geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4503. Tűhegyes, fehér sziklák (GCtuhe)
23 (1-20) > >>
Samarske stijene - hátul a tenger látszik!
Samarske stijene - hátul a tenger látszik!
Oda is fel lehet mászni! - Stepanica
Oda is fel lehet mászni! - Stepanica
A Stepanica a Piramidáról
A Stepanica a Piramidáról
Piramida
Piramida
Veliki Kanjon - az ég felé
Veliki Kanjon - az ég felé
Veliki Kanjon - kapu
Veliki Kanjon - kapu
Arra megy a jelzés!
Arra megy a jelzés!
Itt kicsit mászni kell!
Itt kicsit mászni kell!
A Ratkovo napsütésben
A Ratkovo napsütésben
Tűhegyes, fehér sziklák
Tűhegyes, fehér sziklák
Panoráma a Bijele stijenéről
Panoráma a Bijele stijenéről
Épp a Dragutin Hirc menedékház 50 éves születésnapjára érkeztünk.
Épp a Dragutin Hirc menedékház 50 éves születésnapjára érkeztünk.
A Ratkovo ház
A Ratkovo ház
Ködös, őszi erdő
Ködös, őszi erdő
Ködbevesző sziklatornyok
Ködbevesző sziklatornyok
Amfiteatar - valahol ott lent lapul a láda
Amfiteatar - valahol ott lent lapul a láda
Átjáró az Amfiteatar udvarai között (délről észak felé nézve)
Átjáró az Amfiteatar udvarai között (délről észak felé nézve)
Kőhíd, szintén az Amfiteatarban
Kőhíd, szintén az Amfiteatarban
Az Amfiteatar déli udvara - középen a rejtekadó szikla a kis fenyőkkel
Az Amfiteatar déli udvara - középen a rejtekadó szikla a kis fenyőkkel
A rejtek a jelzett útról csak 2-3 méter
A rejtek a jelzett útról csak 2-3 méter

23 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 45° 13,015'
Hosszúság E 14° 56,905'
Magasság: 1230 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.09.23 11:00
Megjelenés időpontja: 2018.09.26 22:00
Utolsó lényeges változás: 2018.09.26 22:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: VP
Felhasználó: VP
Nehézség / Terep: 2.5 / 4.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 1
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Az Amfiteatar déli (második, mélyebb) udvarában, középen, egy nagyobb sziklán két kicsiny (fél méteres) fenyő nő. Az egyik tövében, kőágyban, faágakkal takarva rejtőzik a négyfüles, 5x10x15 cm-es doboz. A magas sziklafalak miatt rossz a műholdvétel, olvasd el a részletes leírást, nézd meg a képeket! Kérlek, a dobozt jól zárd be, rejtsed ugyanígy vissza, köveket ne rakj rá!

A láda végig jelzett úton közelíthető meg, ennek ellenére több helyen sziklát kell mászni: gyakran szükség van a kezekre, és néhol kicsit kitett. Aki ezt nem szereti, szédül, tériszonyos, az inkább ne keresse ezt a ládát!

A láda a Bijele i Samarske stijene fantasztikus sziklavilágából ad egy kis ízelítőt. Itt nem csak a két névadó főcsúcs a látnivaló, hanem szinte folyamatosan tárulnak elénk a lélegzetelállító sziklaképződmények. A teljes terület bejárása két-három napot igényel. A ládát olyan helyre raktam, ami egynapos kirándulással is elérhető, mégis a "sűrűjébe" jutunk a szépségeknek és a kihívásoknak.

Megközelítés:
Mrkopalj településen a  N 45° 18,950' E 14° 51,200' 830 m [GCtuhe+Mrkopalj] ponton kell befordulni Tuk és Matić poljana felé. Tuk után elfogy az aszfalt, innen 12 km jó minőségű makadámúton jutunk a Samarske stijene parkolóba  N 45° 14,190' E 14° 57,140' 1060 m [GCtuhe+P1]. A parkolóból a Ratkovo menedékház felé kell indulni. ( N 45° 13,535' E 14° 57,115' 1200 m [GCtuhe+Ratkovo] A sziklafalba épített menedékház mindig nyitva, bárki ingyen alhat benne. Hálózsákot, enni- és innivalót vinni kell.) A házig nem kell elmenni (de a visszaúton mindenképp érdemes megnézni), előtte száz méterrel nyugat felé, majd újabb ötven méter múlva dél felé kell elágazni, hogy eljussunk a  N 45° 13,480' E 14° 57,020' 1225 m [GCtuhe+Juzna] pontig, ahol a déli körút (kružna tura južne skupine), amely mentén a láda található, indul.
Feltétlenül a jelzést kövesd! Ha elveszted, menj vissza, és keresd meg! A jelzett út az egyetlen, amin itt járni lehet! Az utakat jól ábrázolja az OMP hiking map és az OpenStreetMap is, de ez csak az út megtervezéséhez, az elágazások beazonosításában segít.
A körúton a  N 45° 13,325' E 14° 57,050' 1230 m [GCtuhe+Dvorac] ponton a Dvorac felé menj, azaz a körutat az óramutató járásával ellentétes irányba járd be, mert így a legkitettebb helyen felfelé kell mászni, ami könnyebb. A Dvorac és a Južni vrh után egy helyen kettéágazik a jelzés: mindkettő ugyanoda vezet, de a piros háromszögben felkiáltó jellel jelzett verzió sokkal nehezebb. Ha nem vágysz külön kihívásokra, válaszd a könnyebbet!
Ezután nem sokkal az Amfiteatar északi (első, kevésbé mély) udvarát éred el, ahol a kirándulók "csúcsdoboza" található. Innen már csak 40 méter a láda, amihez le kell ereszkedni a második udvarba. Az udvar közepén, egy pár méteres, kerek sziklán jól láthatóan két apró (fél méteres) lucfenyő nő, ott keresd a ládát. Balról, a jelzés felől, könnyen megközelíthető, itt már nem kell mászni.
A láda megkeresése után folytasd a körutat! Bár a láda utáni első száz méter talán az egész útvonal legkitettebb mászása, de utána a folytatás már sokkal könnyebb, időben rövidebb, mintha visszafordulnál. Emellett további szépségek várnak rád.

Alternatív megközelítések, további látnivalók:
A megadott parkolóból indulhatsz a Samarske stijene  N 45° 13,880' E 14° 56,535' 1305 m [GCtuhe+Samarske] irányába is, ahonnan tovább egy hosszú, és nagyon változatos úton a Stepanica és a Piramida sziklatornyok, valamint a Veliki Kanjon kőszoros érintésével juthatsz el a déli körút kiindulópontjához. A távolságok ne csapjanak be: itt legfeljebb egy kilométert lehet megtenni egy óra alatt, így ez az út és a láda együtt csak korai indulással férhet be egy napba.
Ha ennél is nagyobb kirándulást tervezel, akkor használhatod a Bijele stijene parkolót is  N 45° 13,630' E 14° 59,795' 915 m [GCtuhe+P2]. Ehhez célszerű az Ogulint Novi Vinodolskival összekötő útról Jasenak közelében a  N 45° 13,170' E 15° 1,610' 650 m [GCtuhe+Jasenak] pontnál letérni. Így csak 5 km-t kell makadámúton menni. (A makadámút a két parkolót is összeköti, de az a szakasza sokkal rosszabb minőségű. Furcsa érdekesség, hogy ez az út nagyon sok papír térképen 32-es főútként szerepel.)
Ebből a parkolóból könnyen fel lehet jutni a Dragutin Hirc menedékházhoz  N 45° 13,135' E 14° 58,645' 1290 m [GCtuhe+Hirc], onnan pedig némi mászással a Bijele Stijene csúcsára  N 45° 13,155' E 14° 58,550' 1340 m [GCtuhe+Bijele]. A csúcsról egy hosszú, nagyon változatos út vezet a Ratkovo menedékház felé (vihorski put).

A sziklatornyokról jó időben messze látni: végignézhetjük a korábbi helyeket, ahol jártunk, látszik a tenger a szigetekkel, és a Gorski Kotar sok hegycsúcsa. A napsütéses képek egy júliusi egynapos kiránduláson készültek, amikor a P1 parkoló - Samarske stijene - Stepanica - Piramida - Veliki Kanjon - Ratkovo - Bijele stijene - Dragutin Hirc - P2 parkoló - P1 parkoló útvonalat jártuk be.
A láda rejtésekor a javasolt utat jártam be (P1 parkoló - Ratkovo - kis kitérő a Zub felé - Ratkovo - Dvorac - Južni vrh - Amfiteatar - Razbijeni vrh - Ratkovo - P1 parkoló), végig ködös, nyirkos időben. Így kilátásom nem nagyon volt, fényképezni is nehezebb, a kövek is jobban csúsznak, viszont a sziklavilág és a növényzet varázslatos. Végig teljesen egyedül voltam, szerencsére medvével se találkoztam.

A kirándulás után jó pihenő, piknikező hely a makadámút mellett álló Lovačka kuća (vadászház)  N 45° 15,280' E 14° 56,310' 1090 m [GCtuhe+Lovacka]. A kisház a kemencével nyitva szokott lenni, adott esetben földön-asztalon alvással szükségszállásnak is megteszi (nyáron a kirándulás előtt itt aludtunk). A Matić poljanán  N 45° 17,210' E 14° 53,710' 1035 m [GCtuhe+Matic] az úttal párhuzamosan felállított 26 sziklatömb állít emléket a háborúban megölt partizánoknak. A táj a Bükk-fennsík nagy rétjeire emlékeztet.

A Bijele i Samarske stijene védett terület. A jelzett utakról letérni tilos (és nem is nagyon lehet). A tájékoztatók szerint medvék is élnek erre, de szép időben sok a kiránduló is - úgy tűnik, nem zavarják egymást.
A jelzett utak a Magyarországon megszokotthoz képest nehezek: sok helyen mászni kell, szükség van a kezekre is. Mesterséges segítség nem nagyon van, láncokat csak a Bijele stijene csúcsánál láttam. A szikla viszont kemény, nagyon jó lépéseket és fogásokat kínál.
A piros háromszögben felkiáltójellel jelzett (alternatív) nehéz szakaszok tényleg nehezek. Néhány sziklaoromra is nagyon kitett helyen vezet fel a jelzés. Ugyanakkor az alap útvonalakon nyáron gyerekes családokkal is találkoztunk.
További info.

Nehéz terep! Mobil térerő szinte sehol nincs. Mindenki mérje fel, hogy a képességei elegendőek-e, az időjárás megfelelő-e. A rejtő semmilyen balesetért nem vállal felelősséget.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (1 db): környezet: 5.00 rejtés: 5.00 web: 5.00 átlag: 5.00

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 - kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Fairy 2018.11.13 02:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Netkess :-)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu