ;-)

Ma reggel elsétáltam a munkahelyemről (Móricz körtér) a Karolina úti állomásra. 8:30 körül érkeztem és 9:15-kor végeztem. A vizsgálatok és a kitöltött kérdőív alapján nem zavartak, hanem szépen leszívak 450ml vért. A környezet nagyon kultúrált, a személyzet kedves, segítőkész. A cél - nem kérdés - nemes és volt bennem egy kis megelégedettséggel vegyes büszkeség a véradás után. Nem túlzó, csak olyan egészséges, mint pl. amikor megmászol egy nagyobb hegycsúcsot :-)

Kaptam szép emléklapot is.

Ugyanakkor, fenntartom a moderáció alatt is képviselt álláspontomat: ez egy nemes dolog és támogatandó is, de ez nem geocaching és emiatt más formában (pl. kapmpány, eseményláda, stb.) jobban el tudtam volna képzelni. Nem "tragédia", hogy végül átment ez a láda, mert egy fecske nem csinál nyarat, de őszintén remélem, hogyy a gc.hu nem megy el ebbe az irányba. Az, hogy a fórumon kb. egy hete pörög ez a téma jól jelzi mindenkinek (modiknak főleg), hogy megosztó ez a rejtés és ezen megéri elgondolkodni....

Köszönöm a lehetőséget. Nem bántam meg, hogy elmentem.

Mikulás

P.S. A fent említett okokból, szokásomtól eltérően nem értékelem ennek a ládának a környezet/rejtés/webes megjelenés pontjait.

IMG_5928IMG_5929
IMG_5930IMG_5934
41B9496B-629E-441C-8BD5-9939F8FE9D8F 
Ásványvadász 2019.05.27 10:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget.
Sajnálom, hogy ennyi idővel a megjelenés után, második helyezett tudok lenni. Kiskőrösön adtam vért, ahová a Kecskeméti Területi Vérellátó Központ szokott kitelepülni. Vidéki piros egyes :) [g:hu 1.6.2y]

[Jóváhagyta: Mizo6869, 2019.05.27 11:20]

Amikor megjelent a láda, azt gondoltam, mindenképpen ott fogok vért adni, ahol a füzetbe is írhatok. Aztán a rengeteg negatív vélemény a ládáról, a kötözködő írások a fórumon és az adódó lehetőség miatt a vidéki helyszínt választottam. Ezzel bizonyítom, hogy egy kisvárosban is van alkalmunk vért adni. A helyi vöröskereszt szervez kétnapos véradást negyedévente. A tegnapi gyereknapi hősképzés után, ma volt a második nap. Ezen kívül óvodákban, iskolákban és néhány nagyobb munkahelyen is van évi egy-egy alkalom a véradásra.
Az első véradásom 1984-ben volt. Egy autóbalesetben megsérült barátom szorult segítségre. A katonaság szabadsággal járó akciói után, az 1989-es temesvári forradalom sérültjeinek szervezett véradás volt emlékezetes számomra.
Később, amikor a haldokló testvéremnek szerveztünk véradást, akkor sokan szólítottak meg: "Én nem tudok most vért adni, de szólok egy ismerősömnek". Nagyon örültem ezeknek a szavaknak.
Én ezzel üzennék azoknak, akik szerint nem mindenki előtt nyitott a lehetőség a láda találatára. Biztos van egy barát, gyermek, unoka akit el tudsz vinni magad helyett. Legyen ez az Ő első alkalma, amire majd örömmel emlékezik.
Ja! Ez nem geocaching? Szerintem megismerhetjük milyen egy véradó állomás és az eljárás, aminek a végén vért adhatsz. Nekem ez geocaching.

Pupu 2019.05.26 05:40 - Nem találtam meg
Gyakori véradó voltam. Egyszer, körtelefonnal felhív egy barátom felesége: Barnabás súlyos állapotban került kórházba, adjunk vért! Rohantam a Karolina útra. Megnézték az igazolványaimat, és elutasítottak azzal, hogy pontosan egy nappal idősebb vagyok 65 évesnél - épp tegnap volt a születésnapom! Megértem, hogy kellenek szabályok, és azokat be is kell tartani, de ez azért szíven ütött. Most ennek a "rejtésnek" a teljesítéséből is ki vagyok zárva. Nem lehetne módosítani a feltételeket?

[Elutasította: Mizo6869, 2019.05.31 18:18]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (22 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu