geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4491. Sóstói Természetvédelmi Terület (GCSTT)
24 (1-20) > >>
Térkép
Térkép
Ajánlott parkoló
Ajánlott parkoló
Biciklis pihenőhely
Biciklis pihenőhely
A napozóágyak és a távcsövek
A napozóágyak és a távcsövek
Az új stadion és torony
Az új stadion és torony
Látkép a biciklis pihenőtől
Látkép a biciklis pihenőtől
Játszótér kicsiknek(NINCS KÉSZ)
Játszótér kicsiknek(NINCS KÉSZ)
Játszótér nagyobbaknak(NINCS KÉSZ)
Játszótér nagyobbaknak(NINCS KÉSZ)
Pallósétány
Pallósétány
Bíbic-les
Bíbic-les
2. Pont
2. Pont
A piros kereszten haladunk
A piros kereszten haladunk
Kilátás a Bibic-lestől
Kilátás a Bibic-lestől
Erre haladunk...
Erre haladunk...
Rózsaszín tündérrózsa
Rózsaszín tündérrózsa
Nádi-berek
Nádi-berek
Nádirigó függőszék
Nádirigó függőszék
Esőbeálló
Esőbeálló
Tavirózsa sétány
Tavirózsa sétány
Útban a Kócsag-kilátó felé
Útban a Kócsag-kilátó felé

24 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 10,412'
Hosszúság E 18° 25,049'
Magasság: 111 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.09.01 14:00
Megjelenés időpontja: 2018.09.01 14:55
Utolsó lényeges változás: 2018.09.01 17:50
Utolsó változás: 2018.09.13 21:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: HUNJack15 & Hippi72
Felhasználó: HUNJack15 & Hippi72
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 35 + 1 sikertelen + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 9.8 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP: 4 pontos multiláda, az első három ponton filmesdoboz, a negyedik ponton 19x14,5x5 méretű konyhai doboz. Számok a végláda nyitásához (számzár), szavak a jelszóhoz használatosak. A ládát csak a pontok megadott sorrendjében lehet teljesíteni, hiszen minden ponton egy jelszórészletet/kódrészletet és a következő pont koordinátáját fogod találni.

1. Biciklis pihenőhely
A sóstó anno táblához legközelebb álló asztal alján sarokban.
2. Bibic kilátó
Mikroláda a kukához közelebb lévő pad alján.
3. Nádi berek
Mikroláda a berek hangjai táblától jobbra lévő ferde oszlop alján mágnessel rögzítve.
4. Kócsag-kilátó
Nem szokványos rejtés a megadott koordinátán 3 felé ágazó fa törzsén.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Székesfehérvár megközelíthető autóval a 7-es, az M7-es, 8-as, 63-as úton, busszal Budapest, Veszprém és Sárbogárd felől, vonattal Budapest, Veszprém, Pusztaszabolcs, Sárbogárd és a Balaton irányából.
A megközelítést leginkább biciklivel ajánljuk a biciklis pihenőhelyig, tehát a láda első pontjáig. Itt az egyik biciklitárolóban hagyjuk a biciklinket és gyalog kezdjünk neki a multinak.
A multi autóval is könnyen megközelíthető. A biciklis pihenőhely mellett nemrég épült meg egy ingyenes parkoló, ezt ajánljuk, csak navigálj az első pontig és oda fogsz jutni.
A multit meg lehet közelíteni még tömegközlekedéssel is a 11, 11A, 40, 41-es autóbusszal a Sóstói temetőnél leszállva. A buszról leszállva a Sóstói stadion felé vesszük az irányt és az első lehetőségnél balra fordulunk a temető melletti utcába (Temető utca) és innen egyenes megyünk tovább kb.400 métert és már meg is érkeztünk a pihenőhelyhez. Menetrend itt található: Menetrend
Aki tömegközlekedéssel érkezik a városba és nem szeretné igénybe venni a városi tömegközlekedést annak elég hosszú sétára kell számítani hiszen a vasútállomástól és az autóbuszpályaudvartól is 1.8 km-re kb. 25 perc sétára van a multi 1. pontja.

A helyről
A terület minden nap szabadon látogatható!
A Sóstói természetvédelmi terület Székesfehérváron helyezkedik el, a város jelentős természetvédelmi területe. Természetvédelmi kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti park Igazgatóság.

Elhelyezkedése
Sóstó természet-földrajzilag három eltérő jellegű táj határán fekszik. A terület nyugati oldalát a mocsaras Sárrét, délit az Észak-Mezőföld homokos, löszös tájai, északról Székesfehérvár város, illetve távolabb a Zámolyi-medence határolja.

Története
A Sóstó területének legkorábbi említése 1473-ból, Istvánffytól ered. Székesfehérvár mellett elhelyezkedő két legnagyobb mocsár a Sóstó és az Ingovány volt akkoriban. Nevét vizéről kapta mely sós volt pedig a Sárvíz édes vize duzzasztotta. Dr. Brigelius Máté 1713-ban vizsgálta a Sóstó vizét és a vizsgálat eredményeként alkálisót mutatott ki benne. Már az 1700-as évek közepén tervezték kiszárítását, de ez csak a 19. század második felében valósult meg, magánpénzből.
A reformkorhoz kötődő újító kezdeményezésként Székesfehérváron 1839-ben alakult meg a városszépítő állandó bizottság. Működésük kezdeti időszakában a legtöbb energiát a Sóstó szépítésére fordították.
Az 1850-60 között felvételezett II. katonai felmérés térképén a déli területrészek legeltetéses, illetve katonai hasznosítása olvasható le. A Sóstó területén természetes állapotú száraz és üde gyepeket találunk. A táj és környezetének állapota már nem természetes, jellege agrártájjá alakult.
Egy 1932-es rendezési tervben a Tavat három részre, vízi sport, halászat és strand számára alkalmas területekre osztották. A terv a tó vizének pótlására két mélyfúrású kút létesítését is tartalmazta. A II. világháború után a tó fürdőként való hasznosítása a part nádasodása, valamint a szennyvízzel történő időszakos keveredés miatt megszűnt. A város iparosodásával a Sóstó a II. világháború után, főleg az 1970-80-as években fokozatosan pusztult. A karbantartás hiánya, a szennyvíz közvetlen bevezetése miatti iszaplerakódás, a nem megfelelően gondozott nádas elpusztult szerves részeinek leülepedése, a záporok és a hóolvadások következtében történt bemosódások eredményeként gyorsult a tó feliszaposodása. A Városi szennyvíztisztító Telep korszerűsítése, illetve bővítése után Székesfehérvár város 2000. március 27-én megszüntette a mechanikailag tisztított szennyvíz Sóstóba történő bevezetését.
1999-ben a Zsombék Természetkutató Egyesület (TKE) elkészítette a Sóstó védetté nyilvánítási dokumentációját, amely 2003 januárjában lett helyi jelentőségű természetvédelmi terület.
2001 tavaszán átadták az első 5 km-es tanösvényszakaszt, 8 db információs táblával, 110 méter bürüvel és egy madármegfigyelő kilátóval a Sóstó északi medencéjében, 2002-ben 6 tábla és a sziget körül 150 méter bürü épült. 2003-ban 4 db tábla és 70 méter bürü készült el, valamint bővült a nyomvonal 1,3 km-rel. 2003-ban épült meg a nyitott erdei tanterem a szigeten, valamint a keleti és a nyugati bejáratot őrző "Kócsag-kapuk", melyeket a látogatók "zsiráfnak" becéznek. 2005 tavaszán került átadásra a Szárcsa úti bürü folytatásaként a "Kócsag-torony".
A Sóstói természetvédelmi területet 2016-2018 között rehabilitálták. Kikotorták a tómedret, biztosították a tó vízellátását, felújították a pallósétányokat, új interaktív állomások és információs táblák lettek kihelyezve. Létesült egy új látogatóközpont a sóstói stadionban és egy biciklis pihenőhely is. Emellett megépült egy 50 méter magas torony is ahol 30 méter magasan kilátó is üzemel(ni fog).

A láda
Egy 2 km-es sétára invitálunk benneteket Székesfehérvár egyik legszebb és legnagyobb parkjába egy nem szokványos multi erejéig, hiszen bizonyos pontokon számokat fogsz találni melyek a végláda kinyitásához fognak kelleni.
1. Biciklis pihenőhely
 N 47° 10,412' E 18° 25,049' 111 m [GCSTT-1]
Az első ponton egy mikroládát fogsz találni a jelszórészlettel A sóstó anno táblához közelebbi asztal alján az egyik sarokban.
Az első pontnál található a felújított Sóstói stadion, az új 30 méter magas kilátó, biciklis pihenőhely, napozóágyak és a 200 Ft.-ért használható távcsövek.
Innen elindulunk a Piros sáv (P-) jelzésen Nyugat felé (Bíbic-les felé). Útközben megfigyelhetjük a nádasok környezetének élővilágát. Egy kb. 580 m-es séta után elérkezünk egy elágazáshoz ahol balra kell fordulni( Piros kereszt ) (P+) és egy pár méter után már meg is érkezünk a 2. ponthoz.
2. Bíbic-les
Itt is mikroládát kell keresni a kukához közelebb pad alján a sarokban
A lesre felérve a sóstó nyugati részét lehet megcsodálni, pihenni. A kilátóban interaktív módon lehet tanulni a helyi élővilág madarairól. Ha végeztünk a nézelődéssel és tanulással akkor indulhatunk tovább Dél felé. A kis ösvény olyan mintha nem is a Sóstónál lennénk hanem egy külön erdőben, pedig végig egy lápos szigeten vagyunk. Egy kb. 150 m-es séta után visszacsatlakozunk a Piros sáv (P-) ösvénybe és ezt követjük kb. 200 m-ig amíg el nem érünk egy elágazáshoz ahol balra kell fordulnunk és már meg is érkeztünk a 3. ponthoz.
3. Nádi-berek
Itt is mikroláda van kódrészlettel, de itt A Berek hangjai táblától jobbra lévő ferde tartóoszlop alján mikroláda mágnessel rögzítve.
Itt teljes egészében megmaradt a régi pihenőhely csak a körülötte lévő részt újították fel.
Felújították a pallósétányt, interaktív információs táblákat helyeztek el, új esőbeálló épült és úgynevezett "nádirigó függőszékeket" helyeztek el.
Miután megtaláltuk a kódot és kipihentük/kinézelődtük magunkat visszatérünk a piros útra és folytatjuk utunkat immár utolsó pontunk a Kócsag-kilátó felé. Kb. 250 m múlva ismét balra kell fordulnunk és onnan már csak kb. 450 m választ el minket végső célunk a Kócsag-kilátótól. Útközben lesz lehetőségünk a helyi élővilág táplálékláncáról tanulni és a kisebbeknek kipróbálni egy "másik utat" ahol a próbára tehetik ügyességüket (persze csak felügyelet mellett).
4. Kócsag-kilátó
Amint megérkezünk a Kócsag-kilátó felé vezető pallósétányhoz eldönthetjük hogy felmegyünk (ami kötelezően ajánlott) vagy megyünk rögtön a ládához hiszen a kilátóban nincs jelszórészlet. A láda kinyitásához szükséges kódokat beírjuk a megtalálásuk sorrendjében, kinyitjuk a számzárat, logolunk, (ajándékot cserélünk), felírjuk a jelszórészletet, visszatesszük és VISSZAZÁRJUK. Innen tovább indulunk a Piros sáv (P-) jelzésen és kb. 450 m múlva vissza is érünk a parkolóhoz.

Reméljük kellemes sétában volt részetek és reméljük hogy a város további látványosságait megtekintitek és a többi ládát is megkeresitek! És még azt is reméljük hogy még viszontlátunk benneteket ebben a gyönyörű városban!
Továbbá bár mi is terveztünk ide rejteni, de szeretnénk megköszönni a rejtési ötletet V_Gabornak
Emellett köszönjük zoltotnak aki már egy évvel ezelőtt elkészítette a ládatervet, de átadta nekünk a lehetőséget.
További jó keresést!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (19 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.84 web: 4.87 átlag: 4.82

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


benist 2018.09.26 10:45 - Megtaláltam
A vasútállomástól bringával jártam be a multit. Nagyjából 10 éve találtam meg elődjét, a GCSOST-t. A területen most is dolgoztak, de már így is látszik a fejlesztés eredménye. Csak néhány sétálóval találkoztam, a szép idő ellenére sincs tömeg hétköznap. A rejtések korrektek, a lakat nyílt. Az utolsó pontnál javaslom, hogy a vécének használt gödör helyett jobbra kerüljetek a ládához.

Csaba & családja 2018.09.23 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.61
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Kellemes délutáni séta. Most rendbe rakták, de kíváncsi vagyok milyen lesz 1 év múlva.

Discover 2018.09.22 16:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC5828_DSC5831
_DSC5832_DSC5833
_DSC5836_DSC5838
_DSC5840_DSC5841
_DSC5842_DSC5843
breimanne 2018.09.22 09:38 - Megtaláltam
Az orkánszerű szélben is élvezetes keresés volt!Viszont nagy előnye volt, hogy rajtunk kívül az egész környéken senki nem volt!Érdekes hely,de most nagyon büdös volt a víz!

KP1965 2018.09.22 09:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
A hirtelen jött hideg és szeles idő, valamint a korai időpont elriasztotta az embereket és a szunyogokat is. Úgy mentünk végig, hogy senkivel sem találkoztunk az úton. Remélem, hogy a tanösvény is és a rejtések is nagyon sokáig ilyen jó állapotban maradnak.

20180922_08360720180922_093229
20180922_09012020180922_093111
20180922_093354 
padler 2018.09.21 13:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Az első három ponton délelőtt, a ládát kora délután kerestem meg, bicajjal. Semmi szúnyog nem volt, vagy csak nem értek utol. A Nádi-bereknél (volt erdei iskola) találkoztam egy középiskolás osztállyal, de nem nagyon érdekeltem őket. Érdekesebb így a Sóstó, a felújítása után, több nyílt vízfelülettel. Remélem, hogy a mikroládák sokáig megmaradnak.
efemm (+padler)

nepster 2018.09.21 10:19 - Megtaláltam
+

Haxiboy 2018.09.20 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. Brutál sok volt a szúnyog :-( [g:hu 1.5.4]

szollosi73 2018.09.17 14:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.13
Megvan!

bigmick 2018.09.16 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0g]
Remek nyárutói csendes, langyos időben indultunk neki a kötelező (hazai) láda keresésének.
Számunkra meglepően nagy forgalom (tömeges gyereklegeltetés) mellett kicsit lassan haladtunk a mikroládák előszedésével ill. remélhetőleg feltűnés mentes visszarejtésével. A mikroládák rögzítési megoldása tetszett, követésre méltó.
Élveztük a jó időt, figyeltük a kis gyerekeket, míg végre elértünk a ládához. Emlékezetes élmény volt...
A sóstó összes szúnyogja a láda előtti 1 négyzetméterre kapott vacsorameghívót. Folyamatosan aprítottak bennünket. Állandóan szúnyogokat csapkodva persze a számkód beállítása sem sikerült, sokadjára sem. Még jó, hogy Iza higgadtabb tudott maradni, és végre észrevette a jelet, miközben én már a legkomolyabban azt méregettem, hogy miként lehetne ezt az egész makacs alkotmányt egy jól irányzott alsó végtagi erőhatással kinyílásra bírni (értsd: szétrúgni cafatokra...). Szóval Izának sikerült a többet ésszel, mint erővel módszert alkalmazva végül kinyitnia a ládát, és lőn boldogság.
Szép volt, jó volt, elég volt (főleg a szúnyogokból).

GCSTT_20180916165009.jpg 
Twini 2018.09.15 15:00 - Nem találtam meg
Köszönjük a rejtést! Kellemes séta után izgalmas keresgélés. Tökéletes rejtés!

[Elutasította: HUNJack15 & Hippi72, 2018.09.16 22:40]

stmester 2018.09.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
Baromi szélben azt hittem a vízben kötök ki a padlókon mászkálva. A második ponton 20 percet kellett várni mire a család tovább ment a padokról. A harmadik pontnál is sokan mászkáltak. Hétvégén és ünnepnap nem ajánlanám a keresést, mert nem lehet hozzájutni a dobozokhoz. A negyediknél megtaláltam a rejtést, bajlódtam a számzárral és bujkáltam, hogy ne vegyenek észre. Így is azt hitték, hogy volt okom bemenni a bokrok közé amikor kijöttem, pedig körülnéztem, de hátulról jött egy pár. Azért nagyon tetszett amit láttam.

P1030653P1030659
P1030661 
betty&endre 2018.09.15 13:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
Klassz hely, jó rejtés, köszönjük.

griffs 2018.09.14 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Ha Ati is olvasná, megnyugtatom, a GCSOST számomra egyértelműen jobb volt. Profi munka a mostani végláda, bár ilyen helyre talán egy madárlakta is elfért volna (ld. gcmtb4). Mindenesetre korántsem egyedülálló rejtés, nemúgy mint hajdanán Atié, pár méterrel odébb, a trepni alatt. A GCSOST úthossza több mint a duplája volt a mostani multiénak, a déli fekvésű, gyalogösvényekkel tűzdelt erdei szakaszok most kimaradtak, holott azok is a tanösvény részét képezik.
A rejtések azért átlag felettiek, plussz igen merész elhelyezésűek (azaz lesz karbantartás a köbön, mondá majd a rejtő: tele van a tö...), ergo munkaidőben, vagy este érdemes keresni.Kerékpárral ajánlom mindenkinek a teljes bejárást, élmény és így a felújításból jórészt kimaradt trepnik is nehezebben szakadnak be !

kaldigeza 2018.09.14 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Párommal gyönyörű időben, édes kettesben! Köszönöm a rejtést

kobcikrajci 2018.09.13 19:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

gab.szalontai 2018.09.11 12:10 - Megtaláltam
Szép környezet, igényes rejtés. Nálam a 2.pont ládája rendben volt. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

spacekok 2018.09.09 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.92
köszönjük!

zoltot 2018.09.09 17:16 - Egyéb
Tavaly óta rengeteget változott a hely. Remélhetőleg még sokat fog.

Az első pontnál kevesen voltak, így hamar meglett.
A másodikon letelepedett egy család pihenni, és nem igazán akartak tovább állni... Feladtuk.
A harmadiknál sokan voltak, mindig cserélődve. Negyed órát tudtunk várni, majd mentünk.
A végládát így nem is kerestük.
Még visszatérünk!

Megemlíthetnéd a leírásban, hogy volt már itt multiláda (GCSost). Továbbá azt is, hogy 2005. április 16-án a területen kesserek részvételével nagyszabású szemétszedés volt: GCCITO. Info: Blue Mali ill. dc3

IMG_20180909_161812IMG_20180909_163903_HDR
IMG_20180909_164429_HDRIMG_20180909_171611_HDR
tamas.sipos.hu 2018.09.09 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (37 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu